vraagt op :
RobD antwoordt op 14 september 2010:
Met alle respect Pieterke. De Citroën dealer constateert dat er een probleem is, althans naar je zeggen. Of de auto nu conform is of niet doet niet ter zaken, er is een probleem.
Cru gezegd: laat ze het maar opsporen en oplossen. lekker makkelijk voor ze, kom jij straks met de oplossing voor het probleem, ik vermoed dat ze daar op gokken. Zou goedkoop zijn voor ze, nu moet een monteur waarschijnlijk enkele uren zoeken.
Nog garantie? Zo ja geen uitvluchten accepteren.
@Eric antwoordt op 14 september 2010:
MAAR de auto is conform.
En, is/was de caravan ook conform...?
Hoe was de belading, kogeldruk, bandenspanning etc?
@Eric antwoordt op 15 september 2010:
Heet je soms ook Peter Pieterke?
Ik vond deze review, persoonlijk vind ik 1540 kilo achter een Grand C4 trouwens wel veel.
Citroen C4 Picasso - 1.6 THP [semi-aut.] met een Knaus
De ervaring van Peter met een Citroen C4 Picasso - 1.6 THP [semi-aut.] (110 Kw/150 pk bouwperiode: augustus 2008 - heden) en een Knaus Azur 580 EU van 1540 kg geplaatst op 03-08-2010. De trekkersscore van deze combinatie is:
= 87% = 106 km/u = 13%
Gezien m'n Sharan te licht was(110pk) kozen we voor de manuele 150pk versie (met luchtvering) van Citroën.
Rijden gaat prima en snelheid tot 120 gaat zelf. MAAR toen we ander verkeer ontmoetten aan 100km/h werd pas duidelijk dat we met een gevaarlijke combinatie op route waren. De caravan en wagen begon te slingeren bij inhalen van trucks, maar ook wanneer aan 95km/h een bestelwagen passeerde. Zeker geen aanbeveling waard met zware caravan.
Ondertussen heeft een testchauffeur van Citroën met onze combinatie gereden en ook als gevaarlijk bestempeld. De luchtvering van de auto accentueert nog eens het slingeren van de caravan. Voorstel was om luchtvering te vervangen door normale(stalen)vering, maar daarvoor is auto niet gehomologeerd.
CONCLUSIE: SLECHTE AANKOOP op aanraden van verkoper. Deze wagen met caravan werd dus nooit getest.
L. antwoordt op 15 september 2010:
Naast het feit dat de caravan te zwaar is, is deze ook erg lang. Als de caravan al een beetje verkeerd beladen is, dan kan je door zuiging al vervelende slingerneigingen krijgen. Volgens mij is de auto met luchtvering oa door de kck goed getest. De gebruikersreviews, waar ongetwijfeld ook exemplaren met luchtvering tussenzitten, zijn eigenlijk allemaal positief qua rijeigenschappen. Als je wat meer gegevens geeft van de combinatie, dan komt er misschien ook meer naar voren inzake het probleem.
RobD antwoordt op 15 september 2010:
De gewichtsverhouding tussen auto en caravan is verre van optimaal: het ken net niet.
Volgens deze site:
De trekkersscore voor de Citroen C4 Grand Picasso - 1.6 THP [semi-aut.] met een Knaus Azur 580 EU:
De Knaus is 40 kg te zwaar voor deze auto!!!!
(beide belading als standaard gegevens aangehouden)
Nu praat ik niet goed wat er met je vering aan de hand is, maar hier ligt mijn inziens een stuk oplossing voor je probleem.
Meest vreemde, volgens dezelfde berekening met een Sharan komt de combi er een stuk beter uit!!!!!
L. antwoordt op 16 september 2010:
@RobD
Dat heeft voor een groot deel te maken met het gewicht van het trekkende voertuig.
Er is helemaal geen C4 Grand Picasso 1.6 thp met handbak!
John antwoordt op 16 september 2010:
" Dat heeft voor een groot deel te maken met het gewicht van het trekkende voertuig".
Zo zie je maar weer: meer totaal massa en toch beter uit de test komen. PK,s alleen zijn niet heilig, wel de reden waarom vraagsteller van auto veranderde.
soldier antwoordt op 17 september 2010:
Ik rijd een C4GP exclusive (dus standaard met luchtvering) 2.0 140pk benzine i.c.m. Knaus Sport 500 FU welke beladen mag worden tot 1500 kg, wij reden met ca. 1400 kg totaal gewicht.
Perfecte combinatie geen enkel probleem. Wel een relatief lage max. kogeldruk (ik meen 60 kg).
