Leo vraagt op 17 maart 2017:
Ik tank altijd bij Tango. Scheelt flink in de prijs zeker als je ook nog eens op een donderdag tankt. Ik hoor van verschillende kanten ook van monteurs van autobedrijven dat de brandstof bij dit soort onbemande stations slechter van kwaliteit zou zijn dan wanneer je bij een gerenomeerd tankstation zoals Schell en BP zou tanken. Je zou motor problemen kunnen krijgen en je auto zou minder zuinig rijden. Ik merk er zelf niets van en heb tot nu toe nooit problemen ondervonden. Wat is hier van waar ?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 maart 2017:
Een vriend van mij heeft bij een grote raffinaderij gewerkt bij Pernis en daar wordt allemaal dezelfde benzine/diesel gemaakt die aan verschillende afnemers wordt verkocht. Deze brandstof voldoet aan de minimale eisen en is precies gelijk. Wat nog wel enig verschil kan maken zijn de toevoegingen (additieven) die per tankauto aan de brandstof wordt toegevoegd en die kunnen per merk verschillen waardoor er per merk een klein verschil kan zijn.
leo antwoordt op 17 maart 2017:
@Menno,
Wat doen die additieven ? En zouden die verantwoordelijk kunnen zijn voor problemen met de motor en minder zuinig rijden ?
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 17 maart 2017:
Wat doen die additieven? Het antwoord daarop is (voor een deel) een marketing verhaal. Ze kunnen een reinigende werking hebben en de motor schoner houden (en daardoor zuiniger). Hoe groot die verschillen in werkelijkheid zijn? Ik zou het niet weten.... (maar weet wel dat psychologie ook hier werkt).
@Eric antwoordt op 17 maart 2017:
Ongelode benzine moet voldoen aan de norm EN228
http://www.mabanaft.co.uk/Mabanaft/images/pdf/prodspec-Regular-unleaded.pdf
Hierin staan de minimum eisen waarin ongelode MOET voldoen.
Zoals Menno al zegt kan een fabrikant ervoor kiezen om dopes toe te voegen kaar daarmee wordt de benzine wel duurder.
Benzine komt trouwens niet direct uit ruwe olie maar wordt geblend op een constante kwaliteit (zie de norm hierboven) met diverse "ingrediënten" bij een raffinaderij of een tankopslag zoals er vele zijn in NL (bijna altijd gelegen aan vaarwegen) waar de benzine of componenten met binnenvaarttankers gelost wordt.
Ale Kok antwoordt op 17 maart 2017:
Het is een uw geld verspillend reclamesprookje(of broodje aap verhaal als je het wat scherper stelt)
De keuringsdienst van waarde heeft er een uitzending aan gewijd, zie:
https://www.youtube.com/watch?v=j3kfKbodeiE
Ale Kok antwoordt op 17 maart 2017:
Ik bedoel dus het "premium brandstoffen" verhaal.
Jeroen antwoordt op 17 maart 2017:
Wij tanken al jaren euro95 bij de onbemande pomp en hebben nog nooit problemen gehad. De auto krijgt elk jaar wel een grote of kleine beurt.
Frank antwoordt op 17 maart 2017:
Al vele jaren rijd ik diesels. Met diesel is het verschil tussen goede en mindere kwaliteit (voor mij) merkbaar.
Gulf of Tango bevalt mij minder. De brandstof schuimt ook meer dan duurdere diesel (bv. Shell V-power). Het allerbeste bevalt mij Duitse Aral of Duitse BP Ultimate. Dit komt inderdaad door de additieven. De motor loopt ietsje rustiger, pakt gemakkelijker op en is ietsje zuiniger.
Wat door de jaren heen opvalt is dat mijn motoren na bv. 250.000 km beter lopen dan soortgenoten.
Maar de hogere prijs per liter verdien je niet terug door meer kilometers op duurdere diesel. De motor gaat ook niet kapot van goedkopere diesel. Hij zal door meer "nagelen" en minder "rond" lopen misschien iets meer slijtage hebben en meer roetaanslag hebben. Dit is de reden dat mijn diesels na 250.000 km iets mooier lopen dan soortgenoten.
Het zit hem dus in de lange termijn. Maak je dus geen zorgen over Tango : )
Benno antwoordt op 18 maart 2017:
Veel Ford 2.2 TDCi diesels van 2006 t/m 2010 kampen met fatale motorschade. Vooral campers met deze motor zijn de klos. Ford houdt (hield?) vol dat het ligt aan de kwaliteit van de getankte brandstof.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 18 maart 2017:
Ford noemde nog wel meer oorzaken, waarbij de brandstof geen rol speelt.
Maar dankzij de NKC is een oplossing in zicht.
Bert antwoordt op 19 maart 2017:
Vertel!
Ik vind campers op basis van Ford Transit basis in directe vergelijking tot Fiat Ducato namelijk fijner rijden. Maar dat zijn wel nieuwe... 😉
Remco antwoordt op 19 maart 2017:
Het klopt inderdaad over de extra toevoeging die de merk pompen bij de brandstof doen.
Ik heb 4 jaar lang als zzp'er een Renault traffic 2007 150dci gereden met gemiddeld 45k kilometers per jaar en heb inderdaad verschillen gemerkt bij bepaalde pompen.
Mijn ervaringen :
Apeldoorn
Amigo - 2 x water in het brandstof systeem 850 km (schraal lopen)
Tango - gemiddeld 900 km ( volle tank 90 ltr) (redelijk soepel lopen)
Tinq - gemiddeld 900 km ( redelijk soepel)
De Haan - 1050 km (goed)
Shell, BP- 1100 km (goed)
Makro Breda - 1050 km (goed)
Nogmaals dit zijn mijn persoonlijke ervaringen
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 19 maart 2017:
20% verschil in brandstofverbruik dan moeten er m.i. meer oorzaken zijn dan alleen de kwaliteit van de brandstof.
Meer oorzaken is ook bij het Ford verhaal. Waarom hebben vooral motoren in campers daar last van en gewone Transits veel minder?
Als we het dan toch over de brandstof hebben is de 'ouderdom' wellicht wel een factor. Diesel/benzine wordt er niet beter van als het lang in tanks/leidingen etc. zit.
Remco antwoordt op 19 maart 2017:
Brandstof ouderdom zou ik niet zeggen.
In Arnhem heb je een groot vat Stan waar alle merken hun tank volgooien om dan naar de pompen toe te rijden.
Driepoortenweg 35, 6827 BP Arnhem
https://goo.gl/maps/sDGcPdxTqY42
Maar 200 km verschil op een volle tank vond ik wel erg.
Ik bespaarde bij de goedkope pompen ongeveer 3 a 4 euro per tankbeurt.
Maar in verhouding koste het mij 15 euro aan extra brandstof om dezelfde kilometers te maken.
Ik denk dat door de toevoeging in de brandstof het wel degelijk een groot verschil maakt wat voor kilometers je kan maken en of de motor soepel loopt.
Frank antwoordt op 19 maart 2017:
De brandstoffabrikanten denken ook mee over het milieu.
Betere verbranding > minder vervuiling. Helaas is het voor hen ook een marketingtool en een mogelijkheid om hun kas te spekken. Door de jaren heen is de brandstof schraler geworden en motoren worden daar niet blij van.
De toevoeging van een flessedopje (max. half borrelglaasje) minerale tweetaktolie doet bij een diesel wonderen. Direct loopt de dieselmotor soepeler, ronder en stiller. Niet schokkend, maar het is wel opmerkelijk wat toevoegingen kunnen doen.
Kees antwoordt op 19 maart 2017:
Een enkele tankvulling is niet representatief genoeg om een verbruikscijfer uit te destilleren. De omstandigheden als trajecten, temperatuur, vochtigheid, windrichting en snelheid zijn daarbij te verschillend. Daarbij kan de bediening van het voertuig ook een behoorlijk verschil maken.
200km verschil op een volle tank vind ik niet aannemelijk. Het verdient een beter onderzoek om andere oorzaken daarvoor aan te kunnen wijzen. En een reproduceerbaar meetresultaat om mee te beginnen.
Het gaat bij de brandstof om de calorische inhoud daarvan en niet zozeer om de dopes die een goed deel van de kwaliteit van de brandstof bewerkstelligen. De basisbrandstof is nagenoeg gelijk en dus ook de calorische inhoud. De energie is dus gelijk. Het verschil in rijbereik moet dan ergens anders gezocht worden.
Theo antwoordt op 19 maart 2017:
Ik sluit mij aan bij Frank,rijd zelf in een opel astra 1,7 cdti van 2008 en ben overgestapt van tinq ed. naar BP diesel.Bij mij ging namelijk het service lampje branden met foutcode roetfilter overbelast,van alles gereinigd (injectoren,roetfilter)maar niets hielp ja 1 ding met de caravan rijden dan had ik nergens last van.Lang verhaal kort maken BP getankt en na enkele tankbeurten merkte ik dat de motor stiller liep en weer uit zichzelf ging regeneren.Inmiddels 17.000 km verder en geen lampje meer gezien.Dus ik denk dat er wel degelijk verschil zit in brandstoffen.
Remco antwoordt op 19 maart 2017:
@ kees even een kleine aanvulling.
Een enkele tankvulling is niet representatief genoeg om een verbruikscijfer uit te destilleren.
Ik tankte soms 2 x in de week bij dezelfde pomp
De omstandigheden als trajecten, temperatuur, vochtigheid, windrichting en snelheid zijn daarbij te verschillend. Daarbij kan de bediening van het voertuig ook een behoorlijk verschil maken.
Ik reed en rij nog steeds dezelfde afstanden wekelijks, idd soms wind tegen eb soms wind in de rug.
200km verschil op een volle tank vind ik niet aannemelijk.
In mijn geval praten we over 10000 km op jaarbasis ongeveer 1100 euro aan brandstof kosten
De basisbrandstof is nagenoeg gelijk en dus ook de calorische inhoud. De energie is dus gelijk. Het verschil in rijbereik moet dan ergens anders gezocht worden.
In de toevoeging dus 😉
Mag ik vragen wat voor auto je rijdt?
Kees antwoordt op 19 maart 2017:
Toevoegingen hebben geen calorische waarde Remco, die voegen dus geen energie toe aan de brandstof.
Energie is echter wel het enige dat de motor kracht doet leveren. En als je 20% meer energie nodig hebt om dezelfde afstand af te leggen moet je het volgens mij toch ergens anders zoeken dan in de brandstof.
TheoS antwoordt op 19 maart 2017:
Is winst niet vooral te halen uit efficiënt gebruik van energie?
Kees antwoordt op 19 maart 2017:
Ja, maar de efficientie van een motor verander je niet door ergens anders te gaan tanken.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 maart 2017:
Ik geloof direct dat extra toevoegingen aan de brandstof kunnen zorgen voor een schonere motor met iets minder weerstand (dus iets efficiënter) maar geen verschil van 20%.
Bij mijn weten is ook nog nooit aangetoond in betrouwbare onafhankelijke tests of onderzoek dat de verschillen in brandstoffen significante verschillen geven die de meerprijs rechtvaardigen. Maar als iemand die wel heeft? Geef de verwijzingen maar.
Rico antwoordt op 20 maart 2017:
Ik rij al vele jaren diesels. In de tijd dat deze nog geen roetfilters hadden heb ik geen verschil gemerkt bij verschillende merken / versies van dieselolie. Echter, zowel bij m'n vorige auto (VW Caddy 2.0 TDI) als m'n huidige (MB Vito 113 CDI) zijn er wel verschillen te merken bij wat ik tank.
Firezone: Ik meen dat dit Texaco is. Als je dit langer achter elkaar tankt, gaat de motor meer nagelen en het regenereren van het roetfilter gaat heftiger.
Shell: Motor loopt rustiger, nagelt alleen bij koude start. Regenereren gaat minder merkbaar, sterker nog, bij de Vito merk je niet eens dat hij regenereert. Het maakt hierbij niet uit of je de standaard dieselolie van Shell gebruikt, of de duurdere variant (ben alleen ff de naam ervan kwijt.....).
Tussen Firezone en Shell merk ik geen verbruiksverschillen. Verbruik is bij de Vito altijd tussen 1 op 11 (winter) en 1 op 13 (hoogzomer).
Incidenteel tank ik ook andere merken, maar dat is te weinig om daar een oordeel over te geven.
Groet,
Rico
jadatis antwoordt op 20 maart 2017:
Ik denk dat er voor die additieven een duidelijk verschil is tussen Diesel en Benzine.
In Diesel heb je vaak de zomer en winterdiesel , heeft dacht ik iets te maken met uitvlokken.
Dus zou zo uit kunnen komen op dat voor diesel wel belangrijk en voor benzine minder tot niet belangrijk , die additieven.
In verleden voor oude dieselcamper advies van garage gehad om er bij iedere tank een halve tot hele liter olie bij te gooien , om de brandstofpomp te smeren, zodat die niet vastliep.
In hoeverre dit alles dan weer een "broodje aap verhaal" is ......
Kees antwoordt op 20 maart 2017:
Alles goed en wel maar die additieven zijn niet de oorzaak tussen de vemeende rijbereikverschillen tussen de diverse brandstofmerken.
Remco antwoordt op 20 maart 2017:
Het regeneren kost ook brandstof.
Als je auto dat doet iedere 200 km kost het ook brandstof.
Maar als die additieven geen toegevoegde waardes hebben zoals kees iedere keer zegt.
Sturen we hem voorop om onze centen terug te halen bij de pomp.
Je betaalt er wel extra voor
Kees antwoordt op 20 maart 2017:
Je kan het ermee eens zijn of niet Remco en lekker zuur reageren maar dat veranderd niets aan de feiten.
Bovendien moet je goed lezen. Nergens heb ik beweert dat de additieven niets toevoegen. Sterker nog, ik heb gesteld dat de kwaliteit van de brandstof daarmee wordt verbetert maar niet de calorische inhoud ofwel de verbrandingswaarde of de energie die het in zich draagt. Zonder die energie geen enkele actie al stop je het verder vol met additieven. Een motor moet het van de brandstof hebben en niet van de additieven. We hebben het hier dus over twee totaal verschillende zaken en dat is volgens mij geen reden om op de ridicule toer te gaan lijkt mij.
De brandstof alleen zou dan verantwoordelijk zijn voor een rijbereik verschil van 200km tussen verschillende merken. Dat betekent ook een verschil van verbrandingswaarde van de dezelfde basisbrandstof. En dat gaat er bij mij niet in. Als je grondig en wetenschappelijk gaat meten zal dat ook niet zo blijken te zijn.
Eerder is al de efficiëntie genoemd die het mogelijk moet maken om meer bereik uit een liter brandstof te halen.
De efficiëntie van een verbrandingsmotor is slechts ca. 25%. Dat zou betekenen dat de verschillende merken brandstof nog voordat het in de tank zit een potentieel verschil in energieinhoud heeft uitgedrukt in een rijbereik van 800km! bij een prijsverschil van enkele centen. Dat denk ik dus niet.
TheoS antwoordt op 20 maart 2017:
Nog niet is beantwoord de vraag of additieven tot een efficiënter gebruik van de brandstok kunnen leiden.
Een vraag die m.i. nog belangrijker wordt als het zo zou zijn dat de efficiëntie van een verbrandingsmotor slechts ca. 25% is.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 20 maart 2017:
Volgens mij is die vraag al wel beantwoord. Alleen niet gekwantificeerd. Dat laatste is ook erg lastig.
Stel dat een motor 5% efficiënter kan lopen als die dankzij aditieven heel schoon draait. Dan heeft dat op het totale rendement misschien 1% winst. (Omdat het rendement zo laag is) Dat is in het verkeer alleen niet te meten.
TheoS antwoordt op 21 maart 2017:
@Menno,
Inderdaad heb je al gezegd dat toevoegingen kunnen zorgen voor een schonere motor met iets minder weerstand (dus iets efficiënter), dat er echter geen betrouwbare, onafhankelijke tests of onderzoeken zijn die aantonen dat verschillen in brandstoffen tot significante verschillen (in verbruik) leiden.
Caravantrekker (Menno) antwoordt op 21 maart 2017:
Google geeft:
https://www.han.nl/gebied/techniek/nieuws/nieuws/test-han-automotive-voor-/
https://www.adac.de/infotestrat/tanken-kraftstoffe-und-antrieb/benzin-und-diesel/premiumkraftstoffe/default.aspx?ComponentId=33085&SourcePageId=47791#tabid=tab1
http://www.nieuwsblad.be/cnt/gaf25muq9
http://www.krone.at/auto/die-neuen-diesel-sorten-im-langzeit-test-teurer-mehrwert-story-25187
http://www.t-online.de/auto/news/id_64313572/adac-test-premium-kraftstoffe-bieten-nur-bei-diesel-einen-mehrwert.html
en zo zijn er nog wel meer 😉
Leo24 antwoordt op 21 maart 2017:
Met de tankpassen die ik van de leasemaatschappij krijg kan ik alleen standaard brandstof tanken. Leaseplan/Athlon (met beide ervaring) geven desgevraagd aan dat dit ook op termijn het goedkoopst is. Dit bij rijden op benzine tot 140k of 5 jaar en op diesel tot 180k of 6 jaar.
Ale Kok antwoordt op 21 maart 2017:
Ik sluit me volledig aan bij de eindconclusie van het Oostenrijkse onderzoek:
Wer sich einen edlen Tropfen gönnen möchte, der greift besser zu Rot oder Weiß - und lässt dann das Auto stehen...
leo antwoordt op 21 maart 2017:
Grappig al deze reactie's. De reactie's gaan meestal over de kwaliteit verschillende soorten brandstoffen. Echter mijn vraag waar ik mee begon, of het tanken bij de onbemande stations zoals bijvoorbeeld Tango minder van kwaliteit is dan bij de merkbrandstoffen, blijft helaas onbeantwoord.
Ale Kok antwoordt op 21 maart 2017:
"of het tanken bij de onbemande stations zoals bijvoorbeeld Tango minder van kwaliteit is dan bij de merkbrandstoffen"
Als het om de kwaliteit van de brandstof gaat: Nee.
Als het om de beleving bij het tanken gaat: Ja.
@Eric antwoordt op 21 maart 2017:
Daar kan ik mij wel in vinden, het zit wel erg snel tussen je oren.
TheoS antwoordt op 21 maart 2017:
Als het om de beleving bij het tanken gaat: Ja.
Bij Tango heb ik op donderdag een prima beleving.
Zit dat tussen mijn oren? Nee, daar zit verstand. Beleving is gevoel. Dat zit vooral elders in je lichaam, in de hart en in je buik.😉 Mijn gevoel sluit hierin overigens prima aan op mijn verstand. Terecht, zie hiervoor het voorgaande (de bijdragen van Kees en de onderzoeken waarnaar Menno verwijst).
Pieter antwoordt op 22 maart 2017:
Er zit een verschil tussen de standaard en de premium brandstoffen. Mijn oude auto pingelt op alle ron 95 en rijdt het beste op BP 98 of Aral 102. Dat is logisch want de klopvastheid is beter. Bij diesel is iets anders aan de hand. Veel premiumbrandstoffen lijken een iets hogere verbrandingstemperatuur te hebben,mogelijk door de toevoeging van wat GTL. Dat is een synthetische diesel. En dat levert dan een iets schonere motor met een wat hoger rendement.
Ale Kok antwoordt op 22 maart 2017:
In een verbrandingsmotor willen we geen hogere temperaturen, dat kan pingelen en/of kloppen en motorschade veroorzaken.
Bij motoren met een klopsensor zal het motormanagement daarop reageren waardoor het rendement terugloopt.
Ook de olie is niet blij met hogere temperaturen en zal sneller verouderen.
Jan Teepe antwoordt op 28 maart 2017:
Om nog even terug te komen op het onbemande tankstation verhaal. Wij hebben hier een onbemand Shell station, met 14 cent p/ltr. korting en een Shell station op de snelweg, dat de max. prijs rekent. Denkt u nou echt, dat het ene station een mindere kwaliteit aangeleverd krijgt dan het andere station? En dan w.b.t. het verbruik. Het motormanagement is door de auto fabrikanten geavanceerd afgesteld en wordt door tuners nog verder geoptimaliseerd. Deze lieden zullen zich toch wel laten leiden door de NEN norm van de brandstof, denk ik.
Ton Groenendijk antwoordt op 28 maart 2017:
Brandstoffabrikanten zijn geheimzinniger over de samenstelling van hun producten dan het Kremlin en het Witte Huis bij elkaar over het ochtendhumeur van hun bewoners.
Daarom zullen we wellicht nooit weten in welke brandstoffen welke additieven zitten en of dat echt zo is. Het is opvallend dat er wel wordt geroepen over méér power, schonere motor, zuiniger, maar je moet je afvragen hoe groot die marges zijn bij de temperaturen en krachten die vrijkomen bij ontbranding in de cylinder. Dat zal geen tientallen procenten schelen en misschien wel geen heel procent. Behalve het uiten van reclamekreten is er nog geen maatschappij geweest die bekend maakte welke chemische toevoegingen ze bij hun premium producten stopten. Dat willen ze niet, wat ik begrijp, of ze kunnen het niet, maar ja, ik ben zo'n man van eerst zien en dan geloven. Vieze benzine kan je nog wel kopen, maar dan moet je een heleboel goede benzine verstoken om daar te komen. Zelfs in Marokko en Turkije heb ik geen problemen gehad.
Opvallend is ook dat het lokale onbemande tankstation van de Shell in mijn buurt niet altijd door Shell tankwagens wordt bevoorraad, maar ja, dat kan meerdere redenen hebben. Ook moet je weten dat bedrijven als ARAL en Avia handelsmaatschappijen zijn, die geen eigen raffinaderij hebben, net als Firezone. Tango schijnt (?) van Qeight te zijn. (Een bedrijf uit Koeweit, zoals u al vermoedde). En zo lang er dus meer bedrijven zijn dan raffinaderijen weet je nooit wat je tankt. Het is een delicaat schuiven met voorraden, zoals afgelopen jaar in Frankrijk. Daar werden de Peages kostte wat kost bevoorraad, terwijl de kleine handelaren/distributeurs zonder zaten. Want de tolmaatschappij in Frankrijk is bijna net zo machtig (en verleent vergunningen) als de oliedistributeurs. Zo wast de ene hand de andere.
Er wordt nog gerefereerd aan octaangehaltes. Daar zou ik me maar wel aan houden, hoe onhandig dat ook is. (Weet u nog een goedkope pomp met 98 octaan?) Het zich niet houden aan het octaangehalte kan nl. wel tot motorschade leiden. Maar wie heeft nog een motor die op 98 moet rijden, m.u.v. Opel 2.2. direct? Het is een uitstervende soort. Maar zelfs als er niks voorhanden is met 98 kan je best thuiskomen met 95, als je het maar niet te vaak doet.
Reageren kan niet meer!
Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.
Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.
Onderwerpen
Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!