Hans Koole vraagt op 24 mei 2013:
Als mijn Kip Kompakt leeg 550 kilo weegt en max tot 850 kilo mag worden beladen, mag ik dan ook tot maximaal 750 kilo belading aanhouden (200 kilo bagage is voor mij ruim voldoende) en de caravan van een witte plaat met kenteken van de trekauto voorzien? Moet hiervoor de RDW worden geïnformeerd?
Jan antwoordt op 24 mei 2013:
Tuurlijk niet.
Je vraagt toch ook geen toestemming aan de RDW als je slechts een fiets in je aanhanger vervoerd waar je een week tevoren een hap zand mee hebt vervoerd.
Jan antwoordt op 24 mei 2013:
En je Kip heeft een eigen kenteken.
Jeroen antwoordt op 24 mei 2013:
Als je een witte plaat wilt gaan voeren zal de caravan toch op papier niet meer dan 750Kg mogen wegen. Hiervoor zul je toch langs de RDW o.i.d. moeten.
Ik neem aan dat je nu een eigen kenteken hebt. dat moet dan dus afgemeld worden.
Jan Teepe antwoordt op 24 mei 2013:
En waarom zou je dit willen Hans Koole?
Hans Koole antwoordt op 24 mei 2013:
Nou Jan, dan kun je ook met alleen B-rijbewijs caravannen...
Verder misschien geen voordelen.
antwoordt op 24 mei 2013:
Hans Koole, iedereen die rondrijdt met een caravan boven de 750 kg zou volgens jou dus BE moeten hebben?
Ga eens via het menu (regelgeving) zoeken, dan gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open.
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/rijbewijs.php
Veel leesplezier
JT®
Frans antwoordt op 24 mei 2013:
Met bijv. een BMW X5 35i is dat inderdaad het veschil tussen rijb B of BE
Michiel antwoordt op 24 mei 2013:
Bespaar je de moeite, je mag dat kuikentje achter elke auto die dat op papier mag trekken met rijbewijs B meenemen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 mei 2013:
Beste 'vaste' forum antwoorders.... ik zou het zeer op prijs stellen als jullie een goed en serieus antwoord geven in plaats van alleen wat losse opmerkingen te lopen roepen.
Hans, als je via de RDW je caravan op papier laat terug keuren tot 750 kg dan mag je die gewoon met een B-rijbewijs trekken met elke auto. Kost je 60 euro en kan altijd weer ongedaan gemaakt worden. Een witte kentekenplaat is m.i. dan zelfs niet nodig maar dat moet je voor de zekerheid even navragen bij de RDW.
Jeroen antwoordt op 25 mei 2013:
Toch vraag ik mij af waarom Hans Koole dit wil.
Wat voor auto heb je, Hans?
Het is haast nooit nodig om echt onder die 750Kg te blijven om toch met rijbewijs B op pad te mogen.
Ik rijd zelf bijvoorbeeld ook met een caravan van zo'n 1000Kg legaal met B rijbewijs en zo velen met mij.
Is toch zonde van die paar tientjes als blijkt dat je nu ook probleemloos met je Kip op pad zou mogen.
Reinier antwoordt op 25 mei 2013:
Hans, Menno heeft gelijk. Als je met witte platen met kenteken van de auto wilt rondrijden, dan moet het maximum kentekengewicht onder de 750kg zijn. Dus jouw 850kg Kip is daarvoor te zwaar. Bij RDW in Veendam administratief terug laten zetten op 750kg (1x formuliertje invullen, kentekenbewijs meesturen en rond de € 60 betalen en een paar weken later heb je een nieuw kentekenbewijs voor je Kip)en je mag witte platen voeren. Als je later weer terug wilt naar het oorspronkelijke kentekengewicht, dan doe je dezelfde handeling opnieuw. Maar pas wel op: ook al kan jouw Kip na de wijziging naar 750kg een maximum gewicht aan van 850kg, je mag dat dan niet meer doen. Als ze je staande houden en controleren, zul je gewoon onder de 750kg moeten blijven, ook al mag de Kip oorspronkelijk 850kg wegen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 mei 2013:
Bij elke auto waarvan het MTM meer is dan 2650 kg heb je zelfs bij 850 kg caravan BE nodig. Denk aan bijvoorbeeld een bestelauto VW Transporter of MB Vito en de grotere SUV's (Landrover etc.).
Let er wel op Hans dat je Kip een mistachterlicht moet hebben als je terug gaat naar 750 kg.
Hans Koole antwoordt op 26 mei 2013:
Beste mensen, bedankt voor de informatie.
Het lijkt me wel gemakkelijk als ik een gebruikte Kip Kompakt in Belgie of Duitsland koop, om dan met een witte plaat klaar te zijn. Anders moet je weer een NL kenteken aanvragen etc.
Het is me weer duidelijk.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 mei 2013:
Als de caravan nog geen kenteken heeft (en je dat niet wil hebben) moet je het anders aanpakken. Dan moet je alle type plaatjes van de caravan halen waaruit blijkt dat de caravan zwaarder mag zijn dan 750 kg. Dan volstaat een witte plaat.
Jan Teepe antwoordt op 27 mei 2013:
Menno
Betekent dit, dat alle getrokken units <750 kg. totaalgewicht niet aangemeld hoeven te worden in Nederland als deze uit het buitenland komen? En hoe zit het dan met het max. te trekken massa, wordt dit dan als ongeremd of als geremd gezien?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 mei 2013:
Een aanhanger <750 hoeft niet gekeurd te worden (maar moet uiteraard wel aan de eisen voldoen) en niet geregistreerd te worden. Dergelijke aanhangers kunnen zowel geremd als ongeremd zijn.
Jan Teepe antwoordt op 27 mei 2013:
Menno
(maar moet uiteraard wel aan de eisen voldoen) ??
Hoe kan je dat in dit geval te weten komen of je daaraan voldoet? Bij > 750 kg. meld je de caravan aan bij de RDW en al naar gelang de verleende type goedkeuring van deze caravan, volg je de door de RDW aangegeven procedure. Bestaat er, voor particulieren beschikbaar, zoiets als een databank voor type goedgekeurde caravans van zowel <750 kg. als > 750 kg.?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 mei 2013:
Een caravan onder 750 kg heeft geen type goedkeuring dus bestaat die lijst ook niet. De eisen waaraan die met voldoen staan in de wet, maar gaan niet veel verder dan de verlichting en dat het er deugdelijk uit moet zien.
Hans Koole antwoordt op 27 mei 2013:
Heb zojuist een zeer nette Kip Kompakt 400 van 1986 gereserveerd.
Net Bovag onderhoudsbeurt gehad en nw kussens.
Ga 'm woensdag bekijken en hopelijk kopen.
Wel in NL met kenteken dus max 850 kilo, maar wat maakt het uit...
Aan m'n auto zal het niet liggen. De Kip wordt getrokken door een Audi A4 van 2008 met 2.7 tdi motor. Gechipt naar 230 pk...
Lijkt me heerlijk om straks de bergen in te kunnen trekken!
RobD antwoordt op 27 mei 2013:
M.a.w. De begin vraag was overbodig !!
Jan antwoordt op 27 mei 2013:
Toch wel makkelijk dat je confronterende vragen zelf kunt verwijderen he Menno?
Makkelijker dan echt antwoord geven op deze vraag:
“ (maar moet uiteraard wel aan de eisen voldoen) ??
Hoe kan je dat in dit geval te weten komen of je daaraan voldoet? ”
Naar de wet verwijzen is ook wel lekker makkelijk toch?
Geef nou toch gewoon antwoord.
Hans Koole antwoordt op 28 mei 2013:
Beste RobD,
Vragen stel je soms niet voor jezelf... Het is de bedoeling dat dit Kipje ook door mijn kinderen kan worden gebruikt en de nw generatie heeft standaard alleen een B-rijbewijs. En zeker geen A4 met 450 Nm trekkracht.vMaar goed, wat kint skele allemaal...
Ik ga lekker een Kip Kompakt 400 opknappen/inrichten en daar eerst maar eens twee weken mee naar de Franse Alpen.
Hans Koole antwoordt op 28 mei 2013:
Als ik het slingerverhaal lees, dan ben ik met een Kip van 550 kilo en een A4 van 1650 kilo (beide leeggewicht) goed af. Beladen zal het in de praktijk gaan om maximaal 800 kilo achter een auto van 1900 kilo (incl. twee personen en bagage). Daarnaast is de Kip voorzien van een antislingerkoppeling en ben ik goed op de hoogte van het belang van goed beladen (zware dingen laag en dicht bij de as). Snelheid is de belangrijkste factor als het om slingeren gaat. Is er onder deze omstandigheden nog veel kans op slingeren van een dergelijke combinatie? Hogere snelheid mogelijke? Binnen de wettelijke grenzen bedoel ik, dus 100 op de teller in Nederland, België en Duitsland en op de autoroute in Frankrijk max. 130 km/uur?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 mei 2013:
Een dergelijke kleine en lichte caravan achter een relatief zware (en goede) trekauto is een genot om mee te rijden. De kans op slingeren is bij normale snelheden (tot 100 km/u) erg klein. Hogere snelheden zijn zeker goed mogelijk maar houden natuurlijk altijd enig gevaar in zich. Maar ik durf de stelling wel aan dat jouw combinatie veiliger is met 120 km/u dan menig andere 'modale' combinatie bij 100 km/u.
gea antwoordt op 28 mei 2013:
beste menno,
mijn vraag is nu deze, bij mij in de buurt staat een aanhanger met eigen kenteken en daar rijdt hij mee rond,
nu zegt de eigenaar dat hij met deze tandemas aanhanger rond mag rijden zonder kenteken bewijs als hij onder de 750kg totaal gewicht blijft.
nu komt het mooiste ik heb op kenteken registratie dat kenteken nagetrokken en daar staat dat deze aanhanger eigenlijk niet meer aan het openbaar verkeer mag deelnemen omdat hij als gesloopt of gestolen staat gerigistreerd.
kun je dan zomaar met het kenteken van deze kar zonder registratie bewijs rondblijven rijden tot 750 kg.
kenteken is wd-rx-35
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 mei 2013:
Ja, dat mag maar wel met een witte plaat. Tevens zal hij type plaatjes e.d. moeten verwijderen waaruit blijkt dat de aanhanger zwaarder dan 750 kg mag zijn. De kar moet wel een werkend mistlicht hebben.
gea antwoordt op 28 mei 2013:
nee hij rijdt met een gele plaat waar het originale kenteken opstaat rond.
anders wist ik het nummer ook niet!
Michiel antwoordt op 28 mei 2013:
Dat de platen er nog opzitten terwijl ie als gesloopt of gestolen staat geregistreerd, is vreemd, zo niet verdacht. Bij sloop moeten namelijk de platen ingeleverd worden anders krijg je geen vrijwaringsbewijs. Blijft dus over dat ie gestolen is...
Nee, natuurlijk mag je niet met gele platen met het originele kenteken rondrijden als je je de bijbehorende papieren niet hebt. Ook al is ie maar tot 750 lg max beladen.
Overigens rijdt ik al jaren met een caravan waarvan op de as staat dat ie goed is voor 850 kg, en op de koppeling 780 kg. Ik rijdt rond met een witte plaat en zorg dat het geheel niet boven de 750 kg komt. Op het chassis zit geen geen plaatje waar een max gewicht op staat. En dus ... is dat 750 kg... de keten is zo zwak als de zwakste schakel. Nog nooit een probleem gehad..
MV
Ko-bus antwoordt op 1 juni 2013:
Grappig, omdat ik recent werd geconfronteerd met dit probleem. Ik rijd een Westfalia kampeerbus en wilde daar een caravan van max. 850 achter hangen. Dat mag dus niet in mijn geval, omdat de trekker een max.toegestane massa van 2810 heeft. Opgeteld is dat samen 3660, teveel gewicht voor mijn B-rijbewijs.
Ik heb daarom bij het RDW mijn caravankenteken ingeleverd en de max van de caravan administratief (gratis!) laten verlagen naar 690. De toegestane max massa van 3500 kg van auto plus caravan. Minder laadvermogen in de caravan, maar dat is geen enkel probleem.
Bijkomend probleem was dat ik ineens voor een mistachterlicht moest zorgen, en dat op een 7 draads... Enfin, al doende veel geleerd 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 juni 2013:
Verlagen naar 750 kg was voldoende geweest. Als de caravan immers niet meer is dan 750 kg mag je die altijd trekken met een B-rijbewijs, ook al kom je boven de 3500 kg uit.
Maar nog even een vraag. Heb je nu op je kenteken 690 kg staan en heb je dus weer een kenteken gekregen? En rijdt je met gele of witte kenteken platen?
Ko-bus antwoordt op 1 juni 2013:
Gewicht laten verlagen bij het RDW kost trouwens geen 60 euries, maar is gratis Check RDW http://alturl.com/ftznm Op deze site vind je alle regels, 3500 kg maximum toegestane massa (volgens kentekenbewijs) is de harde grens voor een B rijbewijs
ps:Ik heb een Kip Kompakt 400 uit 1983, nu dus met witte kentekenplaat 😉
Kentekenpapieren en plaat per post ingeleverd bij het RDW, samen met het ingevulde formulier wat ik van de site geplukt heb. Ik denk dat ik het typeplaatje met registratienr RDW lekker op de Kip laat zitten. Ik heb een bevestigingsbrief van inname kenteken gekregen van het RDW en die zit bij mijn autopapieren.
Ko-bus antwoordt op 1 juni 2013:
Duidelijker kan toch niet?
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/rijbewijs.php
@Eric antwoordt op 1 juni 2013:
Gratis?
In NL is niets gratis behalve de zon en daarom zien we die nooit. 😉
Kost 58 euro -->
http://www.rdw.nl/SiteCollectionDocuments/VRD/formulieren/3%20E%200364t %20Aanvraag%20aanpassing%20TMM%20op%20het%20kentekenbewijs
%20van%20een%20aanhangwagen.pdf
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 1 juni 2013:
Gratis is het inleveren van je kenteken, daar heeft Ko-bus het over. Niet het aanpassen zoals gebruikelijk bij caravans.
@Eric antwoordt op 1 juni 2013:
Van: Ko-bus
Datum: 01 June 2013 om 00:43
Gewicht laten verlagen bij het RDW kost trouwens geen 60 euries, maar is gratis
Kweenie maar hierboven heeft hij het toch echt over "gewicht verlagen"?
Zet hij mij toch mooi op het verkeerde been als ik dat lees? 😉
Ko-bus antwoordt op 2 juni 2013:
Voor het verlagen gewicht van 850 naar 690 en het inleveren van mijn kenteken kostte idd niets.
Waarom zou ik dat uit mijn duim zuigen?
Voor degenen die bij nader inzien niet zo goed gelezen hebben staat er dit op de site van het RDW waarnaar ik linkte, http://alturl.com/ftznm , bij stap 2:
2.U vult het formulier volledig in, ondertekent het en stuurt het samen met het complete kentekenbewijs en de kentekenplaat naar:
RDW, unit VRD Postbus 30.000 9640 RA Veendam In tegenstelling tot wat op het aanvraagformulier staat, hoeft u niets te betalen.
Maar als je per se toch wilt betalen wil ik mijn rekeningnummer wel even geven hoor 😉
Ko-bus antwoordt op 2 juni 2013:
Waar je overigens bij een dergelijke aktie wel op moet letten, is dat je sowieso een mistachterlicht moet hebben op een aanhanger/caravan <750 kg, (wel zo veilig, zat er bij mij niet op) en twee witte retroreflectoren aan de voorzijde, wat bij een caravan >750 van 1983 merkwaardig genoeg niet verplicht is.
> 750 kg http://www.caravanendewet.nl/page21.php
< 750 kg http://www.caravanendewet.nl/page22.php
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 juni 2013:
Ko-bus, wat ik niet snap is dat je het gewicht hebt verlaagt naar 690 kg. Dat staat nu toch nergens meer omdat je geen kenteken meer hebt? Je hebt toch geen papieren meer van de caravan?
Ko-bus antwoordt op 2 juni 2013:
@ Menno: Ik moest wel, omdat ik geen BE of B+ rijbewijs heb, en dat ook niet even snel kan halen, omdat ik met mijn combinatie van kampeerbus (max. 2810 kg. en caravan (nu max 690 kg) precies op 3500 kg max. massa zit, waar B-rijders nu eenmaal niet boven mogen zitten.
Ko-bus antwoordt op 2 juni 2013:
Voor de volledigheid: Ik heb een bevestigingsbrief van het RDW dat het gewicht v/d caravan verlaagd is tot <750 kg, en het kenteken is vervallen. Ook wordt vermeld dat ik gehouden ben aan alle voertuigeisen. Dus komt het nu aan op een zorgvuldige belading 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 2 juni 2013:
Kijk nu snap ik het en klopt het ook.... Je hebt geen kenteken meer en mag laden tot 750 kg (ook achter je camper!). En voor de duidelijkheid: je hebt je kenteken niet verlaagd maar ingeleverd. Vandaar dat het gratis is.
Ko-bus antwoordt op 3 juni 2013:
@ Menno,
Nee dat laden tot 750 kg mag strikt genomen dus niet; 2810+750= nog steeds 60 kg teveel voor een B-rijbewijs.
En dan maakt het geen verschil als de trekker in werkelijkheid minder dan 2810 weegt, het gaat om de max. massa waarde op het kentekenbewijs. Ik verwacht hier in de praktijk niet direkt problemen mee, maar in het buitenland zou zoiets zomaar vervelend uit kunnen pakken. En wat doet de verzekering bij een evt. ongeval?
Vandaar ook zorgvuldig laden 😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 3 juni 2013:
@ Ko-bus. Achter een auto tot 3500 kg mag ALTIJD een aanhanger tot 750 kg, ook al komt het totaal gewicht van auto en caravan boven de 3500 kg uit (4250 dus). Pas als de aanhanger zwaarder is dan 750 kg mag het samenstel niet meer zijn dan 3500 kg.
Lees de (onduidelijke) wet tekst er maar op na:
Rijbewijzen worden afgegeven voor het besturen van de volgende categorieën van motorrijtuigen:
e. motorrijtuigen op vier of meer wielen, niet zijnde een bromfiets, waarvan de toegestane maximum massa niet meer bedraagt dan 3500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste acht personen, de bestuurder niet meegerekend, alsmede daardoor voortbewogen aanhangwagens of opleggers waarvan de toegestane maximum massa niet meer bedraagt dan 750 kg, dan wel meer bedraagt dan 750 kg, mits in dat geval de toegestane maximum massa van het samenstel van trekkend motorrijtuig en aanhangwagen of oplegger niet meer bedraagt dan 3500 kg, een en ander afhankelijk van de gegevens op het kentekenbewijs van het trekkend motorrijtuig (rijbewijs B);
Ko-bus antwoordt op 4 juni 2013:
@ Menno,
Ik wil absoluut niet drammerig overkomen,
maar de situatie zoals jij m schetst is van toepassing op BE
danwel B+, zo zet je mensen op het verkeerde been.
Treingewicht van 3500 kg is echt de max voor B.
citaat van je vorige reaktie:
mits in dat geval de toegestane maximum massa van het samenstel van trekkend motorrijtuig en aanhangwagen of oplegger niet meer bedraagt dan 3500 kg, een en ander afhankelijk van de gegevens op het kentekenbewijs van het trekkend motorrijtuig (rijbewijs B);
Ko-bus antwoordt op 4 juni 2013:
Aanhanger voorttrekken met rijbewijs B
(van rijksoverheid.nl)
De rijbewijscategorie B geldt voor personenauto's met een aanhanger van maximaal 750 kilo (massa leeg voertuig + laadvermogen).
Is de aanhanger toch zwaarder dan 750 kilo? Dat is rijbewijs B alleen toegestaan als het gewicht van auto en aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo uitkomt. Wel mag sinds 19 januari 2013 de aanhanger zwaarder zijn dan de lege auto. Uit het kentekenbewijs van de auto moet dan blijken dat de auto een dergelijke zware aanhangwagen of oplegger mag trekken.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 4 juni 2013:
@ Ko-bus,
Ik geef toe dat het lezen van wetteksten niet eenvoudig is maar ik weet zeker dat je met rijbewijs B altijd een aanhanger mag trekken tot 750 kg. De 'mits' die je aanhaalt heeft betrekking op 'dat geval' en 'dat geval' heeft betrekking op aanhangers zwaarder dan 750 kg. En dus niet op de eerste alinea.
De Politie heeft het me onlangs ook nog eens bevestigd in een briefwisseling die ik onlangs met hun had over de nieuwe rijbewijs regels:
Het is toegestaan een aanhangwagen voort te bewegen met een TMM van niet meer dan 750 kg. Een personenauto mag een TMM mag hebben van niet meer dan 3500 kg. Omdat altijd een aanhangwagen met een TMM van niet meer dan 750 kg mag worden voortbewogen kan het dus voorkomen dat er een combinatie wordt gezien van 4250 kg.
Ko-bus antwoordt op 4 juni 2013:
Menno,
I rest my case 😉 Waar ik nog wel aan toe wil voegen dat de politie ook niet altijd op de hoogte is van de wetgeving, dat heb ik ondervonden met de mistachterlichtkwestie, maar dat kan ook bijna niet anders met dat onoverzichtelijke gebruik van termen.
Ik ben van plan om onder de 3500 kg te blijven, want ik zit bepaald niet te wachten op problemen met bijv Franse politie of de verzekering. Maar ik heb wel wat geleerd, 3500 kg is dus soms ineens 4200 kg.
Ko-bus antwoordt op 4 juni 2013:
en toch....
http://www.verkeerspro.nl/rijschool/2012/08/13/derde-rijbewijsrichtlijn-nieuwe-regels-voor-rijbewijs-b/
Theo Gerrits antwoordt op 4 juni 2013:
Keuring kleine aanhangers < 750 kg
Artikel 5.13.1
1.
Aanhangwagens, in gebruik genomen na 29 oktober 2012, moeten zijn voorzien van een voertuigidentificatienummer dat in het chassis, frame of soortgelijke structuur is ingeslagen, welk nummer goed leesbaar is.
2.
Aanhangwagens, in gebruik genomen na 29 oktober 2012, moeten zijn goedgekeurd en zijn voorzien van een constructieplaat waarop de volgende gegevens zijn vermeld:
a. de naam van de fabrikant;
b. indien typegoedgekeurd, het typegoedkeuringsnummer van het voertuig;
c. het voertuigidentificatienummer, en
d. de technische toegestane maximummassa en aslasten.
De regeling voor de bouwer van aanhangwagens is ingegaan op
1 mei 2009. Voertuigen worden geregistreerd door de RDW, geen kentekenbewijs, alleen registratie.
Na 3 jaar wettelijke eis in Regeling voertuigen, zie 5.13.1
Theo Gerrits
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.