Caravantrekker.nl

Dsg of handgeschakeld

Carlo vraagt op 7 juli 2007:

Wij willen een nieuwe VW caddy life tdi 77kw kopen om er onze caravan van 1200 kg mee te trekken ,nu is mijn vraag, heeft er iemand ervaring met een dsg automaat als trekker, het rijden, het verbruik, of beter hand geschakeld nemen.groeten, Carlo.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Bert antwoordt op 7 juli 2007:

Er zijn verschillen o.a. in de overbrengingen en natuurlijk in de werking. Bovendien heeft de DSG een versnelling meer. Vraag een Trekauto Aankoopadvies aan waarin we de verschillen zullen duiden.


Joop antwoordt op 10 juli 2007:

Het rijden met een dsg bak in combinatie met een caravan is buitengewoon comfortabel.
Mijn voorkeur gaat uit naar het rijden met caravan in de schakelstand, maar ook de automaatstand is mogelijk. Uitgaande van de eerste optie en het ontbreken van het gebruik van een normale koppeling, blijft ook het hinderlijke moment van inhouden zoals dat bij een normale handgeschakelde auto het geval is achterwege.
En wat te zeggen van het gebruik van een dsg bak in een file?
Ten aanzien van het verbruik heb ik vastgesteld dat er geen verschil in verbruik is tussen de automaatstand en de schakelstand, overigens in tegenstelling tot "normale" automaten die wel meer verbruiken.
Tenslotte het laatste voordeel, het vermogen is met dit systeem direct beschikbaar op de weg geen slippende koppelingen meer.
Het kost wat meer maar dit is werkelijk een uitzonderlijk goed systeem dat inmiddels is doorverkocht aan Ford die de DSG ook in zijn auto,s gaat toepassen. Groetjes Joop


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 juli 2007:

Ook een DSG heeft een "gewone" koppeling die slipt bij het wegrijden. Het lijkt wel of al je vermogen direct beschikbaar is, maar dat kan alleen door de slip in de koppeling. De DSG koppeling is een gerobotiseerde droge koppeling en dus niet veel anders dan een handgeschakelde auto. Veel wegrijden op een helling met caravan zal dus ook funest zijn voor een DSG koppeling. Verder is het natuurlijk een prachtig systeem...


Tjinne antwoordt op 10 juli 2007:

Hoi Joop,dit is niet helemaal juist hoor van dat meerverbruik,ik heb een Zafira 19cdti 150pk automaat,en ben zojuist terug van oostenrijk met een gemiddeld verbruik van 6.5 l/100km over gans de reis gemeten,en als ik hier manueel in 5de rij aan 120km/h verbruikt hij 5.2l/100km (2000t/min) dit gaat zo met de nieuwe automaten van nu ,ik heb in Duitsland 160km/h gereden en toen verbruikte hij 6.7l/100km dat is toch niet slecht zou ik denken.


Bert antwoordt op 10 juli 2007:

Sterker nog Menno, de DSG heeft zelfs twee koppelingen. 😉
@ Tjinne. Wat Joop denk ik bedoelt is dat een conventionele automaat meer verbruikt dan een handbediende. Over het algemeen klopt dat, hoewel het meerverbruik bij BMW tegenwoordig heel beperkt is door de veelal ontbrekende slip in de omvormer. De DSG robotbak verbruikt over het algemeen ook wat meer dan z'n simpeler broertje.


joop antwoordt op 12 juli 2007:

Beste medeschrijvers nog even een reactie.
De dsg bak waarover ik sprak zit in een 140 pk tdi Golf.
Meerverbruik: na aflevering van de auto heb ik drie tanks leeggereden alléén in de automaatstand.Gegevens vastgelegd.Vervolgens drie tanks verbruikt in uitsluitend de schakelstand.Resultaat: verwaarloosbaar verschil(3 cijfers achter de komma) vandaar mijn opmerking dat bij het dsg gebeuren geen verschil in verbruik is tussen het rijden in de automaatstand of schakelen. Het resultaat is dat ik dus solo altijd de automaatstand gebruik en in combinatie met caravan de schakelstand, maar dat is misschien persoonlijk.
Twee koppelingen: Ik heb mij laten voorlichten door een autotechnicus en mij werd verteld dat de dsg bak geen 2 koppelingen heeft maar 2 versnellingsbakken. zodra b.v. de auto in de tweede versnelling rijdt is de drie al klaargezet vandaar het snelle schwitchen van de versnellingen. Voor mij is het niet belangrijk maar dit systeem is ook sneller in acceleratie dan een handgeschakelde versie, zie de cijfers op het web.
De laatste berichten zijn dat deze 6-voudige bak wordt aangepast tot een 7-voudige bak, komt eind van het jaar, zij het dat het voorlopig slechts wordt toegepast bij motoren tot 140 pk.
Eerder heb ik overigens een conventionele automaat in een Japanse auto gehad,
(2.0 benzinel)Toyota, dat reed solo goed maar in combinatie met een caravan werd je gestoord van het maar blijven schakelen met name in bergachtig terrein.
Met de dsg bak heb je dus een keuze, schakelen of automaat hetgeen best prettig is. Ik heb er inmiddels 105000 km opzitten, waarvan plm 20.000 km met een caravan van 1400 kg en het werkt zonder enig probleem. hartelijk groeten Joop


Bert antwoordt op 13 juli 2007:

Dank voor je reactie, belangrijk met name vanwege de betrouwbaarheid die je hebt ervaren met al veel caravankilometers. Je hebt zeker al wel een Gebruikerservaring toegevoegd?

Ik heb nog wel een vraag: heb je wel eens moeten wegrijden vanuit stilstand op een echt steile helling? Hoe ging dat?

Zeker, er zal weinig verschil zitten in het brandstofverbruik manueel bediend of in standje auto van de DSG-bak. Mits je niet onnodig hoge toeren draait (dus 'verkeerd' schakelt). Carlo was (is?) geïnteresseerd in het verbruiksverschil tussen een handbak en een DSG. Wel, bij een Golf Variant ligt dat op Ø 5,6 resp. 6,1 L/100 km. Een DSG gebruikt dus meer brandstof dan een manueel geschakelde, beide 6-bakken. Waarvan acte...

Dat je je laat voorlichten door een autotechnicus is prima, maar zoek dan voortaan een beter onderlegde aan. 😉 Ik citeer VW.

"Das quer eingebaute Getriebe besitzt als eines seiner herausragenden konzeptionellen Merkmale zwei Nass-Kupplungen (höhere thermische Belastbarkeit als Trockenkupplungen), deren Druck hydraulisch geregelt wird. Die sogenannte K1 bedient dabei die ungeraden Gänge (plus Rückwärtsgang), die K2 die geraden Gänge. Im Grunde muss deshalb von zwei Getrieben in einem die Rede sein."

Het ding heeft dus twee assen (met daarop 1, 3, 5 + R en op de andere 2, 4 en 6) die bediend worden via elk een aparte koppeling die als het ware klaar staat, ingetrapt. Vandaar de enorm snelle wisselingen. Er hoeft niet geschakeld te worden, alleen maar één van de twee koppelingen 'opgelaten'.

Een extraatje die de DSG biedt is dat ongewenst schakelen vaak wordt voorkomen: "Über die Erfassung der Raddrehzahlen via ABS sorgt das Getriebesteuergerät zudem dafür, dass beispielsweise in Kurven nicht unerwünscht hochgeschaltet wird." Je meldde dit al als een verschil met de Toyota automaat met traditionele koppelomvormer. Dat hij minder heen en weer schakelt komt ook vanwege de 2 extra trappen en de grotere kracht van je Golf TDI! Desondanks lijkt handmatig schakelen in de bergen ook met een DSG een betere optie. Toch?

Feit is dat semi-automaten (als de DSG is) en andere 'echte' automaten steeds meer voorzien worden van extra trappen en slimmigheden. Zo zijn er ook CVT's met zelfs 8 versnellingen en bovendien tussen 1 en 8 traploos. Zwakkere exemplaren vertonen het bekende hoogtoerige gedrag (als van de Dafjes vroeger), maar andere, bijvoorbeeld 'power-Audi's' doen dat in alle rust.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 juli 2007:

Natte koppelingen dus..... Dan zal het wel heel blijven zeker omdat je er 2 hebt 😉


Lars antwoordt op 22 augustus 2007:

DSG kent geen slip!!Heerlijke automaat ook met caravan.Alleen de Multitronic van Audi vind ik nog beter!


Bert antwoordt op 22 augustus 2007:

Nonsens! De DSG heeft koppelingen, dus treedt er slip op bij het wegrijden. Weliswaar geen mechanische slip, maar net als bij een koppelomvormer is er een verschil in snelheid tussen vliegwiel en turbine. Vloeistof zorgt voor de aandrijving en zolang vliegwiel en turbine niet dezelfde snelheid hebben ontstaat er 'slip' en dus warmte.


Lars antwoordt op 24 augustus 2007:

In dat geval heb je wel gelijk, zo treedt er met een handgeschakelde bak ook slip op. Maar ik doelde op het feit dat er geen koppelomvormer aanwezig is, dus via daar geen slip!


harm jan antwoordt op 5 januari 2009:

de DSG bak heeft gewoone koppelingsplaten die worden gekoeld door olie


Bert antwoordt op 5 januari 2009:

De 7-traps DSG is niet oliegekoeld, die heeft droge koppelingen.


T. Hak antwoordt op 5 januari 2009:

Als er honderen, dan wel duizenden euro's aan een fijne automaat kan worden uitgegeven. Is het misschien wat hollands om dan over een minimaal hoger verbruik te morren?


Ad van Rhenen antwoordt op 6 februari 2009:

ik heb in oktober een nieuwe golf 1.9 variant diesel met de DSG 7 bak aangeschaft en deze begint nu na 15000 km een jankend geluid te maken wat bij 80 km/uur echt gaat overheersen het schakelen doet hij perfect maar weet iemand of er meer klachten over zijn ??


@Eric antwoordt op 6 februari 2009:

Al op www.problemcar.nl gekeken, misschien wordt je daar wat wijzer?


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker