Roger Van Brandt vraagt op 22 september 2010:
Op het ogenblik rijdt ik met een peugeot 406 HDI, 110 pk. Daarmee trek ik een caravane Altea 432 PX, geladen 1300kg.
Deze auto mag 1500kg geremd trekken.
Nu heb ik intresse voor een Nissan Qashqai MC 2011.
Versie Urban edition 2.0 dCI DPF 150 p/ch-2WD.
Maar deze auto mag maar 1400 kg geremd trekken.
Zou dit een goede keuze zijn?
Dank u bij voorbaat. Roger
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 22 september 2010:
Wat is voor jouw de noodzaak van 1500 kg trekgewicht t.o.v. 1400 kg? Is 1500 dan een betere trekker?
yves antwoordt op 22 september 2010:
Ik zou U ten stelligste aanraden om een proefrit te maken met caravan, mijn wagen mag 2000kg trekken, maar toch vind ik het geen goede trekker, de versnellingen zijn niet ideaal om een caravan te trekken, de zesde versnelling is bijna niet te rijden, omdat ik een kleine 120km/h zou moeten rijden om zijn max koppel te verkrijgen, dus rijd ik altijd in 5 versnelling met een redelijk hoog verbruik
Bert antwoordt op 22 september 2010:
Een proefrit, ja maar niet altijd mogelijk. Een goed begin is een (vergelijkend) Aankoopadvies op te vragen. Het karakter van beide auto's wordt dan duidelijk. Daarin zal overigens zelden beschreven worden dat je niet in zes kunt rijden omdat je dan niet op het koppeltoerental zit. Er is geen enkele 'normale' benzineauto die dat doet en is ook helemaal niet interessant. Rij je in de stad met 50 in twee? Doe je toch ook niet. Maar als een auto het niet doet in de 6 vanwege echt ontbrekende kracht is er niets mis met de 5 (of met de 4) zolang het lawaai maar binnen de perken blijft.
De 2 ton toegestaan trekgewicht Yves zegt inderdaad niet veel over hoe goed hij omgaat met een aangekoppelde caravan. Klopt. Maar het is geen Qashqai. En het is ook geen diesel.
Rob antwoordt op 22 september 2010:
Bert,
ik kan je even niet helemaal volgen. Je schrijft: Daarin zal overigens zelden beschreven worden dat je niet in zes kunt rijden omdat je dan niet op het koppeltoerental zit. Er is geen enkele 'normale' benzineauto die dat doet en is ook helemaal niet interessant.
Mijn Espace 2.0T heeft de volgende snelheid minimaal - bij maximaal koppel - bij 4000 toeren - bij max toeren in de 6e versnelling 70 km/u - 78 km/u - 156 km/u - 215 km/u. Bij een kruissnelheid van 95 a 100 kmh rijd ik dus ruim boven max koppel. Of heb ik geen 'normale' benzineauto?
Bert antwoordt op 22 september 2010:
Nee, de T is van turbo.
Bert antwoordt op 23 september 2010:
Een beetje toelichting lijkt op z'n plaats (zei menno en die heeft vaak maar niet altijd gelijk) 😉
Nee, de T is van turbo. Dus je hebt geen normale auto... 😉
Ik probeerde aan te geven dat Yves een atmosferische benzinemotor heeft, waarvan het toerental waarbij de krukas de meeste trekkracht levert (niet max. vermogen) zoals hij zegt rond de 4000 rpm ligt. Een turbodiesel ontploft dan zowat (nee, dat is meestal het toerental waarbij de meeste pk's eruitkomen (vermogen)). De rode lijn ligt veelal tussen de 4500 en 5000.
Een benzine-turbo zoals de Espace en bijvoorbeeld ook de 1.4 TSI's van VAG kunnen hogere toeren aan en dat resulteert in hogere vermogens bij 5000 ŕ 6000 rpm. bijvoorbeeld.
Niemand rijdt natuurlijk constant bij die hoge toerentallen, of je moet je (gechipte) dieseltje gaan uitlaten op "The Oberhausen Straigt". Dan blijkt zo'n ding ineens tegen de redline te rijden in de hoogste versnelling en misschien nóg wel meer toeren... Dan gaan ze kapot. Met een aangehaakte caravan rijden we die toerentallen al helemaal niet - alleen als we willen dóórtrekken - dus willen dat de motor in de volgende versnelling weer optimaal oppakt. Dat is dus op steile hellingen wanneer je op schakelet naar de 2e. Heel kort tip je de redline aan. Zie de tabel Toerenval in de Uitgebreide Trekkrachtrapportage....
Natuurlijk weidt ik weer teveel uit, maar toch? We zijn mede door mij dus, wel weer heel ver afgedwaald van Roger's vraag: Is de Qq die 1400 kg mag trekken een betere of slechtere trekauto dan een Peu die 1500 kg mag trekken? Wat is in feite het enige goede antwoord, in de vorm van een tegenvraag? Zie Menno's reply... De rest is zoomzoom. Yves die stelt dat een proefrit aan te raden is (HELEMAAL MEE EENS), en vervolgens - want niet goed toegelicht /uitgelegd halve onwaarheden verkondigt. Die ik dan weer... Goed, het is een forum. Zo werkt dat!!
Roger en ook Yves... Trek je eigen conclusies, doe met de reacties die worden gegeven je voordeel ermee. Toch? Okay.
bert.s antwoordt op 23 september 2010:
Van: yves
Datum: 22 September 2010 om 20:59
de zesde versnelling is bijna niet te rijden, omdat ik een kleine 120km/h zou moeten rijden om zijn max koppel te verkrijgen, dus rijd ik altijd in 5 versnelling met een redelijk hoog verbruik.
ik kan wel bijna altijd in de 6e versnelling rijden, maar het verbruik is bijna het zelfde.
zowel in z'n 5e en 6e versnelling 1 liter op 8 km.
Wat voor een auto rijd jij?
Frans antwoordt op 23 september 2010:
Wat is dat toch met die drang om het max koppeltoerental te willen rijden. Het max motorkoppel komt er alleen maar uit als het gevraagd wordt, plankgas dus. Als je minder dan het max vraagt, bij kruissnelheden dus, kun je gerust bij een ander toerental rijden waarbij het op dat moment gevraagde koppel beschikbaar is en je schakelt pas terug als je aan het beschikbare motorkoppel te weinig hebt.
Vervolgens komt het karakter van de auto: heb ik in 6 of 5 of 4 of 3 voldoende motorkoppel beschikbaar om de door mij gewenste snelheid te rijden. Dat kan dan je keuze beďnvloeden.
RobD antwoordt op 23 september 2010:
Wat je moet laten prevaleren in je keuze is trekkracht, koppel op de wielen. Ik vermoed (niet nagekeken) dat de QQ dit meer heeft dan de Peu. Dat de QQ minder (100kg) mag trekken heeft te maken met de opbouw, niet met het koppel.
Dit maakt het nog niet tot een 'goede' trekauto. Gewicht en stabiliteit speelt ook mee.
Je kunt ze beide vergelijken middels een berekening op deze site.
Frans antwoordt op 23 september 2010:
Voor die trekkracht aan de wielen is een simpele indicatie het vermogen dat wordt ontwikkeld bij 90 km/u in 6, 5, 4 etc. Ligt dit boven de 45kW dan is die versnelling goed bruikbaar bij weinig wind.
yves antwoordt op 23 september 2010:
sorry vergeten te vermelden, mijn wagen is een nissan xtrail
2.0dci 150pk
Bert antwoordt op 23 september 2010:
Dan zullen wij het wel fout hebben Yves. Wij komen uit op 99,2 km/u bij 2000 rpm.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!