AdM vraagt op 13 april 2014:
Hallo,
Iemand ervaring met een satfinder.
werkt zo,n apperaatje en of tips.
Gijs antwoordt op 13 april 2014:
Hallo,
Werkt perfect.
Korter kan ik niet maken.
Mvg Gijs
Debouncer antwoordt op 13 april 2014:
Satfinder is een beetje een naam die mogelijk teveel verwachtingen schept. Het is een apparaat dat je de mogelijkheid biedt om je schotel fijn af te stemmen. De meeste satellietontvangers hebben deze functie ook, maar dan moet je de TV in zicht hebben. Toch is het een waardevol stukje elektronica. Alvorens aan te sluiten moet je globaal de richting vaststellen van de gewenste satelliet. Ik neem aan dat dat Astra is. Met de gegevens van http://www.dishpointer.com/ kan je thuis al de elevatie (de hoogte) en de hoek (richting) van je locatie vastleggen. Stel ter plekke de elevatie van de schotel in, zet het statief waterpas en richt de schotel ongeveer in de richting van de satelliet. De Satfinder zal nu gaan piepen en het hoogste geluid is het sterkste signaal.
AdM antwoordt op 13 april 2014:
En hebben jullie dan een merk, of werkt zo,n ding van 15 euro ook al goed.
Debouncer antwoordt op 13 april 2014:
Ik heb een König. Geen idee of dat topklasse is, maar die kost denk ik, ook zo'n 15 euri's. Gebruik hem al jaren naar volle tevredenheid.
jan& antwoordt op 13 april 2014:
Een simpel kompasje maakt een satfinder overbodig.
Ontvangststerkte cq signaalkwaliteit kun je via de ontvanger aflezen op je beeldscherm.
Ik kan het zelfs met een dubbele lnb. 😉
Gijs antwoordt op 13 april 2014:
Met een simpel kompasje ben je er niet, steeds naar binnen lopen of tegen elkaar staan schreeuwen, of je moet de tv kunnen zien vanaf de schotel.
Ik heb zelf ook een konig met wijzerschaal en piep.
Die sluit je aan direkt achter de LNB en je ziet gelijk wat je doet met je schotel.
Na het afstellen de satfinder er wel tussen weg halen.
En hop, goed beeld en perfect afgesteld.
Kompas erbij is wel makkelijk voor het bepalen van de plaats.
Grt Gijs
Gijs antwoordt op 13 april 2014:
Nog ff een aanvulling:
Een goedkope werkt ook goed.
Grt Gijs
Freek antwoordt op 14 april 2014:
Heb de ervaring dat "zo'n goedkoop ding" van een euro of 15 perfect werkt.
Ter aanvulling hoewel dit niet wordt gevraagd; ik maak zelf altijd gebruik van deze site: http://www.dishpointer.com/
Je kunt hier je locatie invullen en de gewenste SAT en je krijgt de juiste hellingshoek (elevation) en de richting in graden.
Zelf doe ik dit ter plekke maar mocht je onderweg geen beschikking hebben over internet dan kun je dit natuurlijk thuis al doen ingeval je de plaats van bestemming al weet.
In combinatie met mijn (goedkope) satfinder heb ik in de regel binnen een paar minuten haarscherp beeld.
Freek antwoordt op 14 april 2014:
Sorry, zie pas nu dat de website uit mijn vorig bericht reeds is genoemd.. 😉
Joost Kolen antwoordt op 20 april 2014:
Voor het instellen van mijn schotel gebruik ik altijd de SatFinder app op mijn smartphone. Wanneer je de app opstart kijk je door je camera en via een laag over het beeld zie je waar je de satelliet kunt vinden. Vervolgens ga ik achter mijn schotel staan richt de kop op de satelliet en het werkt. Ik kan me de tijden nog herinneren dat ik met die piep dingen aan de slag moest, vaak na een halfuur nog geen beeld. Met de smartphone in de hand 2 minuten en je hebt hem te pakken.
