Caravantrekker.nl

Caravan opkrikken

Dick vraagt op 9 mei 2017:

Mijn vraag is: met welk type krik kan ik de caravan veilig opkrikken?
Het gebruik van de ALKO-krik is bij ons lastig, want de gaten in het chassis (voor de speciale ALKO-hulpstukken) worden geblokkeerd door de spatlappen (achter het wiel). Voor het wiel is ook geen ruimte vanwege de mover.
De schaarkrik van de auto gaat niet hoog genoeg. En is ook lastig in het gebruik.
De onderkant van het chassis is 30 cm boven een vlakke ondergrond.
Een garagekrik, die hoger dan 30 cm gaat, is al gauw vrij duur en zwaar.
Een potkrik is goedkoper (20 euro) en gaat dan tot 38 cm.
Is het eigenlijk wel een goed idee om een potkrik onder het chassis te zetten? Of moet deze onder de as?
Mag je overigens wel krikken onder de chassisbalk?
En kan de caravan niet gemakkelijk van de potkrik glijden?
Het is wel fijn om een reserveband te hebben, echter je moet hem ook veilig kunnen gebruiken. Ik hoop op wat goede tips.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Kees antwoordt op 9 mei 2017:

De caravan aangekoppeld met een potkrik op wat vulhout onder de as opkrikken is nooit een probleem gebleken.


Marcel antwoordt op 9 mei 2017:

Ik heb een keer een garagekrik bij de Aldi of Lidl gekocht voor niet te veel. Werkt ook prima. Eventueel een blok hout tussen Krik en chassis als je wat extra krik-hoogte nodig hebt.


John antwoordt op 9 mei 2017:

Lekke band op de platliggende reserveband rijden, scheelt een hoop krikwerk!


Remco antwoordt op 9 mei 2017:

Daarom heb ik pechhulp (anwb) met caravan.


Vorig jaar een lekke band gehad in Frankrijk met de caravan.
Op een parkeerplaats gebeld en binnen het uur was mijn wiel op een verantwoorde manier vervangen.
Van de auto kan ik het zelf wel maar met de caravan wordt het wel wat ingewikkeld.

Waarom zou je geen gebruik van van je pechhulp maken als je er toch voor betaald.


Jan@ antwoordt op 10 mei 2017:

Precies, bovendien is het in o.a.Frankrijk op de tolwegen streng verboden te gaan sleutelen op de vluchtstrook. Dus behalve levensgevaarlijk mogelijk een hoge boete. In dat geval laten afslepen dus.


Remco antwoordt op 10 mei 2017:

Ik verbaas me regelmatig op de site hoe sommige mensen bepaalde problemen willen voorkomen of willen oplossen tijdens de vakantie....

Als je alles bij elkaar optelt mag je wel op vakantie gaan met een verlengde bus vol met reserve onderdelen 😉

Uiteraard mag iedereen zelf bepalen hoe die op vakantie gaat.


Ton Groenendijk antwoordt op 10 mei 2017:

@Remco, dat komt omdat een aantal van de forumbezoekers zich begeeft op wegen en paden, die wat minder gebruikelijk zijn. Ik zou een aantal voorbeelden kunnen noemen van situaties waar je echt op jezelf ben aangewezen: geen netwerk, geen garage, geen hulp dan die van een toevallige voorbijganger. Maar voorlopig gaat het hier over hoe jezelf te helpen als er iets gebeurt en je bent alleen. En hoe je moet omgaan met een cv die, en dat is eigenlijk best schandalig, NIET is uitgerust met een mogelijkheid wielen te wisselen. Foei voor de fabrikanten en lof voor diegenen die op dit forum oplossingen aandragen voor de omissie die in caravanland maar doorwoekert: het beroerde onderstel. En dus is goede raad altijd welkom voor diegenen die op een zompig Albanees weiland hun lekke band moeten wisselen, of op een achterafweg in de cevennen tot de ontdekking komen dat hun telefoon geen dekking heeft en dat-ie toch echt onder de cv zal moeten kruipen. Nooit meegemaakt? Achteraf altijd goed voor een leuk verhaal. Zonder strijd geen overwinning.


Kees antwoordt op 10 mei 2017:

"En hoe je moet omgaan met een cv die, en dat is eigenlijk best schandalig, NIET is uitgerust met een mogelijkheid wielen te wisselen. Foei voor de fabrikanten."
En ook een foei voor de automobiel fabrikanten van auto's zonder reservewiel? Of auto's zonder aanslingermogelijkheid?
Tijden veranderen denk ik.


Jan Teepe antwoordt op 10 mei 2017:

Kees Kees toch. Je bepaalt toch zelf of je wel of geen reservewiel bij de auto en/of caravan neemt. Menno zijn verhaal is zonder meer goed. En wat betreft een lekke band op de peage, als je een klapband krijgt, dan is het wiel toch al aan gort, dus doorhobbelen naar een parkeerplaats maakt niets meer uit. Heb je gewoon een lekke band en je kan er niet meer mee doorrijden naar een parkeerplaats, tijd genoeg om te pompen of om het noodbusje te gebruiken en daarna doorrijden naar een parkeerplaats. Het duurt echt nog wel even voordat de hulptroepen je bereikt hebben op de peage. Als het de linker caravanband betreft, dan zou ik gewoon doorhobbelen met de lekke band. Liever een kapot wiel, dan platgereden worden. En als je weggesleept wordt, dan kan je voor de kosten daarvan wel 2 complete nieuwe wielen met banden kopen.


Ton Groenendijk antwoordt op 10 mei 2017:

Zeker@Kees, zeker! Je hoeft de zaak natuurlijk niet in het extreme te trekken, maar lang niet iedere beschadiging van een autoband is te verhelpen met een spuitbusje chemicaliën. Dat mag dan volstaan in onze goedgeorganiseerde samenleving langs de snelweg, maar lang niet overal in Europa is dat zo. Het kan natuurlijk zo zijn dat ik al heeel oud ben en dus veel heb meegemaakt, maar ik heb, door ervaring wijs geworden geen vertrouwen in spuitbusjes en thuiskomers en ook een krik wordt door mij bij aanschaf van een andere auto even uitgeprobeerd. De statistieken geven aan dat je één keer per twee jaar een lekke band krijgt. Dat is te overzien. Niet te overzien is waar het je gebeurt. De tijden mogen dan veranderd zijn, maar een scheur van zes centimeter on een autoband is nog steeds niet te repareren met een spuitbusje. En dan begint het: bel de ANWB, zoals in dit draadje is aangegeven. Hallo, ik sta drie kilometer ten oosten van La Rochelle op een doodlopende weg naar de camping. Heeft u een wegnummer. Deze weg heeft geen nummer, ik volgde de borden naar de camping. O, juist, maar dan kunnen wij u niet helpen. Bovendien is het zondag en dan is het moeilijk om in Frankrijk een depanneur te bereiken. Gaat u maar naar een dorp en bel daar weer. Ja maar mijn caravan blokkeert de hele weg. Jammer, belt u terug. "
Kijk, dat zal mij niet snel gebeuren, ondanks de veranderende tijden.


Kees antwoordt op 10 mei 2017:

Ik trek niets in het extreme Ton. En ik heb het ook niet over scheuren en luchtbusjes.
Ik probeef daarmee aan te geven dat moderne auto's niet meer vanzelfsprekend met een volwaardig reservewiel worden uitgerust. Zelfs een thuiskomer is niet meer aanwezig. Dan kun je de caravanfabrikant natuurlijk wel verfoeien maar als de auto al geen reservewiel kent sta je toch wel een beetje voor aap.

"Je bepaalt toch zelf of je wel of geen reservewiel bij de auto en/of caravan neemt."
Nee dus.

"En wat betreft een lekke band op de peage, als je een klapband krijgt, dan is het wiel toch al aan gort, dus doorhobbelen naar een parkeerplaats maakt niets meer uit."
Los van het feit dat echte klapbanden niet meer voorkomen maar dat een lekke band onder de caravan steevast eindigt in een hoopje rokend rubber. (Je hebt een lekke band onder de caravan niet snel in de gaten) is het niet raadzaam om door te rijden. De neven schade aan de caravan kan daarbij aanzienlijk oplopen naast het feit dat het overige verkeer niet doorheeft dat je slechts stapvoets op weg bent naar een parkeerplaats. Levensgevaarlijk dus.
Het beste kun je het gehele spul langs de weg zetten en af laten slepen. Dat is het veiligst.


Louis antwoordt op 10 mei 2017:

Het is maar net hoe je het bekijkt.
Stilstaan of langzaam door hobbelen...als men weer eens domphone'd wordt je even zo goed aangereden.
Ik kies dus voor staan blijven, zeker als het nog een heel eind is naar een volgende wijk mogelijkheid.
Daarnaast : Waarom gaat iedereen er bij het lekke bandenonderwerp (wisselen of niet) er voor het gemak altijd maar van uit dat het je alleen op de grote weg kan overkomen ?
Ton geeft een paar mooie voorbeelden, maar zelfs die domme trotoirband 200 meter van je huis kan je opbreken.
Dan gaat hij dus gewoon op de krik en het reservewiel er onder.
En de kop van mijn schaarkrik (die dus niet bij de auto zat en ik uit een busje van de sloop gehaald heb...3 ton),heb ik pasgemaakt voor zowel auto als caravan zodat beiden er niet af kunnen schieten of glijden.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 11 mei 2017:

@Ton,
De statistieken geven aan dat je één keer per twee jaar een lekke band krijgt.

Dat moet je eens onderbouwen. Ik ben benieuwd.


Ton Groenendijk antwoordt op 11 mei 2017:

Menno, ik heb de gegevens natuurlijk niet in een mapje zitten, maar dit zijn beweringen van autofabrikanten, maar ook leasebedrijven, op openbare media, zoals kranten en tijdschriften. Deze "statistische" gegevens worden gebruikt om te verantwoorden dat een auto geen reservewiel meer nodig heeft. Zoals ook de daardoor ontstane gewichtsbesparing wordt aangehaald om het ontbreken van een reservewiel te verantwoorden. "U rijdt zuiniger door gewichtsbesparing." Het zijn geen quotes van mij, ik heb ze ergens gelezen. (En uiteraard verworpen). Zo kom ik dus aan mijn bewering, gewoon van een ander. Eén keer in de twee jaar gemiddeld. Ik kenmensen die in tien jaar geen lekke band hebben gehad. Dat wordt ergens gecompenseerd, statistisch gezien. Vermoedelijk door mij, die er ieder jaar wel een heeft en die dolblij is met zijn reservewiel.

En o ja, om terug te komen op op de eerste vraag van Dick: als je de ruimte en de gelegenheid hebt, neem dan en plank en een goedkoop garagekrikje mee, vaak in de aanbieding rond de €25.-. Heb je die ruimte (en gewicht) niet, Neem dan wat houten blokken en een potkrik mee en verderop staan heel wat goede adviezen hoe daar mee om te gaan.

En Kees: waarom is het eigenlijk niet meer vanzelfsprekend dat auto's en caravans een reservewiel hebben? Omdat het een besparing is voor de fabrikant. En da's toch wel jammer, dat die op het meest kwetsbare onderdeel van zijn product zo bezuinigt. Wat bovendien één van de zeer weinige handelingen is, die de klant zelf nog kan verrichten onderweg. Dus roep ik weer foei!


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Wet- en regelgeving

Alle wet- en regelgeving die over auto's en caravans bestaat wordt duidelijk uitgelegd.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld van mijn vorige combinatie waarmee ik 15 jaar heb rondgereden.

Gastenboek

Lees de beoordelingen van gebruikers die het Trekadvies hebben gekocht.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2025 Caravantrekker