Caravantrekker.nl

J@hotmail.com

Jan@ vraagt op 16 februari 2015:

technisch vraagje voor de techneuten: in de winter rij ik weinig met mijn(trek) auto, zo ook in januari jl( ca 100km). Een paar weken geleden was mijn (Bosch) accu van 2,5 jaar oud leeg. Anwb erbij; zo gepiept. Langs mijn neus weg zei ik dat ik eigenlijk best met startkabels de auto van mijn vrouw had kunnen gebruiken waarop de wegenwachter mij dit met zeer grote klem ontraadde. ""Piekspanningen"' zouden de computer van de auto's kunnen vernietigen met als gevolg grote kosten. ik wist dat niet. Nu heb ik in het verleden op deze manier ook wel mensen weer op weg geholpen . Moet ik dat in het vervolg niet meer doen en zeggen bel de service maar, met als gevolg een uurtje of zo tijdverlies oftwel een beetje een onvriendelijke houding.
Graag commentaar.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

John antwoordt op 16 februari 2015:

Hoe heeft de bond de auto gestart dan? met hulpkabels?


Jan@ antwoordt op 16 februari 2015:

Ja de wegenwacht ook met hulpkabels maar daar waren piekspanningen naar zeggen onmogelijk omdat daar een soort beveiliging tussen/op zit. Vraag me niet wat??
Het gekke is dat in instructieboekjes van auto'wordt uitgelegd hoe je het met startkabels moet doen maar dat voor genoemde risico niet wordt gewaarschuwd.


Jan@ antwoordt op 16 februari 2015:

Ik ben van de generatie dat er geen computers in auto's zaten en mijn (eerste) R4 kon ik ook gewoon met een slinger aanslingeren, zo ook bij een lelijke eend.


TheoS antwoordt op 16 februari 2015:

Het aanslingeren was nog in de "goeie, oude tijd". Een beetje techneut kon toen veel, bijna alles oplossen.

T.a.v. je vraag;
In mijn instructieboekje (Volvo V70 D3, 2012) staat o.m. het volgende over straten met een hulpaccu:


2. Controleer of de hulpaccu een spanning
van 12 V levert.
3. Als de hulpaccu in een andere auto is
gemonteerd, moet u de motor van die auto
afzetten en ervoor zorgen dat de beide
auto’s elkaar niet raken.

Dan teksten over het aansluiten van de kabels etc.
Vervolgens:

10. Start de motor van de “hulpauto” en laat
deze enkele minuten draaien op een toerental
dat iets hoger ligt dan normaal,
ca. 1500 omw/min.
11. Start de motor in de auto met de uitgeputte
accu.


Dit spoort dus niet met hetgeen de man van de ANWB zegt.


Jan@ antwoordt op 16 februari 2015:

Theo, zoiets staat ook in mijn boekjes plus hoe je de klemmen moet aansluiten.
Ik zou alleen wel willen weten of er inderdaad genoemde risico's kleven aan het geven van start hulp aan een auto met een lege accu.
Want dan zie ik daar toch in het vervolg van af in voorkomende gevallen.


Hans antwoordt op 16 februari 2015:

Als de tweede auto piekspanningen kan leveren dan kan de eerste auto dat ook natuurlijk als hij wel start en zou de boordcomputer ook stuk kunnen gaan. Daar is m.i. de installatie voor beveiligd. Ik kan me voorstellen dat deze piekspanningen fataal kunnen zijn als de accu van de defecte auto echt stuk is en dus geen buffer meer vormt voor de piekspanningen. Het is i.i.g. het beste om de startkabels rechtstreeks op beide accu's te plaatsen. Dan is de kans op piekspanningen het kleinst, zo niet nihil.

Hans


Quirien antwoordt op 16 februari 2015:

@Jan, google eens op, piekspanning bij accustarthulp en wat het kan doen met de electronica etc.ik keek er wel van op.
Ga het binnenkort wel even navragen, want ik help ook wel eens bij startproblemen.
En mijn boekjes vermelden ook hier niets over, dan de door jullie al genoemde instructies.


ruud antwoordt op 16 februari 2015:

Bij een lege accu kan piekspanning niet ontstaan door alle stroomverbruikers in te schakelen voor de startaccu word losgekoppeld


Jan@ antwoordt op 16 februari 2015:

Bedankt tot zover. Een aanknopingspunt zou kunnen zijn:
staat er iets over in leasecontracten. Want zij zullen er dan op de hoogte van zijn en zitten niet te wachten op kostbare reparaties.
Helaas heb ik al een tijdje geen leaseauto meer anders had ik zelf gekeken.


TheoS antwoordt op 16 februari 2015:

Mag je,Jan@, niet gewoon vertrouwen op het instructieboekje dat de fabrikant bij je auto levert?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 16 februari 2015:

Ik gebruik nog wel eens een jumpstarter als start hulp. Een handig ding ooit voor 'weinig' bij de Makro gekocht.


Alfred antwoordt op 16 februari 2015:

Ik heb even op Google gekeken naar "piekspanning bij accustarthulp"
http://www.nsu4.nl/artikelentechniek/1a0304accustarthulp.html
Daar staat geschreven dat (zoals een een eerdere reactie ook werd gemeld) bij het loskoppelen van de startkabels de dynamo van de auto met een lege accu een piekspanning kan geven.
Dus ik vraag me af hoe de beste man van de ANWB dit via zijn auto kan voorkomen, anders dan gewoon de procedure te volgen zoals op de website van mijn link staat beschreven.
Het gebruik van startkabels is ook bij moderne auto's geen probleem, mits je maar de juiste procedure volgt.


Jan@ antwoordt op 17 februari 2015:

Bedankt Alfred voor de link. Aan de bron te zien, het automerk NSU, is deze info wel behoorlijk gedateerd. Er kunnen dus nieuwe inzichten zijn. Wat opvalt is dat gezegd wordt dat de min kabel moet worden aangesloten op de massa van het pechvoertuig terwijl Hans hier adviseert om de min kabel op de minpool van de accu vd pechauto aan te sluiten.
Ik ben er nog niet uit.


TheoS antwoordt op 17 februari 2015:

@Jan@,
In mijn instructieboekje vind je dat je de klem van de minpool aan een massapunt van je auto, bijv. een van de hijsogen op de motor, dient te bevestigen.


Hans antwoordt op 17 februari 2015:

Dat is mijn theoretische aanname. Normaal komt de stroom voor de startmotor uit deze accu dus lijkt het mij logisch dat, door het aansluiten van de hulpaccu op de lege accu, het voor de complete elektrische schakeling nog steeds lijkt of de stroom uit de accu komt. Maar als instructieboekjes het anders aanraden zal ik het wel bij het verkeerde eind hebben.

Met vriendelijke groet,

Hans


Willem1 antwoordt op 17 februari 2015:

Ter voorkoming van piekspanning op de managementcomputer gebruikt de ANWB kabels met een shunt welke overspanning voorkomt. Als het goed is heeft hij dan eerst de status van het elec.systeem gecontroleerd.

Dat laatste kunnen we zelf niet en mocht u met uw fijngevoelige electronica hulp verlenen aan een auto met kortsluiting in het systeem is het ook voor uw auto einde verhaal.

En die zwarte startkabel het laatst op het motorblok en het eerst er af stamt nog uit de tijd dat een accu nog wel eens knalgas konden lekken en dan is een vonk boven op de polen niet gezellig

Helaas kan men met de moderne auto geen starthulp verlenen


Frans antwoordt op 17 februari 2015:

Het aansluiten van de massa-hulpkabel op de minpool van de lege accu kan bij het loskoppelen in geval van vonken gemakkelijker tot explosie leiden dan wanneer de kabel aan bijvoorbeeld een hijsoog is bevestigd. Dat staat los van de elektronica. De minpool van de lege accu dus beter niet gebruiken.
Het loskoppelen van de hulpkabel kun je beter doen wanneer de lege accu enkele minuten is geladen; daardoor is het spanningsverschil al beter verevend.
Ook kan het inschakelen van verbruikers in het hulpvoertuig (dus met volle accu) het spanningsverschil na het loskoppelen verkleinen, waardoor de kans op vonken vermindert. De laadstroomvermindering leidt dan tot minder spanningsverhoging.
Wat betreft die beveiliging van de ANWB-uitrusting: ik denk aan bijvoorbeeld een blusdiode die is opgenomen tussen de hulpkabels, waardoor eventuele inductiespanning kan afvloeien analoog aan de bescherming van contacten van een relais.


joop b antwoordt op 17 februari 2015:

Starthulp
Door omstandigheden heb ik dat nog al eens gedaan. Was niet te voorkomen!!
Procedure.
Start hulpauto
Pluskabel aan accu hulpauto, daarna te laden accu..
Minkabel aan accu hulpauto, daarna chassis/ motor te laden auto.
Vijf minuten laten draaien.
Starten auto met "lege" accu.
En nu het belangrijkste.
Voor het loshalen van de startkabels,bij beide auto's een aantal groot verbruikers inschakelen, zoals achterruitverwarming, ventilator, zelfs groot licht.
Dan beginnen met loshalen van de min(zwarte) kabel.


Jan@ antwoordt op 18 februari 2015:

Willem1 bevestigt het verhaal van de wegenwachter. Gezien de overige reacties ga ik er dus maar van uit dat het geven van starthulp, (kostbare)risico's voor de electronica met zich meebrengt in moderne auto's. Het lijkt erop, ook hier, dat maar weinig mensen dit echt goed weten.
Vervelend is dan, dat als je om (start)hulp wordt gevraagd , ze je waarschijnlijk maar een zeikerd vinden als je ze naar de wegenwacht/mobiliteitsservice verwijst.
En in werkelijke hoge nood, bv in de middle of nowhere, precies de voorschriften opvolgen en na het starten zoveel mogelijk stroomverbruikers aan zetten en niet te snel loskoppelen, zoals geadviseerd, om het risico zo klein mogelijk te maken, is mijn conclusie.
Bedankt voor alle reacties.


Ruud antwoordt op 19 februari 2015:

In de middle of nowhere is een sleeplijn om aan te trekken ook nog een mogelijkheid. Wij cv's beschikken meestal wel over genoeg vermogen.

Een andere optie is om de eigen accuklemmen los te nemen.
Niet te lang doorstarten, anders kom je zelf niet meer weg en na afloop het klokje weer op tij zetten.


Willem1 antwoordt op 19 februari 2015:

Nou Ruud voor veel auto's is - na het loshalen van de accuklem - tegenwoordig meer nodig dan het klokje gelijk zetten.
Je zal dan op de computer een ri-set moeten uitvoeren anders krijg je de startblokkering er niet meer af.


Willem1 antwoordt op 19 februari 2015:

Sorry, ri-set is natuurlijk reset.

Wat ik eigenlijk mis in deze discussie is de mogelijkheid om de lood-accu van onze mover als donoraccu te benutten.

Hanteer dan wel dezelfde procedure als boven aangegeven, dus
volgorde kabels aansluiten en loshalen, motor tenminste 5-10 minuten versneld laten draaien en vóór het loshalen van de kabels zoveel mogelijk zware gebruikers zoals grootlicht en achteruitverwarming aanschakelen.


Quirien antwoordt op 19 februari 2015:

Een goede kennis van mij heeft het zo'n 3 of 4 jaar geleden bij zijn Ford C max 2l op de camping gedaan zonder nadelige gevolgen.
Dus ondanks de verschillen tussen een tractie accu en een specifieke startaccu schijnt het dus te kunnen/gaan.(of het goed is weet ik niet)

En sta je thuis met een lege accu dan is de vraag natuurlijk sta je caravan er toevallig of heb je de accu eruit en volledig opgeladen in je schuur/garage staan.


Ruud antwoordt op 19 februari 2015:

Had zelf recent een lege accu van de Forester (lange tijd binnenverlichting laten branden). Accu eruit gehaald en opgeladen. Na terugplaatsen alleen klokje gelijk gezet. En alles werkte prima. En hij is nog geen 4 jaar.


Ton Groenendijk antwoordt op 19 februari 2015:

Van de structuur van de computer(s) in onze hedendaagse auto's heb ik geen verstand, maar dat er vreemde dingen kunnen gebeuren blijkt uit een ervaring uit een ver verleden, toen ik nog een Nissan Primera 1.6 had. Die stond nog wel eens met een lege accu: reden: het gammele binnen verlichtingslampje. Die was dan nooit meer aan de praat te krijgen omdat bij het laden van de accu zo veel vermogen van de wisselstroomgenerator werd gevraagd dat de diodes er uit knalden. Twee generators later kwam ik daar zelf via via achter. Als zulke eenvoudige dingen als een diode al niet tegen hun eigen omgeving bestand zijn, hoe zal het dan zijn met de gevoelige computers. Allemaal raadselachtig voor de leek. Dan maar aanslepen? Tja, dan gaan je diodes er weer uit, 0f je computer(s).


Bert antwoordt op 19 februari 2015:

Ik heb niet zo veel verstand van accu's en ook niet van auto-electronika.

Zo, daarmee troef ik meteen alle techneuten af en kan ik niks meer fout doen (of beweren). Hahaha 😉

Laat ik maar wat beweren of tot gevolg trekken uit voorgaande info in dit draadje (of elders op het web):

# Let op dat als je iemand helpt je motor afzet en in de juiste volgorde die zwarte en rode kabels aansluit.
# Je start (hulpauto) dan onmiddellijk (ja, snel) daarna en laat met verhoogd toerental (1500) je motor enkele minuten draaien
# De lege accu van de probleemauto wordt dan alvast een beetje op peil gebracht en dat is nodig:
# Start je meteen dan is de stroom die uit de eigen accu moet vloeien nog te klein om de startmotor met voldoende kracht de motor te laten starten
# Beide motoren lopen. Mooi. Zet dan in de tweede auto (correctie 20 februari) flinke stroomverbruikers aan (ventilator, achterruitverwarming, maar beter niet Xenonverlichting (?) en wacht nog even 3 minuten. Je merkt dat je iets meer gas moet geven om op 1500 rpm te blijven
# Maak dan in de juiste omgekeerde volgorde die 4 contacten weer los.

Mijn mening?

Als je dit een beetje met gezond verstand uitvoert hoef je niet bang te zijn voor vanallesennogwat.

Ik heb er het volste vertrouwen in dat een merk als Volvo (bijvoorbeeld) in hun manuals deze volgorde beschrijft, het echt wel goed gaat. Zouden zij de geringste aanleiding zien in problemen (en claims, die daaruit kunnen volgen!!) dan zou die tekst nooit terecht kunnen komen in hun manuals.

Maar natuurlijk: met grote stromen weet je het maar nooit. Ook al zijn ze slechts 12V kunnen er levensbedreigende situaties ontstaan hoor! Leg over een versleten accu maar eens een steeksleutel van + naar -. Tsjonge wat een klap!

Nog even over de moveraccu gebruiken als starthulp.

Op zich kan dat natuurlijk. Maar hoe doe je dat dan? Caravanaccu uitbouwen en aankoppelen op je autoaccu? Nee, je caravan aankoppelen aan de auto helpt niet. Een diode (op z'n minst) zorgt ervoor dat er nooit stroom loopt van hulpaccu naar de autoaccu. En da's maar goed ook.

Zonder voeding via een dynamo van een auto >> de hulpaccu krijg je wellicht je auto toch aan de praat. Die solaraccu (o.i.d.) krijgt dan flink op z'n donder hoor. En juist zo'n accu is gemaakt voor lange maar lage ontlading. Niet voor een startprocedure (kort, maar hoge ontlading). (Correctie 20 februari: Zou wel mee kunnen vallen, want een mover trekt soms ook veel stroom!)

Kortom, be carefull.

Jep, een sleepkabeltje en even aantrekken voorkomt vast allemaal heel geheimzinnige elektronikaproblemen. Dus als dat jouw bijdrage is in de hulp die je kan bieden? Dan zou ik dat bevoorkeuren.


Louis antwoordt op 19 februari 2015:

Alles gelezen hebbende houd ik het voortaan ook maar op een sleepactie voor de zekerheid.
Zowel voor mezelf als ik gestart zou moeten worden, of als helper.
Bij mij in het boekje staat dat de hele zaak zich de eerste kilometers moet gaan resetten na een lege of losgekoppelde accu.
Is het dan handig (als aangesleepte) eerst maar eens een ritje met de losse auto te gaan maken alvorens de caravan aan te koppelen om eventuele andere "verassingen" uit te sluiten ?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 februari 2015:

Aanslepen? Dat lijkt me een hulpmiddel uit de vorige eeuw 😉
In geval van nood een caravan accu gebruiken zie ik niet als een groot probleem. Heb ik wel eens gedaan. De stroom bij een mover kan ook flink oplopen dus zo'n accu kan best een start uitvoeren.


Jan@ antwoordt op 20 februari 2015:

En bij automaten, waarvan er steeds meer komen, is slepen sowieso geen optie. Dat is de voornaamste reden dat ik startkabels in de auto heb liggen.


Quirien antwoordt op 20 februari 2015:

En heeft de 4×4 aandrijving ook niet zo zijn beperkingen met slepen.

Mijn extra dikke startkabels gaan al jaren mee in elke auto, en misschien heb ik dan al die jaren geluk gehad dat ik mensen heb geholpen bij startproblemen.
Ik heb altijd wel de procedures gevolg die in de boekjes werden beschreven, dus als je dat doet zal het dan allemaal toch nog meevallen?
Ga het volgende week toch nog even expliciet ter sprake brengen met de monteur als ik in de garage ben.


JT® antwoordt op 20 februari 2015:

Startkabels wil ik niet meer gebruiken. Al weet je zelf goed hoe de (bovengenoemde) procedure is, er zijn altijd wel enthousiastelingen die willen helpen , maar die de procedure niet kennen en daardoor mogelijk schade veroorzaken.
Sinds ik automaat rijd heb ik een acculader van 10A in de auto liggen.
Een stopcontact en verlengsnoer zijn meestal wel ergens te regelen, zeker op een camping.
Alleen nodig gehad voor anderen op de camping.
wellicht ook een optie.
vrgr
JT®


Hans antwoordt op 20 februari 2015:

Ik heb het nog even nagekeken in mijn instructieboekje (Renault Scenic) en daar staat het precies zoals ik al vermoedde: Zorg dat de auto's elkaar niet raken, start de hulpauto (middelmatig toerental), sluit de + kabel aan op de lege accu en daarna op de volle accu, dan de - kabel op de volle accu en daarna op de lege accu, start de auto en verwijder de kabels in omgekeerde volgorde. Niets over 5 minuten opladen, verbruikers inschakelen enz.

De procedure verschilt dus per auto (merk). Raadpleeg dus altijd het instructieboekje.

Met vriendelijke groet,

Hans


Jan@ antwoordt op 20 februari 2015:

JT iedereen met een mover heeft ook een acculader. Ik zelf heb een Ctek acculader bij mijn mover, kan ik daar de auto accu mee opladen?


sjef antwoordt op 20 februari 2015:

Hallo allemmaal
Wat een geneuzel weer door onze kenners echt niet te geloven
Dit zijn nou weer de mensen die het forum beheersen en niet Menno en Bert
Maar ja als dit span niet meer mee doet hebben de Forumbeheerders geen specialisten meer HAHAHAHA


Louis antwoordt op 20 februari 2015:

Sjef... lees eerst eens een beetje .
Het gaat hier slechts over mensen die vragen en (deel) antwoorden hebben of zoeken.
En als Menno en Bert het forum zouden beheersen, hadden ze dus ook op elke vraag het enig juiste antwoord .
Ook konden ze dan hun kennis flink op andere terreinen gaan verzilveren.
Dan waren ze vermoedelijk allang niet meer met de caravantrekker bezig als inkomstenbron, maar trokken zelf het hele jaar rond met caravan, goed gevulde beurs...en waren voorgoed van ons "geneuzel" af.


JT® antwoordt op 20 februari 2015:

@Jan@
Inderdaad zit er een oplader in de caravan, maar levert die genoeg amperes voor redelijk snel laden van een auto accu?
Bovendien heb ik of mijn buurman met een lege auto accu niets aan een acculader die vast gemonteerd is in de bankkast van mijn caravan.(Helemaal weggestopt in een hoekje waar je slecht bij kunt).
Vandaar mijn keus om een wat zwaardere losse lader aan te schaffen.
vrgr
JT®


Jan@ antwoordt op 20 februari 2015:

Duidelijk JT, alleen ik heb een losse oplader die ik in de winter met de caravanaccu in de schuur heb. Ik heb em dus eigenlijk altijd bij de hand. Vandaar.
De lader is 14 -120AH en 14,70V. Geen idee hoe krachtig dat is. Al laadt je de accu maar zover op dat de motor start.De rest doet de dynamo wel.

@Sjef je mag vinden wat je vindt maar ik heb op dit forum al veel nuttige en kostenbesparende info opgedaan.
Voor jou geldt: parels voor de zwijnen.


Willem1 antwoordt op 20 februari 2015:

@Bert "Zet dan in de donorauto alle stroomverbruikers aan (ventilator, verlichting, achterruitverwarming) en wacht nog even 3 minuten"

Sorry Bert maar het probleem ligt juist bij de auto met de lege accu. Door het weghalen van de kabels wil de spanningsregelaar een te hoge laadstroom van pakweg zo'n 14.5 volt het systeem in sturen. Funest voor de fijngevoelige electronica, vandaar de buffer van de extra verbruikers inschakelen. NIET de Xenonlichten!
Gemiddelde prijs v.e. motormanagement computer € 1500,00 ex.
(Bij sommige merken is de computer separaat gezekerd)

Even een link naar het vakblad autotechniek:
http://www.amt.nl/Techniek/Elektrisch-Systeem-Motorelektronica/2008/1/Startkabels-een-gevaar-voor-de-elektronica-2008-1-AMT027256W/


Jan@ antwoordt op 20 februari 2015:

4. Verbind de minpolen met de tweede kabel.

Een paar jaar geleden heb ik de auto van mijn vrouw zo proberen te starten alleen lukt dat alleen als ik de minkabel aan de massa van de pechauto vastmaakte.
Is daar een verklaring voor?
Verder een nuttige link Willem.


JT® antwoordt op 20 februari 2015:

Jan, met die lader kun je je accu best een oppeppertje geven zodat de auto start.
Maar denk wel even aan het volgende: laders in een caravan zijn vaak voorzien van pennetjes/ruitertjes/schakelaartjes om daarmee een bepaalde laadkarakteristiek voor het type accu in te kunnen stellen.
Als je in de cv bv een gelaccu hebt en in je auto de ouderwetse loodaccu dan moet je iedere keer de pennetjes verzetten.
Ik ben geen techneut en kan dus niets zeggen hoe schadelijk het is als je dat een keer vergeet. (Willem1 weet raad??)
Bovendien heb jij de oplader in de caravan of in de schuur.
Ik heb hem in de auto liggen..... 😉
Eigenlijk best jammer dat de lampen van mijn Forester automatisch uitgaan als ik contact uitzet. 😉
vrgr
JT®


TheoSt antwoordt op 20 februari 2015:

Vandaag de vraag over het starten met een hulpauto gesteld in mijn garage (Volvo).
Daar kreeg ik als antwoord dat het risico van schade door hoogspanning er wel is, maar dat het een zeer klein risico is, vergelijkbaar met het winnen van de hoofdprijs in de staatsloterij. De betrokken technicus gaf aan het een keer in zijn 25-jarige loopbaan te hebben meegemaakt (met twee BMW-s).

Het zeer minieme risico zou volgens hem ontstaan op het moment van het sluiten of verbreken van de keten, dus bij het koppelen of losmaken van de min pool, vanwege de vonken die dan kunnen ontstaan.

Het risico zou, aldus de technicus, te vermijden zijn door een schakelaar te gebruiken bij het tot stand brengen van het laatste deel van de verbinding (dus het aansluiten van de kabel die de lege accu met een vast punt van die auto verbindt). Hij vroeg zich wel af of de benodigde zware schakelaars wel bestaan.
Ik heb aangegeven dat deze er m.i. wel zijn, n.l. de schakelaars die gebruikt worden om de stroom naar de mover in te schakelen.


Bert antwoordt op 20 februari 2015:

@Willem1. Bedankt, ik heb inmiddels de tekst in mijn bijdrage verandert.


Frans antwoordt op 20 februari 2015:

Er komt nu echt spanning 😉 De electronika wordt volgens mij niet beschadigd door de boordspanning, maar door vonken (en alleen bij het loskoppelen). Vonken ontstaan door spanningsverschil en als gevolg daarvan eventuele capacitieve ontlading. Door het boordspanningsverschil tussen de auto’s te verminderen wordt het gevaar van vonken kleiner. De boordspanning van de donorauto moet daarom naar beneden en daartoe worden extra verbruikers ingeschakeld. De lege accu van de tweede auto trekt zoveel laadstroom dat de boordspanning daar al minimaal zal zijn kort na het op gang komen van de motor.
Ik ga daarom niet mee met @Willem1, maar vind het eerste advies van Bert correct. Ik wordt daarin overigens gesteund door accudienst.nl
Resumerend moet je voor het aankoppelen de motor en verbruikers van de donorauto uitzetten, na het aankoppelen de motoren achtereenvolgens starten, enige tijd laten draaien en voor het loskoppelen de verbruikers van de donorauto aanzetten.

Het risico is naar mijn mening idd niet groot. Schakelaars doen precies hetzelfde, namelijk verbreken van een verbinding. Ook daar zullen de contacten vonken. Een schakelaar met contacten ‘in de lucht’ (zoals een autorelais) kan tegen vonken beveiligd zijn (worden) door een blusdiode die de spanningspiek laat afvloeien. Dat zou ook een van de redenen kunnen zijn om eerst de massakabel te ontkoppelen en daarna de plus. Bij geavanceerde starthulpapparaten zal die standaard aanwezig zijn.


Willem1 antwoordt op 20 februari 2015:

Nog even dan (ik heb het niet allemaal van mezelf😉
Direct na de hulpstart levert de dynamo van de geholpen auto een maximale laadstroom om de lege accu weer zo snel mogelijk te laden. Echter heeft een ontladen accu een hoge inwendige weerstand waardoor deze geen grote laadstroom kan opnemen. Het grootste deel van de laadstroom gaat dan ook allereerst naar de donoraccu dit wordt dan langzaam minder.

Echter met het losnemen van de donoraccu valt de door de dynamo geleverde laadstroom door de hogere weerstand fors terug met als gevolg grote stroomverandering in de wikkelingen van de dynamo en een piekspanning in de dynamo-spoelen. Door het formaat van deze spoelen ontstaat er dan kortstondig veel energie in deze piekspanning. Teveel voor de fijngevoelige computers in onze auto's.
Het trekken van vonken op zich heeft er weinig mee van doen maar je mag niet van iedere monteur deze kennis verwachten.

Als je enerzijds zo lang mogelijk wacht met het losnemen van de donoraccu en anderzijds in de geholpen auto zorgt voor gebruikers die de plots vrijkomende energie kunnen opnemen is er een behoorlijke kans dat het goed gaat maar als het fout gaat is het goed fout. Dan wordt het afslepen en een dure reparatie, als gezegd € 1500 of meer.
Koop ik toch liever een staatslot.


Quirien antwoordt op 21 februari 2015:

Voorlopige conclusie voor mij is dat ik mijn oude acculader maar weer ga meenemen, het is er nog een met een keuze schakelaar 6 of 12 volt en normaal laden of snellaad keuze 6/ 9ah.

Suggestie voor Menno of Bert; is het zinnig het onderwerp aan te passen naar Startkabels, wat makkelijker te onthouden voor gebruik van de zoekmachine en Jan@ heeft dit onderwerp ook opgestart waar nog 0 reacties op staan, omdat we op zijn adres zijn doorgegaan. Er kan dan een ongebruikte topic vervallen.


Quirien antwoordt op 6 januari 2017:

Ik ben maar even op deze topic doorgegaan. Deze kwam mij in de zoekmachine weer enigszins bekend voor.

Ik heb de volgende vraag.
a.s. maandag is bij de Lidl een zelfstarter met powerbank met wat multifunktionene aansluitingen te koop voor € 59,99 .
Wie heeft er ervaringen hiermede in de zin van/ als zelfstarter?
Op de foto lijken mij de bijgeleverde starthulpkabels nogal dun.
Is het zinnig dit aan te schaffen of weggegooid geld.
Er wordt over een stroom impuls gesproken van ca. 200A/ 12 volt.

Overigens geldt nog steeds mijn suggestie om deze topic om te dopen naar startkabels/powerbank daar de zoekfunktie onder startkabels nog steeds de 0 reacties wordt vermeld.



henkie antwoordt op 6 januari 2017:

Even oneerbiedig: een Suzuki Alto zal wel lukken met 200 ampère maar iets groter wordt lastig. Tenzij de auto net niet wil starten dan zou dit een handige hulp kunnen zijn. Maar waarom niet investeren in een goede accu (eventueel een maatje groter) want ook powerbanks kunnen leeg zijn.
PS: startkabels in de auto leggen een idee van 25 mm2?


Quirien antwoordt op 6 januari 2017:

Misschien nog even een kleine toelichting. In mijn auto heb ik al jaren hele goede dikke startkabels. In het verleden heb ik vaak mensen hiermede geholpen.
In de antwoorden en discussies hiervoor heeft mij doen besluiten hier met de nodige terughoudendheid mee om te gaan. Mijn eigen accu is op zichzelf niets mis mee. Tevens kun je aan mijn antwoord voor mijn vraagstelling zien dat ik voor noodgevallen mijn oude oplader inmiddels weer bij me hebt.

Nadeel hier aan is dat je dan enige uren moet laden mocht er onverhoop iets mis gaan. Overigens met de boord accu heeft een kennis van mij zijn auto aan de gang gekregen, dus moet dit ook mogelijk zijn.
.
Echter zo'n powerbank leek mij een alternatief maar vreesde al dat dit te weinig aan capaciteit zal zijn. Misschien nu zinnig als cadeautje voor de kleine autotjes van mijn dochters. Mede daar hier ook nog wat diverse USB aansluitingen zitten en een geïntegreerde led-zaklamp.


Sjef Bertens antwoordt op 6 januari 2017:

Hoi Quirien,
Ik heb ook een pouwerbox alleen al iets ouder en bij de concurrent gekocht. De Aldi.
Bij mijn uitvoering die uiterlijk aanmerkelijk groter is zitten zeer forse kabels en klemmen en is bovendien met een bandenpomp uitgerust.
Met de noodverlichting en de knipperlichten is het een aardige hulp in noodsituaties.
Nadeel van mijn uitvoering dat hij een behoorlijk gewicht heeft.

Voordeel van de door jou genoemde uitvoering is dat hij tevens als acculader te gebruiken is.
Of het een zinvolle aanschaf is zal de praktijk moeten uitwijzen.

Bij het gebruik als starthulp ( als je tenminste geen zware diesel hebt ) is hij in de meeste gevallen goed te gebruiken en ook bij het wegvallen van de moveraccu is het een welkome uitkomst.

Altijd belangrijk Quirien, probeer bij een slechte startaccu niet tot het uiterste door te starten, tot de motor niet meer rond gaat.
Stop op tijd, laat de accu even rusten en doe dan een nieuwe poging met ondersteuning van de starthulp.
Bij volledige ontlading door bv een vergeten verbruiker is het altijd verstandig de accu eerst gedeeltelijk te laden.
In volledig ontladen toestand ( grote inwendige weerstand ) is er te weinig bufferweking van de accu en moet er te veel energie toegevoerd worden.


Louis antwoordt op 6 januari 2017:

In het algemeen worden vaak wat dunne kabels geleverd/gebruikt of aan apparatuur geleverd die de energie onvoldoende goed over kunnen brengen waardoor je al met verlies begint.
Zo heb ik zelf maar lange (wel eens handig) startkabels gemaakt door alleen de klemmen van zo'n setje te gebruiken maar die dunne kabeltjes zelf niet.
Daarvoor in de plaats monteerde ik dan van die dikke laskabels van een oud lasapparaat.
En dan goed aan knijpen en vol solderen.
Wat de piekspanning van Jan@ betreft : Ik ga een wegenwachter niet tegenspreken, en fijn zal de apparatuur het niet vinden, maar als je accu spontaan defect raakt zul je met een verse volgeladen exemplaar toch ook gedwongen zijn ineens de volle mep op het systeem zetten, dus...


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker