Caravantrekker.nl

Trekadvies

Mazda

Mazda CX-30 SkyActiv-X 180
Caravan (als voorbeeld)

Caravan
Prestaties
Gewicht

De prestaties van de Mazda CX-30 SkyActiv-X 180 zijn over het algemeen goed en ook het gewicht van de Caravan is met een gemiddelde belading geen probleem als de belading in de caravan maar goed verdeeld is. De combinatie is geschikt om op allerlei soorten wegen te rijden. Ook op steile en hoge bergwegen in het buitenland.

Snelweg
Risico's bij slingeren
Hellingen

241
163
255
Scores om te vergelijken

Hoofdpunten

Gewicht en belading

Wettelijk is de Caravan van 1250 kg bij een asdruk van 1180 kg, niet te zwaar voor de Mazda CX-30 SkyActiv-X 180. Een goede kogeldruk van ongeveer 70 kg zal geen probleem zijn voor de Mazda als dit gewicht ook op het typeplaatje van de trekhaak staat. Een B-rijbewijs is voldoende om er mee te rijden.

Zonder belading heeft de Mazda en de Caravan een gewichtsverhouding van 78%. Let daarom goed op de verdeling van belading.

Met 200 kg voor alle personen en bagage in de auto en in de caravan 200 kg belading (inclusief alle opties en accessoires) is de gewichtsverhouding 76%. Dit is ongeveer wat in het algemeen als maximum wordt geadviseerd.

Pas de belading aan voor jouw situatie!

76%
1250 kg 1643 kg

Belading in:

Mazda

Mazda CX-30 SkyActiv-X 180
Caravan (als voorbeeld)

Caravan

Goede prestaties

Op vlakke wegen zijn de prestaties goed. Op de snelweg zal de motor misschien net wat meer toeren nodig hebben dan normaal bij solo gebruik, minimaal zo'n 2100 á 2500 toeren. Maar over het algemeen is er zelfs bij hogere snelheden, veel trekkracht beschikbaar om bijvoorbeeld te kunnen inhalen. De souplesse van de brandstofmotor, de kracht bij 2000 á 2500 toeren, is meestal meer dan voldoende waardoor het comfortabel rijden is. Accelereren vanuit stilstand zal vlot (genoeg) gaan.

Rijden op hellingen en in de bergen gaat over het algemeen goed en gemakkelijk. Op autobaanhellingen in het buitenland zal de motor minimaal 3600 toeren moeten maken. Op steile hellingen (16%) vraagt het wegrijden vanuit stilstand enige oefening van de chauffeur maar normaal gesproken is er verder geen probleem te verwachten.

Denk aan slingeren

De Caravan kan onverwacht gaan slingeren door bijvoorbeeld een windvlaag, een stuurbeweging of door ingehaald te worden. Goede belading met ongeveer 70 kg kogeldruk zijn voor deze combinatie belangrijk voor een veilig weggedrag. Het vervoeren van fietsen achterop deze caravan raden we niet aan.

De rijsnelheid bepaalt hoe heftig de slingerbeweging is en hoe snel het slingeren stopt, de demping. Boven snelheden van zo'n 100 km/u (als dat toegestaan zou zijn) worden de krachten zo groot dat er bijna geen demping meer is, ook niet met een stabilisator. Bij lagere snelheden is het onder de meeste omstandigheden ontspannen rijden.

Gaat de caravan toch slingeren, verminder dan onmiddelijk de snelheid!

Verdeel zelf de belading

Het risico op, en bij slingeren is te verkleinen door een goed verdeelde belading en de juiste kogeldruk in de caravan. Verdeel zelf de belading in de Mazda en Caravan en bekijk wat het effect is bij verschillende snelheden.

Meer informatie

In het trekkrachtrapport leg ik precies uit hoe de Mazda een Caravan zal trekken. Om de prestaties echt goed te kunnen beoordelen zijn meer woorden nodig dan alleen bovenstaande algemene conclusie!

Voorbeeld van een rapport maar tijdelijk kunnen de grafieken alleen online bekeken worden..

Inhoud adviesrapport

Het adviesrapport omvat ongeveer 20 pagina's in PDF met de links naar de grafieken en kan je direct downloaden voor maar € 5,95. Aan bod komt o.a.:

Stuur het rapport naar

Specificaties

Dit advies is opgesteld (zie toelichting) met de volgende technische gegevens:

Mazda CX-30 SkyActiv-X 180

Periode
2019 - 2021
Vermogen
132 kW (180 pk)
Brandstof
Benzine
Transmissie
Handgeschakeld
Koppel
Nm tpm
Acceleratie 0-100 km/u
sec.
Rijklaargewicht
kg
Maximaal gewicht
kg
Maximaal trekgewicht
kg
Maximale kogeldruk
kg
Maximaal treingewicht
kg

Caravan (als voorbeeld)

Leeggewicht
kg
Maximaal gewicht
kg

Gebruikerservaring

R. Sijben heeft het volgende over de Mazda CX-30 SkyActiv-X 180 geschereven:

"Mijn eerste 'benzine' ervaringen met de Mazda CX-30 skyactiv-X motor en handgeschakelde bak.

Na vele jaren onze Eriba Titan caravan met krachtige Mazda 6 diesels getrokken te hebben was de overstap naar benzine natuurlijk best groot.
Met name op de snelweg 'even' een vrachtwagen voorbij snellen is er met de CX-30 niet meer bij, gewend aan de enorme trekkracht onderin van een diesel is het wennen dat je bij inhalen beter even terug kunt schakelen, maar goed.

Onze Caravan is absoluut geen windvanger en dat is een groot voordeel, de Eriba Titan is een touring model, maar dan nog een metertje langer dan de bekende Troll of 5 serie.
We rijden altijd probleemloos met 2 fietsen achterop de caravan en een disselgewicht van om en nabij 70kg, een anti slinger koppeling zit er niet op, en wil ik ook niet.

Over de stabiliteit van deze combinatie ben ik erg tevreden, en omdat de CX-30 achter de achteras een stuk korter is dan de mazda 6 geeft de caravan schokken e.d. minder sterk door in de auto, dat is dus een plus. Verder voel je de caravan nauwelijk, ook bij sterke zijwind, maar dat is meer aan de caravan toe te schrijven dan aan de trekauto.

Wegrijden met 1200kg aan de haak van de CX-30 gaat erg soepel, en je bent toch onverwacht snel op snelheid zonder ver in de toerentallen door te trekken, dit komt omdat de 2e t/m 4e versnelling kort op elkaar zitten. Eenmaal op snelheid (90-95km/u) in de 5e versnelling hoor je de motor best wel, hij draait dan ongeveer 2500 toeren. De boordcomputer wil dat je in de 6 gaat (iets wat ik bij de diesels nooit deed) en dan draait de motor nog zo'n 2000 toeren en hoor je hem niet meer. Dus op de vlakke snelweg in de 6 rijden gaat prima, maar als je even wil inhalen, dan moet je toch terug naar de 5e versnelling.
Ervaringen in het buitenland, niet vlak dus, hebben we nog niet met deze combinatie.

Eerste 450km in Nederland leverde een (volgens boordcomputer) verbruik van 7,7L/100km op, oftewel 1/13. Dit haalde ik zelfs met de diesels niet, dus ik moet zeggen dat dat wel een verrassend resultaat is.

De spiegels van de CX-30 hebben een best lastige vorm, maar de Repusel caravanspiegels blijven er toch goed en stabiel op zitten. Wel heb ik een extra bandje op de repusel houders gemaakt, dit is dan een lusje om de voet van de spiegel, zodat de houder niet naar buiten kan schuiven.
Zet wel even het automatisch inklappen van de spiegels in je CX-30 configuratie uit, want de Repusel spanband loopt ook over de niet beweegbare voet van de autospiegel.

De trekhaakkogel zit op de CX-30 een 5 cm hoger dan ik gewend was, schijnbaar hoort dat zo op een SUV, dit levert wat extra bodemvrijheid bij het neuswiel op, wat wel welkom is. Voorheen raakten we bij drempels nog wel eens de grond met het neuswiel, nu bij de CX-30 is dat probleem weg. De caravan staat nu horizontaal achter de auto.

De eerste ervaringen vallen niet tegen, al had ik wel wat meer trekkracht onderin van deze speciale compressie ontstekings benzine motor verwacht. het mag dan wel diesel technologie zijn, de rij eigenschappen van de X motor zijn toch wel echte benzine motor rijeigenschappen. Maximaal koppel is er bij 3000 rpm, en daar kom je bij normaal rijgedrag eigenlijk al niet snel. Even op snelheid komen met de caravan erachter betekend doortrekken tot zo'n 4000rpm per versnelling, meer is echt niet nodig.

Nog een TIP:
Zet je actuele verbruiksmeter om van de bar weergave naar getal weergave. Aan de verbruiksmeter kun je zien hoe hard de motor aan het werk is als je op cruise control rijdt, horen doe je dat namelijk echt niet.
Ga je tegen de max aan, dan even terugschakelen. Het fijne van de CX-30 is dat de cruise control niet af valt als je van versnelling wisselt. (in de 6e versnelling bij 2000 rpm is het maximale verbruik ongeveer 13L/100km)"

Lees meer gebruikerservaringen met de Mazda CX-30.

Schrijf je gebruikerservaring

Heb je zelf deze combinatie geef dan aan hoe die combinatie bevalt en vermeld daarbij ook iets over de stabiliteit, de gebruikte caravanspiegels en het brandstofverbruik met caravan. Vragen over de combinatie kan je beter in het forum stellen.

Schrijf je ervaringen
Naam:
e-mail*:
Ervaring:
  Vul 3 cijfers in:

* Via dit e-mailadres kan je later de review nog aanpassen. Je e-mailadres wordt niet op de website getoond.

Vergelijken

Om een goede keuze te maken is het zinvol om verschillende combinaties met elkaar te vergelijken. Kies daarvoor een andere auto en klik op vergelijken en gebruik de prestatiescores. Er is geen grens aan te geven hoeveel punten een combinatie minimaal zou moeten scoren en er is ook geen maximum, maar een hoger puntental is altijd beter.

Foutje?

Zit er een fout in dit trekadvies of klopt er iets niet stuur mij dan een email. Ik kijk er dan naar en geef een toelichting.

(Link voor deze berekening)

Andere auto

Als aanvulling:

Andere caravan

Eventueel:

 

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.


Lees ook:

Elektrisch is de toekomst

Er zullen steeds meer elektrische auto's komen. Hoe gaat dat in de toekomst met de caravan?

Elektronische rij-assistenten

Auto’s krijgen steeds meer elektronische hulpmiddelen die ons assisteren tijdens het rijden, ook met een caravan. Een overzicht van ADAS; Advanced Driver Assistance Systems.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

 

(Advertentie)

 

Caravan informatie

Verplicht leesvoer voor iedereen die met de caravan op stap gaat!

Onderwerpen

 

©2021 Caravantrekker