C.P.M.Clazing vraagt op 8 december 2006:
De Honda civic-1.8i-vtec(i-shift) heeft volgens de berekening in uw programma bij 80km/h in de 6e versnelling bij 2395 toeren/min. een vermogen van 53kw. De motorgrafiek van Honda zelf laat echter zien dat dit 43kw is.
Onder: "gebruik versnellingen" staat dat het maximale koppel beschikbaar is vanaf 3200 toeren. Wederom de motorgrafiek laat zien dat dan 160Nm geleverd wordt. Dit is 90% van het totale vermogen. Het totale maximum vermogen van 174Nm wordt geleverd bij 4300 t/min.
Indien deze afwijkingen waar zijn, leidt dit dan tot andere conclusies?
Wilt u dit voor mij onderzoeken en mij over uw conclusies berichten? het kan voor ons heel belangrijk zijn.
bij voorbaat dank.
Cor Clazing
Bert antwoordt op 8 december 2006:
We hebben de gegevens van Honda blijkbaar in een te vroeg stadium in onze database ingevoerd en die bleken toen al niet geheel correct. Men meldde toen bijv. een max. vermogen toerental van 5400... Beetje laag voor een V-tec. Overigens klopt die aanpassing naar beneden van het koppeltoerental wel aardig, want de motor levert bij lagere toeren al wel veel koppel, ook een eigenschap van die V-tec technologie. Volgens mij 90% van het koppel ca. 155 tussen 1750 en 6400 rpm. Klopt dat met de grafiek? Die heb ik niet, kun je die mailen? bert@.....
Vervelender is dat de overbrengingen zoals die in de database staan niet juist zijn. Die zijn van de 1.4. De 1.8 heeft veel langere overbrengingen! Ik hoop e.e.a. vanavond nog te kunnen veranderen. Ik meld dat hier wel.
Bert antwoordt op 9 december 2006:
E.a.a. is aangepast, met name dus de ander bakverhoudingen.. Dat resulteert in een toerental van slechts 2165 (was 2395) in VI bij 80 km/u. En een vermogen van 45 kW.
Omdat we de koppeltoerentallen hebben gemanipuleerd van 174 @ 4300 naar 3500 tot 4100 komt dat in onze berekeningen meer overeen met de werkelijkheid. Natuurlijk, de piek zal hij hebben bij 4300, maar deze 'invoer' resulteert in een (voor Honda) exactere nabootsing van de krachtsopbouw.
c.p.m.Clazing antwoordt op 14 december 2006:
Hierbij een antwoord aan de late kant! sorry, maar ik wist niet van het bestaan van het forum.
Wat is nu het volledige e-mail adres van Bert?
Gaarne wil ik de motor grafiek toezenden.
Het manupuleren van de gegevens om het goed in de berekeningen te kunnen brengen kan leiden tot onjuiste conclusies.
45kw vermogen voor een 1.8 liter van honda zou dan aanmerkelijk hoger zijn dan dat van de 2.o liter motoren van andere fabrikanten.
Van 16 fabrikanten heb ik uit uw programma de beschikbare vermogens vergeleken bij 80km/h.
Om goed te kunnen vergelijken heb ik het vermogen bij 2000t/m uitgerekend (omdat natuurlijk bij 80km/h elke fabrikant een ander toerental heeft varierend van 1854 t/m2235 per min.)
Voor alle duidelijkheid spreek ik hier over de hoogste versnelling van de 2-liter automaat.
laagste vermogen: Honda accord 36kw
hoogste vermogen Volkswagen plus 47kw.
Deze spreiding lijkt mij veel te groot.
Alle fabrikanten streven naar een zo optimale zuinige motor met volledige verbranding van het benzine-lucht mengsel.
Zelf schat ik in dat ze allemaal ongeveer 38kw leveren.
een 1.8 motor: 34kw(10% kleinere motor), wat klopt met de grafiek van Honda.
Als dit alles waar is legt het wel een bom onder uw programma daar er een aantal merken dan aangepast moeten worden.
Sorry voor dit alles, maar ik ben op zoek naar een goede caravan trekker.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 15 december 2006:
In uw redenatie vergeet u twee aspecten. Uw concussie is dan ook niet juist. Voor het bepalen van het vermogen bij 80 km/u is bepalend het toerental en de kracht die beschikbaar is aan de wielen. Vermogen = kracht x toerental en de kracht aan de willen hangt af van de gekozen versnelling, eindreductie en banden.
Wij rekenen de kracht uit aan de wielen bij elke snelheid en rekenen dat om naar het beschikbaar vermogen dat ook daadwerkelijk beschikbaar is aan de wielen. Dit vermogen kunt u niet vergelijken met het vermogen dat beschikbaar is aan de krukas zoals u dat afleest in vermogensgrafieken!
De hoeveelheid kracht (Nm) bij 80 km/u leiden wel af uit de koppelkromme, en om een goede koppelkromme te krijgen manipuleren we bij sommige auto's de toerentallen iets waarbij het maximaal koppel beschikbaar is. Dit alles resulteert in een betrouwbare uitkomst van de hoeveelheid kracht (en vermogen) welke bij een bepaalde snelheid beschikbaar is om te rijden en een caravan te trekken. U kunt dus gerust vertrouwen op de uitkomsten van de berekeningen op deze site en die gebruiken bij het selecteren van een goede trekauto. Beter dan alleen kijken naar vermogensgrafieken van het vermogen aan de krukas!
Het aanvragen van een gedetailleerde berekening geeft u een nog veel beter beeld van de vermogensopbouw en trekeigenschappen van een bepaalde auto.
Overigens Bert is te bereiken via info@caravantrekker.nl
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.