Deef vraagt op 11 december 2006:
ik denk over een citroen c3 1.6i16v met automaat met 4 versn
vooruit.is dit goed voor in de bergen en hoe weet je in welke
versn je rijd,?
Jerry antwoordt op 11 december 2006:
Misschien als je wat meer verteld over wat je er achter wilt hangen en wat er in de auto komt.
Het scheeld nogal of je er in je 1tje in zit of met zijn 4en en een boel bagage.
En het gewicht van de caravan?
mvg Jerry.
Joost Kolen antwoordt op 12 december 2006:
Met een maximaal trekgewicht van 1175 kg en een max kogeldruk van 48 kg gaat het om een vouwwagen mag ik aannemen. Zeker als meneer de bergen in wil.
Lex M antwoordt op 12 december 2006:
Joost,
Het is zo langzamerhand wel duidelijk dat voor velen een caravan tenminste 4,5 m lang moet zijn, een vast bed moet herbergen, een TMM van minstens 1300 kg moet hebben, ......
Maar ik kan je uit de droom helpen: er zijn nog ruimschoots caravans op de markt (nieuw en gebruikt) met een TMM < 1175 kg en die aan een kogeldruk van 48 kg voldoende hebben.
Zelf heb ik jarenlang met veel genoegen Europa bereisd met een 1400cc, 72PK-trekauto en een caravan meet TMM van 750 kg.
Jan@ antwoordt op 12 december 2006:
Deef, normaal gesproken is het niet zo belangrijk in welke versnelling je rijdt omdat de automaat dat zelf bepaalt. In de bergen daarentegen is het vaak beter de automaat bergopwaarts in een lagere versnelling( bijv. 2e of 3e) vast te zetten omdat ie anders teveel en tevaak opschakelt en dan weer terugschakelt, ook wel pendelen genoemd en om bergafwaarts gebruik te maken van het remmen op de motor.
Voor met een aanhanger: draai eerst een trekkrachtrapport uit op deze site en je weet (veel) meer.
succes.
Eric antwoordt op 12 december 2006:
>Met een maximaal trekgewicht van 1175 kg en een max >kogeldruk van 48 kg gaat het om een vouwwagen mag ik >aannemen. Zeker als meneer de bergen in wil.
Pardon, mijn caravan weegt toch echt maar 850 kilo max en is toch echt 3.90 meter lang.....
Is zelfs met gemak door een C3 te trekken!
Beetje onzin Joost....
Joost Kolen antwoordt op 12 december 2006:
Ik ben het met jullie eens Lex M en Eric, alleen meneer wil met de combinatie de bergen in. Hoe steil deze bergen gaan worden staat nergens en hang je bijvoorbeeld een Hobby 400 luxe easy (de kleinste) achter deze auto krijg je enkel rode sterren (zie berekening). Kiest Deef een ander merk (of oudere types) dan zijn er natuurlijk genoeg mogelijkheden. Wat Jerry al aangaf we zouden moeten weten wat Deef op de kogel van deze auto wil hangen en welke bergen hij tegen gaat komen op zijn reis.
Deef antwoordt op 12 december 2006:
Sorry voor de onvolledige vraag.IK denk over een C3 1.6 16v
automaat voor een kip kompact (max 950 kg) Ik heb gereden met een berlingo 1.6 en dat gaat heel goed.Maar we willen naar een automaat en ben op zoek naar info ,want ik heb totaal geen ervaring met een automaat en ik lees van alles over schakelen en afremmen maar begrijp het niet zo goed zodoende de vraag Is zo een automaat goed.?
Deef antwoordt op 12 december 2006:
Ikwas nog vergeten te zeggen dat in de trekkrachtberekeningen deze auto nog niet voorkomt
met vr groeten deef
Bert antwoordt op 12 december 2006:
Tsja, die autofabrikanten veranderen nog wel eens wat... De 1.4 16v SensoDrive (je kunt de handgeschakelde kiezen, maakt geen verschil) is een zgn. gerobotiseerde transmissie. Gewoon een handbak met koppeling die alleen via allerlei slimmigheidjes automatisch voor je schakelt en koppelt. Kun je ook met de hand 'dwingen'. De 1.6 16v is er handgeschakeld, met SensoDrive (althans in Frankrijk) en ook met een echte (4-traps) automaat. Die eerste twee kun je in onze programma's weer met elkaar uitwisselen. Van de laatste heb ik de gegevens (nog) niet. Ik heb ze bij Citroën opgevraagd. Om een indruk te krijgen kun je de C4 1.6 aut. kunnen selecteren. Veel zal die niet verschillen van de C3 qua prestaties. De C4 is echter dik 130 kg zwaarder dus de gewichtsverhoudingen komen anders te liggen. De C4 mag ook meer trekken. Die automaat is - maar dat moet je navragen - ook met de hand te dwingen, maar soms niet in alle onderliggende standen. Wegrijden vanuit stilstand doen deze automaten (met een koppelomvormer) altijd makkelijker dan manuele of gerobotiseerde. Met het continue rijden op steile hellingen hebben ze vaak meer moeite door hun lange overbrengingen. Oliekoeler dus als je er de bergen mee in wil met een caravan.
herman antwoordt op 17 december 2006:
Ik rijd een passat 5v tiptronic en mijn ervaring met deze automaat is het volgende:
Af en toe een berg vindt hij niet zo leuk, dan moet ik het heft in handen nemen. Echter bij langdurig rijden in de bergen gaat hij zijn schakelprogramma aanpassen aan de bergen en zal hij zelfs bergaf remmen op de motor.
Of deze aanpassing ook beschikbaar is op de citroen, dat weet ik niet.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!