Gea vraagt op 30 september 2012:
beste lezers
mijn vraag is deze,
na het lezen van de mover test is toch wel naar voren gekomen dat de duurste jongens uit de klas niet altijd de beste zijn?
wat zijn wij hier blij dat wij een mover uit het goedkope soort hebben aangeschaft.
zo gaat het wel vaker!
nu weet ik ook dat ze hier niet zo blij zijn met de kck.
maar ik denk ook wel dat er en niet alleen hier iets wat in het goedkopere en waar er dan mega veel van word omgezet graag af kraakt.
kijk als je iets hebt waar er 10.000 van worden verkocht of je hebt iets waar er mischien maar 100 van worden verkocht is de kans ook 100maal kleiner dat er iets van kapot gaat!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 30 september 2012:
Zie: http://www.caravantradingmuller.nl/mediapool/61/617657/data/kck/KCK10-44_Test_Movers_def.pdf
PieteR antwoordt op 1 oktober 2012:
Het laten meedoen van de prijs in de testuitslag is uiterst discutabel, omdat het de werkelijke uitslag maskeert.
Het zou beter zijn om de consument te laten liezen op basis van een correcte uitslag met een neutrale vermelding van de prijs.
Pas dan zijn echte keuzes te maken.
dabbertje antwoordt op 1 oktober 2012:
Prima dat er een nieuwe uitgebreide movertest is gedaan. Daar zaten veel mensen op te wachten. Alleen als je het bijgaand artikel leest, weet je eigenlijk nog minder.
___________________________________________________________
2 citaten uit een ander forum over deze test:
....deze test een hoop losse flodders wat alleen meer vragen oproept
P1 heeft ook een hand bediende. Terugrollen is zo een losse flodder het terug rollen valt wel mee de mover loopt heel langzaam terug de weerstand van de electronisch motor .
Mij stoort dat minder ik vind de kracht belangrijker . Ik heb meer moeite met het feit dat hij het grind pad niet door komt als met het idee dat de caravan een cm terug is gelopen voordat ik bij de hand rem ben.
Wat ik mis is data en informatie over de resultaten .
Welke mover stopt na 30 cm in de grind bak en welke rijd hem uit ? Welke mover slipt in het modderbad en welke niet .dat is informatie . Waar ze dan in het rijtje staan is niet zo boeiend
Van alle automaten met een handbediende variant zal deze de zelfde resultaten boeken alleen scoort de automaat hoger i.v.m het gemak .
Wat ik belangrijk vind als er iets kapot gaat aan een mover dat ik het losse onderdeel kan vervangen b.v een tandwiel of een simpel spietje van een paar centen en daar niet een hele unit van 600 euro voor moet kopen als die 5 jaar garantie over zijn. Wat belangrijk is dat ik met mijn probleem bij een dealer kan komen 2 dagen voor de vakantie en niet te horen krijg sorry onze service dienst zit de komende weken vol .
Als ik met mijn caravan op een terrassen camping sta dat ik niet bang moet zijn om boven te komen.
Ik wil dus niet weten dat hij goed de helling op kan maar weten wanneer hij het niet kan dus wanneer de mover afhaakt.
Ik wil weten wat voor materiaal is gebruikt......
......Wat me wel opviel, is het grote verschil in rijsnelheid van de verschillende movers.
Bijv: Simpark 19.6 cm/sec en de mover die er direkt onder staat, Enduro EM 303 A 7.6 cm/sec (is ook meteen het extreemste verschil)
Uit ervaring weet ik dat een Simpark best vlot is.
Dat de Enduro veel presteert, lijkt me vrij logisch als ie zo langzaam gaat.
Maar zo langzaam.. Je moet dan wel over veel geduld beschikken.
Wat me ook opviel, is dat de Enduro's blijkbaar veel meer presteren dan een paar jaar geleden.
Ik heb er eentje gehad, die met moeite een 1500 kg caravan kon handlen onder wat zwaardere omstandigheden.
Ik heb het idee, dat de test best heel goed uitgevoerd is.
Maar degene die het verhaal in de KCK heeft geschreven, snapt er niks van wat zijn lezers nu eigenlijk willen weten.
Wat ik ook wat vreemd vindt, is dat een mover die vlgs de fabrikant een max gewicht van 1800 kg kan verplaatsen op een helling, 2,7 ton te trekken krijgt.
Dat daarna een geur van oververhitting wordt waargenomen, is niet zo vreemd..
Hoewel het ook aangeeft, dat de mover veel te laat in de beveiliging gaat. Dat kan een verbrande elektromotor opleveren.
Dat wordt ook vermeld in de test, maar om dan diezelfde mover op plaats 4 te zetten vind ik toch wat vreemd.
De test heeft alleen Prestaties, Bediening, Beveiliging, en Eindoordeel waar punten voor worden gegeven.
Hoe zwaar tellen die 3 dingen dan mee ?
Maar goed, iemand die een mover wil aanschaffen, kan in ieder geval wel even makkelijk kijken met welke mover ie uit de voeten kan.
Als je caravan 1200 kg weegt, hoef je niet te kiezen voor een P1 of Simpark, die beiden 3000 kg aankunnen.
Aan de andere kant..kijk je dan naar bijv. een Reich Movecontrol Ecoline die 1800 kg aankan, zie je een adviesprijs van € 1495
Voor € 100 euro (adviesprijs) meer, kan je er ook een P1 onder laten zetten.
Dan weet je in ieder geval zeker dat je overal door en overheen komt..
Eigenlijk geeft deze test alleen maar de uitkomst die we allemaal al wisten..
Elke mover doet hetzelfde, nl een caravan verplaatsen.......
________________________________________________________
de conclusie dat de duurste movers niet altijd de beste zijn, kun je na het artikel in de KCK niet trekken. Wel dat alle movers een caravan prima kunnen verplaatsen.
Piet antwoordt op 2 oktober 2012:
Ik had deze zomer de pech om met een 2.2 Zafira met een LMC 490E aan de haak op een doorweekt grasveld in stromende regen terecht te komen en had totaal geen grip meer op het natte gras dan is een mover een uitkomst. Ik dacht ook zonder mover met deze nieuwe caravan gewicht ongeveer 1400Kg overal te kunnen komen maar helaas dus niet. En een mover brengt zijn aandrijfkracht nu eenmaal direkt over op de banden en in theorie heeft hij dan geen last van nat gras. Verder vindt ik ook de KCK test alleen een leesverhaal geworden ontdaan van de nodige technische informatie en meetgegevens die belangrijk zijn voor het bepalen welke mover het meest geschikt is in je eigen situatie. Hopelijk gaat de KCK nog een deel 2 in een volgend nummer brengen met daarin wat blijkbaar meer lezers vinden de nodige technische informatie.
Piet
Jan& antwoordt op 2 oktober 2012:
Ik gebruik mijn inmiddels al 8 jaar oude Reichmover niet meer. Ik zet de caravan gewoon altijd met de auto op zijn plek en het laatste duwtje kan nog net... en hij staat alweer op de gewenste plek.
Het is achteraf bezien een totaal overbodig, (toen nog)te duur en veel te zwaar apparaat, maar in zo'n test is komt dat punt natuurlijk niet aan bod😉
PieteR antwoordt op 7 oktober 2012:
Hartelijk gefeliciteerd, Jan!
Jammer dat je niet eerder ontdekte dat je zo stuurvaardig bent 😉
Heb je inmiddels ook geleerd dat anderen andere campings bezoeken, andere auto's hebben en de caravan moeten verrijden in knap lastige situaties, waar de auto niet bij past?
En als vanwege het comfort voor een mover wordt gekozen, deze mensen misschien nog wel sneller en beter met een aanhanger kunnen manoevreren dan jij?
Ik geniet van onze mover, maar ook van een knappe chauffeur, die de combinatie in een lastig gat frommelt!
En als ik opnieuw zou moeten kiezen? Dan gaat er een automatische Simpark onder, test of geen test... 😉
johan antwoordt op 7 oktober 2012:
Ik ben ook erg blij met onze TRuma SE R.
Heerlijk automatisch.
En ach, de opmerkingen over caravan blijven er altijd.
De laatste keer onze caravan met de mover mooi dwars op een klein plekje geplaatst. Hoor ik later opmerkingen van de buren over de noodzaak van een mover. Of eigenlijk dus het belacheljk maken van mensen die een mover gebruiken. Haar man, en een buurvrouw beaamde dat voor haar man, konden alles met de auto en de caravan. Dat was toch een peuleschilletje en een truukje. Toen ik de caravan ophaalde klonk dat weer.
Ik heb toen de auto en de caravan neer gezet zoals we aankwamen en ben naar ze toegelopen of hun man mij dat dan even wilde leren. Ik leer alles graag. Naast het schaamrood, ze wisten niet dat tentdoek geen geroddel tegenhoud blijkbaar, was er geen beweging waar te nemen. Bij de beide mannen die er nu wel bij zaten ook al niet. Het is niet zijn auto gaf 1 vrouw nog aan. Ik bood aan om mijn auto weg te halen en hun auto te laten zien hoe je dan in die kleine plek dwars kan komen te staan zoals de caravan stond. De mannen durfden het niet aan! Geen truukje wel geroddel. Ik vond dat een prachtige ervaring die ik jullie niet wil onthouden. Ja ik weet het, zo af en toe ben ik graag even een klierbak!
Verder weet ik ook wel dat ik de mover gebruik op momenten dat anderen het nog met de auto doen. Ik gebruik ook zoveel mogelijk de auto, maar de laatste zetjes en draaien kan ik fysiek niet meer. De mover helpt dus dat we op mooie plekjes staan zoals wij dat graag willen. De deur op de goede plek, uitzicht en stand tov de zon.
Ik vind een discussie over het wel of niet nodig hebben, of nodig vinden, van een mover op zich prima. Maar helaas gaat de discussie, of het gesprek, zo vaak over een onvermogen in rijvaardigheden die men de ander toedicht. Of eigenlijk zichzelf, of je man/vrouw, op willen hemelen ten opzichte van die ander.
Zonder dat ophemelen of neerschieten is het best een leuke discussie of gesprek.
Mart antwoordt op 7 oktober 2012:
Afgelopen zomer: overburen gaan verstrekken en we staan op een "autovrije camping", met als resulaat dat de caravans vrij dicht op elkaar in file gepakeerd staan. Onmogelijk om je auto vóór de dissel te krijgen. Je dient eerst de caravan minstens een kwart slag te draaien en dat valt niet mee op een drassig terrein waarin de wielen zich na 3 weken kamperen lekker hebben gezet in het gras. Het stel krijgt de nieuwe Fendt met geen mogelijkheid van de plek. De buurman schiet haastig te hulp en begint als een idioot aan de rechter handgreep te trekken. Nog geen seconde later ligt de buurman op zijn rug in het natte gras met de handgreep in zijn knuist. Zelf heb ik bewust gekozen voor een Mover (Truma SE R) om ONAFHANKELIJK te zijn. Zelf ben ik niet meer zo toeschietelijk om een ander te hulp te schieten. Moet er niet aan denken om iemands nieuwe Fendt te slopen....!
Laat me raden: Movers? dit gaat weer een welles nietes worden
peter2 antwoordt op 13 oktober 2012:
Een paar geleden hebben we de discussies over het nut van movers ook al gehad. Als mensen menen dat een mover onder een caravan overbodig is vraag ik ze altijd of ze ook een auto zonder stuur- en rembekrachtiging rijden, en dan is het meestal stil....... Ik gebruik inderdaad mijn mover alleen als ik de caravan met de auto wegens gebrek aan manoevreerruimte niet op de plaats kan zetten. Als een andere kampeerder hem altijd gebruikt, laat hem dan. Hij gebruikt zijn stuur- en rembekrachtiging tot ook altijd? Ik wens alle moverbezitters er veel plezier mee zonder rugklachten en afgebroken handvaten!.
Jan antwoordt op 14 oktober 2012:
“ Als mensen menen dat een mover onder een caravan overbodig is vraag ik ze altijd of ze ook een auto zonder stuur- en rembekrachtiging rijden, en dan is het meestal stil. ”
Slaat als een tang op een varken. Alsof je zelf actief voor stuur en rembekrachtiging voor gekozen zou hebben. Die zaken zitten tegenwoordig standaard op een auto en zijn niet optioneel. Er is ook geen keus of je deze zaken wel of niet gebruikt tijdens het autorijden. Hoe anders dan bij een mover.
Een vergelijk van likmevessie.
Ton antwoordt op 14 oktober 2012:
Er zijn nu eenmaal plaatsen op sommige campings waar je gewoonweg de caravan ondanks je stuurmanskunst niet zonder afkoppelen kunt plaatsen.
Wij gaan bijv. altijd naar dezelfde camping waar de plaatsen 8mtr breed zijn, haaks hierop als afscheiding heggen van 8mtr staan, en de caravan is incl. dissel 7.50mtr. Bovendien is er een verharde plaats waar de caravan achter geplaatst dient te worden.
Dan kun je sturen wat je wil, maar zonder afkoppelen is plaatsen dan onmogelijk.
De manier van verplaatsen van dat laatste stukje kun je handmatig of met een mover doen.
Kan/wil je dit niet handmatig, dan is een mover ideaal.
Kan/wil je dit wel handmatig, dan doe je dat met de hand.
Voor mij persoonlijk was het onafhankelijk kamperen met de caravan door gezondheidsproblemen nu afgelopen geweest zonder mover, dus voor mij persoonlijk is het een geweldige uitvinding.
m.vr.gr.
Ton
Hans antwoordt op 14 oktober 2012:
Beste movergebruikers.
Ik snap niet waarom jullie je nog steeds verdedigen voor het gebruik van een mover. Moet iedereen zelf weten.
Met vriendelijke groet.
Hans
Jan antwoordt op 14 oktober 2012:
“ Voor mij persoonlijk was het onafhankelijk kamperen met de caravan door gezondheidsproblemen nu afgelopen geweest zonder mover, dus voor mij persoonlijk is het een geweldige uitvinding.”
Prachtig Ton, maar hou het dan ook persoonlijk.
De voor en tegen discussie is al uit en ten treure gevoerd.
Dat hoeven we nu niet nogmaals te doen wel?
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.