Caravantrekker.nl

Welke caravan kan ik trekken?

Er zijn drie aspecten die bepalen welke caravan je kan trekken:

  1. Het gewicht
  2. De wettelijke eisen
  3. De trekkracht van de motor

Welke caravan kan ik trekken?

Gewicht

Om comfortabel en veilig te rijden is de gewichtsverhouding tussen de beladen auto en de beladen caravan belangrijk. Hoe lichter de caravan is, hoe beter!

Gewichtsverhouding

De gewichtsverhouding tussen de auto en de caravan drukken we uit in een percentage. We gaan daarbij uit van de beladen caravan en de beladen auto inclusief alle personen en bagage. Hoe lager het percentage van de gewichtsverhouding is, hoe beter. Immers, een minder zware caravan kan de de auto gemakkelijker 'de baas' blijven als die zou gaan slingeren.

Is de caravan (te) zwaar ten opzichte van de auto dan heeft de caravan (te) veel invloed op de koers van de auto. In geval van een onverwachte stuurbeweging of windvlaag heeft de auto dan (te) weinig overwicht om de caravan in toom te houden.

Een lichtere caravan is niet alleen veiliger maar voelt ook comfortabeler aan en het rijden ermee is daardoor meer ontspannen.Wat is nu een veilig maximum?

Een absoluut veilig maximum trekgewicht is niet aan te geven. Veel hangt af van het gebruik, zoals de wijze van de belading, de kogeldruk van de caravan en de snelheid waarmee je gaat rijden. Als richtlijn hanteren wij een eenvoudige stelregel:

De beladen caravan moet niet zwaarder zijn dan het leeggewicht van de trekauto.

Beginnende caravanners raden wij aan een caravan of auto te kiezen waarbij de gewichtsverhouding nog iets gunstiger is, en lager is dan zo'n 75%. Met deze richtlijn sluiten we aan bij de normen die algemeen gangbaar zijn zoals die van de ANWB, de Engelse 'towing code' en de Duitse 'Tempo 100' norm.

Let op gewicht

Van belang is om het werkelijk gewicht in beladen toestand van je caravan (en auto) te weten. Niet alleen weegt een caravan vaak meer dan op de papieren staat, ook alle accessoires tellen mee. Bijvoorbeeld: een mover met accu en een airco wegen al snel 100 kg extra. Maar ook vele kleine dingen bij elkaar laten het totaal gewicht van de caravan oplopen.

Bij een zware caravan is de kans op een ongeluk groter

Wettelijke eisen

Wettelijke eisen hebben betrekking op wat de auto mag trekken en waar jij als bestuurder mee mag rijden.

Auto

De auto mag wettelijk niet meer trekken dan het maximaal (geremde) trekgewicht dat op het kentekenbewijs staat. Het maximaal toegestaan gewicht van de caravan is daarbij niet van belang. Lees de exacte regelgeving.

Bestuurder

Heb je een BE-rijbewijs dan zijn er geen beperkingen. Heb je alleen een B-rijbewijs dan mag het maximaal toegestaan beladen gewicht van de auto plus dat van de caravan bij elkaar niet meer zijn dan 3500 kg (tenzij de caravan niet meer dan 750 kg mag wegen).
Regelgeving rond het B-rijbewijs


Check aan de hand van het kenteken van je auto (en indien bekend je caravan) wat je wettelijk mag trekken met een B- of BE-rijbewijs.

Auto:

Caravan:


Trekkracht van de motor

Moderne auto's hebben tegenwoordig allemaal voldoende trekkracht om een caravan te kunnen trekken die wettelijk mag. Afhankelijk van je reisplannen is het natuurlijk wel prettig als je ook comfortabel kunt rijden en in de bergen enige reserve aan trekkracht hebt.In geval van een zwak gemotoriseerde trekauto is het slim om een bijpassende caravan te kiezen. Het gewicht heeft vooral invloed in de bergen. Op de vlakke weg is de luchtweerstand veel meer bepalend voor de prestaties. In plaats van kiezen voor een lichtere caravan kan je dan beter een caravan met een lagere luchtweerstand (gestroomlijnd, smal en laag) kiezen.

Bedenk bovendien dat 100 kg meer of minder nauwelijks invloed heeft op de motorische prestaties op de vlakke weg en dat het daarvoor ook niet uit maakt of die in de auto of in de caravan geladen is.Advies en berekeningen

De berekeningen op deze site houden met alle hierboven genoemde aspecten rekening en geven je een onafhankelijk advies. Helaas geven dealers van zowel auto's als caravans dat lang niet altijd en is ook het advies van mede caravanners vaak erg gekleurd.

5 sterren niet nodig!

Prestaties van de motor zijn als ze voldoende zijn voor jouw gebruik eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Harder rijden dan 90 km/u mag bijna nergens en is ook niet verstandig. Lees de toelichting bij de berekeningen voor een beter begrip.

Heb je geen ervaring in het rijden met een caravan is het verstandig de informatie op deze website goed te bestuderen en eventueel een persoonlijk advies op te vragen. Vragen kan je ook hier stellen. Je bent dan veiliger en meer ontspannen op stap en beleeft meer plezier aan het reizen met een caravan!Maar voordat een je een caravan koopt:
Eerst een berekening.......dan een handtekening!


Ook interessant

 

Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Trekkrachtrapport

Voor een goed trekadvies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

De reis een last?

Geef jezelf en je partner meer zelfvertrouwen en reisplezier.
Volg een praktische caravancursus en je gaat ontspannen op vakantie.

Alle Plug-in Hybrides

Juist een (Plug-in) Hybride is ideaal als caravantrekker. Bekijk het overzicht van alle Plug-in Hybride auto's en maak hier een berekening met je caravan.


 

Lees ook:

Toelichting bij het trekadvies

Rijbewijs B of BE?

Caravanbanden

Bandenspanning

Hoe meer PK's, hoe beter?

 

Geef je zelf vertrouwen!

Een goede combinatie is belangrijk maar er goed mee om kunnen gaan is misschien nog wel belangrijker!

Volg een van de cursussen van ons Trainingscentrum en ga zonder stress op stap met de caravan.

 

©2021 Caravantrekker