Caravantrekker.nl

Bandenspanning winterbanden

Edwin vraagt op 31 oktober 2010:

Ik heb een laguna met LM velgen metzomerbanden in de maat 225/45/R17. Nu monteer ik voor de winter stalen velgen met winterband in de maat 205/55/R16. Moet ik dezelfde bandenspannig aanhouden als met de zomeruitvoering of moet het 0.2 bar hoger. Die 0,2 bar geeft michelin als advies. Of is er een rekenprogramma voor.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

John antwoordt op 31 oktober 2010:

Wat zegt de bandenspecialist? Het antw,van Michelin lijkt me klip en klaar. Moet er nog een caravan achter of is deze site gewoon makkelijk?


Dirk antwoordt op 31 oktober 2010:

@Edwin even aan Jadatis vragen dat is de specialist.


Edwin antwoordt op 31 oktober 2010:

John:er hoeft geen caravan achter. En maakt het uit als deze site makkelijk is. Als je het niet weet s.v.p geen reactie geven. En de bandenboer waar ik loop heeft ook geen sluitend antwoord net zoals de renaultdealer. Aangezien hier veel ervaring op de site komt is er vast wel iemand die het weet.


Dirk antwoordt op 31 oktober 2010:

@Edwin even nadenken als de Bandenboer en de Dealer het niet weten betekent dat beiden er dezelfde hoeveelheid lucht in doen als bij de Zomerbanden,moet je dan nog verder vragen stellen.
Hoe moeilijk kunnen mensen het maken voor zichzelf kijk maar naar het draadje over Winterbanden hetzelfde verhaal.
Van mij mag je maar dit worden draadjes zonder eind


Geert Huisman antwoordt op 31 oktober 2010:

Winterbanden & bandenspanning
In deze tijd van het jaar gaat er veel aandacht uit naar het wel of niet kiezen voor winterbanden. Daarnaast krijgt ook de CO2 uitstoot, het brandstofverbruik en de bandenspanning de nodige aandacht. SmiLease zet de belangrijkste punten voor u op een rijtje.

Winterbanden:

De bandenindustrie ziet het liefst rond november alle automobilisten overstappen op winterbanden. Zomerbanden worden steeds beter, winters worden zachter, wat is nu echt de beste keus ?

Conclusies van onderzoek door o.a. de Consumentenbond en het blad Autoweek:
• Op droog wegdek is de remweg van een zomerband ongeveer 15 % korter dan de remweg van een winterband.
• Ook op nat wegdek presteert de zomerband beter dan de winterband: een 12 % kortere remweg.
• Op een volledig besneeuwde weg is de remweg van een winterband echter 50 % korter dan de remweg van een zomerband.
Onder “normale Nederlandse omstandigheden” levert u aan veiligheid in door voor winterbanden te kiezen. Zwaar besneeuwde of beijzelde wegen komen in Nederland niet veel voor, mocht u toch met zomerbanden op een zwaar besneeuwde weg moeten rijden pas dan uw snelheid aan en houd voldoende afstand ! (stel er rijdt een auto met winterbanden voor u die sterk afremt ……….). Met zomerbanden 50 km per uur op een besneeuwde weg rijden leidt tot ongeveer dezelfde remweg als 70 km per uur rijden met winterbanden (voor de relatie tussen snelheid en remweg zie de tabel).

Wanneer dan wel voor winterbanden kiezen ? Als u bijv. gaat wintersporten dan kunt u op zwaar besneeuwde wegen in een berg- of heuvelachtige omgeving terecht komen. Rijden op besneeuwde bergwegen is zonder winterbanden levensgevaarlijk. Daarnaast is het in Duitsland en Oostenrijk onder bepaalde omstandigheden verplicht om met winterbanden te rijden.


Bandenspanning:

De juiste bandenspanning verhoogd uw veiligheid en verlaagd de brandstofkosten. De bandenspanning verschilt van auto tot auto, gemiddeld bedraagt deze ongeveer 2,4 bar.

De bandenspanning moet met koude banden gecontroleerd worden, aanbevolen wordt om de bandenspanning minimaal één keer per maand te controleren.

Een bandenspanning die 25 % te laag is verhoogd de rolweerstand met 10 % en het brandstofverbruik met 3 %. Daarnaast neemt de levensduur van de band met 25 % af.

