Jan vraagt op 20 oktober 2015:
Mijn caravan heeft een vaste watertamk van bijna 50 liter. Ik vraag me af wat het het effect is van bv een half volle watertank als je gaat rijden. Met afremmen en optrekken verplaatst zich toch steeds deze watermassa van 25 kg.
Ben geen natuurkundige maar vraag kwam bij me op.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 oktober 2015:
Ik heb ook zo'n watertank en nog wel gemonteerd op de meest ongunstige plaats van de caravan die je je kan voorstellen, namelijk helemaal achterin. Toch merk ik er zelf niets van.
Anders kan het zijn bij een combinatie die al aan de 'grens' zit. Vooral zijdelingse schommelingen kunnen slingeren versterken. Het kan letterlijk net de druppel zijn die slingering doet toenemen. Nadelige effecten bij optrekken en remmen verwacht ik.
Debouncer antwoordt op 20 oktober 2015:
Bij mij is een volle tank niet best voor het weggedrag. Halfvol nog veel erger. Ooit aardig door in een heftige slingering gekomen. Sinds die tijd is de watertank leeg en om het toilet te spoelen zet ik een klein kannetje bij het toilet. Water hebben ze overal, dus je hoeft dat spul niet te verhuizen.
TheoS antwoordt op 20 oktober 2015:
Het lijk me dat, als je ooit in een heftige slingerbeweging bent gekomen, er meer aan de hand is dan een volle of halfvolle watertank. Is dat niet de bekende druppel, die de emmer doet overlopen?
John antwoordt op 20 oktober 2015:
Zoals Menno al zegt het kan net de druppel zijn. Ik weet niet of je de opening op de tank zelf los kunt draaien. Zo ja, wat ik ooit bij een Deen heb gezien. Deze had de tank losjes helemaal gevuld met plastic schuursponzen waardoor het water niet meer ging klotsen als een gek. De sponzen remmen de beweging van het water af. Deze man had een tank van 65 liter waarvan zo'n 20 liter meeging op reis. Zelf rijd ik met 10-15ltr. Aan boord, zonder ergernis of merkbare inbreng van het water. Ook meen ik mij te herinneren dat er tank te koop zijn met schotjes erin, maar kan het mis hebben.
Louis antwoordt op 20 oktober 2015:
Daarom zitten er in een echte tank voor professioneel gebruik ook schotten, zodat de vloeistof zich niet in één keer kán verplaatsen.
Zelf eens twee stalen tanks gemaakt van elk 300 liter in een gewone tandemasser, dus best gevoelig voor gewichtsverplaatsing.
Gewone personenauto er voor en totaal geen effecten anders dan bij een vaste stof belading.
(Stel je maar ongeveer een aantal jerrycans voor die onderin met elkaar verbonden zijn zodat de inhoud van elk exemplaar niet in één klap naar de ander kan overlopen)
PieteR antwoordt op 21 oktober 2015:
In de vaste tank neem ik zelden meer mee dan de inhoud van 1 gieter. Het waterreservoir voor de poepdoos is wel nagenoeg volledig gevuld. Het zou ook wat minder kunnen, maar gezien wat ik er mee moet wegspoelen is het wel in verhouding 😉
Debouncer antwoordt op 21 oktober 2015:
@TheoS. Helemaal gelijk Theo. Ik had een nieuwe caravan en die had een gespiegelde indeling. Vanuit gewoonte werd de caravan precies geladen zoals de vorige. Dat bleek dus niet goed te zijn. Caravan was al kritisch bij 83km/h. Natuurlijk weer even in de theorie gedoken. Anders beladen. Watertank leeg en loeizware tafel op de as. ATC laten monteren maar nooit gemerkt dat die heel vaak bijspringt. Kritische snelheid niet meer vast kunnen stellen.
Frans antwoordt op 21 oktober 2015:
In tegenstelling tot een vaste massa komen de traagheidskrachten van klotsend water vertraagd over. Voor langskrachten maakt dat niets uit en die zal je niet merken. Dwarskrachten kunnen door de vertraging de zijdelingse beweging van de caravan versterken, maar ook afzwakken. Probleem is dat grootte en tijdstip van die krachten afhankelijk zijn van allerlei soms wisselende factoren zoals de grootte van de zijdelingse beweging zelf, de hoeveelheid water en de vorm van het reservoir. Het is dus ook onvoorspelbaar of je op het ene moment niets merkt of even later in het uiterste geval wordt overvallen door versterkt slingergedrag.
De plek van de watertanks is belangrijk mede bepalend; voorin in gunstiger dan achterin. En een smalle, hoge jerrycan die in langsrichting staat opgesteld is gunstiger dan een brede, lage tank.
fransvb antwoordt op 21 oktober 2015:
de tank van de wc helemaa achterin is bij ons voor 1/3 gevuld bij vertrek.
De watertank van 35 ltr zit ongeveer 1 mtr voor de as aan de keukenzijde. Deze hebben we tijdens de reis helemaal leeg. Dat doen we omdat de keukenzijde zwaarder is als de andere zijde.
Kritische punt van de caravan nog nooit gevoeld.
De laatste terugreis uit Kroatie de disseldruk geregeld met een tray water uit de supermarkt.
Quirien antwoordt op 21 oktober 2015:
Op pad meestal met 5 ltr in de grote tank en de boiler 5 liter.In de dissel voor nood of picknic 1,5 ltr. Wc 1,5 ltr. Je kunt, mocht je toch water te weinig hebben altijd voor nood 5 liter uit de boiler laten lopen en opvangen.😉
Geen invloeden gemerkt bij rijden. Houd er wel rekening mee bij belading telling c.q. invloed op wieldruk daar alles aan een kant is gesitueerd.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!