De meeste auto's hebben een toerenteller. Toch weten lang niet alle caravanners hoe ze daarnaar moeten kijken om de maximale trekkracht uit hun auto te halen.
De trekkracht van een auto staat in de folder. En dan bedoel ik niet het maximaal trekgewicht, maar de hoeveelheid kracht die de motor heeft om de caravan te trekken. Bij de specificaties wordt die kracht aangegeven in paardenkrachten en het koppel van de motor. Toch is voor de prestaties vooral de manier hoe de chauffeur omgaat met de auto bepalend voor de trekkracht.
Leendert schreef op 20 August 2020 om 13:51
Ik neem aan dat je bij meer toeren ook een betere koeling van de motor
krijgt. Helaas was dit bij mij niet het geval dit jaar. Of ik moet de plank mis slaan. De motor werd bij mij zo warm dat de airco zichzelf uitschakelde. Wach nog steeds op antwoord van de garage.
MarkS90 schreef op 23 August 2020 om 16:28
Meer toeren betekent dat het koelwater sneller door de motor stroomt maar als de radiator z'n warmte niet kwijt kan houdt het gewoon op.
En wat bedoel je met het antwoord van de garage? Staat de auto daar voor controle of iets anders?
ferdy schreef op 23 August 2020 om 17:10
Er zijn auto motoren met een elektrische water pomp die pas harder gaat werken na gelang de temperatuur van het motorblok. Vroeger ging dat wel op, meer toeren draaien de kachel op rood , en dan zwetend hopen dat het goed gaat. Tijden zijn zo goed als voorbij ..gelukkig.
Menno (Caravantrekker) schreef op 24 August 2020 om 15:02
Als een motor het te warm krijgt dan moet die te hard werken. Het enige dat dan helpt is minder hard rijden en zorgen dat de motor zijn warmte beter kwijt kan. Dus airco uit, en verwarming aan 😉
Meer of minder toeren maakt daarvoor (netto) weinig verschil.
Leendert schreef op 29 August 2020 om 10:41
Ik rij een VW Passat uit 2016 2.0 met 150PK
Dan hebben jullie even een beeld bij de auto. Hij staat nu bij de garage vanwege zeer hoge motor temperatuur met trekken van de caravan.
de olie temperatuur liep regelmatig op tot 120+ graden.
Uit veiligheid schakelt het systeem dan zelf al de airco uit. of ik nu 80-90-100 reed maakte daarbij geen enkel verschil.
Ik vermoed omdat de trekhaak er later is onder gezet, het koelvermogen te laag is.
ferdy schreef op 29 August 2020 om 13:03
Bij de 2.0 tdi diesel 150 pk is het vaak de oliekoeler die verstopt raakt door verkoling. Maar je vermeldt niet of het een diesel is..?
MarkS90 schreef op 31 August 2020 om 12:45
Ergens denk ik een verstopte koelwaterradiator. Of door vliegjes in de lamellem of door inwendige verstopping. Een nieuwe radiator kan al veel helpen.
Leendert schreef op 03 September 2020 om 13:43
Ja klopt, het is een diesel.
de garage zegt dat er een storing zat op de koelvin. hij zou te zwaar draaien. Volgens hun hebben ze er een nieuwe in gedaan. Als ik er na kijk ziet het er niet nieuw uit. Hij zou toch schoon of er nieuw uit moeten zien.... het viel onder garantie dus geen kosten.....ben benieuwd
ferdy schreef op 03 September 2020 om 16:16
De 2.0 tdi heeft twee koelvinnen naast elkaar een grote en een kleine, in rust stand draaien die met de hand altijd zwaar dat is normaal omdat je aandrijving ook mee draait, ook in de vrij loop. Maar goed :hoop dat het opgelost is...
Leendert schreef op 04 September 2020 om 15:52
Nou die van mij heeft maar één koelvin.
gaat trouwens om een passat van 2016
ferdy schreef op 04 September 2020 om 16:25
Oké nou succes er ermee...
ferdy schreef op 06 September 2020 om 10:37
Het is een koeler pakket, en die kan je als geheel vervangen, de lamellen doorblazen of karcheren gaat gemonteerd niet lukken. Best een complex koelsysteem met EGR koeler en olie koeler en heel veel sensors. Zo eenvoudig als een radiateur en een thermostaat is het al lang niet meer.
Gijs schreef op 14 September 2020 om 13:22
Reeds 30 jaar rij ik met diverse auto’s en caravans. Altijd in de 4e versnelling met 3000 touren op de snelweg. Een snelheid van 80 km is zeer relaxt rijden. In heuvelachtig landschap terug schakelen naar de 3e versnelling en op touren houden. Gaat al jaren uitstekend.
J.F.Zeemeijer schreef op 10 November 2020 om 22:55
Het verbaast mij altijd op de weg dat de auto met caravans harder rijden dan 90...Waarom moet het harder? Ik rijd meestal tussen de 80 - 90. Lekker relaxed. Bij mij begint de vakantie als ik ga rijden. Waarom zou ik haast hebben. En wat maakt die hogere snelheid uiteindelijk in tijd uit? Bijna niks. Ik zet de auto op de cruisecontrol (heb automaat) en geniet van het rijden en de omgeving. Daarbij rijd je ook wat zuiniger..maar daar moet het niet omgaan tijdens de rit. We leven in een jachtige wereld en dat merk je overal. Het moet allemaal snel en liever vandaag dan morgen.En bij dat harde rijden kost het je toch meer energie. Bewaar toch die energie voor andere leuke dingen.
Reageer
Lees de achtergrond en de uitleg die we geven om de trekkrachtberekeningen beter te gebruiken.
Veel mensen verruilen hun caravan voor een camper. Een camper lijkt het ideaal, maar is dat echt zo?
Waarom zijn er zulke grote verschillen in trekgewicht en hoe wordt het maximaal trekgewicht bepaald?