Theo vraagt op 20 februari 2011:
Ik heb een Home Car van 2008, waarmee in in twee seizoenen 15.000 km heb gereden. Bij een onlangs uitgevoerde onderhoudsbeurt kwam naar voren dat de wiellagers defect waren. Zijn er meer ervaringen met de huidige generatie wiellagers ?
Fr@ns antwoordt op 20 februari 2011:
2 mogelijkheden: een garantiegeval of een oplichter
Jan antwoordt op 20 februari 2011:
Wielagers zijn slijtagedelen en derhalve uitgesloten van garantie.
Oplichter? Waarom?
Een paar keer een stoepie pakken en de lagers krijgen het flink voor hun kiezen.
Uiteindelijk zullen ze vervangen moeten worden omdat afstellen niet mogelijk is. Dat is ook één van de redenen tot uitval. Waren deze afstelbaar dan is de levensduur vaak veel langer bij goed onderhoud.
beverwijk antwoordt op 21 februari 2011:
Mijn caravan is naar 3 jaar ook voorzien van nieuwe wiellagers oorzaak volgens dealer slechte wegen en veel bergrijden en dat klopt met mijn reizen dus niets abnormaal
MvO antwoordt op 21 februari 2011:
@ Beverwijk.
En voor wiellagers van de auto geldt dit niet?
Fr@ns antwoordt op 21 februari 2011:
Een onzinnig idee dat wiellagers niet tegen het pikken van een stoeprandje zouden kunnen. Nog onzinniger dat nastelbare lagers hier beter tegen zouden kunnen.
Voor de hand liggend is een malafide dealer die na 3 jaar de onderhoudsbeurt `zin geeft` door de wiellagers op te voeren.
Kip antwoordt op 21 februari 2011:
Geheel met fr@ns eens worden veel lagers vervangen die niet stuk zijn.
Alleen onzeker of met opzet.
Kegel of nastelbare lagers zijn niet beter, of gaan langer mee, lopen wel iets {zwaarder} dan rechte maar is puur in theorie.
beverwijk antwoordt op 21 februari 2011:
De grote boosdoener schijnt de afdalingen in de bergen te zijn,te hete lagers het vet verdwijnt er uit en dan gaat het mis volgens de dealer
Fr@ns antwoordt op 21 februari 2011:
@beverwijk, de dealer raakt hier precies het probleem, maar je kunt de afdalingen de schuld niet geven; het ligt altijd nog aan de manier waarop de chauffeur de afdaling neemt. Voorkomen van oververhitting is bij de gangbare routes niet zo’n probleem. Bij extreme paswegen en andere lange hellingen kun je met een standaard oplooprem/oploopdemper het oplopen van de rem niet voorkomen. In dat geval moet je na de reis het lagervet controleren en zo nodig vervangen.
Zelf zoek ik voortdurend extreme routes op en vervang ook regelmatig het vet wanneer ik me te buiten ben gegaan en het vet vertoont hittesporen. Dit is gemakkelijk te doen wanneer je over conische lagers beschikt. Ik zit nu over de 150.000km met het tweede setje lagers.
Jan antwoordt op 21 februari 2011:
maar je kunt de afdalingen de schuld niet geven; het ligt altijd nog aan de manier waarop de chauffeur de afdaling neemt
Dat is onzin en dat zeg je zelf ook; Bij extreme paswegen en andere lange hellingen kun je met een standaard oplooprem/oploopdemper het oplopen van de rem niet voorkomen
Ook zeg je dat de unilagers een kortere levensduur hebben dan de conische (nastelbare) omdat deze wel voor onderhoud vatbaar zijn in tegensteling tot de unilagers. Eenmaal heet geweest is het gedaan met deze (vaste) lagers en zal de dealer een reparatie voorstel doen zoals ook bij Theo gebeurd is.
Een lager hoeft niet stuk te zijn om bij een onderhoudsbeurt voor vervanging in aanmerking te komen. Onderhoud is per definitie preventief. Wanneer een lager mogelijk voor problemen kan zorgen na het onderhoud is het zinvol deze te vervangen ondanks dat er nog geen problemen zijn ontstaan.
Zou dat wél zo zijn dan spreekt men niet van onderhoud maar reparatie na uitval.
Overigens, een lager dat bij een flinke afdaling het vet ‘dun door de broek is gelopen’ is gevoeliger voor een stoepie pakken dan een gezond gesmeerd lager. Kuilen en gaten in de weg doen de rest. 😉
Maar ja, volgens velen is er geen bonafide dealer meer te vinden en zijn het allemaal oplichters. Tja dan doet het er ook niet meer toe hoe de spullen kapot gaan toch? Je geeft gewoon de dealer de schuld. Alles klaar!
Gert antwoordt op 5 maart 2011:
Deze ECO/Euro lagers hebben te lijden onder de volgende omstandgheden:
Heet geworden tijdens de rit en daardoor vet verbrand of verloren.
Overbelasting qua rijomstandigheden of gewicht.
Overbelasting door het lange "staan" tijdens de stalling op 1 of 2 kogels en daardoor ontstaat er vaak een lichte schade die tijdens het rijden uitmondt in slijtage.
De "oude"conische lagers kunnen meer hebben en gaan overwegend naar mijn mening langer mee.
Gert.
jean antwoordt op 10 maart 2011:
En dan vraag ik mij af van welke kwaliteit deze lagers zijn.
Als de caravanfabrikanten banden van Oostblokkwaliteit durven te monteren,dan zullen de leveranciers van caravanchassis er ook wel niet voor terugdeinzen om Oostbloklagers van Matadorkwaliteit te plaatsen.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.