Welke caravan je kan trekken hangt af van: het gewicht, de wet, en de trekkracht van de motor.
Gewicht
Om comfortabel en veilig te rijden is de gewichtsverhouding tussen de auto en caravan belangrijk. We gaan daarbij uit van de beladen caravan en de beladen auto met alle personen en bagage.
Gewichtsverhouding tussen auto en caravan
De gewichtsverhouding drukken we uit in een percentage. Hoe lager dit percentage, hoe beter. Immers, hoe zwaarder de auto is ten opzichte van de caravan, hoe gemakkelijker de auto de caravan 'de baas' blijft als de caravan zou gaan slingeren
Een zware caravan brengt de auto eerder uit koers en voel je meer. In geval van een onverwachte stuurbeweging of windvlaag heeft de auto dan minder overwicht om de caravan in toom te houden. Een lichtere caravan rijdt niet alleen veiliger maar ook veel comfortabeler en meer ontspannen.
Bij een zware trekauto is de kans op een ongeluk kleiner
Wat is nu een veilig maximum?
Een veilig en absoluut maximum trekgewicht of verhoudingspercentage is moeilijk aan te geven. Dit hangt af van het gebruik, zoals de verdeling van de belading, de kogeldruk van de caravan en de snelheid waarmee je wil rijden. Als richtlijn hanteren wij een eenvoudige stelregel:
De beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan het leeggewicht van de trekauto.
Beginnende caravanners raden wij aan een caravan of auto te kiezen waarbij de gewichtsverhouding nog iets gunstiger is, en lager is dan zo'n 75%. Met deze richtlijn sluiten we aan bij de normen die algemeen gangbaar zijn zoals de Engelse 'towing code' en de Duitse 'Tempo 100' norm.
De wet
Wat je wettelijk mag trekken heeft betrekking op wat de auto mag trekken en waar jij als bestuurder mee mag rijden.
Auto
De auto mag wettelijk niet meer trekken dan het maximaal (geremde) trekgewicht zoals dat op het kentekenbewijs staat. Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan is daarbij niet van belang. Lees de exacte regelgeving.
Deze auto mag 1300 kg maximaal geremd trekken
Bestuurder
Heb je een BE-rijbewijs dan zijn er geen beperkingen. Heb je alleen een B-rijbewijs dan mag het maximaal toegestaan beladen gewicht van de auto plus dat van de caravan bij elkaar niet meer zijn dan 3500 kg (tenzij de caravan niet meer dan 750 kg mag wegen). Regelgeving rond het B-rijbewijs
Moderne auto's hebben tegenwoordig allemaal voldoende trekkracht om een caravan te kunnen trekken die wettelijk mag. Afhankelijk van je reisplannen is het natuurlijk wel prettig als je ook comfortabel kunt rijden en in de bergen enige reserve aan kracht hebt.
In geval van een zwak gemotoriseerde trekauto is het slim om een bijpassende caravan te kiezen. Het gewicht heeft vooral invloed in de bergen. Op de vlakke weg is de luchtweerstand veel meer bepalend voor de prestaties. In plaats van kiezen voor een lichtere caravan kan je dan beter een caravan met een lagere luchtweerstand (getroomlijnd, smal en laag) kiezen.
Bedenk bovendien dat 100 kg meer of minder nauwelijks invloed heeft op de motorische prestaties op de vlakke weg en dat het daarvoor ook niet uit maakt of die in de auto of in de caravan geladen is.
Advies en berekeningen
De berekeningen op deze site houden met alle hierboven genoemde aspecten rekening en geven je een onafhankelijk advies. Helaas geven dealers van zowel auto's als caravans dat lang niet altijd en is ook het advies van mede caravanners vaak erg gekleurd.
5 sterren niet nodig!
Prestaties van de motor zijn, als ze voldoende zijn voor jouw gebruik, eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Blijf je op hoofdwegen dan is het helemaal niet nodig dat je kunt wegrijden op een helling van meer dan 10%. En sneller rijden dan 90 km/u mag bijna nergens en is ook niet verstandig 😉
Heb je geen ervaring in het rijden met een caravan is het verstandig de informatie op deze website goed te bestuderen en eventueel een persoonlijk advies op te vragen. Je bent dan veiliger en meer ontspannen op stap en beleeft meer plezier aan het reizen met een caravan!