Natascha vraagt op 27 juli 2016:
Hallo, wij hebben een Knaus uit 1987 gekocht om voor het eerst mee op vakantie te gaan. Binnenland. Nu hebben wij de caravan gekocht met het idee dat deze 730 kilo weegt met eenmaximale laadvermogen van 1000 kg. Omdat ik zelf biet voor verrassingen.wil.komen te staan hebben wij vandaag een weging bij de gemeente reiniging laten doen. De caravan is leeg met enkel de tent en wat gereedschap erin. De weging kwam uit op 950 kilo. Is dit mogelijk of klopt zo een weegbruf niet 100%. Ik ben erachter dat oudere caravans nof leeg geregistreerd werden. Dus.kachel en verwarming komt er qua gewicht bij. Ook ouderdom kan een rol spelen. Maar ruim 200 kg!!!! Dat is hopelijk wel erg veel. Iemand die ons gerust kan stellen? En tips heeft?
Alvast bedankt!
Groetjes Natascha
janka antwoordt op 27 juli 2016:
De tent zat er al in, ik denk met stokken en haringen?
Dan dat gereedschap, kachel en verwarming..
Wat weegt de tent en de rest?
Het zou nog wel eens tegen kunnen vallen.
Daarbij is het opgegeven gewicht vaak ook niet juist maar lager dan het echte gewicht.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 27 juli 2016:
Ik ben bang dat de weegbrug niet liegt, althans niet zo veel. Tent, gereedschap, kachel, koelkast en misschien nog een aantal accessoires wegen veel bijelkaar. En vocht in de gehele caravan ook in vergelijking met een kurkdroge nieuwe.
Helaas niet te veel meenemen dus. Maar wel verstandig dat je hem hebt laten wegen want dan kan je er rekening mee houden en zware zaken (tent) in de auto vervoeren.
Ton Groenendijk antwoordt op 27 juli 2016:
Ik ben bang dat ik mij moet aansluiten bij de vorige schrijvers.
Ooit kocht ik een LMC Siësta 370T uit 1988. Die stond voor 660 kg in de boeken. Ik heb er veel plezier van gehad, dus dat kan jou ook overkomen. Maarr.. toen ik later een Home Car kocht, die niet heel veel groter was, (390) bleek die ineens leeg 970 kg te wegen. In nog geen 20 cm verschil in de opbouw zou dus 310 kg verschil zitten. In 1988 was het nog de gewoonte alles als accessoire aan te merken, van kachel tot rolhor, van koelkast tot gasstel. Een bedenkelijke gewoonte van caravanfabrikanten waar ze jaren mee zijn weggekomen. De dealers zwegen er ook angstvallig over. 40 kg voor de tent, 20 voor de koelkast, 30 voor de kachel, 20 voor het reservewiel, het is maar een schatting. Volg de raad van Menno. Maar uiteindelijk heb je nog 50 kg over voor kleding en wat mondvoorraad. Plus nog 50 voor de kogeldruk, want bij mobiele controle word je aangekoppeld gewogen, maar dat laatste is een illegale tip.
Louis antwoordt op 28 juli 2016:
Sneu Natascha, dat los je niet meer op.
En de vorige "nette en fatsoenlijke" eigenaar wist dit uiteraard niet....
Het zal dus een "stacaravan" moeten worden, (of een ruime auto en elke keer na aankomst veel meer werk)
joop b antwoordt op 28 juli 2016:
Weegbruggen zijn heel nauwkeurig. Als ik het me goed herinner een foutmarge van een paar kilo.
Maar verder zie ik het probleem niet. Wat kleren er in, ruimte auto gebruiken, je hoeft geen etenswaren mee te nemen
Met een beetje schipperen blijf je onder die 50 kg..
Heb je een reservewiel weegt ook 20 kg, zwaarste onderdeel dat te verplaatsen is, misschien naar de auto. Water heb je ook niet nodig. Succes.
Maarten antwoordt op 28 juli 2016:
Skibox doet wonderen
Natascha antwoordt op 28 juli 2016:
Bedankt voor de reacties. We hebben de caravan leeggehaald. Idd. De tent en spullen wegen bij elkaar 75 kilo. We zijn bij onze stalling geweest en hun hebben een meting met, ik vermoed een reich, gedaan. We kwamen uit op 410 links en 430 rechts en de kogeldruk is 65. We gaan de tent in de auto vervoeren met de stoelen en dan hebben we, volgens advies, 150 kilo laadvermogen. Dat is voor een gezin van vier zeker voldoende. Pff .. ben gerustgesteld.
Ton Groenendijk antwoordt op 28 juli 2016:
Da's mooi, maar nog mooier is de reactie van Natascha, die bedankt voor goede raad, een gebeuren dat nog al eens achterwege blijft.
Ed antwoordt op 31 juli 2016:
Wij caravannen nu reeds zo'n 35 jaar en ik heb in de loop der jaren wel geleerd om de belading van auto en caravan heel serieus te nemen! ALLES wat bij ons meegaat is gewogen en opgenomen in een zeer uitgebreid Excel bestand. De zware zaken zijn allemaal gewogen op een personenweegschaal of met een kofferweger en alle lichte zaken met de keukenweegschaal !
Ik kan nu, net als heel veel anderen op deze site en op vele andere forums, gaan uitweiden over de correctheid van aflever- rijklare- en kentekengewichten, maar daar is al meer dan genoeg over geschreven!
Wij zijn nu aan onze 6e eigen caravan bezig. (daarvoor kampeerden wij met onze ouders)
Nu komt het,...........
Al onze auto's en al onze caravans bleken op de weegbrug aanzienlijk zwaarder te zijn dan op de kentekenbewijzen stond vermeld !! Op de hele combinatie scheelde dat soms wel 150 a 250 kg.
Hiermee komen de in de brochures vermelde maximale beladingsgewichten in het geding.
Niet vaak in forums genoemd, maar let hier in ieder geval ook op het toegestane maximale TREINGEWICHT !
Als ik 35 jaar caravan-trekken (Duizenden kilometers, door heel Europa) samenvat en alle ervaringen van die 6 verschillende caravans en minstens 12 verschillende trekauto's bekijk, dan zijn de navolgende zaken van belang:
- Je kunt de info van dealer en brochure voor kennisgeving aannemen, maar ALTIJD de combinatie gaan wegen op een goede weegbrug !!!
- Maak eens een uitgebreide lijst van wat je allemaal meeneemt. Je zult versteld staan van het totaal gewicht !
- Koop een zo zwaar mogelijke auto en belaad die liefst tot de maximale toegestane massa.
- zo min mogelijk bagage in de caravan. Zo veel mogelijk van de bagage in de auto plaatsen (Zware spullen dus in ieder geval in de auto, en zo laag mogelijk en liefst zoveel mogelijk tussen de assen)
- 1 Groene/grijze gasfles is ruim voldoende voor een zomervakantie van 4 weken.
- Neem voor onderweg net genoeg water mee in je vaste tank, om even je handen te kunnen wassen en een paar keer je toilet te kunnen spoelen.
- Last but not least : Caravan Kamperen is eigenlijk best een dure vorm van vakantie vieren. Dat zit vooral niet in de kosten van een camping, of de aanschaf van de caravan. Die zaken heb je zelf aardig in de hand. De kosten zitten in de aanschaf van een GROTE, ZWARE auto en de vaste kosten die dat gedurende het hele jaar met zich meebrengt ! Alle moderne auto's kunnen je caravan wel trekken, maar alleen een auto die zwaar genoeg is zal jou, je gezin en je caravan veilig op je vakantieadres kunnen brengen. De meeste auto's die ik zie rijden zijn eigenlijk stomweg te licht voor de caravan die er achter hangt !!
Jasper antwoordt op 31 juli 2016:
Als het over jaren ervaring zou gaan kan ik er ook wat van.
Maar heb dus ook wat kanttekeningen bij dit verhaal.
De eerste keer dat ik bij de gemeente op de weegbrug ging schrok ik me ook rot, maar zag later dat er vanwege het soort weegbrug een nogal forse foutmarge in zat. Wel 10% ! Dat kan dus zowel naar boven als naar onder uitpakken. Die brug werd vnl. gebruikt om grond en vuilnis te wegen. Met een relatief licht caravannetje weet je dus op geen stukken na wat het nu echt weegt. Dat doe ik dus nooit meer.
Evenmin als het wegen van alle aparte spullen met een personenweegschaal of brievenweger. Het probleem blijf je altijd houden dat er een flinke foutmarge in zit, die bij meerdere wegingen niet gemiddeld wordt, maar vaak alleen maar optelt.
Zelfs de geijkte weegschalen van de politie hebben een foutmarge. En daarvoor wordt, net als bij de snelheidsmetingen, gecorrigeerd.
Dat is nu eenmaal zo.
Ik zou dus niet al te gewetensvol meten, maar bijv. door gebruik te maken van steeds hetzelfde Reich-wegertje, genoegen nemen met die 5% marge die dat ding heeft.
En weet je eenmaal wat je spullen ongeveer wegen (met of zonder nieuwe wijnvoorraad, volle gasfles enz.) laat het daarbij dan maar. Geluk ermee!
TheoS antwoordt op 31 juli 2016:
hetzelfde Reich-wegertje, genoegen nemen met die 5% marge die dat ding heeft
Zie eerdere discussies op dit forum over dit wegertje: door velen ervaren als totaal onbetrouwbaar.
Ed antwoordt op 31 juli 2016:
Ik heb ook een Reichweger. Dat is helemaal niets! Duur, maar heb je niets aan. Als ik er 10x overheen rijd met mijn caravan, dan geeft hij 10 x wat anders aan. Veel caravan-vrienden hebben dezelfde ervaring.
Bij onze huidige caravan wilde ik het echt eens exact weten. Ik ben bij deze weging in 2015 dan ook niet van 1 weegbrug uitgegaan. Ik heb de caravan op 3 weegbruggen gewogen. `
1x bij de gemeentelijke milieu straat, 1x op de weegbrug in Zevenhuizen en 1x op de weegbrug in Benthuizen . Toen ook nog op de geijkte weegplaten bij Triorep en op de remmentestbank bij Duijndam. na bestudering van deze 5 wegingen kwam ik op een leeggewicht van onze caravan van 1400 kg ipv de 1225 kg uit de brochure en van het kentekenbewijs. De auto had geen rijklaargewicht van 1602 kg maar van 1748 kg. (Is een grote middenklasser auto die strotvol zit met accessoires)
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.