Op natte wegen is de kans op aquaplaning met een te zachte band groot. Een te zachte band staat onvoldoende bol en kan daardoor veel minder water afvoeren.

Conclusie:

Het thema “winterbanden” is een beetje een hype. Gaat u niet naar gebieden waar sprake is van slecht begaanbare wegen dan zijn zomerbanden een prima keus. Mocht u toch onverwacht met ijzel en sneeuw geconfronteerd worden, pas dan uw snelheid aan en houdt afstand.

Om in Nederland veilig te rijden is aandacht voor de juiste bandenspanning in combinatie met banden met voldoende profiel het belangrijkste.



Edwin antwoordt op 31 oktober 2010:

Dirk: bedankt.. ik volg wel de label in de auto zelf...


RobD antwoordt op 31 oktober 2010:

Edwin, het feit is dat de winterband "kleiner' is als je standaard zomerband. Het draagvlak is kleiner geworden en om dat te compenseren zal er een verhoging in spanning mogelijk kunnen zijn.


Jan antwoordt op 31 oktober 2010:

De fabrikant van de auto een sticker met de bandenspanningen (zowel voor zomer als winterbanden) in de auto geplakt. Meestal op een van de deurstijlen.
Het staat meestal ook in het instructieboekje van de auto.

Ik vind het raar als je bandenboer of een Renault dealer je dit niet kan vertellen.


Frans antwoordt op 31 oktober 2010:

Een zeldzame hoop halve waarheden, niet actuele informatie en trivialiteiten, verpakt met veel taalfouten en gelardeerd met nog wat aperte onzin, eindigend met een conclusie die een tweederangs leasebedrijf welgevallig zal zijn. Wishful thinking om je auto’s maar zo goedkoop mogelijk zogenaamd ‘verantwoord’ de weg op te kunnen sturen.

Conclusies van onderzoek door miljoenen consumenten in Nederland: verplicht stellen die winterbanden!
En gewoon het bandenspanningadvies van de fabrikanten volgen.


PieteR antwoordt op 31 oktober 2010:

Je vergeet er nog een: overdreven stellige reacties. 😉

Voor de rest wordt hier nogal aandacht besteed aan het remmen, maar de veiligheid van winterbanden zit 'm volgens mij vooral in het rijden. Als het glad is probeert iedereen dat remmen wel te voorkomen.
Van de kant komen, manoevreren en aanhangers trekken gaat in gladderige toestanden nou eenmaal beter met winterbanden dan met zomerbanden.

Ik heb de ANWB of welke instantie dan ook niet nodig om te bepalen of en wanneer ik wintersloffen aantrek. Ik doe het op basis van persoonlijke ervaring en als ik me vergis in de tijd heb ik twee kansen: als ik te laat ben zal het rijden me tegenvallen en als ik te vroeg ben heb ik ietsje meer slijtage aan die banden dan verwacht. Maar dat zal me geen jaar in het gebruik gaan schelen, dus doe ik daar niet moeilijk over. 😉


Jan antwoordt op 31 oktober 2010:

Verplicht stellen van winterbanden gaat echt te ver. Men kan er ook voor kiezen de auto te laten staan bij winterse omstandigheden.


Koen antwoordt op 31 oktober 2010:

@Frans : zomaar wat roepen kan iedereen.
Waar is de ""...zeldzame hoop halve waarheden, niet actuele informatie en trivialiteiten, verpakt met veel taalfouten en gelardeerd met nog wat aperte onzin"" ?

Graag 1 voor 1 weerleggen.

""Conclusies van onderzoek door miljoenen consumenten in Nederland: verplicht stellen die winterbanden! ""
Hebben "ze" écht 'miljoenen' Nederlanders ondervraagd ?
Waaauw, dat is een mega-onderzoek. Moet wat gekost hebben aan die firma én opdrachtgever.
(in jouw zin zit ook een taalfout / grammatica fout, maar dat terzijde. Het is maar omdat het Genootschap voor de Nederlandse Taal en Letterkunde hier elke dag meeleest : wie weet krijgt de site min-punten)


Dirk antwoordt op 31 oktober 2010:

@Jan ik hoop voor jouw en mij op 3 maanden sneeuw dan doe jij lekker lang met je Zomerbanden en ik rij net zo veel als ik wil met mijn Winterbanden.


