Caravantrekker.nl

Alko 3004 comfortabel?

Niels vraagt op 30 augustus 2010:

Ik heb sinds 1 jaar de Alkokoppeling 2004 vervangen door een 3004.
Ik heb nu het idee dat dit het comfort niet ten goede komt.
Wij zijn dit jaar via Duitland A61 en Zwitserland naar de Oostkust van Italie gereden, maar hoe verder naar het zuiden, hoe harder je de gordels achterin de auto nodig had om niet van je stoel te vallen; bij een zeer slecht wegdek is dit hopeloos.
De staat van het trekend voertuig T4 is 100%, zo ook de caravan; Fendt 540TK.
Ik heb zo het idee dat de de 2004 comfortabeler was dan de 3004.
Gr.Niels

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Robin antwoordt op 31 augustus 2010:

Nu ben ik even niet op de hoogte:
Wat zijn de verschillen tussen de 2004 en de 3004?

En hoe bedoel je je klacht over gordels? Schokkerig, rukken en trekken, doorveren of wat? Kun je omschrijven wat je voelde?


warrie antwoordt op 31 augustus 2010:

Niels,
ik maak uit je bericht op dat de caravan nogal wat schokkende bewegingen overbrengt op de auto. Correct?

Dan denk ik dat de schokbreker van de oplooprem overleden is. Of zie ik dat verkeerd?
Groet,
Warrie


niels antwoordt op 31 augustus 2010:

Volgens mij dempt de 3004 ook de verticale slag, en de 2004 alleen maar de zijdelingse, ik weet niet of de verticale 'hulp' het comfort verminderd, maar ik heb vooral met slechte- hobbelige wegen en gaten in het wegdek veel last van een 'slaande' bewegingen; het soepel in- en uitveren is er niet bij.

Gr. Niels


Jan antwoordt op 31 augustus 2010:

Hoe is het rijgedrag zonder stabilisatie?


RobD antwoordt op 1 september 2010:

1e vakantierit met de nieuwe?
Wat is de slaande beweging?
Het inveren van de caravan of de oplooprem?
Zelf erop geplaatst?


niels antwoordt op 1 september 2010:

Wij gaan al jaren met deze combinatie op vakantie, vorig jaar begon het ook op te vallen, maar nu valt het wel heel erg op.
Het zijn slaande bewegingen naar boven en naar beneden.
Ik zal het eens proberen als ik de stabilisator lostrek.
Nu moet ik wel zeggen dat deze route zeer en zeer slecht is, de route naar spanje gaat op Belgie na gewoon goed.

Gr. Niels


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 september 2010:

De stabilisator kan hier niet de schuld van zijn. De oorzaak zit in de weg. De combinatie komt daarop in een soort cadans. Het enige wat je er aan kan doen is wat experimenteren met de kogeldruk. Andere vering in jullie T4 zetten kan ook maar is wat lastiger....


Niels antwoordt op 1 september 2010:

De route via Duitsland A61, zwitserland, milaan is zeer slecht, hoe verder naar het zuiden hoe erger.
Wat betreft kogeldruk, daar zal ik eens naar gaan kijken.
Onze T4 is vv hulpluchtvering met dubbelwerkende schokdempers, maar dit is al jaren...

Niels


RobD antwoordt op 1 september 2010:

De route zoals boven gegeven rijd ik regelmatig met c/van en/of aanhanger. De A61 bij Hessheim en richting Speyer kent wat betonplaten die erg dreunen, klopt. Maar vanaf Hockenheim tot aan Milaan zijn de wegen (een kleine uitzondering) gewoon goed.
Mijn auto is voorzien van luchtvering en de c/van een alko 3004, de aanhanger (1800kg) is voorzien van een oudere 1300.
Met beide geen probleem, ik ook zou het zoeken in de vering van de auto


Bert antwoordt op 2 september 2010:

Ik ben het met RobD eens (voorlopig als niet ervaringsdeskundige) Als er niets is veranderd qua combinatie behalve de stabilisator lijkt het voor de hand liggend dat die stabi de boosdoener is... Ga om te beginnen na óf er wat veranderd is in de balans van je combinatie. Voorbeeld: fietsenrek achterop en gezorgd voor dezelfde kogelduk daarna. Danis dat de oorzaak van die 'slaande bewegingen' op je kogel en de achterveren van je auto... Enzovoorts, elk detail voor jou onbelangrijk misschien?

Hoe stellig kun je stellen dat er niets aan de vering van je auto mankeert? Kan een stabi zo veel invloed uitoefenen op een dikke T4 en een dikke Fendt? Ik geloof er niks van.

Ten eerste de stabi op een heen en weer trajekt uit en inschakelen. Vervolgens toch een oude erop zetten en herhalen. Die heb je toch nog? Het vaststellen van een probleem door middel van wegstrepen van oorzaken is echt effectief. We horen het graag!!


Niels antwoordt op 2 september 2010:

Ik zou bijna denken dat de kogeldruk te hoog is, en door het 'hobbelen' van de caravan zou dit misschien door kunnen slaan naar het trekkend voortuig, en misschien door de demping van de koppeling zou het hele trekkend voortuig vrij 'onrustig' kunnen worden?

Gr. Niels


@Eric antwoordt op 2 september 2010:

Meten is weten!


Frank antwoordt op 14 mei 2011:

Ben eigenlijk nieuwsgierig hoe dit nu afgelopen is.
De combinatie van nieuwe AKS 3004 en hoge kogeldruk kan inderdaad vervelend zijn op een oneffen rijbaan.

Ben zelf nl. ook bezig met oplossen van dit probleem.
Een oudere en deels versleten AKS is veel soepeler.
Belangrijk is ook het schoonschuren van de kogel anders maakt hij piepende geluiden en is nog schokkeriger omdat de AKS zich a.h.w. ietsje "vastvreet".

Bij het verlagen van de kogeldruk neemt de hobbelende en slaande verticale kracht duidelijk af. Als de AKS niet wordt ingeschakeld verloopt alles soepeler en rustiger verend. Het comfort neemt dan flink toe op slecht wegdek.
Bij een slecht afgestelde AKS en deels versleten AKS koppeling zijn deze verschijnselen nauwelijks aanwezig.
Ook AKS die vol met verf zitten van de trekkogel (vergeten schoon te scheuren) zijn veel soepeler. Cups uitbouwen, opschuren, goed schoonmaken en weer afstellen, verbetert de werking van de AKS merkbaar.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 mei 2011:

Dus, zonder stabilisator (of een slechte) en met lage kogeldruk rijdt het lekkerder.
Vergeet echter niet dat het met goede stabilisator en hoge kogeldruk een stuk veiliger rijdt. Wat kies je dan?

Frank: Als je dit echt als 'probleem' blijft ervaren kan ik je maar één raad geven. Kom bij ons langs voor een cursus en we lossen jouw 'problemen' op.


Frank antwoordt op 15 mei 2011:

Beste Menno, het is hier geen probleem maar gewoon alleen fijntunen van een combinatie.
Volgens mij hebben jullie geen technische cursussen zoals AKS afstellen en hulpveren plaatsen ; )

Ik kwam het verschijnsel van de TS zelf ook tegen en ben toevallig bezig dit te minimaliseren.
Bij kogeldruk > 75kg gaat een "vernieuwde" AKS zich anders gedragen bij de huidige combi . Logisch want een stabilisator is niet anders dan een grote klem.
Bij grotere kogeldruk >75kg worden bij slecht wegdek de krachten groter op de koppeling en voel je dat een AKS aan het werk is. Daar is niets mis mee toch?

Bij veel kogeldruk >75kg wordt ook de achterkant van de Passat de zwakke schakel.
De Passat Variant heeft een grote oversteek en is comfortabel afgeveerd. Vrijdagochtend bleek dit duidelijk tijdens de "elandtest" met 90 kmh. De Kip bleef met ingeschakelde AKS bijzonder stabiel, maar de achterkant van de Passat wordt door de zijwaartse krachten a.h.w. wat weggeduwd over de wang van de banden. Met uitgeschakelde AKS voelt het comfortabeler en egaler aan, maar deze schijn bedriegt(!) want de combinatie is duidelijk minder één geheel en minder stijf.

Ik probeer nu door plaatsen van hulpveren de achterkant van de Passat meer stijfheid te geven en hoop dat hierdoor de combi zich nog beter gedraagd.
Dit is voor mij gewoonweg een leuke hobby en de gemiddelde caravanrijder zal hier geen behoefte aan hebben. Dat was mij gisteren bij de Duitse TUV opnieuw duidelijk toen ze de caravan lieten staan omdat zij een vignet moesten afhalen in de binnenstad met éénrichtingsverkeer en smal stadserf.
Gisteren heb ik vol bewondering gekeken naar een busje met een bouwvakker die probleemloos achteruitstuurde met een tandemasser door een S-bocht en eventjes file parkeerde in een bochtje achteruit. Dit gebeurde op een vrij hoge snelheid en geheel achteloos.
Respect voor die man !
Wie weet, kom ik toch nog een keertje op cursus, want jullie ervaring onderschat ik niet. Elke keer ontdek ik hier op de site iets nieuws zoals het handig plaatsen van de caravan op oneffen terrein.





Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 mei 2011:

Een AKS 3004 kan je niet afstellen en of hulpveren helpen de stabiliteit te vergroten?, Niet echt!

(niet speciaal voor Frank maar voor alle andere lezers.....😉)
Wij hebben zo veel technische kennis en ervaring dat wij uit van elke combinatie heel goed kunnen adviseren waar nog verbeter punten zijn, en dat gebeurd zeker in de cursussen met een rit op de openbare weg.


Frank antwoordt op 15 mei 2011:

Citaat Menno :
Een AKS 3004 kan je niet afstellen en of hulpveren helpen de stabiliteit te vergroten?, Niet echt!

(niet speciaal voor Frank maar voor alle andere lezers..... )
Wij hebben zo veel technische kennis en ervaring dat wij uit van elke combinatie heel goed kunnen adviseren waar nog verbeter punten zijn, en dat gebeurd zeker in de cursussen met een rit op de openbare weg.

@Menno : Hier mis je iets. Je kunt de AKS wel degelijk regelen. Als er te weinig Nm op de kogel zitten dan vul je cups met speciale ringen. Op de AKS staan hiervoor speciale markeringen. Je stelt hem dus af op je eigen auto, want elke kogeldoorsnee is iets anders. De druk neemt daarmee af en juist toe. Je kunt hiermee de slijtage van cups opvangen. Controle daarnaast met een momentsleutel is ook niet verkeerd.

Met hulpveren zal de auto achter minder doorzakken en deinen en ik verwacht hierbij meer stabiliteit. Net zoals je meer stabiliteit krijgt als de achterbanden van 2.5 naar 3.0 bar gaan. Ik zal mijn ervaring na het plaatsen van de hulpveren wel in een apart topic posten, ook als het niet helpt.



RobD antwoordt op 15 mei 2011:

"De Passat Variant heeft een grote oversteek en is comfortabel afgeveerd. Vrijdagochtend bleek dit duidelijk tijdens de "elandtest" met 90 kmh. De Kip bleef met ingeschakelde AKS bijzonder stabiel, maar de achterkant van de Passat wordt door de zijwaartse krachten a.h.w. wat weggeduwd over de wang van de banden."

So far so good. Met hulpveren zal de auto achter waarschijnlijk minder doorzakken en deinen, maar de zijwaartse krachten bij een slinger op de achterkant blijven bestaan. Het zijn de banden waarover deze wegglijd zoals je zelf aangeeft. Lees deze ook eens door: http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=37765


Frank antwoordt op 15 mei 2011:

RobD bedankt voor het linkje, maar ik kende hem.
Heb zelf in dat topic al aardig wat gepost over mijn ervaring/experimenten met banden bij diverse Passats.

Voor er misverstanden komen : het is niet meer dan fijntunen waar ik mee bezig ben, gewoon als leuke hobby en geen noodzaak. Voor mijn combi heb ik alle sterren en ook nog in het groen al gehaald 😉


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 mei 2011:

Als je kogel zoveel gesleten is dat er een vulring in de AKS past heb je allang afkeur bij een APK. Met pasringen een AKS opvullen is niet bepaald finetunen 😉


Frank antwoordt op 15 mei 2011:

Jij beweert dus dat dit niet klopt en ALKO voor de lol een handleiding schrijft en flinterdunne vulringen bij nieuwe cups levert?
Heb je wel eens het verschil gevoeld tussen versleten cups en nieuwe? De ALKO kan letterlijk rammelen op je kogel.
De TUV kijkt hier bv bij de 100kmh keuring naar en niet naar de kogel, want de koppeling wordt gekeurd.
Maar ja, jij verteld hier dat er pas een vulring in de AKS past als je kogel al lang versleten is en niet door APK komt met <49mm.....
Come on, Menno je verbaast mij !


Jan antwoordt op 15 mei 2011:

"niet door APK komt met <49mm....."

Dat klopt tenminste. 😉


RobD antwoordt op 16 mei 2011:

Hoe was het ook alweer: Iedere gek zijn gebrek...maar van mij mag je Frank 😉 Ook ik heb af en toe zoiets van: en nu tot alles getest is..
Alleen, een stab.koppeling? Zo heel af en toe span ik hem aan tijdens een rit. Persoonlijk vind ik het ondingen en rijd het liefst 'open'. Ik denk dat enige onbalans eerder in auto of c/van gezocht moet worden, van banden tot belading.


Frank antwoordt op 16 mei 2011:

@RobD : waarom vind je het ondingen?

Voor er misverstanden komen, er is absoluut geen instabiliteit in mijn combinatie, integendeel zelfs. Maar zoals RobD als schrijft : iedere gek zijn gebrek en ik vind testen en verbeteren gewoonweg leuk, mede doordat ik er ook redelijke faciliteiten voor heb.
Dus een experimentje met hulpveren ga ik niet uit de weg.
Zaterdag ga ik ze plaatsen en dan gaan ik gewoon wat kilometertjes maken over de grens.
Hoop maar één ding : dat ik solo nauwelijks comfort inlever.


Jan antwoordt op 16 mei 2011:

"Heb je wel eens het verschil gevoeld tussen versleten cups en nieuwe? De ALKO kan letterlijk rammelen op je kogel".

Dat rammelen ligt niet aan de (frictie)cups van de stabilisator maar aan het versleten zijn van de kogel of een versleten koppeling.
Dat je die dan met kunstgrepen door vulringen bij de frictiecups te plaatsen stil krijgt op de kogel is symptoonbestrijding. De oorzaak neem je daar niet mee weg.


Frank antwoordt op 17 mei 2011:

@Jan : slijten frictiecups dan niet?
Waarom denk je dat "rammelen" alleen van een versleten kogel kan komen? Ik heb toch al een paar versleten AKSen gezien. Het rammelen werd bij mij (AKS2004/3004) niet door de zijcups veroorzaakt, maar door voor/boven en achter.
De dealer verving die nooit zeiden ze, ik was de eerste in 20 jaar. Nou, dat heb ik gemerkt want het rammelen was over.
Hierboven schreef ik al eerder : de TUV keurt ook de AKS en kijkt of deze nog voldoende aansluit.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2011:

TUV/Dekra kijkt alleen naar het type nummer.


RobD antwoordt op 17 mei 2011:

'Het rammelen werd bij mij (AKS2004/3004) niet door de zijcups veroorzaakt, maar door voor/boven en achter'.

Dus speling op de gehele kogel............
Wat door de aangetrokken cups word verdoezeld......Zoals Jan al aangaf. Ondingen die stab.koppelingen 😉


Frank antwoordt op 17 mei 2011:

@Menno : bij mijn 100KM keuring werd er naar speling, indicatoren en klemkracht gekeken op de AKS 2004.
Niet diepgaand, maar er werd even flink gesjord en naar weerstand van de hendel gekeken.

@RobD : daarom heb ik de voor/boven en achtercups ook vervangen. De zijcups verdoezelen dit maar ten dele want op slecht wegdek of verticale bewegingen komt de haak lichtjes van de plek en nemen de krachten van de zijcups noch meer toe. Dit wordt voelbaar door een versterkt "happend/grijpend" effect en weer "loslaten" als je verder rijdt. Vervang je de voor/boven en achtercup dan blijft de haak onder alle omstandigheden netjes op zijn plaats en draait het geheel vloeiender.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 mei 2011:

bij mijn 100KM keuring werd er naar speling, indicatoren en klemkracht gekeken op de AKS 2004.

Dan heb jij meer waarde voor je geld gekregen dan ik 😉


Frank antwoordt op 17 mei 2011:

Misschien omdat ik zelf naar de "echte" TUV in Duitsland gereden ben? Is ook nog de helft of meer goedkoper dan de Nederlandse versie 😉


PieteR antwoordt op 17 mei 2011:

Ondingen, die stabilisators?
Weer eentje, die het verkeerde merk heeft gekocht? 😉


Jan antwoordt op 17 mei 2011:

Nee, niet het verkeerde merk, Alle merken.


"want op slecht wegdek of verticale bewegingen komt de haak lichtjes van de plek"

Ben ik toch blij dat mijn haak netsjes op zijn plek blijft.
Wordt toch wel lastig caravanen wanneer een trekhaak zijn eigen ding gaat doen. Verder iemand ooit last gehad van trekhaken die van zijn plek komt? 😉


PieteR antwoordt op 18 mei 2011:

Ik rijd al weer heel lang met Stabifix, maar herinner me nog als de dag van gisteren het gezeur met die aks 1300 :(

Ik kan werkelijk niet anders zeggen, dan dat ik nooit één negatief moment heb ervaren met Stabifix 3 en/of 4.
Nou ja... die 3 kraakte als de hel, als je dan door een bochtig dorpje reed, liepen verscheidene toeschouwers een nekhernia op als dat weer even tekeer ging en iedereen verschrikt keek of dat allemaal wel goed ging... 😉

Maar verder...: Ik herken absoluut de diverse klachten niet, zoals die hier op dit forum door verschillende mensen worden opgehoest.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 mei 2011:

Alleen jammer dat de Stabifix (voorlopig?) niet meer te krijgen is (en er geen tempo 100 voor afgegeven kan worden).


Frank antwoordt op 22 mei 2011:

De hulpveren zijn geplaatst en een eerste testrit is afgelegd. Ik zal komende dagen een apart topic voor hulpveren openen.

Maar ik wil toch terugkomen op het comfort van de AKS 2004/3004 want daar gaat dit topic over.
Hierboven schreef ik al het probleem van de TS te herkennen.
Door het plaatsen van hulpveren is het probleem nu volledig opgelost. De reactie van de AKS en de demping van vering in de auto lopen nu weer synchroon. Geen rukken, trekken meer vanaf de trekhaak.
Natuurlijk voel ik nog of de AKS ingeschakeld is, maar de rust in combi is flink toegenomen.
Ik weet dat niet elke auto gelukkig wordt van hulpveren. Samen met een ervaren monteur die hier ook al flink mee geëxperimenterd heeft, wist ik dat het gewoonweg proberen is.
Gisteravond heb ik de combinatie onfatsoenlijk aan de tand gevoeld en ik mij zitten verbazen achter het stuur over de vooruitgang. In tegenstelling tot wat in deze topic wordt gezegd, verbetert de wegligging wel degelijk bij mijn combi. Hij is minder onderstuurd (ook solo)en het wegschuiven/rollen over de wangen van de achterbanden is afgenomen. Dit laatste was een aangename verrassing omdat ik dat niet had verwacht. Aan de andere kant is dit ook wel logisch omdat de achterkant stijver is geworden.

De belangrijkste verbetering is de toenname in comfort.
Tot een paar weken gelden deed de AKS 2004 deed zijn werk onopgemerkt. Toen ik mij hier in ging verdiepen, bleek de werking onvoldoende te zijn, daarom werden alle vier cups vervangen. Vanaf dat moment reedt de combi veel rukkeriger bij hobbels, drempels en oneffen wegdek.
Dit verminderde ietsjepietsje door de kogel mooi glad te schuren en alle roest en verfresten te verwijderen. Hiermee was ook direct het gepiep verdwenen.
Het deinen bij bepaalde snelheden i.c.m. wegdek en de rukkerigheid bleven echter.
Het voelde alsof de slag die de autoveer maakte, telkens groter was dan verticale beweging die de AKS toewilde staan. Je voelde dan het afklemmen van de AKS gevolgd door een korte ruk en vervolgens het einde van de veerbeweging. Erg irritant als er drempels worden genomen of er een bepaalde kadans in een wegdek zit.
Na het plaatsen van de hulpveren is dit (nagenoeg) verdwenen en voelt het geheel beter afgestemd aan.

Elke caravan die ik tot nu toe getrokken heb, had ook een eigen karakteristiek in de veerweg (verticale beweging van de kogel). Een grote >5mtr caravan had ook een lange slag. Deze voelde rustiger aan, maar oh wee als de verticale kracht groter werd. In die situaties duwt een grote caravan ook flink door.
De beste match had een Eifelland 465 met AKS 2004.
De AKS was al ietsje versleten en doordat de caravan lichter was dan de huidige, duwde hij minder door, maar hobbelde of rukte ook nauwelijks.
De huidige KIP is zwaarder en liet verticale bewegingen wel goed voelen ondanks gelijkwaardige kogeldruk.
De hulpveren heefen de negatieve verschijnselen van het doordeinen/veren op en de AKS 2004 is nu nauwelijks nog merkbaar.

(voor verdere ervaringen en voor- nadelen van de hulpveren open ik nog een apart topic)


Fr@ns antwoordt op 22 mei 2011:

@Frank, je hebt eerder bericht over allerlei testwerk met diverse modellen Eiffelland i.c.m. Passats en je rijdt tegenwoordig Kip. Is er behalve het comfort –op-de-kogel-verhaal met AKS meer wetenswaardigs te melden over karakterverschillen van de combinaties met beide merken?


Frank antwoordt op 22 mei 2011:

De KIP is zwaarder (150 KG) en dat voel je bij het optrekken en acceleren.
Daarnaast is de KIP duidelijk stabieler. Hij wordt minder beïnvloed door wegdek en wind. Ik kan niet zeggen dat hij minder rijwindweerstand heeft terwijl dit volgens de berekeningen van caravantrekker wel zou moeten want de stroomlijn van een KIP is beter. Waarschijnlijk wordt dit gevoel opgeheven door het iets hogere gewicht. Duidelijk beter is de windgevoeligheid want val/draaiwinden, turbulentie van vrachtwagens, bussen etc. hebben minder invloed op de KIP. De betere stroomlijn is daar wel goed merkbaar. Het onderstel zal waarschijnlijk ook een bijdrage leveren maar ik heb mij nog niet verdiept in de verschillen tussen de onderstellen.
Elke Eiffelland, Knaus, Hobby die ik heb gereden werd altijd zweveriger vanaf een bepaalde snelheid. Om voor mij onduidelijke redenen wordt de KIP niet zweverig tot op extreem hoge snelheid (voor caravans 😉
Dit kan betekenen dat hij echt heel stabiel is of dat hij het niet laat voelen. Dit laatste zou verraderlijk zijn, maar ik geloof zelf in het eerste omdat KIP hierom juist wordt geroemd. Ik denk dat de stijve opbouw zeker bijdraagt. Op de camping viel mij ook op dat de KIP niet/nauwelijks beweegt terwijl de Eifelland toch altijd wel een beetje schudde als er gelopen werd. De compacte afmeting van 440 t.o.v. 440 tot 500 van de anderen kan ook een rol spelen.
De belangrijkste karakterverschillen zijn voor mij dus de grotere stabiliteit, terwijl het iets zwaardere gewicht en ietswat tegenvallende rijwindweerstand mij enigszins tegenvallen. Het voordeel en de degelijkheid zijn echter zo groot dat ik niet terug zou willen naar de andere caravans.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker