Freek vraagt op 29 mei 2010:
Uit de KCK van juni 2010:
"Gebruik van navigatieapparatuur met flitspaalaanduiding is verboden in België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en kan tot inbeslagneming leiden. Het uitzetten van de functie is niet voldoende. Wis de informatie van het land dat je passeert."
Zwitserland was natuurlijk al langer bekend, maar de andere landen zijn nieuw voor mij. Nu moet je je natuurlijk altijd aan de maximumsnelheid houden, maar vooral op de binnenwegen wil het per ongeluk nog wel eens misgaan en dan is flitspaalsignalering wel handig.
De ANWB is trouwens wat genuanceerder dan de KCK, zie deze link:
http://www.anwb.nl/rechtshulp,/voor-wie/vakantieganger/Navigatieapparatuur-in-het-buitenland.html
Jeroen antwoordt op 29 mei 2010:
Duitsland mag dus inderdaad niet meer.
Tomtom zoekt niet actief en maakt gebruik van een databank, dus voor Belgie, Frankrijk en Oostenrijk is het nog geen probleem.
Blij toe. Ik heb net vorige week de flitsers voor Belgie en Frankrijk geinstalleerd
AJ antwoordt op 29 mei 2010:
Ik kan me toch niet voorstellen dat je als agent een buitenlander vraagt om de Tom Tom eens aan te zetten ( zo die niet al aan stond ) en dan te "surfen" naar flitspaalinfo....
En als je als agent dat dan aantreft een verhaal te gaan houden: "het is verboden meneer, ik ga uw Tom Tom in "de gevangenis" stoppen. Ik kan het nauwelijks voor serieus houden! We hebben in Europa toch wel grotere problemen?
john antwoordt op 29 mei 2010:
"Ik kan het nauwelijks voor serieus houden! We hebben in Europa toch wel grotere problemen?"
Jawel, maar dit is voor oom agent een "quick and easy way to cash." Iedere staat vaart er wel bij, weinig rompslomp, ding inleveren en boete betalen. De wetgeving staat het toe en wij hebben ons daaraan aan te passen.
janka antwoordt op 29 mei 2010:
Dan rest er maar 1 ding als je met TT of andere nav apparatuur naar die landen gaat namelijk van te voren verwijderen. Of je neemt "de gok".
JH Vis antwoordt op 29 mei 2010:
Tot er iemand zo bijdehand is om de database aan te passen en het geen flitspalen te noemen maar bv hectometerpaaltjes of bijzondere bomen, met bijbehorend icoontje.....
Ed antwoordt op 31 mei 2010:
Ik blijf het een beetje spijkers op laag water zoeken deze wetgeving.
Als je nu zoiets als een Quintezz in je auto hebt, een apparaat dat aktief een signaal uitzend om radarapparatuur op te sporen, dan kan ik me er nog wel wat bij voorstellen dat men dit bij de lokale Hermandad niet graag heeft.
Maar een navigatiesysteem zend geen signaal uit om radarapparatuur op te sporen maar maakt gebruik van een database met coördinaten zoals Jeroen al aangeeft.
Een onverwachte (mobiele) flitscontrole wordt dus niet gededecteerd door je TT of ander navigatiesysteem.
Het is i.i.g. een materie die tot veel hoofdbrekens heeft geleid en nog steeds veel stof doet opwaaien.
Er is zelfs al een eigenaar in Zwitserland die 2 jaar geleden succesvol geprocedeerd heeft tegen het in beslag laten nemen van zijn navigatiesysteem.
Hieronder het bewuste krantenartikel:
14.05.2008
Radarwarnung mitunter erlaubt
Schaffhausen. Ein 38-jähriger Mann ist gestern vom Kantonsgericht freigesprochen worden. Er war gebüsst worden, weil er sein Navigationsgerät als Radarwarner verwendet hatte. Da Navigationsgeräte im Gegensatz zu konventionellen Radarwarnern nur festinstallierte Blitzkästen erkennen, sind sie laut Kantonsgericht nicht verboten.
Nederlandse vertaling
Een 38-jarige man is 13-5-2008 vrijgesproken. Het vergrijp waarvoor hij was opgepakt, een navigatiesysteem gebruiken als Radar Waarschuw Apparatuur. In tegenstelling tot Radar Waarschuw Apparatuur herkent het navigatiesysteem alleen Stationaire Flitskasten, en dat is volgens het kantongerecht niet verboden.
Bron: Schaffhauser Nachrichten
Snappen we het nog???
Ed antwoordt op 31 mei 2010:
Voor wie graag het hele artikel wil lezen en de Duitse taal machtig is:
http://www2.shn.ch/index.php?page=archivdetail&rub=news&detail=229248
WL antwoordt op 31 mei 2010:
> om de database aan te passen en het geen flitspalen te noemen maar bv hectometerpaaltjes of bijzondere bomen, met bijbehorend icoontje <
Goed idee. Je zou ze kunnen aanduiden als plaatsen voor een sanitaire stop, ofwel plasplaatsen of pispaaltjes....
willem antwoordt op 31 mei 2010:
Wie heeft hier een bekeuring voor gehad ?
Ik heb het nog niet in het echt (dus feitelijk)waargenomen.
Dus wie heeft hier echt nu eens ervaring mee gehad.
RobD antwoordt op 31 mei 2010:
Even een vervolg op datgene wat Ed schreef:
Grundsätzlich gibt es zwei verschiedene Apparaturen, die vor Radarfallen warnen können. Zum einen Geräte, die Radarmessungen via Funk detektieren, zum anderen Navigationsgeräte, bei denen festinstallierte Blitzkästen vermerkt sind. Erstere Geräte sind laut Artikel 57b des Strassenverkehrsgesetzes verboten. Ob der Artikel aber auch auf Navigationgeräte angewendet werden darf, ist unklar (siehe auch SN vom 11. April 2008).
Het gerechtshof kan dus niet beoordelen of navi-systemen ook onder de wet op het verbod van radardetectie valt.
Dit is wat er tegenin gebracht werd: "Erlaubt ist, was nicht verboten ist".
Er zal dus eerst een duidelijke wetsaanpassing moeten komen.
Zover geen angst voor de nav-systemen en gewoon gebruiken
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!