Hub Janssen vraagt op 24 juli 2013:
Wat zijn de voor- dam wel nadelen van een caravantrekker met voorwielaandrijving.
Matt antwoordt op 24 juli 2013:
Een van de grootste nadelen is de tractie.
Als u op een helling staat zakt de auto ten eerste door de belading maar ook door de helling (de zwaartekracht meen ik, verbeter me als ik het mis heb) van achteren in de veren.
Daardoor wordt de druk op de voorwielen minder. Daardoor is wielspin in veel gevallen niet te vermijden. Op helling van meer dan ongeveer 15% kan dit problemen op leveren.
Een voordeel daarvan is dat op (niet te steile hellingen ) uw de voowielen kunt laten spinnen waardoor de koppeling bespaart kan blijven. Het laten spinnen is bij een schterwielaangedreven auto een stuk lastiger.
Matt antwoordt op 24 juli 2013:
http://www.caravantrekker.nl/algemeen/wegrijden.php
Hier nog meer over wegrijden op helling met daarin ook info over koppeling en aandrijving
Handig he zo'n site 😉
Jan@ antwoordt op 24 juli 2013:
Zoals Matt al aangeeft , de tractie. Bij het minste hellinkje op de camping op nat gras kom je al niet meer weg. Dan wordt het duwen geblazen.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 juli 2013:
Voordelen van voorwiel aandrijving:
- bewuste wielspin is goed mogelijk (bij wegtrekken op een steile helling)
- aangedreven wielen kunnen vaak op het camping weggetje blijven staan
- soms op de vlakke weg bij een lege auto iets meer tractie.
- iets meer tractie en kracht bij maximaal ingestuurde wielen
- bij achteruitrijden heeft de auto veel meer tractie.
Daarmee houden de soms ver gezochte voordelen wel op... Dat betekent ook dat achterwiel aandrijving zeker bij forse kogeldruk en belading van de auto voor meer grip zorgt. Bij veel krachtige trekauto's met voorwiel aandrijving is de tractie op de voorwielen zo weinig dat bij wegrijden altijd met beleid gas gegeven moet worden. Een grind of zandweg omhoog kan al snel voor problemen zorgen.
Zowel voor- als achterwielaandrijving is 'behelpen' vergeleken bij 4WD. Moet je toch kiezen vind ik de keuze tussen voor- en achterwielaandrijving nog heel lastig en is een 'goede' voorwiel aandrijver beter dan een 'slechte' achterwiel aandrijver en anders om....
Jan@ antwoordt op 24 juli 2013:
ps Dit kan je ondervangen door een paar van die (gele) rijplaten te gebruiken . Verkrijgbaar bij de caravanshop.(en/of je partner op de motorkap te plaatsen, mits een beetje van gewicht natuurlijk)
jan& antwoordt op 24 juli 2013:
Koop een Subaru. Door de AWD hoeft er nooit meer iets te slippen.
gea antwoordt op 24 juli 2013:
@jan
wij hebben een opel antara die heeft ook 4 wiel aandrijving,
en dan is hij van ons ook nog uitgerust met luchtvering, het is een buitenlander!
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 24 juli 2013:
Koop een Subaru. Door de AWD hoeft er nooit meer iets te slippen.
Ehh...de koppeling 😉
Elk voordeel heb z'n nadeel
MarkS90 antwoordt op 24 juli 2013:
Achterwielaandrijving in combinatie met een automatische versnellingsbak lijkt mij wel handig.
Veel grip door kogeldruk op de aangedreven wielen en de eventuele slip wordt in de automaat omgezet in beweging. Misschien handig om in overleg met de dealer een extra koeler voor de bakolie te monteren als je met een zware caravan op stap gaat.
Ruud antwoordt op 24 juli 2013:
In zn low gearing slipt de koppeling beslist niet Menno.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 juli 2013:
Jammer dat Subaru bijna geen Low Gear meer levert.
Bert antwoordt op 25 juli 2013:
@Ruud en Jan&.
Een koppeling slipt altijd tijdens het vanuit stilstand wegrijden, ook al doe je dat in Low... 😉
Overigens moet je goed zoeken wil je een nieuwe Subaru vinden die nog zo'n low-gear heeft. In Nederland is alleen nog de XV 1.6i leverbaar met zo'n slim dual-gear pookje. Had deze auto geen Low dan was het een uitermate slechte caravantrekker trouwens. Wegrijden vanuit stilstand op zeeniveau met maximaal trekgewicht (1500 kg) en volbeladen auto: 7,8% slechts. In Low wordt dat natuurlijk beter: 14% en op 2500 m hoogte 9%. Is dat goed?
Niet bijzonder. Op zich niet slecht voor een atmosferische 1.6 en met minder kilo's wordt dat snel beter hoor.
Feit blijft dat je met permanente AWD niet kunt kiezen voor wielslip i.p.v. koppelingsslip.
michiel antwoordt op 25 juli 2013:
Wat ik lastig vind aan sommige auto's is de ongevoeligheid van de koppeling. Bij mijn Toyota gaat hij (super)licht en zonder duidelijk aangrijppunt, dat maakt het dosseren lastig. Bewust een beetje wielspin, wat bij mijn Daihatsu Materia een koud kunstje was, lukt maar matig.
Maar over de vraag voor- of achterwiel aandrijving....bij en auto die zeer ruim in z'n PK's en trekkrecht zit zou ik achterwielaandrijving een pluspunt(je) vinden, maar bij een wat meer gemiddelde auto zeker niet. Als je een voorwielaandrijver hebt met Traction control.....zoek van tevoren uit of je deze gemakkelijk kunt uitschakelen...scheelt n hoop horten en stoten.
Ruud antwoordt op 25 juli 2013:
Helemaal eens Bert, maar dat is maar heel even en een stuk korter, zeker in vergelijking met de huidige "zuinige" auto's met de lange eerste versnelling.
jan& antwoordt op 25 juli 2013:
Niet zo negatief over subaru Bert.
Subaru gaat gewoon mee met zijn tijd, er is nu lineartronic. Dat is een geavanceerde cvt met stappenplan, die alle primitieve slippende koppelingen en bandenvreters doet verbleken, compleet met eXtra booststand.
De percentages die je noemt gelden hooguit voor de oude 1.5 versies😉
Kijk svp ook nog even naar de forester xt of de diesel versie.
Bert antwoordt op 25 juli 2013:
Nee, het betreft de 1.6 zoals ik schreef.
Je roemt de Lineartronic? Deze CVT lijkt best een aardig alternatief, maar de overbrengingen zijn dermate lang (in de Forester 2.0i) dat hij op een beetje steile helling geen snelheid kan ontwikkelen. Gelukkig slipt de koppelomvormer niet erg onder die omstandigheden anders ging hij nog kapot ook. De turbo XT is wel voor elkaar, maar die heeft een andere CVT.
Maar we drijven af... (niet over) 😉
Michiel antwoordt op 25 juli 2013:
Mis ik iets? een CVT heeft toch "oneindig" veel versnellingen en kiest op een helling gewoon de meest gunstige voor de gevraagde prestaties. Ik kan me voorstellen dat hij in de stand waarin hij vaste trappen heeft lange overbrengingen heeft, maar dan zet je hem gewoon in de reguliere stand en laat je de bak zelf kiezen.
Bij de caravantrekker van het jaar verkiezing doen de auto's met CVT het vaak prima, zoals de huidige Avensis 1.8, maar jij hebt andere ervaringen Bert? Ik denk dat een CVT wennen is, je hebt minder snelheidsgevoel door het "gummiband" effect maar de werkelijke prestaties zijn daarbij beter dan je denkt/voelt. Een Prius is ook sneller dan hij aanvoelt.
Bert antwoordt op 26 juli 2013:
Michiel: Ook een CVT heeft een laagste en een hoogste overbrenging tussen de conische pullies. Alles wat daar tussen ligt is in D(rive) inderdaad traploos. Oneindig is dus niet correct. Er is een begin en een eind... Al of niet geholpen door een koppelomvormer als koppeling tussen stilstand en rijdend.
Doe je online een berekening met een caravan van ca. 1500 kg dan lees je in het korte rapport o.a.: Steile hellingen moet u zo veel mogelijke vermijden omdat u maar net voldoende kracht heeft om te blijven rijden. Waarvan acte...
Een tijdje terug heb ik een cursist met zo'n combinatie in Zuid-Limburg les mogen geven. Wat ik dan vooraf doe is een uitgebreid trekkrachtrapport maken. Daarbij viel me al wat op in onderstaande grafiek.
Rijdend dus zonder omvormerslip is amper 18% te halen plankgas en met een minimale snelheid van tegen de 40 km/u. Althans volgens onze berekeningen. Zie de groene curve en de stip (= plankgas). Die groene curve is de kortste (1e) versnelling van de CVT.
In de praktijk: onderaan de Gulperberg heb ik het advies gegeven in de 90 gr. draai (vlak stuk) zo snel mogelijk naar 4200 rpm te accelereren is 39 km/u. Mijn cursist gaf echter niet voldoende gas en bleef dus op het steile stuk van ca. 17% 'hangen' bij ca. 2500 rpm laten we zeggen 25 km/u. Wat er toen gebeurde was eigenlijk helemaal niets: plankgas en het span ging niet harder. Het toerental bleef rond de 2500 rpm. Tamelijk verontrustend, want al snel beseft men aan de grens te zitten!! Wat was er gebeurd als het korte hellinkje nu eens dik 20% was geweest? Dan was hij stilgevallen, simpel. Vervolgens is wegrijden weer niet echt een probleem, want dan doet de koppelomvormer zijn stinkende (slippende) best. Tegen de 25% zou dan nog net kunnen op zeeniveau (voor een automaat met koppelomvormer is dat overigens magertjes). En als dat 'wegrijden' langer duurt dan ? gaat ie kapot...
Aan de ene kant dus goed dat Subaru de CVT zo heeft geprogrammeerd dat overmatige slip in de vloeistof-koppelomvormer tegen wordt gegaan (dus min of meer een lock-up). Dat voorkomt schade door oververhitting. Aan de andere kant zijn de totaaloverbrengingen al vanaf de kortste (1e) zo verschrikkelijk lang dat ik niet anders dan tot de conclusie kan komen dat Subaru vooral bezig is geweest met economy en niet met het trekken van aanhangers op steile wegen.
Met nadruk wil ik er op wijzen dat ik dit niet slechts baseer op onze theoretische berekeningen, maar ook in de echte praktijk heb geconstateerd.
Andreas-NL antwoordt op 26 juli 2013:
@Bert: Heb met interesse je uiteenzetting over de CVT gelezen. Rijd nu een Outback 2.5 i uit 2007 met 4-traps automaat waarachter een 1600 kg caravan. Heb er wel eens aan gedacht om de Outback in te ruilen voor een modernere gebruikte en omdat ik een automaat prefereer, zal dat wel een CVT zijn. Maar uit jouw verhaal begrijp ik er uit dat ik er dan niet echt op vooruit ga, tňch? Kan overigens nog jaren vooruit hoor met de oude: nét 100.000 km op de teller en rij maar 12.000 km/per jaar
Andreas-NL antwoordt op 26 juli 2013:
Correctie: de Outback is van 2005 en niet 2007. Sorry.
antwoordt op 26 juli 2013:
Bert, jouw bevindingen van de praktijktest op de Gulperberg komen me bekend voor.
Ik heb zojuist een praktijktest van plm 3000 km achter de rug en een deel van de route Napoleon was mijn speeltuin.😉
Reed ik in D dan viel hij bijna stil in haarspeldbochten, ik ging er vanuit dat hij (denkbeeldig) in de laagste "versnelling" reed. Ik flipperde links en hij trok weg als een speer. (display sprong op 1)
Daar wilde ik meer van weten (niet helemaal tot genoegen van mw. T).
Het gebeurde iedere keer weer.
Daarna een andere test en voor de bocht in M en teruggeflipperd naar 1. Weer dezelfde ervaring als jij. Wat schets mijn verbazing: Ik flipperde links, de display bleef op 1 staan, maar hij schakelde voelbaar terug en ging er wederom als een speer vandoor.
De caravan weegt plm 1450 kg.
Dus gebruik je linker flipper ook al staat hij in de 1 en het rijdt fantastisch.
Ik heb mijn bevindingen voorgelegd aan mn dealer, die had geen verklaring. Het wordt in breder verband overlegd met andere dealers en importeur. Ik hoor tzt nader, al vraag ik me wel af welke gek dit soort fratsen nog meer gaat uitproberen en daarover vragen gaat stellen bij zn dealer.
Ik ben uiterst tevreden over deze auto. Ook de x-mode is een perfect werkend ding op grind/zandwegen en steile afdalingen met bochten. Bijna stilstaand baant hij zich naar beneden zonder dat je iets hoeft te doen behalve sturen natuurlijk. maar dat is ook echt het enige.
Ik slaakte de opmerking: wat een saaie auto, ik hoef niets meer te doen.
Die opmerking had ik niet moeten maken 😉.
Met caravan reed ik plm 1 op 7a8 en solo tussen de 1 op 14a15.
Een aantal malen de S-mode uitgeprobeerd, maar die heeft m.i. weinig waarde. De auto rijdt al snel met een vrij hoog toerental als er serieus gewerkt moet worden (boven 4000rpm), dus heeft een nog hoger toerental weinig/geen toegevoegde waarde.
Dus even terug naar de vraag: voor EN achterwielaandrijvijng met cvt en koppelomvormer.
vrgr
JT®
Frans antwoordt op 26 juli 2013:
JT, dit zijn interessante ervaringen met die linker flipper in ‘stand 1’. Het lijkt me dat er twee dingen kunnen gebeuren: hij schakelt inderdaad naar een lager verzet of hij pakt er meer koppelingsslip bij (lock-up of slipbegrenzing wordt uitgeschakeld). Heb je hier nader onderzoek naar gedaan? Staan de overbrengingsverhoudingen die corresponderen met de standen 1 t/m .. vermeld in het instructieboekje? Weet je toevallig de bij de dan draaiende toerentallen behorende rijsnelheden?
De tip om op deze manier even wat meer trekkracht te krijgen in noodgevallen is in ieder geval het vermelden waard!
Bert antwoordt op 27 juli 2013:
De kortste overbrenging (de 1e dus) zou 24 km/u moeten opleveren bij een toerental van 2500 rpm.
antwoordt op 27 juli 2013:
Frans, ik ben geen techneut en heb dus geen onderzoek ergens naar gedaan. Hopelijk krijg ik wel antwoord van de dealer/importeur.
Ik denk dat als er alleen sprake zou zijn van meer koppelingsslip, ik niet dat duwtje in de rug had gehad. De combinatie (plm 3300 kg) ging er op dat moment vlot vandoor.
De overbrengingsverhoudingen heb ik niet.
Het varieert tussen 3,581 en 0,570 en de eindoverbrenging is 3,900.
De toerentallen met bijbehorende snelheden weet ik niet.
De aandacht lag op de weg met scherpe bochten en met een half oog let ik op mn toeren, de snelheidsmeter is op die momenten voor mij ondergeschikt.
Maar ik schat dat ik plm 20-25 reed met plm 2500 toeren toen de fut eruit was. Gas geven bood geen soelaas, of trapte ik net niet hard genoeg om de kickdown te activeren? Zou zo maar kunnen. Links flipperen lukte wel, de toeren gingen over de 4000 en de snelheid ging gelijk flink omhoog. Best een vreemde gewaarwording, maar ik was er wel blij mee.
Als er iemand is die dit kan verklaren dan hoor ik het graag.
vrgr
JT®
antwoordt op 27 juli 2013:
Nog even iets heel anders over deze auto, we zijn nu toch allang afgedwaald van de oorspronkelijke vraag 😉 Sorry Huub Janssen.
Het totaal toegestaan gewicht is 2015 kg. Wie net als ik er een cv achter heeft hangen van toegestaan 1500 kg is dus 15 kg te zwaar om met B-rijbewijs te mogen rijden. Ik laat de mijne terugzetten op 2000 kg zodat ook mn kinderen ermee mogen rijden en ik in Belgie en Frankrijk legaal de grens van 90 km (waar toegestaan) kan overschrijden.
vrgr
JT®
Bert antwoordt op 27 juli 2013:
Kun je een keer naar Zuid-Limburg komen John? Gaan we wat testen. Locatie camping Grensheuvel in Noorbeek.
Jan@ antwoordt op 27 juli 2013:
Erg interessant om te lezen/weten. Want het lastigste van een automaat met omvormer vind ik dat je moeilijk kan bepalen wanneer die nog slipt en wanneer die inmiddels op lock up rijdt bij steile hellingen waar je om een of andere reden langzaam moet rijden.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 juli 2013:
Je zou dan ook moeten weten of de lock-up wel in elke versnelling beschikbaar is (hoe dat bij de Subaru CVT is weet ik niet). Bij wat oudere, simpele automaten kan je de lock-up nog wel 'voelen'. Net alsof hij nogmaals opschakelt en de toeren heel weinig zakken. Heb je geen lock-up is er altijd wat slip in de omvormer.
Jan@ antwoordt op 27 juli 2013:
En zit er wel een lock up de lage versnelling/stand.??
Ik rij inmiddels ook met een cvt met koppelomvormer met 6 vaste standen. Van mijn vorige twee automaten had ik altijd het idee bij wegrijden dat de koppelomvormer van mijn V70 veel meer slipte dan die van mijn Zafira, terwijl de V70 een 5-bak en en de Zafira een 4-bak,
jan& antwoordt op 27 juli 2013:
Hoi Bert,
In Cadier en Keer is een vriendelijke Suubdealer, dus wat let je om een proefrit met een cvt suub te maken?
Naast de deur van de dealer is al een leuk hellinkje😉
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 juli 2013:
das deze:
Frans antwoordt op 27 juli 2013:
Hoe het bij een Subaru CVT (of Mercedes…) werkt weet ik ook niet. Bij het veranderen van de overbrengingsverhouding heb je bij een cvt geen koppeling nodig en de koppelomvormer kan hier dus alleen als wegrijhulp dienen om voldoende koppel te genereren onder een ‘lange 1’, waarna de CVT het helemaal overneemt. Verder zou de koppelomvormer kunnen worden bijgezet bij een kick down, maar of en wanneer precies wel en niet is gissen. M.n. ook de toestand (gaspedaal/toerental) waarbij dalend in het kleinste-verzet-gebied de vloeistofkoppeling er bij komt is belangrijk. Zou mooi zijn als Subaru daar inzicht in geeft en anders zal Bert het wel uitdokteren 😉
antwoordt op 27 juli 2013:
@Bert,
Das niet bepaald naast de deur 😉
Maar wat Jan& schreef, wilde ik jou ook voorstellen.
Dat heb ik zelf nl ook gedaan.
Na een paar solo proefritten van plm een uur heb ik de dealer gevraagd of ik de auto een keer een hele dag mocht hebben om uitgebreider solo en bovendien met caravan te gaan rijden.
Ik heb gemerkt dat er meer dealers zijn die al bij voorbaat een trekhaak hebben gemonteerd.
Trek je vriendelijkste gezicht en het gaat vast lukken.
vrgr
JT®
michiel antwoordt op 28 juli 2013:
@bert dank voor je heldere uiteenzetting. Ik twijfel namelijk nog steeds of ik van de nieuwe Auris de CVT of handgeschakelde versie zou willen. Ik begrijp nu dat de CVT dus zo zijn beperkingen heeft in specifieke situaties. Het gemakkelijker wegrijden op een helling vind ik een groot pluspunt, en in 99% van de gevallen lijkt mij de CVT extra comfortabel. Ook de Toyota CVT kent de handschakel-mogelijkheid met flippers aan het stuur, dus wellicht biedt dat soelaas zoals bij de Subaru van JT.
De Auris CVT deed overigens mee aan de trekauto verkiezing in GB en deed het daar niet onverdienstelijk. De CVT maakte het wegrijden op een helling gemakkelijk, was het verhaal. Ze testen daar ook op een 17% helling(!) met ruim 1200 kg aan de haak. Wellicht was het zwakke optreden van de Avensis bij jouw training een toevallige samenloop van omstandigheden (welke je dus evengoed niet wil meemaken). Aan de andere kant...wanneer die auto handgeschakeld was geweest, en op diezelfde helling was stilgevallen (door een foutje van de bestuurder), was wegrijden met die massa waarschijnlijk zo goed als onmogelijk geweest. Elk systeem heeft zo zijn beperkingen, en de bestuurders waarschijnlijk nog het meest. Wel leerzaam, en leuk om te weten......
Bert antwoordt op 28 juli 2013:
Die ervaring was met een Subaru...
Michiel antwoordt op 28 juli 2013:
I'm a natural blond...haha. Ik vulde het zelf in omdat jij in n ander topic eens zei dat je n Avensis 2.0 CVT op n training had gehad, en dat vond je absoluut geen goede trekker.....
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!
Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.