Wij rijden altijd met een snelheid van zo\\\'n 98 kmh op de digitale teller van de Picasso. Harder rijden doe ik de rest van het jaar zonder m\\\'n 2de huis en complete familie (excl. kat) aan boord. Vakantiegevoel....
Pieterke antwoordt op 19 september 2010:
Even reageren op sommige berichten.
Caravangewicht is 1300kg max. Wij laden niet meer dan tafel en stoelen en voortent. Dus kom ik niet aan 1540kg.
Caravan is dit jaar weer gekeurd,dus technisch in orde!
75kg kogeldruk(max70kg voorgeschreven).
Voorgeschreven bandenspanning op auto en op caravan (205/70) 2.7psi.
Uitvoering is GC4P Exclusive (met luchtvering)handgeschakelde 2.0diesel met 150pk(niet in lijst).
Sharan reed inderdaad zonder probleem rond met caravan, zelfs tot 105km/h, maar had versleten koppelingsplaat.
Nog bij vermelden dat wagen(zonder caravan) zelfs wiegt als ie naast een drukke baan staat en auto's(slechter nog bestelwagens) voorbijrazen. Je kan je dan voorstellen met caravan en vrachtwagens wat voor verplaatsing dit geeft.
We hadden 3 rijstroken nodig,vooraleer we met 4 handen aan het stuur de wagen weer recht kregen (bij 85 km/h). EN er was geen wind die dag! Wat als???
Testchauffeur van Citroën verklaart zelf dat combinatie met luchtvering niet echt stabiel is,maar verwijst naar caravan(met één as). Maar had toch nooit problemen met m'n Sharan hoor! Ipv van meewiegen, trok hij de caravan gewoon recht.
Ga deze week nu testrit maken met CG4P met gewone vering. Zal wat trekkracht missen, maar wil vooral wegligging ervaren.
Pieterke antwoordt op 19 september 2010:
Even rechtzetten na controle:
Mijn Type GC4P weegt maar 1688(euro type 5) en mag max.1400kg trekken.
caravan Merk Knaus Vimara V450(niet in lijst)
ID-plaatje in de caravan toont enkel 1300kg (?) zonder vermelding van wat dit is. Ook staat er Zul. Stützlast 100kg.
Dus ik dacht tarra 1300kg + 100kg last.
Wanneer ik nu op het identificatieverslag van de caravan kijk, dan staat daar Tarra (Massa rijklaar voertuig): 970 kg
MTM : 1300kg , nuttig laadvermogen 330 kg.
Wat moet ik nu geloven of weten hierover?
Ziet eruit als deze http://caravan-kamperen.marktplaats.nl/caravans-knaus/375215117-mooie-knaus-vimara-450.html
antwoordt op 19 september 2010:
@Pieterke,
Je schrijft:
Dan rij je op je velgen 😉 want dat is 0,2 bar.
Ik neem aan dat je BAR bedoelt, maar dan nog is de bandendruk voor de caravan aanmerkelijk te laag. Aanhouden op 3-3,2 bar voor deze banden.
Daarover wordt meer dan genoeg geschreven op deze site maar ook op andere banden cq caravan sites.
Ook over gewichten en toelaatbaar is al heel veel geschreven. Kijk ook in het menu op deze site over deze onderwerpen.
vrgr
JT®
soldier antwoordt op 19 september 2010:
Wiegen van C4GP is niet normaal. Net als iedere mpv is de auto meer gevoelig voor zijwind dan een "normaal"model. Er zijn gevallen bekend van een lekke luchtbalg van het veersysteem, je zou dit ook kunnen constateren als de auto geparkeerd staat en de achterkant ingezakt is als de aloude ds, gs en cx-en. Voor dit type auto is dit niet normaal. Ik heb plenty C4 Picassomodellen zien rijden tijdens onze vakantie en denk niet dat al deze mensen jouw problemen hebben gehad. Lijkt mij exemplarisch. De luchtgeveerde modellen staan juist bekend als minder spoorgevoelig.....
soldier antwoordt op 19 september 2010:
Wat me nog te binnen schoot:
Met welke bandenspanning reden jullie rond met de C4GP? Deze spanning moet bij volle belading sterk verhoogd worden, ik meen zelfs naar ca. 3,5 bar(17 inch banden). Deze spanning verandert het rijgedrag van de wagen sterk, zo sterk zelfs dat ik daags na aankomst lucht laat weglopen tot het normale peil van 2,5 bar en de dag voor vertrek de banden terug op spanning breng.
