Gerard vraagt op 3 september 2011:
Zowel op deze website als op de site van de ANWB wordt gesproken over de 70% regel v.w.b. gewichtsverhouding tussen auto en caravan. Ik probeer de regel heel serieus te nemen, maar ik vraag mij af hoe 'hard' deze regel is?
Ik ben een beetje aan het rondkijken voor een caravan, zo ook op caravans.nl: http://nieuwemodellencaravans.goed-geplaatst.nl/caravans.nl/alles/?categorie=&verfijn=kt3574.1400
Als je zoekt op caravans die tot max 1400 kg beladen mogen zijn blijven er minder dan een kwart van het totaal aantal caravans over.
Mijn punt is, volgens mij zit je met een beladen caravan al heel snel op 1400 kg. Heb je 3 kinderen en ga je net iets groter kom je hier denk ik al snel overheen.
Volgens de 70% regel moet je dan een auto hebben van minimaal 1750 kg. (1400 * (1/0,7) - 250 kg auto belading)
Dan heb je het wel over hele forse (lees: dure !) auto's. De gemiddelde Nederlander kan zich een dergelijke auto simpelweg niet veroorloven, terwijl ik wel degelijk heel wat grote caravans op de weg zie.
Maak ik een denk, c.q. berekening, fout? Of mag ik de regel met een korreltje zout nemen? Of hebben wij gewoon heel veel eigenwijze Nederlanders op de weg?
Bert antwoordt op 4 september 2011:
Niet helemaal goed gelezen, er is vaker sprake van een 75% 'regel'. Dat wil zeggen beladen caravan / beladen auto of lege caravan / lege auto. Maar er zijn ook ander normen en recommendations in Europa...
Met een beladen caravan van 1400 kg zou je volgens die 75% methode (is max. advies) dus op een beladen auto uikomen op 1867 kg. Wat is een normale belading voor zo'n combinatie? Laten we zeggen 275 kg voor auto en 325 kg voor de caravan. Dan kom je uit op een leeg caravangewicht van 1075 kg en een kentekengewicht van de auto op 1592 kg. Dat is dan een ratio van 1075/1592=68%. Wil je max. 75% aanhouden dan kom je op een caravan leeggewicht van 1194 kg. Reken je rijk dus... Anders? Kan.
Een goed beginpunt om je te informeren over die inderdaad belangrijke gewichtsverhouding tussen caravan en auto is http://www.caravantrekker.nl/algemeen/trek.php. In dat stuk staat ook een eenvoudige stelregel: de beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan de lege auto. Zo kom je uit op een feitelijk beladen caravan van 1400 kg achter een auto die leeg minimaal 1400 kg weegt. En dat dus als maximum (advies).
Is dat korreltje zout? Goed, 50 kg zal niet veel uitmaken of toch wel? Denk het wel als je te hard rijdt onder gegeven omstandigheden en er gaat iets mis. Die 100 kg verschil (gewoon voortent van caravan naar auto verplaatsen) rekenen we uit! En ja die 100 kg verschil (caravan 50 kg lichter en auto 50 kg zwaarder) maakt uit als je op de grens rijdt!
Die link hierboven is een inleiding. Om goed te begrijpen wat gewichtsverhoudingen en andere zaken er toe doen? Verdiep je in de materie, op onze site is heel veel meer te vinden over balans, gew. verh., stabiliteit en reserves...
Gerard antwoordt op 4 september 2011:
Bert, dank voor je response.
Laat ik beginnen met aangeven dat mijn vraag niet bedoeld is om de draak te steken met de 'regel' of dat ik eigenwijs wil zijn. Zoals gezegd ben ik nog in een oriënterende fase en is het hele rijden met een caravan nieuw voor mij. Ik ben dus vooral aan het uitzoeken hoe e.e.a. in elkaar steekt.
Jouw manier van berekenen geeft dezelfde uitkomst als mijn berekening, dat maakt niet uit. Maar als je uitgaat van 75% dan kom je inderdaad op een auto met een leeggewicht van 1592 kg. (met 275 kg belading in auto)
Dan hebben het al wel over een maat auto zoals een Ford Mondeo met de meest zware motorisering. (ik ben alleen geïnteresseerd in benzine). En eigenlijk is een verhouding van 75% al op het randje, dus moet je misschien al gaan kijken naar een Galaxy of S-Max....?
Goed, als ik veilig wil zijn dan weet ik nu waar ik aan toe ben.
Maar laat ik de vraag dan anders stellen.
Wat ga ik ervan merken, of wat moet ik vermijden, wanneer ik met een auto van (leeggewicht) 1500 kg toch een caravan van (beladen) 1400 kg ga trekken?
En vraag 2: Is op deze website al eens een topic geweest waar mensen het merk, type, en gewicht van hun eigen combinatie hebben gepost? Zoiets zou reuze interessant zijn, en ik denk niet alleen voor mij. Misschien een idee om daarvoor nog eens iets in php in elkaar te zetten? 😉
Gerard antwoordt op 4 september 2011:
Oh, vergeet vraag 2....
http://www.caravantrekker.nl/review/
Dit is wat ik bedoel en zoiets is er blijkbaar al. Netjes hoor! Mooie website.
Tijs antwoordt op 4 september 2011:
Met het advies van Bert in gedachten moet je ook maar eens wat combinaties doorrekenen onder http://www.caravantrekker.nl/menu/berekeningen.php. Dat geeft meer zicht in de verschillen, qua trekkracht en stabiliteit.
Met hetgeen je beschrijft kom je nl. ook al snel op een wat langere caravan uit. Ook dan is het goed om een wat "steviger" auto (qua eigen gewicht en formaat) voor de caravan te hebben. Wij rijden zelf met een caravan van ong. 1400 kg en weten uit de praktijk dat onderstaand advies hout snijdt. Mondeo moet dan prima kunnen, met een S-Max zit je zeker goed (eigen ervaring). Maar er zijn meer auto's in die categorie, maar je eigen veiligheid (en je medeweggebruikers) ontkom je inderdaad niet aan een grotere auto.
Succes met het vergelijken.
Bert antwoordt op 4 september 2011:
Wat ga ik ervan merken, of wat moet ik vermijden, wanneer ik met een auto van (leeggewicht) 1500 kg toch een caravan van (beladen) 1400 kg ga trekken?
Misschien merk je er niets van, misschien een ander wel... Krachten kunnen plotseling te groot worden en dat 'moment' wil je voorkomen zeker met een te lichte auto omdat je dan een flink risico loopt. Lees de test eens van de Skoda Octavia met de te zware Kip. Punt is dat je geen ervaring hebt dus - en daar ben je al goed mee bezig - lees je in, verdiep je in zaken als 'slingeren nader verklaard' etc. en volg tegen die tijd een goede cursus.
Fr@ns antwoordt op 4 september 2011:
Ondanks de goede adviezen van 75% max rijden er heel veel 75+ en zelfs 85+ combinaties rond. Dat komt enerzijds door die eigenwijze Nederlanders, anderzijds wordt het er door overheidsbeleid en caravanbouwers niet gemakkelijker op: fiscale maatregelen dwingen veel mensen tot kleinere auto’s en de caravanindustrie speelt daar nauwelijks op in; vandaar dat minder dan een kwart onder de 1400kg zit. Ter vergelijking: 25 jaar geleden kocht je nog 5,5m opbouw van 850kg! Laat je daardoor niet verleiden om toch maar voor een te zware caravan te gaan; licht rijdt fijner.
Ik kon niet zelf naar Düsseldorf voor de bekende Caravan Salon, moet het dus doen met een impressie van de website van deze beurs. Je krijgt de indruk dat caravans een vergeten (of opgegeven) markt aan het worden zijn. Mensen kopen kleine autootjes en nemen er een camper bij voor op reis. Alle Innovationen betreffen campers is exotische vorm: drijvende Sealänder, mega-motorhomes van 1,5 miljoen, scooter-campertjes… het zegt wat over het inspelen op wat de markt vraagt! Hopelijk zijn er mensen die wat meer ontdekt hebben op deze toonaangevende beurs. Caravans lijken in ieder geval stil te staan, worden vooral mooier, zwaarder en duurder en steeds minder geschikt om mee te reizen. Innovaties?....
De Duitsers zijn daar eerlijk in: caravans noemen ze daar heel nuchter Wohnwagen, niet voor achter de auto, maar om in te verblijven. En kampeerauto’s heten Reisemobil, om in te reizen in plaats van te kamperen!
Veel plezier met je zoektocht!
RobD antwoordt op 4 september 2011:
"Alle Innovationen betreffen campers is exotische vorm: drijvende Sealänder, mega-motorhomes van 1,5 miljoen, scooter-campertjes… het zegt wat over het inspelen op wat de markt vraagt!"
Tja, en toch vraagt de markt dit momenteel, de na-oorlogse babyboomers hebben geld te besteden, beschikken tevens over vrije tijd en zijn het geneuzel van 25 jaar geleden, toen je nog 5,5m opbouw van 850kg kocht beu. Ze hebben zoals gezegd tijd te spenderen, gaan veelal maanden per jaar weg en willen dit toch in enige mate van comfort.
Een mens is van nature zo ingesteld. Kleiner kan veelal niet, men wenst comfort. Comfort is in dit geval synoniem aan ruimte. Ruimte die dan ook nog moet voorzien zijn van: oven, tv, ruime badkamer, enz.............
Inherent hieraan is een grotere auto dan dat wat de overheid heden ten dage promoot.😉
Tijs antwoordt op 4 september 2011:
Maar als al die reislustigen blijkbaar in staat zijn er een camper "bij te nemen" dan is het financiële argument blijkbaar niet zo belangrijk. Maar dat lost voor Gerard (en onze eigen caravan) nog niets op.
De combinaties waar Fr@ns naar verwijst zijn overigens de gevaarlijkste: die hebben vaak überhaupt niet nagedacht over waar ze mee rijden.
Maar als je er, zoals Gerard en de andere bezoekers van dit forum, wel over nadenkt kies je denk ik vooral voor de veiligheid. En dat betekent voor ons bijv. een tweedehands Ford S-Max i.p.v. een nieuwe Ford Focus.
Frr@ns antwoordt op 4 september 2011:
De strekking van je verhaal klopt wel RobD, maar de conclusie is dus ook dat er meer behoefte is aan ‘woonwagens’ dan aan ‘caravans’ en dat er een verschuiving is van ‘kamperen’ naar ‘doorgaan met waar je thuis aan gewend bent’ en van ‘trekken’ naar ‘gereserveerde staplaats’. De minderheid wordt steeds minder gehoord en verdwijnt geleidelijk richting goedkoop hotel..
En de groep die met een caravan gaat 'voor het goedkope' Thijs, is intussen wel wakker.Je suggesties zijn denk ik wel zinvol.
Bas antwoordt op 4 september 2011:
Ik weet niet wat voor auto je al nu in je bezit heb?
Maar op je kenteken staat wat je max mag trekken.
Daar zit je dus aan vast.
Volgens mij zijn er nog wel wat caravans, ook nieuwe, te vinden tot max 1400kg met 5 slaapplaatsen.
En wat wil je met de caravan gaan doen?
Als je alleen in in nederland zou blijven en alleen naar de camping zou rijden en na 3 weken weer naar huis dan is mits goed beladen 95 of 99 % nog wel te doen. Ga je echter naar het buitenland ,de bergen in, dan word het een ander verhaal. Dan zie je inderdaad nogal wat eigenwijze nederlanders. Als je (lange) afdalingen van 6,7 of meer procent dan vind ik 70 of 75% echt wel het max toelaatbare.
Ik heb zelf een Opel Insignia waar ik volgens het kenteken 1700 kg achter mag hangen. Ik zou voor geen goud met zo,n gewicht achter me aan de bergen in willen gaan. Naar boven zou nog wel gaan maar, je moet ook nog een keer naar benenden.
Belading is daarom er belangrijk.
Belaadt je auto daarom tot het maximum en zo min mogelijk in je caravan.
Uit eigen ervaring weet ik dat het al verschil maakt als je 10 kg verplaats van voor in de caravan naar achter in de caravan.
Dus als je veilig wilt rijden met een caravan van 1400 kg moet je dus inderdaad wel een wat 'zwardere' auto hebben.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2011:
Belangrijkste gevaar in relatie tot een (te) zware is SNELHEID. Tegenwoordig vinden we het heel normaal om (liefst op cruisecontrol) snelheden van 90 tot 110 km/u te rijden. En moderne motoren zijn ook sterk genoeg om dat gemakkelijk te kunnen. Bij die snelheden is de kans dat 'fout' vele malen groter dan bij lagere snelheden... bijvoorbeeld 80 km/u.
Op deze website 'berekenen' we de stabiliteitsreserve van een combinatie en we koppelen daar zelfs een maximale snelheid aan. Met name die laatste adviezen zou ik niet in de wind slaan.
Zie: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/uitleg_stabiliteit.php
Gerard antwoordt op 5 september 2011:
Na het lezen van een aantal gebruikerservaringen op deze website ben ik er wel achter dat mijn vermoeden klopt, en er inderdaad (zoals Frans ook aangeeft) toch heel wat 75% + combinaties rond rijden.
Maar goed, na alle adviezen hier en alles wat ik gelezen heb wil ikzelf toch wel echt op zoek naar een combinatie van hooguit 75%.
De eerste paar vakanties zal ik vermoedelijk in de benelux door brengen, vooral om te wennen aan het rijden met een caravan. Uiteindelijk zullen de ritjes toch echt richting Oostenrijk of Noorwegen gaan, dus dan neem ik liever het zekere voor het onzekere.
Er zijn inderdaad best caravans van max 1400 kg voor 5 personen, maar het grootste deel in het aanbod van caravans is zwaarder dan dat. Vanuit die 'ergernis' is mijn vraag ook ontstaan 😉.
Het komt er op neer dat ik gewoon eens moet puzzelen wat voor mij handig is. Uiteindelijk is dat toch een soort compromis. Een auto kopen die iets zwaarder is dan dat ik graag zou willen, en een caravan kopen die iets kleiner/lichter is dan ik het liefste zou willen.
Bedankt voor alle adviezen en reacties!
Andreas-NL antwoordt op 5 september 2011:
Waar halen jullie dat vandaan -Gerard en Fr@ns- dat minder dan een kwart van alle caravans minder dan 1400 kg (beladen) zou wegen? Ruim 3/4 zou dan meer dan 1400 kg zwaar zijn? Ik kan me dat nauwelijks voorstellen, daarom zou ik graag meer bewijs willen zien.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2011:
Als ik het gemiddelde neem van alle 4300 reviews hier op de site is het gemiddelde (beladen) gewicht 1253 kg (mediaan 1246).
Daar zitten natuurlijk een hoop oude caravans bij die doorgaans lichter zijn dan nieuwe.
John antwoordt op 5 september 2011:
Zo zou de gemiddelde trekauto rond de 1670kg moeten uitkomen !!!! Halen we dat??
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2011:
Ik zal bij gelegenheid die gegevens nog eens goed analyseren. Nu heb ik even de extremen (en foutief ingevulde) waardes er uit gehaald en kom dan op een gemiddeld caravangewicht van 1267 kg. De gemiddelde gewichtsverhouding daarvan is 73%! Heel netjes dus. De gemiddeld beladen auto weegt dus 1736 kg.
Kijken we naar de verdeling dan blijkt:
37% een gunstiger verhouding te hebben dan 70% gewichtsverhouding
39% zit tussen de 71% en 80 %
24% rijdt met een combinatie die ongunstiger is dan 80%
Fr@ns antwoordt op 5 september 2011:
Hoewel ik geen enkele behoefte heb aan het leveren van bewijzen, wil ik best zeggen dat ik geen enkele twijfel heb gehad de cijfers van @Gerard te hanteren. Ik ga er daarbij vanuit – omdat hij zich aan het oriënteren is op een nieuwe caravan – dat van het totale nieuw aanbod deze cijfers van caravan mtm kloppen.
Het belangwekkende rekenwerk van Menno gaat over verkochte modellen, ook interessant, want het bevestigt de discrepantie tussen vraag en aanbod.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2011:
het bevestigt de discrepantie tussen vraag en aanbod.
Welke discrepantie? Het is m.i. niet reëel om het totale aanbod af te zetten tegen de verkoop. Het is logisch dat als je het over zware caravans hebt er meer mogelijkheden zijn en er dus meer 'zware' modellen op de markt zijn dan 'kleine lichte'. M.i. raakt de klant nog steeds in de showroom verblind door al het moois en de leefruimte van de grote zware modellen.... De rijeigenschappen komen pas op de tweede plaats. En dat je in de zomer die leefruimte helemaal niet nodig hebt wordt in de showroom vergeten.
Fr@ns antwoordt op 5 september 2011:
Weinig verschil van mening, want het trekken van klanten met talloze modellen die die klanten niet kunnen gebruiken leg ik uit als discrepantie tussen wat wordt aangeboden en wat feitelijk wordt gezocht. Het zou een stuk beter zijn als fabrikanten wat meer heel mooie rij-caravans zouden aanbieden; aan een passend verkooppraatje zullen ze moeten wennen!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 september 2011:
Ik denk toch dat het 'probleem' bij de klant ligt. In Dusseldorf stonden best heel wat aardige kleinere en goedkopere caravans. Alleen als je die naast de nieuwe Hobby Premium zet ogen ze 'simpel'.
Voorbeelden:
- Adria Aviva en Action
- Burstner Premio
- Eriba touring en Feeling (zelfs met 6 slaapplaatsen)
- TEC Travelbird
- Carado Feeling
- Dethleffs Campy, Newline en Tourist
- Sunlight njoy
- Weinsberg CaraOne
- en merken als Kip Kompact, Caravelair, Sterckeman, Trigano etc.
En dan nog wat 'exoten' als de T@B, Knaus Deseo en Schwalbenest, en natuurlijk BIOD.
RobD antwoordt op 5 september 2011:
Het is al eerder aangehaald: koop gebeurt op emotionele gronden. Het enigste rationele is het budget, waar vaak ook nog overheen word gegaan 😉
Iedereen weet hij wil, en toch gaat men met een andere koop de deur uit. In een enkel geval komt men er ineens achter dat de trekauto het niet aan kan.
De talloze modellen en uitvoeringen zal een paar personen niet aanspreken, andere weer wel. Geen enkele fabrikant bouwt modellen die de klant niet wil, dat is identiek als je eigen graf graven 😉 Door de harde concurrentie word er wel degelijk gekeken wat de klant wil: voor ieders wens en budget is er wat.
Jan& antwoordt op 5 september 2011:
Het valt altijd weer op: de kleinere lichtere cv-modellen zijn elk jaar het eerst uitverkocht. Blijven over de mastodonten-types die de showrooms het beeld geven dat grote en zware caravans vanzelfsprekend zijn met allee gevolgen van dien, want levertermijn van fabriek zijn lang.
Dat de handel niet goed voorlicht is omdat ze gewoon hun voorraden aan de man willen en moeten brengen.
RobD antwoordt op 6 september 2011:
Ik zou ook liever een grotere caravan willen verkopen: het winst percentage is groter en daardoor de absolute winst.
Gaan we het een verkoper kwalijk nemen dat hij iets meer probeert? Zijn we zelf niet mans genoeg om onze keus te laten prevaleren? We willen zelf steeds meer, die verkoper weet dat ook wel en probeert daar op in te spelen. Het is altijd makkelijk om achteraf de handel maar de schuld te geven, voor onze eigen heblust😉
Tijs antwoordt op 6 september 2011:
He bah, eigen verantwoordelijkheid. Straks ga je ook nog zeggen dat ik beïnvloedt wordt door reclame. 😉
Maar je hebt gelijk: voor het geld dat we aan een caravan uitgeven mogen we wel een beetje kritisch naar ons zelf zijn en niet uit impuls kopen. Wie dat toch doet moet niet de verkoper de schuld geven.
Overigens is onze max. 1500 kg caravan een bewuste keuze geweest ivm ons situatie en vakantiebestemmingen. En dus moet daar een grotere auto voor. Maar dat is wel onze keuze. Gelukkig zie ik op de campings nog genoeg voorbeelden hoe je met compactere combinaties prima op vakantie kunt zijn.
Theo Gerrits antwoordt op 6 september 2011:
Een handje vol mensen met caravans houden zich (misschien)aan de 70 % regeling. De adviseurs roepen dit nog steeds maar feitelijk is dit een aantal jaren al bijgesteld naar een hogere waarde. Ergo een mooi theoretisch verhaal, voor wie het wil moet dit vooral doen. Een klein percentage van de 450.000 caravanners.
Houd je aan de trekgewichten van de auto en zorg dat de auto gelijk of zwaarder is dan de caravan. Beperk je snelheid, tot 70 % dan heb je 30 % veiligheids marge. Snelheid is de grote boosdoener. O ja tot slot, bij caravancontroles blijkt dat ruim 85 % te zwaar beladen is. Lijkt me niet dat die aan de 70 % regeling voldoen!
Theo G.
John antwoordt op 6 september 2011:
Dus Theo, jij promoot hiermee bv een VW tiguan die 2000kg of zelfs 2500kg aan de haak krijgt? Jij wilt dit echt verkopen als "veilig"?Ondanks de feiten die je noemt om veilig te rijden
Ik had je kennis en misschien kunde hoger ingeschat 😉
John antwoordt op 6 september 2011:
" O ja tot slot, bij caravancontroles blijkt dat ruim 85 % te zwaar beladen is. Lijkt me niet dat die aan de 70 % regeling voldoen!"
Staat volkomen los vd 70% regeling 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 september 2011:
Het antwoord van Theo doet me wel denken aan dat van een politie ambtenaar die alleen kijkt of er aan de regeltjes is voldaan. Ik mag toch hopen Theo dat ook jij weet dat hoe zwaarder de trekauto is, hoe stabieler en veiliger de combinatie is. Zeker ben ik het met je eens dat het lastig is om een exacte grens aan te geven wat wel en wat niet veilig is. Die grens is er ook niet! Maar jouw advies is het andere uiterste...
Gelukkig denkt caravanland nummer 1 (Engeland) en nummer 2 (Duitsland) er anders over en geven die aan dat de beladen caravan niet zwaarder moet zijn dan het leeggewicht van de auto. Je zou ons Engelse forum er eens op na moeten lezen hoe de Engelsen omgaan met de '85% rule' (www.towcar.info).
Ook vele Nederlandse caravanners denken er anders over en voldoet 37% van de combinaties aan de oude ANWB-norm van 70% en zelfs 66% aan de norm van caravantrekker (groene sterren).
Natuurlijk is het verstandig om de snelheid te beperken tot 70% van de veilige (kritische) snelheid. Knap als jij dan kan aangeven hoe hoog die kritische snelheid is.... (dat lukt niet want die snelheid kan sterk variëren).
Bas antwoordt op 6 september 2011:
Volgens mij heeft Theo in eerste instantie wel gelijk als hij zegt, hou je aan het trekgewicht wat op het kenteken staat van je auto.
Maar of dat altijd even veilig is dat weet ik niet.
Ik rij vaak met een aanhanger, niet alleen met een caravan.
Een aanhanger zand van 1500kg rijd een stuk stabieler,mits goed geladen,dan een caravan van 1500kg.
Een kar met zand van 1500kg is bv maar 3.50 m lang 1,50 m breed en 0.60 m hoog. Een caravan daar in tegen is dan al snel 6 m lang 2,3 m breed en 2.6 m hoog.
Een heel andere verhouding dus.
Dus die 70 a 75% regel voor een caravan is niet uit de lucht gergrepen denk ik.
Dus zoals Menno al aan gaf,doe net als die Engelsen,beladen caravan niet zwaarder dan het ledig gewicht van de trekauto.
De oorspronkelijk vraag was,Hoe hard is de 70% regel.
Mijn mening: Hou je daaraan. (in ieder geval als je buiten Nederland wil gaan en bergen tegen gaat komen.)
Theo Gerrits antwoordt op 6 september 2011:
Natuurlijk kunnen we er verschillend over denken.
De caravanner die naar Engeland gaat of naar Duitsland en zich houdt aan de waarden in het kenteken van zowel de auto en caravan heeft weinig te vrezen.
Als het werkelijk zo onveilig was zouden we aan de grens worden tegen gehouden en het land niet in mogen.
Auto constructeurs geven een auto een bepaalde trekwaarde mee. Dat is gebaseerd op Europese regelgeving, die zeker enige veiligheids eisen stelt.
Onze nationale wetgeving stelt ook zijn eisen, alles in het teken van de verkeersveiligheid. Niet de massa van de caravan speelt een rol maar ook de grote van de caravan.
Wat rest is hoe ga je om gaat met auto en caravan.
Onveiligheid wordt veroorzaakt door snelheid.
Voorwat het waard is 100 - 37 = 63 % houd zich niet aan die regel. Waarom zijn caravans dan bijna altijd overbeladen, dat is de werkelijkheid als men rijd op de weg? De Engelse zijn helaas tot voor kort niet in staat gebleken strabiele caravans te bouwen. Sinds de komst van de V-tec as is er verbetering.
John
Als je goed leest promoot ik helemaal niets, ik constateer dat deze regel is achterhaald ondanks hetgeen Menno schrijft. Het zijn adviezen en dat zijn de dingen waar we ons (toch)niet aan houden. Je doet jezelf tekort als je een caravan wilt gaan kopen en op die 70 % gaat zitten. Koop dan liever een luxe vouwwagen.
Menno noemt het het andere uiterste. Als dat waar is zitten jullie dus aan het andere uiterste ten opzichte van mijn betoog. Voor mij voldoende om te constateren dat de regel achterhaald is.
Bas antwoordt op 6 september 2011:
Ik ben het Met Theo eens dat snelheid een grote oorzaak van onveiligheid is. Net zo belankrijk volgens mij is: Hoe belaad je de caravan.
Uit ervaring van afgelopen vakantie weet ik,hoe perfekt de kogeldruk ook was, na 100 km ben ik gestopt.
Ik heb toen mn skottel 1m naar voren gelegd. Daarna reed de caravan een stuk stabieler.
Als je dus goed je belading verdeeld kan je best boven de 75% gaan.
Mijn mening is echter: Als je lange afdalingen tegen gaat komen ga dan niet op de grens rijden van wat je kenteken zegt maar blijf daar ruim onder.
En als je dan borden ziet van 6,7 of 8% ga dan van het gas af. Pas je snelheid aan ook al komen de vrachtauto's je voorbij. Je bent op vakantie dus snelheden boven de 100 km zijn helemaal niet nodig.
Maar voor mezelf hou ik me toch het liefst aan de 75% regel. Zeker in de bergen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 september 2011:
Op 5 September 2011 om 00:10 schreef ik:
Belangrijkste gevaar in relatie tot een (te) zware is SNELHEID. Tegenwoordig vinden we het heel normaal om (liefst op cruisecontrol) snelheden van 90 tot 110 km/u te rijden. En moderne motoren zijn ook sterk genoeg om dat gemakkelijk te kunnen. Bij die snelheden is de kans dat 'fout' vele malen groter dan bij lagere snelheden... bijvoorbeeld 80 km/u.
Op deze website 'berekenen' we de stabiliteitsreserve van een combinatie en we koppelen daar zelfs een maximale snelheid aan. Met name die laatste adviezen zou ik niet in de wind slaan.
Zie: http://www.caravantrekker.nl/algemeen/uitleg_stabiliteit.php
en http://www.caravantrekker.nl/algemeen/trek.php
In die adviezen geven we ook dat je best met een zwaardere caravan kunt rijden maar dat dan de gevaren veel groter zijn, zeker in relatie tot hoge snelheden en slechte belading. Helaas kan je heel moeilijk een zwart/wit advies hoewel de Engelsen daar dus heel anders over denken.
John antwoordt op 7 september 2011:
Theo, je brengt het erg zwart/wit.
"Auto constructeurs geven een auto een bepaalde trekwaarde mee. Dat is gebaseerd op Europese regelgeving, die zeker enige veiligheids eisen stelt."
-Enige veiligheids eisen- Kom ik weer terug op een Tiguan die met 2500kg aan de haak mag rondrijden volgens die regelgeving. Als een fabrikant dus kan aantonen dat het chassis, en de 4w drive het makkelijk aan kan, is het gerechtvaardigd.......ondanks zijn hogere opbouw (instabiliteit) Helaas vind ik in die Tiguan nergens een sticker: Met aanhanger snelheid beperken tot 70km/h. Uiteraard is de bestuurder eindverantwoordelijk. En zo zijn er nog wel meer auto's die in verhouding te veel mogen trekken.(volgens opgaaf fabrikant)
Het overbeladen van caravans heeft niets te maken met de 70% regel. Als ik mijn caravan 100kg te veel belaad zit ik nog in de 70% regel, maar een boete blijft niet, uit bij weging.
Fr@ns antwoordt op 7 september 2011:
Zonde dat de goed gefundeerde adviezen over gewichtsverhoudingen op deze site zo maar worden neergesabeld, waarmee mensen die zich aan het oriënteren zijn mogelijk tot een verkeerde keuze worden verleid.
Als je de kentekenwaarden voor gewichten als maatstaf neemt voor een verantwoorde caravan en dat onderbouwt met het niet tegenhouden bij de (open) grens als je naar een buitenland gaat, heb je toch iets niet goed begrepen. Even zo als je voor het beheersbaar zijn van een veel te zware combinatie snelheid als recept gaat meegeven: het is daarmee inderdaad niet zo moeilijk om met een wettelijk toegestane 120% caravancombinatie veilig te rijden!
Wil je ook nog een beetje plezier aan het reizen met een caravan hebben, dan investeer je in een goede gewichtverhouding en in stroomlijn; en niet omdat je een zware bak met veel kogeldruk en opoffering van comfort niet veilig op de weg zou kunnen houden. Ik heb ooit met een niet gestroomlijnde Eriba Swing gereden (80%, 75kg kogeldruk), een dweil in vergelijking met mijn gestroomlijnde Kip (60% en 60kg) en het dwingt gewoon tot 20km/u langzamer rijden.
De grenzen van wat een ervaren chauffeur kan worden regelmatig beschreven in rijtests op deze site en daar kun je natuurlijk gewoon lak aan hebben. Ik denk nog wel eens aan een vrouw die als bijrijdster op een mega-Kia-combinatie op een Oostenrijkse camping aankwam en verzuchtte “ik zie nu al weer op tegen de terugreis”… fijne vakantie!
Theo Gerrits antwoordt op 7 september 2011:
Ik vraag me af met welke groep ik nu discussieer. Zijn dat de gemiddelde caravanners of hebben jullie allen een kleine caravan, of hebben jullie een gigantisch grote (zware) auto. Aslasten van caravans worden (op verzoek)verhoogd om maar meer lading mee te kunnen nemen.(Voor de rijbewijs problematiek soms op papier verlaagd)
Ik kijk zoveel mogelijk wat er aan caravans rijden en er worden of de laatste jaren zijn verkocht, dan zie ik dat caravans steeds groter en completer worden, nog afgezien van de (vele) accessoires die later worden gemonteerd.
Wat ik ook zie door de fiscale en subsidie regelingen is dat de auto's steeds kleiner worden. Ga me nou niet vertellen dat die 70 % haalbaar is en blijft. Natuurlijk als individu misschien maar niet de grote aantallen. Op papier kloppen de dingen. Weeg je caravan maar eens en maak het rekensommetje. Ik hoef de uitslag niet te weten, mogelijk dat je mijn betoog dan wat beter begrijpt.
Er zijn steeds minder gezinsauto's die uberhaupt een redelijke caravan kunnen voortbewegen.
De caravan branche reageert daarop door kleine sober ingerichte caravans te bouwen. We zullen zien of dat daardoor de verkoopcijfers stijgen!
John
Kom ik weer terug op een Tiguan die met 2500kg aan de haak mag rondrijden volgens die regelgeving.
Een landrover (personenauto) mag 3500 kg trekken op papier, maar door zijn tmm 2880 kg niet meer dan 2880 aan de haak hebben.
Personenauto's mogen naast wat het kentekenbewijs betreft ook niet meer trekken dan hun eigen toegestane maximum massa.
Snelheidsadviezen zijn vanuit een theoretisch model te geven maar de rijdende werkelijkheid met al zijn aspecten van instabiliteit, weersomstandigheden en je omgeving waar je rijd zullen vaak nopen dat dit niet haalbaar is. De waarschuwing dat 80 veiliger is is het beste advies
80 of 90 is veiliger dan 110 en 60% is ook veiliger dan 70%.
De natuurkundige wetten halen ons weer in. Kijk maar eens op Google, foto's caravan ongevallen, daar zie je ook kleine caravans, geschaard op zijn kant etc.
Theo G
RobD antwoordt op 7 september 2011:
Van: Theo GerritsDatum: 06 September 2011 om 19:14
Een handje vol mensen met caravans houden zich (misschien)aan de 70 % regeling. De adviseurs roepen dit nog steeds maar feitelijk is dit een aantal jaren al bijgesteld naar een hogere waarde.
-----------------------------------------------------------
Door wie? Caravan of auto fabrikanten? Waarom? Om maar meer mee te kunnen sjouwen?
OK de technische mogelijkheden van een auto zijn de laatste jaren wat veranderd in positieve zin, mede daardoor ook het eigen gewicht. Geeft meer ruimte qua massa om er achter te haken.
Van: Theo Gerrits Datum: 07 September 2011 om 10:41
Ik kijk zoveel mogelijk wat er aan caravans rijden en er worden of de laatste jaren zijn verkocht, dan zie ik dat caravans steeds groter en completer worden, nog afgezien van de (vele) accessoires die later worden gemonteerd.
Wat ik ook zie door de fiscale en subsidie regelingen is dat de auto's steeds kleiner worden. Ga me nou niet vertellen dat die 70 % haalbaar is en blijft.
------------------------------------------------
Dit is in jouw optiek een geldige reden om een 75% regeling NIET te handhaven?? Ik vind in al je betogen nergens terug waarop je deze hogere waarden kunt billijken, enkel en alleen door snelheid terug te nemen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 7 september 2011:
Komt net een review binnen:
Dit jaar een hobby 650 UMFE (tandemasser) uit 2004 gekocht. De caravan weegt ruim 1500 kg en er kan een kleine 400 kg bagage mee. Hier hebben we ons keurig aan gehouden. De RAV4 mag 2000 kg trekken, dus geen probleem dacht ik (deze site nog niet geraadpleegd). Al wel wat kortere ritjes in Nederland gemaakt en daar was eigenlijk geen probleem. Op weg naar Kroatie reden we net de snelweg op toen er een drempeltje van een viaduct kwam en meteen daarna spoorvorming. Ik heb alle zeilen bij moeten zetten om de caravan overeind te houden en niet in de vangrail c.q. berm te belanden. Uiteindelijk lukte het de combinatie weer onder controle te krijgen. Daarna 70 a 75 gereden. Gemerkt dat bij deze snelheid de combinatie vele malen stabieler is dan bij snelheden boven de 80. Heb inmiddels veel op deze site gelezen en de berekeningen en adviezen kloppen goed. Bij 75 km niet meer in de problemen geweest maar de snelheid is eigenlijk net te langzaam t.o.v. het vrachtverkeer. Het gebruik daarentegen was bij deze snelheid opmerkelijk laag.... 1 op 9, zowel volgens de boordcomputer als volgens de tankbonnetjes. Ga nu toch kijken naar een auto die zwaarder is, want de RAV is uiteindelijk gewoon te licht.
@Eric antwoordt op 7 september 2011:
Bij 75 km niet meer in de problemen geweest maar de snelheid is eigenlijk net te langzaam t.o.v. het vrachtverkeer.
Net te langzaam?
Je bent een gevaar op de weg...
Theo Gerrits antwoordt op 7 september 2011:
Eric
Waarom een gevaar op de weg.
Het lijkt me eerder dat het gedrag bij een hogere snelheid veel gevaarlijker is, ook voor de omgeving.(lees zijn relaas)
Anticiperen is in het verkeer belangrijk. Als de omstandigheden veranderen is het verstandig de snelheid te minderen (spoorvorming) zoniet dan kan er van alles mis gaan.
De rit van Nederland naar de plaats des onheils (in Kroatie) was kennelijk geen probleem! Het begon met de spoorvorming.
Van het slingeren ga je erg schrikken, daarna ben je zeer alert en dat duurt nog jaren kan ik je verzekeren.
Zo zie je maar 80 is zo gek nog niet!
Theo G
John antwoordt op 7 september 2011:
Dus toch maar de 70-75% regeling, ondanks welke snelheid dan ook.
@Eric antwoordt op 7 september 2011:
De rit van Nederland naar de plaats des onheils (in Kroatie) was kennelijk geen probleem! Het begon met de spoorvorming.
Ach, 't ligt eraan hoe je 't leest.
Misschien waren die spoorvorming en dat bewuste viaduct wel aan het begin van de A2 toen ze net waren vertrokken vanaf huis. 😉
Als je op de vlakke weg maar net 75 kan rijden om je combinatie stabiel te houden wil je niet weten hoe zo'n combinatie zich bergaf bij een onverwachte situatie gedraagt, vandaar mijn opmerking.
Persoonlijk vind ik 75 gewoon te traag voor 't hedendaagse verkeer, vrachtverkeer rijdt minimaal 90 km/uur en ik vind dat je (in ieder geval op de vlakke weg) minimaal met dat vrachtverkeer mee moet kunnen.
JanS antwoordt op 7 september 2011:
In het kort mijn combibatie.
auto volgens kenteken 1296 kg.
caravan leeg volgens kenteken 1070 kg.
Auto beladen 1630 kg
Caravan beladen 1380 kg (asdruk 1310 koppeling 70 kg).
Op caravan een mover en 2 fietsen op de dissel.
Hoef geen gewicht te compenseren aan achterzijde caravan omdat disseldruk leeg ca. 30 kg is.
Verhouding is 85% dus zeker niet ideaal.
Ben een ervaren caravanner mer reizen in bergachtig gebied op doorgaande N-wegen en tolwegen.
Heb echter een stelregel: maximum snelheid altijd 90 km per uur en bij afdalingen de snelheid reduceren naar 70 km per uur of lager indien noodzakelijk.
Ik voel me hier prettig bij en vind zelf dat ondanks de verhouding van 85% er met in achtneming van de snelheden sprake is van een veilige combinatie.
RobD antwoordt op 7 september 2011:
75 km/h op een vlakke weg is te langzaam, je bent een rijdende blokkade. Niet voor niets is de snelheid verhoogt naar 90km/h: om met het vrachtverkeer mee te kunnen en zo de doorstroming te bevorderen.
Frank antwoordt op 7 september 2011:
Ben even rustig geweest op dit forum, maar de discussie triggert mij toch.
Heb geprobeerd versneld alle reacties te lezen en zie elke keer weer allerlei gewichten genoemd. Is het zaakje daadwerkelijk gewogen?
Sommigen wegen daadwerkelijk hun caravan maar wegen ze ook hun auto? Ik deed dit wel en was verbaasd over het torenhoge gewicht van de Passat. Andere banden,velgen, reserveband, olie, diesel, krik, trekhaak , navigatie, cd wisselaar etc,etc, zorgen ervoor dat de auto fors zwaarder is dan rijklaargewicht op kenteken. Haast zou ik mij zorgen moeten maken om het max .treingewicht 😉 maar hierdoor scoorde ik wel alle groen sterren (ruim <65%).
Zelf vergelijk ik het beladen gewicht van auto t.o.v. beladen gewicht caravan (zonder kogeldruk en tankinhoud v.d. auto). Dit vind ik een veel eerlijker vergelijk dan de theoretische waarden.
In een ander topic heb ik al verteld over mijn speurtocht naar stabiliteit. Na 4500 vakantiekilometers weet ik dat mijn gedachtengang helemaal juist was en ik superstabiel ben tot hoge snelheden en lastige omstandigheden.
Ik vind daarnaast dat snelheid eigenlijk helemaal geen factor mag zijn bij een combinatie.
Zodra een combinatie niet stabiel 90km p.u. onder nagenoeg alle omstandigheden kan rijden, behoort hij in mijn ogen niet op de weg. In zo'n geval is er maar één mogelijkheid voor een eigenaar : zwaardere auto of lichtere caravan of stabielere combinatie. Het advies om de snelheid aan te passen naar 75 of 80 km pu om daarmee door Europa te kruisen zou ik niet over mijn lippen kunnen krijgen. De snelheid pas je aan als de omstandigheden daar om vragen, dit heet reserve opbouwen of anticiperen. Elke combinatie moet onder normale omstandigheden probleemloos compleet stabiel 90km kunnen rijden. Als je al moet starten met lagere kruissnelheden waar blijven dan je reserves? Als de helling dan ook nog plotseling met 6-7% omlaag gaat en er is zijwind en spoorvorming, dan wordt het al snel onverantwoord om met zo'n combi te rijden. Van mij mag hiervoor wel strengere wetgeving komen.
Verder viel mij op dat ik geen caravanner duidelijk boven de 100 km pu gezien heb. Blijkbaar is dat toch wel een grens, ook voor de caravanners in Frankrijk. Ik lees op dit forum altijd verhalen over mensen die probleemloos 110 km pu kruisen of worden ingehaald door caravans die 120 km rijden of zelfs 130. Gelukkig lijkt dit in de praktijk toch een verjaardagsverhaal te zijn.
De 70% regel is voor mij dus absoluut niet hard, maar ik hecht wel aan een enorm stabiele en eerlijke combinatie. Hij mag dan voor mij ook gerust veel zwaarder zijn mits de chauffeur ervaren is en probleemloos 90km kan rijden.
Stabiliteit is voor mij dus eigenlijk belangrijker dan het gewicht.
Ed antwoordt op 7 september 2011:
Frank,
een verhaal naar mijn hart ben het er helemaal mee eens.
Je moet gewoon 90 km kunnen rijden en reserve over hebben dan heb je een veilige combinatie.
Tijs antwoordt op 8 september 2011:
Helemaal mee eens dat je onder normale en vlakke omstandigheden met een combi probleemloos 90 km/u moet kunnen rijden. Maar hoe bepaal je dat bij aanschaf: de situatie waar de oorspronkelijke vraagsteller in zit? Dan heb je toch weer bepaalde "vuistregels" nodig zoals "de 75% verhouding" en "lege auto minstens zo zwaar als volle caravan" om er nog een beetje uit te komen. Dat je daar in individuele gevallen (met de juiste ervaring en met een oog op hoogtemeter en barometer) best iets overheen kan) wordt hier op de site ook wel erkend. Maar dat "de gemiddelde Nederlander" uit pure gemakzucht en/of onwetendheid met een veel te zware combi rijdt en dat gelukkig vaak goed gaat (omdat ze stapvoets in de file op zwarte zaterdag rijden? 😉) betekent niet dat de vuitsregels zinloos zijn en dus maar overboord moeten worden gegooid?
RobD antwoordt op 8 september 2011:
De 70-75% vuistregel is een zeer goede leidraad voor een ieder die aan het caravannen is. Wil men met het overige verkeer normaal meekomen is het haast de belangrijkste voorwaarde waaraan men moet voldoen. (los van belading, banden enz.)Ook al word dit door een persoon gebagatelliseerd met kreten die niet gestaafd worden. Dat er incidenteel van afgeweken word nemen we op de koop toe, hardhorende zullen er altijd blijven. Ze zullen het met de veiligheid van henzelf (eigen keus)en anderen (kwalijk) niet zo nauw nemen. Gelukkig zijn er meer rationele mensen..😉
Gerard antwoordt op 9 september 2011:
Het is wel duidelijk dat mijn vraag toch een behoorlijke discussie oproept. 😉
Nu moet ik zeggen dat ik persoonlijk inmiddels wel overtuigd ben van de 70% regel, dus ikzelf zal zeker naar een dergelijke combinatie op zoek gaan.
Maar ik wil wel nog even mijn zegje doen over het aanbod in caravans. Andreas, jij vroeg om een bron vermelding naar aanleiding van mijn opmerking dat slechts een kwart van de (beladen) caravans beneden de 1400 kg zitten. Dit staat al in mijn openings-post, maar bij deze nogmaals de url: http://nieuwemodellencaravans.goed-geplaatst.nl/caravans.nl/alles/?categorie=&verfijn=kt3574.1400
Niet alle caravans staan in deze database, maar grotendeels klopt deze website volgens mij wel. Je ziet dat met deze filter slechts een klein aantal van de caravans beschikbaar zijn.
Adria: 11
Dethleffs: 22
Fendt: 6
Hobby: 16
Haal de filter daarna maar eens weg. Nu zie je het totaal aantal caravans. Dus ook de caravans die beladen meer dan 1400 kg wegen.
Adria: 24
Dethleffs: 88
Fendt: 46
Hobby: 41
Met andere woorden: Als gemiddelde Nederlander, met een normaal gewicht auto (lees: betaalbaar!) heb je simpelweg minder keus in caravans.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 9 september 2011:
De genoemde website heeft m.i. een slechte selectiefunctie. Het maximaal toegestaan gewicht is immers niet van belang maar het gewicht wat de caravan werkelijk weegt. Het is juist toe te juichen dan de laadvermogens van caravan groter worden (dat merkte ik bij het invoeren van de nieuwe modellen 2012). Stel je wil 1400 trekken dan is het helemaal niet erg om een caravan te kiezen die 1150 kg leeg weegt en maximaal 1500 mag wegen. Belaad dan alleen die caravan niet te veel, maar met 250 kg.
Maak hier eens een selectie: http://www.caravantrekker.nl/caravanselecteren/
(waarbij ik wel moet aangeven dat nog niet alle 2012 modellen zijn toegevoegd).
Gerard antwoordt op 10 september 2011:
Menno, een terechte opmerking. In mijn selectie mis ik nu inderdaad de caravans die bijvoorbeeld leeg 1200 kg wegen en 400 kg aan bagage mogen hebben. Jammer dat ik op die site niet op leeggewicht kan filteren.
Als ik kijk naar http://www.caravantrekker.nl/caravanselecteren/ dan rollen er met een Ford Focus III 1.6 EcoBoost 139 caravans uit. Dat is bij 300 kg in auto, 200 kg in caravan.
Met een Volvo XC90 V8 aut. rollen er met dezelfde instellingen 712 caravans uit!
Dit maakt het dus eigenlijk alleen maar erger, want volgens jouw caravan database is de keuze voor een gemiddelde Nederlander zelfs beperkt tot minder dan 1/5e deel van het totale aanbod caravans. Dat vind ik toch wel treurig.
De cijfers liegen niet, daar kunnen we lang of kort over discussiëren.
Nu zijn caravan fabrikanten ook niet gek en zullen de fabrikanten heus geen caravans fabriceren waar geen vraag naar is. Tsja, en waar die vraag dan vandaan komt kan meerdere redenen hebben....
Wellicht wordt in Europa toch vaak met een zwaardere combinatie dan 70%-75% gereden?
Of misschien moet een fabrikant in het hogere segment wel meer keuze bieden, omdat de koper anders naar de concurrent gaat. Hoewel je zoiets dergelijks dan toch ook voor het lagere segment zou verwachten...
Dus ja, ik blijf verbaasd dat het aanbod in caravans relatief klein is voor de Nederlander die niet in een veel te zware auto wil rijden.
Theo Gerrits antwoordt op 10 september 2011:
Ik ben blij met de opmerkingen van Gerard.
Op 7 september heb ik al een reactie gegeven.
Mooie theoretische stelling maar de praktijk is helaas anders. Zoals ik lees kom je uit op 20 % bedschikbaarheid, dat betekent 80% niet. Door de ontwikkelingen in de automarkt en de toenname van het laadvermogen van de caravan zal het niet ten goede keren.
Theo G.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 september 2011:
Met de opmerking van Gerard: Dus ja, ik blijf verbaasd dat het aanbod in caravans relatief klein is voor de Nederlander die niet in een veel te zware auto wil rijden. ben ik helemaal niet blij.... Het is een logische opmerking!
Evenzo is het aanbod van zuinige auto's klein, of het aanbod van goedkope auto's.... Als je een range op de markt zet van producten dan is het toch logisch dat er maar een beperkt aantal van die producten aan één eigenschap voldoet. Of dat nu goedkoop, zuinig of licht in gewicht is maakt niet uit.
Het aantal verkochte caravans is geen directe afspiegeling is van het aanbod. Er zullen meer lichte caravans verkocht worden dan zware in NL. Net zoals er meer Polo's dan Touareg's verkocht worden....
Ik snap dus eigenlijk niet het probleem, en dat heeft niets met de ontwikkeling van de automarkt of de toename van het laadvermogen te maken maar alles met de consument die voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Namelijk een hele luxe complete grote caravan die niets weegt en ook niet te veel mag kosten. Van oorsprong is een caravan een 'kampeerwagen'. Tegenwoordig wordt verwacht dat het een vakantie bungalows is die ook nog verplaatsbaar moeten zijn.
Hans antwoordt op 10 september 2011:
Heren, kan het niet zo zijn dat de meeste caravans in Duitsland vervaardigd worden en misschien wel voornamelijk ontworpen zijn voor de Duitse markt ?
Ik denk zo maar dat de gemiddelde Duitser ook in een zwaarder auto rijdt dan de gemiddelde Nederlander.
Of zie ik het te simpel ?
Hans
John antwoordt op 10 september 2011:
Wat er in Duitsland geproduceerd word is maar 32% v.d. EU markt. Wereldwijd nog geen 7%
Qua eigendom van productiefaciliteit ligt het hoger 😉
Jan& antwoordt op 10 september 2011:
Ik zou meer voor de 50% regel gaan. Meer flexibiliteit en rijplezier en vooral meer het echte kampeergevoel op de camping!
Gerard antwoordt op 10 september 2011:
Menno, het is niet zozeer een 'probleem'. Het is enkel een constatering van mij met daarbij mijn persoonlijke gevoel, namelijk dat ik het jammer vind dat het aanbod caravans relatief klein is wanneer ik met mijn eigen auto aan de 70%-75% regel wil voldoen.
En ja, zoals ik zelf ook al zei zal het complete gamma van caravans ongetwijfeld heel logisch samengesteld zijn, want fabrikanten gaan niks produceren waar geen vraag naar is. Echter, dat veranderd niks aan het feit je met een doorsnee auto minder keus hebt.
Jij maakt een vergelijking met auto's om aan te geven dat er ook slechts een beperkt aantal betaalbare modellen zijn. Maar die vergelijking vind ik niet terecht. Ruim 65% van het aanbod in auto's is namelijk wat een doorsnee Nederlander in zijn bezit heeft.
Alle auto's: 432
Auto's t/m leeggewicht van 1550 kg: 283
Maar goed, hier kunnen we waarschijnlijk nog heel lang over discussiëren. Het aanbod in caravans is zoals het is. Wil je een iets luxere, c.q. grote caravan dan moet je gewoon een grote auto kopen.
Jan& antwoordt op 10 september 2011:
Ik merk dat vooral Duitsers en Engelsen hun veelal grote tourcaravans een seizoen lang op één plaats laten staan (vooral de costa's) en Nederlanders meerdere plaatsen bezoeken. Of is dat te generaliserend?
Jan antwoordt op 10 september 2011:
Maar die vergelijking vind ik niet terecht. Ruim 65% van het aanbod in auto's is namelijk wat een doorsnee Nederlander in zijn bezit heeft.
Alle auto's: 432
Auto's t/m leeggewicht van 1550 kg: 283
Ter correctie, dit gaat alleen over het aantal modellen en niet over de absolute aantallen.
Het zegt dus helemaal niets over het marktaandeel.
Gerard antwoordt op 10 september 2011:
Jan, dat klopt. Bij de caravans had ik het over het aanbod, dus ook bij de auto's. Niet over het marktaandeel.
Jan antwoordt op 10 september 2011:
Maar ook niet over de aantalen Gerard.
Jouw percentage is dus nietszeggend en geen basis om Menno op te verantwoorden of het er niet mee eens te zijn, dat kan namelijk helemaal niet.
Laat overigens jouw conclusie onverlet;
Het aanbod in caravans is zoals het is. Wil je een iets luxere, c.q. grote caravan dan moet je gewoon een grote auto kopen.
Gerard antwoordt op 10 september 2011:
Sorry Jan, ik had het onderwerp best willen laten rusten, maar ik begrijp je reactie niet.
In mijn voorbeeld heb ik het over 139 mogelijke caravan modellen voor een Ford Focus. In mijn opvolgende reactie heb ik het over 283 mogelijke auto modellen.
Dat gaat allebei over aantallen toch?
Gerard antwoordt op 10 september 2011:
Overigens zie ik dat mijn bronvermelding voor het aantal auto modellen verwijderd is.
Mocht een lezer van deze website nog zelf e.e.a. willen controleren --> Autotrack
Jan antwoordt op 11 september 2011:
Ruim 65% van het aanbod in auto's is namelijk wat een doorsnee Nederlander in zijn bezit heeft..
Dit is dus niet waar.
De 65% baseer je op een aantal van 283.
Namelijk zoals je eerder schreef:
Jij maakt een vergelijking met auto's om aan te geven dat er ook slechts een beperkt aantal betaalbare modellen zijn. Maar die vergelijking vind ik niet terecht. Ruim 65% van het aanbod in auto's is namelijk wat een doorsnee Nederlander in zijn bezit heeft.
Alle auto's: 432
Auto's t/m leeggewicht van 1550 kg: 283
Het gaat hier niet om de aantallen auto’s maar om het aantal modellen van auto’s met daarin nog een onderscheid van duizenden type’s waarvan men niet kan zeggen hoeveel van welk type. Een onbekend aantal auto’s maar wel van een bekend aantal modellen. Absoluut zegt dat dus niets over het aantal auto’s
De basis van waarop jij jouw constatering doet gelden, (het aantal auto’s wat een doorsnee Nederlander in zijn bezit heeft), klopt dus totaal niet.
Je mag het van mij verder laten rusten maar dan moet er wel op waarheden verder worden gediscussieerd en dat was hier nu niet het geval. Vandaar mijn reactie.
Gerard antwoordt op 11 september 2011:
Bedankt voor de toelichting Jan. Nu snap ik wat je bedoelt.
Inderdaad, ik kan niet zeggen dat de genoemde categorie auto's is wat de doorsnee Nederlander in zijn bezit heeft. Daar zou ik bijvoorbeeld verkoopcijfers voor nodig moeten hebben.
Wat ik eigenlijk bedoelde te zeggen is dat 65% van het aanbod in auto's 1550kg of minder weegt. M.a.w., slechts 35% van het aanbod in auto's is zwaarder dan 1550kg.
Nu kan ik op basis van deze cijfers inderdaad niet zeggen dat er een grotere groep mensen rond rijd met auto's onder de 1550 kg, maar toch vond ik dit ook al een opvallende verhouding ten opzichte van het aanbod in caravans.
Je opmerking heeft mij wel nieuwsgierig gemaakt naar de cijfers van daadwerkelijk auto bezit. Dat was gelukkig niet moeilijk te vinden.
Als je op de website van het CBS de database bekijkt zal je zien dat 92% (!!!) van het totaal aantal auto's op de Nederlandse weg minder dan 1550 kg weegt. Nu zitten hier natuurlijk ook de 2e en 3e auto bij die diverse gezinnen hebben, dus dat is nog steeds niet helemaal eerlijk.
Maar stel dat ik de boodschappen auto's even vergeet en alleen kijk naar de auto's boven de 1150 kg. Dan nog is de groep auto's tussen de 1150kg en 1550 kg goed voor een aandeel van 67% in de gemaakte selectie.
En ja, inderdaad, zelfs na al deze statistieken blijft mijn opmerking als een paal boven water staan:
Het aanbod in caravans is zoals het is. Wil je een iets luxere, c.q. grote caravan dan moet je gewoon een grote auto kopen.
Maar zou het voor ons mensen die in een nog redelijk betaalbare auto rijden zoals een Ford Focus, en zich willen houden aan de 75% regel, niet ontzettend fijn zijn als het caravan aanbod voor deze doelgroep ook iets uitgebreider wordt?
Dat was eigenlijk alles wat ik met mijn oorspronkelijke opmerking wilde aangeven. Niets meer dan een persoonlijk gevoel.
John antwoordt op 11 september 2011:
We gaan nu toch off topic: Het CBS registreert veel maar lang niet alles. Zoals handelaren en particulieren die zelf een auto importeren. Vergis je niet: enkele tienduizenden per jaar, en meestal de wat grotere auto's.
Het CBS hanteert cijfers uit de 'officiële' importkanalen zodat er nogal wat 'ruis' in de cijfers zit, helaas.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 september 2011:
Maar zou het voor ons mensen die in een nog redelijk betaalbare auto rijden zoals een Ford Focus, en zich willen houden aan de 75% regel, niet ontzettend fijn zijn als het caravan aanbod voor deze doelgroep ook iets uitgebreider wordt?
Maar wat voor aanbod zou je dan willen hebben? Meer indelingen? Meer keuze in hout soorten?..etc??
Groter kan niet omdat dan de caravan te zwaar zou worden, meer luxe idem.
Voor wie wil weten met wat voor caravans en auto's de bezoekers van deze site rondrijden:
http://www.caravantrekker.nl/wist_u_dat/cijfers.php
Binnenkort komt er nog wel een toelichting bij de kale cijfertjes.
RobD antwoordt op 12 september 2011:
Persoonlijk denk ik dat de bezoekers van deze site weten waar ze mee bezig zijn 😉 waardoor de cijfers v.d. reviews in het geheel gunstig uitvallen. In de praktijk zal het positieve gemiddelde rap dalen. Er zijn er nog legio die niets wegen, controleren snel de bandenspanning, aanhaken en gaan voor 3 weken p.j. Helaas zullen we maar zeggen.
Theo Gerrits antwoordt op 12 september 2011:
Voor wie wil weten met wat voor caravans en auto's de bezoekers van deze site rondrijden:?????
4300 reviews, dat wil niet zeggen dat deze rondrijden, dit is theorie en geeft mijn inziens een verkeerd beeld.
Op een bestand van 450.000 caravans is dit niet representatief. Gisteren van noord naar zuid gereden v.v., vele caravancombinaties tegengekomen. Naast een paar Eriba's puck en Kip compact was het over grote deel, tussen de 1350 en 1600 kg (op papier)
Zoals je aangeeft is het een dilemma, we willen groter, completer en luxer. Geen van vorenstaand past binnen de 70% regeling. Wat over blijft is een kale caravan en daar zit niemand op te wachten. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat de caravanmarkt nog een tijd sober blijft, jammer maar helaas.
Thedo G
RobD antwoordt op 12 september 2011:
4300 reviews, dat wil niet zeggen dat deze nu nog allemaal rondrijden Op een bestand van 450.000 caravans is dit niet representatief, zeker als we weten hoeveel er van deze niet meer rondrijden.
Theo, als je het één uitsluit, consequent blijven en bij de volgende, dezelfde maatstaf hanteren.
Dennis antwoordt op 25 september 2011:
De 70% is volgens mij 75% en met de huidige auto´s wordt volgens mij vaak al over de 80% regel gesproken. Maar wat voor % dan ook, belading in combinatie met snelheid zijn veel belangrijkere componenten. M.a.w. die 80% kan best veilig zijn indien de belading van de caravan, de kogeldruk en de snelheid verstandig zijn. Ik zie wel eens iemand op de camping met een op papier veilige combinatie, maar die verziekt die veiligheid vervolgens volledig door de caravan veel te zwaar te beladen. Van de zomer zagen wij in een compacte Beyerland caravan bijvoorbeeld 3!! fietsen verdwijnen, en nog eens 2 fietsen aan de achterwand (maakt caravan zo en zo al een stuk instabieler) een heuse koelkast, 6 tuinstoelen, en het geheel werd aangekoppeld achet een BMW 1 serie. Op papier is dit vast een veilige combinatie, maar in werkelijkheid een gevaar op de weg.
l.p. antwoordt op 26 september 2011:
De nieuwe auto`s worden steeds lichter in gewicht gebouwd, terwijl de nieuwe caravans in gewicht als maar toenemen. Wij hebben nu een fendt 470 tf met 1100kg leeggewicht.(beladen mag tot 1500 kg) We hebben wel zin in een nieuwe fendt 465 SFB met een leeggewicht van 1170 kg, met mover en lichtgewicht accu zeker 1200kg.(beladen mag ook tot 1500kg) Je verstand zegt niet doen, maar toch vind ik dit moeilijk. Meer gewicht in de auto?. Geen voortent meer? , maar uitrolbare luifel.In ieder geval geen fietsen meer achterop, nu wel.voorop ?? We trekken ook veel, ik heb ook geen zin steeds alles over te pakken van de auto in de caravan en andersom. Ik wil ook eigenlijk geen andere auto kopen. Ik rijd met een VW golf V -leeggewicht fiscaalgewicht 1250kg, werkelijk op kenteken 1350kg - (type golf 6 is nog 50 kg lichter)met 140 pk diesel. Super trekauto met korte oversteek. Wij houden rekening met het beperkte eigen gewicht van de auto. Heuvelomlaag (6% autoroute) niet sneller dan 80 km. Normaal rijden we 85-90km uur zonder problemen.(naar Spanje en Italie)
Ik vind het steeds moeilijker om een goede keuze te maken.(vooral financieel)Overstappen naar een camper- onbetaalbaar voor max 7 wk. ??
wij hebben al meer dan 30 jaar een caravan,(onze 8st) altijd het zelfde probleem gehad te grote caravan met te lichte auto.Vroeger reed ik met golf 2 54 pk diesel(900kg??) met Hobby 370 met totaalgewicht 1000kg.
Als je deze site bekijkt, dan denk je niet doen, de fendtdealer(s) zegt geen probleem gewoon doen.
Jan antwoordt op 26 september 2011:
Tsja, die wil in deze krappe tijden erg graag verkopen natuurlijk. 😉
Tijs antwoordt op 28 september 2011:
Vergeet inderdaad dat advies van die dealer en kijk naar wat je caravan écht weegt (wegen, niet denken dat je het weet) en ga dan nog eens op deze site berekenen. Laat bijv. een persoonlijk adviesrapport maken: kost weinig, maar je hebt wel een goed beeld van je (beoogde) combinatie en de snelheden ie er mee verantwoord zijn.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.