Eelko Mulder vraagt op 21 april 2007:
Ik heb een nieuwe Kip Vision 41 T caravan gekocht. Nu ontdek ik dat de kogeldruk bijzinder hoog is. Als de caravan niet is beladen, dus standaard, dan is de kopeldruk al 80 kg.
Als ik in de disselbak (een meer dan half lege) gastank plaats en het reservewiel (dat standaard daar geplaatst moet worden (zit n.l. de bevestiging) kom ik al aan een koppeldruk van boven de 90 kg. Dan moet ik al mijn spulletjes nog in de caravan plaatsen. U kunt wel nagaan dat de kogeldruk ondanks verdeling van het gewicht nooit in de veilige zone van ongeveer 75 kg. komt. Kunt u mij aangeven waar ik in de wet kan vinden hoeveel maximaal de kogeldruk mag zijn in welke (beladen) toestand. Bij auto is gewichts bepaling toch met half volle tank en een bestuurder geloof ik.
Ik hoor graag van u.
met vriendelijke groet Eelko Mulder, Harderwijk.
Jan@ antwoordt op 21 april 2007:
Op het plaatje op de trekhaak staat de maximale kogeldruk. Om te beginnen zou ik het reservewiel verhuizen naar een beugel onder de caravan achter de as.Verder zoveel mogelijk tegen de as aan laden en wat zware spullen(bv voortent) direct achter de as.Eventueel gastank in de koffferbak, hoewel ik daar geen liefhebber van ben. Alleen verder lichte spullen in de disselbak.
succes.
Lex M antwoordt op 21 april 2007:
Op 2 plaatsen kun je de maximale kogeldruk vinden:
- op het typeplaatje van de trekhaak,
- op het kentekenbewijs van de caravan (max last onder de koppeling)
Het kleinste getal van deze 2 is de voor de bewuste combinatie de maximale kogeldruk.
Hoeveel de auto maximaal (beladen) mag wegen staat op het kentekenbewijs van de auto. Dit gewicht is inclusief de actuele kogeldruk.
Bert antwoordt op 22 april 2007:
Eelko, er van uitgaande dat je metingen juist zijn vind ik de gevonden waarden van de kogeldruk relatief hoog voor een redelijk compacte (hefdak)caravan. Ik neem toch aan dat Kip deze caravan bedoeld heeft voor caravanners met een redelijk compacte sub-middenklasse auto. Daarbij zal een toegestane kogeldruk van 75 kg meer uitzondering dan regel zijn.
Bepalend voor de kogeldruk is de plaatsing van de opbouw op het onderstel en de afstand van de koppeling tot de as (de wielen). De Vision 41T is een tweetafelmodel met in het midden de keuken en het toilet. In mijn ogen dus erg standaard met voor- achter een standaard massaverdeling. De reservewielhouder is zoals je zegt standaard in de disselbak. Tel daar dat niet standaard reservewiel bij, twee gasflesjes, een beetje water (ook voorin?), 40 kg in de kleine achterbankkastjes, 60 kg in de grotere voorbanken en 75 kg ter hoogte van de as (keuken en toilet, hangkast) en dan krijg je het inderdaad nooit voor elkaar de kogeldruk lager te krijgen dan de lege 80 kg-waarde.
Mijn conclusie is dat de as te ver naar achteren is geplaatst t.o.v. de totale chassislengte en de opbouw en dit is in de ontwerpfase al fout gegaan.
Maar wat is 'fout'? Dat is het probleem. Volgens mij zijn er geen wettelijke voorschriften waaraan een caravanconstructeur v.w.b. minimum danwel maximum dissellast moet voldoen. Een Jurgens Explorer 'bush' caravan heeft zo maar een kogeldruk van 120 kg. Maar daar zit veelal een Landrover ofzo vóór....
Mijn persoonlijke mening is echter wel dat je mag verwachten dat het product moet voldoen achter het merendeel der 'doelgroeptrekauto's' en indien een waarde als dissellast anders is als 'normaal', hoe ruim dat begrip ook is, er melding van moet worden gemaakt in de documentatie danwel door de dealer in het verkoopgesprek.
Joost Kolen antwoordt op 23 april 2007:
Vreemd dat hier bij de constructie van zo'n "dure" caravan geen rekening mee gehouden wordt. Dit past niet echt bij een Kip vind ik.
Jan@ antwoordt op 23 april 2007:
Bert, is jouw conclusie, dat hier sprake zou zijn van een ontwerp fout, niet erg voorbarig na één klacht van iemand op dit forum. En zonder dat de opgegeven gewichten zijn gechecked door een expert?? Met Joost kan ik me niet voorstellen dat een ervaren merk dit zou overkomen en ik ga er niet vanuit dat het individuele exemplaren kan betreffen.
Tenzij er meerdere gelijksoortige aanwijzingen zijn voor dit model uiteraard.
Janka antwoordt op 23 april 2007:
In het instructieboekje van onze Golf staat dat de max. kogeldruk 50 kg bedraagd. Maar op het typeplaatje van de trekhaak staat 75 kg! Dus is daar ook nog een verschil in! Er staat ook dat je in zo'n geval het instructieboekje moet volgen en niet wat er op de trekhaak staat omdat deze natuurkijk ook voor andere auto's in aanmerking komt.
Bert antwoordt op 23 april 2007:
@ Jan@
Ik had inderdaad bij de 3e alinea van mijn reactie mijn opening moeten herhalen en Eelko moeten vragen, de reaktie van zijn dealer resp. Kip hier in het forum te plaatsen. Bij deze dus:
Nogmaals, er van uitgaande dat je metingen juist zijn is mijn conclusie dat de as te ver naar achteren is geplaatst t.o.v. de totale chassislengte en de opbouw en dit is in de ontwerpfase al fout gegaan.
@ Eelko: we zien je reaktie en die van Kip graag tegemoet.
harry antwoordt op 23 april 2007:
Ik weet natuurlijk niet of de metingen van de Kip Vision juist zijn, maar onze Kip Kompackt 37 EK heeft dit probleem ook, de as staat bij dit model ook te ver naar achteren.
Jan@ antwoordt op 30 april 2007:
Als hier werkelijk sprake is van een ontwerpfout vind ik dat ronduit schokkend. Dat verwacht je niet met de stand van techniek anno 2007. Ik ga ervan uit dat de fabrikant in dat geval het produkt terugneemt.
Ben benieuwd naar de verdere ontwikkelingen in deze.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 april 2007:
Er zijn meer caravans die leeg een erg hoge kogeldruk hebben zoals o.a de Kabe Briljant. Door de as ver naar achter te plaatsen krijg je wel vaak een betere wegligging maar is het beladen wat lastiger, zeker als je zware spullen in de disselbak wilt doen. Disselbak dus zo licht mogelijk houden met 1 lichtgewicht gasfles en het reservewiel onder de caravan plaatsen. Een tweede gasfles neem je dan bijvoorbeeld mee in de auto. De gewichtsverdeling en rijeigenschappen worden daarmee wel optimaal (in vergelijking tot caravans die wel een lichte kogeldruk hebben).
Jan@ antwoordt op 30 april 2007:
OK, maar er is m.i. wel een verschil tussen dat het bewust zo is ontworpen met het voor lief nemen van de genoemde nadelen en het voordeel. Of zoals hier wordt gesproken over een ontwerpFOUT!!!
Hoe moet ik het nu zien??
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 april 2007:
Over die Kip kan ik niet echt oordelen en zou ik toch graag een exacte meting van een fabrieks lege Kip willen hebben. Misschien lag bij aflevering wel de tent en stokken en de accu helemaal voorin ???
Van Kabe weet ik dat ze de Briljant eigenlijk op een chassis zetten van een Ametist (een grotere caravan). Dit om finaciele redenen omdat er maar heel weinig Briljants gemaakt worden en alleen voor de export en ze dus daar niet een apart chassis voor willen inkopen. Ze nemen dus bijkbaar voor lief dat de kogeldruk eigenlijk wat (te) hoog uitvalt.
Rico antwoordt op 26 november 2007:
Wel een heul late reactie, maar goed.
Toen wij begin 2005 onze Kip Celebration ophaalden bleek die ook een erg hoge kogedruk te hebben volgens de dealer. Om die reden hadden ze de caravanaccu in een bankkast achter gezet, resultaat: kogeldruk leeg 70 kilo. Max. kogeldruk volgens typeplaatje van de caravan 75 kilo. Toch hebben we in de praktijk, door netjes te laden, nooit problemen gehad met de kogeldruk. En die controleer ik steeds voor het aanpikken achter de auto.
We hebben afgelopen zaterdag een Kip Vision 41 ETD Special gekocht, showroommodelletje. Heeft vast bed voorin, keuken en toilet achterin, middendinette. Ik verwacht ook daar eigenlijk niet veel problemen te hebben met de kogeldruk, maar de tijd zal het leren.
Eelko Mulder antwoordt op 24 februari 2008:
Ik heb alle reacties gelezen en ik heb behoefte het volgende nog aan te vullen.
Ik heb diverse malen en met diverse invullingen (zoals met gastanks/zonder gastank, met reservewiel/zonder reservewiel etc.maar ook alles uit de caravan dus de voortent en stokken etc.) de kogeldruk gemeten. En zelfs zonder gastank(s) was de kogeldruk hoog. Meer dan 55 kg.
O.a. de Kipfabriek gebeld en geinformeerd naar de kogeldruk.
De vertegenwoordiger van de Kip vermelde mij dat de kogeldruk leeg op 55 kg. kwam. Leeg wil zeggen standaard o.a. met zitkussens en tafel maar verder geen enkele toevoeging. Dus een lege watertank en geen reservewiel en geen gastank. En ook niet met luifel etc. dus niets. Ook de ANWB gebeld en die vermelde dat de kogeldruk van de KIp standaard al vrij hoog is.
Ik heb nu een jaar ervaring met de Kip Vision en ben heel tevreden. De kogeldruk heb ik "opgelost" door achterop de caravan een fietsenrek te monteren en de fietsen daar op te plaatsen. Als ik zonder fietsen wegga is de kogeldruk wel weer hoog.
Wat ik dit seizoen ga doen is kijken of ik onder de caravan een reservewielhouder kan plaatsen en andere (BK) gastanks te plaatsen i.p.v. de stalen die ik nu heb.
Maar ik denk dat de plaats van de keuken in de Vision 41T (in het midden) en niet een eindkeuken ook van invloed is op de kogeldruk en dat Kip dit heeft onderschat bij de constructie.
Als iemand ervaring heeft met het plaatsen van een reservewiel onder de Vision hoor ik het graag.
Mail mij dan a.u.b. ejZONDERDEZETEKSTmulder@planet.nl.
Rico antwoordt op 25 februari 2008:
Je hebt mail.
michiel antwoordt op 1 februari 2011:
wij hebben ook zo'n vision 41T (met optie vast bed). De kogeldruk is inderdaad lastig hoog. Zelfs zonder het reservewiel in de disselbak meer dan 75 kg bij gewone belading. Onze Subaru had er geen moeite mee, maar we hebben nu een toyota Auris besteld die maar 55kg kogeldruk mag hebben.
Mijn plan van aanpak tot nu toe.
2.5 kg gasfles ipv standaard 5 kg
reservewielbeugel van Alko eronder
belading onder bed vandaan richting kofferbak auto en bankkasten.
Dat van die fietsendrager is nog wel het overwegen waard.....we wilden dat altijd eens gaan doen....fietsen op vakantie!
ik wil die beugel van Alko zelf monteren, is dat te doen zonder brug? Heb wel een alko-krik en ook een extra potkrik...en natuurlijk een gereedschapset.
Nog tips??
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.