Debouncer antwoordt op 20 april 2014:
Die app laat je wel zien in welke richting de satelliet gevonden kan worden, maar is geen afstemhulp. Daarom zei ik ook dat de term "satfinder" eigenlijk de lading niet dekt. Het al gegeven webadres van Dishpointer geeft ook al richting en hoek. Niettemin zal je de schotel nog steeds fijn moeten afstemmen. Al of niet met behulp van een satfinder.
don antwoordt op 20 april 2014:
En daar is hardhoofd weer !!
Als Joost met de APP zijn sat afstelt moet jij niet gaan zeggen dat het niet kan, HIJ heeft ervaring ermee.
Joost Kolen antwoordt op 20 april 2014:
Voor de mensen die denken dat de apps niet werken, prima lekker blijven klooien. Afgelopen 3 jaar bovenstaande techniek gebruikt en meerdere medekampeerders aan de tent gehad of ik ze wilde helpen. Je hebt overigens wel en verbinding met internet nodig op je smartphone anders werkt het niet.
Gijs antwoordt op 20 april 2014:
Joost, je dwaalt af van het onderwerp.
Er word gevraagd naar een meter en geen app.
En wat betreft het afstellen met die meter is zuiverder dan jouw app.
En als jij er een half uur mee bezig bent, steek dan de hand ik eigen boezem, want dan doe je echt iets verkeerd.
Ik ben het toch echt wel met Debouncer eens, een goeie afstelling krijg je alleen met een satfinder en niet met een app.
Ik heb nog nooit een antenneboer met een app zien werken en wel met een satfinder, dat zegt toch al genoeg.
Grt Gijs
Andreas-NL antwoordt op 20 april 2014:
@Gijs: dit is appels met peren vergelijken. Want die "antenneboer" gebruikt een professionele, dure sat.finder; gevoelig en die geeft elke gevonden satelliet met naam aan op het display, in tegenstelling tot die sat. finders van € 15,=. Je hoort een signaal maar zit heel gauw de verkeerde satelliet af te stellen want er zitten er diverse dicht bij elkaar. Wat dat betreft zie ik meer brood in een goed kompas; niet zo'n ding met een trillend naaldje maar een wat trager werkend vloeistofkampas van misschien 2 tientjs met een goede graadverdeling. En voor de juiste elevatie en richting heb ik dishpointer niet nodig. Daar heb ik 2 kaartjes van Europa voor met voor vrijwel alle locaties de juiste getallen. Overigens zijn er óók decoders die een duidelijk acoustisch signaal afgeven bij het afstellen, o.a. de Rebox.Terwijl jij de schotel beweegt, hoor je aan het signaal of je dichter of verder weg bent van de juiste afstelling. Heel handig als je het alleen moet doen.
Debouncer antwoordt op 20 april 2014:
Dishpointer maakt het mogelijk om thuis al de gegevens te verzamelen voor de afstelling van je schotel op je vakantiebestemming. Met name de elevatie is hier van belang. Staat die goed dan kom je al rond draaiend je satelliet wel tegen. Dat zullen er met die ingestelde elevatie ook weer niet al teveel zijn. Je gaat er onder door of er overheen. En dan is een satfinder van een gering bedrag goed genoeg om fijn af te stemmen. Met zo'n app krijg je heus wel dezelfde info als van Dishpointer maar er mee afstellen is een ander verhaal.
Gijs antwoordt op 20 april 2014:
Andreas kijk ook even naar mijn vorige post, daar zei ik ook met kompas.
Wel eerst even lezen voor je antwoord geeft.
En die antenneboer heeft wel een duurdere betere versie, maar het is wel een satfinder en geen app.
Ook kan je het doen met het signaal op je decoder als jij van lopen houdt of van schreeuwen tegen elkaar van: is nu het beeld goed?
En als je alleen bent moet je ook nog op de tv kunnen kijken wat niet altijd mogelijk is.
Maar om terug te komen bij de vraagsteller, want we wijken wel weer een eind af, Die wil alleen maar weten of een satfinder werk en daar zei ik ja op en nog beter met een kompas er bij.
En de ene doet het zo en de andere zus, Doe ieder wat je bevalt en de vraag steller heeft allang zijn antwoord, want die is al op vakantie.
Grt Gijs
Andreas-NL antwoordt op 20 april 2014:
Ik heb het goed gelezen, Gijs. Ik heb jou alleen aangesproken over het grote verschil tussen de ene en de andere sat.finder. En met mijn opmerking over een goed kompas ga ik in op eerdere bijdragen die spreken over een "simpel kompasje". Nogmaals: met een akoestisch signaal op je decoder hoef je juist niet te lopen of naar elkaar te schreeuwen; je blijft bij je schotel en stelt die optimaal af omdat het signaal steeds sneller gaat pulseren. Heel makkelijk. Hopelijk is het nu duidelijk.
@Debouncer: De elevatie en richting zijn beide belangrijk. Maar direct de goede elevatie vinden is lastig. Een simpel statief en een "gewricht" waarop een ruwe gradenverdeling staat. Bovendien moet de driepoot nog precies vlak staan. Die satellieten hangen allemaal boven de evenaar en als ze qua richting bij elkaar staan, geldt dat natuurlijk ook voor de elevatie. Ga het maar na bij dishpointer bijvoorbeeld. Mijn idee is om te beginnen met de richting omdat een kompas nauwkeuriger werkt. Globaal stel je dan de elevatie in en zodra ik het beste signaal heb ga ik fijn afstemmen met de elevatie. Ben nooit lang bezig na 12 jaar ervaring. Ik heb niets tegen sat. finders maar ik heb ze niet nodig.
Je moet gewoon weten waar je mee bezig bent en hoe het werkt. Heb al heel wat keren die finders gehoord in alle toonhoogten, soms een half uur lang dus het geheime wapen is het zeker niet.
Debouncer antwoordt op 20 april 2014:
Om de satelliet te vinden zijn een richting en een elevatie nodig. Dat is duidelijk. Om de elevatie van thuis "mee te nemen", is het noodzakelijk dat het statief goed waterpas gezet wordt zoals ik al eerder aangaf. De richting is uiteraard niet vooraf instelbaar. Dit lijkt me ook duidelijk. De meeste statieven laten zich makkelijker ronddraaien dan dat de elevatie van de schotel verstelt wordt. Dat is zeker het geval bij de vrijwel algemene Triax-schotel. Satellieten staan op 30000 km van de aarde boven de evenaar. Hoe meer een satelliet vanuit het zuiden naar het oosten of het westen gaat hoe lager wij hem moeten zoeken. Zo werken de polar-mounts. Dus komt is het mogelijk om al ronddraaiend met zekerheid binnen korte tijd de juiste satelliet te vinden. In het gevals van bv. Astra 1 instellen op SBS6 (de zwakste) een bij een piep van de satfinder even op de tv kijken of er beeld is. Zo niet door naar de volgende piep. Normaal doe ik het op deze manier ook binnen twee minuten.
Quirien Sengers antwoordt op 7 mei 2014:
Ben wel wat laat met mijn reactie maar dat komt omdat ik nogal wat leeswerk aan het in halen ben.
In principe hebben jullie allemaal gelijk en als je de satelliet binnen 2 minuten hebt houden zo. Verder schreeuwen hoeft niet, staat zo asociaal je kunt ook je duim omhoog, opzij of omlaag uit het raam doen.
Wat ik nog mis is dat er nog een eenvoudere methode bestaat zodat ik vaak nog geen 2 minuten nodig heb en de schotel direct goed staat.
(Meer dan 15 jaar ervaring en hobby matig ik allerlei klussen doe op schotelgebied en satellietontvangers, hierdoor menig campeerder geholpen met schotel of op zijn satelietontvanger indien mogelijk Firmware aanpassingen c.q. nieuwe frequentie/transponder aanpassing.)
Even terug naar de vraagsteller ja ik heb ook een satfinder maar die gebruik ik niet of zelden.
Snelle methode als de zon er is en je voor twaalf uur op de camping bent.
Afhankelijk van de satelietpositie maar b.v op de Astra 1 19.2 graden naar het oosten vanuit het zuiden.(180 graden)
+/-12.45 uur sta je praktisch op deze sateliet uitgericht(let op zomer en wintertijd) Kwestie van heel voorzichtig de elevatie afstellen of al afgesteld hebben en moet het al gek zijn als je al dan niet een goed signaal en qualiteitssignaal hebt. Zo niet dan milimeter voor milimeter bijstellen(horizontaal dan wel vertikaal)
Geen zon of ander tijdstip; dan gebruik ik mijn kompas op een goed horizontaal neergelegd plankje zodat de naald goed vrij is om te draaien.
Leg in het verlengde van de naald een tentstok en plaats de schotel met arm waarin de b.v enkele lnb zich bevind hieroverheen.(180 -19.2 of 180-23.5 Astra 3 met de meeste HD c.q mpeg zenders. Ben je BBC of engelse zender fanaat dan 180 -28,2 graden.
O ja , de satelieten staan ongeveer op 36000 km hoogte(35786 exact)
en niet allemaal even hoog dus gebruik je een duo of triple lnb denk dan om je skew(ontvangsthoek)
Overigens kan je met een single lnb ook soms iets moeten doen je hebt nu eenmaal met horizontale of vertikale uitzendingen te maken.
Hoewel ik met allerlei type koppen en schotels werk raad ik iedereen aan om met vakantie en zeker voorbij de 1000 km zuidelijk met een goede single lnb( je nut dan je volledige schotel en brandpunt uit)
te werken en uiteraard gaat dan gelden hoe groter de schotel des te beter kwaliteitssignaal en dat heeft invloed op ontvangst bij regen.
Zelf bereik ik meestal 90 % signaal en 80% of meer qualiteit.
Ik kan nog wel meer vertellen maar vind dit genoeg.
Hennie antwoordt op 7 mei 2014:
De originele vraag kan ik tot mijn spijt bevestigend beantwoorden. Ikzelf heb niet zo'n apparaat maar ik moet vaststellen dat er steeds meer mensen op de camping komen die mij lastig vallen met een zeer hoge pieptoon. Dit schijnt dus nodig te zijn voor velen om televisie te gaan kijken. Menigeen is in staat om met productie van dit geluid mij tussen de 15 en 25 minuten te irriteren. Op voorhand zou ik u, als mogelijk toekomstig gebruiker van een dergelijk apparaat, willen verzoeken om het geluid te minimaliseren in lengte en sterkte. Bij voorbaat mijn dank hiervoor.
Debouncer antwoordt op 7 mei 2014:
Dat langdurige piepen heeft twee oorzaken: Men gebruikt de volumeknop van de sathfinder niet; men zoekt zonder te weten waar men zoekt. En dan blijkt het heelal wel erg groot te zijn. De tips die ik gaf reduceren in elk geval de duur van het piepen en het fatsoen van een gebruiker de rest. Maar of je met je oproep velen bereikt waag ik te betwijfelen.
Quirien Sengers antwoordt op 7 mei 2014:
Hopelijk lezen zij onze tips.
Het zwaaien met de schotel op alle richtingen hoeft echt niet. Weten dan echt niet wat zij aan het doen zijn.
Meestal als ik iemand langere tijd zie knoeien en ondanks het gepiep de juiste satelliet niet vindt vraag ik heel bescheiden of ik hem even moet helpen.
En laat ik dan meestal mijn kompas bij me hebben!!!!
En als je mij toevallig als buurman hebt bied ik aan daar ik met een hele goede enkele twin lnb werkt of soms mijn duo quad lnb erop heb maar de coax kabel er bij mij maar aan te sluiten.
Ruud antwoordt op 7 mei 2014:
Ook ik lette op de zonstand op het goede tijdstip. Was er geen zon of het tijdstip niet juist, dan zijn er meestal wel mede kampeerders met een goed afgestelde schotel. Meestal lukt het wel op het oog, en anders het kompas.
Zo af en toe lukt het ook in een keer. Neerzetten en beeld. (zonder herrie)
Andreas-NL antwoordt op 7 mei 2014:
Sorry Quirien Sengers maar ik vind je advies nogal simpel en het getuigt van weinig kennis op dit gebied volgens mij.
Want wie is er nu al om 12 u op z'n camping en wat als de zon niet schijnt? Ja, dan pak je je kompas en ga je instellen op 19,2 gr.voor Astra 1. Klopt vrij aardig v.e. groot deel van NL maar wat als je de grens over gaat? Als je bijv. in West-Frankrijk gaat zoeken op 19,2 gr. sta je net zo lang te tobben als vele anderen. Want de meeste plaatsen hebben een andere instellingshoek. Om 2 uitersten aan te geven: vanuit Lissabon is die hoek (azimuth) meer dan 40 gr. en vanuit Wenen minder dan 5 gr. Rome is ca. 10 gr. en Alicante 30. Daar zijn handige kaartjes voor en ook op het internet kun je dat vinden, evenals de elevatie (hellingshoek) op div. plaatsen. Had ik in voorgaande berichten al vermeld. En vooral in Z.W. Europa gaat de polarisatie (of skew) een grote rol spelen. Bijv. in Lissabon is die polarisatie meer dan 20 gr.
die de lnb naar rechts moet worden gedraaid. Maar je zit dan ook wel aan de rand van de footprint als het een middelgrote schotel betreft. Ik blijf er bij dat een redelijk nauwkeurig kompas plus de genoemde kaarten noodzakelijk zijn om snel je antenne af te stellen en dan heb je de zon niet nodig en kun je gerust wat later op de camping komen 😉
Debouncer antwoordt op 7 mei 2014:
Jammer dat mijn reactie over Utrecht weggehaald is, want ik gaf de echte richtingen. Zal het nogmaals proberen voor de plaatsen in de bovenstaande reactie. Lissabon: Azimuth: 281 en dat is inderdaad meer dan 40 maar een niet serieus te nemen antwoord. Wenen 172.5 en niet 5. Rome 167.5 en niet 10
Andreas-NL antwoordt op 8 mei 2014:
@Debouncer; Ik ben meegegaan met Sengers die spreekt over Astra 19,2 gr. ten oosten van het zuiden. Het zuiden is 180 gr. dus de richting is 180-19,2 = 161,8 gr. Hij snapt dat wel maar jij kennelijk niet. En zo berekend kom je op Lissabon rond de 140 gr. (en niet 281) Wenen rond de 175 gr. en Rome rond de 170 gr. Voor het geval je weer nieuwe kleine verschillen gevonden hebt: Er is verschil tussen het kaart Noorden en het magnetische Noorden en die wijzigen elk jaar. Vandaar dat je bij een bepaalde plaats steeds 2 getallen vindt -bijv. op de site van dishpointer- met een verschil van ongev. 2,5 à 3 gr. dus pin me daar niet op vast. Misschien neem je me nu wel serieus. . .
Debouncer antwoordt op 8 mei 2014:
Bij Lissabon ging ik even de fout in. Op dishpointer vergeten "go" aan te klikken en toen kreeg ik de (theoretische) waarde van New York. Magnetisch kom je dus inderdaad aan 142,2 graden. Dank voor je lesje navigatie, maar omdat ik al enige certificaten kust- en astronavigatie in bezit heb, was dat aan mij niet zo besteed vooral omdat de berekeningen te simplistisch- en aantoonbaar fout zijn.
Ik zal uitleggen waarom. De Astra staat om te beginnen recht boven de evenaar. Inderdaad op 19,2 graden oost ten opzichte van de Nulmeridiaan. Bevind je jezelf op de evenaar op bijvoorbeeld diezelfde nulmeridiaan, dan zal je de schotel dus puur in oostelijke richting moeten afstellen. (vergeet even dat op deze breedtegraad totaal buiten de footprint van de zenders zit) Nu heb je wel een richting, maar nog geen elevatie. Bevind je jezelf op 0 nb, en 19,2 e (dus recht onder de satelliet) dan moet de schotel dus ook 90 graden omhoog gericht zijn en is richting dus niet meer van belang. Je zal dan zeker geen beeld hebben, maar de schotel is op dat moment bijzonder geschikt voor te skottelen. Hoe de schotel in Europa afgesteld moet worden is dus enerzijds afhankelijk van de positie van de satelliet maar ook van je eigen positie. De berekening die de twee relevante waardes opleveren, valt NIET uit het hoofd te maken, maar is een berekening die enige kennis van geometrie vereist. Zelf heb ik jaren geleden voor mezelf een sheet gemaakt waarin ik alleen mijn geografische positie in hoefte te voeren om richting en elevatie te krijgen. Iemand die geen kennis heeft van geometrie kan deze sheet dus wel gebruiken maar zal de berekeningen die daarin gebruikt zijn niet snappen. Iemand anders heeft deze berekeningen ook gemaakt en slim verbonden met Google Earth. Dit is dus Dishpointer geworden.
Wat betreft het gebruik van een kompas: op vele punten in de wereld wijst het kompas niet naar het ware noorden. Een kompas wijst altijd naar het magnetische noorden en dat is slechts gelijk aan het ware noorden wanneer die twee "noorden" op één lijn liggen. En dat is zelden het geval. Het verschil tussen waar en magnetisch wordt Variatie genoemd en verschilt dus van plaats tot plaats en van jaar tot jaar. Op zeekaarten wordt wordt deze variatie weergegeven, op landkaarten nooit. Resumerend kan je dus stellen dat het afstellen van een schotel op meer dan een simpel sommetje berust. Bovenstaande berekeningen zijn ook gebruikt om het footprintkaartje te maken.
Quirien Sengers antwoordt op 8 mei 2014:
@Andreas-NL
Heb je laatste zinssnede in mijn eerste reactie wel gelezen?
Ik had eigenlijk de reactie zoals jij nu toevoegd min of meer verwacht.
Maar je hebt volkomen gelijk als ik in Hongarije of Spanje etc. sta zijn er andere zaken die meespelen.
Ik heb het geprobeerd zo eenvoudig mogelijk te houden en bereik dan een groot aantal schotel bezitters voor de lijn Nederland zeg Barcelona.
Het gaat er mij om dat ik een hoop leken dan niet allerlei richtingen zie staan zwaaien die nergens op slaan en onnodig gepiep wordt vermeden.
Even voor de duidelijk heid 180 graden minus 19.2 =160.8 graden Astra 1 , 180 minus 23.5 astra 3= 156,5 graden 180 minus 28,2 = 151,8 Astra 3 graden waar je naald dient op te staan.
Hopelijk is het iedereen duidelijk dat er andere factoren mee kunnen spelen zoals jij hebt genoemd en Debouncer heeft vermeld.
Quirien Sengers antwoordt op 8 mei 2014:
Kleine verbetering Astra op 28.5 graden is de 2.
Voor Hotbird liefhebbers 180 minus 13 graden.
Andreas-NL antwoordt op 8 mei 2014:
@Debouncer: Een breed uitgemeten verhaal maar het voegt niets zinnigs toe om je schotel - waar dan ook in Europa - af te stellen. Een heleboel van die berekeningen hoeft een (beginnend) sat. tv-kijker niet te snappen om goed aan het werk te kunnen gaan. Hij hoeft alleen maar na te gaan: waar ben ik, wat is de azimuth op deze locatie en welke elevatie moet ik hier instellen. En of die persoon dat nu van een kaartje of via internet (bijv. dishpointer) te weten komt is niet belangrijk. Wèl belangrijk is dat men niet vasthoudt aan die 19,2 (of 160,8) gr. die voor Nederland geldt en daarom reageerde ik op Sengers'verhaal.
N.B. Heb in dienst vroeger veel met kaart en kompas gewerkt en die (land)kaarten hadden wel degelijk bovenaan een declinatiediagram mét de jaarlijkse afwijking vermeld zodat je je kompas kon compenseren.
Nico antwoordt op 8 mei 2014:
Ben benieuwd of ADM nog iets snap van dit welles nietes spel en of hij een antwoord heeft op zijn zeer korte vraag.
Debouncer antwoordt op 8 mei 2014:
Een korte vraag leidt niet automatisch tot een kort antwoord. Uiteindelijk komt het er op neer dat wanneer je beeld hebt de juiste richting en de juiste hoek gevonden hebt. De complexiteit om die waardes te vinden maakt een complex berekening noodzakelijk, maar gelukkig hoef je daarvan geen weet te hebben omdat iemand anders die moeite al voor je genomen heeft. Dat geldt voor Dishpointer maar ook voor de uitgever van een footprintje. In alle gevallen blijft fijnafstemming noodzakelijk. Of dat nu gebeurt via het fijnafstemmingsmenu van de sat-ontvanger of met een sat-finder is niet zo van belang. Voor de rest gelden mijn eerdere directe antwoorden op de vraag.
Quirien Sengers antwoordt op 8 mei 2014:
@Andreas NL,
Schreef ik in mijn eerste reactie ook niet in mijn voorbeeld:
Zo niet, dan millimeter voor millimeter zowel horizontaal of vertikaal bij stellen!!!
Dit dekt de lading dat mijn genoemde graden voor de naald geen garantie geven. Wat wel bereikt wordt is dat men voor mijn later genoemde gebied NL Barcelona er niet veel naast zit zodat onnodig lang zoeken wordt vermeden.
Maar nogmaals ik heb niets tegen jouw methode die ik zelf indien nodig ook gebruik maar uit ervaring moet ik bekennen dat de zon methode uitleg het meest blijft hangen.
En ja ik(en zie ook andere) kom vaak bij mooi weer voor half een of 12 uur op een camping aan; kan ik tenminste nog even lekker genieten en daar mijn schotel en statief boven op ligt deze op de zon zetten en heb zodoende meestal direct beeld of verdient een kleine bijstelling.
Oude Willem antwoordt op 8 mei 2014:
Ahum, stel de schotel altijd in op het scherm van de televisie. Maar misschien doe ik wel iest verkeerd 😉
Ik draai de schotel met de slinger in de juiste hoek, kijk gewoon naar andere schotels op de camping naar welke richting ze staan en richt de onze ongeveer in dezelfde richting.
Draai de antennemast zelf een paar keer naar link en rechts en zie daar we hebben ontvangst.
Alle sbij elkaar zo'n 3-4 minuten maximaal.
(Kathrein vlakke schotel met Shapeg knikmast en Denson Tuner)
Andreas-NL antwoordt op 8 mei 2014:
@Quirien Sengers quote: "het gaat mij er om dat ik een hoop leken dan niet allerlei richtingen zie staan zwaaien die nergens op slaan en onnodig gepiep wordt vermeden".
Juist en dat krijg je als mensen op pad worden gestuurd met die ene "Nederlandse" frequentie van 160,8 gr. die jij noemt. En inderdaad, op de lijn NL-Barcelona (155 gr.) zit je er dicht bij. Maar een volgende keer staat die caravanner bijv. bij Verona/I. en dat is 167 gr., 12 meer n/r het zuiden dan Barcelona. Grote kans dat-ie ook nog eerst richting 140 gr. of lager gaat zoeken etc. Resultaat: minstens een half uur bezig al of niet met piepertje en dat is volkomen onnodig als je direct de juiste richting weet.
En je andere methode: Prima voor jou en sommige anderen (draai je nog wel eerst de pootjes uit?) maar pff.. je weet toch ook wel dat de meeste kampeerders een stuk later dan 12 u op een camping arriveren.
Tenslotte: ik heb mijn mening gegeven en wil het hierbij laten.
Ruud antwoordt op 8 mei 2014:
Ik heb gelijk !!!!
Wat een gez..k.
JH Vis antwoordt op 9 mei 2014:
@ Ruud +1
Ik stel mijn schotel altijd af met een waterpas. Precies horizontaal. Dan vuur eronder en lekker braaien. (Ik snap niet hoe bij al die anderen het vlees blijft liggen....)
gea antwoordt op 12 mei 2014:
ik heb zo ronde bol, ik hoef helemaal niks af te stellen.
ik kijk waar ik een vrij zicht heb, zet hem daar neer coax kabel er aan en binnen no time kijk ik tv.
niks afstellen of schreeuwen, gewoon kijken!
Andreas-NL antwoordt op 12 mei 2014:
Tien tegen een dat er in die bol óók een klein schoteltje zit, alleen stelt dat zich volautomatisch op de gekozen satelliet in, inderdaad heel gemakkelijk. Maar door het kleine formaat v/d schotel heb je o.a. meer kans op storing v/h beeld, bijv. bij regen. Maar als je tóch gaat voor automatische afstelling en de bijbehorende hogere investering, kun je ook kiezen voor een groter schotelformaat en dat betekent minder storing en een grotere footprint (=ontvangstgebied).
Quirien Sengers antwoordt op 12 mei 2014:
We zouden niet meer reageren maar nu toch gedaan . Nieuwe insteek die alleen maar verwarring zou geven t.a.v richting bepaling.
Inderdaad moet dit het geval zijn zoals Andreas-NL dit weergeeft; Gea zal mij niet verbazen als dit een Camos csa 1405 n of 2540 as is.
@ Andreas-Nl, wees gerust de pootjes zijn uitgedraaid en de luie stoelen staan al, al dan niet met een drankje erbij.
Normaliter(nu even niet) zijn wij al meer dan 35 jaar met de caravan een goed ingewerkt team met de eigen taken;
Overigens betekent het neerzetten van de schotel naar de zon niet dat ik hem direct aansluit, maar dit terzijde.
patvinder antwoordt op 12 mei 2014:
Hoi,
Ik heb een mini debouncer op het dak van de kip die aan het rekenen en draaien gaat als ik de TV aanzet. Binnen een paar seconden beeld, ideaal!
patvinder antwoordt op 12 mei 2014:
Hoi,
Mijn buurman heeft een vlakke schotel (zo'n rechthoekige doos). Een tablet met de genoemde app. Hij zoekt met de app eerst globaal de sat op. Pleurt de schotel met een zuignap aan de caravan. Pakt de tablet legt deze achter de schotel gelijk aan de schotel. Stelt de schotel gelijktijdig met de tablet in op de juiste sat. Deze methode werkt sneller dan mijn mini debouncer op het dak.
patvinder antwoordt op 12 mei 2014:
Hoi,
M'n buur nog even gesproken. De schotel is een Selfsat h30d.
De truc is om de tablet(zonder beschermmap) achter de schotel tegen de schotel aan te drukken en te laten rusten op het blokje waar de coax kabel ingaat. Dan staat de tablet altijd gelijk aan de schotel. De bouten waarmee je de hoeken verstelt en de schotel draait zodanig vastdraaien dat je nog net kunt draaien/verstellen. Je kijkt op het scherm van de tablet terwijl je deze tegen de schotel aangedrukt en dus samen met de schotel vasthoudt. Dan is het een kwestie om het kruisje op het scherm op de juiste satelliet te krijgen. Schijnt alleen te werken met vlakke schotels.
Zo'n selfst kost 90 euro. Een tablet schijnt iedereen tegenwoordig te hebben. Een oyster van 2500 euro is daarmee overbodig.
patvinder antwoordt op 12 mei 2014:
Hoi,
Staat m'n buur weer aan de deur. Ik moest nog vermelden dat je bij een vlakke schotel de lnb skew moet instellen. Dit gaat als volgt: De app laat een boog op het scherm zien met de diverse satellieten. Aan beide zijden van het scherm moet er tussen het einde van de boog even veel ruimte zitten tov de onderzijde van het scherm. M'n buur heeft hiervoor aan beide zijden van het scherm op gelijke hoogte een puntje gezet om het beter te kunnen inschatten. Zonder het instellen van de lnb skew krijg je wel voldoende signaal maar onvoldoende kwaliteit. Hoop dat het hierbij blijft het krat bier is ondertussen aardig leeg.
patvinder antwoordt op 12 mei 2014:
Puntje niet op het scherm zetten maar op het plastic naast het scherm.
patvinder antwoordt op 13 mei 2014:
Nu zitten we nog even na te denken. Waarschijnlijk werkt een smartphone beter dan een tablet. Deze zou je achter de selfsat h30d kunnen bevestigen met wat tape. Je hebt je handen dan wat vrijer voor de subtiele afstel bewegingen.
De app gebruikt alleen de gps van de tablet/smartphone.
We gaan het morgen uitproberen. Wordt vervolgt.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!