JH Vis antwoordt op 31 oktober 2010:

Je geeft zelf het antwoord al: 0,2 bar hoger dan de zomerband met identieke maat. Rijd je een andere maat winterband (smaller, wat wel zo logisch is) even de tabel erop naslaan.


Frans antwoordt op 31 oktober 2010:

@Koen, ik doe geen melding van één onderzoek van “ze”, maar doel op eigen onderzoek door miljoenen consumenten in Nederland, waaronder blijkbaar @PieteR, die zelf tot een conclusie zijn gekomen. De meesten hebben daar de ‘bond van consumenten’ niet bij nodig en kunnen daar waarschijnlijk ook weinig van verwachten wanneer ze eventueel te hoop lopen tegen een leasebedrijf dat geen geld of moeite over heeft voor winterbanden.


Dirk antwoordt op 31 oktober 2010:

@Frans probeer het eens in grote mensen taal begrijpt iedereen het mischien.????


Frans antwoordt op 31 oktober 2010:

@Dirk, daarom heb ik de essentie al vet weergegeven 😉


Dirk antwoordt op 31 oktober 2010:

@Frans die essentie ben ik wel met je eens en nog twee van deze winters zoals afgelopen jaar en het wordt verplicht door de verzekeringsmaatschappijen.
Als je even terug denkt aan het aantal schades dan kan je daar op wachten.
Maar je laatste bericht van 2032 uur is een beetje onduidelijk


Koen antwoordt op 31 oktober 2010:

""ik doe geen melding van één onderzoek van “ze”, maar doel op eigen onderzoek door miljoenen consumenten in Nederland, waaronder blijkbaar @PieteR, die zelf tot een conclusie zijn gekomen.""

????

Ik heb al heel veel kilometers in mijn leven met de auto gereden, maar heb nog nooit de afstand gemeten die ik nodig heb om bij nat / droog / glad tot stilstand te komen.
Die 'miljoenen' Nederlanders hebben dat dus wel gedaan ?

De Consumentenbond en o.a. Autoweek hebben het dus mis voor wat het volgende betreft :

Op droog wegdek is de remweg van een zomerband ongeveer 15 % korter dan de remweg van een winterband.
• Ook op nat wegdek presteert de zomerband beter dan de winterband: een 12 % kortere remweg.
• Op een volledig besneeuwde weg is de remweg van een winterband echter 50 % korter dan de remweg van een zomerband.

Sterk en straf tegelijkertijd !

"""Verplicht stellen die winterbanden! """ is een in vet gedrukte uitroep van jou.
Mag ik er ook 1 doen ?
Beboeten die mensen die met winterbanden in de lente, herfst en zomer rondrijden !
Hoeveel van die toch o zo op winterse veiligheid gestelde chauffeurs onder jullie, rijden hun winterbanden (op het einde van hun 'leven') op in de daaropvolgende lente en zomer ?


Jan antwoordt op 1 november 2010:

Op droog wegdek is de remweg van een zomerband ongeveer 15 % korter dan de remweg van een winterband.
• Ook op nat wegdek presteert de zomerband beter dan de winterband: een 12 % kortere remweg.
• Op een volledig besneeuwde weg is de remweg van een winterband echter 50 % korter dan de remweg van een zomerband.


En dit alleen maar als gevolg van het buigen van de profielblokken.

Wanneer de winterbanden versleten zijn, dus gelijk of minder dan 4mm, worden de ‘winterbanden’ dus gewoon zomerbanden.
Doorrijden in de lente geeft wel een hogere slijtage maar de langere remweg op droog of nat wegdek is niet meer van toepassing en het kan zelfs zo zijn dat de ex-winterband het in de regen veel beter doet door het nog weinige maar meer open profiel en het zachtere rubber.
Maar ja, daar spreken de resultaten niet over want die tests worden uitgevoerd met nieuwe banden.

Dus waarom deze “doorrijders” beboeten? Zij hebben beter presterende banden onder de auto dan zij met hun nieuwe zomerrubbertjes. 😉


Jan antwoordt op 1 november 2010:

Verplicht stellen van winterbanden gaat echt te ver. Men kan er ook voor kiezen de auto te laten staan bij winterse omstandigheden..
Wanneer je die keuze laat dan weet je dat die toch niet genomen wordt.

Wanneer je winterbanden verplicht stelt dan maakt men die keus wel en zo niet kan je beboet worden.


@Eric antwoordt op 1 november 2010:

Zij hebben beter presterende banden onder de auto dan zij met hun nieuwe zomerrubbertjes. 😉

Wat een logica...

Jan, ik hoop voor je dat je nooit een noodstop hoeft te maken met je versleten winterbandjes in de zomer.
Vooarl niet als je net 2 bloedjes van kinderen achterin hebt zitten en je net 2 meter weg "te kort komt" tussen jouw auto en een obstakel tekort komt om een ernstig ongeluk te voorkomen.



Jan antwoordt op 1 november 2010:

Jan, ik hoop voor je dat je nooit een noodstop hoeft te maken met je versleten winterbandjes in de zomer..
Maak je geen zorgen, ik sta dan toch sneller stil. Of wou jij het tegendeel beweren? Dan mag je dat ook even onderbouwen in jouw logica.


janka antwoordt op 1 november 2010:

Mag het ook Vredestijn T-Track 4 seizoenenband zijn? Wij rijden al vele jaren op deze soort banden. Deze zijn nog beter dan de oudere Quatrac 2 en voldoen aan alle voorgeschreven eisen waaraan de winterband ook moet voldoen. De reden voor deze keuze was dat er veel op polder- en dijkwegen gereden wordt zowel zomer als winter. De bandenspanning zetten we op 0,1 a 0,2 bar hoger dan de door Volkswagen voorgeschreven druk van de zomerbanden. De VW geeft op dat de druk bij winterbanden 0,2 bar hoger moet zijn dan bij normale banden. Wij nemen daarvan dus een gemiddelde. Ik heb voor de zekerheid contact gehad met vredestijn en die vonden dat een juiste keus.


@Eric antwoordt op 1 november 2010:

@Jan:
Volgens jouw logica is een zwaar versleten zomerband met nog net pietsie profiel gelijk aan of zelfs nog beter dan bijvoorbeeld een Michelin Pilot Sport Cup band die ook weinig profiel heeft en special voor circuit gebruik ontwikkeld is?


Koen antwoordt op 1 november 2010:

@Jan : het is een misvatting dat versleten banden - b, zowel zomer als winterbanden


Koen antwoordt op 1 november 2010:

@Jan : het is een misvatting dat versleten banden en/of banden zonder profiel (zowel zomer als winterbanden) hetzelfde is als zogenaamde "slicks" uit de autosport.
De rubbersamenstelling is telkens anders bij de soort banden.
Elke band blijft zijn rubbermengsel behouden.
Of die nu 8 - 6 - 4 of 0 mm profiel heeft.


RobD antwoordt op 1 november 2010:

Niet geheel juist Koen. Het komt vaak voor dat de 'band' geschikt is voor zomer en winter, maar dat het 'profiel' uit een andere rubbersoort bestaat, toegepast op de omstandigheden.


@Eric antwoordt op 1 november 2010:

Volgens het instructieboekje van mijn auto dient de druk voor winterbanden 0.2 bar hoger te zijn dan de aanbevolen druk voor zomerbanden.


jadatis antwoordt op 1 november 2010:

Om even op de vraag van de topicstarter terug te komen.
Inderdaad kun je met spreadsheets die ik gemaakt heb, de druk uitrekenen. Daarvoor heb je de maximum load en soort banden nodig, hier zeer waarscheinlijk normale autobanden, die een referentiedruk hebben van 2,5 bar.
Dus zoek nog even de load-index op de bandwang, doe maar gelijk van de zomer en winterbanden, dan kunnen we zien of het op die 0,2 bar uitkomt.
Ook nog even de maximale aslasten van je auto, te vinden op een metaalachtig plaatje ergens onder de motorkap of in een van de deurstijlen. Zet die gegevens hier neer. Kijk ook of de banden niet toevallig Xl Extra load of reinforced zijn, staat in die termen op de bandwang dan.

Als je een auto hebt van voor 2000 ,dan staat er op de adviesdrukstikker ook een voor normaal gebruik voor 3 personen en wat bagage. Na pakweg 2005 is normaal gebruik voor 4 personen en bagage, en daarvoor worden de maximale aslasten ingevuld in de formule, die komt van de Europese banden-fabrikanten. Vroager was dat de druk voor zwaar gebruik en wat later achter de maximum druk van de band.

Dus om een kort verhaal lang te maken, winterbanden verliezen bij lagere loopvlaktemperatuur niet zoveel grip. dus je kunt vooral bij hogere temperaturen een wat hogere druk veroorloven voor de grip ( minder indeuking van de band dus minder warm worden van het loopvlak) . Als je echter bij winterse temperaturen rijdt wil je de maximale grip er uit halen, dus zal je de druk niet hoger dan nodig is moeten nemen , dus zo exact mogelijk de gewichten op de wielen bepalen en daar maar zo dicht mogelijk boven zitten als verantwoord is.

En wat Rob D schrijft over het kleinere vlak op de weg bij de smallere banden zal zeker waar zijn, maar dit komt vanzelf in de maximum load van de band tot uitdrukking.


RobD antwoordt op 1 november 2010:

Autoweek no43 ALLES over winterbanden.
Objectief of niet, veel staat hierin vermeld.


Jan antwoordt op 1 november 2010:

Koen: “ Elke band blijft zijn rubbermengsel behouden.
Of die nu 8 - 6 - 4 of 0 mm profiel heeft.


Op zich helemaal juist. Het gaat ook niet om het rubbercompound maar de hoogte van de profielblokken.
Bij nieuwe winterbanden is de profieldiepte al groter dan bij de zomerversie. 8-9mm tot 7-7,5mm. Het is bij deze profielhoogte en de combinatie van het zachtere rubber bij de winterband juist een constructie eigenschap dat die profielblokken kunnen buigen en daardoor de hoeken van de lamellen hun grip krijgen op de gladde ondergrond.
Dit gunstige effect bij de tractie is een nadeel bij de remweg omdat de diezelfde buiging zorgt voor een ‘slip’. Elk blokje profiel wat de weg raakt buigt dus voor een flink deel waardoor remweg wordt verloren. Dát is de reden van de langere remweg en niets anders.

Het rubbercompound van de winterband heeft een grotere kleefkracht en wegvastheid dan een zomerband. Geeft ook meer slijtage. Het één is een logisch gevolg van het ander. Ze hebben dus beide een geëigend inzetgebied. Vandaar de naam.

Heeft een winterband dus geen hoge profielblokken meer dan zullen deze minder buigen en daarmee minder ‘slip’ vertonen en zijn dus bijna gelijkwaardig aan die van een zomerband.
Het rubber van de winterband is echter veel zachter en beter in staat alle oneffenheden van de weg te absorberen en hebben daardoor een beter wegcontact. Pakken de weg als een zuignap. (Kun je ook horen)
De zomerband doet dat ook goed bij hogere temperaturen maar heeft dan geen abnormale slijtage zoals de winterband wel heeft.

Wie fors accelereert bij zomerse temperaturen met winterbanden ziet duidelijke rubbersporen op de straat staan zonder met slippende wielen te vertrekken.

Er bestaan ook Polar winterbanden, vaak aangeduid met ergens de naam ‘ICE’ in verwerkt. Deze banden vinden hun inzet in de poolgebieden of extreme koude. Het rubbercompund van de winterband zoals wij die hier kennen is zelfs in deze koude veel te hard om voldoende te kunnen buigen.
Zou je deze banden hier in de zomer gebruiken dan mag je blij zijn als er na een ritje Utrecht-Maastricht nog enig profiel op zit.

Die kun je dus wel vergelijken met zachte slicks. Gaan net zo lang mee. 😉


janka antwoordt op 2 november 2010:

Hier nog even een correctie op mijn verhaal van 1 november. Wij hebben de Quatrac 3 van vredestijn als 4 seizoenenband en niet zoals vermeld de T-Track.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Over gewichten

Er zijn altijd veel discussies over het gewicht van de caravan. Maar welke gewichten zijn belangrijk en hoe bepaal je wettelijk het (maximaal) gewicht? Is dat met of zonder kogeldruk?

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker