Caravantrekker.nl

Caravanverkoop verder ingezakt

Wllem vraagt op 13 januari 2011:

Caravanverkoop verder ingezakt
Uitgegeven: 13 januari 2011 14:07
Laatst gewijzigd: 13 januari 2011 14:21

BUNNIK - De verkoop van nieuwe caravans is het afgelopen jaar verder ingezakt. Het aantal verkochte caravans daalde met liefst 10,4 procent tot iets meer dan negenduizend stuks.

Dat blijkt uit cijfers die brancheorganisatie Bovag donderdag bekendmaakte.

De verkoop van caravans loopt al sinds 2004 terug. 2003 was het recordjaar met bijna 24.000 verkochte nieuwe caravans. In de jaren daarna ging het gestaag omlaag met 2010 als voorlopig dieptepunt.

Tweedehands

Het aantal jonge tweedehandsjes dat van eigenaar wisselde nam met 5,1 procent toe tot ongeveer 13.500. Die trend zette tijdens de crisis al in; mensen kopen makkelijker een gebruikte caravan die niet ouder dan vijf jaar is waardoor er nog een jaar garantie op zit.

''En ze zijn goedkoper dan een nieuwe en ook van alle gemakken voorzien'', aldus Bovag.


Caravandichtheid

De verkoop van kampeerauto's kwam het afgelopen jaar 4 procent lager uit op net geen 1300. Anderzijds werden er bijna 4800 gebruikte campers verkocht. Volgens Bovag verrassen de cijfers niet. ''De branche was erop voorbereid.

Kamperen op zich blijft populair en Nederland heeft nog steeds de hoogste 'caravandichtheid'. Nederland telt nu 478.612 caravans.

De ondernemers zijn volgens Bovag toch positief gestemd met een aantrekkende economie en nieuwe modellen op komst. ''De autoverkopen zijn ook weer aangetrokken.''

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jan antwoordt op 13 januari 2011:

Het aantrekken van de autoverkopen geldt vooral voor de kleine en zuinige auto's. En die trekken nou net geen caravans. Misschien komt er weer een categorie "krielkip" kampeerders, die wel met een betaalbare auto te trekken zijn.


Gilbert antwoordt op 14 januari 2011:

Ik was net hetzelfde aan het denken, volgens mij zitten de constructeurs met de handen in het haar, nu met die nieuwe wagens, die bijna geen gewicht meer mogen trekken. Ook zal het moeilijk zijn om de caravans minder uit te rusten, de mensen zijn nu veel confort gewoon, en alle oventjes en waterverwarmers en noem maar op hebben hun gewicht, als ze minder kwaliteit geven,of lichtere materialen, ja dan gaan ze ook de fles op, zal niet makkelijk worden denk ik.


Gunst antwoordt op 14 januari 2011:

Er zijn ook caravanfabrikanten die inspelen op de trend van lichtere auto's door lichte en smalle (rond de 2.10 meter breed) caravans aan te bieden. Adria heeft een licht model (Altea 390, caravelair en Dethleffs met de nieuwe New Line. Heb zelf een TEC travelbird 415 gekocht, alles erop en erin, vast bed, kachel, boiler toilet en toch maar 828 kilo leeg gewicht. Daar hoef je geen hele grote zware auto voor te rijden


Fr@ns antwoordt op 14 januari 2011:

Smallere caravans zijn ook voor een zwaardere trekker veel fijner om mee te rijden, maar ja…. Op een caravanshow oogt ruimte erg riant ook al gebruik je die ruimte en luxe nauwelijks. En van caravan trekken heeft de gemiddelde verkoper op die show maar gemiddeld verstand, dus die praat daar helemaal niet over; “Ik zit het hele jaar al tussen de caravans, dus geef mij maar het vliegtuig”.

En over de markt gesproken, ik was een paar weken terug heen en weer naar Portugal voor €48,- all in, wat ga je dan 4800km tobben met een auto.


Louis antwoordt op 14 januari 2011:

De een gebruikt de caravan alleen in de zomervakantie,en rijd naar het zuiden.
Dan leef je buiten en hebt eigenlijk alleen een goede slaapplaats nodig.
Maar wie zo vroeg mogelijk in het jaar begint ,en tot in het najaar of zelfs in de winter kampeert zal wat meer ruimte en comfort op prijs stellen .
Persoonlijk rijd ik liever niet met een te kwetsbare kleine auto ,en "net aan" caravan in druk verkeer.
Ook het zelfstandig reizen hoort wat mij betreft juist bij vakantie,en dat graag rustig en ontspannen.
Dus ik denk dat de wat ruimere en dus vaak zwaardere caravans niet zomaar verdwijnen ,evenals de benodigde auto's.
Trends komen en gaan net als het belasting voordeel .
Al zal er wel terecht steeds gezocht blijven worden naar moderne en lichtere materialen.
En met het vliegtuig.....tsja,ze gebruiken nogal wat brandstof,en hebben geen trekhaak voor m'n caravan...


Theo antwoordt op 15 januari 2011:

@Fr@ns,
En over de markt gesproken, ik was een paar weken terug heen en weer naar Portugal voor €48,- all in, wat ga je dan 4800km tobben met een auto.

Als je het alleen financieel beziet, koop überhaupt geen caravan.
Er zijn echter veel andere redenen, b.v. vrijheid, die je voor een caravan doen kiezen. Natuurlijk zijn er mensen die zeggen dat de caravan je vrijheid beperkt.
Zo komt ieder met eigen afwegingen tot eigen conclusies, de een tot een reis met het vliegtuig of de bus of trein, de ander tot reizen met de auto, weer een ander tot auto + caravan. De redenering op grond waarvan men kiest is altijd logisch: de eigen afwegingen zijn gebaseerd op eigen uitgangspunten.


l.p. antwoordt op 15 januari 2011:

Tien jaar geleden waren er bij ons team van medewerkers (ca 50 stuks) wel 15 enthousiaste caravanbezitters. De meeste waren in de leeftijd van 50 +. Nu tien jaar later zijn de meeste hiervan gepensioneerd. Nu hebben nog maar 3 medewerkers met een caravan.
Veel van mijn jongere collega`s gaan 2 weken per jaar op zomervakantie met hun kinderen naar een rent a tent of een chalet/stacaravan in het buitenland (meest Frankrijk). Tussendoor in het voorjaar- of herfstvakantie met een goedkope vliegreis. Of juist lekker met de kinderen een weekje thuis, want beide partners werken.

Een caravan is zo langzamerhand een dure "hobby" geworden inclusief je extra dure trekauto.(voor maximaal 3 weken gebruik)
Nu de autofabrikanten steeds meer gaan downsizen met de motoren kan dit wel eens de doodsteek worden voor het caravanbezit.
Mijn partner en ik werken nu nog (max. 5 jaar) en hebben al dertig jaar een caravan met 2 auto`s. Onze toekomstdroom is 1 superzuinige auto zonder wegenbelasting en een camper.
Op dit moment nog niet aan de orde omdat we nu nog 2 auto`s nodig zijn voor ons werk.
We zijn benieuwd hoeveel caravans er in 2011 worden verkocht, ik denk nog minder als in 2010.

Volgende week toch maar even na de CARAVANA in Leeuwarden.(vakantiegevoel opdoen en dromen van een camper)


janka antwoordt op 15 januari 2011:

Ik denk dat er ook sprake is van een golfbeweging. Nu is er een verminderde verkoop van nieuwe maar de 2e handscaravans zullen waarschijnlijk meer verkocht worden omdat ze een stuk goedkoper zijn. Daardoor komt er weer ruimte op de markt voor nieuwe caravans. Maar dat zal nog wel even duren alvorens die markt weer gaat aantrekken.


Theo antwoordt op 15 januari 2011:

Er is inderdaad een verminderde verkoop van nieuwe caravans.
Van dealers hoor is dat er veel vraag is naar jonge gebruikte caravans.
Dat de caravanmarkt is ingezakt is derhalve maar ten dele waar. Bovendien: de jonge gebruikte caravans zijn op een bepaald moment op. En dan?


Bert antwoordt op 15 januari 2011:

l.p. schreef: Nu de autofabrikanten steeds meer gaan downsizen met de motoren kan dit wel eens de doodsteek worden voor het caravanbezit.
Mijn partner en ik werken nu nog (max. 5 jaar) en hebben al dertig jaar een caravan met 2 auto`s. Onze toekomstdroom is 1 superzuinige auto zonder wegenbelasting en een camper.


Downsizen van motoren leidt tot nu toe zeker niet tot mindere geschiktheid als caravantrekker, integendeel. Ook is het met de meerderheid van de speciale eco-modellen nog steeds toegestaan een caravan te trekken, soms met een iets lager toegestane massa, maar toch.

Of een (dikkere) trekauto + caravan duurder is dan je gedroomde alternatief van 'superzuinige' auto + camper, is nog de vraag. Zo'n sommetje is niet snel gemaakt en bovendien zijn er zeer veel variabelen te bedenken die de uitkomst laat doorslaan naar de ene danwel de andere kant.

Dat jullie dagdromen bij die toekomst is je goed recht, het hier ventileren zal je sterken in je eigen gelijk en langzamerhand vormt zich een hele rits argumenten die lekker te ventileren zijn op verjaardagen. 😉 Weet je welk argument ik gebruik als men me vraagt waarom ik nog steeds in die ouwe Volvo rij? Het ding loopt tegen de 1:20 en dat moet je nog maar zien te halen met een Prius. Terwijl het eigenlijk zo is dat ik een nieuwe niet kan betalen. Maar dat vertel ik er natuurlijk niet bij......


Theo antwoordt op 15 januari 2011:

@Bert,
Een ouwe Volvo die tegen de 1:20 loopt.
Welke is dat?

Of een (dikkere) trekauto + caravan duurder is dan je gedroomde alternatief van 'superzuinige' auto + camper, is nog de vraag.

Ben ik met je eens, Bert.
De keuze wordt echter vaak gemaakt op andere gronden.(Daar is niets mis mee.)Vervolgens wordt er nog wel eens naar de keuze toe gerekend.


Jan antwoordt op 15 januari 2011:

Wij hebben vooral de caravan gedownsized. Gewichtsverhouding is nu 51%. Er gaat ons geen berg meer te hoog en het scheelt ook nog eens een slok brandstof.

Oja, en we missen al die zogenaamde luxe van onze vorige caravan totaal niet, want het zit ook allemaal op de nieuwe.


Bert antwoordt op 15 januari 2011:

V70 TDI. Overigens loopt ie niet altijd 1:19 hoor... Op een circuitdagje spelen verbruikte die kolenboot 1:5! Ik bedoel maar, naar je toerekenen. 😉


Fr@ns antwoordt op 15 januari 2011:

Een breedte van 2.20m vind ik eigenlijk het max op de wegen die ik wil berijden, maar die zijn schaars in een lengte die ik nodig vind voor voldoende interieurruimte. Daarom wacht ik rustig af tot die weer worden gefabriceerd. Mijn 25 jaar jonge caravan bevalt nog prima en is door zijn leeftijd een lichtgewicht en naar huidige maatstaven prima gestroomlijnd. En qua auto denk ik er hetzelfde over als Bert.
O ja, die mini’s die beginnen te zuipen omdat ze op het tandvlees lopen met een caravan…. veel plezier ermee maar niets voor mij.


RobD antwoordt op 15 januari 2011:

De c/van markt zal de komende jaren blijven inzakken. Het kamperen is bij de huidige generatie (20-30 jarige) al uit de gratie, vliegen is (te) goedkoop en de c/vans te duur (luxe).
Stallingen worden schaars en duur.
Kleine sportieve c/van modellen zijn niet aangeslagen ondanks de marketing activiteiten van de bouwers. Men krijgt bovengenoemde generatie niet aan het kamperen in een c/van.

Resultaat op termijn: meerdere fusie's c.q overname's en faillissementen, helaas.


Jan antwoordt op 15 januari 2011:

En de Vut is ook al afgeschaft... dus de 55 plussers blijven ook al weg.
Wel lekker rustig voor de 67pluspensionado's op de camping ook in het hoogseizoen want de kleinkinderen gaan ook al niet mee...


Theo antwoordt op 15 januari 2011:

@Fr@ns,
Al eens naar de Avento Touristique gekeken?
Deze zijn 2.19 breed, in lengtes van 3.65 tot 4.65 opbouwlengte en blijven bij Kip in productie.


janka antwoordt op 16 januari 2011:

Weet je ook wat ze leeg wegen en wat de MTM is? Dat kan ook al een reden zijn om niet of voorlopig nog niet nieuws te kopen.


Jan antwoordt op 16 januari 2011:

Mee eens Janka, nieuwer is niet altijd beter😉


l.p. antwoordt op 16 januari 2011:

theo,

Of een (dikkere) trekauto + caravan duurder is dan je gedroomde alternatief van 'superzuinige' auto + camper, is nog de vraag.

We zijn in 30 jaar bezig met onze 8 ste caravan, een 470 Fendt van ca. 1100 kg leeggewicht. Wil je in de toekomst met zo`n caravan opstap (gewicht type 2011 al 1130 kg) zul je een auto moeten kopen in de klasse van de vw passat. ad €35.000,= met een (nieuwe) caravan van € 20.000,=.
Een bijna (of) nieuwe camper kost ook ongeveer € 55.000,=

Komt er alleen een kleine auto citroen c1 of peugeot 107 bij van zeg maar € 10.000,=
Dan denken wij dat wij met de camper wel een jaar of 10 kunnen rijden, en daarna ben ik zo oud dat ik waarschijnlijk niet meer ga.
Vandaar dat wij overwegen om ipv een nieuwe auto met een nieuwe caravan over een paar jaar over te stappen naar een camper. Het heeft voordelen, maar nadelen. Zit je mooi hoog en hier kun je makkelijker meerijden als je ouder wordt.
Ik denk dat vele leeftijd genoten 55+ het zelfde denken, vandaar dat de nieuwe caravanverkoop zal krimpen.


RobD antwoordt op 16 januari 2011:

"Ik denk dat vele leeftijd genoten 55+ het zelfde denken"

Erg voorbarige conclusie !!?


Bert antwoordt op 16 januari 2011:

Deze 55 plusser in ieder geval niet.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 januari 2011:

Ook de camperverkoop (van nieuwe campers) vertoont een daling van 5% (in de eerste 9 maanden van 2010).
Het absoluut aantal caravans neemt nog niet af.


Theo antwoordt op 17 januari 2011:

@Bert,
Ook deze 65-plusser niet.
Ik ken een aantal 65-plussers die er ook zo over denken.

@l.p.
in de klasse van de vw passat. ad €35.000,= met een (nieuwe) caravan van € 20.000,=.
Een bijna (of) nieuwe camper kost ook ongeveer € 55.000,=

Komt er alleen een kleine auto citroen c1 of peugeot 107 bij van zeg maar € 10.000,=


En wat zijn nu de hoogste kosten per jaar?
Het lijkt in dit voorbeeld de camper + Citroen of Peugeot.

Bij keuzes gaat het niet alleen om de kosten. Het gaat ook over de vraag hoe je wilt kamperen en hoe je al dan niet wilt rondtrekken.


Bert antwoordt op 17 januari 2011:

Ook deze 65-plusser niet.
Ik ken een aantal 65-plussers die er ook zo over denken.


Gelukkig hoef ik me dan de komende 6 jaar (minstens) geen zorgen te maken... 😉


RobD antwoordt op 17 januari 2011:

Nou, deze 50+er ook niet en het zal mijn selectieve perceptie wel zijn, maar ik zie geen voordeel van een camper tot een c/van.


Michiel antwoordt op 17 januari 2011:

Mijn ouders hadden een VW camper. Mijn vader wilde geen caravan omdat hij opzeg tegen het rijden met een aanhanger. Toen ik nog geen caravan had heb ik die camper vaak geleend. Het beviel goed, maar de caravan bevalt toch beter. Het grootste nadeel van een camper vind ik dat als je op de camping staat en even een broodje wilt halen in het dorp, je dan alles moet opbreken en vaak ook nog je plek kwijt bent. Tenzij die camper zo groot is dat je er een aanhanger achter kunt hangen met een motorfiets of een Smart er op. Maar ja, dan ben je het voordeel van rijden zonder aanhanger weer kwijt.

Een camper is ook duurder. En je hebt ieder jaar weer dat gedoe met de APK. Ik geef al met al toch de voorkeur aan een caravan.

MV


Fr@ns antwoordt op 17 januari 2011:

"Ik denk dat vele leeftijd genoten 55+ het zelfde denken"
Geen denken aan. Duo-trektocht gemaakt door O-Europa, mijn combi en een camper, beide 163pk diesel, hij handbak en 3400kg, ik aut. En 3200kg treingew. Combinatie onder vrijwel alle omstandigheden veel sneller; uitzondering bergaf, waar ik tijd voor neem. D5 stuk zuiniger dan JTD, ondanks automaat, maar met lichtere trein. Zijn argumenten: veel trekken, vrij overnachten tussen andere nomaden, gemakkelijker te rijden, hoge zit, kleine auto voldoende, snel opgesteld. Dat laatste klopt op vlak terrein, maar op een hellend vlak is het een drama. Wat ik verder een nadeel vond is 1001 geluidjes uit het interieur op een slechte weg en weinig tractie op een vlakke wei. Ik denk met 65+, 75+ en 85+ nog steeds met de caravan te gaan 😉


fransvb antwoordt op 17 januari 2011:

Fr@ns, heeft niets te maken met vraag, maar ben nieuwsgierig naar Oostblok reis.


Jeroen antwoordt op 17 januari 2011:

Wij zijn 27 en gaan dit jaar juist voor het eerst met een caravan op pad. (welliswaar gehuurd)
De ingerichte stacaravans zijn we een beetje zat.
Een vliegvakantie geeft mij te veel beperkingen qua vrijheid.
Ik heb graag een auto en fietsen bij me. Dat we nu eindelijk eens weg kunnen als we het ergens gezien hebben vind ik een heerlijk idee.
Andere jaren moest je je tijd nog maar vol zien te maken, ook al was je uitgekeken op de omgeving.

Het is inderdaad een stuk duurder dan een stacaravan, maar dat heb ik er graag voor over.

Het is dus nog niet helemaal uit de gratie in onze leeftijdscategorie 😉


Jan antwoordt op 17 januari 2011:

Ik ben blij om te horen dat Jeroen de ware spirit heeft.
Veel plezier toegewenst in je vakantie.


Theo antwoordt op 17 januari 2011:

Krijgt de camper markt nu met zwaar weer te maken? 😉


Jan antwoordt op 17 januari 2011:

Een camper is leuk om bijvoorbeeld een rondje Noorwegen etc mee te maken. Op parkeerterreinen en binnensteden is het passen en meten. Je bent wel minder afhankelijk van campings vermoed ik. Of dat veiliger is betwijfel ik.
Het voordeel van de caravan blijft dat je hem ergens neerzet om verder gewoon vrij gebruik van de auto te maken, dus ff naar de supermarkt is dan gemakkelijker😉


Jan antwoordt op 17 januari 2011:

http://www.kampeerzaken.nl/article.php/nederlandse-kampeerders-vrijheid-141111


John antwoordt op 19 januari 2011:

Wij camperen ook al zo'n 28 jaar.
Onze eerste caravan was een kleine Chateau 314 Grand Prix,
500 kg leeg.Een fijne kleine,die als je niet oppaste naar achteren kiepte.Geen horren in de ramen en geen toilet.Maar wat hadden wij een plezier zeg!!
Na verloop van tijd werden onze caravans steeds groter, dus de trekauto's ook. Maar goed, bijna iedereen ging voor groot en luxer.Vast bed, meer kastruimte, grote voortent dit evt voor de kinderen, en noem maar op.Maar nu hebben wij toch weer gekozen voor klein. kompakt,wendbaar,plezieriger bij de tolpoortjes en ook in Euro's.En natuurlijk een gunstig benziene verbruik.Op de camping geen ge***** met op zijn plaats zeten.
De Kip kompakt 300 EL 75, gewicht 500kg. Beladen 750kg.Voor/achter tent en zijluifel met bijzet tent voor onze zoon.Als trekauto een Cirtoen C4 1.6 16V berliner.Volgend jaar wordt deze vervangen door een Skoda Yeti waarschijnlijk een 1.2.
Wij hebben er ook nog aan gedacht om te stoppen met caravannnen. Een jaar een chalet gehuurd in Frankrijk.Maar Neeee!!! niets voor ons.Wij camperen graag in het voorseizoen en in de zomer.Vooral in Frankrijk, Spanje en Nederland.
Maar wat is dat toch? Met de caravan op pad.Wij komen er niet vanaf!!!!!!

Groetn
John


Remco antwoordt op 19 januari 2011:

Hier een van de kennlijke uitzonderingen. Ik ben 35 en ga, met vriendin, graag met de caravan op pad. Hotels, huisjes en vliegreizen zijn geen alternatief, want je mist je vrijheid, flexibiliteit en je eigen huis onderweg.
We hebben het allemaal geprobeerd en gedaan, ook nog veel zakelijk gereisd en uiteindelijk kom je toch hier op uit. En als dat meer kost dan een andere vakantievorm, dan is het maar zo.


j.m antwoordt op 19 januari 2011:

hallo ik ben nu 39 jaar en ga ook met caravan op vakantie (frankrijk,spanje,italie) niks mooiers voor ons .
ik ga al vanaf 1993 samen met mijn vrouw en nu 9 jaar met zijn 3en.


Bert antwoordt op 19 januari 2011:

Kortom, we gaan ons nu zorgen maken over de camperverkoop! 😉


Jan antwoordt op 19 januari 2011:

Zo is het maar net Bert, net als het vrachtverkeer, dat moest ook verboden worden, alleen al omdat ze maar 80 mogen😉


Marnix antwoordt op 20 januari 2011:

caravanverkoop sterk gedaald in Nederland ?
Dat is nog eens goed nieuws zie ! gaan we (Vlamingen) dan op termijn eindelijk verlost zijn van die hordes luidruchtige Nederlanders op de campings ! fantastisch ! 😉

grapje ! 😉


Theo antwoordt op 21 januari 2011:

Als ze dan naar de tent overgaan, hoor je ze pas echt goed. 😉


Quirien antwoordt op 22 januari 2011:

Euro 35000 of meer!!!
Als je wilt blijven caravanen met een grote lekkere wagen moet je deze 2e hands kopen. Moet je maar eens op de occasionmarkt naar een niet te populair model kijken met weinig kilometers en deze zolang mogelijk rijden .Voor een goede wagen van 3 of 4 jaar oud betaal je nog niet de helft.
Kun je een leuke caravan ernaast houden die deze auto gemakkelijk aan kan.
En ja, voor euro 690,00 all in t.belasting etc. 5 maanden camperen, daar kan ik niet voor vliegen.


@Eric antwoordt op 22 januari 2011:

En ja, voor euro 690,00 all in t.belasting etc. 5 maanden camperen, daar kan ik niet voor vliegen.

Uhh, waar kan dat?


Karel antwoordt op 22 januari 2011:

@Eric, in Fantasialand natuurlijk had je kunnen weten.
gr. Karel


@Eric antwoordt op 22 januari 2011:

Uhhm, heb even gezocht en 't klopt wel:

http://www.rcn.nl/voordeelregelingen/kamperen/passepartout.aspx

Alleen ben je voor die prijs niet welkom in schoolvakanties.
Voor pensionados dus wel een goede deal. (als je van de RCN stijl houdt 😉 )


Erik! antwoordt op 23 januari 2011:

Wij zijn nu 32 en hebben 3 kinderen. Er is dan toch niks idealer dan lekker met de caravan op pad in de zomer? Altijd je eigen spullen bij, kinderen hoeven niet te wennen aan een vreemde slaapplek, volop vriendjes en de ouders hoeven niet direct in paniek te schieten als de kinderen 5 seconden uit het oog zijn. Want sociale controle is er op de meeste campings ook.

Met het vliegtuig gaan wij ook nog wel hoor, komende april een weekje naar Turkije. Afgelopen kerst een hotel in Willingen om te skieen.

Gewoon bij iedere vakantie de juiste accomodatie vinden. Al wordt dat straks met 4 kinderen veel moeilijker. Dan zal het merendeel caravannen worden.


pieter antwoordt op 23 januari 2011:

Een belangrijke reden is volgens mij ook dat caravan rijden gewoon duur is. Je moet een grote auto hebben die veel benzine verbruikt . Ook als je zonder caravan rijdt. De 2,30 m brede en 14oo kg zware caravan met vast bed, magnetron en breedbeeldtelevisie is wel het minimum om 3 weken weg te gaan. De oplossing ligt volgens mij in kleinere, smallere en simpelere caravans die door een normale 1600 cc te trekken zijn. Maar ja, we zijn erg verwend en kunnen niet zonder luxe.


Jan antwoordt op 23 januari 2011:

Ik wel hoor Pieter, ik rij er heel Franrijk mee rond, geen berg is te hoog...😉


janka antwoordt op 23 januari 2011:

@Pieter, je opmerking is iets te generaliserend tov diegenen die wel zonder al die luxe oo vakantie gaan. En ja, je kunt ook met een caravan redelijk simpel kamperen. Alleen moet men er wel voor open staan.


Theo antwoordt op 23 januari 2011:

@Pieter,
Je moet een grote auto hebben die veel benzine verbruikt.

Ik ben het met Janka eens: het hangt helemaal af van je keuzes. Ook met een kleine auto kun je met een caravan de wereld rond trekken. Je kiest dan natuurlijk wel een andere caravan dan met een grote auto.


janka antwoordt op 24 januari 2011:

Wij rijden met een VW Golf 1V Variant 1.9 Tdi automaat en daarachter een Burstner Fun 4.20 TS van 1100kg MTM. De auto kan ik niet klein noemen en de (ook niet kleine) caravan is zonder veel toeters en bellen. De enige luxe die wij belangrijk vinden zijn het vaste bed, het toilet en de mover. Geen TV/radio, geen boiler, geen oven/magnetron en geen airco. En toch komen we daar waar we zijn moeten. Het kan dus wel met iets minder maar veel willen de luxe van thuis niet missen. Dat heeft tot gevolg dat caravans zwaarder worden en dus duurder. Ik blijf wel van mening dat er sprake is van een golfbeweging. Nu zit men in een dip maar over een jaar of 2 is er weer een nieuwe generatie kampeerders die overstappen van tent/vouwwagen naar caravan. En aangezien veel daarvan geen nieuwe kunnen kopen nemen ze een 2e hands en komt er daardoor m.i. weer ruimte op de caravanmarkt.


RobD antwoordt op 24 januari 2011:

Al de zogenaamde luxe (tv, oven, magnetron e.d) is niet iets waar de consument om gevraagd heeft. Het is de consument aangepraat. Marketing technieken. "De buren hebben het, dus waarom zou u zonder doen".
Toen wij enkele jaren geleden onze c/van (Kabe) kochten, was de verkoper hoogst verbaasd dat we geen magnetron, tv e.d er in namen. In principe verkocht hij ons een kale, standaard c/van. Vond de goede man maar vreemd. In deze tijd van recessie zou hij minder vreemd opkijken denk ik.😉 Ieder gun ik zijn manier van kamperen luxe of niet, maar niet klagen dat we steeds meer mee moeten sjouwen. Het is een ieders keus.


Fr@ns antwoordt op 24 januari 2011:

@Janka: …maar veel willen de luxe van thuis niet missen’
Het is een beetje een opgedrongen luxe, waarvan de echte behoefte twijfelachtig is, misschien met uitzondering van een kleine groep overwinteraars e.d. of mensen die eigenlijk het liefst thuis zitten. Het wordt tijd dat ons aller ANxB het ‘nieuwe caravannen’ gaat introduceren: soberder en gezelliger.

Geen gestress met een schotel en kabels op een tussencamping, geen ergernis aan Nederlandse reklame, maar onthaasten en relaxen tijdens je reis. Thuis laten die tv!
Brood halen bij de lokale bakker i.p.v. ‘decadent’ de van thuis meegenomen voorgebakken Aldi-broodjes in het caravanoventje opwarmen.
Bij het eenmalig in 3 weken opstellen van je caravan - als het niet anders kan - toch maar in zee gaan met die horde ncc-ers, die voordat je bent uitgestapt de handgrepen al vast hebben om je caravan op de plaats te zetten die zij bedacht hebben. Scheelt een hoop laadvermogen en indruk maak je bij hen toch niet met je afstandbediening. Een beetje hulpbehoevend kijken is prima voor het sociaal contact 😉
Minder overbodige troep meeslepen en zonder voortent op pad. Hoef je hem ook niet in te richten. Met alleen een luifel op pad hou je de caravan leeg voor onderweg en heb je meer bewegingsruimte op de camping.
Bij de gesubsidieerde, solo aantrekkelijke lease-auto – die overigens ook gedownsized best een prima trekker kan zijn – t.z.t. een caravan kopen met weinig luchtweerstand; ook een auto die verantwoord 1800kg mag en kan trekken rijdt uitstekend met een gestroomlijnde 1200kg en het caravantrekken wordt veel leuker.
Stroomlijn en een geavanceerd onderstel doen het slecht in de showroom en op de camping. Het is wachten op wervelende tv-spotjes die het caravanbewustzijn wat breder ontwikkelen en een marktsegment activeren waar je nu nog nauwelijks keuze hebt. Compacter en lichter is niet minder, maar slimmere luxe. Na de crisis gaat het ongetwijfeld dan weer veel beter op de caravanmarkt.


janka antwoordt op 24 januari 2011:

De consument zal er niet om gevraagd hebben al die luxe maar...aangezien veel van die zaken thuis al heel vanzelfsprekend zijn hebbben de fabrikanten vast gedacht dat er ook wel vraag naar zou zijn. Een caravan van 2.50cm br met een MTM van 1600kg is tegenwoordig ook al heel normaal. Daar staat tegenover dat "den Haag" de verkoop van kleine en milleuvriendelijke auto's sterk stimuleert. En de meeste van die kunnen/mogen geen fatsoenlijke caravan trekken.


joop antwoordt op 24 januari 2011:

Caravanfabrikanten hebben de terugloop van de verkoop van caravans ook voor een deel aan zich self te danken, want ze bouwen alleen nog grotere caravans en geen kleine toecaravans, zo als de Eriba Puck of de Rapido 30 ondanks dat voor deze afmeting caravans intresse is. Die types kun je namelijk ook met een kleine auto trekken. Deze mensen hoeven niet al deze luxe in de caravan. Die willen hun woonhuis niet achter de auto mee op vacantie nemen.


Willem antwoordt op 24 januari 2011:

@Joop: daarom zijn verschillende fabrikanten weer terug met kleine caravans type 350 en 380 met een MTM van pakweg 1100 kilo.



Willem antwoordt op 24 januari 2011:

Er word altijd maar gesproken over kleinere auto's.

Lijkt heel logisch voor allerlei milieuspecten.

Maar ik den toch dat als deze trend zich voortzet het aantal zwaargewonden en doden drastisch zal toenemen.

Ondanks dat vele van deze auto's bij botsproeven 5 sterren krijgen, wil ik toch niet in zo'n compact auto aangereden worden door een vrachtwagen of betrokken raken in een kettingbotsing of wat dan ook.

Een 7 serie/ S-klasse / A-8 is het andere uiterste, maar daar tussenin is behoorlijk wat keuze.

Of denk ik nu helemaal verkeerd............


Theo antwoordt op 25 januari 2011:

@Willem
Ondanks dat vele van deze auto's bij botsproeven 5 sterren krijgen, wil ik toch niet in zo'n compact auto aangereden worden door een vrachtwagen.

Ik vraag me af of - als je door een vrachtauto wordt aangereden - het veel uitmaakt in wat voor soort auto je rijdt.
Misschien dat een tank dan nog enige bescherming kan bieden.😉


Willem antwoordt op 25 januari 2011:

Nou Theo, ik zit dageljks op de weg en zie heel veel.

Maar ben toch meerdere malen per week blij dat ik niet in zo'n compact voertuig rijd.

Er is nogal een verschil als er bv een VA achterop je zou inrijden en je voorstoel maar 1,5 meter van de achterzijde staat of 2,5 meter.

Dan toch maar liever die 2,5 meter.

Zelfde geldt voor de breedte bij een zijdelingse botsing, maar goed iedereen zal er anders over denken.


RobD antwoordt op 25 januari 2011:

" ik zit dageljks op de weg en zie heel veel".
Op welk stukje asfalt zit je Willem? Ik zal trachten om je heen te rijden.😉

Willem, 5 sterren bij een botsproef op een Clio of Audi A8 hebben dezelfde uitkomst: de inzittende zijn beschermd. Hoeveel blik er kreukt doet niets ter zake.


Theo antwoordt op 25 januari 2011:

@Willem,
ik zit dageljks op de weg en zie heel veel

En wat zie dan? Maak je dan analyses van ongevallen?
Kun je dan beoordelen of als die Clio een BMW was geweest, de inzittenden er beter uit zouden zijn gekomen?
Stel dat de neus van je auto van massief staal zou zijn, zou je er dan bij een frontale botsing beter uitkomen? Gaat het niet meer om de totale constructie, incl de kooi, die om de klap op te vangen, vervormt en je daardoor beschermt?
Met Rob ben ik het eens: 5 sterren zijn 5 sterren. Zij beschermen onder gelijke omstandigheden op gelijke wijze de inzittenden. Uit het gekreukeld zijn van een neus (of een ander deel van de auto) kun je niet alles afleiden over de beschermende kwaliteiten van een voertuig. Integendeel zelfs: een gekreukelde neus van een auto kan, als hij de klap van de botsing goed heeft opgevangen (dus de energie goed heeft afgeleid), juist beter beschermen, dan die van een auto die bij een stevige botsing helemaal in stand blijft.


Fr@ns antwoordt op 25 januari 2011:

@Theo; …Zij beschermen onder gelijke omstandigheden op gelijke wijze de inzittenden…
Dat is waar. Hier zit hem denk ik tevens de crux: de omstandigheden zijn voor beide gelijk wanneer je tegen een boom of tegen een betonnen muur rijdt, maar als die twee tegen elkaar botsen zijn de omstandigheden duidelijk verschillend. De zware rijdt tegen een lichte massa en vice versa. Daarbij is de kreukelzone in ieder voertuig - neem ik aan – afgestemd op de eigen massa en niet op een bewegende massa van buiten. Het toekennen van sterren gebeurt onder identieke laboratoriumomstandigheden en de botspraktijk is in iedere situatie anders.


Willem antwoordt op 25 januari 2011:

Heren,

Had wel geacht dat jullie na mijn vele reactie's hier op het forum tot de conclusie waren gekomen dat mijn kennis/ know how meer is dan dat jullie denken/schrijven.

Natuurlijk is de uitslag vn 5 sterren bij een Clio gelijk aan 5 sterren bij een A8 aldus de gevolgde procedures voor testen.

Alleen worden de bostproeven voor de Euro NCAP beoordeling anders getest dan in de praktijk.

Voorheen werd getest op een fronatle botsing bij 56km/u nu bij 64km/u tegen een stilstaand object.
In de praktijk bij frontale botsingen rijdt de tegenpartij ook en staat niet stil zoals bij de NCAP test.

Is nogal een verschil als beide 80km/u rijden en frontaal botsen (impact klap is dan 160km/u) tov de test met 64km/u tegen een silstaand blok.

En een test waar iemand van achteren wordt aangereden staat er in z'n geheel niet bij.

Voor meer info kijk eens op:
http://www.euroncap.com/testprocedures.aspx

Vandaar mijn eerdere post mbt compacte auto's.




Theo antwoordt op 25 januari 2011:

@Fr@ns
De zware rijdt tegen een lichte massa en vice versa. Daarbij is de kreukelzone in ieder voertuig - neem ik aan –afgestemd op de eigen massa en niet op een bewegende massa van buiten.

Inderdaad. Daaruit kun je echter niets concluderen over de vraag of het zwaardere voertuig beter of slechter beschermt dan het lichtere.

@Willem,
Had wel geacht dat jullie na mijn vele reactie's hier op het forum tot de conclusie waren gekomen dat mijn kennis/ know how meer is dan dat jullie denken/schrijven.

Over jouw kennis/ know how concludeer ik niets, want daar weet ik niets van. Ik reageer alleen op (een) bewering(en) van jou.


janka antwoordt op 25 januari 2011:

Misschien een relevante vraag, zal een grote zware caravan die achter de auto hangt ook al veel van de kracht absorberen bij een (kop-)staart botsing of is dat te verwaarlozen? Dus voordat de achterop rijdende partij bij de auto is aangekomen zal er eerst met de caravan afgerekend moeten worden. Of zie ik dat verkeerd?


RobD antwoordt op 25 januari 2011:

"En een test waar iemand van achteren wordt aangereden staat er in z'n geheel niet bij".

Er is ooit een standaard test in het leven geroepen (de uiteindelijke NCAP test) om tot een objectief vergelijk te komen omtrent het beschermen van de inzittende.

Dat ieder situatie verschillend is bij een aanrijding is een vaststaand feit. Willen we alle autofabrikanten failliet laten verklaren, indien we alle mogelijke praktijk situaties moeten doortesten: onmogelijk.

Het giswerk omtrent wie of wat beter af is bij welke aanrijding dan ook, zal giswerk blijven.


Koen antwoordt op 25 januari 2011:

In 2008 heeft ADAC een Q7 tegen een Fiat 500 laten botsen.
Doordat de asso bak zwaarder is, komen de inzittenden er veel beter uit dan die in de Fiat 500 : die neemt "alle" botsenergie op.
De verstevigingen in de 500 dienen tot niets omdat de SUF, door zijn hoogte / constructie gewoonweg boven een deel van de veiligheidselementen inbeukt (verstevingsbalken)

http://www.autoblog.nl/archive/2008/07/24/crashtest-audi-q7-vs-fiat-500

Waarom ADAC geen Q7 met een Smart of een Mercedes A-klasse liet botsen, blijft me tot op vandaag een raadsel.... :(


Fr@ns antwoordt op 25 januari 2011:

Het onderwerp is waarschijnlijk uitgekauwd, dus gaan we weer eens lekker off topic.
@Theo: Daaruit kun je echter niets concluderen over de vraag of het zwaardere voertuig beter of slechter beschermt dan het lichtere.
De bescherming zal mogelijk onder testcondities gelijk zijn, maar wanneer bij een onderlinge botsing, a.g.v. het massaverschil de te absorberen botsingsenergie door de zwaardere auto veel geringer is dan onder de testcondities en de te absorberen botsingsenergie door de lichtere auto veel hoger, kun je je conclusies trekken.
Je hoofd heeft maar een geringe kreukelzone. Wat kop je het liefst weg: een handbal van 300g of een basketbal van 600g die met dezelfde snelheid aan komt?

@janka: door de gebruikelijke caravanconstructie wordt de caravanmassa nauwelijks gebruikt voor het absorberen van botsingsenergie en wordt slechts een geringe botsingskracht overgebracht op de kogel. Hier geldt dus alleen ‘alle beetjes helpen’.


de Vries antwoordt op 25 januari 2011:

@ Koen
Doordat de asobak zwaarder Q7
Beetje jammer een Q7 een asobak te noemen.
Rij er zelf ook in mijn bedrijf zorgt dat er ruim 200 medewerkers ieder maand hun loon krijgen ben ik dan asociaal?
Volgens mij een hard werkende ondernemer.
Trek niet te snel uw conclusies als u eens ook uw nek durft uit te steken spreekt u misschien op een andere toon.


janka antwoordt op 25 januari 2011:

In de "volksmond" worden ze misschien wel asobakken genoemd.
Iets wat natuurlijk nooit op een persoonlijke titel doelt. Maar meer op de aard van het "beessie" in dit geval de auto. Dus voelt u zich te snel in uw eer aangetast volgens mij.


Theo antwoordt op 25 januari 2011:

@de Vries,
Rij er zelf ook in mijn bedrijf zorgt dat er ruim 200 medewerkers ieder maand hun loon krijgen ben ik dan asociaal?

Het zal wel aan mij liggen, maar ik kan met de beste wil van de wereld geen verband ontdekken tussen het rijden in een Q7 en het verstrekken van loon aan ruim 200 medewerkers en het al dan niet asociaal zijn.
Als u bedoelt te zeggen dat 'aso' in deze situatie minder 'aso' zou zijn, dus dat u meer rechten zou hebben dan een ander, snap ik er nog minder van.
Laat ik het anders zeggen: het al of niet asociaal zijn hangt samen met gedrag, niet met maatschappelijke positie, inkomen etc.


janka antwoordt op 25 januari 2011:

Zo zou je kunnen stellen dat veel Duitsers met hele grote caravans rijden. Maar of ze daarom ook asociaal zijn? Ik heb er veel gesproken tijdens vakanties in Dld en de meesten geven aan dat ze hun kinderen ook een slaapkamer gunnen.


Fr@ns antwoordt op 25 januari 2011:

....kortom, het rijden in een Q7 heeft niets met 'aso' te maken.


Theo antwoordt op 25 januari 2011:

@Fr@ns
....kortom, het rijden in een Q7 heeft niets met 'aso' te maken

Als je 'kortom' als conclusie uit mijn bijdrage trekt, dan is dit een onjuiste en niet logische conclusie.
Ik heb betoogd dat dit begrip gekoppeld dient te worden aan gedrag, niet aan andere elementen. Ik heb niets willen zeggen over de vraag of het rijden met een Q7 al dan niet 'aso' is.


janka antwoordt op 25 januari 2011:

Ik vraag me af of het ook van invloed is op de ingezakte markt voor caravans....


DOA antwoordt op 25 januari 2011:

Wie een Q7 koopt blijft met minder geld over voor een (nieuwe) caravan... en dus: zakt de (caravan) markt in!


l.p. antwoordt op 25 januari 2011:

het onderwerp is :
Caravanverkoop verder ingezakt ,wat heeft dit te maken met ongevallen van verschillenden types auto`s.??? zoals laatste reacties aangeven.

afgelopen vrijdag bij de caravana. Het was drukker bij de nieuwe campers dan bij de nieuwe caravans.

Zondag bij NCC-Marum (caravanshow) en daar was het super druk met de verkoop van caravans. Ik verschillende geplaatste orders gezien.Dus het gaat toch nog goed met de verkoop van Caravans!!


janka antwoordt op 25 januari 2011:

Zo'n bericht loopt ook altijd achter de feiten aan he? Het ging dan ook om het afgelopen jaar.


Jan antwoordt op 25 januari 2011:

Beste De Vries,
Zonder te willen zeggen dat een "Q7" ook maar iets met "aso" te maken heeft vind ik het wel een opvallende auto, zeker voor op een camping.
Ik vind het in elk geval zeer sociaal dat een ondernemer met 200 werknemers ook gezellig meedoet aan het kampeergebeuren op dit forum en wellicht ook op de camping. Ik kan mij er ook wel iets bij voorstellen dat als je steeds "de baas" moet zijn dat je ook wel eens iets anders wil gaan doen dat niks met je maatschappelijke positie te maken heeft.


John antwoordt op 25 januari 2011:

"Zondag bij NCC-Marum (caravanshow) en daar was het super druk met de verkoop van caravans. Ik verschillende geplaatste orders gezien.Dus het gaat toch nog goed met de verkoop van Caravans!!"

Vooral de woorden: dus gaat het nog goed.............Eén show van een locale waar wat orders genoteerd worden geeft meteen een landelijk beeld.......??


Theo antwoordt op 25 januari 2011:

@Jan,
Ik vind het in elk geval zeer sociaal dat een ondernemer met 200 werknemers ook gezellig meedoet aan het kampeergebeuren op dit forum en wellicht ook op de camping.

Hoezo? Wat is hier anders aan dan bij anderen? We leven niet meer in de negentiende eeuw! Toen moesten we dat zeggen, ook vonden we dat niet.


rockfire antwoordt op 26 januari 2011:

De caravanbouwers zijn enkele jaren terug teveel opties gaan inbouwen, omdat hun publiek daar toen de financiele middelen voor had, en ze daar meer winst op konden nemen.

Vandaag, beschikken jongere gezinnen, opnieuw over een iets beperkter budget, en bovendien drukken de eco-normen voor auto's ook op het trekvermogen.

Als de caravan-industrie dit niet beseft, dan is ze zichzelf uit de markt aan het plaatsen. Alles is te zwaar, en eigelijk ook te duur. Misschien de reden, waarom de oudjes wel nog vlot wisselen van eigenaar.

Wij hebben nu een Burstner Fun 435 TS (mtm 1100 kg), 210 breed en de caravan heeft alles wat ik nodig heb. Geen sateliet, geen tv, geen oven maar die mis ik niet. Wel toilet, koelast, vast bed. Wij zijn hier reuze tevreden over. Maar waar vind ik nog een nieuw model, dat aan deze normen voldoet ?


janka antwoordt op 26 januari 2011:

Dus blijf je net als wij lekker gebruik maken van deze caravan. Gisteravond nog het programma Opium gezien. Daarin werd aangetoont hoe consumenten geprikkeld worden om iets nieuws te kopen terwijl datgene wat ze nog in hun bezit hebben prima functioneert en niet eens aanvervanging toe is.


Theo antwoordt op 26 januari 2011:

Hetgeen in dit draadje weinig aan de orde is geweest (uitgezonderd Louis op 14 jan.) is dat er verschillende groepen kampeerders zijn met verschillende eisen. Dat zie ook terug in dit draadje.

Een jong stel dat slechts enkele weken en weekends kampeert heeft andere eisen dan een ouder stel, dat langdurig op stap gaat. Met of zonder kinderen maakt ook verschil. Of je wel of niet nog volledig gezond bent, kan ook nog wat uitmaken. Vervolgens is de vraag wat je er mee wilt: rondtrekken of enkele weken op een zelfde plaats staan, in Nederland of door heel Europa. Ook je financiële situatie speelt nog een rol.

De verschillende groepen hebben t.a.v. confort, omvang etc. verschillende eisen. De ideale caravan bestaat niet, want deze is groot van binnen en klein van buiten, heeft alles aan boord en is licht. Een onmogelijke combinatie. Een caravan blijft altijd een compromis.

Fabrikanten zullen oog moeten hebben voor de groep waar ze zich op richten. Als ze de hele markt willen bedienen, moeten ze een divers aanbod hebben. Een alternatief is dat ze zich op specifieke groepen richten.

Ook speelt natuurlijk en rol hetgeen Janka zegt met verwijzing naar het programma Opium dat we ons door hetgeen wordt aangeboden laten prikkelen iets nieuws te kopen, ook al zijn we eigenlijk nog best tevreden over hetgeen we hebben.


Robin antwoordt op 26 januari 2011:

Het zou mij verbazen als de caravanverkoop dit jaar niet aantrekt.
Na jaren afnemende nieuwverkopen zijn er weer aardig wat mensen aan een nieuwe toe. Daarbij opgeteld de veranderende eisen en wensen en voilá; de markt moet haast wel aantrekken!

Als (zoals ik lijk te lezen) men een lichtere en beter gestroomlijnde caravan wil, dan moet er worden ingeruild. En alle mensen (in mijn omgeving vele) die de afgelopen jaren een jonge caravan hebben gekocht om 'het eens te proberen' zouden wel eens verkocht kunnen raken en behoefte krijgen aan een ander, nieuw, model.

Mijn marktanalyse! Het komt wel weer goed, gewoon een tijdelijk verschijnsel.


RobD antwoordt op 26 januari 2011:

Robin, er is een verschil in conjuncturele en structurele verschijnselen.


Quirien Sengers antwoordt op 27 januari 2011:

Voor Eric,

Ik ben je nog een antwoord schuldig.

Voor euro 690,00 campeer je bij de RCN campings in Frankrijk. Als je het helemaal uitbuit dan is het nog iets langer dan 5 maanden.
Komt dus inclusief alles op zo'n 4,50 euro per dag(wordt dus duurder als je iets minder lang gaat maar dan nog zit je onder het acsi en campingcheque tarief)
Enige nadeel is dat je wel in het voor en naseizoen campeert dus niet tussen 7-07 en 25-08. En uiteraard moet je de vrije tijd hiervoor hebben.


D.Smink antwoordt op 8 maart 2011:

Kan iemand mij vertellen wat de verkoopaantallen van de verschillende merken is geweest?Zelf heb ik een Sprite,bouwjr.2010, en wil wel eens weten hoeveel sprites er verkocht zijn.


RobD antwoordt op 8 maart 2011:

Minder dan 294 stuks in 2010......................😉

Kip staat op plaats 10, volgens de bovag, met 294 verkochte c/vans.
Deze cijfers zijn niet representatief, Bovag registreert selectief, alleen de bij hen aangesloten bedrijven.


Willem antwoordt op 8 maart 2011:

Moet je eens in de KCK kijken van Februarij.l., ook die cijfers kloppen niet.



Jan antwoordt op 9 maart 2011:

De prijzen van caravans en trekauto's zijn ook wel erg hoog aan het worden, nog afgezien van de prijzen van campings.
Ik kan mij er wel iets bij voorstellen dat jongeren met kinderen voor andere alternatieven kiezen.


Andreas-NL antwoordt op 9 maart 2011:

@Jan: natuurlijk kiezen jongeren met kinderen voor alternatieven en dat heeft niks met de prijzen van caravans/trekauto's te maken. Wat wij doen vinden zij (nog) te oubollig; echt iets voor ouderen en daar horen zij immers niet bij.


Benno antwoordt op 9 maart 2011:

Quirien

zegt over R.C.N. campings:
"enig nadeel is dat je in het voor- en naseizoen kampeert".
Ik ken er nog twee.
1. Er zijn maar 18 R.C.N. campings, de meeste in NL.
2. Het "restaurant".



Robbert antwoordt op 9 maart 2011:

Toen de caravanverkopen (nieuw) nog op een hoog niveau lagen, werd een heel fors deel van deze aankopen gefinancierd (consumptieve financieringen). De (krediet)crisis heeft veel mensen huiverig of in ieder geval terughouden gemaakt voor wat betreft lenen. Dat heeft direct invloed op b.v. de verkopen van nieuwe caravans.


Zapp antwoordt op 10 maart 2011:

Toch vind ik het allemaal wel meevallen met de prijzen voor het "caravannen". Als jonge caravanner is het natuurlijk 1 x keer door die zure appel heen bijten, maar als de caravan aangeschaft is, in mijn geval met de kop eraf, is het kamperen i.p.v. een huurstacaravan, tent en/of bungalow een stuk voordeliger. Ik kampeer in het hoogseizoen 2 weken voor een 700,- /800,- euro in Italie, Frankrijk. De reis maak je vaak toch al met de auto dus daar rekenening ik 25% extra brandstof voor omdat ik een caravan trek. Tel dan eens de jaren op dat je een caravan gebruikt, dan is het toch wel een stuk voordeliger dan een huurstacaravan, tent of bungalow. Plus nu de caravan voor de deur staat ga ik nog eens twee extra op vakantie per jaar. En wat de schone gedownsizede auto's betreft, een kennis kocht een Octavia 1.6D greenline en die mag toch een 1300Kg trekken. Zijn geneog comfortabele caravan's die lichter zijn.


Japie antwoordt op 10 maart 2011:

Helemaal mee eens Zapp, het is inderdaad de zure appel waar je doorheen moet bijten! In 2008 een nieuwe caravan (met stapelbed) gekocht en we gaan er ieder jaar zo'n 6 tot 7 weken in totaal mee weg. (lang hemelvaartsweekend, 2 weken meivakantie, 3 weken zomervakantie en met een beetje geluk een week in de herfstvakantie). En dan lachen wij iedereen uit die in een bungalow zit voor een prijs van pak 'm beet 700 euro per week.......als je dat haalt tijdens schoolvakantie's!


Daan antwoordt op 10 maart 2011:

Nu heb ik nog steeds geen inzicht in de verkoop van caravanmerken.Het blad KcK heb ik niet,en ben ook niet van plan me daarop te abonneren.Is er iemand die statistieken heeft van de verkoop van caravans over alle merken?

Met dank
Daan


Daan antwoordt op 10 maart 2011:

Rockfire, je had het over je Burstner van 1100 kilo.Waarom niet eens overwegen bij Sprite te kijken.Daar vindt je een Sprite super 370 EK met 890 kilo leeggewicht, wel met oven,koelkast,douche,thetford toilet,mogelijkheid van 2 slaapplaatsen eventueel groot bed van te maken.Deze lichtgewicht caravan heeft een prachtig Engels design met gladde beplating.Geweldige zitbanken en een warm design.Constructie is zodanig,dat dak en zijwanden niet meer kunnen lekken door kitnaden,wat een groot voordeel is.Je kunt hem eventueel laten verzwaren wat draagvermogen betreft door een paar aanpassingen aan het onderstel.Zelf heb ik een Europa van 1080 kilo, een beaty van een caravan.Maar deze Caravanfabriek die veel Engelse merken opslikte heeft een indrukkwende ervaring met het bouwen van Caravans.Met groet
Daan


Quirien Sengers antwoordt op 10 maart 2011:

Voor Benno,

Ik vind het helemaal geen nadeel om in het voor en najaar te kamperen. Als ik om mij heen kijk ook duizenden andere niet.
Is alleen jammer voor de mensen die in het hoogseizoen met vakantie kunnen.
Deze profiteren dus niet mee van deze prijs.( zowel bij Acsi of Campingcheque)

Overigen kamperen wij ook op Camping Card-Acsi en Campingcheque campings.

Maar als ik dan naast iemand staat die bij de RCN camping ook voor campingcheque's met T.b 17,00 euro kwijt is en ik per jaar in combinatie met andere aanbieders gemiddeld 8,00 euro; wie lacht dan het hardst.(reken maar een even bij b.v. 100 dagen het verchil)
Heb je tenminste geld over voor de dure brandstof die een steeds grotere rol gaat spelen met de caravantrekker.

Overigens ben je niet verplicht op wat voor camping dan ook in het restaurant te eten als je dat niet aanstaat.


Carlo antwoordt op 10 maart 2011:

Ik vind het niet erg,hoe minder er zijn hoe meer plaats wij hebben.Maar eerlijk gezegd,ik heb nog geen seconde spijt gehad dat ik een caravan heb gekocht.Mijn schoonbroer heeft ooit eens tegen mij gezegd,als ik met een caravan moet reizen blijf ik thuis,wel buiten hun jaarlijks weekend Duitsland aan de Moesel blijft hij thuis.


RobD antwoordt op 10 maart 2011:

"Ik vind het niet erg,hoe minder er zijn hoe meer plaats wij hebben"

Blijf je geloven dat het aantal campings hetzelfde blijft bij een terug lopend aantal bezoekers??
Er zijn legio campings die nu al met moeite het hoofd boven water kunnen houden, laat staan bij een terugloop.


Bert antwoordt op 10 maart 2011:

Daan schreef over het Engelse merk Sprite o.a.: 'Constructie is zodanig,dat dak en zijwanden niet meer kunnen lekken door kitnaden, wat een groot voordeel is.'

Die kitnaden heeft elke caravan, behalve caravans die echt niet kunnen lekken. BIOD bijvoorbeeld.


TheoS antwoordt op 11 maart 2011:

Bert,
, waarover Menno met (terechte) trots beschikt!😉


Robin antwoordt op 11 maart 2011:

Tja, om het caravannen betaalbaar te houden zijn wij lid geworden van de NCC. In voor- en najaar staan wij veel weekeinden en weekjes (allemaal schoolvakanties) voor een zeer beschaafd prijsje op vriendelijke terreinen met een goede sfeer.
En nog kindvriendelijk ook!
Daar wilde ik toch maar even reclame voor maken 😉


Daan antwoordt op 11 maart 2011:

Bert schreef, elke Caravan heeft kitnaden,dus ook de Sprite.Je hebt gelijk, de formulering was wat ongelukkig.Bedoeling was om uit te leggen dat door een klein tikkeltje overkapping van het dak over de zijbeplating, het vocht van buiten geen kans meer heeft om in te werken op de kitnaden.

En wat betreft de gladde beplating bij de Sprite Caravans is het voordeel dat zich er geen vuil meer hechten kan zoals bij een beplating met ribbels.Nadeel is overigens wel, dat men kleine deukjes of beschadigingen sneller ziet, maar met een omzichtige behandeling van de Caravan hoeft dat geen probleem te zijn


Daan antwoordt op 11 maart 2011:

Maar beste mensen, was het thema niet dat de caravanverkopen waren ingezakt?Nog steeds heb ik geen antwoorden gekregen over de verkoopaantallen van de verschillende merken, behalve de eerste 10,waarbij Hobby de kroon spant, iets wat ik onbegrijpelijk vind vanwege de vele klachten die ik over deze caravan hoor, in tegenstelling tot de Fendt,die toch tot de betere Caravans hoort,ookal hoor ik van insiders dat de kwaliteit niet meer is wat het voor pakweg 7 jaar nog was.Verhoudingsgewijs vind ik het jammer dat er weinig aandacht wordt geschonken aan de Engelse Caravans in allerlei vakbladen.Waarom gaan Nederlanders toch altijd voor zogenaamde Duitse degelijkheid,terwijl de Engelse Caravanindustrie een eerbiedwaardige reputatie heeft.


RobD antwoordt op 11 maart 2011:

Daan, wat let je om Sprite even te mailen met je vraag?

En v.w.b voorkeuren voor merken: ieder zijn keus, of niet?
Ieder merk zijn pro's en contra's en gelukkig leven we in een vrij land met vrije keuzes.


Willem antwoordt op 11 maart 2011:

Daan,

Misschien een kwestie van smaak.

De Engelsen waren in de 60er 70er jaren leiders.

Nu de Duitsers so what....

Ieder zijn smaak, Wij willen voor geen goud een BIOD, KIP of Engelse caravan hebben.

Een ander zweert erbij, en wil geen Hobby of Fendt hebben.

Net Wat RobD schrijft: we leven in een vrij land, en iedereen mag kiezen wat hij wil.

Hieruit komt wel naar voren dat de Duitsers het best presteren qua afzet.

Stof tot nadenken voor de Engelse en Nederlandse caravanindustrie.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 maart 2011:

De Engelse markt is een heel eigenzinnige, al was het maar dat de deur aan de 'verkeerde' kant zit. Ze zijn wel heel vernieuwend bezig met technologisch leuke wagens, maar ze zijn wel anders dan op het continent. Elddis en Sprite zijn eigenlijk de enige die hier leverbaar zijn maar die zijn dan ook aangepast aan de Europese smaak.
Ik lees tegenwoordig 'Practical Caravan' een Engels tijdschrift en das best interessant!


janka antwoordt op 11 maart 2011:

Daan, dat Rockfire bij zijn eigen caravan zou blijven begrijp ik. Waarom ruimte inleveren? (Als die 370 voor de opbouwlengte staat tenminste) Verder hebben veel engelse caravans gescheiden bedden of helemaal geen vast bed. En dat meegenomen met de kleinere opbouw zou ik ook voor die burstner kiezen.


Daan antwoordt op 11 maart 2011:

Janka, natuurlijk is het zo dat iedereen vrij is in zijn/haar keuze.Toch moet ik even een misverstand uit de weg ruimen.Jij schrijft over Engelse Caravans dat zij de deur aan de verkeerde kant hebben zitten.Je hebt gelijk dat inderdaad de Eldiss de deur aan de linkerkant heeft,maar de Sprite heeft de deur net als iedere andere caravan gewoon aan de rechterkant zitten.Sprite importeerde en doet dit nog steeds caravans voor Nederland en Denemarken.Wat betreft vaste of gescheiden bedden, moet ik je echt tegenspreken.De Sprites zijn wel degelijk leverbaar met vaste bedden,zoals andere merken, en je kunt ze met gescheiden bedden krijgen, en ook deze zijn eventueel tot 1 groot bed om te toveren.

En Willem, ik kan het onmogelijk eens zijn met de stelling dat een betere afzet ook een beter product zou betekenen.Je mag dan eens rondkijken bij al die Hobby liefhebbers, die zelf zeggen dat de kwaliteit veel te wensen overlaat, terwijl ze notabene op nummer 1 staan.Zelf denk ik absoluut niet dat de Engelsen zich achter de oren moeten krabben.Dat is juist het leuke aan deze doorgewinterde Caravanbouwers,immers uniformiteit hoort thuis in een kippenren, en dat willen nu juist de Engelsen niet.


Willem antwoordt op 11 maart 2011:

Daan: nergens maar dan ook nergens heb ik geschreven dat Duitsers beter van kwaliteit zijn dan de Engelsen.

Heb alleen geschreven dat de Duitsers beter zijn in afzet, wat betekent in daadwerkelijk verkochte aantallen.

Daarnaast zou het je sieren als je je niet negatief uit over een specifiek merk. Tenzij je er zelf ervaringen mee hebt opgedaan, napraters zijn er al genoeg.










RobD antwoordt op 12 maart 2011:

Daan,
je leest slecht wie wat zegt, trekt conclusies die verkeerd zijn en enkel en alleen voor jouw rekening zijn.


Daan antwoordt op 12 maart 2011:

Willem, wij hoeven hier niet als volwassenen op een kinderachtige manier elkaar vliegen af vangen.Maar niet ik liet mij in eerste instantie negatief uit over een merk.Jij schreef:'ik zou voor geen goud een Biod,Kip of Engelse Caravan kopen.Daaruit spreekt een meer dan negatieve houding,dat weliswaar enige compensatie krijgt door de toevoeging:'anderen zweren erbij.' Misschien zou het je sieren,dit even mee te nemen in je commentaar, het klinkt zo vreemd als je mij erop aanspreekt.

Ten tweede , jouw koppeling tussen de Duitse afzet die hoger ligt dan welk land ook, en jouw aanzet om in andere landen zich maar eens achter de oren te krabben met name ook de Engelse caravanindustrie, geeft weliswaar geen waarde oordeel over de fabricage van de Engelse caravans, maar het klinkt wel erg populistisch dat je een hogere omzet gebruikt om anderen achter de oren te laten krabben.Waarom? Schijnbaar hebben de Engelsen andere doelgroepen voor ogen.Bovendien heeft Menno gelijk, Engelsen zijn een merkwaardig eigenwijs volkje.Op de 1 of andere manier hechten zij meer aan eigen identiteit, dan vlotte verkopen .Maar kan men dat ook niet zeggen van veel Continentale bedrijven?BMW en Mercedes hebben een showroom die beiden een bepaald segment aantrekken.Wil dit nu zeggen dat VW die aan de top gaat wat afzet betreft, BMW en Mercedes ver achter zich laat, de anderen maar eens achter de oren moet laten krabben?Denk het toch niet.Het is gewoon een andere doelgroep.Omdat een volkswagen Polo goed verkoopt,ga je mij toch niet wijsmaken dat hij de norm is?


Jan antwoordt op 12 maart 2011:

Lekker generaliserend doorl..llen jongens, wie zijn eigenlijk die Engelsen, Duitsers en Nederlanders....of zijn dat ook merknamen?

Niet alleen de caravanmarkt begint een beetje in te zakken😉


John antwoordt op 12 maart 2011:

" Zelf denk ik absoluut niet dat de Engelsen zich achter de oren moeten krabben.Dat is juist het leuke aan deze doorgewinterde Caravanbouwers,immers uniformiteit hoort thuis in een kippenren, en dat willen nu juist de Engelsen niet" .

Waarom bouwen de Engelse bouwers in deze stijl? Omdat de Engelse markt dit wil, vandaar deze "uniformiteit" op de thuismarkt? Toch een Engelse kippenren? Of bouwen ze iets wat nauwelijks verkocht word..........
Je spreekt over een norm, zonder te omschrijven wat die norm precies is, als deze al te omschrijven is.
We stellen allemaal andere eisen aan onze caravan, qua budget, vormgeving, rijeigenschappen, indeling, gebruiksgemak, etc. Gelukkig hebben we die vrijheid en bepalen we zo onze eigen norm.


Robbert antwoordt op 12 maart 2011:

Wat een hoop off topic geleuter!! Dit draadje gaat over ingezakte caravanverkopen, gebaseerd op feitelijke gegevens over afname nieuwverkochte caravans. Hoe komt dat? Totale NL spaarsaldo is gegroeid, willen of durven we het niet meer uit te geven? Of is kamperen minder in trek? Worden er dan ook minder vouwwagens en tenten verkocht? Dat zou betekenen dat kamperen niet meer gezien wordt als voordelig vakantievieren. Of gaan we gewoon minder op vakantie? Ik meen ergens gelezen te hebben dat de verkopen van jong gebruikte caravans (max 5 jr oud) juist toegenomen is. Dat zou betekenen dat de voorraad 2e hands bij de dealers is afgenomen. Maar dat soort gegevens zullen wel niet beschikbaar zijn.


janka antwoordt op 12 maart 2011:

Daan, waar heb ik gesteld dat de deuren aan de verkeerde kant zitten? Ik zou toch graag willen dat je dingen aanhaalt die kloppen. Wat die dalende verkoopcijfers aangaat, volgens mij begon het net weer aan te trekken.


willem antwoordt op 12 maart 2011:

Daan,

Mijn uitspraak dat wij: geen BIOD, KIP of Engelse caravan willen heeft niets met de kwaliteit te maken (heb ik ook nergens in mijn reactie geschreven).

De reden is het design van zowel interieur als exterieur wat niet onze smaak heeft.

Ik schrijf dus nergens negatief over een bepaalt merk, Menno had dit al begrepen want die reageert er ook niet op.(direct onder mijn bewuste post).

Vwb de Engelse caravanmerken: die bouwen een andere stijl als de meeste europeanen op het vaste land wensen, dat komt tot uiting in verkochte aantallen/marktaandeel.

Kort samengevat: ieder de vrije keus we leven nu eenmaal in een vrij land/europa, is toch mooi of niet soms.


antwoordt op 12 maart 2011:

Van: Daan
Datum: 12 March 2011 om 10:48
Engelsen zijn een merkwaardig eigenwijs volkje.Op de 1 of andere manier hechten zij meer aan eigen identiteit

Daar gaan we weer.
Als een volk eigenwijs zijn, zijn dat de n................s😉

De Engelse caravan bouwers hebben gewoon een ander type klant dan hier op het vasteland van Europa.
Hier in Nederland worden caravans vaker gekocht door Jan Alleman met een wat bescheidener budget en is tevreden met een koektrommel op wielen.


Daan antwoordt op 13 maart 2011:

Piet, volgens mij raak jij de kern van de zaak,hahahaha.Zullen we dan nu het thema'merken' maar even laten voor wat het is?

Op zich zou het wel leuk zijn eens te onderzoeken wat Willem zegt, of het inderdaad zo is dat leeftijden of doelgroepen bepalend kunnen zijn voor de keus van de Caravan.Volgens mijn Caravandealer zijn mensen die 55+ plus zijn meer gefocussed op design,warmte etc, dan gezinnen die kinderen hebben, en liever voor praktische zaken gaan, zoals stapelbedden voor kinderen.Dat lijkt me dan ook logisch.In ieder geval is het wel zo dat ik als 55+ plus met mijn vrouw gekozen hebben voor Sprite vanwege de warmte en het desgin van de Engelse Caravan, alhoewel ik toegeef dat de nieuwe Fendt er ook mag zijn.Hoop dat we nu allemaal weer tevreden zijn,lol.


John antwoordt op 13 maart 2011:

Leuk die Daan:
"immers uniformiteit hoort thuis in een kippenren"
en dan;
"volgens mijn Caravandealer zijn mensen die 55+ plus zijn meer gefocussed op design,warmte etc............ ik als 55+ plus met mijn vrouw gekozen hebben voor Sprite vanwege de warmte en het desgin"

Hoezo uniformiteit? Daan je bevestigd wat je eerst ontkend.😉 Je past je perfect aan aan de "uniformiteit"


Daan antwoordt op 13 maart 2011:

Beste John,

Volgens mij en het woordenboek ligt het iets anders.Uniformiteit is:' éénvormigheid, eentonigheid, gelijkvormigheid.'Mijn Sprite valt niet onder de noemer eenvormig,eentonig, of gelijkvormig,lol. Wel opletten he.


Jan antwoordt op 13 maart 2011:

Er zit nu eenmaal een "gat" tussen 55plus en 67plus dus na 7 slechte jaren komen er gewoon weer 7 goede....😉


John antwoordt op 14 maart 2011:

Blijft Daan selectief lezen?
Daan, ik zal het één keer uitleggen: Je zit precies in de uniformiteitsgroep 55+: warmte en design. Zoals je dealer ook al aangaf. M.a.w. je rent precies in de richting die je zelf probeert te ontwijken: Uniformiteit!! Wel goed opletten he 😉


Daan antwoordt op 14 maart 2011:

John snapt het nog steeds niet.Nog 1 keer John.Ik stelde een vraag naar aanleiding van mijn caravandealer.Dat hoeft nog niet mijn mening te zijn.Ook 55 plus mensen kiezen allerlei soorten caravans,merken, indelingen.Dus niks geen uniformiteitsgroep 55 plus.Dat mijn vrouw en ik in een bepaald segment van caravans zochten, wil toch niet zeggen dat ik bij een uniformiteitsgroep 55 plus hoor?Wij kozen op basis van bepaalde criteria, anderen in dezelfde leeftijdsgroep zullen heel andere overwegingen maken.Dus, uniformiteit hoort thuis in een kippenren.Soms verbaas ik mij bij het lezen hoe een opmerking een eigen leven gaat leiden.Zelf schreef ik dat Engelsen nu eenmaal geen uniformiteit nastreven met he vaste land, maar het schijnt dat het gebruik van het woord uniformiteit nu ineens een heel eigen leven gaat leiden, over selectief lezen
gesproken,lol.


John antwoordt op 14 maart 2011:

Ja Daan, dit verhaal is al heel anders dan wat je op 13 March 2011 om 12:45 schreef. Vooral dit: "Wij kozen op basis van bepaalde criteria, anderen in dezelfde leeftijdsgroep zullen heel andere overwegingen maken" Dit terwijl je in 1e instantie heel wat anders schreef omtrent de 55+ers. Criteria: warmte en design?? Maar ik gun je het laatste woord........😉


janka antwoordt op 14 maart 2011:

Ja Daan, LOL wil je nog ff je opmerking corrigeren over deuren die aan de verkeere kant zouden zitten? Iets wat ik nergens heb geschreven namelijk. 11 maart 19:51 zet ik er maar ff bij voor het gemak. Over selectief schrijven gesproken...LOL


Karin antwoordt op 14 maart 2011:

Mmm, bij onze kippen is weinig uniformiteit te ontdekken. Maar misschien komt dat doordat ze niet in een ren leven maar vrij over het erf scharrelen. Of bedoelt Daan dat ze allemaal veren hebben?
Weinig interessant of je al dan niet past in het hokje van de bedachte doelgroep. Je kiest wat past bij jou, je gebruiksdoel en/of budget. Je laten leiden door wat marketeers en verkopers vinden dat je zou moeten kiezen op basis van een of ander socio-demografisch gegeven (of je daar juist tegen afzetten) lijkt me niet de goede basis voor een keus. Overigens lees ik her en der dat de verkoop weer aantrekt, ook van nieuwe caravans. Ons wagenpark is inmiddels vernieuwd, ik vrees dat we op basis van de segmentering nu een gloednieuwe, super-de-luxe caravan moeten gaan aanschaffen. Maar ik zie de noodzaak daar (nog) niet van in, dus we houden het nog maar bij ons ouwetje. En eigenlijk denk ik geregeld dat met een tent(je) en genoegen nemen met de simpele dingen toch ook wel heel leuk was. Back-to-basic kamperen dus. Maar dat is natuurlijk helemaal not done als je geen begin-twintiger meer bent. Laat staan als je eenmaal de 50 gepasseerd bent. Is ook niet goed voor de caravanverkopen, dus dat doen we maar niet.


Jan antwoordt op 14 maart 2011:

Ik volg je gedachtengang Karin! Ook wij verlangen soms terug naar onze tent en later onze vouwwagen met alle onvolkomenheden die daarbij horen. Dat was pas echt kamperen😉 Het is vooral de ochtendkou in combinatie met de leeftijd die dat tot nog toe verhinderd hebben.
Wat wij wel gedaan hebben is onze super de luxe en veel te grote caravan ingeruild voor een kleiner en veel handzamer model. Het rijdt ook veel gemakkelijk achter onze trekauto en dat is ook wat waard.


Daan antwoordt op 15 maart 2011:

Janka,ja,ik las even selectief,akkoord,jij hebt je punt gemaakt,je had het niet over deuren aan de linkerkant.Volgens mij ben jij nu wel heel blij met deze erkenning,lol.Maar even wat anders,jij had het wel over veel Engelse caravans met gescheiden bedden.Ik citeer:Verder hebben veel engelse caravans gescheiden bedden of helemaal geen vast bed.Nu heb je het over veel,zoveel Engelse caravans ken ik niet hier in Nederland,alleen Swift,Challenger,Eldiss,Sterckemann en Sprite.De Eldiss Avante 464 heeft een vast bed.De Eldiss Odyssey heeft een vast bed.Bij mijn weten hebben de Engelse Caravans wel degelijk vaste bedden en er zijn modellen met gescheiden bedden.De Swift Challenger 545,570 en 625 hebben vaste bedden.Dat mag ook gelden voor de Sterckeman Romance 520 CP.Eveneens de Sprite super 450 CF en het type 470.Dus in al deze segmenten komt men vaste bedden tegen en gescheiden bedden.Wil je dat wel even bijstellen janka?Lol


Daan antwoordt op 15 maart 2011:

Karin, ook wij stonden in dubio ons ouwetje te houden, een Beyerland 430 Quartz van 1996.Toch hebben we een nieuwe Sprite 460 Europa gekocht,omdat onze oude Caravan tweedehands was toen we hem kochten, en hebben hem aanvankelijk gekocht om eens uit te testen of het caravannen ons beviel.Na 2 jaar besloten wij toen iets nieuws te kopen.Op zich een prima Caravan die Beyerland,maar je gebruikt altijd het gebruikte spul van een ander.Voor ons was warmte en comfort een overweging die wij vonden bij Sprite.Met name ook het comfort.Het zitten, met name het laag zitten en je moeten wringen(ben zelf 1.90 lang) achter een tafeltje waren wij wat beu.In principe hadden wij rustig kunnen doorrrijden met ons ouwetje van 15 jaar,want in feite zag hij er nog prima uit.Vanwege de hoge inruilprijs,wij kregen hetzelfde bedrag terug van aankoop,inclusief de nieuwste gratis Reich mover en een nieuwe voortent van Ventura.Nu staan Engelse Caravans bekend vanwege de tamelijk hoge aanschafprijs.Toch heeft het tamelijk hoge uitrustingsniveau(veel extra's) met bovengenoemde factoren de doorslag gegeven.En de prijs was niet direct een bezwaar.Maar ik kan mij voorstellen dat als men hier de prioriteit niet legt,dat men heel goed met een oudere caravan verder kan.


Willem antwoordt op 15 maart 2011:

Daan: Sterckeman is een FRANS merk.


RobD antwoordt op 15 maart 2011:

En de challenger is een model van Swift, waar ook de Sprite vandaan komt. Eldiss bouwt tevens de Buccaneer.

Sterckeman is onderdeel van de Trigano groep, gevestigd in Tournon Fr. Voor de overname door Trigano werden de c/vans geproduceerd in Seclin Fr.


janka antwoordt op 15 maart 2011:

Beste Daan, de engelse caravans die wij hebben bekeken op zoektocht naar een "nieuwere" 5 jaar geleden hadden bijna allemaal gescheiden bedden of ze hadden zitbanken. En gelet op je voorbeelden met de afmetingen (voldoen niet onze eisen) van die caravans zou dat ook kunnen kloppen. Dus nee, ik stel dat niet bij, hooguit nuanceer ik het.


Benno antwoordt op 16 maart 2011:

De naam is Elddis.


michiel antwoordt op 16 maart 2011:

Engelse carvans hebben inderdaad vaker een indeling zonder vast bed dan "normaal". Engelse vinden de extra bewegingvrijheid overdag kennelijk belangrijker dan het gemak(en comfort) van een vast bed. Natuurlijk zijn er ook genoeg engelse caravans met een vast bed, maar voor eindkeuken modellen kun voornamelijk terecht bij de engelse fabrikanten.

Dat ouderen op het design van een engelse caravan vallen snap ik wel. Het is niet echt het soort "design" waarin wij ons thuis voelen(mss over 21 jaar, als ik 55+-er ben wel). Wij voelen ons heerlijk in een Kip Vision 41T (met een vast bed). zo'n hefdak brengt je dichter bij tentkamperen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 maart 2011:

Hoezo oubollig design? http://stealthcaravans.co.uk/


Daan antwoordt op 16 maart 2011:

Michiel, je hebt gelijk, bewegingsvrijheid is belangrijker dan een vast bed voor ons.Dat heeft te maken met de behoefte aan vrijheid, en is zeker niet leeftijd gebonden, want ook in een gewoon woonvertrek geeft bewegingsvrijheid een prettiger gevoel dat het op elkaar stapelen van meubels.Maar het is niet zo dat mensen van 55+ uitsluitend voor design kiezen en gescheiden bedden.Voor mij is design belangrijk, bewegingsvrijheid ook, maar de keus van een vastbed is multi-interpretabel naargelang de behoeften van mensen.Daar mijn vrouw een vroegslaapster is, graag dicht bij de WC ligt te slapen omdat zij er nog al eens uit moet s 'nachts, en ikzelf graag wat later naar bed ga(dus verschillende levensritme's), is een vast bed voor ons niets.Nu geef ik toe, onze Beyerland die wij eerder hadden had een dwarsbed, dus ik moest bij later slapen altijd over haar heenkruipen, wat ongemakkelijk was voor haar en mij.Neem daarnaast het waardeloze gevoel dat je in een dwarsbed het gevoel krijgt opgesloten te zitten tussen de voorkant van de caravan en de persoon die naast je ligt, dan was dat voor mij onbehaaglijk.Een vast bed in lengte richting was beter, maar ook daar wreekt het zich dat ik met een bed in lengterichting niet helemaal kan vermijden dat ik haar wakker maak.Daarom kozen wij voor dubbele bedden.

Neem daarnaast de grote ruimte in de WC bij onze Sprite, vergeleken bij andere Caravans een weldaad(dus ook hier ruimtelijkheid)kozen wij voor dit type Caravan.Het zitcomfort, de hoogte van de banken, geen nauwe tafeltjes die je bewegingsvrijheid beperken, ook dat gaf de doorslag.Dat jij dichter bij een kampeergevoel wilt blijven met je Kip en het hefdak kan ik mij voorstellen als je die behoefte hebt.Een collega van mij gaat dan liever met een tent kamperen in Italie, dan kampeer je echt.Anderen willen al die nattigheid niet in geval van regen of wind, en verkiezen een caravan met een vleugje kampeer gevoel.Zo zie je maar, elk wat wils.

Nu zijn onze kinderen het huis uit, dus wij kozen naast design,bewegingsvrijheid ook voor een mooi interieur.Daar wij de enige gebruikers zijn van de caravan, zal men ook niet zo snel een beschadiging zijn als je kinderen meeneemt.Dit mooie design wil ik bijvoorbeeld een Fendt Tendenza ook niet ontzeggen,maar voor ons kwam een Engelse Caravan meer tegemoet aan onze wensen.


beverwijk antwoordt op 16 maart 2011:

het is alleen zonde dat de kwaliteit van een Sprite driemaal pet is!!


Jan antwoordt op 16 maart 2011:

Toch een magisch moment als je 55 plus bent en ineens in de categorie oubollig valt. Zo zakt er meer dan de caravanmarkt in😉


Benno antwoordt op 16 maart 2011:

Enkele overwegingen m.b.t. het inzakken van de caravanverkoop.
1.Spotgoedkoop vliegen/vliegvakanties.
Verre buitenlanden binnen bereik.
2.Een snel groeiend aanbod van chalets/huisjes/tenten op
bijna alle campings in Europa.
Kampeergevoel zonder grote investering.
3.Autorijden steeds duurder.
4.Alle caravaninterieurs zijn gemaakt voor één smaak.
Als je niet van poepbruin plakplastic houdt heb je een
groot probleem. Het weerhield mij er bijna van om 12 jaar
geleden een caravan te kopen. Gelukkig vond ik een
Nuance interieur van Avento/BIOD.
De link van Menno naar Stealth caravans laat zien
hoe het ook kan. Hulde!


Jan antwoordt op 16 maart 2011:

Die chalets vind ik over het algemeen beroerd duur, terwijl de kwaliteit nog al eens te wensen overlaat.
Geef mij mijn eigen ouwe "poepbruine" maar betaalbare sleurhut maar waarmee ik zelf bepaal op welk plekje van de camping ik ga staan.


Karin antwoordt op 16 maart 2011:

Met een eindkeuken, dwarsbed (dat we nooit terugbouwen naar een zithoek, want je wilt ook overdag wel eens even op een bed neerploffen nietwaar), licht interieur, 8 ramen en enorm dakluik hebben we meer dan genoeg ruimtelijk gevoel in onze Hobby 520. Maar dat weegt allemaal niet op tegen de ruimte buiten. We slapen in de caravan en als het onweert zitten we binnen, maar anders zijn we buiten te vinden of in de voortent. Wat dat betreft zou een volgende caravan best een stuk kleiner kunnen zijn.
Enne, gescheiden bedden...? We zijn dan wel op weg naar de inmiddels beruchte 55+ categorie, maat daar trapt mijn echtgenoot niet in. Begrijp me goed, ieder maakt zijn keuzes op eigen gronden, maar ik krijg een beetje het gevoel dat we met 55+ allemaal achter de geraniums moeten verdwijnen of maar een beetje moeten doorkabbelen. De 55+ -er van nu is toch niet meer te vergelijken met die van pakweg 30, 40 jaar geleden. Het grootste verschil is dat ze grosso modo meer te besteden hebben. Maar de beeldvorming lijkt nog steeds dat we bijna bejaard zijn en alleen maar gericht op luxe (waar we dan natuurlijk diep voor in de buidel willen tasten) om onze oude dag nog een beetje comfortabel door te kunnen brengen in een caravan. Hokjesgeest. Er zijn jongeren die die luxe willen en er zijn 'ouderen' die er geen behoefte aan hebben.
De naar huidige maatstaven beperkte luxe in onze oude Hobby (badkamertje met wc, kachel met ringverwarming en boiler) vind ik al riant genoeg. Ik zie soms wel mooie caravans, maar ik zou niet weten wat ik nog meer aan toeters en bellen 'nodig' heb. Het eerder genoemde tentje zou ik het liefst achterop mijn motor binden en daarmee op pad gaan, maar zo gek krijg ik mijn echtgenoot niet. En dat heeft niets met leeftijd te maken maar alles met angst voor motoren.


Tijs antwoordt op 17 maart 2011:

Tja, als je maar 1x per jaar naar 1 camping gaat in (bijv.) de zomer dan kan zo'n dure chalet goedkoper uitvallen. Maar ik ben het eens met Jan, wij bepalen ook graag zelf waar we gaan staan en belangrijker nog op welke camping dat wordt. Bovendien doen we in de zomervakantie vaak zo'n 8 campings op rij aan en willen we graag in voor- en najaar wel eens een weekendje op pad.

Nu de kinderen in een eigen tent willen (en mogen) slapen hebben we dan ook onze caravan met kinderkamer ingeruild voor een caravan met vaste bedden. Het zijn wel gescheiden bedden, maar met een uitrolbare latenbodem er tussen met tussenmatras. Achterin een treinzit zodat we ook onderweg met z'n vieren aan tafel kunnen. Want volgens mij is dat een van de nog niet genoemde voordelen: je kunt ook onderweg heerlijk pauze houden waar het je op dat moment uit komt en dan toch alle faciliteiten (toilet, stoelen, restaurant 😉) bij de hand hebt.

Onze oude caravan was trouwens ook zo weer verkocht door de dealer, dus terugkomend op de oorspronkelijke vraag: dat zijn al weer 2 verkochte caravans. En dat allemaal in de 55min groep 😉.


RobD antwoordt op 17 maart 2011:

De woorden Uniformiteit en Hokjes geest zijn gevallen. In principe vallen wij, caravanners, allemaal in dit hokje. Hoe we binnen dit hokje ons proberen, of doen onderscheiden, bepalen we allemaal zelf naar ratio mogelijkheden. Marketing mensen willen ons allemaal doen geloven dat we niet zonder bepaalde (luxe) dingen kunnen. En dan de beroemde buren..... waar vele toch wel gevoelig voor zijn. Tot op de dag van vandaag....
In de toekomst zal voor vele een stap terug, noodzakelijk zijn. De huidige 25 jarige generatie heeft al moeite om een huis te kopen, een auto word een klein 2e handsje. Voedsel- en energie prijzen zullen enorm stijgen. Vind dan nog maar eens een mogelijkheid om een c/van aan te schaffen..........


michiel antwoordt op 17 maart 2011:

Wij zijn al jong begonnen met carvannen. Nu 33 en 35 jaar en al aan de derde sleurhut.(eenmaal totalloss door hagelbui). We vinden het de ultieme vorm van vrijheid. De eerste twee waren eindkeukenmodellen, erg prettig en ruimtelijk van binnen. Toch hebben we nu gekozen voor een vastbed caravan, voornamelijk omdat we in voor-en na seizoen kamperen en daarbij meedere campings aandoen. De luxe die we in onze eerste carvan hadden, als gaskachel met ringverwarming, boiler en schotelantenne missen we helemaal niet.

In mijn omgeving gaan er juist steeds meer mensen kamperen.....een huur-toercaravan, of met een vouwwagen. Dat zijn wel mensen die net als wij buiten seizoen kunnen gaan.....ik weet het niet, maar hoe zit het met je gevoel van vrijheid in het hoogseizoen??? Volle, luidruchtige campings en file onderweg??


Zapp antwoordt op 17 maart 2011:

@Michiel.
Het gevoel van vrijheid in het hoogseizoen is niet veel anders dan in het laagseizoen. Alleen zijn alle plaatsjes bezet. Voor ons met kinderen geeft dit weer extra gezelligheid. De herrie kun je vermijden door wat kleinere campings te boeken. En dat is dan weer het mindere van vakantie in het hoogseizoen je moet meestal reserveren. Wat de verkeersdrukte betreft geldt voor ons een dagje later vetrekken dan een zwarte zaterdag, geen problemen dus, zelfs niet bij Parijs. Overigens kamperen wij het hele jaar door en ieder seizoen heeft gewoon zijn charmes.


Robin antwoordt op 17 maart 2011:

En dan weet ik nog een reden te noemen die (ook door enkele niet-kampeerders/caravanners)beaamd wordt;
De laatste keer dat wij een huisje gehuurd hadden, vond vooral mijn oudste zoon dat maar vies. En diep in ons hart wij ook...
Niet dat de caravan per definitie schoner is, maar je eigen vuil voelt nu eenmaal niet zo vies.

Voor mij geldt dat ik in de zomer liefst rond zou fietsen met een tentje achterop. En in de andere drie seizoenen is onze caravan een comfortabel onderkomen.
Nu mijn gezin nog zo gek krijgen om weer te gaan fietskamperen....


Jan antwoordt op 17 maart 2011:

Lijkt mij heerlijk om weer over de Veluwe te fietsen en je tentje bij de boer neer te zetten. Heb ik gelijk geen last meer van die lastige caravan en een veel te dure heilige koe😉


Bob antwoordt op 17 maart 2011:

Prima Jan
Meteen doen dat fietsen.
Heb ik meer keus op de camping.
Ietsje meer ruite op de weg.
Ik zeg DOEN!!!!


Karin antwoordt op 17 maart 2011:

Wel uitkijken waar je je tentje neerzet, anders heb je last van andere koeien(vlaaien).

@Tijs: je hebt helemaal gelijk. Wij dreigden op de terugweg een keer bij Parijs in een stevige file te belanden. Filerijden doe ik al genoeg, dat is een bloody waste of time en brandstof, dus daar trap ik in de vakantie niet in. Een aardige aire opgezocht, wat gegeten en gedronken en een uurtje of 2 lekker op bed gelegen (het was geen weer om buiten te zitten). Daarna uitgerust en filevrij naar huis gereden.


Daan antwoordt op 18 maart 2011:

Beverwijk,drie maal pet noem je Sprite.Pet Caravans bestaan niet.Er zijn goede,zeer goede, en minder goede Caravans.Volgens mij schijn je te vergeten dat Engelse Caravans zeker de laatste decennia van hoge kwaliteit zijn.Bovendien behoorden de Engelsen tot de eersten die Caravans bouwden.Zou graag eens willen weten welke Caravan jij hebt,volgens mij ben je jaloers,wat ik mij natuurlijk heel goed kan voorstellen,lol.


Bert antwoordt op 18 maart 2011:

Natuurlijk zal er eens iemand een opmerking maken die soms kant nog wal raakt beste Daan. Die leg je dan naast je neer, het valt niemand op, totdat jij of iemand anders er opeens opspringt. Wat bereiken we daarmee? Helemaal niets...

Dat neemt niet weg dat er wel degelijk af en toe de nodige verschillen bestaan tussen Britse caravans en de (mainland continental) rest. Je moet wel degelijk even letten op de winterbestendigheid van sommige merken bijvoorbeeld. Britten gaan namelijk niet weg ermee in de winter en zeker niet naar de overkant. Generaliseer ik nu? Jazeker. Zijn daarmee Britse merken inferieur? Zeker niet.


John antwoordt op 18 maart 2011:

""Bovendien behoorden de Engelsen tot de eersten die Caravans bouwden""

Is dit een garantie voor kwaliteit? De Kazakken ontdekten de tulp, en wie gaat er met de eer lopen........??😉


janka antwoordt op 18 maart 2011:

Ik denk dat potentiele kopers ook beinvloed worden door de media. In de KCK van deze maand staat een artikel dat gaat over een groepstest van "kleine middenklassers". Nu vroeg ik me af wat men daar mee bedoelde. Wat zijn kleine middenklassers? De kleinste bleek een LMC 390D en de grootste een Adria 462PS. Ik mag toch aannemen dat hiermee de opbouwlengtes bedoeld worden? Dan komt er in ieder geval nog een dissel bij. En als ik die afmetingen dan zie dan vraag ik me af waneer er dan sprake is van een niet kleine caravan. Beginnen die dan bij /vanaf zo'n 460 of 5 meter? Wij hebben een Burstner 4.20 en ik moet zeggen dat is in onze ogen een behoorlijke aan de maat zijnde caravan. Dit artikel gelezen hebbende blijkt het echter een kleine te zijn...


John antwoordt op 18 maart 2011:

Ja, zo zie je maar weer, grote doet er wel degelijk toe.😉


Ray antwoordt op 18 maart 2011:

Gebruikte caravan in trek
Uitgegeven:18 maart 2011 12:29
Laatst gewijzigd:18 maart 2011 12:29

BUNNIK - Gebruikte caravans zijn in trek. De brancheorganisatie Bovag meldde vrijdag dat de verkoop van de occasions in de eerste twee maanden van dit jaar uitkwam op 1.462 voertuigen, 23 procent meer dan een jaar eerder.
© ANP

De verkoop van nieuwe caravans is redelijk stabiel.

Ook bij de kampeerwagens is de verkoop van de nieuwe voertuigen stabiel, maar bij de gebruikte campers is er een groei van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder.


michiel antwoordt op 18 maart 2011:

Wij hebben ook zo'n kleintje...een Kip Vision 41T.....maar wij vinden hem echt heel groot! (we hadden eerder een Kip Kompakt 37EK)

Op de camping rondkijkend is een onze vision duidelijk een van de kleinere caravans. Ik denk dat 450-470cm gemiddeld is.

Wij keizen bewust voor relatief klein, laag en smal voor het miljuu.


Daan antwoordt op 18 maart 2011:

Bert, je hebt gelijk, er zullen best verschillen zitten tussen bijvoorbeeld caravans die meer winterbestendig zijn.Of een Sprite winterbestendig is weet ik niet,mocht dit niet zo zijn maakt het mij niet veel uit, want schijnbaar lijk ik dan als Nederlander op de Briten, die normaliter in de winter toch de caravan niet uit de stalling haal.Maar wat die winterbestendigheid betreft zal dat zeker gelden voor andere caravans ook.Daar kan ik ook geen zinnig woord over zeggen, want dan moet je er toch minimaal ervaring mee hebben, en die heb ik gewoon niet op dit punt.De Solifer, de Finse caravan is zeer winterbestendig,maar daar hangt dan ook een behoorlijk prijskaartje aan, en er zullen nog wel meer winterbestendige caravans zijn, zoals Eriba,Polar en Kabe.Maar je hebt gelijk, misschien is het niet verstandig om te reageren op opmerkingen die weinig bijdragen tot het gesprek.


Robin antwoordt op 18 maart 2011:

Michiel,
Dat wilde ik net mailen. Nu maar met link naar de site van de Televaag:
http://www.telegraaf.nl/mijnbedrijf/9301958/__Caravandealers_druk_bezocht__.html?p=13,1

Zelfde cijfers overigens. Met andere woorden:
De caravan en camperverkoop zit in de lift!!!


fransvb antwoordt op 18 maart 2011:

Vandaag 18 mrt op nu.nl het volgende:
Zit in een beetje in de lijn van het vorig antwoord

BUNNIK - Gebruikte caravans zijn in trek. De brancheorganisatie Bovag meldde vrijdag dat de verkoop van de occasions in de eerste twee maanden van dit jaar uitkwam op 1.462 voertuigen, 23 procent meer dan een jaar eerder.
© ANPDe verkoop van nieuwe caravans is redelijk stabiel.

Ook bij de kampeerwagens is de verkoop van de nieuwe voertuigen stabiel, maar bij de gebruikte campers is er een groei van 45 procent ten opzichte van een jaar eerder.




Jheroen antwoordt op 19 maart 2011:

Tsja de nieuwe verkopen zijn dan wel ingezakt maar wij als gezinnetje met een kleine meid van bijna 4 hebben een gebruikte knaus 550 fsk aangeschaft juist vanwege de ruimte en het gemak van alle voorzieningen; hiervoor hebben we onze dethleffs 510v van 2001 ingeruild. vliegreisjes naar een strand met boulevard en dan een week op en neer lopen... nee laat maar lekker kamperen 😉


fransvb antwoordt op 19 maart 2011:

jheroen,
Het is duidelijk dat jongeren steeds meer met de caravan op pad gaan. jij bent daat voorbeeld van, is ook terug te zien in de verkoopcijfers.
overigens wil ik je feliciteren met met de aankoop van de Knaus 550 FSK. onze zoon heeft er ook zo een gaat er mee met 4 kinderen naar Frankrijk alleen met luifel. Is heel goed te doen.


Daan antwoordt op 20 maart 2011:

Waar er vorige maand vooral goede zaken werd gedaan in jong gebruikte caravans en campers, is het in februari de beurt aan de nieuwe voertuigen.

Brancheorganisatie BOVAG bericht dat in februari 5,8% meer nieuwe campers en 4% meer nieuwe caravans zijn afgeleverd dan in februari 2010.

Ook in Duitsland is dit het geval, daar zet de stijging van januari zich voort in februari, met cijfers waar menig verkoper absoluut enthousiast van zal worden: daar zijn in februari, vergeleken met dezelfde maand vorig jaar, namelijk maar liefst 64,6% meer nieuwe caravans en 59,3 % meer nieuwe campers afgeleverd


Jan antwoordt op 20 maart 2011:

Mooie percentages worden hier genoemd... maar het is het verschil tussen niks (verkopen) en een beetje😉

Ik ben vooral benieuwd welke types caravans worden verkocht.
Het zullen ongetwijfeld de categorie klein en licht zijn die het het beste doet.


Piet antwoordt op 20 maart 2011:

Deze week een Engelse caravan gekocht en nog geen 55+
Dus weer een Engelse caravan bij de verkooplijst 2011


Daan antwoordt op 21 maart 2011:

Piet, je hebt toch geen Sprite gekocht, want die heb ik ook, of is het een Award,Eldiss,Buccaneer of Swift?Weliswaar ben ik 55 plus,maar zou zondermeer voor een Engelse Caravan zijn gegaan, maar ja, mijn kinderen zijn al jaren uit huis.Laat even weten welke bijdrage jij leverde aan de verkoop, en welk merk.


John antwoordt op 21 maart 2011:

wisselen jullie even adressen uit en keuvel onderling verder 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker