Guus vraagt op 27 december 2006:
Ik lees in diverse commentaren dat de gewichten die de caravandeals opgeven vaak niet kloppen.
Hoe kom je erachter -voordat je een caravan koopt- of het gewicht wat de dealer opgeeft ook het werkelijke gewicht is.Hoe kun je dit controleren?
Wie heeft er ervaring mee dat het gewicht veel afwijkt van de opgegeven gewichten en wat heb je daar aan gedaan.
Welke hebben wat dit betreft een slechte naam?
bvd
Guus
Bert antwoordt op 28 december 2006:
Eisen van je dealer dat hij je het exacte leeggewicht opgeeft. De AN?B publiceert met enige regelmaat die werkelijke massa's in de KCK. Je kunt het ook anders doen. Door er van uit te gaan dat elke caravan in het echt meer weegt dan 'ze' opgeven en dan kijken hoe het uitpakt in de trekkrachtberekeningen. Ga ervan uit dat het laadvermogen / zooi die je inpakt altijd meer is dan je denkt...
M. sMEETS antwoordt op 31 december 2006:
de dealer moet 3 gewichten noemen:
1. het eigengewicht van de caravan, af fabriek (in mijn geval 1050kg)
2. massa in RIJKLARE toestand. Dit is het eigengewicht (bij 1.) + maximum gasvoorraad + max. gevulde watertank + gewicht kabelhaspel. ( in mijn geval 1140 kg )
3. de technisch toelaatbare totale massa. Dit is de massa in rijklare toestand + belading. (in mijn geval 1350 kg; dit gewicht staat op het typeplaatje op de caravan )
Let op ! bij 2. (massa in RIJKLARE toestand) moeten ook nog de gewichten van eventuele extra's bijgeteld worden.
Zo zit er op mijn caravan een niet-standaard comfortpakket met ee gewicht van 36 kg (boiler, ander dakluik en reservewiel). Mijn massa in rijklare toestand is nu 1140 +36 kg= 1176 kg. Daar mag dus nog 174 kg lading bij (om op 1350 kg te komen ) . Deze 174 kg kun je verhogen als je bijv. maar 10 liter water in je tank doet als je gaat rijden, i.p.v. de maximale 45 liter= 45 kg. Ook kun je de kabeltrommel in de auto leggen. Laat me weten of je iets hebt aan deze informatie.
Ben antwoordt op 5 januari 2007:
Aflevergewichten van caravans zijn altijd plus of min 5%. Valt het gewicht daartussen, dan mag je niet mekkeren. Ga er dus vanuit dat het aflevergewicht plus 5% is. In mijn geval komt daar nog een mover bij. Ook ± 60 kg met accu. Ik wilde minimaal 200kg laadgewicht overhouden. Daarop gezocht en gevonden.
Guus antwoordt op 8 januari 2007:
M.Smeets
Bedankt voor uw reactie.Ik heb er zeker iets aan.Maar ik ben er nog niet uit. Hierbij schets ik het probleem.
Auto: VW Golf Plus 1.4 TSI motor 140 PK-5600 toeren,koppel 220 nm bij tussen 1500 en 4000 toeren. gewicht auto 1357 kg. Max trekken is 1400 kg.Caravan Chateau Mon Reve 1010 kg+CP pakket van 30 kg is bij elkaar dus 1040kg. Max beladen caravan is 1300 kg. Ik heb dus nog 260 kg. over.
Ik wil de volgende dingen meenemen: mover 50 kg, 1 gasfles 12 kg, water voor toilet 5 kg, drinkwater 10 kg, 2 fietsen 50 kg,voortent 35kg,doosje met boeken 20 kg, wat gereedschap 5 kg, reservewiel 15 kg, doosje levensmiddelen 10 kg TOTAAL DUS CA. 205 KG. Ik heb dan nog ongeveer 50 kg over voor kleding. De vraag is nu : Kan ik met bovenstaande combinatie verantwoord op vakantie. Ik voldoe niet aan de ANWB norm van 75%. Ik hoop dat je mij met bovenstaande gegevens een goed advies kunt geven.
Bij voorbaat dank vast.
Guus
Guus antwoordt op 8 januari 2007:
Ben U wilde 200 kg overhouden.
Waar gaat u die 200 kg voor gebruiken?
Ook voor res. wiel,krik, water, gastank voortent enz.
Als dat zo is dan blijft er zeer weinig over voor kleding.
Ik hoor het wel
Groeten
Guus
Bert antwoordt op 9 januari 2007:
Ik mis in je opsomming een aantal zaken die toch wel vaak in je caravan zullen zitten. Potten en pannen, bestek, een bbq, de koelkastinhoud, drank (?), stophout, krik en vast veel dingen die ik vergeet. Samen met je kleren is die 50 kg zó overschreden. Naast de marge die de fabrikant er op na houdt ook nog. Bij de mover heb je de accu bij opgeteld? Een mover mét is al gauw 75 kg.... (Je kunt die laatste 75 kg besparen door enkele cursussen bij ons te volgen. 😉)
Omdat deze Golf motorisch best het e.e.a. aankan, maar qua eigen gewicht niet echt overwicht heeft op de caravan, zoals je al aangeeft, adviseer ik zo veel mogelijk spullen in de auto te vervoeren, het liefst tussen de assen. Het is niet zo dat een >75% combinatie persé onveilig is, maar ervaring en kundigheid worden dan wel belangrijker en vooral terughoudendheid van jou als bestuurder! Zorgvuldig beladen, bandenspanning, experimenteren met de kogeldruk, een goede stabilisator, vooral bergaf voorzichtig etc etc.... En fietsen achterop? Tsja.
Jan@ antwoordt op 9 januari 2007:
@ Guus, in het kader van alle beetjes helpen zou ik de water- voorraad van 15 kg minstens halveren. Een paar liter voor het toilet(genoeg voor die paar kleine boodschappen) en een paar flessen drinkwater( drinken uit de watertank zou ik je sowieso niet aanraden). s'Avonds staat je weer op een camping voor een nieuwe voorraad of anders even waterflessen bijvullen bij een benzinestation. Daarvoor nemen wij altijd een aantal lege waterflessen uit Frankrijk mee terug.
Ben antwoordt op 10 januari 2007:
Het aflevergewicht bij de Kip-GrandTraveller, want die is het geworden, is inclusief reservewiel, krik, afvaltank, watertank, boiler, vloerverwarming, enz. Het extra-pakket dus. De voortent heb ik niet, alleen een simpel luifeltje. Ik wilde minimaal 200 kg overhouden. De praktijk is nu 250 kg. over en dan zit de mover met accu er al bij. Dat juiste waardes weet je echter pas na aflevering.
Kees antwoordt op 10 januari 2007:
Hallo Guus,
Neem die laatste opmerking van Bert serieus. Die VW heeft een flink laadvermogen en die fietsen achterop werken als de slinger van een klok. Een krat cola is toch ook veel beter te tillen als je hem tegen je buik houdt i.p.v. met gestrekte armen? Zet ze op de auto en je rijdt veel relaxter.
Veel plezier met je aankoop.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.