Caravantrekker.nl

Caravan gewogen

vraagt op 6 april 2012:

Menno en Bert? Vanmorgen de caravan helemaal leeg gewogen en de trekkende auto ook, dit kon op een remmentestbank gebeuren in de buurt, de auto is eerst op de voor en daarna achteras gewogen dus bij elkaar opgeteld, de caravan ook op de as, maar moet je daarna ook eigenlijk de neerwaartse druk van het neuswiel erbij optellen? Of komt dit gewicht op het conto van de trekkende wagen? Dankjewel!

Naar laatste bijdrage

Reacties:

John antwoordt op 6 april 2012:

Even verder kijken en volgens deze site:

Een veel gestelde vraag is of de kogeldruk nu bij het laadvermogen van de caravan opgeteld mag worden? Officieel mag dat niet. De maximum massa van de caravan bestaat immers uit de asdruk plus de kogeldruk en die mogen tezamen niet meer zijn dan het maximaal gewicht van de caravan.

Bij politiecontroles onderweg wordt echter vaak aangekoppeld gewogen, dus alleen de asdruk van de caravan en wordt het meten van de kogeldruk achterwege gelaten. Als dan de maximaal toegestane asdruk gelijk is aan het maximaal toegestaan gewicht dan is de kans groot dat u goed wegkomt met een dus eigenlijk iets te zware caravan (namelijk het gewicht van de kogeldruk).


Hans Stoute antwoordt op 6 april 2012:

Je schrijft niet dat je aangekoppeld gewogen hebt, dus neem ik ook aan dat dat niet zo was. In dat geval moet je met een personenweegschaal of een caravanweger de kogeldruk meten en optellen bij de asdruk van de caravan. Je krijgt dan met redelijke nauwkeurigheid een idee van het gewicht van de caravan. Wanneer het heel precies moet, dan moet je de caravan in zijn geheel op een geijkte weegbrug zetten. Wanneer je bent aangekoppeld komt het gewicht wel bij de auto.


TheoS antwoordt op 6 april 2012:

Wanneer je bent aangekoppeld komt het gewicht wel bij de auto.

Zo wordt het in de praktijk blijkbaar gehanteerd. Wettelijk is dit anders.
In de berekingen op deze site wordt het kogelgewicht bij de caravan, niet bij de auto gerekend.


antwoordt op 6 april 2012:

De druk op het neuswiel heb ik helaas niet apart gewogen, wat zou dat ongeveer zijn? Het is wel zo dat hij gemakkelijk was op te tillen voor, hij ging haast vanzelf omhoog, ik schat zo een 20 kg, dan zou deze Hobby 460Ufe 2004 ongeveer de fabieksopgave halen van 1017 leeg zonder vloeistoffen, ik heb 990kg gemeten en ik heb gister voor het wegen nog de schuifdeuren eruit gehaald, die gebruik ik toch niet, scheelt toch 10,2kg, de Bora weegt leeg 1260kg, komt goed!


Hans Stoute antwoordt op 6 april 2012:

Theo je haalt denk ik twee dingen door elkaar. Enerzijds hoe je gewicht vaststelt en anderzijds hoe de politie daarmee omgaat. Ik repte in elk geval niet over politiecontroles o.i.d. Stel even je hebt een auto die op een weegbrug 1200 kg weegt, en een caravan van 1000. Kogeldruk blijkt na weging 75 kg te zijn. Als je aangekoppeld weegt kom je dus op een autogewicht van 1275 en een caravangewicht van 925 kg. Dat de politie strikt genomen voor de controle andere normen moet hanteren veranderd daaraan niets. Het gegeven is wel belangrijk voor de gewichtsverhouding auto/caravan en dus het gedrag van de combinatie.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 6 april 2012:

Komt alleen goed als je zorgt voor meer kogeldruk!
Bij 1200 kg heb je minimaal 60 kg nodig en 75 kg is helemaal niet erg. En in praktijk is het nog gratis laadvermogen ook😉


antwoordt op 6 april 2012:

Ja tuurlijk, snap ik, kogeldruk 75 a 80 kg voldoet het best bij een bora, ik heb tevens hulpveren gemonteerd, zoals vandaag is het een beetje een zwabber achter de auto met de lage kogeldruk, maar nu weet ik wel precies hoever ik kan laden en met een lijst in de hand kan ik schiften voor caravan of auto, komt zeker goed, de twee groene sterren zijn voor mij!


TheoS antwoordt op 7 april 2012:

Theo je haalt denk ik twee dingen door elkaar. Enerzijds hoe je gewicht vaststelt en anderzijds hoe de politie daarmee omgaat.

Hans, je leest zeer slecht.


Hans Stoute antwoordt op 7 april 2012:

Nee Theo ik lees uitstekend. Als je anders vind, geef dan even wat dan.


John antwoordt op 7 april 2012:

Ik sluit me bij Theo aan, ik begrijp ook niet waar Theo de mist in gaat, misschien lees ik ook wel slecht dan😉


TheoS antwoordt op 7 april 2012:

Als je anders vind, geef dan even wat dan.

Hans,
Reageer op wat er staat. Haal niet door elkaar hetgeen er staat en hetgeen zich blijkbaar in je hoofd afspeelt.


Hans Stoute antwoordt op 7 april 2012:

Theo volgens mij heeft de OP helemaal geen vragen gesteld hoe de wet op dit punt in elkaar steekt of hoe de handhaving op dit punt geregeld is. Hij wilde weten hoe gewichten verdeeld zijn. John begint over politiecontroles en verliest dus de topic uit het oog. Jij meent je daar nog even bij aan te moeten sluiten, en citeert mij ten onrechte daarbij. Terwijl ik geen letter over wet of controles schreef. Nadere uitleg bleek aan jou niet besteed te zjn. Blijkbaar omdat je zelf iets in je hoofd gezet hebt. Een goede raad om het een en ander nog eens terug te lezen zal waarschijnlijk tegen dovemansoren gericht zijn.


TheoS antwoordt op 7 april 2012:

Hans,
Ik gaf een aanvulling op hetgeen jij schreef.
Vervolgens komt je met reacties daarop, die met mijn reactie niets van doen hebben en leg je mij dingen in de mond die ik niet heb geschreven.
Ook je laatste reactie heeft daar nog steeds niets mee van doen.
Ik geef het op. Tegen beton kan ik niet vechten.


John antwoordt op 7 april 2012:

"John begint over politiecontroles en verliest dus de topic uit het oog."

John verwijst enkel naar hetgeen er op deze site staat. Maar dat heb je dus ook niet gelezen, terwijl het toch mijn 1e zin was. Goed lezen Hans, weet je nog !!
Zoals gewoonlijk ga je weer erg ver in uitvluchten zoeken en graaf je jezelf alleen maar dieper in.


Jan antwoordt op 7 april 2012:

Theo schrijft:
Zo wordt het in de praktijk blijkbaar gehanteerd. Wettelijk is dit anders.
In de berekingen op deze site wordt het kogelgewicht bij de caravan, niet bij de auto gerekend.


Op een schrijven van Hans even daarvoor:
Wanneer je bent aangekoppeld komt het gewicht wel bij de auto.

Tot zover klopt het mi dus als een bus.

Theo heeft het niet over Politiecontroles. John wel in zijn eerste reactie maar dat is iemand anders dan Theo terwijl Hans dit Theo verwijt.
De constatering van Theo lijkt dus terecht: “ Hans, je leest zeer slecht
Evenals de vaststelling: “ Hans, Reageer op wat er staat. Haal niet door elkaar hetgeen er staat en hetgeen zich blijkbaar in je hoofd afspeelt.

Mi slaat Hans op de verkeerde toon tegen de verkeerde aan op de verkeerde grond.
Het wordt nu een welles nietes spelletje waarbij voor de objectieve lezers lijkt of Hans op hopeloze achterstand is geraakt.

Het verstandigste nu is er verder geen woorden aan vuil te maken voordat het moddergooien wordt. Hou het maar op begripsverwarring en laten we het gezellig houden. 😉


John antwoordt op 7 april 2012:

"Mi slaat Hans op de verkeerde toon tegen de verkeerde aan op de verkeerde grond."
Niet de eerste keer en niet alleen op deze site. Wel anderen verwijten dat ze eerst eens moeten lezen en nadenken voordat ze hier wat neerkwakken 😉


Hans Stoute antwoordt op 7 april 2012:

Theo je citeert een deel van mijn tekst en borduurt daarop verder. Als het een aanvulling was zoals jij beweert, heb je dus de verkeerde woorden gekozen want dan had je iets moeten schrijven als "In aanvulling op wat Hans schreef enz.". Vervolgens probeer ik je uit te leggen hoe het met de gewichten zit en dan ben je weer op je pikkie getrapt. Dus wie heeft er nu een plaat voor de kop?


Hans Stoute antwoordt op 7 april 2012:

Jan. De gewichtsvraag die de OP stelde gaat er over hoe de kogeldruk gezien moet worden. Niet over hoe de wet in elkaar steekt, niet hoe de politie optreedt maar puur over het gewicht van de koppeling. Die vraag heb ik beantwoord. Dat er vervolgens een discussie gaat lopen die hier al vele malen is gevoerd kan men mij niet verwijten. Landswetten kan je veranderen, maar natuurwetten niet. Mij in die zin citeren is onjuist.


Freek antwoordt op 7 april 2012:

En doooooooooorrr!!!! On-topic graag... 😉


Jan antwoordt op 8 april 2012:

Dat er vervolgens een discussie gaat lopen die hier al vele malen is gevoerd kan men mij niet verwijten.

Maar je blijft het wel voeden!

Theo heeft het niet over politiecontrole’s. Dat maak jij ervan Hans.
Theo heeft het over het feit dat Caravantrekker het kogeldrukgewicht bij de caravan telt. En dat is vrij logisch omdat het tot de getrokken massa behoort ondanks dat dit door de kogel (=auto) gedragen wordt.
Jij maakt er een PUNT van omdat je dingen ‘leest’ die niet geschreven zijn. Dan kan je ‘uitleggen’ wat je wilt maar de rest van de wereld snapt onderhand niet meer waar jij het over hebt. Dan kan je wel boos worden maar daar heb je alleen jezelf mee.


Hans Stoute antwoordt op 8 april 2012:

Jan. Theo haalde "Wanneer je bent aangekoppeld komt het gewicht wel bij de auto" van mij aan. Vervolgens schrijft hij: "Zo wordt het in de praktijk blijkbaar gehanteerd. Wettelijk is dit anders".
Dat is waar ik over val. Hij haalt daarmee mijn antwoord op de vraag naar beneden omdat ik het op geen enkele manier heb gehad over overschrijding van gewichten. Ik heb het naar de OP toe alleen gehad over hoe juist te wegen en hoe de situatie los gewogen en aangekoppeld gewogen is en, in het verlengde daarvan, welke gevolgen dit heeft voor de combinatie. Toen ik vermoedde dat Theo deze dingen door iets in hem blijkbaar door elkaar haalde gaf ik hem ter verduidelijking nog een voorbeeld. Vervolgens neemt hij geen verantwoordelijkheid voor wat hij zelf schreef. In het verlengde van wettelijk ligt toch echt handhaving en opsporing.


Jan antwoordt op 8 april 2012:

Toen ik vermoedde dat Theo deze dingen door iets in hem blijkbaar door elkaar haalde gaf ik hem ter verduidelijking nog een voorbeeld

Mischien is het zinvol dat je hier nog een tussenstap in maakt. Vraag daarin dan of je denkt wat je begrijpt ook werkelijk zo is en geef daarna pas voorbeelden of verduidelijking.
Als je ongevraagd een verduidelijking geeft wordt dat minder snel geaccepteerd en leidt dit sneller tot hakken ingraven.

Hij haalt daarmee mijn antwoord op de vraag naar beneden omdat ik het op geen enkele manier heb gehad over overschrijding van gewichten.

Hij ook niet!
En daar ga je krom in je eigen gedachten. Daarbij vindt je dan ook nog eens dat hij jou daarmee naar beneden haalt!

Hans,……………………………………………………………………………, let toch eens wat meer op wat mensen schrijven voordat je daar een zijnsoordeel aan ophangt. En tel daarna nop eens tot tien voordat je reageert.
Wanneer mensen het niet met je eens zijn kunnen mensen misschien wel iets anders bedoelen zonder jouw bijdrage daarmee af te doen of aan te vallen. Dit blijft op een forum altijd een lastig iets.
Bovendien blijf je naar mijn mening wel erg hangen in je eigen overtuiging en gaan de blinden dicht. Dat verzuurt de sfeer.
Blijkbaar is dat anderen ook al opgevallen. 😉
Volgens mij verwijt niemand je iets en worden jouw bijdragen ook wel gewaardeerd. Er zit mi best wel kennis achter.


Hans Stoute antwoordt op 8 april 2012:

Jan dit is het laatste wat ik er over schrijf. De sfeer wordt verpest door off-topic antwoorden of zogenaamd lollige of kinderachtige reacties. In dit geval is de vraag of een weging goed uitgevoerd is. Dan moet ook die vraag beantwoord worden door diegenen die zich daartoe geroepen voelen of eventueel kritiek op dat antwoord. Allerlei andere zaken erbij halen vertroebeld het draadje en de verhoudingen.


Jan antwoordt op 8 april 2012:

Jammer hoor, ik heb mijn best gedaan dacht ik. 😉


John antwoordt op 8 april 2012:

"Dan moet ook die vraag beantwoord worden door diegenen die zich daartoe geroepen voelen of eventueel kritiek op dat antwoord."

En dat Hans, kritiek, kun jij absoluut niet incasseren. Hakken in het zand, verwijten, uitvluchten en gelijk (willen) blijven halen.


TheoS antwoordt op 8 april 2012:

Ja zeker Jan. Bedankt!


antwoordt op 8 april 2012:

Dus als ik het goed begrijp moet je de kogeldruk in aangekoppelde toestand bij het gewicht van de auto rekenen? Graag antwoorden met JA of NEE!!!!!!!!

Allemaal bedankt nog voor de gedane moeite! Groet René


John antwoordt op 8 april 2012:

NEE 😉


Hans Stoute antwoordt op 9 april 2012:

Kan niet zomaar met ja of nee beantwoord worden. Dus nee is een dom en onvolledig antwoord.


antwoordt op 9 april 2012:

Huppaké!! Daar gaan we dus weer...wat schiet ik hier nou mee op, ga lekker eieren rapen of een voortent uitproberen.....de groeten


WillemA antwoordt op 9 april 2012:

Laten we terug gaan naar de oorspronkelijke vraag. Je hebt de asdruk van de caravan gewogen en wilt weten wat je met het gewicht van het neuswiel moet doen. Wettelijk hoort dat bij de caravan. Het antwoord van John (NEE) is dus goed. Het antwoord van Hans daaronder is onvolledig, want de uitleg ontbreekt. Bij deze: bij een verkeerscontrole wordt de caravan in aangekoppelde toestand gewogen. Alleen de asdruk dus. Logisch gevolg: het gewicht van het neuswiel rust op de kogel en wordt dus niet meegewogen bij de caravan, maar bij de auto. Dat is een praktische oplossing, maar wettelijk strikt genomen onjuist.
Bottom line: het antwoord op je laatste vraag is NEE, wat Hans ook beweert.


TheoS antwoordt op 9 april 2012:

dom en onvolledig antwoord

Onvolledig? Misschien wel. De vragenstller vraagt echter niet meer te antwoorden dan met JA of NEE. Hij stelt een niet volledig te beantwoorden vraag.
Dom? Dit soort kwalificaties voegen niets toe aan een inhoudelijke discussie en verpesten de sfeer. Zullen we deze maar achterwege laten?


John antwoordt op 9 april 2012:

Kom maar met de vogende uitvluht Hans S 😉


Hans Stoute antwoordt op 9 april 2012:

De wet zegt wat het maximumgewicht van een caravan mag zijn namelijk: wat de fabrikant van je auto opgeeft. Losgekoppeld en op de weegschaal gezet mag hij niet meer wegen.
Aangekoppeld valt alleen de asdruk te wegen. Dat is het totale gewicht minus de kogeldruk. Ook aan kogeldruk is een maximum gesteld wederom: wat de fabrikant van je auto opgeeft.
Ook de auto heeft een maximum gewicht namelijk: wederom wat de fabrikant van de auto opgeeft. Dan is er nog een maximum treingewicht wederom: opgave van de fabrikant.
Maximum kogeldruk valt niet of moeilijk te wegen door de politie. Overigens in 27 jaar caravannen 1 maal gecontroleerd door de politie waarbij kogeldruk niet gewogen werd. Voorstaande zou dus tot "nee" leiden.
Veel meer dan met politiecontroles heb je te maken met het rijgedrag van je combinatie. Dat geldt van huis naar je bestemming en terug. Één van de belangrijkste punten hiervoor is de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. In dat geval komt kogeldruk wel degelijk als belading bij de auto en beïnvloed behoorlijk de gewichtsverhouding en dus het rijgedrag. Dit aspect zou dus tot een duidelijk "ja" leiden.


John antwoordt op 9 april 2012:

- Van: Hans Stoute Datum: 06 April 2012 om 18:44
Je schrijft niet dat je aangekoppeld gewogen hebt, dus neem ik ook aan dat dat niet zo was.-

TS geeft in al zijn antwoorden geen ontkenning hierop, dus gaan we er van uit dat het zo is
NEE dus.

-Ook aan kogeldruk is een maximum gesteld wederom: wat de fabrikant van je auto opgeeft.-
Ook hier nee dus, wat het laagste gewicht is, opgaaf auto of TREKHAAK


Jan antwoordt op 9 april 2012:

De wet zegt wat het maximumgewicht van een caravan mag zijn namelijk: wat de fabrikant van je auto opgeeft.

Nee, de autofabrikant geeft aan wat het maximum te trekken massa (geremd) mag zijn.

Maximum kogeldruk valt niet of moeilijk te wegen door de politie.

Nee hoor, dat is voor hen net zo makkelijk als voor jou en mij. Alleen daar hebben ze geen zin in en ze zijn aansprakelijk voor wanneer het misgaat. De caravan gaat ervan door omdat de handrem niet goed aangetrokken is of er ontstaat schade bij het opnieuw aankoppelen. In uitzonderlijke twijfelgevallen zal de politie altijd de bestuurder vragen het aan en afkoppelen te verrichten.
Er is een marge in het vaststellen van overtreding en beboeten van een 10%. De politie beschouwt deze marge als iets waar de kogeldruk zich zal moeten bevinden en handhaven dus enkel bij een forse overschrijding. Gemakzucht? Misschien, je kan het ook zien dat de regelgeving niet tot op de kilo nauwkeurig in jouw voordeel wordt gehandhaafd.

Veel meer dan met politiecontroles heb je te maken met het rijgedrag van je combinatie. Dat geldt van huis naar je bestemming en terug. Één van de belangrijkste punten hiervoor is de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. In dat geval komt kogeldruk wel degelijk als belading bij de auto en beïnvloed behoorlijk de gewichtsverhouding en dus het rijgedrag. Dit aspect zou dus tot een duidelijk "ja" leiden.

Dat wordt dus helemaal niet gevraagd.😉


Hans Stoute antwoordt op 9 april 2012:

Volgens mij wer er ook niet gevraagd hoe het wettelijk geregeld is en hoe de politie daarmee omgaat. Dus wat is je punt? Wat ik dus al zei: niet met ja of nee te beantwoorden en alleen een ja of nee is per definitie een dom antwoord. Zelfs als je je in elke bocht wringt om je gelijk te halen.


John antwoordt op 9 april 2012:

Als je eerst iemand verwijt dat er, niet ter zakken doende dingen worden bijgehaald, doe het dan zelf ook niet.
Ben je wel dom om het dan ook maar te gaan doen om alsnog gelijk te krijgen.


TheoS antwoordt op 9 april 2012:

per definitie een dom antwoord

Per definitie betekent uit de aard der zaak. Rode kool is per definitie rood. Lucht is per definitie gas. (Ofschoon we ook gebakken lucht kennen. 😉 )
Als je over de kwalificatie "per definitie een dom antwoord" nadenkt, kun je m.i. alleen maar tot de conclusie komen dat deze kwalificatie zichzelf (dis)kwalificeert.


WillemA antwoordt op 9 april 2012:

Van: Hans Stoute
Datum: 09 April 2012 om 10:50
"De wet zegt wat het maximumgewicht van een caravan mag zijn namelijk: wat de fabrikant van je auto opgeeft"
Als je nou echt zo precies wilt zijn, praat dan geen onzin: Maximum treinmassa is -in NL- 60 ton, maximum massa van een caravan is dus 60 ton minus massa trekkend voertuig. Zou een mooie boel worden als Opel gaat voorschrijven wat een Hobby mag wegen... 😉
(ik kan er een tonnetje naast zitten, maar je snapt 't wel ...)

Van: Hans Stoute
Datum: 09 April 2012 om 11:20
.... Zelfs als je je in elke bocht wringt om je gelijk te halen.
*mompelt iets over pot en ketel*

Ten slotte:
Onderwerp: caravan gewogen
Van: René
Datum: 06 April 2012 om 17:43
"... de caravan ook (gewogen) op de as, maar moet je daarna ook eigenlijk de neerwaartse druk van het neuswiel erbij optellen?"
Om de massa van de caravan vast te stellen: Ja. Moet je het gewicht van het neuswiel dus bij de auto op tellen? NEE.

@Hans Stoute: Als de vraag simpel is, waarom dan een ingewikkeld antwoord geven. Als de vraagsteller in schreeuwletters aangeeft dat hij een ongenuanceerd antwoord wil, waarom dan een genuanceerd antwoord geven? Om duidelijk te maken dat je slim bent? Als je vindt dat een ongenuanceerd antwoord niet mogelijk is of niet verstandig is, zwijg dan...


Fran$ antwoordt op 9 april 2012:

Ik wil me niet mengen in bovenstaande vervelende non-discussie, maar ‘gewicht van het neuswiel’ (=kogeldruk neem ik aan) maakt zowel deel uit van de getrokken massa als van de belasting van de auto.
• Je moet de kogeldruk dus bij de autobelading optellen als je de MTM van de auto niet wilt overschrijden.
• Je moet de kogeldruk bij de caravanasdruk optellen voor bepaling van de caravanmassa in de berekening van de verhouding caravan/auto; maakt deel uit van de getrokken massa, ook al wordt bij een verkeerscontrole vaak alleen de asdruk geteld.

Voor de treinmassa mag de kogeldruk uiteraard een maal of bij de auto of bij de caravan worden geteld.
Wie er verder allemaal gelijk of ongelijk hebben is totaal niet relevant 😉


John antwoordt op 9 april 2012:

- Wie er verder allemaal gelijk of ongelijk hebben is totaal niet relevant-

Het 'gelijk' is wel degelijk relevant: je zult maar met verkeerde voorlichting, daardoor met een verkeerde combinatie wegrijden.😉 In deze topic niet van essentieel belang, maar toch.


Fran$ antwoordt op 9 april 2012:

@John. Wanneer je door de bomen het bos niet meer ziet is het gelijk - en dus ook het advies - niet meer te ontdekken 😉

@René. De vraagstelling geeft de indruk dat voor de asdrukmetingen de caravan was aangekoppeld; kogeldruk dient in ieder geval ook afzonderlijk vastgesteld te worden.

Stel de voorasdruk (V), achterasdruk (A), caravanasdruk (C) en kogeldruk (K) zijn bekend. Dan zijn die meetgegevens te toetsen aan de geldende maxima:
• met aangekoppelde caravan: V+A+C =< max treingewicht
• met losgekoppelde caravan: V+A+C+K =< max treingewicht
• C+K =< MTM caravan
• met aangekoppelde caravan: V+A =< MTM auto
• met losgekoppelde caravan: V+A+K =< MTM auto
Het buiten de berekening laten van de kogeldruk bij de belading van de auto is onverstandig wegens overbelastinggevaar van achteras en banden.

Verder is (K+C)/(V+A) de massaverhouding bij de gegeven belading.


WillemA antwoordt op 9 april 2012:

@Fran$: het maakt voor de rest van je (volledige en correcte) verhaal niets uit, maar -in het kader van "goed lezen"- staat in de oorspronkelijke vraagstelling NIETS dat suggereert dat de caravan aangekoppeld was. Bij weging van de asdruk op een remmentestbank maakt het niet uit of de dissel op het neuswiel staat, of de koppeling op een kogel rust of op een slagroomtaart 😉


antwoordt op 9 april 2012:

Het is nu wel genoeg hoor, dank jullie wel allemaal! De enige bedoeling is dat ik onze in het najaar aangeschafte Hobby 460ufe de luxe 2004 veilig en met het juiste overwicht van de VW Bora 2.0 85kw benzine handgeschakeld van 05-2000 kan gaan rijden. De ruimte in de garage met remmentestbank is erg krap en stond ook nog eens vol dus GEEN ruimte om AANGEKOPPELD te wegen. Leeg gewogen heeft de Hobby een asdruk van 990kg, de VW voor en achterasdruk gewogen en dit is bij elkaar 1260kg, komen nog 4 personen bij(250kg). Dan nog voortent, electrasnoer,bijzettent, tenttapijt en levenmiddelen en nog andere zware zaken kom ik dan ongeveer uit op 1620kg, de inventaris van de Hobby heb ik geinventariseerd en gewogen en daarmee is hij nu 1151kg met alle losse spullen zoals tentstokken, reservewiel,apparaten, pannen etc, voor de vakantie komt er nogwel een beetje kleding/handdoeken etc bij en wat drankjes in de koelkast, ik heb een goed gevoel dat we met die 1175kg een prettige niet overbeladen combinatie rijden, ik heb overigens geen haast dus dat ik nooit als eerste boven kan zijn daar geef ik niet om. Kogeldruk houd ik op 75 kg met een wegertje.

Bedankt allemaal en houd het gezellig!


Fran$ antwoordt op 9 april 2012:

@WillemA: ik snap je overweging en zal het toelichten. Mijn beeld van een remmentestbank is een bank waar je vooruit op- en af rijdt. Achtereenvolgens komen dan de 3 assen aan bod. Als je tussen de weging van as 2 en as 3 eerst gaat afkoppelen en die slagroomtaart laat aanrukken, maakt de kogeldruk nog steeds deel uit van de meting van de asdruk van de auto. Maar wanneer…, snap je 😉
Met de toelichting van vraagsteller is e.e.a. duidelijk geworden.


antwoordt op 9 april 2012:

Nog een kleine toelichting, de caravan moest handmatig op de testbank worden gerold, er was totaal geen ruimte om met de VW met aangekoppelde Hobby naar binnen te komen.


WillemA antwoordt op 9 april 2012:

Ondanks alle verstorende informatie heb ik de indruk dat rené intussen op de kilogram nauwkeurig op de hoogte is van alle ins en outs, en met een gerust hart op vakantie gaat! Veel plezier!! 😉


antwoordt op 10 april 2012:

Zeker weten Willem, ik ben best blij met de uitkomst, het is even een klus maar dan weet je wel heel zeker hoe correct beladen je op pad gaat, het is tenslotte niet zomaar iets.


Ruud antwoordt op 10 april 2012:

De sitebeheerders zouden eens GELE kaarten uit moeten delen, en bij 2x geel een RODE, wat automatisch inhoud dat ze een maand op deze site niet kunnen reageren.


WillemA antwoordt op 10 april 2012:

@Ruud
- als je ziet dat het uit de hand loopt, dan hoef je echt niet verder te lezen 😉
- wie zou je dan de gele kaart willen geven? Degene die een onhandige vraag stelt of degene die er onhandig op reageert? 😉
- voor sommige deelnemers aan sommige discussies is de discussie zelf bijna net zo leuk als het delen van kennis en ervaring. Geldt zeker voor mijzelf, maar in dit draadje kun je er nog wel een paar vinden. 😉
- complimenten aan Bert en Menno, omdat ze heel goed weten wanneer er ingegrepen moet worden. Eigenlijk nooit dus.
- ik snap je voorstel, maar deel het (nog) niet 😉


Ruud antwoordt op 10 april 2012:

Ik heb geen enkele moeite met onhandige vragen of antwoorden. De vragen worden gesteld en beantwoord door belangstellenden voor het caravannen, met allemaal verschillend kennisniveau van/over het caravannen.

Ik vind het onfatsoelijk zoals (nieuwe/minder technische)vragenstellers af en toe in de hoek worden gezet door de z.g. deskundigen, omdat zij (in hun ogen)niet de goede of juiste bewoordingen/argumenten gebruiken.


Jan antwoordt op 10 april 2012:

De sitebeheerders zouden eens GELE kaarten uit moeten delen, en bij 2x geel een RODE, wat automatisch inhoud dat ze een maand op deze site niet kunnen reageren.

Ruud, lees dit eens: http://www.caravantrekker.nl/vragen/read.php?id=23210


RobD antwoordt op 11 april 2012:

"Ik vind het onfatsoelijk zoals (nieuwe/minder technische)vragenstellers af en toe in de hoek worden gezet door de z.g. deskundigen, omdat zij (in hun ogen)niet de goede of juiste bewoordingen/argumenten gebruiken".

Het zijn niet de niet goede of juiste bewoording/argumenten die aangevallen worden. Gerectificeerd word iemand als hij compleet verkeerde info geeft. Persoonlijk word het pas als halsstarrigheid de boventoon gaat voeren.


Ruud antwoordt op 11 april 2012:

Mee eens Jan.

Halsstarrigheid van wie ?

Kan me niet voorstellen dat een vraagsteller expres verkeerde info geeft, wel dat ie niet snapt waarom het draait.


RobD antwoordt op 12 april 2012:

Kijk, en zo sluipen de 'onrechtmatigheden'er in. "Kan me niet voorstellen dat een vraagsteller expres verkeerde info geeft"
Niemand heeft het woord expres gebruikt.
Verkeerde info geven kan meerdere oorzaken hebben.


peter antwoordt op 17 april 2012:

gewichten is een zeer gewichtige zaak bij caravans
vorig jaar nieuwe caravan gekocht Knaus sport 420 met mover en Reich power peak pack dus geen accu
mag geladen worden tot 1300kg maar auto Meriva turbo type 2011 140 pk mag maar 1200 kg trekken
vanmorgen na weegbrug gereden schrok wel want eigenlijk had ik nog wat meer spullen(gewicht) in caravan willen doen totaal gewicht auto + caravan 2660 kg
alleen caravan 1180 kg
kogeldruk 75 kg
en vorig jaar zat er echt wel meer aan gewicht in caravan maar niet gewogen
er zit heel snel teveel in caravan


arjen antwoordt op 18 april 2012:

goede middag,

om het verhaal nu nog spannender te maken,hier nog het volgende.
we hebben het hier allemaal over het wegen van de max massa op een weegbrug.
Als we hier de as druk wegen,wegen wij de massa van de as en de massa van de 2 wielen(2xvelg en 2xband bij elkaar +/-40-45kg).
terwijl de wielen uiteindelijk de massa dragen.dit komt dus neer dat als een caravan een asdruk mag hebben van bv 1300kg en een kogeldruk of oplegdruk van 75kg op de schaal totaal 1415-1420kg mag aangeven zonder dat je daar een boete voor kan en mag krijgen.de banden moeten uiteraart wel de goede load index hebben.


fransvb antwoordt op 18 april 2012:

ik snap er niks van!!!
Reken je de velgen en de banden nu wel of niet mee?


Jan Z antwoordt op 18 april 2012:

Arjen rekend de banden/velgen niet mee, maar als hij het nou echt goed wil doen moet de helft van de banden/velgen wel meegerekend worden want dat zit dan weer boven de as!!!

Pfffff hoe ver kan je gaan?

Jan


John antwoordt op 18 april 2012:

Zou Arjan altijd zo zijn caravan wegen?
erg omslachtig en uiteindelijk niet correct😉


Jan& antwoordt op 18 april 2012:

Als ik een reservewiel had dan rekende ik dat wel mee hoor😉


WillemA antwoordt op 18 april 2012:

Arjen snapt het begrip asdruk niet helemaal. En ook het verschil tussen gewicht en massa is hem bij de natuurkundelessen ontgaan.


Hans Stoute antwoordt op 18 april 2012:

Ik zou ook wel willen weten waar dat verschil uit bestaat.


WillemA antwoordt op 18 april 2012:

@Hans Stoute: in de stellige overtuiging dat je een grapje maakt... Een massa van 100 kg weegt op aarde 100kg (eigenlijk 981 N), maar op de maan slechts 16 kg (eigenlijk 160 N). MTM gaat over massa, niet over gewicht. Asdruk gaat daarentegen weer wel over gewicht. En dit gaat eigenlijk helemaal nergens meer over... 😉 😉


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker