Johan vraagt op 15 juni 2012:
Ik ben in bezit van een haspel met daarop 25 meter zwart vinylkabel 3x1mm2, met 2 cee stekkers
Men zegt dat je op camping uitsluitend kabel mag gebruiken met neopreen mantel, liefst 3x1/5mm2.
Om welke reden mag ik de gewone vinylkabel niet gebruiken als aansluitkabel voor de caravan. Deze vinylkabel gebruik ik ook thuis (buiten) als verleng/aansluitkabel...........
Walter antwoordt op 15 juni 2012:
Hallo Johan,
Neopreen kabel is beter bestand tegen slijtage en weersinvloeden, bovendien is het soepel.
Je huis tuin en keuken Vinyl kabel lekker binnenshuis gebruiken dus,
met vriendelijke groet,
Walter
John antwoordt op 15 juni 2012:
"Men zegt...." Wie wat waar waarom?
Wat zou een reden kunnen zijn? Geloof je meteen alles wat 'men zegt'?
Normaal bruikbaar dus.
Jan antwoordt op 15 juni 2012:
Ja, maar storingsgevoeliger en minder duurzaam.
Kortom, je doet er minder lang mee. 😉
MvO antwoordt op 21 juni 2012:
Hiervoor zijn Europese voorschriften nl.CEE-17.
Om met de kabel te beginnen: deze moet een mantel hebben van neopreen. Dit is te herkennen aan de codes H07RNF, 07RN of RN. Staat er alleen RN op, dan moet u er extra op letten dat de kabel de juiste koperkern of ader heeft. Voor gebruik met de caravan wordt 3x1,5 mm' voldoende geacht, maar wie veel elektrische apparatuur aan boord heeft, kan beter een dikkere kabel aanschaffen, bijvoorbeeld 3x2,5 mm2.
E.e.a. is uitgebreid te lezen op de site: http://www.caravanhandboek.nl/
Michiel antwoordt op 23 juni 2012:
Ik zou er geen probleem me hebben die kabel te gebruiken, mits met enig beleid. Die voorschriften zijn niet dwingend voor particulieren. Bij de meeste campings is de aansluiting afgezekerd met 4 of 6 Ampère en dan is 1 kwadraat echt wel genoeg. Alleen als je een 16A aansluiting treft moet je niet te veel afnemen.
Neopreen of rubber heeft inderdaad voordelen zoals al opgemerkt. Het is wat beter bestand tegen "mishandeling" zoals er met een auto overheen rijden. En het is wat soepeler en blijft ook langer soepel. Je zult die vinyl kabel wat vaker op beschadigingen moeten controleren.
Controleer ook even of waar de kabel de stekker in gaat, het rubber wel goed sluit. Omdat de kabel wat dunner is dan de gebruikelijke kabel voor CEE stekkers, zou dat mogelijk niet zo kunnen zijn. Afkitten met siliconenkit kan dat oplossen.
Ik zou als ik een nieuwe kabel moest kopen, geen 1 kwadraat vinyl kopen, maar als ik hem eenmaal had zou ik er geen probleem mee hebben hem te gebruiken. Met - zoals gezegd - beleid. Maar ja, "met beleid" geldt eigenlijk voor alles...
Jan antwoordt op 23 juni 2012:
“ Bij de meeste campings is de aansluiting afgezekerd met 4 of 6 Ampère en dan is 1 kwadraat echt wel genoeg. Alleen als je een 16A aansluiting treft moet je niet te veel afnemen.”
Het ligt niet aan het afzekeren maar wel, zoals gezegd, aan het verbruik.
Dat en de lengte van de kabel kan er voor zorgen toch met een 1 kwadraat ‘te kort’ te komen. 25 meter valt nog mee maar wanneer verlengkabels in beeld komen………😉
Michiel antwoordt op 23 juni 2012:
"Het ligt niet aan het afzekeren maar wel, zoals gezegd, aan het verbruik"
Het verbruik kan niet hoger zijn dat wat er afgezekerd is. Dus bij 6A (6Ax230V)= 1380 Watt.
Het 30 meter lange oranje snoer dat ik bij mijn 1500 Watt electrische grasmaaier gebruik is ook maar 1 kwadraat. Geen enkel probleem.
O ja, nog één tip: het snoer helemaal afrollen. Dus niet het ongebruikte stuk op de rol of haspel laten zitten. Dan kan het te heet worden.
MV
MvO antwoordt op 6 juli 2012:
Nogmaals:
Het aansluitmateriaal MOET voldoen aan de Europese norm CEE-17.
Dit is dus wettelijk en dwingend voorgeschreven!
Jasper antwoordt op 6 juli 2012:
MvO, je moet (..) het wel op de juiste wijze interpreteren.
Om dicht bij huis te blijven, MOET je dat nou of zou het mmisschien kunnen zjn dat áls je het interpreteert je het op een bepaalde manier MOET (behoort..) te doen.
M.i. is het zo dat 'de voorschriften' bepalen hoe het zou MOETEN zjn, maar dat is iets anders dan de toepassing ervan.
Handhaving dus en dat is een ander verhaal. Met vele nuances en eventuele sancties.
Ooit gehoord van papieren tijgers?
Piet Precies antwoordt op 7 juli 2012:
Wel Jasper die papieren tijger kan behoorlijk hard aankomen indien er met je defecte snoer iemand getroffen wordt, dan worden de ECC richtlijnen ineens overruled door de lokale strafwet. Letselof erger door schuld wordt zwaar bestraft.
Beter safe dan sorry lijkt mij
fransvb antwoordt op 7 juli 2012:
Van oorsprong kom ik uit Brabant, het woord "moeten" wordt daar vaak gebruikt als er bedoeld wordt "kunnen".
bijvoorbeeld: "de moette zo nie doen". Een Brabander bedoeld dan dat kan zo niet. Een Fries darentegen zegt: Det ken net. Dat betekend dus het kan wel en niet het kan niet.
In mijn werk legde ik dus onbewust bewoners mijn wil op terwijl ik hen echter advies wilde geven
Bob antwoordt op 9 juli 2012:
Wie moet zich aan de regels houden? De kampeerders of de kampinghouders. CEE aansluiting zijn prachtig, maar zijn nog lang niet overal. Kom net terug uit Frankrijk, en had daar herhaaldelijk een franse stekker nodig. Ook op municipalcampings.
Wat me wel opviel dat velen de haspel niet helemaal afrollen. Voor 1 a 2 ampere maakt het niet veel uit maar met de huidige hoeveelheid verbruikseenheden aan boord zal het toch wel eens gebeuren dat er rook van de haspel komt.
mvg
Bob
AJ antwoordt op 9 juli 2012:
It kin net.
Dat betekent: het kan NIET!
Het Fries voor niet = net!
PieteR antwoordt op 9 juli 2012:
En zo ist maar nét! 😉
Ik heb eens een haspel in brand zien vliegen met een dikke stroomstoring tot gevolg. Men bezwoer, dat de haspel niet gebruikt werd. Er zat plm 20 meter nog op de rol, 3 x 1 mm2
Kan dat eigenlijk wel, een verder ongebruikte opgerolde kabel, die in de hens gaat?
Bob antwoordt op 9 juli 2012:
Theoretisch kan het niet, maar het blijkt in de praktijk toch wel te gaan. Misschien een sluiting aan het eind van de kabel, lekstroom naar aarde ten gevolge van water, wie zal het zeggen? Ik heb te lang met electronica gewerkt om voor alles een verklaring te hebben. Er is meer tussen plus en min dan de mens kan bevroeden.
mvg
Bob
<Gilbert antwoordt op 9 juli 2012:
Het kan niet, it ken net, it kin net, het kan wel........
er zal dus inderdaad wel een europese norm bestaan, dat betwist ik niet, en als je op een seizoenplaats staat, is het misschien geraadzaam, maar als je ergens 2 weken op een camping in verlof gaat, is er geen haan die kraait wat voor kabel je wel moet of mag gebruiken, ten eerste willen die mensen je vakantie niet verderven vanaf de eerste dag, trouwens het zou snel rond gezegd zijn, en binnen de kortste keer hebben ze geen toeristen meer, en ten tweede ze hebben er gewoon de tijd niet voor, ik gebruik gewoon een oranje verlengsnoer dat voor de grasmaaier gebruikt kan worden, en als het nog verder moet, heb ik een haspel met een dertigtal meter met rubber draad, en werkt prima, al jaren trouwens en nog nooit, maar dan nooit problemen mee gehad. Ik ga wel kamperen, dus heb ik alleen het hoogst nodige bij.
AJ antwoordt op 9 juli 2012:
Gilbert ik ben het helemaal met je eens. Het hoogstnoodzakelijke meenemen!
Ik aarzel even of ik verder ga. Ik heb in het verleden eens geopperd een tweeadering snoer mee te nemen. Ik kreeg zoveel kritiek dat ik me dat aangetrokken heb! Ik neem de aarding dus ook mee.
Maar dat oranje grasmaaimachinesnoer dat is toch tweeadering?
Jasper antwoordt op 9 juli 2012:
Aan de ene kant kan ik Gilbert wel volgen, maar is vind toch dat hij niet helemaal gelijk heeft.
Ik word ook altijd een beetje halsstarrig als ze beginnen te dwingen.
Al staat het ieder vrij om de meest gevaarlijke dingen te doen, is de wet- en regelgeving er ook voor om anderen tegen de onbenullen te beschermen.
In dit geval is de campingbaas feitelijk degene die je kan verbieden om bepaalde onbetrouwbare of defecte spullen te gebruiken. En anders kun je gewoon je spullen pakken.
Een 2 aderig tuinsnoer lijkt me ook niet het slimste. Tenslotte zitten er binnenin een caravan zoveel contacten, dat het echt niet gek is als het ding een keer onder stroom komt te staan.
Ik zou dus minstens een aarde willen hebben en ook een aardlekschakelaar. Zoveel weegt en kost dat niet.
Verder heeft Michiel alles wel gezegd, lijkt me.
Bert antwoordt op 10 juli 2012:
Als je alles goed doet en er vervolgens niet aankomt kun je zelfs twee tentharingen gebruiken om 230 V in te pluggen. Doe ik al jaren omdat een beetje drieaderig snoer met de bekende blauwe stekkers wel heel veel kost. Ik vertel de kinderen op de camping dat ze niet aan die haringen mogen komen. Dat doen ze dan ook niet natuurlijk. Een aardedraad is natuurlijk niet nodig. Het oranje snoertje heeft dat niet, thuis hangt daar de bladblazer aan die een dubbele afgeschermde behuizing heeft. Moet vast kunnen werken zonder risico als je zo'n lekker goedkoop prulsnoertje (.75) in de caravan prikt. Met de Senseo en de elektrische bijverwarming wordt het buiten wel wat warmer rondom het snoer. Och... We hebben toch een aardlekschakelaar in de caravan?! Die is toch standaard in elke caravan?
Alle gekheid op een stokje. Ik adviseer ieder met die elektra toch een beetje serieus om te gaan. Natuurlijk is er niets mis met een goede ouderwetse drie-aderige kabel(haspel) en een paar verloopjes en is het echt niet onverantwoord als je die gebruikt (doe dat al jaren met 50 meter en heb een 20 m 'officeel snoertje' er bij) i.p.v. de voorgeschreven EU norm met HO7rnXYZ met de blauwe stekkers, maar een hobbytuinsnoertje zonder aarding? Dat kan echt niet.
AJ antwoordt op 10 juli 2012:
Dat had ik nou niet van je verwacht Bert.
Een warmer wordend snoer.
Soms hadden we dat nog wel eens als we een zwaardere dynamo inbouwden als vervanger. Dan vervingen we de draad naar de accu ook.
Maar jouw idee.......deze week in de zomdervakantie temperaraturen om over te huilen.....onder 20 graden....ik zie de oplossing: iedereen een warm snoertje om z'n tent!!
m antwoordt op 10 juli 2012:
De oorspronkelijke vraag van Johan was:
"Om welke reden mag ik de gewone vinylkabel niet gebruiken als aansluitkabel voor de caravan. Deze vinylkabel gebruik ik ook thuis (buiten) als verleng/aansluitkabel..........."
Daarop heb ik geantwoord dat er voorschriften zijn en dat daarom de vinylkabel niet is toegestaan.
Ook wil ik niemand iets voorschrijven wat wel of niet te doen. Maar als er dan in de discussie wordt gezegd "je moet niet meteen alles geloven...." dan wil ik er op wijzen dat het in principe verplicht is voorgeschreven welk materiaal is toegestaan. En dat niet alle campings al voldoen aan de voorschriften wil niet zeggen dat dan elke ander dat ook niet hoeft te doen.
Michiel antwoordt op 10 juli 2012:
Nogmaals, die EU voorschriften zijn niet dwingend voor particulieren. In Nederland is er voor electrische installaties de NEN 1010. Die geldt echter tot en met het stopcontact. Daarachter is het vogelvrij.
Of afwijken van de norm altijd verstandig is, is een tweede. Zo moet ik het gebruik van een ongeaarde grasmachinekabel met klem afraden. Maar 3x1,5² vinyl kan m.i. best. Mits zoals gezegd, met beleid.
MV
Nico antwoordt op 10 juli 2012:
Alles kan zolang je maar geen beroep op een verzekering hoeft te doen.
Bert.s antwoordt op 10 juli 2012:
Ik zou gewoon voor safe gaan.
En een geschikte kabel aanschaffen.
Waarom risico's nemen?
Gilbert antwoordt op 11 juli 2012:
ik had het wel over de oranje verlengkabel van de grasmaaier, maar die is hoegenaamd niet tweeaderig maar wel drie draden hoor er is wel degelijk een aarding, maar ik wil zeggen het is gewoon een verlengsnoer , weet ik veel of het van de een of ander soort is, ik denk zelfs gewoon plastyc of vynil. En daar ging de vraag toch over neopreem of niet, en niet over aarding of niet.
Paul Schiedam antwoordt op 23 juli 2014:
Vele antwoorden zijn al gegevens maar ik hoop dat Johan daar zijn vraag in herkend, zo niet:
"Vinylkabel verouderd in het zonlicht en kan daardoor haarscheurtjes gaan vertonen, bovendien wordt vinyl bij warmte week waardoor de mechanische sterkte verminderd"
Om deze redenen is bij buitengebruik Neopreenkabel voorgeschreven, voor 1 euro de meter heb je jarenlang plezier.
Zelf sta ik momenteel op de camping, mijn buurman heeft een mooie LMC van zo'n 25.000 euro aangesloten op zo'n wit "schemerlampen" snoertje :-( Tja je moet ergens op bezuinigen toch?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 juli 2014:
Ook de kleur is niet van belang. Ik gebruik een prachtig oranje snoer.....
Staat wel H05RR-F op.
Paul Schiedam antwoordt op 23 juli 2014:
Type H05RR-F is bedoeld voor huishoudelijk gebruik en onder licht vochtige omstandigheden bijv. in de tuin en is niet identiek aan H07RR-F deze is een zwaardere professionele kabel bedoelt voor buitengebruik onder zware condities bijv. belasting door voertuigen, trekbelastingen en waterplassen.
Er is verschil.
P v Est antwoordt op 23 juli 2014:
Gebruik al jaren werkplaats kabel. Leg de kabel altijd uit.Het op een haspel laten zitten van de kabel,kan leiden tot spoelvorming?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 juli 2014:
Weer wat geleerd Paul! Ik heb ook een (veel langer) zwart snoer in H07RN-F die kan ik dus beter altijd gebruiken.
Beverwijk antwoordt op 24 juli 2014:
Wat te denken van verlengsnoeren met oude hardplastic stekkers en contrastekkers
die onderweg van caravan naar de aansluitpaal in nat gras liggen al of niet voorzien van een plastic tasje waar ze ingewikkeld worden tegen de regen!!!!
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.