Caravantrekker.nl

Banden/wielen uitbalanceren

Ronny vraagt op 23 augustus 2016:

Ik kocht net een nieuwe caravan (LMC 450D). Bij mijn eerste trip merkte ik dat de wielen niet uitgebalanceerd zijn.
Toen ik de verkoper daarmee confronteerde kreeg ik het volgende antwoord:
"Dag Ronny,
Dit is enkel nodig voor personenvoertuigen omwille van het rijcomfort!
Vermits er in aanhangwagens en caravans niemand zit tijdens het rijden worden die niet uitgebalanceerd. Dit heeft echter ook geen enkele invloed op mogelijkheid
tot vroegtijdige slijtage. Er zijn bvb caravans die nu nog altijd rijden en al meer dan 40 jaar oud zijn, waarbij, zoals bij alle andere caravans, de banden nooit worden uitgebalanceerd.
Geen zorgen maken dus."
Dit antwoord doet mij wat denken aan stereotiepe argumenten van rokers die er niet in slagen om te stoppen. Die hebben ook altijd een opa die kettingrokend 100 is geworden.
Wat moet ik hiervan denken?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Quirien antwoordt op 23 augustus 2016:

Triest, die dealer heeft zeker nog nooit het lood op mijn alu velgen gezien bij banden wissel of nieuwe aflevering.


elliot antwoordt op 23 augustus 2016:

Het antwootd van uw dealer is correct. Caravan wielen moeten niet uitgebalanceerd worden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 23 augustus 2016:

Ik denk dan een echte verkoper.... Natuurlijk is balanceren beter en geeft minder trilling in de caravan en zou ik dus wel laten doen. Aan de andere kant kan een caravan natuurlijk best 40 jaar mee gaan zonder gebalanceerde wielen (als die 100 km per jaar aflegt 😉)


Ton Groenendijk antwoordt op 23 augustus 2016:

Het is toch om te janken! Iedereen verkoopt maar spullen waar ze, gezien hun uitlatingen, niet de ballen verstand van hebben. Ik druk me niet vaak zo sterk uit, maar zou deze "verkoper" zich nu echt niet realiseren dat de trilling die optreedt bij een ongebalanceerde autoband ook optreedt bij een ongebalanceerde caravanband? Ik heb ze in een grijs verleden wel gezien, die banden die op één plek glad waren en verder nog gewoon dik in het profiel zaten. Je zal met zo'n cv lekker met 100km/h naar Spanje hobbelen, je moet toch niet denken aan de gevolgen!
Ooit ging er een gerucht, dat caravanhandelaars zouden afstammen van paardenhandelaars, die hun wrakke vee op markten aan nietsvermoedende burgers sleten. Dat is natuurlijk niet waar, maar zo'n verhaal spookt toch nog wel eens in je achterhoofd. En Sorry voor alle dealers die er wél verstand van hebben en toegewijd zijn. Helaas voor jullie zit er kennelijk nog heel wat kaf tussen het koren.


gunst antwoordt op 23 augustus 2016:

Gewoon zelf nadenken. Caravan is opgebouwd uit hout en schroeven. Nu rij je met 100 kmpu duizenden kilometers met een trillende opbouw. Dat doet echt wel wat met de opbouw en interieur en je lagers. Waarom zou je een paar euro besparen en het niet gewoon alsnog laten doen?


Kees antwoordt op 23 augustus 2016:

Ik heb ze in een grijs verleden wel gezien, die banden die op één plek glad waren en verder nog gewoon dik in het profiel zaten.
Dat is het gevolg van defecte schokbrekers. Onbalans geeft geen specifieke slijtage.
Het gegeven dat de aanhanger banden niet hoeven te worden gebalanceerd vindt zijn oorsprong in de lagere snelheden die daar in het verleden mee gepaard gingen en de zware starre assen. Dat is echter niet meer zo. Het is verstandig deze wielen net zoals een personenwagenwiel gewoon te balanceren.
Er is nooit sprake van geweest dat dat niet zou mogen.


elliot antwoordt op 23 augustus 2016:

Dit was al in April van 2008, indien ik me niet vergis, een druk becommentarieerde topic.


Stef antwoordt op 23 augustus 2016:

Onbalans in de wielen is al heel sterk merkbaar bij 70 km/u .
Ten behoeve van het heel houden van de opbouw gewoon uitbalanceren
Het zal je ook niet de kop kosten

Mvg
Stef


@Eric antwoordt op 23 augustus 2016:

Het sop is de kool niet waard....
Rij gewoon even naar een bandenboer (ik mag niet meer "jouw" of "mijn" bandenboer zeggen van de hooggeletterden hier 😉 ) en laat voor een euro of 15 even alle drie je wielen balanceren.

Drie, moet mijn neuswiel ook dan?
Nee, wel je reservewiel 😉


TheoS antwoordt op 23 augustus 2016:

Bij de vernieuwing van de caravanbanden balanceerde mijn 😉 bandenboer ze het vorig jaar zonder het te vragen.


@Eric antwoordt op 23 augustus 2016:

Tja, die man heeft jou natuurlijk als enige klant dus waarschijnlijk weinig werk maar zo hoort het ook.


Janka antwoordt op 23 augustus 2016:

Bij onze caravandealer worden de banden standaard uitgebalanceerd.
Bij onze vorige dealer, Avento en later Bürstner gebeurde dat nooit.
We hebben eigenlijk nooit iets gemerkt tijdens het rijden.


