Caravantrekker.nl

Kogeldruk

Michel vraagt op 11 september 2006:

Wij staan aan de vooravond van onze vakantie met de volgende combinate: Ford Mondeo 2.0 l. (bj 2006) plus Fendt Platin 470. De caravan is uitgerust met een neuswiel Premium van Alko met afleesbare kogeldrukmeter. Om tot een juiste berekening van de kogeldruk te komen dient er een berekening plaats te vinden.
S1= maximale kogeldruk van de trekhaak aan de personenauto
S2= maximale kogeldruk voor de disselboom van de caravan
S3= maximale kogeldruk van de oploopreminrichting van de caravan
S4= maximale kogeldruk van de kogelkoppeling van de caravan. De kleinste van de 4 waarden is de maximale toelaatbare kogeldruk van de caravan.
Wij hebben een afneembare trekhaak.
Moet dit echt allemaal zo officieel berekend worden (ik heb namelijk geen idee waar ik al die gegevens kan vinden...) of kan ik uitgaan van een kogeldruk die tussen de 60-70 ligt en dat dan goed is voor deze combinatie.
HELP HELP HELP !!!!!?????!!!!!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Pat antwoordt op 11 september 2006:

Gewoon een kogeldruk van 80 kg aanhouden voor de Ford Mondeo.
Moet deze auto en caravan makkelijk aankunnen.


Bert antwoordt op 11 september 2006:

Omdat het neuswiel op een andere plaats zit dan de koppeling moet je inderdaad e.e.a. herberekenen. De Mondeo mag 75 kg. hebben en dat is het laagste van de vier genoemde waarden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 september 2006:

Ho ho... 80 kg is veel en alleen noodzakelijk als de combinatie bij 60-70kg niet lekker rijdt. Dat moet je proefondervindelijk uitproberen. Vuistregel is daarbij dat je inderdaad bij zo'n combinatie op zo'n 70 kg gaat zitten.


Michel antwoordt op 11 september 2006:

Dank voor de reacties, maar zo te zien zijn de geleerden het ook niet helemaal eens. We zullen het tussen de 70 en 80 gaan houden! Bedankt allemaal!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 september 2006:

De echte geleerden zijn het eens heus wel eens.
Bij 80 kg ben je in overtreding! 75 kg is immers het maximaal toegestane voor jouw auto, dus meer mag niet.
5 kg te veel is natuurlijk geen ramp maar alleen als je merkt dat de stabiliteit enorm toeneemt. Anders is het nodeloos te veel.


Bert antwoordt op 13 september 2006:

Een reactie van nóg een geleerde 😉 Heeft overigens niets te maken met de conversie van de echte kogeldruk naar de waarde die op dat speciale neuswiel wordt afgelezen. Maar meer op wat kogeldruk nu eigenlijk is...

Kogeldruk is een eenvoudig te controleren waarde en is het resultaat van de verdeling van massa's over de caravan. Grotendeels dus bepaald door de caravanfabrikant (eigen massa, plaatsing van de opbouw op de as/chassis) en voor een deel door de gebruiker zelf (bagage).

Voorts is verticale druk, die bovendien dynamisch is, op het achterste punt van de auto (de trekhaak) een niet gewenst iets. Vervoer maar eens een stuk of wat grinttegels achter in je kofferbak... Daar word je niet vrolijk van als je een sportieve rijstijl erop nahoudt. Je auto wil dus graag helemaal niets aan kogeldruk. Het geheel, dus je caravan met auto samen wel, want meestal zal een kogeldruk van 10 kg resulteren in een instabiel weggedrag. Het is dus een kwestie van uitproberen waarbij het streven moet zijn: een zo laag mogelijke kogeldruk. Maar er is meer....

Stel je vervoert 2 fietsen achterop en je constateert een slechter weggedrag. Je zou dan 2 fietsen extra op de dissel kunnen plaatsen. Je kogeldruk wordt dan weer 'normaal'. Wanneer je echter die 2 fietsen achterop verplaatst naar in de caravan op de as, zul je zien dat de kogeldruk wederom 'normaal' wordt. Die 2 'reservefietsen' voorop kun je dan thuislaten. Got the point?

Wanneer je - voor het deel wat jezelf kan bepalen, de belading - in de basis fout (of minder goed) aanpakt, zul je méér massa naar de uiterste andere zijde (meestal de voorzijde) moeten verschuiven en zelfs extra moeten 'benadrukken'. Een hogere kogeldruk dan strikt genomen noodzakelijk is zelfs... Ga je daarbij over de grens wat de auto aankan, en ik doel niet op wat mág! kan het resultaat slechter gaan uitwerken. Dat maakt het dus lastig, want de ene trekauto kan dus door zijn opbouw en constructie meer kogeldruk verwerken dan de andere.

Moeilijk verhaal misschien? Streef naar zo veel mogelijk bagage tussen de assen van de auto en daarna de rest zo veel mogelijk op of net voor de caravanas. Controleer dan het resultaat: de kogeldruk - en het verschil tussen linker- en rechterwiel van de caravan. Probeer die kogeldruk zo laag mogelijk te houden. En zeg nu niet, ik rij nooit harder dan 80 dus ik ben tevreden. Nee, de combinatie moet gewoon goed liggen ook bij 110! Deste meer reserve heb je bij 80.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker