Caravantrekker.nl

Verzekeren

Waar moet je op letten als je een caravan gaat verzekeren of is een aparte caravanverzekering niet zinvol? Een aparte groene kaart is in o.a. Duitsland en Spanje wel verplicht.

Verzekeren

Een speciale caravanverzekering is niet verplicht. Maar koop je een nieuwe of dure caravan dan is het vermoedelijk wel verstandig. Een goede afweging kan je het beste maken als je weet wat je wel en niet vergoed krijgt bij eventuele schade.

Wettelijke aansprakelijkheid

Op het moment dat de caravan op de weg aan de auto vastzit, dan is de schade die de caravan al rijdend aan anderen toebrengt automatisch verzekerd via de autoverzekering.

Rijd je met je caravan tegen een andere (bijvoorbeeld geparkeerde) auto aan, dan betaalt de autoverzekering de schade aan die geparkeerde auto. De schade die je zelf hebt aan je eigen caravan vergoed jouw autoverzekering niet. Ook niet als je auto All-risk verzekerd is!

Maak je op de camping schade aan anderen met je caravan zonder dat die achter de auto zit, dan kan je die schade via je particuliere aansprakelijkheidsverzekering regelen of via de WA-verzekering die gekoppeld is aan het Internationaal Camping Carnet. Schade direct na het afkoppelen aan anderen valt meestal nog wel onder de autoverzekering maar kan ook een grensgeval zijn 😉

De Camping Card International is een kampeer WA-verzekering!

Eigen schade

Rijd je met je caravan ergens tegen aan of heb je een andere schade aan je caravan dan kan je die vergoed krijgen via een speciale caravanverzekering. Ook schades die je zelf door 'onhandigheid' veroorzaakt hebt vallen hier onder. Je loopt dus geen financiële risico's als er schade is aan je eigen caravan (behalve een eigenrisico). Caravanverzekeringen zijn er in vele soorten en niet echt goedkoop vandaar dat het verstandig is om goed te kijken naar welke dekking voor jouw situatie het beste is.

Even niet opletten kan duur uitpakken

Veel mogelijkheden

Een caravanverzekering is geen standaard product (meer). Je moet een keuze maken wat je wel en niet wil mee verzekeren. Ga er niet van uit dat alles automatisch goed verzekerd is als je verschillende verzekeringen vergelijkt en alleen naar de prijs kijkt. Denk daarbij aan:

Let ook goed op eventuele uitsluitingen die genoemd zijn in de polis voorwaarden zoals:

De uitsluiting heeft dan betrekking op de schade die het gevolg is van de uitsluiting. Bijvoorbeeld als de caravan te zwaar is en je krijgt een ongeval waarbij de caravan gaat slingeren moet je zelf opdraaien voor de kosten.



Een lekke band kan behoorlijke schade veroorzaken. In veel polissen is een clausule op genomen dat dergelijke vervolg schades alleen vergoed worden als uit een recent onderhoudsrapport blijkt dat de banden niet te oud zijn.

Hoeveel vergoeding

Kijk ook goed naar hoeveel je uitgekeerd krijgt bij een schade. Meestal heeft een verzekering een nieuwwaarderegeling gedurende een afgesproken periode. Je krijgt dan als bijvoorbeeld de caravan gestolen wordt of verloren gaat bij een natuurramp, voldoende geld om dezelfde caravan opnieuw te kopen.



Na die periode ontvang je na een totaalverlies of bij total loss alleen nog de dagwaarde. De uitkering kan dan fors lager zijn en is lang niet altijd voldoende om voor je gevoel een vergelijkbare caravan met voortent en kampeerspullen opnieuw te kopen. Ook voor occasions kan je bij sommige verzekeringen het aankoop bedrag voor een afgesproken periode verzekeren.

Is de schade hoger dan de dagwaarde dan wordt de caravan (economisch) total loss verklaard en krijg je bij de meeste verzekeringen niet meer uitgekeerd dan die dagwaarde. Daarom moet je goed nagaan of het verzekeren van een oude caravan nog wel zinvol is. Is bijvoorbeeld de dagwaarde nog maar 2000 euro dan krijg je nooit meer uitgekeerd dan 2000 euro, terwijl vaak de premie nog gebaseerd is op de oorspronkelijke nieuwwaarde. En de dagwaarde is vaak veel lager dan de waarde die de caravan voor jouw heeft!

Hagelschade

Een hagelbui kan grote schade toebrengen aan het aluminium dak en wanden van de caravan. Als je daarvoor verzekerd bent (moet meestal apart!) dan kan je kiezen voor vergoeding van de reparatiekosten of kiezen voor waardevermindering. Je krijgt dan de helft vergoed van de reparatiekosten maar daarmee verklaar je ook dat je daarna niet nogmaals dezelfde schade kan laten repareren/vergoeden. Verzekeraars houden dit bij in een centrale database en dat kan gevolgen hebben bij eventuele verkoop en zelfs vervelend uitpakken voor de nieuwe eigenaar.



Groene kaart

In Duitsland, Polen, Kroatië en Spanje heb je voor je caravan (officieel) een eigen groene kaart nodig met het caravan kenteken er op. Je kan die aanvragen bij je autoverzekeraar. Binnen de EU is een digitale groenkaart als bewijs van verzekering, voldoende.

De letters AF betekent dat de groene kaart (WA verzekering) geldig is voor de auto en gekoppelde caravan

Pechhulp

Een pechhulp verzekering is standaard meestal alleen voor je auto. Ga je met de caravan naar het buitenland dan kan je een aparte hulpverzekering afsluiten met een aanhangwagen supplement. Alleen dan wordt hulp geboden als de caravan door een technisch mankement niet verder kan rijden. Let daar dus op. Lease rijders en hulpverzekeringen via de autodealers voorzien hier vaak niet in.



Maak je eigen afweging

Verzekeren is best lastig. Uiteraard is op internet veel informatie te vinden waarmee je zelf e.e.a. kan regelen, maar lees dan wel goed alle (kleine) lettertjes. Je kan ook een tussenpersoon raadplegen, maar ook dan moet je goed uitleggen wat je wel en niet wil verzekeren. E.e.a. is uiteraard afhankelijk van je eigen financiële buffer en het risico dat je wil en kan lopen. Van belang is vooral dat je van te voren goed weet wat je vergoedingen zijn zodat je na schade niet ook nog eens een financiële kater krijgt.

Ga na of ook de caravan gerepatrieerd wordt als de trekauto zou uitvallen

 

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Over het Trekrapport

Wie kan er beter oordelen over het Trekrapport dan de gebruikers? Lees de ervaringen die zij gegeven over het Trekrapport.

Review Caravantrekker

Laat een review achter op Google over het gebruik van Caravantrekker.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.


 

Lees ook:

Genuanceerd advies

Voorbeeld Trekrapport

Gastenboek

RDW auto

Hoe meer PK's, hoe beter?

 

(Advertentie)

 

©2025 Caravantrekker