Sjef Bertens antwoordt op 24 augustus 2016:

@Janka,
Dat is nou precies de reden waarom er in de meeste gevallen niet gebalanceerd wordt.

In de meeste gevallen is de onbalans ook niet hinderlijk aanwezig.
Alles heeft te maken met de trilfrequentie van de diverse onderdelen in het systeem , wiel, ophanging en veer.
Zodra de onbalans een bepaalde frequentie heeft bereikt kan het als storend ervaren worden zoals we dat kunnen merken bij onbalans van de voorwielen van de auto.
Door de beweegbare opstelling van de voorwielen kunnen onbalans krachten een beweging van die wielen veroorzaken zodra de frequenties van onbalans en stuurinrichting in de pas lopen is dit hinderlijk.
Bij de voorwielen van een auto is dat rondom de 80 km/h of een veelvoud hiervan

De niet bestuurbare achterwielen van een auto veroorzaken bij onbalans ook trillingen die aan het hele voertuig doorgegeven worden.
Omdat we hier te maken hebben met andere trilfrequenties wordt deze onbalans pas waargenomen ( als je het kunt waarnemen ) bij snelheden in de beurt van 140 km/h.

Aangezien de caravan tot die laatste groep behoord hoeven we ons daar niet zo druk over te maken.

Kortom zoals Kees ook al heeft aangegeven veroorzaakt onbalans geen abnormale slijtage aan de banden en de lagers krijgen wel zwaardere opdoffers te verduren maaaaaaar ik ben het met div reacties eens balanceren kan zeker geen kwaad en voor de prijs hoef je het niet te laten.










Louis antwoordt op 24 augustus 2016:

Het zou er op neer komen dat als je er zelf in de auto niets van voelt...het dat ook geen kwaad kan ?
De caravan (en daar gaat het om) "voelt" het wel degelijk .
En rammelt bij wijze van spreken dus uit z'n verband.
(Na vier a zes jaar lekkerij of losse meubels, en dan weet deze "verkoper" te vertellen wat de kosten ongeveer gaan zijn ?)
Balanceren is voor mij geen kwestie van hoeven, maar móeten .


John antwoordt op 24 augustus 2016:

Bij mijn wielen van de caravan zit ook lood op dus ook gebalanceerd.
Ook bij een caravanboer gedaan.
Dit staat op de site van de ANWB

"Balanceren

Hoewel vaststaat dat door onbalans veroorzaakte trillingen overmatige slijtage aan het onderstel en de opbouw (meubilair) tot gevolg kan hebben, hangt het in principe van de inzet van de dealer af of je al dan niet met ‘stuiterende’ wielen de weg op gaat. Ons advies: eis dat het balanceren (alsnog) gebeurt!"


Sjef Bertens antwoordt op 24 augustus 2016:

Beste Louis en John,
Het is natuurlijk niet verkeerd om de caravanwielen te balanceren, bij de laatste vervanging van mijn caravanbanden zijn ze ook gebalanceerd.

Wat mij een beetje beangstigd is het grenzeloze vertrouwen in wat men zegt.
Uit mijn werkplaats ervaring weet ik dat als je tegen de klant zegt dat hij het stuur met twee handen moet vasthouden omdat er anders bandenslijtage ontstaat, dan zul je versteld staan hoeveel mensen dat geloven.

Uitlijnen, balanceren auto caravan het maakt niet uit trek de knip maar open, voor ons stulpje op wielen is niets te veel.

Door die praktische ervaringen heb ik ook veelvuldig kennis gemaakt met uitlijnen en balanceren. En als je dan ziet met welke gevoelige apparatuur de bewegingen van het wiel geregistreerd worden, zeker als er vast aan het voertuig gebalanceerd wordt.
Het aan de wagen balanceren kwam veel voor bij de jongens met de snelle auto's, zeer brede sloffen en heel hoge snelheden.
Hierbij wordt het wiel door een gevoelige opname pic-up ondersteund en tevens wordt de stuurbeweging geregistreerd door een opnemer tegen de remklauw of ankerplaat.
Door het wiel met een behoorlijke snelheid aan te drijven en daarna uit te laten rollen komen de kritische toerentallen vanzelf in beeld.
Ik heb dus een aardig idee wat een onbalans veroorzaakt.

Als ik dan lees dat door onbalans de kopjes het kastje uittillen dan denk ik waar hebben we het over, pas de bandenspanning of belasting aan en ga geen spijkers op laag water zoeken.

De centrifugaalkracht. = massa. X. snelheid in het kwadraat gedeeld door de straal. Reken dat even uit voor een onbalans van 40 gr en je komt in de buurt van de 50 N. ( 5 kgf )
Op een wielbelasting van 7000 tot 8000 N. zijn dat pinuts.
Dat wiel gaat echt niet stuiteren.
Rij maar eens met de caravan over een slechte klinkerweg en bekijk dan eens de specifieke belastingspunten.


Elliot antwoordt op 24 augustus 2016:

@ Sjef Bertens, of andere techneuten, een vraagje, zijn caravanwielnaven zoals die bij auto's van fabriek uit ook uitgebalanceerd?


Frank antwoordt op 24 augustus 2016:

Nee elliot, naven worden niet gebalanceerd. De wielen wel. Als er bv lichte onbalans is in naaf of remschijf dan worden banden wel eens ad auto gebalanceerd. Hiermee is dan meestal het laatste restje onbalans opgelost.

Onbalans in wielen dient gewoon altijd te worden voorkomen. Ik heb de ervaring met een auto waarin langdurig ( duizenden km) met veel onbalans is doorgereden. HIerdoor ontstond wel verhoogde slijtage op stuurinrichting. Bij flinke onbalans neemt ook de wegligging van een personenauto iets af .Geen dramatische verschillen maar het is niet bevorderlijk. Gewoon zorgen voor rust in een band en voertuig.


Kees antwoordt op 24 augustus 2016:

Nee, de omtreksnelheid is daarvan zo laag dat deze niet voor merkbare onbalans kunnen zorgen. Daarbaast zijn het bewerkte onderdelen wat resulteert in weinig gewichtsverschil in het onderdeel.


Sjef Bertens antwoordt op 24 augustus 2016:

Elliot het antwoord is al gegeven door Frank en Kees.
De invloed van deze onderdelen is te verwaarlozen.
De trommel welke behoorlijke afmetingen heeft kan wel wat invloed uit oefenen maar door zijn geringe snelheid is het effect klein.


Louis antwoordt op 24 augustus 2016:

Beste allemaal .
Ik ben nogal van het zelf horen ,zien en voelen.
Neem graag een ander's mening serieus, en zal daar wat mee te doen maar neem zo mogelijk graag de proef op de som als iets niet overtuigend is.
In dit geval wat onbalans betreft kan ik het volgende aangeven.
Samen met een kameraad heb ik járen geleden al uitgeprobeerd wat verplaatsing van belading tot gevolg heeft voor de stabiliteit.
(Er moest een dichte aanhangwagen voor een bepaald doel aangeschaft en ingericht worden met apparatuur en we wilden weten hoe we de zaak in konden delen zonder een waggelende eend te creeeren)
Dus zelf plaats genomen in een caravan.
(Enkelassig)
Hij rijden (opbouwend tot 110 op de teller met tussentijds overleg), en ik vanaf de as mezelf (uiteraard rustig) verplaatsen volgens een tevoren afgesproken schema e.d.
Dus gewoon om iets voor het dagelijkse werk uit te proberen, waarvoor de caravan toevallig mooi van pas kwam omdat je dan "overdekt" kunt rommelen en aantekeningen maken.
Ten eerste maakt één normale stap (ik weegde destijds zo'n 82 kg) vanaf de as naar achter, en vervolgens naar voor de as het verschil van volledige rust tot uitslaand zweet (!)
Uiteraard werd die stap niet in één keer, maar stukje voor stukje schuifelend genomen.
Je vlucht echt maar al te graag weer naar voren.
Tot zover het belang van een goede belading dus dat is een...
Maar ook voel je (voor mij als kampeerder een mooie bonus) persoonlijk hoe enorm zo'n doos op z'n bliksem krijgt door onbalans.
Ik kan jullie verzekeren dat de hele hut "zindert".
Het gromt zelfs in je oren.
En veel lood kwam er achteraf niet eens aan te pas, dus kun je na gaan.
Na het balanceren natuurlijk voor mezelf nog een ritje gemaakt.
En kon bij wijze van spreken rustig een biertje gaan zitten drinken.
Echt, doe je caravan en jezelf een plezier.
Balanceer nu maar gewoon....


Sjef Bertens antwoordt op 24 augustus 2016:

@ Louis,
Hoeveel biertjes had je op en zat je nu voor of achter de as ?

Louis je hebt gelijk tegen dergelijk wetenschappelijk bewijs is weinig in te brengen.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 augustus 2016:

Louis je hebt gelijk tegen dergelijk wetenschappelijk bewijs is weinig in te brengen.

Met wetenschap heeft dat weinig te maken 😉 Maar wel een mooi verhaal!


Louis antwoordt op 25 augustus 2016:

Ha,ha, heeft met wetenschap niets te maken .
Maar wel met domweg zelf eens wat uitproberen, en dat doen we tegenwoordig kennelijk niet meer.
Dat zie je in een geval als dit ook.
Die incapabele verkoper zwamt wat uit z'n nek zoals zo vaak gebeurd, en velen gaan er braaf mee heen.
Maar wat let je eigenlijk om zelf eens in je caravan plaats te nemen en je te laten rijden ?
Leuke ervaring, en je weet eventueel meteen waar je eens wat aan moet gaan doen.
(de biertjes wel achteraf gaan drinken)



Anko antwoordt op 25 augustus 2016:

Zeker een mooi verhaal, Louis, Maar je zou iets dergelijks ook eens in een trein moeten proberen: Ervaar het rijgedrag in het midden van een wagon en daarna vlak bij de koppeling met de volgende wagon. Een duidelijk waarneembaar verschil terwijl je toch niet kunt stellen dat het rijgedrag van de wagon erg zal veranderen wanneer één persoon vanuit het midden naar één van de uiteinden loopt.

Natuurlijk heeft het verplaatsen van het gewicht gevolgen voor de stabiliteit. Maar een substantieel deel van wat je gevoeld hebt zal te maken hebben gehad met waar je je bevond en niet perse met verminderede stabiliteit van de caravan.

Maar goed, het ging over het balanceren van wielen .... 😉


Senior Be antwoordt op 25 augustus 2016:

Dit is gewoon een kwestie van op je klompen met je boerenverstand aanvoelen.
Trillingen van de banden/velgen worden doorgegeven aan de wiellagers en de caravanopbouw en zullen zo op den duur onherroepelijk tot schade leiden.
Daar heb je verder geen wetenschap of een mening van de dealer voor nodig.


Ronny antwoordt op 26 augustus 2016:

Bedankt iedereen voor de reacties. Ben ondertussen bij een lokale bandenspecialist geweest en wielen laten uitbalanceren. Zoals de meesten van jullie zeggen ... Gezond verstand gebruiken en gewoon doen. 😉


Elliot antwoordt op 29 augustus 2016:

Vandaag toevallig bij de Fendt-Hobby dealer geweest.
En de vraag gesteld ivb met het uitbalanceren der wielen.
Geen enkele caravan komt "fabriek af" met uitgebalanceerde wielen en is dit volgens hem niet echt nodig.
Uitbalanceren kan uiteraard geen kwaad.
Volgend weekend in Dordrecht nog eens rondvragen.
Dus Ton, u staat aan de foute boom te blaffen, het zijn de constructeurs zelf die het niet nodig achten om te balanceren.
Het antwoord van Sjef Bertens was veel genuanceerder en technisch onderbouwd dus informatiever.


Louis antwoordt op 29 augustus 2016:

Helaas Elliot .
De voorstanders staan aan de goede boom te blaffen.
Hoe kun je je vertrouwen geven aan hen die de slechtste banden met zelfs vaak een kantje boord loadindex af fabriek monteren, en dan ook nog eens onuitgebalanceerd...
En dit blijkt in de praktijk niet incidentieel voor te komen...gebeurd dus bewust.
Inderdaad, de constructeurs vinden het allemaal niet zo nodig en net als dealers waarschijnlijk zelfs ongewenst.
Het is dan ook ontegenzeggelijk slecht voor hún toekomstige inkomsten (en jouw portemonee)


Ton Groenendijk antwoordt op 30 augustus 2016:

Tja, Elliot, dat komt er van als je je sterk uitdrukt. Dan sta je te blaffen. Nu behoor ik tot die lieden die om redenen die hier niet ter zake doen een ruime ervaring hebben met een groot aantal soorten auto's, waaronder heel slechte.
Zo heb ik ook ervaring met het rijden met auto's waaraan wel eens een stukje lood ontbrak op de velg en die dus niet goed gebalanceerd waren. De trillingen die optraden in het stuur waren niet heel fijn, zeg maar irritant en verplaatsten zich door de hele auto.
Als nu een caravanwiel niet gebalanceerd is, zullen die zelfde trillingen optreden. Alleen voel je ze niet, omdat er zo veel verbindingsstukken tussen de stuurinrichting van de auto zitten, maar ze zijn er wel degelijk. Dus voor al die mensen die balanceren niet nodig vinden: leg na een lange rit je lepels en vorken maar weer recht in keukenla en loop even alle schroefjes in je interieur na. Kijk of je accu nog vast staat en controleer even of je schokbrekers al zijn gaan lekken. Kruip even onder je cv en controleer of je de plek kunt vinden waar de onbalans je band tig keer genadeloos tegen het wegdek heeft geslagen. Als je dat allemaal niet vervelend vindt om te doen, moet je zeker je wielen niet laten balanceren. Maar dan hoef je dat ook niet bij je auto te doen, lekker rijden met een trillend stuur en een resonerend interieur. Zodat je zeker weet dat je onderweg bent.


Quirien antwoordt op 30 augustus 2016:

Het eerste antwoord op de vraagstelling van Ronny begon ik in deze topic met , triest. Misschien had het in en in triest moeten zijn.
Zou Ronny zomaar voor niets naar de bandenboer gereden zijn? Het was toch niet nodig.
- Dag Ronny was toch het antwoord, grrr....
Zit nu heerlijk in het zonnetje nog eens naar de strippen lood te kijken op mijn velgen bij de vorig jaar gemonteerde nieuwe banden.
Zouden die er zomaar voor niets opzitten?
Oh, stiekum ook eens bij Fendt en Hobby caravans gekeken en ja ook lood, het zou toch niet........


Elliot antwoordt op 31 augustus 2016:

Toch even de vraag van Ronny doorgemaild naar een constructeur in Duitsland, en dit is het antwoord dat ik vandaag mocht ontvangen.




Sehr geeherter Herr,



wir bestätigen den Eingang Ihrer E-Mail und teilen hierzu mit, das im Anhängerbereich aufgrund der max. Höchstgeschwindigkeit von 100 km/h nicht gefordert ist, dass die Räder ausgewuchtet werden müssen. Die Achskonstruktion ist auch dahingehend ausgelegt.



Wir hoffen Ihnen weitergeholfen zu haben und verbleiben



mit freundlichen Grüßen


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 31 augustus 2016:

Mooi antwoord Elliot! Daarmee geven de fabrikanten ook maar weer eens duidelijk aan dat caravans geconstrueerd worden tot een maximale snelheid van 100 km/u. De praktijk is vaak anders 😉


Sjef Bertens antwoordt op 31 augustus 2016:

@Hou Eliot,
Ook ik had verwacht dat een plausibele verklaring over een bepaald verschijnsel ( zie opm. van 25 aug ) wel wat meer mensen over de streep zou trekken.


Sjef Bertens antwoordt op 31 augustus 2016:

Sorry mensen 24 aug.


Stef antwoordt op 31 augustus 2016:

Feit blijft dat onbalans in een wiel al heel goed merkbaar is bij 70 km/h
Dus ook voor caravans/aanhangers is het goed om de wielen te laten uitbalanceren
Bij mijn caravanmerk werden de wielen WEL uitgebalanceerd afgeleverd.

Mvg
Stef


Quirien antwoordt op 31 augustus 2016:

Bij mijn caravan(s) werd(en) de wielen ook altijd uitgebalanceerd afgeleverd.
Een rondje hier op de camping waar ik keek bij diverse jonge Fendt's en Hobby's enkele dus ook.
Maar toegegeven , ik vermoed meer dan 80 % , heeft er een tempo 100 sticker op zitten. Zou het daaraan liggen? (Smiley)


Ton Groenendijk antwoordt op 31 augustus 2016:

Met alle respect voor de moeite die Elliot in deze discussie steekt, lijkt mij de mededeling van een constructeur dat balanceren niet nodig is toch een beetje de mededeling van de slager die zijn eigen vlees keurt.
Gezien de manier waarop door de caravanbranche wordt bezuinigd op een aantal zaken, waaronder veiligheidsitems als banden, zie ik niet dat ze graag gaan balanceren. dat kost allemaal weer geld. De constructeur (wie, als ik vragen mag?) heeft het ook alleen over de gevolgen voor de as. Die kan overal tegen, want nog niet zo lang geleden verkondigde men ook dat schokdempers overbodig waren omdat de rubber as een "zelfdempend" karakter had. Zo schrijdt de kennis voort en zie je eigenlijk nooit meer een cv zonder schokdempers.
Onbalans treedt altijd op bij een specifieke snelheid. Die kan op één punt zijn of binnen een bepaald bereik (b.v. tussen 60 en 80) Daar onder en daar boven heb je nergens last van. Onbalans bestaat dus en eigenlijk ken ik geen wiel/bandcombinatie die er absoluut geen last van heeft, of je moet naar het niveau van Formule racen gaan.
Dus wie hier enige vorm van ongemak en risico mee wil nemen moet dat zeker doen. Je merkt er wellicht niets van tot heel veel later, maar ja, dan zijn er weer mensen die het voor je willen repareren.
Wie op de snelweg goed oplet ziet soms wel eens zo'n oud autootje met zo'n grappig stuiterend wiel voorbijkomen. Dat kan een defecte schokbreker zijn, maar evengoed onbalans. Zo erg kan het dus zijn.


Frank antwoordt op 31 augustus 2016:

Het einde over uitbalanceren lijkt nog niet in zicht, daarom gooi mijn reactie er ook maar in.

Tot 100 kmu kun je met je trekauto het lood ook wel weglaten. Of het prettig rijdt? Ooit 50.000 km rond gereden met slecht gebalanceerde banden. Dit leidde tot verhoogde slijtage op het stuurhuis. Wel eens gereden zonder lood aan de banden met flinke zijwind? Je bent dan blij dat het lood er weer aan zit.
Natuurlijk lijkt alles tot 100 kmu geen probleem.
Het is alleen zo dat alle beetjes helpen bij de wegligging en duurzaamheid van een combinatie.

Maar eh....ff terug naar die 100kmu. Menigeen rijdt met zo'n sticker, maar de meerderheid daarvan haalt zeker geen 100 kmu. Zou dit een beetje aan het lood liggen? 😉


Sjef Bertens antwoordt op 31 augustus 2016:

Beste Stef
Of de onbalans een vervelende beweging tot gevolg heeft hangt zoals ik al omschreven heb van meerdere factoren af.

Laat ik een poging doen om dit verschijnsel te verduidelijken.
Een wiel met onbalans draait met een bepaald toerental rond ( statische onbans ). De onbalans oefent een iets grotere centrifugaalkracht uit als de andere deeltjes van de band.
Laten we aannemen dat het zware deeltje boven zit dan wil de band met een extra krachtje naar boven maar door de traagheid ( kracht = massa x versnelling ) gebeurt dat niet meteen.
Op het moment dat ie in beweging wil komen is het zware punt al weer gepasseerd en werkt een andere kant op.

Bij onze caravanband bestaat de mogelijkheid dat de band iets verticaal wil bewegen op het moment dat het zware deeltje bij de volgende omwenteling weer boven staat. Hierdoor zal de reeds ingezette beweging versterkt worden enz.

Het toerental waarbij deze ondersteuning van beweging ontstaat hangt af van de veer karakterastiek ,de massa van de bewegende delen en de mate van demping.
De hele handel heeft een bepaald trillingsgetal.
Als die trilfrequentie samen valt met een bepaald toerental veroorzaakt dat een versterkte beweging en trilling van het voertuig.

Zoals ik al beschreven heb ligt dat toerental bij achterwielen van de auto, welke vergelijkbaar zijn met caravanwielen ongeveer bij 140 km/h

In mijn actieve garageloopbaan is er nog nooit een klant bij me gekomen met de opdracht kun je mijn achterwielen niet balanceren want de achterpassagiers kunnen niet stil zitten. ( 50 jaar geleden )

Nu bij de snelle auto's met brede grote wielen worden alle wielen gebalanceerd vroeger niet.

Daarmee zeg ik niet dat er geen centrifugaalkrachten in de ophanging werken. Er werken zoveel krachten en koppels in de ophanging waar we geen weet van hebben.

Om dezelfde reden veroorzaken de bestuurde wielen, welke redelijk makkelijk in stuurrichting kunnen bewegen, bij een ander toerental de hinderlijke trilling.
Vele van U zullen ervaren hebben dat rond de 80 km/h het stuur begint te trillen en waarschijnlijk ook bij 160 km/h.
Dat wil niet zeggen dat bij andere toerentallen geen onbalans is maar deze veroorzaakt geen hinderlijke beweging. En dus geen extra slijtage.

Hetzelfde effect ontstaat bij trilling van onderdelen wat we allemaal wel eens meegemaakt hebben. Bv trillende luchtfilter , leiding of strip.


Louis antwoordt op 31 augustus 2016:

Tja, tegen de uitleg van zo'n ehhh...."constructeur" kan natuurlijk geen enkel bewezen feit op.
(Heet toevallig ook Pinokkio ?)


Sjef Bertens antwoordt op 1 september 2016:

@ Louis,
Louis je moet iets doen als je niet in een totaal in onbalans geraakte caravan durft te gaan zitten die met een snelheid van 110 km /h over de snelweg raast. 😉. 😉

Ik heb de caravan stil laten staan en het wiel aangedreven met 110 km/h.
Veel makkelijker en meteen zichtbaar resultaat.


Kees antwoordt op 1 september 2016:

Onbalans treedt altijd op bij een specifieke snelheid.
Onbalans is er altijd en niet pas bij een specifieke snelheid of bereik. Het openbaart zich misschien pas bij een specifieke snelheid omdat de krachten met de snelheid toenemen en eigenfrequentie ervoor kan zorgen dat deze ook nog versterkt worden.

Wel eens gereden zonder lood aan de banden met flinke zijwind? Je bent dan blij dat het lood er weer aan zit.
Kan je uitleggen wat er dan gebeurd en waar dat lood voor zorgt?


Quirien antwoordt op 1 september 2016:

Door al deze informatie nieuwsgierig geworden en de volgende vraag aan de specialisten.
Kan het zijn dat LMV en onder een Delta as , die dus een andere afstelling heeft, eerder onbelans opwekken of te wel eerder lood noodzakelijk zijn.
Verder rijd ik op 15 inch velgen (bandmaat 195/70R 15) En heeft de omtrek van velg/band, die dus bij grotere omtrek een andere rotatie snelheid heeft, ook invloed? Mijn eerste gedachte van wel, maar misschien denk ik wel verkeerd.


Quirien antwoordt op 1 september 2016:

Onbelans is uiteraard onbalans, sorry.


Sjef Bertens antwoordt op 1 september 2016:

@ Quirien,
Onbalans kan ontstaan in al de roterende delen.
Soort as en velg hebben daar geen invloed op.
Natuurlijk is bij een bepaalde snelheid de rotatiefrequentie van een wiel met een grotere diameter anders.


Louis antwoordt op 1 september 2016:

Daar heb ik ook zo een twee drie geen antwoord op Quirien.
Balanceerapparatuur moderniseert ook, dus ik weet niet wat daar allemaal in "meegenomen" wordt, en of een bepaald type as van invloed is.
In mijn tijd draaide een wiel nog snel aan zo'n apparaat, en moest zowel aan de binnen als buitenrand van de (stalen) velg lood geslagen worden.
(Alleen aan de buitenkant maakte merkbaar balansverschil ook al klopte het gewicht)
Lichtmetalen velgen werden standaard uit het zicht in de binnenwang van loodplakstrips voorzien.
Dus ook niet aan de buitenrand met knelloodjes (zoals je tegenwoordig dure velgen soms ook nog eens onnodig beschadigd ziet worden)
Balanceren "aan de auto" kon ook al met zo'n wagentje dat het wiel aandreef en onbalans registreerde.
Hoe dan ook : balanceren is nuttig...wát constructeurs of dealers ook uitkramen.
En je hebt gelijk Sjef...je kunt beter en veiliger aan het wiel draaien in plaats van je laten rijden.
Maar ja, sommige mensen zijn eigenwijs en willen gewichtsverplaatsing en onbalans dom genoeg "aan den lijve" ondervinden.
(Die kar van destijds reed uiteindelijk met volle bepakking trouwens als een trein achter zo'n slap afgeveerde 70er jaren 240 D)


Frank antwoordt op 1 september 2016:

Sjef, je zit er een tikkeltje naast met een te stellige conclusie. Maar ik snap je gedachtengang wel hoor.
De snelheden waar je de trilling ervaart, kunnen ook anders liggen. Slijtage treedt zeer zeker op als onderdelen daar gevoelig voor zijn. Ik heb daarmee een stuurhuis versneld extra speling bezorgd. Gewoon lekker door blijven rammelen met dat stuur. Zakelijke kms, wat maakt het uit. Zo dacht ik toen.
Als er onbalans in mijn achterwielen zit, voel ik dat zeer zeker. Jij niet? In de voorwielen voel ik het vanaf 5 gram. Het stuiterende effect van een band is natuurlijk beperkt, maar de beweging kan ook zijwaarts zijn. Daarom wordt een gebalanceerde band op 2 krachten gecheckt.

Bij behoorlijke onbalans verliest de band een klein deel van zijn kwaliteiten. Door de onbalans is hij minder spoortrouw. Als deze onrust wordt versterkt door zijwind op het koetswerk merk je dat de rechtuitstabiliteit minder is geworden. Gevolg : bij wind is er meer stuurcorrectie nodig. Nooit opgemerkt Kees ?


Sjef Bertens antwoordt op 1 september 2016:

@ Frank,
Beste Frank, door mijn 35 jarige ervaring in het auto technisch onderwijs heb ik natuurlijk veel mensen proberen te overtuigen van bepaalde wetmatigheden in de autotechniek. Daarmee wil ik absoluut niet beweren dat ik het weet, ik heb op dit forum al heel veel dingen geleerd.

Wat ik wel prettig vind is dat de geïnteresseerde forumbezoekers de verschillende reacties op hun waarde proberen te beoordelen.

Als je dan reageert dat het verhaal niet helemaal klopt omdat jouw stuurhuis naar de knoppen is gegaan vanwege onbalans in de wielen dan denk ik echt, heeft Frank het verhaal nou gelezen of is het een impulsieve reactie.

Ik heb een paar keer beschreven dat voorwielen ( bestuurbare wielen ) een hinderlijke trilling in het stuur kunnen veroorzaken rond de 80 km/ h.
Verder kun je lezen dat als die kritische toerentallen ontstaan er bewegingen zijn ( trillingen ) die slijtage kunnen veroorzaken.
Voor slijtage is beweging en kracht essentieel.

Dus als jij langdurig blijft doorrijden met slecht of niet gebalanceerde voorwielen kan dat stuurhuisslijtage veroorzaken.


Quirien antwoordt op 2 september 2016:

Dank Sjef voor de bijdrage in deze topic. Op mijn oude dag toch nog een hoop opgestoken. Mag ik het volgende concluderen,
In principe zou bij de caravan als je niet harder rijd dan 80 echte km lood voor de onbalans niet nodig zijn. Ga je de grens op zoeken van 80 naar 100 km( de tempo 100 of meer rijders) dan zal het beter zijn dit wel te doen.
- Het is in principe niet fout als je een wiel laat balanceren (daarom laat ik de strippen lood ook lekker zitten (smiley)
Misschien is het verstandiger om eens meer aandacht te besteden aan de schokdempers, hoewel daar ook anders over wordt gedacht, wat daar de toegevoegde waarde van is.
En ergens in een topic zei eens iemand, elke 10 jaar bij intensief gebruik je rubbers in de as laten vervangen is ook geen verkeerde zaak.
En misschien een ondergeschove zaak ; de schokdemper in de oplooprem.
tja, maar dat is een andere topic.En fietsen achter op is bij mij not done, want dat zie ik ook als onbalans hoewel het dan eerder neiging tot slingeren heet.


Kees antwoordt op 2 september 2016:

Ooit 50.000 km rond gereden met slecht gebalanceerde banden. Dit leidde tot verhoogde slijtage op het stuurhuis.
Dat ligt in ieder geval niet aan de onbalans, wel aan de berijder. 😉

Misschien is het verstandiger om eens meer aandacht te besteden aan de schokdempers, hoewel daar ook anders over wordt gedacht, wat daar de toegevoegde waarde van is.
Een schokbreker heeft een functie in het afremmen van de oscillerende beweging van de vering (nadeinen).
Zij verhogen het rijcomfort en de verbeteren het wegcontact.


Frank antwoordt op 2 september 2016:

Sjef, daarom schreef ik ook "tikkeltje"en dat ik je gedachtengang snapte. Maar de juiste woorden wegschrijven blijft altijd lastig.

Het was meer jouw volgende zinsnede waarop ik reageerde:
Dat wil niet zeggen dat bij andere toerentallen geen onbalans is maar deze veroorzaakt geen hinderlijke beweging. En dus geen extra slijtage.

Toen moest ik aan mijn eigen domme gedrag van jaren terug denken. Ik zocht al een tijdje een andere auto en doordat ik extreem veel zakelijke kms maakte, nauwelijks tijd had, reed ik dom door met vrij extreme onbalans. Met flinke najaarswind had ik zelfs problemen om koers te houden. Dit resulteerde in een half jaar na 40-50.000 km in speling op het stuurhuis. Toen ik alsnog balanceerde was ik verbaasd over de verbeterde stabiliteit. Het leed was toen al geschied.
Een caravanas zal dit niet overkomen. Wat ik wilde aangeven, is dat soms gemakkelijk wordt gedaan over ogenschijnlijk onschuldige zaken.

Afgelopen week stond er een vrij jonge caravan op de vluchtstrook met ANWB erbij en autoambulance.
Oorzaak : klapband. Het zag er niet fraai uit want de zijskirts waren weggeblazen en ook de koelkastroosters.
Dit kan niet anders betekenen dan dat er een flink gat in de wielkast zit. Zoiets gun je niemand.
Ik moest direct weer denken aan de bandendiscussie op dit forum.


Louis antwoordt op 2 september 2016:

Precies daarom is elk onderdeel van een bandendiscussie belangrijk.
Zij zijn en blijven dé onderdelen die een caravan letterlijk kunnen "breken" bij wijze van spreken, terwijl de kosten (in verhouding tot de rest van een caravan) zeer acceptabel zijn.


Elliot antwoordt op 4 september 2016:

Gisteren waren wij in Dordrecht, heb daar een bezoeker de "balanceervraag" horen stellen aan een merkvertegenwoordiger, goed zo.
In plaats van elkaar hier de loef proberen af te steken met kennis en ervaring, zou het beter zijn dat we met zijn allen de fabrikanten bestoken met deze vraag of eis.
Fabrikanten zijn niet compleet ongevoelig voor de verzuchtingen van hun klanten!
Had de vraag ook gesteld aan de Erwin Hymer group, waarvan het merk LMC van Ronny deel uitmaakt, maar helaas nog geen antwoord van gekregen.
Misschien een idee voor Ronny om als klant de constructeur aan te schrijven?


Kees antwoordt op 4 september 2016:

Het lijkt mij zinvoller je dealer opdracht te geven de wielen te balanceren als je daar prijs op stelt.
Scheelt een hoop tijd, moeite en irritatie. 😉


H.Hoving antwoordt op 6 september 2016:

Gooi er € 15,- tegenaan en je hebt ze gebalanceerd. Scheelt een hoop gepieker en discussie.


Gijs antwoordt op 8 september 2016:

Jonge jonge wat een gezemel over balanceren doe het niet als je niet wil, je komt je van zelf je eigen wel tegen, en dan niet klagen dat alles los staat in de bovenbouw.
Lagers gaan er ook aan.
Dus ik zou dit topic sluiten Menno en Bert


PieteR antwoordt op 8 september 2016:

Helemaal gelijk! Ook voor de caravan ga ik naar dezelfde bandenwinkel als voor de auto. Daar is balanceren een ongevraagde standaard, net als sterkere ventielen voor sterkere banden. Hoe simpel kan het zijn?


Gijs antwoordt op 8 september 2016:

Ik ben mijn eigen leverancier, heb stalen ventielen
Monteer ze zelf en balanceer ze zelf, ja ik heb al die apparatuur en weet hoe belangrijk dat is.
En zou balanceren niet nodig zijn , zoals sommigen denken, dan is het nog zo als je wel balanceert is het altijd goed.
Mensen geloof me, het is niet zo als je niets voelt dat het dan goed is.
Zonder gebalanceerde wielen rijd je alles naar de Hel.
Ga maar eens in een cv zitten met ongebalanceerde wielen, dan weet ik zeker dat je ze laat balanceren


Quirien antwoordt op 9 september 2016:

Zullen we deze topic voordat er onbelans onder de forumleden onstaat, maar op gepaste wijze of te wel "gebalanceerd" afsluiten?(smiley)


PieteR antwoordt op 9 september 2016:

Ho effe, Quirien! We hebben het nog niet over roken gehad en die rokende opa van 100 jaar! 😉

Het nadeel van caravanwinkels is vaak de onkunde mbt de caravanbanden.
Bij de bandenwinkel is er vaak ook een nadeel: men denkt soms automatisch aan vier wielen per voertuig en dat heeft dan vreemde gevolgen voor het draagvermogen van de te leveren banden. Dat is echt wel iets om zelf in de gaten te houden!


Louis antwoordt op 9 september 2016:

In een caravan zitten Gijs, terwijl hij achter een auto hangt ?
Ik zou echt niet durven...
Lees eens een stuk terug (24/25 Augustus) dan zie je ook een nadeeltje van lange topics.
Toch zien we dat je deze balanceerdiscussie niet echt gezemel vind.
Anders zou je vandaag niet met deze reactie komen, terwijl je gister nog dit draadje wilde sluiten.
En dat is goed...hoe meer mensen je kunt overtuigen van het nut, hoe beter.


Senior Be antwoordt op 17 september 2016:

Al enige tijd heeft de overheid het gebruik van lood in de balanceergewichtjes verboden vanwege het giftige karakter van dat metaal.
De klemgewichtjes zijn gemaakt van zink (Zn) en de plakgewichtjes vaak van ijzer (Fe).


Elliot antwoordt op 30 september 2016:

En kijk, gisteren eindelijk antwoord van Hymer gekregen.

Sehr geehrter Herr,

vielen Dank für die Anfrage bezüglich der Auswuchtung von Wohnwagenreifen. Es werden die Wohnwagen Reifen in der Produktion nicht mehr nachgewuchtet, wir bekommen die Felgen mit den Reifen gewuchtet angeliefert. Viele Kunden gehen aber den Weg das man nach der ersten Reise oder nach längerer Standzeit die Reifen nachwuchtet und die Bremsen nachstellt. Es kann auch beim wuchten festgestellt werden, ob der Reifen einen Standplatten hätte.

Wir hoffen Ihnen hiermit weitegeholfen zu haben, und stehen ihnen für eventuelle Rückfragen gerne unter unten genannten Nummer zur Verfügung.



Mit freundlichen Grüßen / Kind regards



Hymer GmbH & Co. KG
Markus Jäckle
Technischer Kundendienst
Holzstr. 19
88339 Bad Waldsee

Tel.: +49 (0) 7524 999 360
Fax: +49 (0) 7524 999 89 89313
Mail: kundendienst@hymer.com
Web: www.hymer.com


Quirien antwoordt op 30 september 2016:

Dank Elliot voor de terugkoppeling.

Zo zie je maar de een zegt het hoeft niet en de ander heeft afspraken dat het wiel gebalanceerd wordt af/aangeleverd. Geeft zelfs toe dat het misschien ook nog beter is in de nacontrole na de eerste rit het e.e.a. na/ bij te stellen.
Maar ja, ook natrekken van (alle) bouten valt daar meestal onder en hoe vele laten dat nu volgens voorschrift doen. (Smiley)
Mag ik concluderen dat het nog zo gek niet is dit balanceren bij de koop voor alle zekerheid erbij te bedingen als dit niet spontaan wordt gedaan.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker