Caravantrekker.nl

Versnellingsbakverhoudingen BMW X3

Bart vraagt op 18 augustus 2010:

Hallo,

Sinds een aantal maanden hebben we als trekauto een BMW X3 2.0D H6 bj 2006.
De wagen bevalt uitstekend, zowel solo als met caravan. Ik heb alleen een vraag de oversnellingsbakverhoudingen van deze auto.
Het valt mij op dat er een hele korte 1e versnelling opzit. Dit is perfect voor het rijden met een caravan. Zeker met wegrijden op een helling.
Op vlak terrein kun je zonder gas te geven de koppeling op laten komen en de combinatie rijdt dan stapvoets weg.

Maar achteruitrijden is een ander verhaal. Dit gaat alleen met slippende koppeling. Laat je de koppeling helemaal opkomen gaat het al gauw veel te hard.
Nu weet ik wel dat je maar 1 achteruitversnelling hebt, maar toch: Bijna iedereen gebruikt de achteruitversnelling om langzaam te manouvreren.
En hier gaat het dus mis met mijn X3. Als het echt moeilijk wordt met achteruitrijden heeft de koppeling er flink moeite mee.

Weet iemand waarom de autofabricanten voor deze overbrengingsverhouding kiezen van de achteruitversnelling?
Voor mij zou het ideaal zijn om ook achteruit stapvoets te kunnen rijden met volledig opgekomen koppeling

Groeten Bart

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Frans antwoordt op 18 augustus 2010:

Bij de meeste versnellingsbakken voor personenauto’s is de achteruit een beetje het ‘stiefkindje’, nog steeds bij een aantal auto’s niet voorzien van synchromeshes: een goedkoop stelletje rechte tandwielen met diameters die goed uitkomen voor de inbouw in plaats van bewuste keuze van overbrengingsverhouding. Overigens schat ik in dat de BMW-bakken wel van synchronisatie zijn voorzien. Ga er van uit dat je een beetje beeld hebt van de opbouw van een handgeschakelde bak.

De reductie zal vrijwel altijd minder zijn dan die van de 1e versnelling. Dat heeft als belangrijkste reden de inbouwruimte: de achteruit heeft een extra tandwiel nodig voor het omkeren van de draairichting. Wanneer je het primaire tandwiel even groot maakt als dat van de 1e versnelling moet het tandwiel op de secundaire as kleiner zijn dan dat van de 1e versnelling om eerstgenoemde niet te raken. De reductie is daardoor geringer.

Ben helemaal met je eens dat dit bepaald niet ideaal is. Om de reductie toch hetzelfde te maken zou het hulptandwiel gekoppeld moeten worden aan het secundaire wiel van de 1e versnelling (zo mogelijk met een nog kleiner primair tandwiel) maar daar heeft geen enkele fabrikant behoefte aan voor die paar manoeuvreermaniakken met caravan 😉


Bert antwoordt op 18 augustus 2010:

Maar ook achteruit kun je in de meeste gevallen zonder gas te geven, maar met slippende koppeling manoeuvreren. Die koppeling heeft dan niets te lijden. En in die gevallen dat de weerstand wat groter is - achteruit heuvelop bijvoorbeeld - probeer je of te voorkomen of vóóruit je combinatie zo neer te zetten dat je actie van heel korte duur is.


Bart antwoordt op 22 augustus 2010:

Dank voor jullie reacties.Bij mij is het manouvreren op een camping niet echt het probleem.
Mijn probleem met achteruitrijden doet zich voor tijdens het rijden op bergpassen, waar de wegen vaak te smal zijn om elkaar te passeren.
Soms is het daarbij nodig om tijdens een afdaling een stuk terug te moeten rijden. Je moet dan ook nog de oplooprem vrij rijden wat extra kracht kost.

Nu ben ik misschien niet een gemiddelde caravanner wat dit betreft. Ben pas terug van een trektocht door Noorwegen. 5500 km gereden waarvan 4000 km met de caravan erachter.

Groeten Bart


Bert antwoordt op 22 augustus 2010:

De een en de achteruit hebben veelal een niet erg groot verschil in overbrenging. Dat kan bij een auto die wellicht in het terrein ook wat moet kunnen anders liggen, zoals bij je X3. Echt langzaam rijden in het terrein doe je echter ook 99% vooruit dus dat men die achteruit dan maar zo laat... Ik weet het ook niet hoor. Een echte terreinauto heeft natuurlijk een tussenbak ook voor de achteruit.

Nu is het wel zo dat als je achteruit manoeuvreert met een caravan het erg langzaam moet gaan, veel langzamer dan vooruit. De overbrenging zou dus - voor ons doel - veel korter moeten zijn, minstens 3x, om een goede manoeuvreersnelheid te krijgen met koppeling óp, 2à 3 km/u hooguit. Sommige 'echte' terreinauto's kunnen dat, verder geen een auto.

Voorlopig raad ik je aan je tegenligger, die dus bergop rijdt, achteruit te laten rijden. Da's een stuk handiger.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker