Caravantrekker.nl

Noodstop met caravan

Marieke vraagt op 4 april 2012:

Ik vraag me af wat er gebeurd als we een noodstop zouden moeten maken met de caravan? Heeft iemand dat al wel eens bij de hand gehad? Wij leggen altijd de voortent in het midden van de caravan, maar is dat wel verstandig? Veel vragen maar ik hoop dat iemand de antwoorden weet.
Groetjes.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Janka antwoordt op 4 april 2012:

We hebben wel eens heel hard moeten remmen met de caravan aan de haak. En dat had geen gevolgen. De voortent in het midden van de caravan is nix mis mee. Hij ligt dan keurig op de as. Het enige wat zou kunnen gebeuren is verschuiven van het spul. Nou, en als dat zo is dan gewoon het gewoon weer terug leggen op de eerste de beste parkeerplaats.


WillemA antwoordt op 4 april 2012:

Op nog geen tweehonderd meter na vertrek hebben we de gelegenheid om -voor "de grote rit" begint- een gecontroleerde remtest uit te voeren. Dat doen we altijd. En dan even controleren of alles nog op de juiste plek ligt.
Maar het begint natuurlijk met het zorgvuldig laden van auto en caravan. Dus zware dingen naar voren, of zodanig blokkeren dat ze niet naar voren kunnen schuiven. Want bij een noodstop werkt de massa van bijvoorbeeld een voortent lekker door. En lichte zaken gebruiken om zware objecten tegen te houden werkt niet altijd: kussens houden een voortent niet tegen.
Vergeet ook niet dat als de boel in de caravan gaat schuiven, er gekke dingen met de gewichtsverdeling kunnen gebeuren (dan wordt de kogeldruk ineens 150 kg of zo...)
Daarnaast is het van zeer groot belang om meer dan ooit defensief te rijden. Misschien wel het belangrijkste! Je kunt niets uitsluiten, maar extra afstand houden om voor jezelf meer rem-ruimte te creëren is met een caravan aan je trekhaak van het allergrootste belang!


dirk antwoordt op 4 april 2012:

WillemA heeft eigenlijk alles al gezegd; wees niet bevreesd als er boven op de rem moet worden getrapt. Om het te ervaren en te weten : zoek een geschikte plaats op en doe het een keer. Ervaring is nog steeds een goede leermeester. Je ziet dan ook of alles goed is beladen etc. Succes.


walter antwoordt op 4 april 2012:

Hallo Marieke,

ja helaas wel eens te hard moeten anticiperen en hard op de rem trappen op het invoegen van iemand die niet in zijn spiegels kijkt, voor een voortent op de bodem van de caravan ben ik niet zo bang, echter bij ons was een bovenkastje achterin de caravan hierdoor open, en de inhoud lag door de caravan. Onze les leg geen zwaar ding in een bovenkastje (klem van de waslijn) die blijkbaar in de tafel terecht was gekomen. Betekende in ons geval het tafelblad vervangen, en die zijn duurder dan je denkt.

met vriendelijke groet,

Walter


RobD antwoordt op 4 april 2012:

Wat bedoel je met 'noodstop'? Vol op de rem, pedaal tot op de plank ingedrukt of stevig en flink afremmen.? Er is een verschil😉 Ongecontroleerd vol op de ankers is nooit goed, doseer zo dat je net tegen het ingrijpen van de abs aanzit (vereist enige oefening) maar je staat meters eerder stil.
Als je zorgt dat alles goed vast staat kan er eigenlijk niets gebeuren, mits je achteropkomer ook zijn ogen open heeft😉


TheoS antwoordt op 4 april 2012:

Je moet er van uit gaan dat bij stevig remmen alles wat los zit naar voren kan schuiven. Zo kan de tafel van een rondzit, met name als deze zich achter in de caravan bevind en niet is ingeklapt, naar voren kantelen en daar het e.e.a. beschadigen.


WillemA antwoordt op 4 april 2012:

@RobD: leg eens uit wat dan het nut is van ABS?? In geval van nood trapt elk normaal mens zo hard mogelijk op z'n rem. En volgens mij is juist daarvoor ABS bedacht. Uit eigen ervaring (gewoon getest op een rustig moment op een verlaten weg) is een noodstop met ingrijpende ABS niet signiicant te overtreffen. En dat dan onder gecontroleerde omstandigheden! Als ik tijdens een paniekstop moet nadenken of ik wel netjes op het randje van de ABS zit, dan weet ik nu al waar na afloop mijn voortent ligt 😉


Janka antwoordt op 4 april 2012:

Ach, en dan wordt er voor het gemak maar even vanuit gegaan dat er altijd ABS aanwezig is. Nou ik kan u verzekeren, dat is niet het geval. Ik denk dat TS met een noodstop bedoeld het onverwacht vol in de ankers moeten gaan.


RobD antwoordt op 4 april 2012:

@ WillemA: als je moet gaan denken ben je al te laat. Daarom mijn toevoeging: het vereist enige oefening.
Mijn advies, voor wat het waard is voor je: test het maar eens. Abs is geen remwonder, het zorgt er alleen voor dat je wielen niet blokkeren, niets meer niets minder. De sensor in de wielen detecteert bij het remmen of een wiel dreigt te blokkeren. Indien dat het geval is, neemt het ABS systeem kort remkracht weg. WEG, waardoor je remweg alsnog langer word. Net zoals we nog geen abs hadden: tegen het blokkeren aan.
Tegen het abs aan sta ik eerder stil😉


Fran$ antwoordt op 4 april 2012:

Bij een noodstop zorgt ABS voor de praktisch kortste remweg; dat het theoretisch korter kan blijft theoretisch. Het kan zijn dat de caravan (die geen ABS heeft) blokkeert. Problemen geeft dat waarschijnlijk niet; het is helemaal afhankelijk van de belading, van de ondergrond, van de conditie en afstelling van de remmen en van de temperatuur van de remmen. Houd rekening met een verdubbeling van de remweg door remfading als je er een lange afdaling op hebt zitten. Is mij ooit overkomen aan het eind van de Simplonpas, niet steil maar wel lang. Mijn voorganger verloor een kinderfietsje; ik kon er wel langs, maar kreeg de combinatie niet voor het fietsje stil. Ben het met @WillemA eens dat meer afstand houden ook onder gewone omstandigheden geboden is.
Naar mijn smaak moet je helemaal geen losse zooi in het gangpad van de caravan willen. Het verhindert het gebruik van de caravan onderweg. In auto met die spullen (of thuis laten 😉)


MvO antwoordt op 4 april 2012:

Menno,
Misschien een idee om RobD in te huren voor het geven van remlessen!


RobD antwoordt op 4 april 2012:

"Bij een noodstop zorgt ABS voor de praktisch kortste remweg; dat het theoretisch korter kan blijft theoretisch."

Nou nog één keer voor alle ongelovigen met een beetje gevoel voor een auto en in het rechterbeen: oefening baart kunst en een kortere remweg !
Er is in USA een onderzoek gedaan waarom er minder kop-staart botsingen waren, nu we abs hebben.
2 schuldigen als uitkomst: overmoed:'ik heb toch abs' en: gebrek aan kennis wat abs kan en NIET kan. Zoals hier zie ik 😉


WillemA antwoordt op 4 april 2012:

@RobD: "uit onderzoek blijkt..." altijd bronvermelding ...
Belangrijkste conclusie uit soortgelijke onderzoeken is overigens steeds hetzelfde: overmoed. Auto's worden steeds veiliger, dus de kans op ernstig letsel als je tijdens het rijden telefoneert, sms't enzovoort, wordt steeds kleiner. En dat "bezig zijn met andere zaken" hield en houdt gelijke tred met ontwikkelingen als ABS. Ander onderzoek: als je een bestuurder vertelt dat de remmen niet optimaal functioneren, rijdt hij rustiger (100% score!)
Ik heb ruim meer dan een miljoen kilometers schadevrij gereden en in al die tijd één keer een noodstop moeten maken (tegenligger door de middenvangrail, dan wil je wel remmen). Ondanks al die rijervaring heb ik dus hoegenaamd geen enkele routine waar het noodstops betreft. Maar met bijvoorbeeld gladheid ben ik altijd erg blij met m'n ABS. Niet omdat ik eerder stil sta, maar omdat de auto te allen tijde bestuurbaar blijft.
Met of zonder ABS: goed beladen en defensief rijden zorgen er voor dat technische hulpmiddelen van secundair belang zijn.


Fran$ antwoordt op 4 april 2012:

Nou nog één keer voor @RobD met gevoel voor remmen: bij een noodstop op droge weg blokkeert er niets en grijpt ABS niet in; je moet gewoon doortrappen en niets doseren. Als er een wiel of misschien wel twee wielen verminderd grip hebben, is er met de gevoelige voet niets te doseren en heb je linksom of rechtsom gewoon een langere remweg zonder ABS. Alleen in het specifieke geval dat je alle wielen aan het blokkeren krijgt terwijl de grip optimaal is, heb je gelijk.
Het causaal verband tussen overmoed en botsingen is evident; dat tussen de te hoge verwachtingen van ABS en botsingen is nog geen reden om bij een noodstop op onbekende ondergrond te gaan pionieren.


WillemA antwoordt op 4 april 2012:

@Marieke (starter van dit draadje): durf je nog wel met de caravan op stap als je dit allemaal leest? 😉


Louis antwoordt op 4 april 2012:

Die noodstop loopt wel goed af bij normaal onderhouden materiaal zodat er in redelijk rechte lijn vertraagd kan worden zonder scheeftrekkerij,al is zover mogelijk vooruit kijken en voorkomen natuurlijk beter dan genezen.
Misschien nog iets om heel goedkoop remschade en kosten in de caravan te voorkomen : Ik heb voor alle gevoelige apparatuur in bank / bedruimten een blokkade gelijmd en geschroefd waardoor niets bijvoorbeeld je boiler, omvormer enz. kan vernielen wanneer het gaat schuiven .Alles staat/ligt al zonder tussenruimtes tegen deze blokkades aan zodat materiaal "niet op gang kan komen" bij het remmen.
Ook heb ik er van dat "antislipkleed voor vloerkleden op parket" onder liggen.
En inderdaad natuurlijk geen "sloopkogels" in met name bovenkastjes achterin de caravan die als projectielen voor behoorlijke schades kunnen zorgen.


Jan Teepe antwoordt op 4 april 2012:

Vermijden is veruit het beste advies in deze. Uit de uilezing van black boxes in vrachtwagens/bussen blijkt, dat professionele chauffeurs vrijwel nooit volop in de remmen gaan. En vergeet niet, dan de reminstallatie van vrachtwagens/bussen stukken beter is dan die van een personenwagen/caravan combinatie. Dus alleen als het absoluut niet anders kan volop in de blokken. En dat proberen als je net van huis wegrijdt, doe je dat dan met 90 km./uur? De caravan reperateur wordt daar dan heel gelukkig van denk ik.


WillemA antwoordt op 4 april 2012:

@Jan Teepe: 90 /u in een 30 km zone? Nee hoor! En ik maak ook geen noodstop, het is gewoon stevig remmen, om de lading te "zetten". Ik gun m'n dealer alle geluk van de wereld, maar niet op mijn kosten 😉


Marieke antwoordt op 4 april 2012:

Wat een antwoorden! Voorkomen is natuurlijk het beste. Van die kastjes aan de achterkant had ik me niet zo gerealiseerd. Voor de zekerheid ga ik daar toch wat meer rekening mee houden.

Onze auto heeft ABS maar de caravan niet. Kan dan de caravan niet gaan slippen als we heel hard zouden remmen? Of maak ik me zorgen voor niets. Gelukkig hebben wij nog nooit echt hard hoeven remmen met de caravan maar er kan natuurlijk altijd wat gebeuren waardoor we wel vol in de remmen moeten.

Groetjes Marieke


Jan antwoordt op 4 april 2012:

Onze auto heeft ABS maar de caravan niet. Kan dan de caravan niet gaan slippen als we heel hard zouden remmen? Of maak ik me zorgen voor niets.
Dit is denk de meest zinnige opmerking gemaakt tot nu toe.
De remkracht van de auto overstijgt die van de caravan veruit.
Het gevaar zit hem niet in wel of niet ABS op de auto of hoe je remt, op droog of op nat.
De auto wordt bij een noodstop in paniektoestand totaal ingetrapt. Daar doet de ABS zijn werk.
De caravan volgt en is niet doseerbaar. Die heeft een oplooprem en loopt als het ware tegen een muur; de fors remmende auto.
De oplooprem wordt daardoor maximaal bekrachtigd en blokkerende wielen van de caravan is het gevolg. De remmende werking van blokkerende wielen is minder dan die van rollende wielen, iets wat genoegzaam bekend mag worden geacht.
Het enige wat de caravan in deze toestand nog tegenhoudt is de kogel. In weze wil de caravan de auto nu dolgraag voorbij. Sterker nog hij zal dit gaan doen zodra er een hoek van ca. 5 graden in de koppeling gaat ontstaan.
Het is dus zaak een noodstop met caravan ten allen tijde te vermijden. Dit vraagt anticiperend rijgedrag en voldoende afstand om te waarborgen dat er geen noodstop situatie’s kunnen ontstaan.
Wellicht dat dit jou voldoende antwoord geeft op de vraag Marieke. Goede reis en maak je geen zorgen. 😉


Bert antwoordt op 4 april 2012:

RobD heeft een punt met tegen het ABS aan remmen. Ik heb dat geleerd op een anti-slipschool, maar het duurde bij mij minstens 10 try-outs (met caravan) op de slipbaan om dit enigszins onder de knie te krijgen.

Noodstop = vol in de ankers, op (@Fran$) elke ondergrond komt het ABS in, vervolgens doseren met AFnemende remkracht om tegen het ABS aan te vertragen tot je stilstaat. Remweg wordt daardoor verkort! Dat is een feit, geen theorie of 'uit studies blijkt'.

Met caravan is dat niet anders, hoewel je er goed aan doet - denk ik - eerst héél kort niet vol te remmen maar de oplopprem te laten inkomen om blokkeren van de caravanremmen tegen te gaan en dan... de beschreven methode toe te passen.

Dat we dit niet beheersen wil dus niet zeggen dat het niet klopt! Een optie blijft dankzij ABS bestaan: er omheen sturen als je remweg te lang blijkt te zijn...


PieteR antwoordt op 5 april 2012:

Ik heb ooit een noodstop helling af moeten maken.
Dat was aanvankelijk niet de bedoeling, maar de weg bleek iets gladder dan ik verwachtte.
Ik kan heel aardig remmen, ben er ook niet bang voor, maar deze keer kneep ik hem als een ouwe dief, dat ik niet op tijd tot stilstand zou komen.

Voortaan daal ik iets rustiger af 😉


Bert antwoordt op 5 april 2012:

Dat is ook mijn ervaring!


Fran$ antwoordt op 5 april 2012:

Zijnde van de pre-abs-generatie en opgegroeid toen de Alpen nog vol lagen met steenslagwegen komt vol op de rem in je systeem niet voor. Voor het bereiken van de kortste remweg staat de ‘theorie’ van Bert absoluut buiten kijf. Maar praktijk leer je niet per e-mail en ook niet uit een boekje. Toen ik zeventien was had ik het boek ‘Kunst en techniek van het autorijden’ van Pat Moss en Erik Carlsson al tien keer gespeld, maar de jaren mèt rose papiertje pas geleerd hoe het echt gaat en heel and toe -terugschakelen zit dusdanig ingebakken dat ik het ook met automaat automatisch doe; niet omdat ik nog steeds rallye-aspiraties heb, maar omdat dan je koppeling oneindig lang meegaat.
En dan komt iemand vragen …wat er gebeurd als we een noodstop zouden moeten maken met de caravan (..) Het antwoord zou dan n.m.m. niet zo zeer moeten gaan over de kortst haalbare remweg, maar moet inhouden dat je probleemloos ‘vol’ kunt remmen. Dat is een praktische aanwijzing voor een praktische vraag. Wanneer @Marieke een keer met de combinatie noodstopproeven zou gaan doen is de rest van de theorie waardevol, maar niet voor de gelegenheidsreflex. Ik ben er van overtuigd dat @RobD het ook zo heeft gezien.


RobD antwoordt op 5 april 2012:

Klopt Frans.
Vandaar mijn vraag ook eerder, wat is een noodstop: vol in de ho-ijzers of flink afremmen.
Het verschil tussen beide is inmiddels uitgelegd waarbij stevig afremmen het wint.
Een van de redenen waarom men in het WTCC, BTCC, DTM en alle andere takken van racen geen ABS gebruikt.


Jan antwoordt op 5 april 2012:

RobD heeft een punt met tegen het ABS aan remmen.
Dat heeft-ie ook. Alleen, een ander punt is, daar heeft de caravan geen boodschap aan. Die heeft namelijk geen ABS en maar twee (smalle)wielen. En daardoor wordt het remgedrag van een combinatie bij een noodstop wel door bepaald.

Noodstop = vol in de ankers, op (@Fran$) elke ondergrond komt het ABS in, vervolgens doseren met AFnemende remkracht om tegen het ABS aan te vertragen tot je stilstaat.
Een waarheid als een koe! Alleen geldig in gecontroleerde situatie’s.
Een, zich naar aanzien in de voorliggers borende combinatie heeft een piloot aan boord die niet anders doet dan vol in de ankers gaan het onvermijdelijke trachtende te voorkomen. Het met afnemende kracht remdruk aanleggen om een maximaal korte remweg te bereiken is dan echter THEORIE. Die trapt op zeker gewoon de boel vast. Ontwijkende stuurbewegingn kunnen dan ook nog eens fout uitpakken (scharen).
Een mooi voorbeeld kun je vaak zien in de F-1 Motorsport.. Wanneer hun bolide van de baan geraakt, glijdt en tolt deze met stilstaande wielen rond en komt volledig oncontroleerbaar als wrak tot stiltand.
Ik heb niet de waan dat je dit als vakantie piloot ondanks alle eventuele oefeningen beter zult doen bij een noodstop. Als je vreest niet op tijd tot stilstand te komen dan neemt de pedaalkracht dus onbewust alleen maar toe. 😉


RobD antwoordt op 5 april 2012:

"Alleen, een ander punt is, daar heeft de caravan geen boodschap aan. Die heeft namelijk geen ABS en maar twee (smalle)wielen"

Klopt die blijft wel doorduwen en hierdoor grijpt abs nog eerder in. Het nadeel van abs: constant controleren of een wiel niet DREIGT te blokkeren. DREIGT dit alleen al dan word de remkracht afgenomen. Grijpt abs pas in als een wiel geblokkeerd IS, dan word het verhaal anders.


fransvb antwoordt op 5 april 2012:

gisteren een slipcursus gedaan, paar belangrijke dingen geleerd ivm ABS RobD heeft gelijk, is daar nog eens bevestigd.
Is het iets om voor een aantal caravanners een caravanslipcursus te organiseren, natuurlijk met een oud barrel van een caravan. Ook kan dan bijvoorbeeld eens mnet gewichten in de caravan geschoven worden, kun je eens zien wat dat met je doet.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 5 april 2012:

We hebben jaren lang cursussen gegeven bij Slotemakers anti-slipschool waarbij met de caravan geremd werd. Daar bleek zoals al vaker genoemd dat de remweg 'tegen ABS aan' korter is dan vol op de rem. Echter dat was in een (inmiddels) ouder model Astra. Aan het eind van de cursus mag je dezelfde oefening (zonder caravan) ook uitvoeren met de eigen auto. Dan blijkt dat de nieuwste auto's met een geavanceerder ABS (en ESP) wel degelijk korter remmen als de elektronica het werk doet. De instructeur geeft zelfs toe dat veel van het geleerde in de modernste auto's eigenlijk minder van toepassing is..... buiten uiteraard de belangrijkste factor en les: nooit te hard rijden voor de situatie!

Ik denk dat je bij een noodstop kunt stellen dat niet zozeer de remkracht bepalend is maar veel meer hoeveel grip hebben de banden. Dit blijkt ook uit tests waarbij met een lege en een vol beladen auto remproeven zijn genomen. Het verschil in remweg is maar heel klein. Dit betekent dus dat de remkracht van de auto groter is dan de beschikbare tractie, zelfs als de auto zwaarder wordt en daardoor meer grip heeft.

Met de caravan er achter blijft de grip bepalend. Die wordt echter minder omdat door de oploopkracht van de caravan de auto a.h.w. weggeduwd wordt. (Ik verwacht dat de oploopkracht groter is dan de extra belasting op de achterwielen ten gevolge van het 'duikeffect' van de caravan waarbij de kogeldruk flink zal toenemen).
Dan is het dus alleen nog de vraag blokkeren de caravanwielen of niet? Beter van niet, maar of alle remmen zo afgesteld zijn? Ik vrees het niet. Bedenk daarbij ook dat de grip van de caravan minder wordt (ivm het duikeffect). Wellicht is het dus wel veiliger om bij het afstellen van de caravanremmen niet te streven naar een maximale remwerking maar juist die wat te beperken door te zorgen voor een grotere oploopkracht.


RobD antwoordt op 5 april 2012:

"Met de caravan er achter blijft de grip bepalend. Die wordt echter minder omdat door de oploopkracht van de caravan de auto a.h.w. weggeduwd wordt. (Ik verwacht dat de oploopkracht groter is dan de extra belasting op de achterwielen ten gevolge van het 'duikeffect' van de caravan waarbij de kogeldruk flink zal toenemen)".

Word de grip op de weg in zijn geheel niet groter? De auto duikt naar voren ivm het remmen, dit word gedeeltelijk gecompenseerd door de druk van de c/van op de kogel/achterkant vd auto. uitgaande van recht achter elkaar remmen. Hierdoor is er meer grip, echter door de extra last die duwt is de remweg langer.


Marieke antwoordt op 5 april 2012:

Bedankt voor alle antwoorden!


dabbertje antwoordt op 5 april 2012:

Wij hebben in 2008 een noodstop moeten maken met onze (toen) nieuwe caravan en nieuwe auto. De auto was voorzien van Trailer stability program.

Doordat er een auto voor ons begon te tollen op de snelweg, moesten we vol in de ankers. Omdat er nog een aantal caravans achter ons reden, heeft mijn man tijdens de remaktie richting de vluchtstrook gestuurd zodat de combi achter ons ook de ruimte kreeg om te remmen. Gelukkig stonden wij snel stil en de auto voor ons ook, die stond tegen de rijrichting stil en wij keken in de geschrokken ogen van de bestuurster en haar kind.
De combinatie achter ons, stond schuin naast ons stil. Gelukkig dus dat mijn man naar de vluchtstrook was uitgeweken.

De caravan bleef recht achter de auto, ik had verwacht dat we zouden scharen of zo door zo hard te remmen, maar het viel reuze mee. We moesten wel even bijkomen en zijn naar de volgende parkeerplaats gereden om een lange pauze in te lassen.
Ik hoop het nooit meer mee te maken, maar ben wel blij dat hulpmiddelen mee hebben geholpen.

Gr. Daphne


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker