Willem vraagt op 20 mei 2007:
Is het aan te bevelen de bandenspanning van de trekauto op te hogen bij het rijden met een caravan?
Rudy antwoordt op 20 mei 2007:
Misschien wel iets, maar wij doen dat nooit!
Eric antwoordt op 20 mei 2007:
Kijk maar eens in je instructieboekje of tankklepje, waarschijnlijk staat daar een aangepaste spanning bij volle belading van de auto.
Kogeldruk, bagage en eventuele passagiers achterin de auto, dan loopt het gewicht snel op.
Spanning moet dan vaak 0.2 tot 0.4 bar meer zijn dan bij normaal gebruik.
Robbert antwoordt op 20 mei 2007:
Bij onze Citroen C5 moeten wij conform het instructieboekje de achterbanden 0,4 bar meer druk geven.
Jan@ antwoordt op 20 mei 2007:
Inderdaad is er bij de meeste auto's een verschil in bandenspanning tussen een auto beladen met twee personen of met vier personen en bagage. Sowieso het laatste aanhouden. Wordt het niet aangegeven dan is het verstandig de bandenspanning met ca 0.50 bar te verhogen. Dat komt de stabilisatie van de combinatie ten goede.
jos antwoordt op 22 mei 2007:
Ik verhoog de bandenspanning van de auto altijd. Ik dan op of boven de 3 bar (indien dit mag, nalezen op de band).
Ik heb de indruk dat de combi hierdoor stabl=ieler is. Daarnaast heb ik nog nooit een lekke autoband gehad onderweg. Ze worden dus ook niet warm.
Frans antwoordt op 23 mei 2007:
Mijn bandenleverancier vertelde mij om de bandenspanning ivm het trekken van de caravan over een wat langere
reisperiode te verhogen van 2.1 bar naar 2.4 bar. Althans, voor mijn bandenmaat (225x45x17y) Dit komt
de totale stabiliteit en veiligheid ten goede. Voor de kortere reistijd is dit dus niet nodig.
Bert antwoordt op 23 mei 2007:
Ah, dus bij een korte trip vind je het niet belangrijk die toegenomen stabiliteit? Wat een nonsens!
Bert antwoordt op 23 mei 2007:
Ik wil aan die 'sneer' nog wel wat aan toevoegen...
Banden die zwaarder belast worden - en dat is het geval bij een dynamische kogeldruk en een volle kofferbak - e/o snel ronddraaien - hoge snelheden dus - worden door de grotere vervorming warmer. Die warmte kan leiden tot schade aan de band en een te grote vervorming kan leiden tot schade aan de 'kruisbandjes', de diagonale gordels van staal e/o kunststof.
Een (te) lage spanning is dus behoorlijk kwaadaardig, bovendien vergroot het de rolweerstand en dus het brandstofverbruik. Een (te) hoge spanning leidt zelden tot een klapband, een te lage DUS wel. De Astraatjes die tijdens onze cursussen gebruikt worden bij de anti-sliptraining krijgen zelfs 8 bar aan druk mee! Goed, dat is dus niet helemaal normaal gebruik, maar het geeft wel aan dat de normale maar profielloze banden onder die auto's moeiteloos tot die spanning kunnen worden opgepompt!
Een hogere spanning dan geadviseerd kan mogelijk wel leiden tot wat extra slijtage middenop de band. Echter slijtage van achterbanden op voorwielaangedreven auto's is bijna nihil. Dat brengt me meteen op het volgende punt. Ben je toe aan nieuwe (voor)banden monteer ze dan aan de achterzijde en plaats de achterwielen naar voor. Achterbanden hebben soms (vaak?) last van cupping. Dakpansgewijze slijtage van de blokken. Dit komt omdat ze altijd maar vooruit rijden (...) Gecupte banden veroorzaken een geluid of je wiellagers kapot zijn. Na een paar duizend km's vóórop is de makke over.
TJINNE antwoordt op 24 mei 2007:
Ewel Bert ik zou het niet beter kunnen zeggen want al wat je noemt heb ik tegengekomen,toen ik nog met mijn Omega reed heb ik ook eens 300gr meer geblazen vanachter en ben dan naar Cambrils gereden met de caravan en toen ik terugkwam moest ik binnen voor onderhoud en toen hij op de brug stond kon je pas goed zien dat de midden redelijk wat uitgehold was hetgeen me deed beslissen van dit niet meer te doen,nu heb een Zafira en durfde het niet meer doen als ik wegging met mijn caravan maar nu ik lees dat het geen effekt heeft zal ik het wel weer doen,en dat van die kappen in de achterbanden heb ik ook je ziet het en voelt het als je er tegen de richting in over wrijft,dus de volgende reis gaat er zeker weer 300 gr meer in,bedankt voor de leerzame opmerkingen,groetjes ,Tjinne
Carla antwoordt op 18 juni 2007:
Aangezien ik mijn caravan vanavond op ga halen heb ik het instructieboekje van mijn auto erbij gehaald om de bandenspanning aan te passen.
(Het zijn visa-versa "slechts" 30 km. maar stabiliteit lijkt mij voor elke afstand belangrijk en voor een ieder zijn/haar veiligheid zijn die paar minuten extra werk pinuts, toch?)
Volgens de tabel moet ik de druk bij de voorbanden met 0,2 bar verhogen en achter zelfs met 0,6 bar.
(Opel Corsa: Michelin Radial Tupless 165/70 R13 79T).
Het komende weekend ben ik van plan een proefrit met de beladen caravan te maken.
Nu mijn vraag:
Zijn er nadelen aan verbonden wanneer ik enkele dagen zonder caravan maar met (te) harde banden rijd? Ik kan me voorstellen dat de auto iets stugger zal rijden maar echt nadelig lijkt het mij niet.
Groet, Carla
Marcel antwoordt op 18 juni 2007:
Je banden zullen iets sneller slijten, maar als je maar weinig rijdt zal dat te verwaarlozen zijn.
Je verliest comfoort, de auto stuitert meer.
Je auto zal iets zuiniger rijden.
Je auto zal minder snel remmen. (de banden komen iets boller te staan en hebben daardoor minder grip. Bij een noodstop kan dat net het verschil maken.
De eerlijkheid gebied me te zeggen,dat ik ook niet meteen de bandenspanning aanpas als ik de caravan loskoppel. Feitenlijk rijdt ik de hele vakantie met dezelfde bandenspanning.
Veel plezier met je caravan en een fijne vakantie!
Carla antwoordt op 19 juni 2007:
Bedankt voor je antwoorden Marcel.
Er wordt tussentijds inderdaad niet erg ver gereden dus dat beetje minder comfort en iets meer slijtage worden weer gecompenseerd door een lager brandstofgebruik 😉
De tabel uit het instructie boekje komt echter lang niet overéén met de tabel welke in de tankdop van mijn corsa staat. Het betreft een Opel Corsa 1,5 D (bouwjaar 1995) voorzien van Michelin Radial Tubless 165/70 R13 79T
De bandenspanning volgens het instructieboek zijn:
Normale belasting = Voor 2.0 bar, achter 1.8 bar
Volle belasting = Voor 2.2 bar, achter 2.4 bar
De bandenspanning volgens de tankdop:
Normale belasting = Voor 2.3 bar, achter 2.1 bar
Volle belasting = Voor 2.4 bar, achter 2.8 bar.
Welke tabel moet ik nu aanhouden of moet ik er tussenin gaan zitten?
Bert antwoordt op 19 juni 2007:
Ik zou er vóór 2,2 inproppen en achter 2,6. En die spanning laat je er lekker in zitten wanneer je niet met de caravan onderweg bent. Is de praktijk solo voor je gevoel wat tegenvallend bij achter 2,6 (stuiterig, hard een bocht door en de tendens een stap opzij te zetten achter, vooral bij nat wegdek) dan doe je er goed aan verschillen aan te brengen tussen sologebruik en caravangebruik.
Voor wat betreft slijtage hoef je je geen zorgen te maken.
Carla antwoordt op 21 juni 2007:
Ik heb je advies vandaag opgevolg Bert en er nog wat lucht bij ingepropt 😉. Ik voel de verkeersdrempels in de straat nu beter dan voorheen maar die zitten er zo wie zo niet voor niets..............
Nu komende zaterdag maar eens zien hoe alles werkt met mijn "nieuwe" aanwinst erachter, ik heb er zin aan 😉
Bert antwoordt op 21 juni 2007:
Succes en veel plezier!
Carla antwoordt op 22 juni 2007:
Ben gelukkig niet de enige nachtdraver............
Hartelijk dank Bert, ben zelf ook best wel benieuwd hoe het proefritje naar Oss verloopt.
Weet dat het geen Portugal is maar krijg toch een beetje een idee waar ik op moet letten of waar nog iets aan gedaan moet worden.
Een verslagje komt zondagavond of maandag
Allen hartelijk dank!
dabbertje antwoordt op 22 juni 2007:
Hoi Carla,
Ik zal naar je zwaaien als ik je in Oss zie. Naar wat voor combinatie kan ik uitkijken??
Gr. Dabbertje
Carla antwoordt op 23 juni 2007:
Haha Dabbertje, je kunt uitkijken en zwaaien naar een paar meiden in een zwarte Opel Corsa en een Dethleffs Nomad.
Je kunt 's avonds ook even een drankje (Beerenburg-Cola...)halen bij Bar "DeeJee", daar zijn we namelijk uitgenodigd😉
Bert antwoordt op 23 juni 2007:
Oemph... Hebben ze daar bij de 'Deejee' een flinke parkeerplaats? Ik denk erover een nachtelijke caravan-rijvaardigheids-training in de buurt daar te beginnen. Volgens mij hard nodig. Enne, op een privé parkeerplaats kan dat (achteruit) ook met een 'Bee-Ceetje' achter de kiezen denk ik(?)
😉
Carla antwoordt op 23 juni 2007:
Daar is een joekel van een parkeerplaats Bert, zelfs meerdere dicht bij elkaar😉. Volgens mij niet privé maar voor het "goede doel" zou je een schot kunnen wagen bij de gemeente.
Als de trainingsnacht daar doorgaat, meld het dan even. Ik zorg dan voor de Beerenburg maar verwacht natuurlijk wel door jou training heelhuids terug in Friesland te komen 😉
joyce bijsterveld antwoordt op 1 april 2010:
Sinds kort hebben wij een continue bandenspanningsmeter.
voor 2.69 bar ( santa fé - stikstof gevuld )
achter 2.86 en 2.64
Is het verschil ( 0.24 bar) tussen rechts en links iets om mij druk over te maken?
AJ antwoordt op 1 april 2010:
Nee, geenr reden om je druk te maken.
Twee opmerkingen:
Als het de voorbanden zou betreffen ben ik wat strenger. Drukverschil van meer dan een halve bar kan scheeftrekken tot gevolg hebben.
Aangezien het een meting betreft die volgens mij wel heel leuk de honderste van een bar aangeeft zijn die dingen wel eens wat minder nauwkeurig dan wij hopen.
De meetfout tolerantie even meegenomen zal dat kwart barretje geen probleem opleveren. Zeker niet nu het achterbanden betreft.
vr.gr. AJ
jadatis antwoordt op 1 april 2010:
bij vraag over bandenspanning moet ik natuurlijk wel reageren
belangrijk voor de bandenspanning is het gewicht dat er op komt en de snelheid waarmee gereden wordt.
De snelheid is redelijk nauwkeurig te bepalen,maar het gewicht per band kun je je snel op verkijken.
Uit mijn bezig zijn met bandendruk uitrekenen, met gebruik van de formule die banden- en auto-fabrikanten zelf ook gebruiken, zijn diverse spreadsheets ontstaan , die ik op mijn openbare map van hotmail gezet heb.
Via de volgende link kun je verder navigeren op die openbare map . en de link brengt je naar een map met het grote serieuse bandendruk en aslasten-spel waarin je kunt spelen met de gewichten in de auto.
http://cid-a526e0eee092e6dc.skydrive.live.com/browse.aspx/.Public/Serieus%20bandendruk-spel
In deze map ook voorbeelden.
Een van mijn eigen trekauto een SEAT Alhambra met laadvermogen van 800kg , en die heb ik na uitrekenen tijdens de vakantie gewoon op de normaal adviesdrukken gehouden.
De banden werden niets te warm. Bij een auto met minder laadvermogen zal echter vaak de maximum adviesdruk nodig zijn. Maar deze wordt gegeven tot maximale technische voertuigsnelheid . die snelheid wordt echter met caravan erachter niet gereden. Dus mogelijk kan het lager, en dan is het verschil tussen met en zonder caravan erachter kleiner waardoor stuiteren vermindert en grip beter is.
Bert antwoordt op 1 april 2010:
Vraag was of het verschil van 0,22 bar (let wel Joyce geen 0,24 😉) ofwel 8,3% iets was om je zorgen te maken.
Mijn antwoord is: nee, maar ga een dezer dagen naar de pomp om het gelijk te krijgen resp. te brengen op de druk die voorgeschreven wordt door Hyundai. Controleer of beter vergelijk ook eens de waarden die deze automatische spanningsmeter je vertelt met de druk die een bandencentrum (met gecontroleerde apparatuur) constateert.
Da's net zo zinvol eens een keer zelf het brandstofverbruik uit te rekenen en te vergelijken met de info van je (merkgebonden mogelijk dus niet objectieve) boordcomputer... 😉
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.