A. Dekker vraagt op 23 oktober 2016:
Dag,
Ik heb een vraag over de Yellow top 55Ah accu, kan je deze "vol"in de caravan houden het hele jaar, met de pluspool los in de stalling?
Hans
ben antwoordt op 23 oktober 2016:
Nee,koop een goede druppellader en zet hem thuis in de schuur aan de lader.
kip antwoordt op 23 oktober 2016:
Ja, de door U genoemde accu heeft een zeer lage zelfontlading
hierdoor zal hij een periode van 4,5,maand probleemloos overleven in de losgekoppelde toestand. Deze accu is niet te vergelijken met een normale accu.
dirk antwoordt op 24 oktober 2016:
Ik heb dezelfde accu vanaf maart j.l. het hele jaar genoeg stroom maar nu we 15 okt het laatste weekend weg zijn geweest staat hij nu boven en zet er 1 x p m een dag de lader op dan gaat hij toch langer mee , in de caravan staat hij hele jaar aan de lader eerst hoofd dan na lading en dan druppel .
voorheen hadden wij een boot en liet daat de accu,s in staan stonden er 4 in maar na 3 a 4 jaar was je aan de beurt ,dat waren wel gewonen accu,s maar toch .
R Koot antwoordt op 24 oktober 2016:
Hallo Hans.
Dit kan probleemloos. Wij hebben dezelfde accu, belangrijk is dat je de accu volledig geladen in de caravan achterlaat EN dat je de accupolen loskoppelt. Liefst met de bijgeleverde dopjes de polen afdekken. Bij ons heeft hij zo wel een keer bijna een jaar gestaan en we konden zo de mover gebruiken.
Groeten, René
Jasper antwoordt op 1 november 2016:
Ik heb dan wel een ander merk, sinds dit voorjaar de PowerExtreme X20, die kennelijk de KCK testwinnaar was, maar in de summiere folder die ik er bij kreeg, staat niets over al dan niet geladen wegzetten, loskoppelen of bijgeleverde dopjes.
Ik heb de caravan dus simpelweg aangekoppeld met de mover en die in de stalling ermee op z'n plaats gezet. En gewoon de schakelaar gebruikt om 'm uit te zetten.
Iemand een goed advies?
Ook in het onvoorziene geval dat we om gezondheidsredenen voorlopig moeten afzien van het gebruik?
Peter G antwoordt op 2 november 2016:
Ook met de x20 zou ik voorzichtig zijn. In de x20 zit een BMS die de cellen tijdens gebruik beschermt en hoogstwaarschijnlijk ook balanceert. Een prachtig stukje elektronica dat het nadeel heeft dat het, hoe miniem ook, zijn energie uit de accu haalt. Wanneer de accu is losgekoppeld zal er altijd nog een kleine stroom lopen naar deze BMS. De zelfontlading van lithium ferro fosfaat cellen is minimaal, het is de BMS die hier door gebrek aan informatie van de fabrikant wel eens de spelbreker zou kunnen zijn. Veel fabrikanten zouden van de discussie af zijn wanneer deze parameters openbaar gemaakt zouden worden en dat geldt niet alleen voor accu's.
Quirien antwoordt op 2 november 2016:
Mooie interessante uiteenzetting Peter.
Ik denk dat Jasper wel zou willen horen zeker gezien hij ook nog onvoorziene omstandigheden in verband met gezondheidsproblemen(wat voor tijdsbestek kan dat wel niet innemen?) noemt en de accu door het moveren niet vol is weg gezet, de klemmen nog op de polen zitten, dat het beter is de accu er maar uit te halen. Althans rekening houdend met het voorgaand genoemde en geen risico nemend, zou ik dat aanraden.
We zouden ook zomaar weer eens een strenge winter kunnen krijgen en daar houden accu's in het algemeen niet zo van.(smiley)
Jasper antwoordt op 3 november 2016:
Hartelijk dank voor de info!
Door -alweer - die gezondheidsperikelen ben ik nog niet in de gelegenheid geweest om de dealer zelf om wat nadere info te vragen. Maar dat neemt niet weg dat ik jullie advies wel ter harte zal nemen. Maar wel weer zonde dat zo'n fabrikant er niet een fatsoenlijke gebruiksaanwijzing bij levert. Wat kost dat nou helemaal?
De accu komt dus als vanouds weer in huis te staan, permanent aan de stroom. Ik neem aan dat de ingebouwde lader net als de vorige weer een kwalitatief goede druppellader is. Dan zou het goed moeten komen. En kan ik 'm, al moeten we eens een jaartje overslaan, toch weer normaal gebruiken.
Overigens, Quirien, het is je toch wel bekend dat je een smiley veel sneller zet met ; en ) ? 😉
Hans antwoordt op 3 november 2016:
Hallo Jasper.
Op de onderstaande link is de gebruiksaanwijzing van je LiFePO4 accu te vinden.
www.lifepo4you.nl/index.php?controller=attachment&id_attachment=18
Met vriendelijke groet,
Hans
Quirien antwoordt op 3 november 2016:
@ Jasper,
over die smiley, van alles al geprobeert op mijn "oude " Samsung tabletje om dat gele poppetje te krijgen, wordt een soort"vloek" of rare tekens.
.Ook nog een ander toetsenbord geprobeert , maar dan krijg ik een soort zwarte kat.😉 zo dan maar?
Nu ben ik nogal leergierig dus als iemand weet hoe, schroom dan niet ondanks dit off topic is ,hier even uit te leggen.Oh, om het nog gekker te maken bij omzetting naar code scherm gaat er wel een geel icoontje in de boven tekst ontstaan. Ga nog een poging wagen.
Quirien antwoordt op 3 november 2016:
Ongelofelijk het lukt nu wel.😉
Frank antwoordt op 3 november 2016:
Jasper, als je volgend jaar nog een gezonde Yellow top wilt hebben zou ik hem zeker losmaken. Als hij niet vol is weggezet dan moet je hem er echt uithalen.
Ik heb zelf de proef op de som genomen door de caravan met aangesloten accu weg te zetten. Na wat heftige vorst kwam mijn Yellow top niet ongeschonden uit de stalling. Moveren op vlak terrein en niet te ver ging nog wel, maar hij was het vermogen kwijt om volledig op te laden en dit goed vast te houden. Zijn echte kracht was hij kwijt. Ik heb toen een nieuwe gehaald.
Een andere lezer op dit forum is precies hetzelfde overkomen.
Het zijn sterke accu's, maar ze kunnen dus wel kapot.
Wat is moet je wel doen?
Gewoon eruit halen en thuis vorstvrij opslaan. Is een kleine moeite. Tussentijds druppelen hoeft niet. je kunt het 1x doen als je eraan denkt. Je zult dan zien dat hij snel weer op 100% zit.
Frank antwoordt op 3 november 2016:
Sorry Jasper, zie nu pas dat je geen Yellow top hebt.
Met jouw type accu heb ik geen ervaring, maar ik zou niet de grens opzoeken.
Peter G antwoordt op 4 november 2016:
Hans, bedankt voor de link, maar dit is wat ik bedoel met onvoldoende info van de fabrikant. Het is onmogelijk om op basis van deze gegevens een advies te geven over opslag termijn of andere niet reguliere gebruiksomstandigheden. Geef als fabrikant bijvoorbeeld aan onder welke omstandigheden 1500 cycli te halen zijn. Hoe is de cel opbouw. Wat is de stroom opname van het battery management system. Voor de leek misschien zinloze informatie maar voor de nerd zoals ik een basis om een goed onderbouwd advies aan zijn caravantrekker vrienden mee te geven.
Quirien antwoordt op 4 november 2016:
@Peter,
misschien heb ik het fout maar is dus een goedwerkend BMS ook verantwoordelijk voor de waarschuwing c.q. indicatie op mijn display van mijn ion-accu op de e-bike dat hij al bij 10% begint dat mijn accu leeg is?
Zo ja, is dit dus ter bescherming van te grote ontlading waardoor niet de beoogde aantal cycli gehaald kunnen omdat accu's er niet beter op worden als zij volledig "uitgeput" raken.
M.a.w. eigenlijk heb je maar 90% om bij je accu geen vroegtijdige dood te veroorzaken.😉.
Louis antwoordt op 4 november 2016:
Gebrek aan juiste informatie is algemeen bij accu's al is echte koude tot op heden nog altijd van negatieve invloed op welk type accu dan ook voor zover ik weet.
Neem nu eens gewoon een E-fiets.
De ene fietsenboer adviseert : Altijd weer aan de lader als je thuis komt.
De volgende (met hetzelfde type accu) : Bijna leeg rijden en dan pas laden.
Terwijl de folder schreeuwt : "Tot 1000 maal herlaadbaar".
En hoe bedoeld men dit dan wel gezien het bovenstaande ?
Ik haal m'n Yellow Top dus propvol uit de caravan bij stallen, waarna hij op de warme zolder gaat met een enkele keer een toetje uit de druppellader.
De ledjes geven dan meestal aan dat er niets bij hoeft, en kan de stekker er dus weer uit.
(Zo is m'n ouderwetse zware vorige semi tractie accu ook jaren meegegaan tot ik hem zelf door een stommiteit vernield heb)
Guurt antwoordt op 4 november 2016:
Gebruik tijdens de winterperiode bij mijn "gewone" 105 amp. dichte onderhoudsvrijde accu een conditioner {is dit hetzelfde als een druppelaar} die middels lichtjes laat zien wat hij aan het doen is. Laden, ontladen. Dit gebeurt de hele winter door. Staat comfortabel binnenshuis. Is dit nu de goede aanpak of moet ik de accu af en toe losmaken van de conditioner.
Jan@ antwoordt op 5 november 2016:
Ik ken het gewicht niet van de accu die bedoeld wordt maar de huidige generatie accu's zijn zoveel lichter dat het uitnemen uit de caravan gedurende de winter geen enkele belemmering voor mij meer zou zijn. Mijn huidige 13 jarige accu van >25 kg had ik liever altijd in de caravan gelaten, maar dan was ie zeker een stuk eerder "'overleden"".
Gewoon eruit er mee dus. Zoals al opgemerkt, kou is niet goed voor elke accu en wie weet gaat het deze winter weer eens flink vriezen.
Sjef Bertens antwoordt op 5 november 2016:
Zeer interessante discussie En laten we hopen dat de vragensteller Hans Dekker het juiste antwoord gekregen heeft.
Maar het blijft een moeilijke materie, bovendien moet je er een beetje geluk mee hebben, vooral als het om de loodaccu gaat.
Een klein stukje losgelaten lood kan zo maar sluiting veroorzaken daar staat geen datum bij. Let op: trillingen en schokken.
Verder is slijtage eigenlijk vermindering van de actieve massa door sulfatering. ( het minder toegankelijk worden van poreuze lood )
Sulfatering ontstaat door de levensduur van de accu en wordt versterkt door opslag in ontladen toestand. Juist ontladen is het gevaar op bevriezing ook groot omdat het electroliet waterachtig wordt.
Verder ben ik het met Louis eens dat echte kou niet bevordelijk is.
Maar wat is echte kou, de accu in mijn caravan staat zomer en winter in de caravan altijd onder lading. Op de wintersport 25 gr vorst en in de zomer mogelijk 50 gr boven nul.
Bij temperatuursverlaging loopt ogenschijnlijke de capaciteit terug en dat gaat bij de loodaccu met sprongen maar als ik de accu verwarm heeft hij weer zijn normale capaciteit terug. Hij mag best afkoelen maar verwacht dan niet het uiterste en dat kan dus betekenen dat een accu die al aardig gesulfateerd is het net op die koude morgen laat afweten.
Volgens mij kunnen de droge batterijen zoals Yellow top en x 20-30 makkelijk overwinteren in de caravan als ze goed geladen zijn.
Als het nodig is, geladen bewaren ,in een droge omgeving
Jasper antwoordt op 5 november 2016:
Guurt, het hangt misschien wat af van het merk en type lader. Maar ik had bij de vorige caravan een lader van Proosten, de LBC 200 geleverd bij de semitractieaccu, verkocht door VMT moversystems. Die kon ik permanent aan laten staan. Dat werd ook aanbevolen. Zeker 10 jaar heeft ie zo gewerkt.
Zie het grafiekje van de laadcurve: https://www.gebruikershandleiding.com/Proosten-LBC-200/preview-handleiding-565676.html?page=0023
Maar dat was dus alweer een oude lader. Tegenwoordig hebben ze meer geavanceerde laders. En Proosten heet ook anders. Xenteq. Zie hun assortiment.
Quirien antwoordt op 5 november 2016:
Accu's en laders kunnen nog wel eens problemen opleveren.
En jaar of 12 geleden stonden we in de Vendee naast een oud baasje en zijn echtegenote.
Had nog een prachtig onderhouden oude Sprite of was het een Swift?
In ieder geval een met zo'n apart deurtje c.q. ruimte voor de accu.
's Morgens vroeg een enorme knal. Zag het deurtje niet ver van mij door de lucht vliegen. De ravage in de caravan bij de accubak/accu en de inslag aan de binnenkant was enorm.
Oude baasje was gelukkig ook een heel handige knutselaar en had voor hetere vuren gestaan.(was nog een paar jaar ervoor met zijn zeiljacht de wereld rond gezeild)
Goed al met al, zijn we bijna een dag samen bezig geweest om de boel weer een beetje provisorisch te restauren, schoon te maken en het deurtje hebben er op de een of andere manier met ducttape er weer "ingeplakt"
tja, knalgas ik wist niet dat dit zo'n ravage kon aanrichten.
Peter G antwoordt op 6 november 2016:
Zomaar een paar weetjes over lipo4 accu's want over enkele jaren kunnen we er niet meer omheen. Basisspanning 3,2 volt per cel daarom 4 cellen zo geschikt voor 12 volt toepassing. Om het aantal cycli te halen raden de meeste fabrikanten aan niet verder dan tot 20 procent te ontladen. Door ladingsverschil bij aanschaf kan, afhankelijk van de toegepaste bms met een eventuele lage balanceerstroom, de eerste keer laden wel dagen duren. Het is dus van belang dat de 4 cellen dezelfde capaciteit hebben. Degradatie begint al op het moment van productie. Hoge laadstromen hebben een negatieve invloed op de levensduur. Deze info komt o.a. uit http://www.vervoerswetenschap.nl/attachments/article/867/Veroudering%20en%20levenscyclus%20van%20lithium-ijzerfosfaatbatterijen.pdf
Pfff, zomaar een paar weetjes? Het is dus nog erger Quirien. Het heet overigens laadindicatie. Indicatie, omdat er geen lineaire parameter is in verhouding met de momentele capaciteit.
Quirien antwoordt op 6 november 2016:
M.a.w. Peter, ik moet al blij zijn dat deze bij 10% waarschuwt dat de accu al leeg is en niet ondersteund door te rijden maar nog beter zou zijn dit al bij 20% te doen.
tja, en om even een stukje uit Louis opmerking aan te halen dat sommige adviseren tot bijna leeg te gaan en dan pas op te laden, is vragen om vroegtijdige dood of capaciteitsvermindering eerder te bewerkstelligen.
Misschien klagen daarom e-bike rijders misschien ten onrechte dat hun accu zo snel op is maar, eigellijk de oorsprong ligt in slechte voorlichting of het onbreken van juiste voorlichting😉.
Peter G antwoordt op 6 november 2016:
Ik weet het niet, volgens mij is dat overschatting van hun eigen capaciteit. Naarmate alles ouder wordt loopt de energieinhoud wat terug.
Louis antwoordt op 6 november 2016:
Onze fietsen zijn voorzien van li-ion accu's.
Inmiddels ruim vijf jaar oud, en in km capaciteit grofweg gehalveerd.
Mijn fiets heeft er ruim 10000 km op zitten, maar ik trap altijd meer of minder mee, en die van mijn vrouw ongeveer de helft terwijl zij de accu zelf het meeste werk laat doen.
Dus een onmogelijke vergelijking en slechts een heel grove indicatie.
Ze worden ook 's winters gebruikt en staan mét de accu's er in vorstvrij, maar wel bij lage temperaturen.
(Slechts een vorstbeveiliger)
Op advies van de leverancier bij nieuw : De eerste drie maal zo leeg mogelijk rijden voor herladen.
Daarna "behoorlijk leeg", maar niet zo als de eerste drie maal.
Bij ons telt de display zes blokjes, en we gaan laden als er nog twee over zijn.
(Ook weer lastig om exact in te zijn)
We hebben het ook over (bewaar) temperaturen en ontladingen van accu's gehad.
Lees nu eens wat Wikipedia in het algemeen over de eigenschappen van li-ion accu's schrijft.
Tja, zeg het maar eens...
Dus ik blijf in het algemeen met al m'n oplaadbare accu's maar gewoon doen wat ik al doe omdat er wat teveel tegenstrijdige zaken in adviezen zijn te vinden.
Of het nu om de auto, caravan, fiets of wat ook gaat.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!