Je zou je probleem ook kunnen voorleggen op het citroën forum, daar zijn vele gebruikers en monteurs actief. soms hoor je zaken die de werkplaats en showroom liever niet melden. ("dit hebben we nog nooit eerder beleefd")
soldier antwoordt op 19 september 2010:
Voorgeschreven bandenspanning op auto en op caravan (205/70) 2.7psi.
Uitvoering is GC4P Exclusive (met luchtvering)handgeschakelde 2.0diesel met 150pk(niet in lijst).
Deze tekst komt uit bovenstaande reactie van topic opener. Ik heb me in deze materie verdiept en kan zeggen dat de 150 pk handgeschakelde 2 liter diesel slechts in de "ligne business" uitvoering te bestellen is in NL. Dit is geen "exclusive" uitvoering en dus z o n d e r luchtvering. Ook de bandenmaat klopt niet. De originele bandenmontering staat op een plaatje aan de bestuurderszijde van de auto, tevens normale bandenspanning en met max. belading kun je daar terugvinden. Als je de bandenmaat (staat ook op de wang van de band) door geeft weet ik meer.
Ben nu wel erg nieuwsgierig geworden wat jij van Citroën geleverd hebt gekregen 😉
??????????
Frans antwoordt op 19 september 2010:
Luchtvering heeft nauwelijks eigendemping, veel minder dan staalvering. Als de auto leeg al wiegt is mogelijk de schokdemping defect. Wanneer de wagenhoogte correct is zal het waarschijnlijk niet aan exemplarisch afwijkende vering liggen.
Bert antwoordt op 20 september 2010:
Er blijven wat zaken vaag... Ten eerste is Pieterke (vraagsteller) en Peter (van de Review met een heel erg grote en zware Knaus) dezelfde en hij komt uit België. Waarom hij dat niet zelf bevestigt weet ik natuurlijk niet. Dat er in België een C4 Gr. Picasso 2.0 HDI niet alleen met semi-automaat of echte automaat maar ook manueel wel of niet met luchtvering wordt geleverd zou natuurlijk goed kunnen. Ten derde is zoals later blijkt de feitelijke caravan (Vimara) een stuk kleiner en lichter dan de Knaus Azur 580 in de Review. Dat is dan zo, maar spreekt niet voor de serieusheid van het probleem. Als er een probleem is met iets dan ga je uiterst zorgvuldig om met de feitelijke gegevensverstrekking!! Oh, en als je op de vluchtstrook staat en er passeert een vrachtwagen, dan staat echt elke auto te schudden. Dat is dus geen argument te twijfelen aan de luchtvering.
Wat is dit dus? Een serieus probleem of een doelbewuste actie om Citroën in diskrediet te brengen? Of geheel iets anders? Wij - caravantrekker.nl - weten het niet. Het is een internetforum. Iedereen kan wat blaten hier met oprechte of minder oprechte bedoelingen. Af en toe halen we er doelbewuste manipulators eruit, zoals zeer onlangs in de Trekauto review sectie.
Wees dus alert en kritisch, neem zeker niet zonder meer aan wat er hier, elders op het web of in de krant wordt neergeschreven. In de krant - in een niet gemanipuleerde democratie - mag je veronderstellen dat professionele journalisten zaken uitzoeken, hoor- en wederhoor toepassen, maar dan nog! Elders is het dus anarchie en soms ook op caravantrekker.nl. Gosh.... 😉
@Pieterke of Peter. Ik nodig u uit een serieuze stabitest uit te voeren met mij als (bij)rijder. We gaan diverse zaken serieus aanpakken. Wegen, belading en gewichtsverdeling controleren. Bandenspanning en sporing controleren noem maar op. U krijgt van mij een rapport waarin mijn bevindingen worden verwoord, die kunnen dienen in uw acties richting producent. Mail ons voor een afspraak in de regio Eindhoven.
@Eric antwoordt op 20 september 2010:
Van: Bert
Datum: 20 September 2010 om 02:50
Er blijven wat zaken vaag... Ten eerste is Pieterke (vraagsteller) en Peter (van de Review met een heel erg grote en zware Knaus) dezelfde en hij komt uit België. Waarom hij dat niet zelf bevestigt weet ik natuurlijk niet.
Doet hij hier Bert.
In Peter z'n review staat overigens wel weer dat z'n Sharan "te licht was"....
Van: Pieterke
Datum: 19 September 2010 om 15:27
Even reageren op sommige berichten.
Caravangewicht is 1300kg max. Wij laden niet meer dan tafel en stoelen en voortent. Dus kom ik niet aan 1540kg.
Caravan is dit jaar weer gekeurd,dus technisch in orde!
75kg kogeldruk(max70kg voorgeschreven).
Voorgeschreven bandenspanning op auto en op caravan (205/70) 2.7psi.
Uitvoering is GC4P Exclusive (met luchtvering)handgeschakelde 2.0diesel met 150pk(niet in lijst).
Sharan reed inderdaad zonder probleem rond met caravan, zelfs tot 105km/h, maar had versleten koppelingsplaat.
Mooi aanbod trouwens Bert, ben benieuwd naar 't vervolg!
Bert antwoordt op 20 september 2010:
Zeker een mooi aanbod, 't is alleen niet gratis. 😉
Pieterke antwoordt op 20 september 2010:
Bert,
Ik ben inderdaad Peter uit België en heb geenszins de intentie om Citroën een slechte naam te bezorgen. Mijn vrouw is tevreden over haar Citroën en dus koos ik ook een Citroën.
Wat bij mij knaagt is dat de servicemanager van Citroën met m'n wagen reed en zelf vaststeld dat de wagen teveel wiegt.
Mijn garagist is ook die mening toegedaan en probeert een oplossing te vinden. Z'n eerste voorstel om bladveren te monteren werd afgewezen wegens "niet gehomologeerd".
Woensdag maak ik een testrit met een andere CG4P zonder luchtvering via de garage. Hun inspanning,in tegenstelling tot die van Citroën die nog niet reageert op m'n klacht" is lovenswaardig.
Waar kan ik u mailen? Ik wil gerust tot Eindhoven komen, hoewel ik bij Brugge(België) woon. Ik vraag niets liever dan dat iemand het probleem detecteert en kan oplossen.
Maar waarom doet Citroën dat nou niet voor mij????
Bert antwoordt op 20 september 2010:
Okay, duidelijk.
Het lijkt mij inderdaad de te volgen weg om met zo veel mogelijk proefritten te maken met identieke en bijna identieke auto's. Om oorzaken uit te sluiten dient er ook naar de caravan gekeken te worden, de manier van belading, etc. Het zal de eerste keer niet zijn dat er gewezen wordt naar de nieuwe trekauto terwijl een barretje of wat te kort in de banden van caravan / auto simpel de oplossing was. Als voorbeeld....
Ons e-mailadres is info@denaamvandezewebsite.nl.
Pieterke antwoordt op 22 september 2010:
Soldier, toch nog even inpikken op jouw commentaren :
1. Ingezakte vering is standaard bij deze versie. Pompt zich op bij openen portieren of wegrijden (zoals oude DS...).
2. Heeft ook de optie om de achterste vering naar omhoog te pompen met knop in de koffer. Was ook advies van garage om dit te doen na klacht uit Frankrijk. Zakt echter naa normale stand zodra aan het rijden.
3.Zal die lagere kogeldruk va
Rico antwoordt op 22 september 2010:
Een auto met luchtvering zou normaal moeten rijden met de caravan er achter. Ik heb met onze Vito in eerste instantie met de standaard schroefveren gereden, ook met caravan er achter. Naderhand zowel voor als achter luchtvering laten monteren. Voor zitten vouwbalgen, die redelijk stug zijn. Achter zitten rolbalgen en dat is erg comfortabel, zowel leeg als met caravan er achter. De auto ligt nog net zo stabiel op de weg als voorheen. De dempers zijn overigens gelijkgebleven.
Vermoed dat er meer gekeken moet worden naar de combi van auto en caravan, gewichtsverhouding of gewichtsverdeling.
Rico
Pieterke antwoordt op 22 september 2010:
Soldier, even vragen verder afmaken
3.Zal die lagere kogeldruk van 60kg van jou nu meer stabiliteit geven dan mijn 75 kg of juist minder? Soms lees je dat bij slingeren je wat druk moet bijsteken.
Heb je advies om probleem op Citroën forum te plaatsen gevolgd, maar weinig reactie tot nu toe.
Zou bijna willen zeggen, waarom kom jij niet eens met mijn combinatie rijden en hang er dan jouw wagen voor. Moet dan toch duidelijk zijn waar het verkeerd gaat.
Enfin, deze middag naar Citroën voor testrit ZONDER luchtvering.
soldier antwoordt op 22 september 2010:
Pieterke
1. met ingezakt bedoel ik echt ingezakt, zover zelfs dat het echt op gaat vallen. De vering gaat idd in een ruststand, maar het koetswerk ligt niet op de banden. Ik lees de laatste tijd wel eens wat over kapotte balgen, dit schijnt wel erg op te vallen.
2. deze stand is slechts voor laden en lossen. Zodra je gaat rijden gaat de auto terug in haar rijstand. Vroeger met de echte Citroën vering was dat anders (maar niet comfortabel!!)
soldier antwoordt op 22 september 2010:
3. 75 kg zou stabieler moeten zijn hoewel het de fabrieks aanbeveling te boven gaat. Mijn idee is dat de combinatie van een te hoge kogeldruk en te zachte banden (moest bij mijn 17 inch toch exht 3,5 bar zijn) probelem kan opleveren.
Normale of hoge bandenspanning is echt een wereld van verschil bij de C4GP weet ik inmiddels weer uit eigen ervaring!!
RobD antwoordt op 22 september 2010:
Van: Pieterke Datum: 22 September 2010 om 11:27
"Enfin, deze middag naar Citroën voor testrit ZONDER luchtvering".
Met C/van?
So wie die Deutsche sagen: Ich bin auf das Ergebnis gespannt
John antwoordt op 24 september 2010:
En Pieterke?
Wil je ons deelgenoot maken van je proefrit?
Pieterke antwoordt op 25 september 2010:
Beste mensen, Heb dus die testrit gemaakt samen met de garagist en moet zeggen dat ik nu nog mer vragen heb. We reden eerst met stalen vering en gingen tot 120km/h. Daarna kwam mijn wagen en je gelooft het niet, maar hij ging zonder problemen tot 120km/h. DAAR ZAKT MIJN BROEK VAN AF! Na wat we deze zomer meemaakten in Frankrijk, is dit natuurlijk onverklaarbaar. Ben dan ook nadien terug de autosnelweg opgereden en weer tot 120km/h gaan testen. Geen probleem, tot ik opzettelijk wat dicht bij een vrachtwagen passeerde. Daar voelde ik weer die aanzuigkracht die ons iedere keer in de problemen bracht. Maar de reactie was zeker niet zo erg als deze zomer. Dus daar sta ik dan. Auto was niet volgeladen met mensen en koffer was leeg( die zouden volgens mij nog extra stabiliteit moeten geven). De smallere rijstroken op de franse snelwegen zullen zeker een factor spelen bij de aanzuiging van de caravan, maar dat verklaart nog altijd niet het overdreven schommelen. Ik ga nu met wat ik van jullie geleerd heb ivm belading caravan, kogeldruk, bandenspanning etc. verdere tests doen. Ik zal dit wel doen op franse autosnelweg om identieke situatie te creeëren. Alleen zal ik in de wagen nog voor last moeten zorgen. Maar m'n vrouw en grote zonen willen niet meer mee. Ze hebben teveel afgezien deze zomer en de schrik van hun leven beleefd. Toch wil ik hier (levend) uitraken.
Bedankt voor jullie interesse en steun.
mvg Peter
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 september 2010:
Waarom je broek afzakt is me een raadsel. Wees blij dat het niet aan je Citroen ligt maar jouw eigen wijze van beladen! Daar kan JIJ zelf tenminste wat aan doen in plaats van de schuld gemakkelijk bij een ander neer te leggen.
JH Vis antwoordt op 25 september 2010:
"Auto was niet volgeladen met mensen en koffer was leeg( die zouden volgens mij nog extra stabiliteit moeten geven)"
Ik begrijp niet hoe je die conclusie kunt trekken. Een auto wordt echt niet stabieler als hij zwaarder beladen is. Zeker niet met dakkoffer inclusief inhoud.....
Het is in de regel wel zo dat een relatief zware trekauto en lichte caravan een beter combinatie is. Is de trekauto echter te zwaar dan trekken en de vering en de schokbrekers het niet meer, ook al heb je luchtvering. De combinatie zal dan inderdaad zijn zoals je beschrijft. (Probeer maar eens een uit te wijken met zwaar beladen auto met dakkoffer en met lege auto)
@Eric antwoordt op 25 september 2010:
Denk dat Pieterke/Peter een kofferbak bedoeld en geen dakkoffer?
Bert antwoordt op 26 september 2010:
Smalle rijstroken op Franse snelwegen??
JH Vis antwoordt op 26 september 2010:
"Denk dat Pieterke/Peter een kofferbak bedoeld en geen dakkoffer?"
Je hebt gelijk 😉 Verkeerd geinterpreteerd....
Maar dan nog, een zwaar auto beladen auto is niet per definitie stabieler dan een lege. Mijn ervaring is eerder andersom...
yves antwoordt op 26 september 2010:
mijn indruk is dat de rijstroken op de autoroute de soleil idd.iets minder breed zijn dan die in Belgie, nagemeten heb ik echter niet
@Eric antwoordt op 26 september 2010:
In Belgie zijn de rijstroken 't breedst van Europa, moet wel om al die gaten te ontwijken... 😉
pieterke antwoordt op 26 september 2010:
En toch blijf je de auto ook niet vertrouwen hé! Heb zoiets van "als die luchtvering nou eens druk verliest na een afstand rijden", kan dit mss verklaren waarom we pas in Frankrijk met die problemen werden geconfronteerd? Dus zolang ik het probleem niet kan oplossen (en ja ik herschik de caravanbelading binnenkort) blijft de twijfel.
RobD antwoordt op 26 september 2010:
"En toch blijf je de auto ook niet vertrouwen hé!"
en dan:
"en ja ik herschik de caravanbelading binnenkort"
Pieterke blijft in de schuld van de auto geloven? Geloof in een goede belading en er gaat een wereld voor je open!!
antwoordt op 26 september 2010:
en een juiste bandenspanning voor de caravan, dus geen 2,7 psi 😉 maar 3 bar
vrgr
JT®
Pieterke antwoordt op 27 september 2010:
Beste mensen, bedankt voor de reacties.
Heb vandaag wat met gewichtsverdeling ondernomen.
Start 75 kg kogeldruk. Kleine spullen van onder zithoek vooraan naar as gebracht: 72kg kogeldruk.
Voortentbuizen uit disselbak naar middengang op as gebracht : 58kg
Voor- en zijpanelen voortent van onder zithoek naar middengang gebracht : 51 kg kogeldruk.
Wat was nu eigenlijk beste ? Caravantrekker.nl zegt 5.2% kogeldruk. Dus ik reken ong 1200kg x 5.2%= 62.5kg
Mijn wagen mag er max 70kg hebben. Moet ik nu al die spullen gaan terugplaatsen of moet ik zo veel mogelijk onder die max kogeldruk van de wagen blijven?Of toch maar dat advies van 62.5kg volgen?
Wat dan met stabiliteit?
Groeten Peter
Bert antwoordt op 27 september 2010:
Tegenvraag: wat zit er nog aan zwaarder spul juist achterin? Denk ook aan standaard zaken als accu, (deels) gevulde watertanks, de koelkast etc. Ik vraag dit omdat uitgangspunt bij een goede basisbalans het centreren is. Vervolgens verhoog je de kogelduk weer (mocht dat al nodig zijn) door gecentreerde zaken wat verder voor de as te plaatsen. M.a.w. een caravan met fietsen achterop rijdt stabieler met 90 kg kogeldruk dan met 75. Dezelfde caravan zonder de fietsen rijdt erg stabiel met 60 kg.
pieterke antwoordt op 28 september 2010:
Heb echt geen zware spullen achteraan.Alleen de som van alle kleine dingen wegen door hé! Vervoer geen water.Koelkast staat centraal op de as. Rechts achter bed liggen klapstoelen,klaptafel en relax zetels+ 2 kleine tentjes( voor de zonen). Links leg ik in de badkamer dan voortent om toch beetje links-rechts balans te behouden. Voorin in disselbak zaten tentbuizen, die ik nu naar middengang heb verplaatst. Sleep dus geen onnodig gewicht mee. Maar vraag blijft nu: als caravan instabiel is, bevordert het verlagen van kogeldruk dan wel dit probleem of juist omgekeerd?
John antwoordt op 28 september 2010:
Pieterke, ga eens wat "spelen" met je belading en kogeldruk en ontdek wat het verschil is...!
Jan antwoordt op 29 september 2010:
En leg die zware zooi eens in de auto ipv de caravan.
Pieterke antwoordt op 29 september 2010:
John, Ik ga echt niet "spelen" met lading en kogeldruk hoor.
Hebben deze zomer de vangrail van te dichtbij gezien om wat te spelen. Hoop dat iemand mij concreet kan vertellen wat nu beste is: Caravanbelading zoals voorheen met 75 kg kogeldruk of caravanherschikking met kogeldruk van 52 kg. Of toch maar,zoals Jan suggereert de zware tent+ buizen in de wagen.
Rijdt dan niemand van jullie met alles in de caravan? Had er voordien met de Sharan geen probleem mee, maar moet die menig nu maar herzien.
yves antwoordt op 29 september 2010:
om uw laatste vraag te beantwoorden, nee ik rij niet met alles in de caravan, integendeel, ik probeer zoveel mogelijk om de zware dingen in de auto te plaatsen, zoals de stokken van de voortent en dergelijke, mijn eerste wagen was een C4 gp 1.6hdi, ik vond die veel te licht en dan verandert naar een nissan X trail, en heb nu ervaren dat de belading van de caravan meer doet voor de stabiliteit dan het soort wagen dat ervoor hangt
pieterke antwoordt op 29 september 2010:
Terug van de weegbrug. Caravan weegt nu 1260kg (max 1300kg);Dus met wat last-minute belading zit ik erover. Even schrikken was dat !! Zal mss dan toch moeten verplaatsen van caravan nr de wagen.Kogeldruk zal dan weer oplopen zeker door spullen van achteraan weg te nemen. Maar moet toch links-rechtsgewichtsverhouding in oog houden.
soldier antwoordt op 29 september 2010:
Je schrikt bijna altijd als je de caravan weegt. Vooral links-rechts gewicht is op de gok erg moeilijk te bepalen. Ik gebruik een Reich weger. Als je eenmaal de juiste belading hebt gevonden, dan doe je het de volgende keer op routine. Een goed beladen carvan is gewoon erg belangrijk en bepaald het weggedrag en veiligheid grotendeels! Ik denk dat jouw probleem na juiste belading voorbij is. De C4GP is een prima carvantrekker, zeker ook in combinatie met luchtvering.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 29 september 2010:
@Pieterke...heb je al een afspraak met Bert gemaakt om eens goed naar je probleem te kijken?
Toen jouw caravan slingerde in Frankrijk was het gewicht van je caravan vast (veel) meer dan die 1300 kg. En misschien reed je ook wel naar beneden? of veel te hard? of met onvoldoende bandenspanning? Zo zijn er veel vragen waar de oorzaak gezocht moet worden en dus veel meer dan alleen de luchtvering.
In principe is meer kogeldruk positief voor de caravan en minder kogeldruk voor de auto. Daarin zul je het optimum moeten vinden door er mee te 'spelen'. Durf je dat niet....bel Bert!
Tijs antwoordt op 29 september 2010:
Over de combi C4 en Knaus kan ik weinig zeggen. Maar neem wel dat advies ter harte dat de "zware zooi" in de auto gaat. Ik rijd een zwaardere trekauto (in kilo's) met een vergelijkbare caravan, maar stop toch alle zware spullen (voortent en stokken, maar ook boeken, tafels en stoelen) in de auto. Wel opletten vervolgens hoe je het in de auto legt opdat je de balans daar niet helemaal verstoord. Ik heb zelf gelukkig genoeg tegengewicht op de bestuurdersstoel zitten 😉.
pieterke antwoordt op 30 september 2010:
Volgende week laat ik nog eens caravan technisch nazien vooraleer hij naar winterberging gaat. Hoop daar ook nog wat bij te leren.
Pieterke antwoordt op 9 oktober 2010:
Caravan nagezien en NIETS mis mee.
Volgens monteur is de TE ZACHTE VERING van de wagen de oorzaak van het schommelen. Dus terug naar af. Heb reeds verteld van het schommelen (zelfs zonder caravan) als een bestelwagen e.d. voorbijraast. Al jullie voorstellen om caravan stabieler te maken heb ik uitgevoerd. Dus nu weer naar wagen kijken ??
@Eric antwoordt op 9 oktober 2010:
Bert heeft je een aanbod gedaan:
Van: Bert
Datum: 20 September 2010 om 02:50
@Pieterke of Peter. Ik nodig u uit een serieuze stabitest uit te voeren met mij als (bij)rijder. We gaan diverse zaken serieus aanpakken. Wegen, belading en gewichtsverdeling controleren. Bandenspanning en sporing controleren noem maar op. U krijgt van mij een rapport waarin mijn bevindingen worden verwoord, die kunnen dienen in uw acties richting producent. Mail ons voor een afspraak in de regio Eindhoven.
Bert antwoordt op 10 oktober 2010:
Pieterke: "We reden eerst met stalen vering en gingen tot 120km/h. Daarna kwam mijn wagen en je gelooft het niet, maar hij ging zonder problemen tot 120km/h. DAAR ZAKT MIJN BROEK VAN AF! Na wat we deze zomer meemaakten in Frankrijk, is dit natuurlijk onverklaarbaar."
Dan is de conclusie gerechtvaardigd dat het verschil in weggedrag (stabiliteit) te wijten is aan het de (extra) vakantiebelading incl. personen in caravan en auto. Onder één vvorwaarde dat alle andere zaken als bijvoorbeeld bandenspanning niet anders waren als nu. Reduceren en deduceren.... What else???
Dus stel ik voor dat u nu uw auto + caravan vakantieklaar gaat beladen en vervolgens weer 120 gaat rijden. Ga je vervolgens weer bij 90 bekant de vangrail in? Dan weet u dus zeker 100% dat het aan de belading ligt. Aan de kilo's en /of de verdeling ervan. Wat wil je nu eigenlijk Pieterke? De schuld blijven geven aan die luchtvering??
Pieterke antwoordt op 10 oktober 2010:
Die luchtvering is gevoeliger voor schommelen (bevestigd door garagist en service manager Citroën) en merkte toch gisteren weer zelfs zonder caravan toen ik op de fameuze belgische autosnelweg in een put reed, dat de wagen aan het overdreven schommelen ging zodat ik 2 handen aan het stuur moest brengen. Zou er iets "bestaan" om die vering harder te maken? Op gewone vering spreken ze van "bollen" bij te plaatsen.
Roger antwoordt op 10 oktober 2010:
Get it through your head!
It ain't the suspension!
JH Vis antwoordt op 10 oktober 2010:
De luchtvering van de PSA groep wordt door Wabco geleverd. Bij lichte bestelwagens monteert men een 2e luchtank voor een snellere niveauregeling. Weet niet of dit ook resulteert in een beter weggedrag met caravan of zwaardere belading; lijkt me niet geheel onwaarschijnlijk. Wellicht eens met Wabco contact opnemen en daar het probleem voorleggen???
RobD antwoordt op 10 oktober 2010:
Pieterke moet gewoon wat experimenteren en schuiven met zijn belading. Hierin ligt het probleem. Alles is volgens zijn zeggen Ok, dus heeft het geen nut om hier te blijven doorzeuren met dezelfde vragen.
Ieder auto voelt een vrachtwagen voorbij komen als men op de vluchtstrook staat. Niets nieuws onder de zon.
Pieterke moet het aanbod van Bert/Menno met 2 handen aannemen en relaxter leren rijden.
Pieterke antwoordt op 11 oktober 2010:
JH Vis, Bedankt voor de tip
RobD antwoordt op 11 oktober 2010:
Pieterke, iets voor jou om eens te bekijken?
http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=43913
Roger antwoordt op 11 oktober 2010:
He’s got a really thick Head!
JH Vis antwoordt op 11 oktober 2010:
Als de ene keer een combiatie onstabiel is en de andere keer weer stabiel kan het aan de manier van beladen liggen.
Het kan natuurlijk ook zijn dat er iets met de regeling van het luchtvering syteem ad hand is. Even googelen leert dat dit systeem niet feilloos is. Het is natuurlijk heel makkelijk en voor sommigen wellicht ook zeer vermakelijk, denigrerende opmerkingen te maken. Als dit een goed gevoel geeft ga er dan vooral mee door. Ik hoop echter dat Pieterke een beetje in staat is dit te filteren en zijn probleem op wat voor manier dan ook (hopelijk via dit forum) kan oplossen.
Jan antwoordt op 11 oktober 2010:
Er is al diverse malen aangegeven dat Pieterke het niet direct moet zoeken in de luchtvering maar aan de belading van de combinatie.
Dit schijnt hij er niet uit te kunnen ‘filteren’ en blijft ‘hangen’ bij de luchtvering. Als dit hem een goed gevoel geeft moet hij daar vooral mee doorgaan. Maar wees dan niet verbaasd wanneer anderen de hoop dan opgeven om hem nog op wat voor manier dan ook verder te kunnen helpen.
JH Vis antwoordt op 12 oktober 2010:
Over dat laatste verbaas ik me niet Jan, daar kan ik dan nog begrip voor opbrengen. als ze dat dan ook maar deden....
Ben wel razend benieuwd naar de oplossing.
Jan antwoordt op 12 oktober 2010:
Het zou zo maar kunnen dat-ie het in de manier van beladen moet zoeken. 😉
Pieterke antwoordt op 13 oktober 2010:
JH Vis en Jan, met mensen met jullie instelling wil ik graag dit topic verderzetten. Aan diegene die mij als pispaal willen gebruiken, graag uw onthouden van verder commentaar aub.
Info over vering kan je doorsturen naar peter.debuyser@telenet.be. Zo storen we niemand met het zoeken naar oplossing.
John antwoordt op 13 oktober 2010:
Pieterke, er is hier inderdaad maar één die hardnekkig goede adviezen terzijde legt, en die ene is....................
En het draadje langdurig rekt. Je hebt jezelf meerdere keren tegen gesproken. Je blijft maar jammeren zonder een aanbod te accepteren.
Wil je dan nog echt serieus genomen worden??????
Zal er toch iets aan je houding moeten veranderen, en open staan voor geboden oplossingen.
Heel veel succes alsnog en mocht er een daadwerkelijke oplossing zijn, laat dan pas weer wat van je horen.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen