Caravantrekker.nl

Zo kies je een trekauto

Welke auto kan ik het beste kopen? Ga goed na welke eisen je echt moet stellen aan je (nieuwe) auto. Uiteraard moet het maximaal trekgewicht voldoende zijn, maar er is veel meer om rekening mee te houden.

Zo kies je een trekauto

Een auto kopen is geen rationeel proces, maar koop je vooral op gevoel. Natuurlijk wordt dat gevoel beter als je ook goede rationele argumenten hebt om voor een bepaald model te kiezen. Een auto kopen die je aanstaat is misschien nog wel belangrijker dan de 'beste' trekauto!

Waarvoor gebruik je de auto?

Bijna niemand koopt een auto om alleen maar een caravan te trekken. Hoe belangrijk zijn dan de trekeigenschappen? En welke eisen stel je nog meer?

Ga je één keer per jaar op vakantie en blijf je 3 weken op dezelfde camping, dan kan je andere eisen stellen dan een reiziger die elke maand zijn caravan gebruikt en meer dan 10.000 km per jaar rond toert over allerlei (binnen)wegen in Europa.Vind je het geen probleem om met 'vrachtwagen snelheid' te rijden dan heb je aan een 'kleinere' auto wellicht al voldoende. Wil je juist elke vrachtwagen ook veilig kunnen inhalen, dan heb je een zwaardere en sterkere auto nodig.

De 'beste' trekauto is dus wellicht helemaal niet de beste auto voor jouw situatie! Je moet er tenslotte ook solo nog goed mee kunnen rijden en natuurlijk spelen de kosten vaak een grote rol. Kijk voor die kosten trouwens vooral naar de totale kosten en niet alleen naar de aanschaf kosten of de wegenbelasting!Trekgewicht zegt niet zo veel

Selecteer niet alleen op het maximaal trekgewicht. Dit zegt namelijk heel weinig over de trekkracht van de motor en het comfort waarmee je kan rijden. Zeker zo belangrijk is om te zorgen dat de auto voldoende 'gewicht' heeft om de caravan ook tijdens het slingeren de baas te blijven.

Het leeggewicht van de auto is bepalend voor de veiligheid en het rijcomfort. Motorische prestaties bepalen vooral de snelheid waarmee je kan rijden, maar vaak mag je toch niet zo snel. De 'beste' trekauto is dus lang niet altijd de sterkste maar vaak wel de zwaarste die je kan kopen en niet die met het hoogste trekgewicht of de meeste pk's.Wat is een geschikte auto?

Je auto moet doen wat je ervan verwacht. Een tegenvallende aanschaf is veel vervelender dan de aanschaf van een auto waarvan je van te voren weet dat het niet de 'beste' trekker is.

Vind je het belangrijker om een goedkopere zuinige auto te kopen dan een speciale trekauto voor die enkele keer dat je met de caravan gaat rijden, kan dat een overweging zijn. Je auto zal dan met caravan wat harder moeten werken en je zal wat meer moeten schakelen of rijden met hogere toerentallen. Misschien rijd je iets langzamer of iets minder comfortabel, maar als je je daar van te voren op instelt of je reisplan wat aanpast, kan dat best.

Vind je het wel belangrijk om lekker ontspannen te kunnen rijden zal je wellicht wat dieper in de buidel moeten tasten en een 'klasse' groter moeten rijden dan je anders zou doen (of met een kleinere caravan genoegen moeten nemen).Met een berekening vergelijken

Maak vooral veel berekeningen en vergelijk de achterliggende cijfers met elkaar. Vergelijk bijvoorbeeld de verschillen tussen je huidige en de nieuwe auto's die je op het oog hebt.

En kijk daarbij naar het soort gebruik dat je van de auto gaat maken. En rijdt je niet zo veel/vaak met de caravan kies dan vooral een auto die ook solo goed voldoet, maar kijk wel of die voor jouw caravangebruik voldoende is.

Uiteraard kan je ook naar de gebruikerservaringen kijken maar bedenk wel dat die minder objectief zijn dan een berekening. Het geeft wel aan of een gebruiker tevreden is met een auto die objectief misschien niet de beste trekauto is!Zo kies je een trekauto?

Als hulp kan je door onderstaande vragen te beantwoorden een lijst krijgen van mogelijk geschikte trekauto's. Soms is die lijst erg lang of juist erg kort. Door de criteria later aan te passen kan je tot een selectie komen die te overzien is.


Gewicht caravan

Wat is het beladen gewicht van je caravan:


Gewichtsverhouding

Kies hoe je met de caravan gaat rijden. Als je eenmalig de caravan een klein stukje gaat verplaatsen dan kan je kiezen voor het wettelijk maximaal toegestaan caravangewicht. Maar ga je echt met de caravan rijden kies dan voor het aanbevolen maximale gewicht. Dan nog is goede belading en enige caravan ervaring aan te raden maar dan is het onder de meeste omstandigheden nog veilig rijden. Onervaren caravanners moeten zeker niet kiezen voor het wettelijk maximaal trekgewicht!
Rijbewijs

Heb jij of je partner alleen een B-rijbewijs? Beperk dan de selectie met alle auto's die met een B-rijbewijs je caravan mogen trekken. Let er wel op dat de uitkomst slechts een indicatie is en dat je altijd je combinatie aan de hand van het kenteken moet controleren.Nieuw, gebruikt en kosten

Kies je een nieuwe auto of koop je een gebruikte? En hoe oud mag die dan zijn?

Bouwjaar

Als je gekozen hebt voor een nieuwe auto dan kan je zoeken op de vanaf prijs van het basismodel. De uiteindelijke auto kan dus nog heel wat duurder uitpakken en bedenk de vermelde prijzen richtprijzen zijn die niet constant geactualiseerd worden.

Kies je voor een gebruikte, oudere auto dan zoeken we naar auto's die als occasion ongeveer voor het budget te koop zullen zijn. Uiteraard zijn de prijzen van tweedehands auto's afhankelijk van heel veel factoren zoals de exacte uitvoering, kilometerstand etc. Het budget is niet meer dan een algemene indicatie!

Selecteer je maximum budget


Kenmerken

Selecteer die kenmerken van de auto die jij belangrijk vindt om daarmee het aantal gevonden modellen te verkleinen.

Op welke brandstof wil je rijden? Kies benzine of diesel voor hybride auto's die geen stekker (Plug-in) hebben.


Wil je een gewone auto of een hogere auto zoals een SUV, MPV of Crossover? De grens is niet altijd even duidelijk aan te geven. De allergrootste SUV's staan apart als terreinauto of bestelbusje.


Automatische of handgeschakelde versnellingsbak?


Vierwielaandrijving (4WD of 4x4) is op een gladde ondergrond, zoals in de sneeuw of op een nat grasveld een voordeel bij het trekken van een caravan.


Eventueel kan je om het aantal gevonden auto's te beperken zoeken per merk.


Als je hieronder op zoeken klikt, krijg je een lijst met auto's waarbij globaal is aangegeven wat de vergelijkingsscores zijn op de vlakkere en in de bergen met een 'standaard' caravan. Tenslotte wordt de gewichtsverhouding gegeven met standaard belading.Na het zoeken kan je de selectievolgorde nog aanpassen door bijvoorbeeld de auto's die het beste presteren of het goedkoopst zijn bovenaan te zetten.

Omdat de prestaties niet alleen afhangen van het gewicht van de caravan moet je voor een exacte voorspelling altijd een berekening maken met de auto en je eigen caravan!

 

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Over het Trekrapport

Wie kan er beter oordelen over het Trekrapport dan de gebruikers? Lees de ervaringen die zij gegeven over het Trekrapport.

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Review Caravantrekker

Laat een review achter op Google over het gebruik van Caravantrekker.


 

Lees ook:

Voorbeeld Trekrapport

Caravan (te?) zwaar

Donatie

Gastenboek

Hoe meer PK's, hoe beter?

 

(Advertentie)

 

©2024 Caravantrekker