Caravantrekker.nl

PHEV gebruikerservaringen

Audi Q5 2.0 TFSI Hybrid Quattro [fuel] met een LMC

De ervaring van Adri Stutt met een Audi Q5 2.0 TFSI Hybrid Quattro [fuel] (155 Kw/211 pk bouwperiode: 2012-2017) en een LMC 470 E Musica van 1400 kg geplaatst op 22-01-2021:

Sinds 2017 deze combinatie gereden, inmiddels al heel veel kilometers: Frankrijk, Spanje, Portugal, Marokko. Caravan met 1700kgr-as, Alko Antislingersysteem. Steeds redelijk vol beladen, kogeldruk vaak tegen Max, ook door 2 el.fietsen op de dissel.
Vermogen van de auto ruim voldoende, ook op hellingen en bergen. Op Franse autobaan soms tegen de vroeger legale Max. van 130/u. Nooit onrustige of onveilige situatie beleefd.
Brandstofgebruik (benzine) sterk afhankelijk van gereden snelheid, indien braaf 90 dan soms tegen 1:9, bij volle por kan het wel eens terugvallen naar 1:5. Maar dat geldt voor elke combinatie met dit totaalgewicht en oppervlak.
Nooit problemen met wegrijden op hellingen of zo, mede door de FWD en hoge koppel van de elektromotor.
Nadeel: geen reservewiel. Dat wel nodig gehad, en toen grote logistieke problemen in Frankrijk.

Op zich een combinatie waar alles mee kan, bergwegen of steile campings: nooit de locale trekkerboer nodig gehad, zelfs door woestijnzandwegen in het begin van de Sahara. Echt offroad natuurlijk niet.

Bekijk berekening

Wijzigen


Audi Q5 55 TFSI-e Quattro met een Caravan

De ervaring van Marius met een Audi Q5 55 TFSI-e Quattro (270 Kw/367 pk bouwperiode: v.a. 2019) en een Caravan van 1600 kg geplaatst op 21-09-2023:

Onze 2e Hobby 560 en ook 2e Audi Q5 Quattro omdat deze combinatie zo erg goed bevalt.

Het rijden met de relatief korte Q5 is bijzonder prettig als soloauto. Zeer veel assistentie systemen die voor van alles en nog wat waarschuwen, en je in je baan houden, je vertellen of er iemand naast je zit, en de verkeersborden in de gaten houden. Zoveel dat ik er soms kriegel van wordt en veel uitzet. Maar wanneer de caravan erachter zit ben ik het meest verrukt over twee systemen. Het ene is de adaptive cruise control en de andere is de downhill control.

Onze caravan is een Hobby 560 WFU, een 2,5m brede wagen en ong 7,5m lang. Toen we die voor het eerst achter de auto haden was het wel even schrikken want daarvoor hadden we een Hobby van 2,15m breed. Maar met een stel goeie spiegels van EMUK voor Audi Q5, welke ik overigens iedere caravan rijder kan aanbevelen want ik heb nog nooit brede caravanspiegels gezien die zo trillingsvrij zijn en zo gemakkelijk gemonteerd kunnen worden, is het rijden en manoeuvreren echt heel makkelijk. Zelfs in de nauwe straatjes van menig Spaans dorpje zijn we nooit in de problemen gekomen. Het verbruik van deze combinatie ligt wel wat aan de hoge kant. Ik kan met heel bewust en kalm rijden net onder de 12l/100km blijven, maar de reële waarde ligt ergens tussen 13 en 15l/100km afhankelijk van wind, gereden snelheid en welke weg je neemt. Ik ben zelf nogal van het opschieten in het verkeer en kan maar slecht achter een stoet vrachtwagens blijven hangen en dat speelt zeker een rol in mijn persoonlijk verbruik.
Met deze combinatie is het heerlijk relaxed rijden. We hebben meestal 2 fietsen op de dissel, en omdat deze caravan een badkamer achterin heeft en dus relatief veel gewicht voorin, komt er al snel meer druk op de kogel met de fietsen erbij. Daarom heb ik de andere zware dingen onder het Franse bed achter de wielen liggen. Op die manier kan ik de kogeldruk zo rond de 80kg houden wat prettig is voor het rijden en ook de slijtage van de Knott-koppeling niet al te zeer negatief beïnvloedt. We kunnen makkelijk en zonder de stabiliteit te verliezen of het gevoel te hebben dat het onveilig is, 120km/u op de autoroute halen, wat we dan bij het inhalen van een bus of vrachtauto ook regelmatig doen. Ook op het beruchte stuk Autoroute A9 even ten zuiden van Narbonne, op weg naar Perpignan waar de Vents Lateral uit het westen, je regelmatig boosaardig kunnen verrassen blijft de combinatie rustig en stabiel. Wel moet je bij krappe bochten opletten dat de kont van de caravan niet uitzwenkt en je daardoor schade rijdt. En ook is de relatief kleine draaicirkel van de auto meteen weer een nadeel omdat de fietsendrager bij een hele scherpe draai tegen de kont van de auto kan komen. Het enige nadeel aan deze auto is dat er een predictief adaptief cruisecontrol systeem op zit, en dat past de snelheid van de auto aan op aanwijzing van de verkeersborden, zowel naar boven als naar beneden. Wanneer er dan een bord 120km verschijnt en je rijdt 100km/u versnelt de combinatie automatisch naar 120km/u. De auto herkent dmv trailer-assist dat er een aanhanger aan de auto zit, waarom heeft meneer Audi dan ook niet meteen deze aanpassing automatisch ingeregeld, dat je bv niet meer dan tot 100km/u versnelt. Je kunt het handmatig uitzetten, maar met zoveel automatische herkenningsystemen aan boord was dit ook de normaalste zaak geweest wanneer dit systeem ook automatisch zou zijn.
Voor het achteruit rijden en zicht naar achter heb ik een Wifi back-up camera achterop de caravan zitten welke ik met een oude Iphone 6 heb verbonden en deze hang ik met een magneet aan mijn binnenspiegel, deze is dan alleen maar met de camera verbonden en doet verder niets anders. Er hoeft zelfs geen sim-kaartje in. Op die manier heb ik toch nog vrij goed zicht wat er direct achter de caravan gebeurt en een simpele en duidelijke hulp bij het achteruit rijden, omdat in het beeld ook hulplijntjes zijn geprojecteerd.

Bekijk berekening

Wijzigen


BMW 530e xDrive met een Fendt

De ervaring van Kenneth P met een BMW 530e xDrive (215 Kw/292 pk bouwperiode: 2020-2023) en een Fendt Apero 515 SG van 1599 kg geplaatst op 03-06-2024:

Bmw 530e X drive touring doet het behoorlijk prima met deze combinatie. In accelereren is bij vlot , stabiliteit ook zeer gunstig. Ik rij 107km/h op de Teller en de Fendt volgt rustig, ook bij inhalen en soms versnellen bij een inhaalmanoeuvre. In sport stand is hij dorstig zowat 16l/100km en in de normale hybride stand 12-13l/100km. Best rijden met de battery control modus zodat je de batterij niet leeg rijdt en altijd kan genieten van het volledige vermogen.

Bekijk berekening

Wijzigen


BMW X3 xDrive 30e met een Tabbert

De ervaring van Jurgen Verstraeten met een BMW X3 xDrive 30e (215 Kw/292 pk bouwperiode: 2019-2021) en een Tabbert Puccini 655 TD van 1980 kg geplaatst op 26-07-2020:

Voor het eerst met een BMW X3 op pad. Hiervoor altijd heel tevreden geweest met een 520D (F10)/525D (F10) en weer een 520D (G30). Dus nu voor het eerst met een benzine auto (+ elektriciteit) weg.

Maar wat een verschil in positieve zin. De X3 is van zichzelf een stuk zwaarder door het accupakket en dat maakt het rijden met de caravan een stuk stabieler en daardoor plezieriger dan met de 5-serie. Kracht in overvloed: het overgrote deel wordt "gewoon" op benzine gereden, maar zodra het klimmen wordt of je wil inhalen, dan schakelt de elektromotor bij en komt er een enorme boost aan kracht vrij (heel geleidelijk). Zorg wel dat je de elektrostand op " Battery Control" hebt staan. En minimaal ingesteld op 40%. Zo heb je altijd power beschikbaar als je dat nodig hebt.

Er is eigenlijk maar 1 (klein) nadeel: als je houdt van stevig doorrijden (110 km/u op de Franse tolwegen), dan lust de X3 wel veel brandstof: 1:4,7 moet je wel rekening mee houden. Wel 3 fietsen op het dak en 5 personen in de auto. De caravan weegt 2.000 kg. De tank is maar 47 liter, dus om de 200 km moet je echt tanken.

Samengevat: ik ben echt heel enthousiast over deze auto die op zijn wettelijke limieten perfect presteert.

Bekijk berekening

Wijzigen


BMW X5 xDrive 40e met een Hobby

De ervaring van Hans met een BMW X5 xDrive 40e (230 Kw/313 pk bouwperiode: 2015-2018) en een Hobby Excellent 540 UL van 1496 kg geplaatst op 05-09-2021:

Na een Corona-jaar zonder caravanritten, dit jaar voor het eerst op pad naar Spanje. Omdat dit de eerste keer is met de Hybride BMW X5 40e (dec 2015) nu een review over de ervaring. Wij zijn eerst op pad gegaan richting Langres, Frankrijk. Een kleine 600km vanuit onze woonplaats. De caravan ligt super-stabiel achter de auto. Trekkracht genoeg omdat de auto altijd een reserve-lading behoudt in de accu voor eBoost. Extra kracht voor als het nodig is. In de praktijk meestal 16% accu reserve. Er wordt bijgeladen bij remmen of coasten tijdens heuvel af en indien nodig laadt de motor de accu bij. Wel valt mij op dat bij het laatste stukje de camping oprijden dit volledig elektrisch gebeurt en je dus compleet leeg aankomt op je plek. Alsof de auto denkt "Er staat toch wel een laadpaal op die camping?". In de praktijk doe ik dat ook middels de elektriciteit punten op de camping en de 8kWh zitten op de stand "laag" voor het laden, de volgende dag al weer in de accu, klaar voor vertrek.
Omdat je tussentijds niet bijlaadt tijdens de rit, rijd je dan dus met een 2.0liter 4-Cylinder, die als het nodig is wordt bijgestaan door de eBoost uit de accu.
Er zit een 85 liter benzinetank in de auto en omdat het verbruik over 1650km en 3 x tanken, nu gemiddeld 12,5ltr/100km (1 op 8) is, sta ik niet overdreven vaak bij de pomp. De snelheid ligt dan op 100km/u. Als ik sneller wil stijgt het verbruik natuurlijk snel. Met 110km/u over de Pyreneeën stijgt het al snel naar 14,3ltr/100km (1 op 7).
Zoals ik al zei, ligt de caravan stabiel achter de auto (2500kg incl 2 pers en spullen. De caravan weegt 1500kg). Als je met 110km/u een vrachtwagen inhaalt, voel je soms een beweging aan het stuur, maar slingeren gaat de combinatie nooit. Bij 125km/u begint alles onstabiel te worden en rijdt het niet echt prettig meer. Ik houd het bij 105km/u op de teller. Lekker relaxed. Het is tenslotte vakantie!!

Bekijk berekening

Wijzigen


BMW X5 xDrive 45e met een Adria

De ervaring van gert de jager met een BMW X5 xDrive 45e (290 Kw/394 pk bouwperiode: 2019-2023) en een Adria Alpina 753 UP van 2230 kg geplaatst op 17-10-2020:

perfecte caravantrekker! heerlijk rijdende auto met meer dan genoeg vermogen, ook in de e drive modus. met forse caravan ( adria alpina 753 up ) rijklaar gewicht 2500 kg. zelfs het gemiddelde verbruik valt heel er mee 1 op 7 / auto is geen koopje, maar z n prijs meer dan waard.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Burstner

De ervaring van sebastiaan met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Burstner van 1100 kg geplaatst op 12-05-2023:

Als kersverse caravanners met onze combi op pad naar Normandië.
combinatie Kuga PHEV en burstner Fun 495TK uit 2002 circa 1300kg.
ik heb natuurlijk nog niet veel ervaring behalve dan de enkele keren dat ik 25 jaar geleden ofzo met mn ouders mee ging, maar wat een beest is dit zeg. solo gaat hij al als de brandweer, maar ook met de burstner erachter was t een peuleschil. wel vraag ik me af hoe de andere op deze site hun prachtige verbruikscijfers hebben behaald, want met de caravan erachter in het enigszins heuvelachtige Noord-Frankrijk en een gang van tussen de 95 en 100km/u kwam ik toch echt op zijn positiefst op 1 op 9!
tsja als je alle ritten meetelt, en ook tussendoor kunt laden, dan zal t wel lukken.

Tsja laden, ik vraag me af waarom die Fransen zich in het EV gebeuren hebben gemeld, want ze zijn er alleminst klaar voor, en laden met een caravan erachter?? Vergeet het maar!
Althans in Normandië, misschien dat dit op de route de soleil beter geregeld is.

Want dat laden is wel belangrijk, want de 2.5L sleurt de combi echt wel omhoog, en tussendoor accelereren op een helling van 6% voor een fransoos die ineens besluit dat hij liever met 80 verder sukkelt kan ook nog prima.

Maar allemachtig wat een kabaal! ik raadt dan ook aan om altijd te zorgen dat je batterij is geladen en kan bijspringen bij flinke hellingen, want met hulp van de elektromotoren, scheelde dit alles.
Verder merk je het gewicht van de Kuga, dat is natuurlijk zodanig aan de maat, dat de caravan zowieso wel gedwee volgt.
Ook de kogeldruk van 100kg is fenomenaal, omdat we nog net beginnen was het wat zoeken, maar met 2 fietsen op de dissel was t lastig om beneden de 80kg te blijven.

kortom een beul van een wagen, maar hij komt pas tot zijn recht als de elektromotor meewerkt.
overigens, is de wagen heel geschikt om solo over de Franse weggetjes te scheuren, hij is ondanks zn formaat en enigszins slagschip achtige besturing fantastisch en als je t slim doet, kom je elektrisch erg ver mede door het bijladen door kinetische energie.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Eriba

De ervaring van Victor van der putten met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Eriba Touring Troll 530 van 1185 kg geplaatst op 19-05-2021:

Wij hebben deze combinatie, afgelopen weken naar Luxemburg, verbruik in NL tot aan Maastricht 1:16, totaal verbruik na 350 km tot aan Luxemburg 1: 12,5 , wel maakt hij bij de heuvel in Luxemburg veel touren waar we aan moesten wennen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Chateau

De ervaring van Rob met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Chateau Calista 450 FTU van 1215 kg geplaatst op 06-06-2021:

Met onze nieuwe Ford kuga phev ST vandaag aangekomen ik Zuid-Frankrijk.
De reis is zeer voorspoedig verlopen. Wat een genot om met deze auto te reizen.
De auto rijd vlot, trekkracht prima. De helling in den Ardennen ging vanzelf. Op de camping helling van 10 % ging super. Motor geluid valt erg mee.
Verbruik over 1300 km is 1 op 10, snelheid met caravan 95 km , inhalen zonder problemen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Fendt

De ervaring van René Koot met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Fendt Bianco 465 SGE Activ van 1556 kg geplaatst op 17-07-2022:

Wij zijn sinds dit jaar (2022) in het bezit van een Ford Kuga phev en trekken daarmee een Fendt Bianco activ 465 sge.
De kuga rijdt ontzettend relaxt met deze Fendt. Scheelt natuurlijk dat de plug-in versie zwaar is door het accupakket.
Bij het wegrijden, thuis of bij een camping, eerst de normale stand "auto EV" gebruikt, dan rij je in principe elektrisch tenzij je heel veel "gas" gaat geven. Bij de snelweg schakelde ik over op “stroom bewaren” en dan rij je voornamelijk op de benzinemotor en houdt de auto de accu op niveau. Tussendoor rij je dan nog zat stukken elektrisch.
Dan een beetje uitkienen hoeveel km rijden de volgende camping nog is en op tijd weer omschakelen naar “auto ev”, zodat je het laatste stuk binnendoor weer volledig elektrisch rijdt en je zoveel mogelijk de accu hebt gebruikt. Geheel elektrisch rijden met de kuga met een caravan aan de haak is prima te doen.
Het totale brandstofverbruik over 2681 km was 9.3 liter per 100 km, is 1 op 10,7. Erg netjes vind ik. Hiervan hebben wij 580 km elektrisch afgelegd.
Het brandstofverbruik op binnen doorwegen was ongeveer 1 op 15 en op de snelweg tussen de 1 op 9 (stormachtige wind tegen) tot 1 op 11,5. Hierbij was onze snelheid op de snelweg circa 90 à 95 km/u.
Bij aankomst op de camping eerst aan de campingeigenaar gevraagd of ik kon laden en zonder uitzondering kon dit. Één keer moest hiervoor even de zekering in de kast naar 10 ampere omgezet worden. Met de eigenaar sprak ik een betaling af, of een bedrag per kWh (30 Ct / kWh) of ik betaalde een dag extra elektra. Maar ook 2 keer dat ik niets extra hoefde te betalen. Wij rijden vrijwel niet tussendoor met de auto, doen alles op de fiets, en daardoor was het elektra-verbruik erg weinig, totaal nog geen 10 euro betaald. Dat is dus voornamelijk om de accu weer vol te krijgen voor de volgende verplaatsing.

Nog wat opmerkingen mbt het rijden.
Op de vlakke weg merk je vrijwel niets van de benzinemotor. Je moet op het display kijken of de motor draait. Op hellingen zoals na Luik, gaat de motor toeren maken natuurlijk en dan hoor je m wel wat. Maar minder dan de diesel hiervoor die toch ook tegen de 4000 rpm aanzat dan.
Grappig was dat als ik op de helling overschakelde van stroom bewaren naar auto-ev, de toeren direct terugliepen en je het aandeel elektra fors zag toenemen op de kW meter. De auto hield de snelheid helling op ook moeiteloos vol op de cc, ook op de steilere hellingen.
De adaptieve cc vond ik wat nerveus op het moment dat er auto's vlak voor je van rijstrook wisselen. Als ik dat aan zag komen schakelde ik de cc even uit om een remactie van de auto te voorkomen. Daardoor meest op de normale cc gereden.

Zoals vermeld vind ik het een zeer stabiele combinatie, ondanks dat de Fendt aan de zware kant is. Wij doen wel zoveel mogelijk zware spullen in de auto, de kofferbak en achterbank liggen goed vol. Met 2 (elektrische) fietsen op de dissel heb ik een kogeldruk van 85 à 90 kg.
De benzinetank is maar 42 liter en dat is na jaren 60 liter diesel aan boord wel wennen. Dus bij elke stop maar meteen tanken, al was het maar 18 liter.
De Milenco-aero spiegels, die we ook al op de 5008 en megane hadden, passen ook op deze kuga.

Kortom, super goed bevallen en absoluut een aanrader. Vooral het gemak waarop je op zelfs de steilste hellingen elektrisch wegrijdt is indrukwekkend.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Fendt

De ervaring van Jur Dirksen met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Fendt Saphir 465 TG van 1476 kg geplaatst op 15-07-2022:

Voor het eerst met deze combinatie op vakantie geweest naar Italie. De Kuga mag 1500 trekken en dat was ook wel het gewicht van onze Fendt. Perfecte combi, de Kuga hield in de crusecontrol de snelheid prima vast en het verbruik was (zonder bijladen) 1:12. Af en toe hoor je de motor wel toeren maken, maar dat hoort bij het type motor. Top

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Hobby

De ervaring van Dick met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Hobby De Luxe 495 UL van 1480 kg geplaatst op 28-05-2022:

Met de nieuwe Kuga PHEV (maart 2022) en Hobby caravan Edition de Luxe 495 UL op weg naar Italië. Met een tussen stop nabij Neurenberg inmiddels in Oostenrijk aangekomen. Grotendeels heb ik 90 km/uur op de adaptive cruise Control gereden. De Kuga houdt keurig de ingestelde 90 km/ uur aan. Bij berg opwaarts gaat de motor in toerental omhoog dat absoluut niet storend is. De motor is niet boven de 60 KW aan afgenomen vermogen gekomen. Berg afwaarts neemt de elektromotor de aandrijf weer over en regenereert de remenergie. Ik heb de mechanische rem
Nauwelijks hoeven te gebruiken. Fantastisch! Ik heb de thuis opgeladen accu niet aangesproken. Deze bewust ingesteld om later te gebruiken.Mijn verbruik na 1200 km met de caravan gereden te hebben lag gemiddeld op 1 liter brandstof op 12 km. Zeer goed resultaat.
Wij blijven nu een week in Oostenrijk en gaan dan onze weg naar Italië vervolgen. Wordt dus vervolgd.


Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Caravan

De ervaring van Wil met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Caravan van 1350 kg geplaatst op 07-06-2022:

Een week voordat we op vakantie naar Kroatie gingen, kregen we de Ford Kuga 2.5 PHEV. We trekken een Burstner Ventane 455TS van 2001 totaal gewicht ongeveer 1350. Andere hebben van die flippertjes, maar de Kuga heeft niets. Hoe gaat dan dat bergaf.
Onze ervaring met rijden in de bergen?
We hebben inmiddels 1800 km gereden waarvan 1350 met caravan.
We reden over de A61 met voor ons nog lichte bergen. Bergop geen probleem. Via de A8 reden we zonder problemen de Aichelberg op. via Ulm, Füssen naar Oostenrijk over de Fernpass en daarna over de Brenner via Verona en Venetie, Trieste naar Porec (Kroatie).
Berop trekt de Kuga als een tierelier. Elke berg neemt hij met gemak met 90 en dan is er nog gas over.
Bergaf probeert de Cruise Control de snelheid te handhaven. Vindt je het te snel gaan? Schakel de Cruise Controle uit en rem af via de L stand tot jouw gewenste snelheid. Schakel de L uit en de Grade Assists houdt heel goed je gewenste snelheid vast. Gaat het te hard dan schakel je de L erbij. Remmen hebben we op de Fernpass en de Brenner en ander bergen bijna niet hoeven doen.
Geweldige ervaring.
Voor ons is de Kuga een toppertje.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Caravan

De ervaring van CaravanHarry met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Caravan van 1500 kg geplaatst op 22-06-2022:

Ford Kuga ST-LINE X PHEV is geleverd op 11 april 2022 met goedgekeurd trekgewicht (pas vanaf modeljaar 2021) van 1500 kg. Met een 2,5 ltr Atkinson motor 125 pk en 100 pk electromotoren.
Caravan Hobby 540 UL 2006 met leeg gewicht 1185 kg. Voorzien van knikarmscherm, AIRCO, mover, Accu, combimagnetron en met 2 electr. fietsen etc. Ik schat het totaalgewicht incl. inventaris op minimaal 1400 - 1450 kg

Eerste 6 weken solo gereden, autogedrag verkend en verbruik getest . Ben gepensioneerd dus rij geen vaste ritten woon/werk.
Van 11 april – 24 mei totaal 2010 km gereden waarvan 1146 km electrisch. Diverse keren geplugd. Totaal 2 keer getankt!! 30ltr en 29,4 ltr. Dashboard geeft aan: 3,5 ltr op 100 km verbruik benzine op TOTAAL aantal km. Algemeen: ca 50-55% van de km is electrisch gereden. Ook ritten naar Hilversum vanuit Breda gemaakt en bv een rit vanuit Rotterdam met LEGE plug-in accu naar huis geeft aan: totaal 68 km waarvan 28 km electrisch gereden!! Wordt dan toch tijdens rijden en remmen etc. gegenereerd.

NU MET DE CARAVAN:
Ik heb laatste 10 jaar met Hobby 495Ufe achter een VW Touran 1,4TSI met aut. 7 versn. Dat reed fantastisch. Nu deze KUGA: ook fantastisch! Weggedrag en stabiliteit met deze grotere caravan (7.30 mtr incl dissel) TOP. Auto weegt zelf leeg: 1750 kg. Dus de gewichtsverhouding auto/caravan is al prima.
Totaal nu in drie weken gereden 2037 km. waarvan 681 km elektrisch. Geschatte gereden afstand met caravan is ca 1400 km naar Vogezen. Met de caravan erachter is er hybryde electrisch 25 % van de km aan stroom gegenereerd tijdens het rijden. (solo was dat ca 50/55 %)
Opvallend detail: “geen gas” geven is in heuvellandschap net zo belangrijk als gas geven om die stroom te genereren. Rijsnelheid ca 95/100 km per uur. Helling af zonder aandrijving 75 – 80 km per uur om de accu te vullen. Met solo auto is op zeer rustige ritten in het heuvellandschap 60% electrisch opgewekt in hybride rijden. Dat is beter dan in Nederland omdat het hier te vlak is en er alleen maar met afremmen etc gegenereerd kan worden.

Ik heb NIET geplugd op de camping. Dat vond ik niet netjes: daar heeft de campingeigenaar het gemiddelde electriciteits-vebruik niet op berekend. De meegeleverde lader van Ford is 10 Ampere. Vreemd want hij kan 16 Ampere aan. Dan moet je een andere lader los kopen. Lege accu laden duurt 5,5 uur op 10 ampere en 3,3 uur op 16 ampere.

Slecht één keer stiekem dag voor vertrek wel geladen: daarna reed ik met de caravan de eerste 27 km volledig electrisch. Een Ford software technicus heeft mij eens gezegd: meneer, deze auto rijdt ALTIJD electrisch.
Ik begin te vermoeden dat het zo is: de 2,5 ltr motor wordt alleen gebruikt voor de enorm zware dynamo om stroom te generen. Aandrijving is uitsluitend de twee electro motoren op voorwielen van totaal 100pk welke door ongelooflijk hoog koppel de combinatie makkelijk aankan. Bewijs: 27 km puur electrisch gereden ook op snelweg met 100 km per uur. De motor is geen enkel moment erbij ingeschakeld want er was stroom genoeg.
Constructief is dat ook wel zo simpel: geen extra aandrijfassen met overbrenging die ook nog eens aan de voorwielen moeten worden gekoppeld om "mee te helpen". De electromotor heeft met het hoge koppel meer dan genoeg trekkracht…… In de verkoop hebben ze het qua marketing liever over 225 Pk totaal dan dat je moet uitleggen dat die auto maar op 100pk electromotor rijdt.!!

Kortom ik ben zeer tevreden over het rij en trekvermogen en het brandstof verbruik. Solo: 1 op 30, met caravan 1 op 11 tot 12

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Eriba

De ervaring van Rob met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Eriba Feeling 442 van 1290 kg geplaatst op 27-06-2022:

Voor het eerst met de Kuga en de tot 1400 kg. beladen Eriba een vakantie door het Wesergebergte gemaakt. (kogeldruk 80 kg)
De Combinatie heeft uitstekend voldaan.
De caravan ligt als een blok achter de auto en ook
Bij het passeren van vrachtwagens voel je niets.
Bij de heuvels omhoog en bij het invoegen is er ruim voldoende vermogen en is er kortstondig een hoog toerental van de CVT automaat.
Bergafwaarts wordt de accu weer deels opgeladen.
Gemiddeld verbruik 8,7 liter op 100km
Deze Kuga mag 1500 kg trekken,mijn vorige auto was een C4 picasso automaat met een trekgewicht van 1470 kg.
Met dezelfde caravan is de Kuga een veel stabielere,stillere en krachtiger combinatie.











Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Fendt

De ervaring van Gianni van Buuren met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Fendt Tendenza 465 SFB van 1470 kg geplaatst op 22-08-2022:

Voor het eerst met een Kuga PHEV naar Italie geweest via Oostenrijk.
Met grote twijfel vertrokken na eerdere jaren slechte ervaringen met een Ford Kuga 1.5 gehad te hebben.
Maar alle twijfel was overbodig want wat een top auto is dit en het is een genot om mee te rijden maar ook voor de passagiers. Lekker ruim en stil. Het verbruik was erg gunstig. Van de 4200 km die we gereden hebben, hebben we 880 km elektrisch gereden, slechts 3 x tussentijds geladen en het totale verbruik kwam uit op 10,2 L / 100 km dus bijna 1:10. Veel gespeeld met de "L" knop tijdens de afdalingen (Fern- en Reschenpas) en verder de rijmodi op Normaal gehad en een enkele keer op Sport maar dat merk je meteen in zijn verbruik.
Sckakelt tijdig terug en gaat dan soms wat hoger in de toeren tijdens het klimmen maar nooit hinderlijk en hield keurig de snelheid vast Bijna overal op cc gereden met 100 km vastgezet
De caravan (1485 KG) ligt onwijs rustig achter de auto. We hadden 3 fietsen op de dakdragers en 1 op de dissel. Tevens zwaardere zaken achter in de auto.
Wij hebben een Kuga 2.5 PHEV s-line X full option.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Fendt

De ervaring van Jur Dirksen met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Fendt Saphir 465 TG van 1492 kg geplaatst op 10-07-2023:

De combi Kuga phev-Fendt Saphir 465TG is een perfecte combi. Naar Italie via zwitserland ging probleemloos, 1op 12. Naar Frankrijk , middelandse zee ook probleemloos, 1 op 12,5. Beide gerekend zonder stroom gebruik, alleen E10. Zeer soepel rijden met cruise control.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Knaus

De ervaring van Gerko met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Knaus Sport 460 EU van 1300 kg geplaatst op 20-09-2023:

Eerst dit jaar een nieuwe caravan aangeschaft die getrokken werd door een VW Golf Sportsvan uit 2018 van 150 pk en 250 nwm. Na een vakantie naar Denemarken en Tsjechië, bleek dit op zich een prima combinatie v.w.b. de trekkracht, maar ik had steeds het gevoel dat de caravan met de auto op vakantie was i.p.v. andersom. Ik vond de auto te licht voor de caravan, verhouding was m.i. niet goed. Auto beladen 1600 kg en caravan 1420 kg. Overgegaan op de aanschaf van de Ford Kuga uit PHEV uit 2022 en ik kan niet anders zeggen dan wat een heerlijke trekauto. De auto ( beladen 1900 kg) is de caravan echt de baas, van de zuigende werking van voorbijrijdende bussen en busjes voel je (bijna) niets meer. Je moet even leren omgaan met de electro/motor combinatie, dus zorgen dat je bij steile hellingen de elektromotor op tijd bijschakelt, maar dan trekt de auto moeiteloos de caravan hellingen van zelfs 18% op. Ik reed met mijn vorige auto’s nooit harder dan 90-95 km per uur, maar met de Ford reed ik opeens 110 km achter een camper aan zonder dat ik het in de gaten had. Direct weer terug naar de 90-95 km omdat ik dat gewoon een veilige snelheid vind, buiten wat kan en mag. Als laatste het verbruik met caravan was 1:12,8, daarbij moet ik wel vermelden dat ik met een volle accu wegreed, zonder volle accu lag het verbruik 1:12,1.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een LMC

De ervaring van Ron van Lingen met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een LMC Favorit 495 E van 1379 kg geplaatst op 11-10-2023:

de Ford aangeschaft na veel zoeken en vergelijken, ja ook op deze site. Dit omdat er steeds minder mensen, dus ook gewicht, mee gaan met reizen, werd de vorige auto, een Renault Kadjar aan de lichte kant.
De Ford Kuga dus mede uitgezocht op zijn leeg gewicht, is daarnaast ook een mooie auto met voldoende opties in de ST-line.

Afgelopen september, via route du soleil, richting Barcelona gereden. Wat een genot om met deze auto met caravan te reizen. Met volle accu vertrokken, deze alleen op echte hellingen, zoals bij Luik, Lyon en Perpignan bijgeschakeld, de rest van de tijd in EV bewaren gereden.
Bijna de hele reis op cruise control op 100 en door blijven rijden, heuvel op wel wat meer toeren dan de vorige auto met turbo, maar niet storend. Heuvel af, motor uit en accu opladen en dit vervolgens bij volgende heuvel berg op weer gebruiken.
zelf de grens Frankrijk - Spanje bij Perpignan een best leuk omhoog lopend stuk weg, gewoon met 100 boven komen.
al met ruim 4000 kilometer gereden, verbruik 9.4 l op 100 kilometer, wat uitkomt op 1 op 10.6, alleszins redelijk verbruik, het is met caravan rijden nu eenmaal geen zuinigheidwedstrijd.
Verder is het goed te merken dat de auto over(ge)wicht heeft op de caravan, weinig geschud en gestuiter, de caravan heeft eigenlijk niets te vertellen en moet gevolgen.

ben dus zeer tevreden over de auto als trekauto.
Je moet bij aanschaf wel duidelijk aangeven dat je stroom wilt hebben naar je caravan voor bv koelkast enz.
Had ik ook gedaan werd achteraf een vreselijke discussie met garagebedrijf welke de auto leverde. deze discussie heb ik uiteindelijk wek gewonnen maar om deze discussie te voorkomen als tip;
geef bij aanschaf aan, dat je een geschakelde continu stroomdraad wilt, vanaf de auto naar de caravan, met een relais ertussen wat tijdelijk de stroomtoevoer stopt als de accu spanning te weinig word, echter direct weer stroom gaat leveren als er genoeg stroom in de accu zit. Deze optie is door monteur bij ons gemonteerd.

Heb zelf ruim 3200 kilometer gereden met koelkast op stroom vanaf de auto, thermometer in koelkast op plaats van bestemming, niet onder de 5 graden geweest, dus altijd bij aankomst een koud biertje:)

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Adria

De ervaring van Paul met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Adria Action 391 LH van 1293 kg geplaatst op 04-11-2023:

Afgelopen jaar mee naar Frankrijk geweest ruim 4000 km gereden. Prima auto zeer stabiel.Om de koelkast werkend te houden tijdens de reis een crash censor geplaatst dan kon de koelkast toch aanblijven onderweg. Tot mij verbazing gaat de koelkast na ongeveer 30 minuten rijden vanzelf over op electra vis de dynamo van de auto! Benzine gebruik over het hele traject 1:10 kortom een aanrader.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Knaus

De ervaring van Barry Hendrikse met een Ford Kuga 2.5 PHEV (165 Kw/224 pk bouwperiode: 2020-2024) en een Knaus Sudwind 460 EU van 1440 kg geplaatst op 20-06-2024:

overgestapt van Ford focus naar de Kuga.
eerste keer met de caravan richting Denemarken.
auto bevalt prima prima rijeigenschappen en redelijk zuinig.
met de focus hadden we meer koppel en dat mis ik een beetje bij de Kuga.
maar over het algemeen zeer tevreden.
de combinatie is stabiel en zuinig.
de Kuga is de caravan zeker de baas dat was ook de reden om over te stappen van de Focus naar de Kuga.
ik kan iedereen de Kuga aanbevelen.
zeker de 2024 lijkt mij een hele maal een prima keuze.

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Hobby

De ervaring van Kees Loomans met een Ford Kuga 2.5 PHEV (178 Kw/242 pk bouwperiode: v.a. 2024) en een Hobby Excellent 495 UFe van 1400 kg geplaatst op 04-09-2024:

Sinds februari 2024 in het bezit van een Ford Kuga St Line X Phev e-cvt automaat na hiervoor een Volkswagen Passat 2.0 FSI te hebben gereden. De Volswagen had 150 pk en de Ford Kuga heeft 165 pk op de 2.5 ltr benzinemotor en nog eens 60 pk op de elektromotor in totaal 225 pk. De caravan die wij er achter koppelen is een Hobby Excellent Easy 495 UFE bouwjaar 2004 met een leeg gewicht van 1080 kg en een maximaal gewicht op de as van 1400 kg.
De Volkswagen Passat had geen moeite met deze caravan en je kon hier vlot mee rijden ook bergop.
De Ford Kuga is zwaarder dan de Passat en dat merk je heel duidelijk als je door vrachtverkeer wordt ingehaald. De auto heeft veel minder de neiging om naar het inhalende verkeer "getrokken" te worden.
Combinatie is ook wat stabieler dan met de Passat.
Bergop levert de Kuga een zeer goede prestatie. De auto gebruikt dan zowel de benzine als de elektromotor. De Kuga is een betere klimmer dan de Passat maar heeft dan ook 75 pk meer als het er op aankomt. Om de boel heel te houden moet je ook niet gaan jakkeren maar met beleid de berg op rijden.
Bij het dalen druk ik de "L" knop in om stroom te laden voor de volgende klim. Nadat je de "L" knop hebt ingedrukt remt de auto aanzienlijk af waardoor je zelf nauwelijks meer hoeft bij te remmen. Dit heeft betrekking op de laadcyclus die in gang is gezet. Voordat je de knop indrukt is het goed om in je spiegels te kijken of er verkeer dicht achter je zit anders maar even wachten met indrukken. Als je beneden bent druk je knop nog eens in en stop je de laadcyclus.

De caravanspiegels die ik gebruikte op de Passat voldoen ook goed op de Kuga. Het gaat om spiegels van het merk Milenco type Aero 3. Opgemerkt moet worden dat ik ook zonder caravanspiegels behoorlijk zicht heb naar achteren aangezien de Kuga breder is dan de Passat. De verbruiksgegevens die anderen al aangaven kan ik onderschrijven. De Passat verbruikte met de caravan er achter 1 op 8 de Kuga daarentegen zit dichter bij de 1 op 15 met de caravan er achter en ook zonder caravan rijdt hij extreem zuinig door deels op de elektromotor te rijden en deels op de benzinemotor. Kortom deze Kuga kan ik iedereen aanbevelen. Aangezien deze Kuga een zwaardere auto is moet je wel opletten op het totaalgewicht van de combinatie in verband met rijbewijs B

Bekijk berekening

Wijzigen


Ford Kuga 2.5 PHEV met een Fendt

De ervaring van Hans van Kouwen met een Ford Kuga 2.5 PHEV (178 Kw/242 pk bouwperiode: v.a. 2024) en een Fendt Bianco 515 SG Selection van 1618 kg geplaatst op 08-11-2024:

De Kuga dit jaar aangeschaft ivm met trekgewicht van 2100 kg. De caravan is een Fendt met een gewichtsverhoging naar 2000 kg. De vorige auto, een Hyundai Tucson HEV (2022) mocht maar 1650 kg trekken, kon wel maar toch.

De Kuga heeft mij wel enigszins verbaasd. Ondanks het feit dat het een turboloze motor is gaat het rijden met de caravan erachter heel vlot. De caravan weegt (gewogen) ruim 1850 kg. De auto zal incl. 2 personen en belading 2200 kg wegen. (leeg 1908 kg)

Inmiddels met de combi naar noord Spanje gereden en het verbruik ligt op 9,6 ltr. op 100 km (1:10,6). De route ging via de Route du Soleil en bergopwaarts ging prima, hooguit ging het motortoerental wat omhoog. De auto heeft geen toerenteller maar een vermogensmeter (schaal van 0 tot 100) en een enkele keer liep die meter op naar 70.

Stabiliteit was dik in orde, een enkele keer voelde je de zuiging van een inhalende of in te halen vrachtauto. Maar dit heeft ook te maken met de wind en windrichting.
Gereden snelheid op de tolwegen was op de snelheidsmeter 94 km/u. De snelheidsmeter heeft bij die snelheid een afwijking van 3 tot 4 km. aldus een app die de gemeten satellietsnelheid aangeeft.

De kleine brandstoftank is, mede door het verbruik, groot genoeg (42 ltr.) om 300 km aan één stuk door te rijden. Na 300 km is het tijd om te rusten en uiteraard te tanken.

Bekijk berekening

Wijzigen


Honda CR-V e:PHEV met een Knaus

De ervaring van John met een Honda CR-V e:PHEV (135 Kw/184 pk bouwperiode: v.a. 2023) en een Knaus Sudwind 500 FU van 1400 kg geplaatst op 05-08-2024:

Wij overwogen de CRV plug-in te kopen, maar twijfelden hoe hij het zou doen met onze 1500 kg caravan, mede omdat we ook uitgebreide ervaringen met de Mitsubishi Outlander PHEV hebben en deze niet helemaal beviel in de bergen als de accu leeg is. Dan was het het echt kwestie van heel behouden gas geven om een heel klein beetje energie in de accu te hebben bij het begin van een klim.

Een eerste proefrit met de CRV beviel goed en afgesproken dat ik de auto een dagje mee kon nemen naar huis om te kunnen rijden met de caravan. Aangezien er verder nog geen ervaringen met deze auto op deze site staan, toch maar een review geschreven van deze proefrit.

Stabiliteit is zoals te verwachten uitstekend, de caravan ligt als een huis achter de auto. Last van slingeren zal je met deze combinatie niet snel hebben.
De auto heeft een speciale "sleep" stand die je blijkbaar moet gebruiken bij het trekken van de caravan. Ik ben braaf gestart in deze modus, maar die beviel niet zo goed. De motor draait continue en draait altijd direct de wielen aan. De accu wordt opgeladen en vastgehouden op 20-25%. Nadeel in deze modus: bij iedere minimale klim (viaduct in de snelweg bijvoorbeeld) wordt het toerental van de motor flink verhoogd, wat op zich wel goed gedempt is maar toch wel vervelend/vermoeiend klinkt. Wel is er vermogen zat, je kan echt snel optrekken of inhalen. Dus dat geeft wel vertrouwen in hoe de auto het zal doen in de bergen.
Daarna gereden in de "normale" stand. De auto rijdt dan als een hybride afwisselend elektrisch en op de motor. Bij de kleine klimmetjes is er geen "herrie" meer. Misschien is er in deze stand ietsjes minder vermogen beschikbaar, maar het lijkt nog steeds genoeg. En beduidend krachtiger dan de Mitsubishi Outlander PHEV was.

Hopelijk helpt dit anderen die de auto overwegen. Wij hebben hem inmiddels besteld en kunnen niet wachten!

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV met een Adria

De ervaring van Herman de Beer met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Adria Adora 462/472 UP van 1420 kg geplaatst op 30-12-2021:

Ervaringen met Hyundai tucson phev 2021

Problemen ondervonden met rare gedrag van de aandrijflijn van mijn hagelnieuwe tucson phev bij het trekken van een enkelpaards paardentrailer van 680 k.g met pony. De auto schoot continu in een versnelling met toerentallen van 4000tpm tot wel 6000tpm bij een helling en later nog een keer op de oprit bij het Harde waarbij de versnelling in een hoog toerental bleef hangen waardoor ik niet voor de vrachtauto”s de snelweg op kon komen. Later gebeurde dat nog eens op de vlakke weg zonder wind van betekenis in de slipstream van een vrachtauto met slechts 80 k.m.p.u.
In de trailer heb ik een levende lading en naast mij mijn dochter en we hebben doodsangsten uitgestaan omdat we op beslissende momenten amper een vrachtauto voor konden blijven. Ik reed in de hybride modus en op aanraden van de dealer aangeraden de sportmodus te gebruiken wat niets uitmaakte. Bleef teveel touren maken. Met de handflipper kon ik hem wel uit deze versnelling halen en bleef daarna 3000tpm rijden waarna hij naar 0tpm ging wat aangeeft dat de auto het blijkbaar niet zo zwaar had aangezien de hybridelijn er voor koos op de e.v. te gaan rijden om vervolgens weer naar de 4000tpm te gaan omdat de bak weer overulde. Ik geloof dus niet dat de auto het zwaar had (4 wheel aangedreven 265 p.k 1795k.g.) Maar dat de aandrijflijn van deze Phev kuren vertoond met een last aan de haak.
Omdat ik twijfelde over het gewicht van de combinatie heb ik deze nog op de weegbrug gezet en de trailer met pony kwam op 1200 k.g ruimschoot onder de 1350 k.g max door de fabrikant
Las ook op internet dat iemand met 22ootpm reed met de HEV met 15oo k.g. op het vlakke. Bij
mij maakt de PHEV al 3000 t.p.m met 80 k.m op een vlak stuk. Bij mij is de phev volledig door de mand is gevallen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV met een Bergland

De ervaring van Herman de Beer met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Bergland 570 R van 1450 kg geplaatst op 01-10-2022:

Dit is een vervolg op mijn revieuw van 30-12-2021 die ook aansluit op de revieuw van Jaap in dat zelfde jaar. Het gaat hier bij ons beiden om de PHEV versie die 1350 mag trekken en niet de HEV waar de klanten in het algemeen weltevreden mee zijn.
Al een jaar Benin bezig met Hyundai om deze problemrpen op te laten lossen. Bij deze mijn ervaring met mijn 2 e proefrit met Hyundai. Auto blijft hangen in de vernellingen bij lichte hellingen zoals prins Clauslplein maakt dan 3800 t.p.m. waarna de automotive niet meer reageert opmgaspedaal. Dat wil zeggen dat de auto niet meer versnelt. Je moet dan geduldig wachten tot het motormanagement kiest voor een hogere versnelling. Bij een iets steilere fly over ging de auto zelfs naar 4800 t.p.m en bleef daarin hangen zelfs toen de combinatie al geruime tijd naar beneden ging. Weer reageerde de PHEV niet op het gaspedaal of rempedaal dus hier weer te/lang wachten tot het motormanagement kooos voor een hogere versnelling. De tucson is een stille auto maar niet met deze toerentallen. Daarbij is het onveilig dat de auto niet meer kan versnellen op deze momenten. Het heeft niets met een tekort aan vermogen te maken met 265 p.k en gigantisch koppel zou dit moeten kunnen maar op dit soort momenten lijkt het of ik met de i.10 van mijn vrouw op pad ben. Het ergste is dat de service van Hyundai erg slecht is zodra het probleem nog steeds niet is opgelost

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV met een Burstner

De ervaring van Herman de Beer met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Burstner Premio 530 TK van 1465 kg geplaatst op 07-12-2022:

Als aanvulling op mij eerdere revieuw van de tucson PHEV het volgende. Remi’s inmiddels een test gedaan door een onafhankelijke partij die met auto en een PHEV van de importeur is uitgevoerd. Deze test onderschreef mijn klachten waaronder maar liefst 7 min blijven hangen in de versnelling met een zeer oncomfortabel 4000 t.p.m bij slechts 90 k.m ope een vlakke licht glooiende weg met windstil weer.
Dit onacceptabele gedrag werd bij beiden wagens waargenomen en omschreven als een producteigenschap.
Dit wil zeggen dat reparatie niet mogelijkheid en dat dit domweg past bij het ontwerp en gedrag van deze auto. Hyundai verkoopt de PHEV nog steeds aanbevolen als een van de beste trekkers in zijn klasse en ook het Max trekgewicht van 1350 k.g. blijft ongewijzigd. Tot zover.

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV met een Kip

De ervaring van cj met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Kip Vision 41 TCB van 1125 kg geplaatst op 27-04-2023:

Hoewel onze auto geen Tucson is maar een Sportage van Kia ben ik toch zo vrij geweest om als reactie op de trekproblemen met de Tucson, mijn ervaringen ernaast te zetten.

Op basis van de review van de Tucson was erg nieuwsgierig en ook wel wat nerveus hoe onze auto, een Kia Sportage met dezelfde aandrijflijn het zou gaan doen. De auto moet een Kip Vision van ca 1200 kg trekken.

Op onze reis naar Zuid Frankrijk (via Luik- Bastogne) deed de Kia het prima. Geen doorschieten naar zeer hoge toerentallen. Ik heb vrijwel de hele reis in de ecostand gereden de toeren varieerden van 2600 -3300 tpm bij een snelheid rond de 105 km/u. Ook als ik vanaf die snelheid wilde versnellen ging dat probleemloos.

Wel van belang dat de PHEV max 1350 kg mag trekken. Ik lees dat de Burstner van de andere gebruiker al 1465 leeg is, dat betkent dat deze flink over het max. trekgewicht wat de Tucson mag hebben, gaat

Ik wil niet af doen aan de reviews van anderen maar wel mijn ervaring ernaast zetten. Verder vind ik het bijzonder dat het dus als een producteigenschap wordt bestempeld terwijl ik hetzelfde product lijk te hebben.

Hoe dan ook, ik zou het advies geven om eens een lichtere caravan achter de Tucson te hangen en na te gaan of dezelfde problemen optreden.

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV met een Caravan

De ervaring van Johan met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Caravan van 1300 kg geplaatst op 15-09-2023:

Met enige huivering de slechte ervaringen hier gelezen over de combi met een Hyundai Tucson PHEV.

Na lang speuren en heel veel lezen, en met blijkbaar heel erg uiteenlopende ervaringen van de diverse bestuurders toch een PHEV besteld.
Dit jaar met de caravan (Wilk Stern 450MD, Max 1300 kg) naar de Bodensee geweest.

Ik begrijp WERKELIJK niet waar de slechte ervaringen vandaan komen !! Het rijden met een caravan met de Tucson PHEV was een feest. Enige opmerking is dat je met de SSC (Smart Cruise Control) de HDA (Highway Drivers Assistence) uit moet zetten, omdat lane-folowing zorgde voor een continue correctie en dus een zichzelf versterkende slingerbeweging.

De PHEV trekt de caravan alsof het helemaal niks is, kon zelfs prima doortrekken tot 130km/uur om ff in te halen of in te voegen.

Blijven hangen in hoge toeren ? Alleen een enkele keer als je zelf vol gas hebt gegeven om vaart te maken. Even je gas lossen en hij schakelde alsnog door.

Ik snap de bijkans hetze die hier opgevoerd word dan ook niet.

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV met een Caravelair

De ervaring van Marcel met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Caravelair Alba 390 van 957 kg geplaatst op 30-09-2024:

Geweldig!
Lang getwijfeld of ik de Tucson PHEV of de HEV versie zou kopen. Ik lees reacties van het op hoge toeren schieten van de PHEV versie. Toch voor de PHEV gekozen uit 2022. Eerst had ik een Kona 1.0 uit 2017. Op zich gaat dat prima maar ik miste toch wat power voor in de bergen en om wat beter in te kunnen halen.
We zijn naar Luxemburg gereden z’n 225 km en van daaruit naar Saarburg Duitsland.
Ik heb alleen in de sportstand gereden en geschakeld met de flippers. Dat ging erg goed. De flippers heb je vooral nodig om naar een hogere versnelling te schakelen. Heel even wennen maar dat rijdt het ook super. De Tucson PHEV had genoeg vermogen ook in een lagere toerental. Ik heb constant 100 km/uur gereden op zondag. Geen vrachtverkeer en lekker door kunnen rijden. Wat een geweldige caravan trekker! Klein minpuntje was het verbruik van net geen 1 op 8.
Op de terugweg had ik eerst de accu opgeladen en weer in de sportstand gereden. Toen ik uiteindelijk op de snelweg zat zette ik hem van de sportstand af en reed ik verder in de HEV stand en tot mijn verbazing was dit helemaal geen probleem. Wel moet ik zeggen dat ik een stuk rustiger gereden heb ongeveer 85 a 90.
Uiteindelijk heb ik hem in Nederland op de EV stand gezet en ook dit was totaal geen probleem.
Toen thuis kwam was de accu leeg en stond het verbruik op 1 op 10 wat ik heel netjes vond voor 260 km.
Conclusie: wil je lekker doorrijden en vind je het hoge verbruik geen probleem, rij dan in de sportstand en schakel met de flippers.
Wil je op je gemak rijden op de rechterbaan, rij dan in de HEV of in de EV stand, zeker eenmaal op de snelweg.
Voor mij is dit een ideale trekauto die me nergens teleur stelde. Flink wat power ook als er geklommen moest worden zoals bij Luik en Saarburg. Wel is het zo dat mijn caravan beladen maar 1000kg weegt.
Ik gebruik geen caravanspiegels omdat de caravan niet breder is dan de auto en omdat ik een camera op de caravan heb. De dode hoek detectie zag wel als af en toe de caravan met inhalen maar dit kun je uitzetten als je dat vervelend vind.

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV [fuel] met een Knaus

De ervaring van Jaap met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV [fuel] (132 Kw/180 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Knaus Sudwind 460 EU van 1350 kg geplaatst op 03-10-2021:

Wij hebben een Tuscon PHEV gekocht als trekauto. Wat ons vooral over de streep haalde was de verkiezing door de ANWB van de Tucson HEV tot trekauto van het jaar.
Wij hebben een Knaus Südsind 460 van ca. 1.100 kg leeg en dus pakweg 1.350 kg in beladen staat. Net binnen de grenzen dus.
Hoewel de HEV en de PHEV natuurlijk in principe dezelfde auto's zijn heeft de PHEV (door zijn eigen hogere gewicht?) een lager trekvermogen. En een aantal heel nare trekken!
Om kort te gaan: wat een vreselijke teleurstelling is deze auto als trekauto. Hij heeft weliswaar royaal trekkracht bij het rijden en optrekken en ook is hij door het hoge eigen gewicht de caravan duidelijk de baas, maar....
die aandrijflijn is een regelrechte ramp. Bij rustig rijden op een helemaal vlakke snelweg en met de cruisecontrol op 90 blijft de automaat kiezen voor de 4e versnelling met ca. 4000 toeren. Het gevolg is veel lawaai en waarschijnlijk een hoog brandstofverbruik. De ANWB schrijft in haar test dat de HEV bij accelereren wel eens wat hoog in de toeren wil blijven; onze PHEV blijft (zelfs bij rustig constant rijden) permanent hoog in de toeren. Opschakelen met de standaard flippers helpt niet: in no time overrulet de automaat die keuze weer en schakelt hij weer terug.
Daarnaast weet de auto ook niet te kiezen tussen de electrische aandrijving en de verbrandingsmotor. Hij gaat tussen die twee binnen een minuut meermaals heen en weer. Door het grote verschil in het geluidsnivo is dat bepaald niet rustgevend.
Waar we met de auto solo heel tevreden zijn vanwege de rust, de ruimte en de prestaties is hij bij ons als trekauto volledig door de mand gevallen. Absoluut geen aanrader dus.

Bekijk berekening

Wijzigen


Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV [fuel] met een Burstner

De ervaring van dick met een Hyundai Tucson 1.6 T-GDi PHEV [fuel] (132 Kw/180 pk bouwperiode: 2021-2024) en een Burstner van 1100 kg geplaatst op 14-05-2022:

Wij rijden een Tucson PHEV 2022 en trekken een Burstner premio life 480 TL. Deze caravan mag ik tot 1300 kg beladen. Deze auto mag maximaal 1350 kg trekken. Het totaalgewicht incl onze belading is in ons geval rond de 1200 kg. De Tucson heeft geen enkele moeite met deze caravan (alleen nog ervaring met (m'n eerste) rit van noord nederland naar zuid limburg).
Op de snelweg rijd ik 90 km/u. Als ik een langzamere vrachtauto in wil halen kan ik gemakkelijk versnellen. Toen ik een lastige invoegsituatie had op een hele volle snelweg vanuit een tankstation, kon ik zelfs "sprinten" (ecostand automaat kickdown) om nog voor een aankomende vrachtauto te bljjven en zo in te voegen.
Ik rijd op de snelweg wel in de sportstand en gebruik de flippers om te schakelen. Met 90 km/u blijf ik in de 5e versnelling en zit ik op ongeveer
op 2200 toeren. Alleen in de sportstand blijft de auto in de zelfgekozen versnelling, want in de ecostand (normale stand) gaat de auto steeds weer naar de automaat en dan zakt het toerental een stuk onder de 2000 toeren. Op het laatste stuk van de rit op een provinciale weg (80 km/u) en lokale wegen heb de auto in de electrische modus gereden: Geen probleem. Vermeldingswaardig is nog dat tijdens de rit op de snelweg in de sportstand de accu door regeneratie weer tot 99% wordt geladen. Tijdens de rit werd de accu niet aangesproken. We hadden windkracht 4 schuin tegen en soms van opzij. De achterbandenspanning van de Tucson had ik met 0,4 Bar verhoogd tot 2,8 en de bandenspanning van de caravan was koud 3,5 Bar. Wanneer ik eens de bergen in ga met deze combinatie, wil mijn ervaringen in die situatie hier ook wel delen. Ik verwacht dat het rijden in de bergen geen trek-problemen zal geven als ik de sportstand gebruik.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Ceed SW 1.6 GDi PHEV met een Caravan

De ervaring van Roelof met een Kia Ceed SW 1.6 GDi PHEV (103 Kw/140 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Caravan van 550 kg geplaatst op 23-07-2022:

Net een rit van bijna 8000 Km. in mei/juni 2022 achter de rug.
We waren 56 dagen onderweg van Hardenberg naar Griekenland.
Op de heenweg via Duitsland, Zwitserland, de Oostkust van Italië, de veerboot van Bari naar Patras, 24 dagen rondreis door Griekenland, de veerboot van Igoumenitsa naar Bari en via de westkust van Italië, Frankrijk, Luxemburg, Duitsland weer terug.
Een fantastische reis zonder problemen.
Waar het mooi/leuk/interessant was langer op campings gebleven en met de auto de omgeving bekeken (wat nogal wat afgunst gaf bij camperaars, die zeer beperkt zijn in het bekijken van de omgeving).
We hebben de batterij nooit opgeladen; op veel campings is dat niet toegestaan en op andere campings was de elektrische aansluiting te laag (4 Ampère). Dus alleen hybride gereden.
Het verbruik over 7898 Km was 6,7 Ltr/100 Km.
De benzineprijs varieerde van 1,89 Euro/Ltr. (Frankrijk) tot 248 Euro/Ltr.(Griekenland)

Op de Autobahn in Duitsland reden we zonder moeite de toegestane 100 Km/uur en in de andere landen hielden we 80 Km/uur aan. Het rijden was gemakkelijk en comfortabel, ook op slingerwegen en op hellingen dankzij de automatische versnelling en de goede rijeigenschappen van de KIA.
De grote kofferruimte van de auto kwam goed van pas, want we hebben nogal wat flessen wijn ingeladen bij verschillende wijnboeren.
De caravan was met een lading van 210 bijna aan het maximale toegestane gewicht van 1300 Kg, voor zowel de auto als voor de caravan.
De last was verdeeld als volgt: disselbak 40 Kg, voorin 50 Kg, midden 70 Kg, achter 50 Kg
De kogeldruk op de trekhaak was 72 Kg.

Op naar de volgende reis!

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Ceed SW 1.6 GDi PHEV met een Avento

De ervaring van Jeroen met een Kia Ceed SW 1.6 GDi PHEV (103 Kw/140 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Avento Royal 395 van 1050 kg geplaatst op 12-08-2022:

Naar Spanje geweest met de nieuwe Kia Ceed SW. Model 2022. We zij via de Route du Soleil gereden wat wij vaker gereden hebben maar voor het eerst met de Kia. Op de site stond dat onze combinatie matig was. Nou dat klopte. Als de accu vol is is dit geen enkel probleem. Je moet wel de auto op hybride of sport zetten. Maar als de accu leeg is valt ook alle kracht weg.
Wij hadden de caravan beladen 1140 in de kofferbak een koelbox en 3 personen. Wat mij opviel is dat de auto bijna de gehele weg in zijn 4 wil rijden en niet of heel soms naar zijn 5 ging. Ook niet op hand schakelen. En als je de stijle bergen op de route tegen kwam ging de auto naar zij 3 met 5000 toeren en viel nog terug naar 70 a 80 km. Het viel mij behoorlijk tegen. Het is gelukt maar met veel puffen. Verbruik was 11.6 op 100km

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Sprite

De ervaring van Hans van der Laan met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Sprite Mondial 420 SE van 1250 kg geplaatst op 20-07-2020:

Vorig jaar uitgebreid gereden met deze combi. De Niro trekt erg goed vooral tien we op een hele steile camping omhoog moesten. Hij vult de kleine batterij ongemerkt op een slimme manier. Op de snelweg is de batterij snel bijna leeg . Verbruik dan 1:9 niet heel slecht. We waren een beetje bang voor lange 10% heuvels in west frankrijk niks geen probleem. Caravan beladen tot 1250 kg prima combi stabiel reden 95 km gemiddeld boven 105 km wat gaan uitkijken denken wij. We hadden een ATC op de caravan en dan voel je niets ( wel dubbel aarden )

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Caravan

De ervaring van Gideon Neerhout met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Caravan van 550 kg geplaatst op 18-08-2020:

Ben net terug van mijn eerste vakantie met de caravan men de kia niro phev.
De caravan is een öggestorp tandemasser met een eigen gewicht van 1160kg en 7 meter lang.
We wonen in Zweden en zijn via Polen naar de Bodensee gereden. Daar flink wat heuvels gehad.
Heb na veel lezen gezien dat je de kia het beste in de sportstand moet houden. Daarmee laat hij de batterij sneller tijdens het rijden want die gaat redelijk snel leeg. Ongeveer na 180km maar ligt een beetje aan de heuvels. Ik heb totaal 4683 km gereden en totaal 306.34 liter getankt wat een gebruik geeft van 1 op 15. Dit heb ik nooit eerder meegemaakt. Er zit uiteraard ook km bij zonder caravan maar de meeste zijn met de caravan gemaakt. Gemiddelde snelheid is dan wel rond de 85/90.
Maar de plug in is echt aan te bevelen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Kip

De ervaring van Martijn met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Kip Kompakt 37 van 1000 kg geplaatst op 25-01-2021:

Sinds medio 2020 deze Kia Niro hybrid, op vlakke wegen ook met tegenwind geen klachten. Afgelopen zomer zijn we naar vanaf Lyon richting Dordogne gereden. De kleine (Kip 37 ) caravan weegt maar 900 kg maar op de A79 werkte het recupereren van de accu na ca 6 hellingen niet meer, dan blijft de benzine motor met maar 102 pk over dan is de kruipstrook van de autoroute je beste vriend. Met max 55-60 km naar boven rijden. Beladen dikke vrachtauto's rijden je dan zelfs met groot gemak voorbij. Misschien niet onbelangrijk is dat de buitentemperatuur 38 gr bedroeg. Een extra stop gemaakt om de elektronica te laten afkoelen. Na 45 min stop maar weinig verbetering. De Kia brommer loopt hoog in toeren ( geen toerenteller helaas) maar wel zonder kleerscheuren een camping schadevrij kunnen vinden. De volgende dag werkte alles weer naar behoren. Dus ja is hetveen aanrader ? Je moet je dus vooraf misschien bedenken dat langdurig achtereen in hybride modus kan leiden tot wegvallen van de elektrische ondersteuning. Uiteraard blijft de benzine motor wel zonder problemen draaien, het is per slot van rekening een Kia. Maar mijn partner vaak moeten gerustellen omdat de auto met alleen benzine motor erg nadrukkelijk van zich laat horen.
Deze ervaring had ik niet verwacht zeker omdat Kia maar lieft 1300kg aanhangwagen massa mag hebben. Dat laatste zou ik niet graag doen eerlijk gezegd. Vanwege caravannen zou mijn volgende auto misschien wel een Mazda CX30 kunnen zijn. Verder, in solo gebruik, geen enkele wanklank over Kia Niro.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Caravelair

De ervaring van Jan met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Caravelair Antares 400 van 1047 kg geplaatst op 01-05-2021:

De Niro is absoluut niet geschikt om te rijden met een caravan. De benzine motor en elektromotor ondersteunen elkaar in het begin maar de accu’s zijn in no time leeg en moet de benzine motor het alleen doen. Hoge toeren en een verbruik van 1 liter op 7 kilometer.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Eriba

De ervaring van Willem met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Eriba Feeling 470 van 1250 kg geplaatst op 17-08-2021:

Deze zomer met de Kia Niro en de Eriba feeling naar Zwitserland-Wallis geweest. We hebben met de caravan een kleine 2000 km gereden. De caravan woog inclusief 1250 kg. Ik moet zeggen dat de Niro mij 100% is meegevallen. We hebben 90-100 km gemiddeld gereden, konden zonder problemen inhalen en hebben gemiddeld 1:12 gereden. De hele route hebben we in de sportstand gereden. Met de PHEV hadden we altijd wel 15-35 extra “electrische” kilometers aan boord. Wat samen met de bezinemotor altijd voor voldoende trekkracht zorgde. Een enkele keer ben ik daaronder geweest. Dat kon opgelost worden door even (gemiddeld 10 minuten) in een lagere versnelling te gaan rijden.
Al met al ben ik erg tevreden.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Eifelland

De ervaring van Paul met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Eifelland Holiday 465 van 1165 kg geplaatst op 28-02-2022:

Een erg fijne auto zonder caravan, met een caravan van 1300kg er achter wordt de ervaring een heel ander verhaal. In Nederland 1:8. Optrekken vanaf stilstand en binnendoor rijden gaat prima. Met 90km/h op de snelweg wordt het erg onrustig. Veel schakelen , hoge toeren, proberen in sportstand, toch zelf schakelen. Je mist de toerenteller dus met een edb en app is dit wel te zien. Mij valt het erg tegen benieuw wat dit moet worden richting Zuid Frankrijk...

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Dethleffs

De ervaring van Bjorn Nuchelmans met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Dethleffs c-joy 460 LE van 1102 kg geplaatst op 05-09-2022:

Afgelopen zomer met de caravan en de Kia Niro voor de eerste keer op vakantie naar Italië. We waren best een beetje gespannen, omdat we niet wisten hoe het zou gaan in de bergen en hoe we de accu zoveel als mogelijk was te sparen voor het extra vermogen wat we nodig dachten te hebben in de bergen.
Auto bij vertrek in de sportstand en we merkte dat er ruim voldoende power zat om onze caravan beladen met een gewicht van 1200 kilo te trekken. Op de snelweg tussen de 90 en 100 gereden en toen merkte we dat de accu toch wel wat sneller terug begon te lopen. Dus maar weer 80 gereden en accu liep veel.langzamer leeg en laden beetje voor beetje bij. We hadden toen het display aangezet om te kijken naar de accu stroom en zagen dat we boven de 2600 toeten de accu steeds sneller begon bij te laden. Dus binnen korte tijd zat de accu weer vol. Ook in de Fernpass gingen we in met 100 procent accu en we kwamen eruit met weer 100 procent. Daar wel even op handbediening moeten zetten om toerental te kunnen behalen van minimaal 2600. Wat een genot om met deze auto een caravan te trekken!! We kwamen in Italië aan met volle accu en verbruik van 1 op 12.5 met caravan

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Eifelland

De ervaring van van Dongen met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Eifelland van 1460 kg geplaatst op 02-02-2023:

Afgelopen jaar met de Kia Niro PHEV uit 2017 en een Eifelland van 1300 kg naar Noorwegen geweest. Het rijden met de PHEV en caravan is heel goed bevallen, maar er zijn wel een paar dingen om op te letten.

Als je de auto in de normale stand laat staan (D) zal deze altijd (ook in HEV modus) doorschakelen naar de 6. In die versnelling wordt de accu leeg gereden en als de accu eenmaal op 15% is wordt er terug geschakeld om deze weer op te laden. Daarmee rijdt de auto dus eigenlijk alsof het een HEV is.

Dat is in Nederland prima, maar in het buitenland heel vervelend, want bij langere of steilere hellingen (en die heb je in Noorwegen genoeg) gaat de accu helemaal leeg en dan mis je het vermogen van de elektromotor.

Ook in HEV modus, of in de sportstand wordt de accu leeg getrokken. De benzinemotor is in de 5e of 6e versnelling niet krachtig genoeg om zonder de elektromotor de caravan te trekken. In die versnelling loopt de accu dus altijd leeg.

Wij hebben uiteindelijk de hele afstand handmatig geschakeld (en dan grijpt de auto nog steeds zelf in als je vergeet terug te schakelen of als het toerental te ver oploopt).

Op de vlakke snelweg (100 op de cruise control) kun je dan de 4e en de 5e versnelling afwisselen. In de 4e versnelling laadt de accu op, in de 5e versnelling loopt deze leeg. Wij hielden hem tussen de 75% en 100% door af en toe te schakelen.

Op smallere bergwegen moet je dan wel terug schakelen, maar vanwege de volle accu is het rijden geen enkel probleem. Er is altijd genoeg vermogen om soepel door haarspeldbochten te gaan of vanuit stilstand bergop op te trekken (iets wat in Noorwegen nogal eens gebeurt omdat je verkeer moet laten passeren).

Het afdalen is iets lastiger dan met een gewone motor. Zelfs in de handmatige stand gaat de auto namelijk toch opschakelen als de toeren teveel oplopen. Het is dus nodig om bij te remmen. Aangezien het 2017 model geen instelbare regeneratieve rem heeft moet je zelf met het rempedaal de snelheid laag houden. Dat voelt wat vreemd als je altijd geleerd hebt om niet je voet op de rem te houden.

Qua verbruik is het me alles meegevallen. In totaal heb ik 5000 km gereden (waarvan 3000 met caravan en 2000 zonder). Het gemiddeld verbruik was 8.3 liter/100 km. Wel zorgde ik er op elke camping voor dat de accu steeds opgeladen werd.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Eriba

De ervaring van P Heijnen met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (104 Kw/141 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Eriba Touring Troll 542 van 1185 kg geplaatst op 06-11-2023:

Wij hebben n 542 Eriba, en ik was niet tevreden met de Kia Niro hybrid, deze was nieuw, maar had vrij snel de accu’s leeg. Daardoor alleen de 104 pk van de benzinemotor over. Terwijl caravantrekker.nl aangaf dat het geen enkel probleem zou moeten zijn. Al nadat ik een vrachtauto ingehaald had of na een tunnel in Zeeland, zakte hij terug naar max 70-80km. Luik had ik toen al geen trek meer in.
Dealer gaf als oplossing dat ik meer binnendoor moest rijden, dan zouden de accu’s sneller opladen.🤣 Mijn verlies genomen en auto na 6 maanden weer ingeruild, helaas terug naar 100% fossiele brandstof.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Fendt

De ervaring van Hans Lansink met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (134 Kw/182 pk bouwperiode: 2022-2024) en een Fendt Saphir 450 SFH van 1300 kg geplaatst op 19-08-2024:

Net terug van een eerste vakantie met Kia Niro PHEV en een Fendt caravan, met een totaal beladen gewicht van 1.275 kg en in de auto 2 personen met enige bagage.

Benieuwd en gespannen hoe het rijden met de Kia Niro zou zijn, voorheen de caravan altijd met een diesel getrokken.

Met een volle accu is het een plezierige trekauto. Op de eerste langere helling loopt de accu heel snel leeg.
De sportstand-handmatig gebruikt om toerental hoog te houden en dan wordt er wel bij geladen, maar langzaam. Oorzaak omdat de automaat telkens ingrijpt en het toerental verlaagt waardoor er weer spanning van de accu gevraagd wordt.

Ook rijden op de brandstofmotor is geen probleem en is het mogelijk vlot door te rijden op de route du soleil.

De ervaringen zijn positief en het is een heerlijke reisauto en een fatsoenlijke trekker, maar geen snelheidsduivel.

Gemiddeld verbruik 9,5l/100km.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV met een Biod

De ervaring van Hans Pl met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV (134 Kw/182 pk bouwperiode: 2022-2024) en een Biod 420 van 1150 kg geplaatst op 23-10-2024:

Na vijftien maanden wachten werd onze Niro geleverd. De laatste maanden waren spannend omdat met een specificatiewijziging t.b.v. een iets lagere uitstoot het maximum aanhangergewicht van 1300kg naar 1000kg werd gereduceerd. Bij ons ging het nog net goed. In Korea heeft men kennelijk geen idee van Hollanders die met een witte doos achter de onder caravanners populaire Niro op vakantie gaan.

Wij reisden met onze Biod 420, beladen ongeveer 1200kg, naar de Provence. Een PHEV met een caravan noopt tot oplettendheid. De auto start altijd in de elektrische modus (EV). Wil je de accu sparen dan moet er na iedere stop aan gedacht worden over te schakelen naar de hybride modus (HEV). Rijdend in de sportmudus wordt de accu wat beter bijgeladen, vooral als er handmatig naar een lagere versnelling wordt teruggschakeld. Helaas schakelt de automaat vaak snel weer op.

Met onze extreem gestroomlijnde Biod is het op weg van Luik naar Luxemburg makkelijk om de accu half vol te houden. Op de Route du Soleil van Lyon naar het zuiden is dit lastiger. Op de vaak vlakke weg maakt de automaat het handmatig terugschakelen meestal snel ongedaan. Evengoed is er altijd voldoende elektrische energie voorhanden om vlot de weg op te rijden of een vrachtauto in te halen.

Hoe het is om met de combinatie bijvoorbeeld de Simplonpas te beklimmen weet ik niet. Wel weet ik uit ervaring met auto's met een bescheiden vermogen dat het ook zonder elektrische ondersteuning mogelijk moet zijn.
Een aardige ervaring hadden we, zonder caravan, op de Mont-Ventoux. Bovenop de 1920 meter hoge berg daalden we met een lege accu af naar Malauscène. Beneden aangekomen was er weer een saldo van 40km op het dashboard te lezen.

Qua rijeigenschappen is de Niro dik in orde. De caravan volgt de anderhalve ton wegende trekker zeer gewillig, mede doordat een flinke kogeldruk (max. 100kg) is toegestaan. Wij houden het op zo'n 75kg. In een afdaling is zelden het rempedaal nodig. In de EV-en HEV-modus kan de snelheid altijd voldoende beperkt worden door regeneratief remmen. De accu wordt dan zienderogen bijgeladen.

De rijhulpen waarvan de Dynamic-Plus-Line uitvoering is voorzien worden slechts gedeeltelijk uitgeschakeld als er iets aan de haak hangt. Vooral de cruise control die de auto automatisch afstand laat houden is op de snelweg comfortabel.

En dan het verbruik: Onze vorige auto, een Peugeot 2008 met een 1200cc driecilinder van 110pk, deed met de Biod 13 tot 14 km met een liter. De 250kg zwaardere Niro PHEV deed minimaal 15km met een liter benzine, terwijl er onderweg geen laadpalen zijn bezocht. Netjes dus!

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Niro 1.6 GDi PHEV [fuel] met een Dethleffs

De ervaring van Herman Meijer met een Kia Niro 1.6 GDi PHEV [fuel] (77 Kw/105 pk bouwperiode: 2019-2022) en een Dethleffs van 1260 kg geplaatst op 26-06-2020:

Het is niet zo negatief als hier neergezet. Ok, het is geen snelheidswonder maar kruissnelheid rond 100 km/u gemakkelijk haalbaar. Verbaas mij over dit advies. Bij aanschaf in 2018 waren de waarden hier een stuk beter. Ik heb althans geen spijt van de aankoop. Sterker nog, net de nieuwste besteld.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV met een Kip

De ervaring van CJ met een Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2022-2024) en een Kip Vision 41 TCB van 1125 kg geplaatst op 27-04-2023:

Korte review van de Sportage PHEV als caravantrekker. (Kip Vision, beladen ca 1200 kg.)

Inmiddels ervaring opgedaan met de Sportage met een Kip Vision naar Zuid Frankrijk. Onze vorige auto was een Passat GTE van 2020.

Op internet had ik wat horrorverhalen gelezen van een tucson met dezelfde aandrijflijn die hoog in toeren gaat (4000-6000 tpm) en niet versneld, terugzakt naar 90 etc. Ik heb dit de afgelopen 1100 km. niet ervaren. De Sportage trekt de caravan met gemak, bij stijging schakelt tie wel terug en loopt redelijk hoog in toeren (3300 tpm) ook als dat niet hoeft. Ik heb vrijwel de hele rit in de eco stand gereden. De auto schakelt keurig op en af als het nodig is. Gemiddelde kruissnelheid in Frankrijk tussen de 105 en 110 km/u. Wat mij opvalt is dat de benzinemotor altijd ook de batterij bijlaadt. De Passat had een stand dat alleen de benzinemotor draaide en er geen energie naar de batterij ging. Vind ik bij het trekken van een caravan efficiënter. Wel kun je op een vlak stuk en bij niet al te hoge snelheid prima elektrisch rijden met de aanhanger erachter. Zuinig is de Sportage met bovenstaande snelheid en een caravan erachter niet: 1l. op 7,5km.

Slim om de stuurcorrecties uit te zetten, dat maakt het geheel wat rustiger.

Kortom mooie stabiele combinatie met voldoende trekkracht en het verbruik... tja dat hangt ook van je rechtervoet af.

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV met een Kip

De ervaring van Martijn van Rosendaal met een Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2022-2024) en een Kip van 1330 kg geplaatst op 13-08-2023:

Met de auto nog maar 4 weken in bezit, net 3000 km op de teller opweg naar Iltalie, was benieuwd hoe het zou gaan.

Het rijden met de Kia is een genot, je merkt niet dat er een caravan van in ons geval 1300 kg achter hangt.

De combinatie is stabiel bij wind en van de zuiging bij het inhalen van vrachtwagens heeft deze auto totaal geen last van.

Het trekvermogen van de auto is groot, met gemak trekt hij de combinatie met 100km per uur lange helingen op. De automaat regelt het prima, ik heb met de caravan erachter wel in de sportstand gereden, soms zat de auto hoog in zijn toeren, maar was niet hinderlijk.

Het verbruik met de caravan erachter is groot, 1 op 7 gemiddeld, in combinatie met de relatief kleine inhoud van de tank zorgde dit voor meer tankbeurten dan bij mijn vorige auto. Maar als je rustig achter een vrachtwagen blijft rijden zal het verbruik ook minder schadelijk zijn.

Al met al dus een hele fijne combinatie waar wij nog veel plezierige ritten mee gaan maken,

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV met een Knaus

De ervaring van Remco met een Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV (195 Kw/265 pk bouwperiode: 2022-2024) en een Knaus Sudwind 420 QD van 1300 kg geplaatst op 01-12-2023:

Bijzondere ervaring.

Dit jaar voor het eerst met de Kia Sportage Phev uit 2022 naar Spanje geweest. Achter de Kia hing een Knaus 420qd uit 2019. Op papier een prima combinatie.

In Nederland ging het allemaal prima, voldoende trekkracht en goede stabiliteit. Al was de auto niet in de 6de versnelling te krijgen, zowel niet handmatig als via de automaat. De Kia springt meteen weer naar de 5de versnelling. Dit is op zicht niet zo een groot probleem omdat het met het geluid en de toeren prima uit de houden is. Verschil tussen de eco en sport stand was er niet.

In de Belgische Ardennen aangekomen werd het verhaal wat anders. Bij de eerste heuvel vond de Kia dat hij naar de derde versnelling moest gaan. Met een snelheid van rond de 100km/pu maakt de auto dan opeens (te) veel toeren. Eerlijk gezegd schrok ik ervan dat dit gebeurde.

Vervelende was dat de auto in eerste instantie niet naar een hogere versnelling wilde. Na een lange tijd proberen handmatig (met de flippers achter het stuur) op teschakelen ging de auto uiteindelijk naar de 5de versnelling. Hij sprong eerst direct terug van 5 naar 3.

Heel bijzonder was het dat de auto dan compleet de cruise control instellingen vergat. Leek alsof de auto de toeren van de 3de versnelling aanhield in de 5de waardoor je opeens 130 kp/pu reed….redelijk gevaarlijk.

Dit voorval deed zich vanaf toen bij iedere klim voor. Ook kwam het voor dat dit na de klim bleef aanhouden. De Kia kwam niet uit 3de versnelling in afdaling of vlakke weg en reed dus vrolijk met hele hoge toeren door.

Op de terugweg dezelfde ervaring.

Tijdens de vakantie al een mail naar mijn Kia dealer gestuurd met dit hele verhaal. Echter vanwege vakantie geen gehoor.
Bij thuiskomst direct weer contact met Kia opgenomen, eerst weer met de dealer, deze bevestigde het verhaal min of meer en had als oplossing de auto in handmatig schakelen te zetten, ofwel de pook naar links en dan met de flippers schakelen. Mijn Kia had echter de draaiknop dus daar was handmatig schakelen niet mogelijk. Probeer de sportstand eens zei men....

Op advies van de dealer contact opgenomen met Kia Nederland. Na het verhaal te hebben uitgelegd, schreven ze doodleuk terug dat het een producteigenschap is. Als de accu leeg is moet de benzine motor het alleen doen zei men. (Accu was vol bij mij). Tevens gaf men ook hier aan de auto maar in sportstand te rijden….dit lost helemaal niets op, probleem blijft zich herhalen.

Lang verhaal kort Kia doet er niets aan. Ze zijn wel erg trots dat deze auto (exact mijn type) trekauto van het jaar 2022 is.

Dit alles heeft mij doen besluiten de Kia weg te doen....

Bekijk berekening

Wijzigen


Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV [fuel] met een Burstner

De ervaring van Jan de Waal met een Kia Sportage 1.6 T-GDi PHEV [fuel] (132 Kw/180 pk bouwperiode: 2022-2024) en een Burstner Premio 395 TS van 1060 kg geplaatst op 30-09-2024:

Zojuist een zeer gelaagde vakantie naar Toscane in Italië gehad. Daar veel bergweggetjes gereden, vaak met stijgingspercentage van 10 % en meer, met een uitschieter van 500 meter met 25% (toerit naar de camping) De auto rijdt ook met de caravan soepel en vlot. Je merkt nauwelijks dat er een caravan achter hangt. Met opgeladen batterij kom ik 40 km ver (caravangewicht ± 1300 kg, volgeladen met 2 elektrische fietsen). Het omschakelen naar benzine gaat ongemerkt. Ik heb veel met de sportstand gereden om de batterij wat sneller op te laden (weer wat extra vermogen in de bergen). Het toerental is mij erg meegevallen. Rustig toerend (90 km)op de autobahn is het toerental 2100 tpm, bij enige stijging loopt dit snel op naar 2800. Moet er echt getrokken worden dan loopt dit op naar 3300 tpm, met een uitschieter naar 4000. Het toerental blijft soms wat langer "hangen" ook bergafwaarts. Maar als je goed oplet zie dat het verbruik naar 0 zakt en wordt de batterij weer opgeladen. Tijdens forse afdalingen schakel ik zelf met de flippers om zoveel mogelijk op de motor af te kunnen remmen. Het verbruik was na 3000 km toch netjes ± 1 op 10. Geen mogelijkheid gehad om tussentijds te laden,
Alle rijhulpsystemen werken ook met een caravan fijn. Ook heb ik de HDA regelmatig op de autobahn ingeschakeld gehouden. Geen last gehad van nerveuze reacties e.d. De auto blijft gewoon rechtuit gaan, alsof deze op rails rijdt.
De achterklep gaat automatisch open, maar dit is niet handig! als er een caravan met fietsenrek op de dissel gemonteerd is. Gelukkig net op tijd schade kunnen voorkomen en deze optie uitgeschakeld.


Kortom een prima caravantrekker en veel comfort.

Bekijk berekening

Wijzigen


Lynk-Co 01 Plug-in Hybride met een Knaus

De ervaring van Luuk met een Lynk-Co 01 Plug-in Hybride (192 Kw/261 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Knaus Sport 500 FDK van 1350 kg geplaatst op 02-05-2022:

Wauw, in een woord geweldig!

Met een Knaus 500FDK (beladen ca. 1.400 kg) een stabiele combinatie. 425 Nm trekkracht op steile hellingen beschikbaar. Gereden in de hybride- benzinestand om de accu niet volledig elektrisch leeg te rijden.

In het algemeen ben ik echt een rustige rijder, maar met deze auto is het toch echt oppassen geblazen. Alleen kijkend in de spiegels doet je beseffen dat de caravan er nog altijd achter hangt! Je zou het haast vergeten...

Bekijk berekening

Wijzigen


Lynk-Co 01 Plug-in Hybride met een Hobby

De ervaring van Martijn met een Lynk-Co 01 Plug-in Hybride (192 Kw/261 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Hobby De Luxe 400 SF van 1100 kg geplaatst op 18-11-2022:

Afgelopen zomer voor het eerst met de 01 naar Oostenrijk en Slovenie geweest (2 losse trips). We hebben de Lynk & Co 01 bewust aangeschaft (dus niet gehuurd, wat voor sommigen ook een aantrekkelijke optie is) als caravantrekker.

We hadden ook wat benzine alternatieven op de korrel (o.a. Volvo XC40, VW Tiguan & Seat Ateca), maar het PHEV gedeelte heeft ons overgehaald om toch de sprong in het diepe te maken met een Lynk & Co. Het feit dat hij technisch gezien sterk verwant is aan de XC40 T5 Recharge (en service bij Volvo) heeft voor ons de doorslag gegeven. Daarnaast biedt hij iets meer interieur ruimte doordat hij in totaal iets langer is als zijn broer. De bouwkwaliteit is des Volvo's. Het ontwerp is heel eigen, ik hou ervan.

Als caravantrekker is de 01 net als de XC40 een dijk van een auto. 1850 kilo leeg, in combinatie met 260 PK maakt onze Hobby 400 SF een heel handelbare compacte caravan. Op de snelweg heeft de auto overmacht op de caravan (mag ook wel met dat gewicht) en is een kruissnelheid van 100 geen enkel probleem. Het verbruik ligt dan rond de 1:10-10,5 zonder de accu te laden (dat is zinloos op lange reizen, duurt te lang bij auto's zonder DC snellaad mogelijkheid).

De terugweg hebben we vanuit Slovenie zelfs in 1 dag afgelegd omdat het zo voorspoeding ging en onze zoon op de achterbank het prima naar zijn zin had. 1100 KM. Dat is nu het voordeel van PHEV rijden tov EV.

In het dagelijks gebruik rijden wij de 01 hoofdzakelijk op de elektromotor (90% van de tijd). Als ik geen caravan hoefde te trekken zou ik direct een EV genomen hebben. Tijdens vakantie profiteer je nu van de actieradius van de benzinemotor (wel elke 300 km tanken ivm kleinere benzinetank, voor ons geen probleem, tanken, toiletbezoek, kopje koffie & door).

De Lynk & Co 01 is voor ons de komende jaren een fijne caravan trekker. De opvolger zal een EV worden over een jaar of 6-8. De actieradius van de huidige generatie betaalbare consumenten EV's (< 60K) is nog niet toereikend (in mijn mening) om een caravan zo ver op 1 acculading te trekken zonder al te veel aanpassingen in reisstijl (bijv. XC40, C40 of Polestar 2 EV zitten rond de 130-180 KM incl caravan). Dat zal over een aantal jaar ongetwijfeld beter zijn.

Bekijk berekening

Wijzigen


Lynk-Co 01 Plug-in Hybride met een Dethleffs

De ervaring van Huub Metzemaekers met een Lynk-Co 01 Plug-in Hybride (192 Kw/261 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Dethleffs van 1464 kg geplaatst op 01-12-2022:

Het rijden met deze combinatie is een feest!
Ondanks een gewicht van 1500 kg is het voor de Lynk&Co 01 nooit een probleem om de combinatie onder allerlei omstandigheden de baas te blijven.
De adaptieve cruise controle zorgt voor een evenwichtige rit en het rijden wordt hierdoor heel ontspannen.
Op een tocht naar Zuid Frankrijk had de auto een gemiddeld verbruik van ruim 1 op 10. Uiteraard hebben we steeds geprobeerd om het stroompotje op de camping te vullen, zodat de eerste kilometers (ongeveer 40)elektrisch konden worden gereden.
Mijn enige minpuntje is toch wel het feit dat er maar slechts 42 liter benzine kan worden meegenomen.
Maar al met al, een super fijne auto!

Bekijk berekening

Wijzigen


Lynk-Co 01 Plug-in Hybride met een Hobby

De ervaring van Roel van der Meulen met een Lynk-Co 01 Plug-in Hybride (192 Kw/261 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Hobby De Luxe 460 UFe van 1350 kg geplaatst op 28-12-2022:

Ik heb inmiddels veel ervaring met diverse combinatie's, van benzine tot diesel. Nu de eerste ervaring met deze PHEV.

Wat een geweldenaar!! Wat een enorme trekkracht. Geen enkele helling vormt ook maar een enkel probleem, hij doet alles fluitend. Helling van 6% op de snelweg gewoon met 110 km/u door blijven rijden en gewoon nog reageren op het gaspedaal!!

Bij normale vlakke weg hoofdzakelijk op de hybride stand gereden, bij hellingen in de powerstand. Bij dit laatste heb je gewoon alle kracht beschikbaar welke erin zit. En dat is flink.

Verbruik op een afstand van circa 3000 km circa 8 ltr p/100km. Met een snelheid van circa 100. Bij een snelheid van 110 gaat het verbruik flink omhoog richting de 10 ltr per 100km.

Enige "nadeeltje" is de relatief kleinere tankinhoud en de minder secure berekening qua af te leggen kilometers van de boordcomputer wat het regelmatig tanken noodzakelijk maakt.

Bekijk berekening

Wijzigen


Lynk-Co 01 Plug-in Hybride met een Caravan

De ervaring van H.de Beer met een Lynk-Co 01 Plug-in Hybride (192 Kw/261 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Caravan van 550 kg geplaatst op 11-11-2023:

Goede ervaringen met de Lync na mindere ervaringen met een tucson PHEV die teveel toeren maakte van meer als 4000 r.p.m bij lichte hellingen daar te lang in bleef hangen is de lync een verademing een veel hoger Max trekgewicht van 1850 k.g is een voordeel en ook het hoge gewicht van ruim 1800 k.g is met het trekken van een last alleen maar een voordeel.
De lync heeft geen moeite met gewicht tegen de Max en doet dit moeiteloos. Ook handig is dat als je vertrekt met trailer of caravan hij deze automatisch detecrwert en je allee simpel met o.k op je stuur hoeft te bevestigen zelfs tijdens het rijden Met de tucson moest je daar helemaal hetmenu voor induiken om dan 5 min later pas te kunnen gaan rijden.
Kortom een practische prima plug in hybrid caravantrekker.

Bekijk berekening

Wijzigen


Lynk-Co 01 Plug-in Hybride met een Hobby

De ervaring van Jaap Groothuis met een Lynk-Co 01 Plug-in Hybride (192 Kw/261 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Hobby De Luxe 495 UL van 1480 kg geplaatst op 29-05-2024:

Ik heb de Lynk & Co 01 sinds januari in bezit en ben erg tevreden over het comfort van de auto. Met onze Hobby 495 UL
hebben we nu 3000km gereden in Frankrijk, Portugal en Spanje. De auto heeft totaal geen moeite met de caravan en is een zeer stabiele combinatie. Verbruik met een snelheid variërend 90-100 is 1:10. Wel een aantal keren de eerste 35km elektrisch gereden. Kortom een super trekker voor de caravan.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Fendt

De ervaring van Frank Faassen met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Fendt Tendenza 495 SFR van 1563 kg geplaatst op 24-03-2023:

Dit is de combinatie die ik vanaf zomer 2023 mag gaan rijden. Op basis van de berekening die hier voor gaat stelt het mij gerust dat de aankoop van de Mazada CX60 een goede keuze is geweest. Lang getwijfeld tussen andere merken maar het trekgewicht en de mooie uitstraling heeft de doorslag gegegen. Ik zal u op de hoogte houden van mijn ervaringen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Knaus

De ervaring van Robin de Kuijper met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Knaus Sport 540 FDK van 1400 kg geplaatst op 04-05-2023:

Net met deze combinatie terug uit de cote d'azur. Auto heeft geen enkel probleem met de caravan. Towing mode icm de cruise control houdt de auto ook echt op de ingestelde snelheid bergop en bergaf. De motor schakelt soms terug naar 2500/3000 toeren maar dat is het dan ook. Even snel een paar auto's inhalen is ook geen probleem. Als je gas geeft gaat hij ook echt direct.

Met een gemiddeld verbruik van 1 op 8,3 met dit gewicht, is voor mij ook een grote meevaller.

Verder is de combinatie goed stabiel en voel je de caravan niet echt.

Een minpuntje bij het terug schakelen hoor je de bak soms klappen onder de auto. Ik ga ervan uit dat dit opgelost wordt door mazda zodra er een update beschikbaar is.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Caravelair

De ervaring van Jelle Klaas met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Caravelair Antares 470 van 1241 kg geplaatst op 09-05-2023:

In april naar de Vogezen met de Caravan. De auto in Towing Mode gezet, waarbij ook additionele stabiliteit support wordt geactiveerd. Berg op en berg af geen enkel probleem. Berg op versnellen en dan ook nog een vrachtwagen inhalen heeft de Mazda CX60 Skyactive PHEV geen enkel probleem mee. Het rijd allemaal erg stabiel. Ook de CTS (cruising & Traffic Support) rijd de auto vrijwel autonoom met name wanneer het erg druk is en het op file rijden aankomt. Deze support systemen gecombineerd met een hoge zit achter het stuur zijn wij nog nooit zo uitgerust op de bestemming aangekomen. Geen moment spijt van de keuze van de Mazda CX60

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Tabbert

De ervaring van Edwin met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Tabbert Vivaldi 560 TDL van 1800 kg geplaatst op 27-05-2023:

Tot nu toe bevalt de auto prima in combinatie met de caravan van een goede 2 ton. Afgelopen kerst en voorjaar richting de Dolomieten geweest waarbij de auto het goed heeft gedaan. Wel trek je na een tijdje de accu leeg waarna je minder kracht hebt. Verbruik is rond de 1 op 5 gemiddeld op deze 2 ritten. Na een 150km ging ik op zoek naar een pomp. Stabiliteit goed.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Dethleffs

De ervaring van Loenders Raf met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Dethleffs Camper 470 ER van 1335 kg geplaatst op 27-09-2023:

Zuid-Frankrijk, côte d’Azur met de CX60 en een Dethleffs Camper 470ER.

Als je een snelheid kan aanhouden van max 95 km/uur heb je steeds voldoende batterij over en kom je nergens in de problemen. Op deze manier rijdt de combinatie heerlijk en rustig.
Verbruiken doet hij wel wat, gemiddeld 13,8 liter/100 km, soms 15, soms 12.

Wat wel stoort is de adaptieve cruise (werkt echt irritant) en de vermoeidheidsherkenning voor de bestuurder. Beiden schakel ik steeds uit, wat je moet herhalen na elke tankbeurt.

Tanken deden we elke 250 km, om zeker nooit in de problemen te komen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Eriba

De ervaring van Frans met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Eriba Nova GL 435 van 1350 kg geplaatst op 04-05-2024:

Net terug van weekje Frankrijk en deze Mazda heeft zich prima bewezen als trekauto - vergelijkbaar met de 3 Volvo's V60 D6 die ik hiervoor had. In Towing Mode en cruise control op 104 op de autoroute rijdt deze combinatie erg soepel en comfortabel. Gemiddeld verbruik 1 op 7,7 dus om de 300km even tanken. We hadden zeer natte en drassige omstandigheden op onze campings maar dankzij de 4x4 geen enkel probleem! Zeer stabiele combinatie en over 5 weken nieuwe ervaringen op onze trip naar San Sebastian.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Fendt

De ervaring van Richard met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Fendt Tendenza 465 SFB van 1490 kg geplaatst op 08-07-2024:

Hoi allemaal,

Ooit een aantal vakanties met een hybride (Mitsu Outlander PHEV, max trekgewicht 1500kg) gehad en hier was ik niet blij mee m.b.t. actieradius. Ik had zelfs een extra jerrycan in de disselbak om risico te voorkomen stil te komen staan (dit is ook 2x gebeurd :-( )

Komend jaar met onze CX-60 op pad, de Tendenza mag 1500kg wegen, de auto zal geladen worden en een dakkoffer erop.

Ik lees positieve berichten en zal na de zomer mijn ervaringen delen over de rit nu wij weer hybride rijden (hiertussen een Hyundai Tucson benzine gereden, geen problemen)

Groetjes, Richard

Bekijk berekening

Wijzigen


Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV met een Fendt

De ervaring van Alfred Peeters met een Mazda CX-60 e-SkyActive PHEV (241 Kw/328 pk bouwperiode: v.a. 2022) en een Fendt Bianco 465 TG Selection van 1478 kg geplaatst op 19-07-2024:

Eerste keer met deze wagen op reis geweest. Net terug van Spanje, Costa Brava. Gewicht van geladen caravan 1,550 kg. Verbruik van 1op 8,5 voor heenreis en 1 op 9 voor terugreis, en dit bij een gemiddelde snelheid van 90 km/u. Zeer stabiele combinatie ook bij kortstondige hogere snelheden tot +/- 105. Wel zorgen voor een goed opgeladen accu. Bij lange steile hellingen effe 10% accu toegeven en dan blijft het benzineverbruik binnen de perken.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz A 250e met een Dethleffs

De ervaring van Norbert met een Mercedes-Benz A 250e (160 Kw/218 pk bouwperiode: 2019-2023) en een Dethleffs c-joy 420 QSH van 1074 kg geplaatst op 02-05-2023:

De Mercedes kan de Dethleffs makkelijk aan maar dat gaat wel ten koste van een hoog benzineverbruik. Met 90 km/uur op de cruise-control rij je 1 op 6 à 7. Achter een vrachtwagen hangend 1 op 9 à 10. Met een 35 liter tank dus vaak stoppen om te tanken.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz C 350e Estate [fuel] met een Chateau

De ervaring van Age de Vries met een Mercedes-Benz C 350e Estate [fuel] (155 Kw/211 pk bouwperiode: 2015-2018) en een Chateau Calypso 480 KMD van 1170 kg geplaatst op 25-05-2017:

De Mercedes c 350 e limousine aangeschaft eind 2016. Dit voorjaar voor het eerst weg geweest met de caravan naar Frankrijk. Chateau met belading ca 1200 kg. Het blijkt een geweldig fijne trekauto. De automaat doet z'n werk prima. Wel is nadelig dat de automaat alleen een kortstondige "manual" stand kent dmv de schakelflippers. Hoewel niet heel storend, schakelt de automaat bijna altijd door naar de hoogste versnelling. En dan rijd je eigenlijk met wel heel weinig toeren. De auto heeft daar geen moeite mee lijkt het, maar voor je gevoel zou je graag een paar 100 toeren meer willen draaien tbv koeling etc. De auto heeft geen enkele moeite met een caravan van dit gewicht. Luchtvering is geweldig en je kunt heel fijn 100 km/h rijden. Verbruik ca 12 l per 100 km.
Mooi is dat je de electrische aandrijving op "save" kunt zetten, zodat je in eventuele file over electrische aandrijving beschikt. Dat is lekker rustig rijden! Het rijdt dan nog soepeler dan op de benzinemotor.
Kort en goed: een geweldige caravantrekker met als enige kritiekpunt dat de automaat eigenlijk niet over een "manual" stand beschikt. En dat zou je bij een "vals plat omhoog" graag handmatig wat willen corrigeren. Verder niets dan lof!

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz C 350e Estate [fuel] met een Chateau

De ervaring van Karl met een Mercedes-Benz C 350e Estate [fuel] (155 Kw/211 pk bouwperiode: 2015-2018) en een Chateau Calypso 480 KMD van 1170 kg geplaatst op 29-07-2017:

Beste, Met de automaat kan je wel permanent manueel schakelen. Selecteer in het menu "individual" en bij instellingen "manueel". Voor de rst kopieer je het menu van een standaard programma, om te trekken best "COMFORT". Veel succes!

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz CLA 250e met een Caravan

De ervaring van Vince met een Mercedes-Benz CLA 250e (160 Kw/218 pk bouwperiode: v.a. 2019) en een Caravan van 1150 kg geplaatst op 07-08-2023:

Getrokken caravan: Kip Greyline 1989 1.150KG.

Prima trekker. Zonder moeite naar Kroatie en Zuid Frankrijk geweest. Ik zet de auto wel op "battery level" om in geval het echt nodig is vol vermogen ter beschikking heb. Auto trekt vlot op met de caravan ben per abuis een 18% bergpas op gegaan, dit was allemaal geen probleem. Je merkt uiteraard wel dat de motor een 1.3 is en de auto neigt ernaar tegen de 3.000 toeren te blijven hangen ipv door te schakelen naar 7e of 8e versnelling. In de handmatige stand trekt hij dat overigens gewoon prima.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz GLC 300e 4Matic [fuel] met een Fendt

De ervaring van R. de Vries met een Mercedes-Benz GLC 300e 4Matic [fuel] (155 Kw/211 pk bouwperiode: 2020-2022) en een Fendt van 1410 kg geplaatst op 07-10-2022:

MB 300e 155kW + 90 kW, 350 + 350 Nm.
Caravan Fendt plm. 1.700 kG. Auto 2.300 kG. Een geweldige combi zo. Vlakke weg altijd 7e of 8e versnelling bij +/- 1.600 r.p.m. in sport. Flippers zijn leuk maar helemaal niet nodig. Verbruik gemiddeld over 9.000 km 13,3 L/100 km waarvan grotendeels snelweg in F en D met doorgaans resp. 95 en 105 km/h op de teller.
Kon ik de C200 estate voor deze caravan aanbevelen voor ervaren rijders met de GLC kan het spreekwoordelijke kind de was doen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz GLC 350 e 4Matic met een Hobby

De ervaring van Genieter met een Mercedes-Benz GLC 350 e 4Matic (235 Kw/320 pk bouwperiode: 2016-2019) en een Hobby Excelsior 610 UL van 1830 kg geplaatst op 26-06-2022:

Voor het eerst weekend weg met onze
Nieuwe 2e hands glc uit 2018 100 km gereden begonnen op benzine naar de autoweg toen hybride gaan rijden tussendoor volledig electrisch in de file combinatie zeer stabiel caravan ongeveer 1800 kg auto leeg 2 personen gemiddeld 10.5 liter op 100 km vind ik erg zuinig bij 92 echte km per uur heb er pasklare emuk spiegels op gekocht 130 euro meer dan waard echt aanrader in september naar Spanje ben benieuwd wat verbruik dan is...

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz GLC 350 e 4Matic met een Hobby

De ervaring van Genieter met een Mercedes-Benz GLC 350 e 4Matic (235 Kw/320 pk bouwperiode: 2016-2019) en een Hobby Prestige 610 UL van 1774 kg geplaatst op 22-09-2022:

In april Duitse auto gekocht kom uit een fantastische Ford kuga diesel 163 pk automaat. overgestapt naar een glc 350 hybride had al echt wel verwacht en gehoopt dat hij nog beter zou trekken als de Ford diesel maar, dit is echt byzonder uit een 2 liter benzine zoveel koppel halen vind ik echt knap de combinatie met de electro motor is echt super. Rij in stand hybrid comfort dus bepaald de auto alles zelf. Rijd veel in 6 of 7.we zijn nu via Ardennen naar Spanje geweest en terug via meer van Genève door Zwitserland en Duitsland naar huis.ik rijd met de caravan over de autosnelweg 93 echte km. Ik laat de snelheid op lange hellingen iets afzakken maar is echt niet nodig heb de Spaanse grens omhoog met gemak met 100 km per uur gedaan bij 2500 toeren, echt top. naar beneden wordt de accu geladen voor de volgende hellingen ook op de binnenwegen. gemiddeld verbruik 1:8.5 voor combi van 4400 kg vind ik keurig op benzine
Ik heb in het buitenland niet stroom geladen dus echt verbruik ben ook zeer tevreden over de emuk spiegels deze passen perfect en nagenoeg trilling vrij..

Bekijk berekening

Wijzigen


Mercedes-Benz GLE 350de met een Adria

De ervaring van ulrik van roye met een Mercedes-Benz GLE 350de (235 Kw/320 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Adria Alpina 663 HT van 1879 kg geplaatst op 06-03-2022:

Vorige week deze combinatie voor het eerst kunnen uittesten:
Zeer stabiele combinatie . Bij het inhalen van een vrachtwagen voel je soms een zeer licht zuigend gevoel , voor de rest met een rustig en controleerbare combinatie gereden.
Qua kracht heeft de auto zeker niets te kort, deze heeft over zelfs (auto met luchtvering ,daardoor mag hij ook 3500kg trekken)
Op vlak van verbruik viel het wel wat tegen: op een afstand van 565km aan een adaptieve cruise control snelheid lag het verbruik aan 100km/u op 13,2l/100km en 1 lading elektriciteit, de laatste km's zelfs nog overgeschakeld op full elektrisch rijden . De batterij laadt genoeg bij om deze afstand niet zonder elektrische hulp te vallen .

Bekijk berekening

Wijzigen


MG EHS Plug-in Hybrid met een Dethleffs

De ervaring van Frank Ulijn met een MG EHS Plug-in Hybrid (190 Kw/258 pk bouwperiode: v.a. 2020) en een Dethleffs van 1464 kg geplaatst op 24-06-2023:

Inderdaad zoals omschreven, weinig toeren nodig, enorm veel souplesse en trekkracht. Goede combinatie met de Dethleffs en een uitstekende trekauto die MG Ehs. Deze draagt zorg voor een comfortabele reis met de caravan ook in bergachtig gebied. Enige minpuntje maar dat hebben alle plug in Hybrids verwacht ik, dat de accu zo snel leeg is. Naar de 1.5 motor heeft op zich ook ruim voldoende power en souplesse voor de job.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Weinsberg

De ervaring van Ron de Lange met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Weinsberg CaraOne 480 EU van 1280 kg geplaatst op 28-09-2021:

Na 4 jaar lang Fiat (ducato) ellende met onze moderne camper (bj 2012) voor onze kiezen te hebben gekregen, deze na de laatste reparatie verkocht en een nieuwe Eclipse Cross PHEV kunnen kopen. Enkele weken daarna een redeijk recente Weinsberg caravan aangeschaft.
Totaal geen ervaring met hybride rijden, hadden hiervoor een skoda fabia TSI DSG. Ook caravannen was al weer 23 jaar geleden dus hebben ons wel weer even ingelezen 😁.
Al met al nog niet heel veel kilometers ervaring, maar voldoende om hier te posten.
Na 1 weekend proef kamperen om aan caravan en auto te wennen gingen we dit najaar naar de drome en de ardeche. Kon ik solo net aan heen en weer (48 km) naar het werk alleen elektrisch, met de caravan er achter maximaal 20 km. Maar zodra het snelheidspedaal dieper ingedrukt wordt zal de motor bijkomen om aan de extra gewenste electriciteit te voldoen.
De auto vindt ik gewoon geweldig; super stil, ruim en meer dan voldoende kracht.
De caravan, met 1500 kg as, weegt volbepakt ca 1270 kg en de kogeldruk regel ik af op 70 a 75 kg.
De snelheid hield ik op ca 95 km/h, en dit houd hij ook de steilste (snelweg) klim goed vol.
En ja, bij snelle acceleratie en lange steile hellingen hoor je in de verte de motor/generator loeien, maar zeker niet storend, zeker als je zo meer dan gemiddeld met het verkeer mee kan.
In eerste instantie de auto alles zelf laten regelen en toen een aantal keer (bijna boven) de aftellende blokjes in beeld gekregen voordat vermogen teruggeschroefd zou worden (schildpadje?). Dat laatste heb ik dus nog net niet meegemaakt, maar vanaf die tijd schakel ik als de accu nog ruim voldoende vol aan geeft wel naar de safe of charge stand zodat de brandstofmotor zijn deel al eerder doet. In charge stand wordt de accu weer verder gevuld als de motor/generator wat over heeft en de electronica dit ook vind maar zeker bij file rijden…
Ook doet de regeneratie de accu weer opvullen, maar helaas minder dan solo omdat de caravan vaak ook mee gaat remmen.
Het brandstofverbruik was 12,7 L/100 km (1:7,8) waarbij er alleen aan begin van de rit gestekkerd is. We hebben telkens zo rond de 300 km het brandstoftankje volgegooid en rust genomen. Snelladen had gekund, maar is imo minimaal net zo duur, dus niet gedaan. Volgens de gegevens kost het ook 3l brandstof om accu van 0 naar vol te laden. Accu op 0 dan zit er nog 3 a 4 KW in zodat op camping en in dorpjes altijd nog puur elektrisch gereden wordt.
De stabiliteit van de combinatie is vooralsnog prima, caravanspiegels zijn lastig te stellen (en na af en weer opbouwen telkens weer iets anders) maar gelukkig geven de Mitsubishi spiegels 95% van het beeld

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Hobby

De ervaring van Hans Kolenbrander met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Hobby Excellent 455 UF van 1335 kg geplaatst op 18-09-2022:

Sinds eind september 2021 zijn wij in het bezit van een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV.
Voor ons was dat enorm wennen: vier wiel aandrijving, automaat en hybride met stekker. Na 40 jaar een “gewone” benzineauto een enorme uitdaging!
Het afgelopen jaar zijn we tweemaal met de caravan in Nederland op vakantie geweest. Geen erg lange ritten, dus dat was geen goede test om te kijken hoe de auto het deed in combinatie met een beladen caravan van 1500 kg. Onze vaststelling was alleen dat het prima reed.
De uitdaging kwam afgelopen zomer. Wij zij twee maanden weg geweest. Gekampeerd in Oostenrijk en Italië. Met de caravan aan de haak hebben we in totaal 2600 km gereden. Met de auto solo was dat 1500 km. Vanuit het westen des lands via Koblenz en Ulm over de Fernpass naar Innsbruck. Daarvandaan via de Brennerautobahn naar Bolzano. Toen via alleen B-wegen naar Graz. En tenslotte via Regensburg, Frankfurt en Koblenz weer naar huis.
Al snel werd ons duidelijk dat we met de nieuwe auto een prima koop hadden gedaan.
Om het verbruik in verschillende situaties goed op het netvlies te krijgen, hebben we na elke rit met de caravan direct afgetankt. Onze gemiddelde snelheid met de caravan was tussen de 80 en 90 km.
De eerste twee ritten van huis naar Zuid-Duitsland hebben we de auto zelf alles laten doen. Dus gereden in de normaal modus met de regeneratie op B2. We vertrokken met een volle accu, maar op de overnachtingscampings was geen mogelijkheid om te laden. Dus we begonnen met een lege accu. In beide gevallen tankten we af op 1:10.
En toen de uitdaging van de Fernpass. Zagen we best wel tegenop, want hoe zou de combinatie het doen? Wel: voortreffelijk. De auto had er totaal geen moeite mee. De benzinemotor moest natuurlijk veel bijspringen, maar het ging prima. Geen enkel moment verscheen het beruchte schildpadje. Ook het optrekken vanuit stilstand gaf geen enkel probleem. Op deze rit hebben we de auto het niet zelf laten doen. Gekozen voor de normaal modus en de chargestand totdat de accu halfvol was. Daarna de chargestand uit tot de accu nog een kwart vermogen had en dan de chargestand weer aan tot halfvol, enz. De save stand hebben we niet gebruikt omdat deze de laatste stand van de accu bijhoudt. Gebruik je echter meer stroom dan je bijlaadt, dan onthoudt hij weer die laatste stand. Regenereren wekte veel stroom op. Gekozen om helling op de B2 stand te gebruiken en helling af de B5.
Aftanken na deze rit liet een verbruik zien van 1:10,5
Na afloop van de vakantie konden we vaststellen dat het gemiddelde verbruik met caravan 1:11 was en solo 1:16. Met de auto solo hebben we diverse passen gereden, o.a. de Passo di Sella bij Bolzano.
Met caravan en solo auto is steeds gekozen voor de normaal modus en chargestand en gespeeld met B2 en B5. We hebben driemaal gebruik gemaakt van een laadpaal. Maar omdat die nogal dun gezaaid zijn in Oostenrijk en Italië, hebben we er verder ook geen moeite meer voor gedaan. Bovendien lagen de laadtarieven daar wel erg hoog.
Al met al een fantastische auto waar we heel tevreden over zijn. Daardoor hadden we ook een heerlijke vakantie!

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Kip

De ervaring van Camille met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Kip Sky Line 47 TDB Travel van 1270 kg geplaatst op 16-02-2023:

Op de dissel gaan twee elektrische fietsen mee. We hebben het aflopen 2 jaar 8 maanden met de caravan in zuid Europa rondgetrokken en tientallen campings bezocht. Het is comfortabel rijden.
Je merkt dat het een zware auto is en voelt stabiel aan.
Ik rij maximaal 350km per dag met de limiter op 86 (echte) km per uur. Op rijdagen vertrek ik zo veel mogelijk met een volle accu en in de charge mode. In de loop van de dag zakt het laadniveau dan langzaam maar was meestal voldoende voor de hele rit. Het is prettig om altijd wat lading in de accu te hebben voor vlot optrekken. Als de accu leeg is gaat de benzine motor veel toeren maken en alles gaat langzamer, maar je komt er wel. Één keer vertrok ik met een vrijwel lege accu. Direct bij de eerste benzinepomp (aan de route du Soleil) aan de snellader gehangen. Na een kop koffie zat er genoeg in de accu om de rest van de dag vlot te rijden. In de Pyreneeën een pasweg van 14% gereden. Geen probleem, ging vlot in normal mode, nog vermogen over.
In zuid Europa zijn veel onhandige snellaad stations en moet je loskoppelen.
Op heel veel plekken kun je normaal bijladen. Soms gratis. De ANWB laadpas werkte altijd.
Het verbruik bij de combinatie op alleen benzine is ongeveer 10 liter per 100km , solo in eco mode met limiter op 100km/u is het volgens de verbruiksmeter tussen de 4 en 5 liter per 100km . Laden met de snellader was overal duurder dan rijden op benzine.
De 4WD werkt goed op nat gras en gravel.
Het is een comfortabele combinatie als je geen haast hebt.
Als je met de combinatie 100 km/uur wilt rijden gaat dat prima, maar de accu gaat snel leeg.
Dus bij lange dag etappes met 100 km/uur is het snelladen bij de pauzes.
Tot nu toe met de auto geen enkel mankement gehad.
Bij deze combinatie moet je wel rijbewijs BE hebben..

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Kip

De ervaring van Fetse met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Kip van 1330 kg geplaatst op 25-04-2023:

De accu van de Eclipse Cross is met caravan vanzelfsprekend heel snel leeg. Bij ons al na 20 kilometer hybride rijden. Dus je moet er geen rekening mee houden dat je veel elektrisch rijdt als je een langere rit maakt.

Vooral bergop (bijvoorbeeld de 4 procent-hellingen op de Franse snelwegen) ga je in zeer rap tempo omhoog door de ondersteuning van de elektrische motor die altijd een beetje accuvermogen houdt voor dit soort werk. Je haalt alle andere auto-caravancombinaties met gemak in omdat de snelheid constant blijft. Als je een benzineauto gewend bent (in ons geval Outlander 2.0) is dat echt een openbaring want dan zak je toch vaak terug in snelheid.

Door het trekken van de caravan wordt er echter nauwelijks elektriciteit opgewekt waardoor het verbruik wel aanzienlijk is. In ons geval ook hoger dan bij de Outlander. Een rit naar het zuiden met dus enkele hellingen komt uit op 1:7, met een gps-gemeten snelheid van 92 km/h. Vermoedelijk gaat het verbruik wel wat (of misschien wel flink?) omlaag als je rond de 85 km/u gaat rijden. Gecombineerd met een relatief kleine tank moet je wel regelmatig stoppen voor een tankbeurt. In ons geval rond de 250 km.

Op 1 langere helling in de Ardennen gaf de auto aan dat de accu bijna op was en de elektrische ondersteuning op het punt stond het bijspringen te staken, maar dat is net niet gebeurd. Enige gevolg is dan dat je inderdaad wat terugvalt in snelheid, maar dat is ook wel te overkomen.

Ondanks het relatief hoge verbruik zijn wij mede door de goede prestaties op de weg zeer tevreden.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Weinsberg

De ervaring van Joop van Blokland met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Weinsberg CaraOne 480 EU van 1310 kg geplaatst op 30-07-2023:

Voor de eerste keer met de Eclipse Cross PHEV op vakantie met de caravan. Omdat we vlak voor ons pensioen staan hebben we de Eclipse Cross begin dit jaar gekocht mede vanwege de 1500 kg trekkracht en de mogelijkheid om te laden en zo tot ± 45 km electrisch te kunnen rijden.
De route was dit jaar Luxemburg, Bodensee, Selb (D) bij de Tjechische grens en Lahntal. Op alle campings hadden we 3 overnachtingen en konden we zo goed ervaren hoe het aankomen en vertrekken op de campings zou bevallen.
In totaal een kleine 3000 km gereden waarbij er geen mogelijkheid was om bijv. bij de camping op te laden. Het brandstofverbruik met de caravan, Weinsberg 480EU met gewicht van 1500 kg, viel niet mee. Het gemiddelde verbruik tijdens deze vakantie was 1:9,3 waarbij er ook trajecten waren waar het verbruik 1:8,2 was. Met brandstofprijzen in Duitsland van tegen de € 2,30 loopt je portemonnee snel leeg. De snelheid die we aanhielden was 92 km per uur (op de teller) De kleine tank van 44 liter noopt tot regelmatig tanken, ik had voor de zekerheid een tankje van 5 ltr meegenomen.
De Eclipse Cross is een zware auto en de trekkracht is zeer goed. De auto heeft geen enkel probleem met de caravan en ook bij invoegen op de autobahn met een kortere invoegstrook is er voldoende power om snel in te voegen. Wat bijzonder is aan deze auto is het feit dat het toerental van de motor geen enkele relatie heeft met het vermogen. De motor is er alleen maar om de rijaccu op te laden en dat is even wennen. Dat betekent dat de motor soms flink aan het werk is terwijl je niet veel vermogen nodig hebt en soms als je veel vermogen nodig hebt doet de motor rustig aan omdat de accu dan al voldoende geladen is.
Tijdens de rit geleerd dat je de capaciteit van de rij accu op ong. 60-70% moet proberen te houden en dan zoveel mogelijk in charge stand rijden. Bijladen van de rijaccu lukt niet altijd omdat zeker als je omhoog rijdt alle stroom naar de elektra motoren gaat.
Op het eerste traject naar Luxemburg was ik daar nog niet achter en bij het omhoog rijden bij Verviers was de rijaccu leeg. Op het scherm verscheen toe het berucht schildpadje. Deze kwam echter maar tot 2 streepjes en verdween toen weer. Even schrikken dus. Daarna er altijd voor gezorgd dat de rijaccu niet leeg gereden wordt. Ik heb het schildpadje ook niet meer gezien..
Op de camping is het zeer fijn om dan alleen electrisch te rijden. Ook is het fijn dat je met behulp van de camera de kogel precies onder de koppeling kan rijden.
Conclusie is dat de Eclipse een betrouwbare caravantrekker is, je hebt niet echt in de gaten dat er een caravan achter hangt.
Plus: betrouwbaar, veel vermogen, sterk, lekker rijdend, electrisch op camping en in de stad
Min: hoog verbruik, kleine tank

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Burstner

De ervaring van Mark Rietveld met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Burstner Ventana 465 van 1350 kg geplaatst op 05-08-2023:

Net terug van vakantie en 3 weken in Italië en Kroatië geweest. Op de heenweg door Zwitserland en terugweg Oostenrijk gereden. Alle positieve berichten die ik hier heb gekezen, over wat voor een goede trekauto dit is kloppen NIET!!! Het is gewoon een zeer slechte trekauto doordat deze maar 80pk heeft op de motor en 2x 50 op de elekta motors. Met mijn Burstner uit 1998 Ventana Avantgarde van 960 kg en max beladen 1100 kg de bergen oprijden was gewoon waardeloos. Ook lange vlakke stukken rijd het niet prettig. Accu laden 25 minuten 80% en binnen 10 minuten leeg (80% vol is zo'n 35km kunnen rijden maar dit zie je binnen 1 km al op 19 staan) waardoor enkel de motor met 80pk het werk moet doen. In de bergen al helemaal erg waardoor totaal geen power (steeds maar weer het schildpadje) en mag je met heel veel toeren endus geluid in je auto lekker achter een vrachtwagen blijven hangen. Even snel inhalen is er niet meer bij. Door de vele hoge toeren zie je de brandstof dalen en rij je 1:6/7 (2,40 per liter in Duitsland wordt je ook niet blij van). Wil je laden dan moet je je caravan afkoppelen om in het buitenland op een laadplek te staan. Nou lekker 20 minuten laden en dan 10 minuten plezier hebben van je 180 pk en poef weg 180 pk en weer verder met 80 pk. Automatisch bijladen tijdens het rijden doet ie niet omdat de auto dit gewoon niet kan omdat deze steeds alles nodig heeft om maar te kunnen trekken. Laden en dan bewaren voor als je een berg op kan doet ie ook niet want hij gebruik dit toch als ie het nodig heeft en dan is je accu alweer leeg als je die berg opmoet. Had gewoon een auto met 120/130 pk gemaakt en 2x 30/25 elektro motor. Dat is vele malen beter, had je een top auto gehad, kom je niet in problemen, rijd veiliger en kost je minder irritaties. Ik heb deze 3 weken 3600 km gereden en heb deze auto sinds mei dit jaar. Hij rijd zonder caravan echt heerlijk maar noem dit geen caravantrekker aub. Ik was blij dat ik niet met 1500 kg op pad was (want dat zou deze auto mogen trekken) anders had ik nu nog ergens in Zwitserland op een berg gestaan. Ook met een tank van 45 L blijf je steeds naar de pomp rijden. Zeer teleurgesteld dus en helaas moet ik nog voor de aankomende 4 jaar in deze auto rijden. Misschien maar met het vliegtuig op vakantie en m'n caravan in de stalling laten staan.....😭

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Hobby

De ervaring van Arnold Roijmans met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Hobby De Luxe 440 SF van 1275 kg geplaatst op 18-09-2023:

Even 14 dgn naar Frankrijk vanuit Eindhoven. Met een onbekende auto. Zojust een week geleden een Mitsubishi eclipse Cross aangeschaft. Aangereden met de instelling Eco en save mode. Volle acculading en volle benzinetank.
Ben nog nooit met een combinatie met een cruise control op 90 de E25 na luik de helling op gereden. Mijn god wat rijd dat rustig. Was altijd werken met de versnellingsbak. Maar nu geen probleem. Ben er wel achter gekomen dat je de charge mode op tijd moet bij zetten anders krijg je zoals ik bij Bastogne de waarschuwing van "het schildpadje" te zien. Verder zijn we door gereden naar luxemburg waar ik 30 ltr in de tank kon doen. Heb iedere keer rond deze afstand (300 Km) getankt. Kwam de gehele reis uit op 1 :10. Wat ik op zich een mooie verbruik vind gezien de snelheid. Wanneer de auto bij het optrekken boven de 40Kw komt de accu erbij om te leveren. Als je dan zorg dat de accu rond rond 50% bijft met de charge mode dan heb je een goede auto die op z'n tijd onder de 50Km/u met caravan in de elektro stand rijd. Heb wel de regeneratie B op 5 staan als we de helling af gaan. Pure winst dus. Ben er helemaal tevreden mee.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Eclipse Cross PHEV met een Knaus

De ervaring van Willem Hendricksen met een Mitsubishi Eclipse Cross PHEV (138 Kw/188 pk bouwperiode: v.a. 2021) en een Knaus Sport 420 QD van 1170 kg geplaatst op 08-11-2023:

Al jaren goede ervaring met Mitsubishi als caravantrekker, maar de Eclipse Cross is een topper. In september zo'n 3900 km door Europa gereden met de caravan. Gemiddeld gebruik van 1:10 Km is prima haalbaar. Geen enkele helling is teveel. 18 % hellingen zijn geen enkel probleem. De combinatie is erg stabiel, redelijk zuinig en erg comfortabel. De accu op zo'n 50 % houden ,dus wat spelen met de Charge/Safe knop, en dan is er geen schildpadje te zien.
Kortom de beste Mitsubishi tot nog toe.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een LMC

De ervaring van Hans Soeting met een Mitsubishi Outlander PHEV (176 Kw/239 pk bouwperiode: 2018-2023) en een LMC Munsterland 475 RD van 1307 kg geplaatst op 27-05-2020:

En wat ben ik blij met die auto als caravan trekker!
Geweldig!
Heerlijk rustig en aanvankelijk vreesde ik voor het "schildpadje" het signaal dat je niet meer energie van je auto mag vragen... In beide gevallen reden we vervolgens zonder problemen nog steeds 90 km/uur helling op ( A75 in Frankrijk omgeving le Caylar)
Heerlijk die momenten dat je met nog "0 "km in de accu na een lange afdaling, zoals van de A75 binnendoor naar Ales, ineens weer 30 km met de combinatie op stroom kan rijden.
Ook fantastisch om fluisterstil over de camping te kunnen rijden. Vooral als je een keer vroeg weggaat.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een Eriba

De ervaring van Arend Jan Dooijes met een Mitsubishi Outlander PHEV (149 Kw/203 pk bouwperiode: 2013-2015) en een Eriba Touring Troll 550 van 1215 kg geplaatst op 02-07-2020:

Ik heb net een andere auto gekocht, een Outlander PHEV uit 2014.
Nu heb ik een Eriba Touring erachter, maar doordat de trekhaak te hoog is, hangt de caravan met de kont vlak boven de grond.
Heeft iemand ook deze ervaring en wat is er eventueel aan te doen?

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een Caravan

De ervaring van Huisman met een Mitsubishi Outlander PHEV (149 Kw/203 pk bouwperiode: 2013-2015) en een Caravan (bij passend) van 1500 kg geplaatst op 05-07-2020:

redelijk goed trekker. gaat goed mee op snelweg. In de bergen wel veel toeren, durf het steile werk daarom nog niet aan.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een Burstner

De ervaring van Dennis met een Mitsubishi Outlander PHEV (149 Kw/203 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Burstner Premio 495 TK van 1360 kg geplaatst op 10-10-2020:

Goede ervaringen met de outlander als trek auto. Met flinke steiging had de auto ook geen problemen al werd het lastiger als de accu helemaal leeg was. Je merkt dan dat de trek kracht flink afneemt, dit wordt dan ook weergegeven op het dashboard. Zorg dus dus dat je altijd op de stand Save rijdt. Hierdoor heb je altijd wat extra accu capaciteit voor het flinke klim werk. Voor het vlakke rijden is inhalen en accelereren meer dan voldoende

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een Caravan

De ervaring van Rob met een Mitsubishi Outlander PHEV (176 Kw/239 pk bouwperiode: 2018-2023) en een Caravan van 1500 kg geplaatst op 19-07-2021:

2 x met de caravan er achter naar Zuid limburg gereden, daar camping Gulperberg bezocht. Het rijden met de outlander/caravancombinatie is mij zeer goed bevallen. gewicht caravan 1400 kg. Alle zware spullen voortent, stokken en reservewiel in de auto. de combinatie was enorm stabiel. kon vlot vrachauto's inhalen zelf bij oplopende weg. dat was ik niet gewend met mijn vorige benzine auto. Na 2 x in NL hoop ik volgend jaar oostenrijk of italie te bezoeken, dan pas de echte test. verbruik viel mij mee, 1 op 9,5 , wel met ingehouden snelheid max 90 km op een paar sprintjes na om te kijken wat mogelijk was :-)

Vandaag met een nieuwe knaus 1500 kg op pad gegaan, ook deze hangt strak achter de Outlander en heeft ook geen enkel probleem met het gewicht, opvallend was dat mijn verbruik lager is als met de voorgaande caravan die lichter in gewicht was. stroomlijn beter, gladde beplating geen idee maar wel opvallend.. route nagenoeg hetzelfde..

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een TEC

De ervaring van Ronald Greveling met een Mitsubishi Outlander PHEV (149 Kw/203 pk bouwperiode: 2013-2015) en een TEC Travel King 510 TKM van 1300 kg geplaatst op 25-08-2021:

De Outlander is een heerlijke ontspannen trekauto. Zorg dat je in de glooiende situaties en vooral in de bergen de “charge” knop hebt ingeschakeld zodat de accu wordt geladen tijdens het rijden. Dit zorgt voor genoeg power. Er kan een situatie ontstaan dat het schilpadje in de display te voorschijn komt, dit betekent dat je niet over de volle power kunt beschikken doordat de electric power verbruikt is. Even een paar kilometer rustig aan en de benzine motor zorgt er voor dat de accu bijgeladen wordt. Dit gaat gecombineerd met een hoog toerental van de benzine motor.. schrik er niet van. Laat in de bergachtige omgeving de instelling op “charge” staan en de grootste uitdagingen worden met een caravan van 1400kg bedwongen. Op de autobahn trekt de outlander zonder moeite de combinatie naar je eindbestemming. Geen koelproblemen of versnellingsbak issues. Top trek auto.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een LMC

De ervaring van HBE met een Mitsubishi Outlander PHEV (176 Kw/239 pk bouwperiode: 2018-2023) en een LMC Musica 470 E van 1300 kg geplaatst op 13-10-2021:

Mitsubishi Outlander PHEV, 4-2019 met Caravan LMC 470 E. Beiden zwaar beladen: Auto massa rijklaar 1955kg + 1 persoon extra + bagage = 2200 kg + 75kg op trekhaak. (2x E-fietsen op de dissel) Caravan: op as gewogen: 1460 kg. Treingewicht: 3735 kg. (max = 3980). Ik heb het plaatje “power flow” de hele reis gevolgd om te begrijpen hoe het systeem werkt. Eerste vakantie in Frankrijk: Door dealer en handleiding aanbevolen: Volle accu bij vertrek / direct na wegrijden: “Safe” mode in. Bij bergop: Generatie op B0 en bergaf: B5. Ivm hoge gewicht en brandstof verbruik heb ik GPS snelheid tussen 80 en 85 km/u aangehouden. Geen problemen op snelweg met cruise control in. De Benzine motor aandrijving op de vooras (max 211 NM) en regelmatig werd automatisch extra trekkracht geleverd via de accu’s Voor (137 NM) +Achter (195 NM) E-motoren. (Parallel mode) Trekkracht is meer dan genoeg. Maar nu: kwam ik op de franse “N 925”. Van Abbeville naar Treport. Volgens ANWB kaart 8-13% helling. Ik zag een bord: Verboden voor vrachtwagens… die moeten een andere route nemen en dat bleek niet voor niets. We moesten steile heuvels beklimmen en dalen. Dan is er tot zo’n 70 km/u alleen de Serie mode beschikbaar. Dus de motor werkt als generator via de batterij de V+A Elec.-motor aan. (Totaal 332 NM beschikbaar). Tijdens enkele steile beklimmingen moest de benzine motor maximaal leveren (99 KW) en de generator was overheersend hoorbaar. De snelheid nam toch toe en bij de afvlakking kwam de snelheid boven de 70 km/u, dan komt de parallel mode in werking en is er 200 NM trekkracht meer waardoor de generator stiller wordt. Toen ik van de snelweg kwam was de accu 50%, bij aankomst in Treport 20%. Benzine verbruik: op die N925: 1 op 7,5 en op de snelweg 1: 8,8. Omdat ik op de camping de batterij niet kon laden raakte bij de volgende trip de rij-accu leeg. Dan werkt de motor als generator (Serie-mode) waarbij de 80+ km/u op de doorgaande wegen goed is vast te houden. NB: Als de accu voldoende geladen is komt de parallel mode weer in werking. Ik heb meestal via snelwegen gereden. . (NB: Deze versie bestaat schildpad teken niet.)NB: 3 van de 7 campings hadden 16A aansluiting om de accu te laden. Volgende vakantie naar Griekenland met veel minder bagage en zonder E-fietsen zie ik met vertrouwen tegemoet

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een LMC

De ervaring van HBE met een Mitsubishi Outlander PHEV (176 Kw/239 pk bouwperiode: 2018-2023) en een LMC Musica 470 E van 1300 kg geplaatst op 03-07-2022:

Griekenland caravan tocht van 8300 km met Mitsubishi Outlander PHEV (4-2019) 2100 kg (dus met 150 kg beladen) met LMC Musica 470 (2012) 1400 kg as-gewicht + 60 kg op de haak. Ervaring:
Op de snelweg: 90km op de teller (is 86 op GPS), Mode: Save/Course control: Geen probleem. Parallel mode: Benzine motor is dan op de vooras gekoppeld en E-motoren als hulp krachten indien nodig met energie uit de accu. Bergaf word de accu weer wat bij gevuld. Ervaring: Indien accu toch leeg raakt: Mode: normaal. (Auto regelt dan het beste). Indien in de file gebruikte ik de charge mode om wat bij te vullen. Maar is niet nodig als men rond de 85 km/u blijft. Een enkele keer bv bij inhalen vrachtauto op een helling ging de Serie-mode in werking en zag ik dat er 87 KW (90% van max. vermogen) werd gegenereerd. (Dat maakt wat relatief lawaai).
Ervaring op de bergwegen met flinke stijgingen (tot 12%) en korte bochten: Dit doet de Outlander in de Serie Mode en ik had de “Save” in. Algemene indruk: Fantastisch! Doet het beter dan mijn vorige 2.0ltr t.Diesel schakel auto. De Outlander trekt met zo’n 70 KW en de 330 Nm koppel van de twee elektromotoren moeiteloos de 3500 kg combinatie kort, gelijkmatig, snel opbouwende snelheid en met overmacht over de bergweg. (de Diesel-campers reed ik op afstand). De generator zorgt voor de energie (Batterij bleef op zelfde niveau). Op de afdaling: Save mode uit, afremmen op B5 genererende remkracht (Benzine Motor/ Generator gaat automatisch uit) en in het dal met een volle accu eindigen. De volle accu gebruikte ik weer om de volgende berg een eind op te rijden. Top! Na de bergen, op de rechte stukken werd ik weer ingehaald door de campers. Och ja, je moet maar haast hebben. ..
Verbruik over heel de reis: 1 op 9. (11 l/100km). Algemeen: De Outlander heeft de caravan goed onder controle: Zeer goed in de bergen, goed op de doorgaande wegen en ruim voldoende op de snelweg.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een Kip

De ervaring van van Arkel met een Mitsubishi Outlander PHEV (149 Kw/203 pk bouwperiode: 2013-2015) en een Kip Hyline 50 TDB van 1550 kg geplaatst op 10-08-2024:

De combinatie van Mitsubishi Outlander en een caravan maakte mij een beetje nerveus want wat als de accu leeg is. Is er dan nog genoeg vermogen, blijft het verbruik goed, niet teveel geluid noem maar op.

Toch de sprong gewaagd en een Outlander gekocht.
Met de combinatie van Utrecht naar Normandië gereden en terug +- 1800 kilometer caravan trekken.

Zonder problemen! Caravan is met 1300 kilo niet de zwaarste maar zoals een kip oogt, rijd het ook. Wat een fijne caravan achter de auto. Geen slingering en lekker gestroomlijnd.

Frankrijk zonder moeite 120km/h gereden.
Verbruik 1 op 8. Auto op charge stand.

Bergop kan de auto wat gaan loeien omdat de motor dienst doet als generator. Maximaal 4500 toeren. Na de piek is het weer rustig.

Al met al is de reis goed bevallen en zullen er nog velen volgen.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV met een Knaus

De ervaring van Nick met een Mitsubishi Outlander PHEV (149 Kw/203 pk bouwperiode: 2013-2015) en een Knaus Sudwind 500 FSD van 1465 kg geplaatst op 03-09-2024:

Voor het 4e jaar op rij met de Mitsubishi Outlander op pad geweest. Frankrijk en afgelopen zomer naar Spanje.
Wij hebben er een Knaus Sudwind 500 uit 2004 achter hangen. Redelijk ruim beladen tot 1550 kg. Kogel druk 90 kg.

Prima en degelijke combinatie. Ook beste klimmetjes gemaakt waarbij de auto gewoon doorgaat. Hij regelt zichzelf. Crouse control op 100 km/h. In Spanje op de camping een fikse steile helling waar ik stil moest gaan staan vanwege een camper die het niet helemaal begreep…uit stilstand een treingewicht van bijna 4000 kilo omhoog gereden! Wat een power met de accu! Ideale gezin auto.

Het enige nadeel is de kleine tank(45 liter). Dus om de 200 km tanken. Maar ja vakantie begint al wanneer je gaat rijden ☀️😃verbruik is hoog…

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Fendt

De ervaring van Richard met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Fendt Bianco 495 SF van 1460 kg geplaatst op 06-08-2015:

Laat ik mijn vakantie ervaring ook maar eens delen.

Vorig jaar mei had ik al een andere caravan gekocht i.v.m. de aanschaf van de PHEV; een Fendt 495 Bianco, ledig gewicht 1200 kg max belaadbaar 1700 kg. De caravan moest dit jaar dus terug gekeurd worden naar 1500 kg. Voordat ik dit had gedaan, had ik de caravan eerst zonder boodschappen, kleding enz. op de weegbrug gezet: 1560 kg! Gelijk maar weer verkocht dus.
Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een lichte caravan en ben uitgekomen bij een TEC travelbird 450 met een maximaal gewicht incl. laadvermogen vaan 1100 kg.
Ik denk dat het uiteindelijke gewicht incl. belading wel iets hoger lag... (de meeste surfspullen gingen ook in de caravan).
Bestemming was Rosas (Noord Spanje, 1430 km) en aan boord waren we met 2 volwassenen, 2 kinderen (13 en 15) en een hond (+ twee surfplanken op het dak).

Met volle accu vertrokken (onderweg niet meer bijgeladen), reden we op de heenweg 1 op 8,2, bij een snelheid van 95 kmh. In het Rhonedal had ik wind in de rug en ik ben ook regelmatig op ca. 50 mtr. achter een vrachtwagen blijven hangen. (ca. 50% met airco aan gereden)

Op de terugweg hadden we in het Rhonedal zware tegenwind en dat scheelde in het verbruik: 1 op 7.3 over de hele terugreis. (ca. 90% met airco aan gereden)

Opladen in de charge stand lukte niet tijdens het rijden, maar ik ben geen schildpad tegengekomen en heb altijd voldoende power gehad. Echter als eerste boven komen met caravan in de bergen cq heuvels gaat niet (kon vorig jaar nog wel met 400Nm en 180 PK VW transporter).

Ik had nog een extra tank met 10 liter benzine meegenomen, maar heb het gelukkig niet hoeven te gebruiken. T.o.v. vorige jaren was ik ca. 6 uur aan extra reistijd kwijt (totaal heen- en terugreis). Het fiscale voordeel weegt daar dik tegenop! Bovendien vond ik het rijden in de PHEV wel leuk, flipperen tijdens bergaf, goede navi, fijn audio geluid, enz.

Conclusie: ik was er bang voor of het een goede caravantrekker zou zijn, maar het is me enorm meegevallen. Echter je moet, denk ik, een niet te zware caravan hebben en niet te hard willen rijden.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Hobby

De ervaring van Anko met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Hobby De Luxe 495 UL van 1468 kg geplaatst op 09-08-0201:

In seriele mode onder volle belasting draait de motor geen 7000 toeren, maar zo'n 4100. Bij dat toerental levert hij ongeveer 71 kW. Meer heeft ook geen zin, omdat de generator die dan aangedreven wordt een maximale capaciteit van 70 kW heeft. Het maximum toerental van de motor ligt sowieso bij 4500 toeren.

En voor de duidelijkheid, de PHEV heeft toch echt geen automaat, maar slechts een enkele lange overbrengingsverhouding, die alleen gebruikt wordt bij snelheden boven de 65 km/h. Bij snelheden beneden de 65 km/h rijdt je altijd elektrisch. De stroom komt daarbij uit de accu of uit de generator of beide.

Ben zelf net terug van 3 weken Frankrijk met een Hobby 496 van 1500 kg.

De reis leidde ruwweg van Utrecht naar Chambery, via Maastricht, Luik, Nancy, Epinal, Bescancon, Bourg en Bresse en dan binnendoor naar Chambery. Iets meer dan 950 km. Heen en terugweg beide in twee dagen gedaan. Alle vier de ochtenden met volle accu kunnen vertrekken.

Verbruik op de heenweg 12.4 l/100 km op dag 1 en 12.8 l/100 km op dag 2. Op de terugweg was het 12.3 en 12.0 l/100 km. Zeg maar tussen de 7.8 en 8.3 km per liter. Bij kruissnelheden varierend tussen 92 en 95 echte kilometers per uur.

De eerste tankstop op de heenweg was na 330 kilometer in het Belgische (of moet ik zeggen Luxemburgse) Martelange. Weet niet of ik de grote Luxemburgse tankstations aan de snelweg zou hebben gehaald (ik had nog zo'n 5 liter over), maar ook in Martelange tank je voor Luxemburgse prijzen. Dus dat valt dan weer mee ;-) Op de terugweg met volle tank vertrokken, onderweg twee keer getankt (waarvan de tweede keer weer in Martelange) en op de reserve thuis aangekomen.

Vermogen en trekkracht heb ik, hoewel er zat auto's zullen zijn die het beter doen, als meer dan voldoende ervaren. Ook op de autobaanhellingen in de Ardennen en Vogezen, die er toch echt wel mogen zijn. Ook met een 'op het oog' lege accu weet de auto, als het echt nodig is, nog 120 kW naar de wielen te brengen.

Pas als het laatste beetje aanspreekbare reserve verbruikt is, wordt het een ander verhaal. Je bent dan overgeleverd aan wat de benzinemotor nog voor elkaar krijgt. In parallelle mode (voorwielen direct aangedreven) is dat veelal te weinig voor hard of bergop rijden, omdat het toerental (en daarmee de vermogensafgifte) van de motor vanwege de lage caravansnelheden en het ontbreken van versnellingen beperkt is. Dus er wordt omgeschakeld naar seriele mode waarbij de motor zo\'n 4100 toeren draait. Er worden dan 70 mechanische kW\'s geproduceerd, welke via een generator worden omgezet naar 60 elektrische kW\'s. Met die 60 kW kan de auto nog heel wat. Natuurlijk maakt de auto het nodige lawaai als de motor 4100 toeren draait. Maar m.i. niet meer dan wanneer je met een normale auto een paar versnellingen terug moet schakelen om boven te komen.

Nu is er al eens melding gemaakt van het schildpad-symbooltje: de zogenaamde Limited Driving Mode waarschuwing. Hier kunnen m.i. twee redenen voor zijn:
- 60 kW elektrisch vermogen is te weinig voor je ambities
- je hebt te lang achter elkaar teveel van de elektromotoren gevraagd en deze worden te warm (in parallelle mode dienen de elektromotoren alleen voor ondersteuning, in seriele mode doen ze al het werk)

Welke van deze twee redenen precies de aanleiding is is mij nog niet duidelijk, misschien wel beide. Hoe dan ook: ik heb zowel op de heen als op de terugweg een keer die waarschuwing gezien. Beide keren op een lange helling in de Vogezen. De eerste keer heb ik de cruise control uitgeschakeld en ben ik met zo\'n 65 km/h door gereden. De melding was toen snel weg, nog voor dat ik boven aan de helling was. De tweede keer was ik bijna bovenaan de helling. Ik ben toe gewoon doorgereden. Zodra ik boven was (en de vermogensvraag afnam) verdween de waarschuwing ook.

Al met al een, wat mij betreft, zeer positieve ervaring. Je moet daarbij natuurlijk wel het concept van de auto voor ogen houden.

Twee opmerkingen die wellicht van invloed zijn:
- ik had geen skibox of fietsen op het dak van de auto
- mijn auto is voorzien van een dakspoiler boven de achterruit, welke wellicht een gunstig effect heeft op de aerodynamica van de combinatie.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Hobby

De ervaring van Jeroen met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Hobby De Luxe 560 CFe van 1500 kg geplaatst op 12-08-2015:

Ik heb 2 weken rondgereden in Normandie met een Hobby 560.

Ik kan me gedeeltelijk vinden in het vorige bericht. Met cruisecontrol op 100 kan hij snelheid makkelijk vasthouden. Nadeel is wel dat jankend geluid bergop. Op de vlakke weg hoor je niets en drijftde motor de wielen aan. Bij heuvels schakelt de aandrijving volledig naar elektrisch en gaat motor met 7000 toeren stroom opwekken. Waarom niet iets ertussen? Op campings, kleine wegen is het een genot met 4-wiel aandrijving en automaat.
Hiervoor had ik Peugeot 5008 1.6thp. Die kan niet tippen aan de Outlander. Het verbruik is gelijk aan de Peugeot, een op zeven.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Knaus

De ervaring van Roy met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Knaus Sudwind 500 FSK van 1480 kg geplaatst op 01-09-2015:

Ik heb sinds mei van dit jaar twee keer de Outlander gekoppeld aan mijn Knaus caravan (maximaal gewicht 1500 kg; en dat zat er met het spul van 4 personen ook echt wel in) en ben daarmee naar het buitenland gereden (Frankrijk). Vooraf heb ik gezocht naar de ervaring van anderen wat betreft het caravan-rijgedrag van de Outlander, maar deze waren tot op dat moment erg beperkt. Ik hoop onderstaand een zinvolle bijdrage voor anderen te kunnen geven. Het mag duidelijk zijn dat het hier gaat om mijn eigen subjectieve rij-ervaringen. Ik heb niet de bedoeling om met merk Mitsubishi of de PHEV op enige manier af te kraken. Ik ben ook benieuwd naar de ervaringen van anderen; leer ik ook weer van.

Laat ik beginnen met mijn conclusie:
Als je een zwaardere caravan hebt, is de Outlander wat mij betreft geen goede keus als trekauto. Hij heeft op de langere afstanden die je doorgaans met caravan rijdt simpelweg te weinig vermogen en te weinig trekkracht. Daardoor lopen de accu’s snel leeg zonder realistische kans dat ze door opladen snel weer inzetbaar zijn. De benzinemotor heeft in de praktijk (zeker tussen twee heuvels in, maar ook op rechte stukken houdt het niet over) onvoldoende vermogen om ze tussentijds op te laden. Zeker bij een heuvelachtig landschap, betekent dit dat de Outlander haast continu de benzinemotor in een hoog toerental moet zetten (volgens mij tussen 7000-8000 toeren; een hoog en jankend geluid) om de combinatie toch naar boven te krijgen (snelheid gaat ook drastisch omlaag). De opties 'charge' en 'save' hebben geen enkele waarde in dit proces, want de motor kan gewoonweg niet snel genoeg weer energie in de batterijen pompen. Nog een opmerking: zet de Outlander tijdens het rijden met de caravan niet in de Eco-Modus!

Door de bergen (Alpen of zelfs maar Eiffel) met een caravan zou ik de Outlander dan ook niet willen rijden. Ik zeg dat o.g.v. de ervaring op de terugweg door Belgie, maar tijdens de reis langs de westkant van Frankrijk, met zijn vele glooiingen en 'doordraaiers', zaten mijn vrouw en ik ook onbedoeld met gekromde tenen te hopen dat we goed bovenkwamen. De terugweg via de Ardennen (route via Troyes - Charleroi) leverde op de smalle stijl wegen achter vrachtwagens echt stress op. De route vanuit het zuiden via Bouillon (stijler) lijkt mij met de Outlander niet te doen.
Tenslotte: het gemiddeld verbruik met caravan lag tijdens onze reizen tussen 6,1- 7,5 km per liter benzine (waarbij snelheid nooit hoger dan 100km, maar meestal tussen 80-90km p/u).

Afrondend: ik heb de Outlander nu eenmaal en ik moet er nog een paar jaar mee door. Als gewone auto (dus zonder caravan) vind ik hem een prima voertuig: comfortabel en kwalitatief goed doordacht (m.u.v. stoel-wiebeltje en de treurniswekkende navigatiestem), al deel ik ook grotendeels de vele mitsen en maren ten aanzien van de praktische milieu-efficientie die door anderen al zijn genoemd.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Eriba

De ervaring van Sisat met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Eriba Sporting 465 van 1340 kg geplaatst op 22-08-2015:

Net terug van vakantie Kroatie met een Mitsubshi Outlander PHEV en Eriba Swing465 van 2004. Caravan gewicht ongeveer 1300kg. Met een volle tank vertrokken en volle batterij (op advies van een vriend vanaf km-1 op de "SAVE" mode) gaan rijden. Op de cruise-control voornamelijk 90Km/u als snelheid gereden.
Route heen; Amsterdam, Arnhem, Oberhausen, Keulen, Frankfurt, Wurzburg, Munchen, Salzburg, Villach, Ljubljana, Koper, Pula. Na 250km getankt 35 liter, na 274km 28 liter, na 289km 35 liter, na 248km 30 liter, na 259km 29 liter. Bij de laatste aankomst camping nog een halve tank over. Bij twee overnachtingen de batterij weer volledig opgeladen, de verbruiksmeter (batterij + brandstof) kwam niet boven de 12L/100Km. 1468km gedeeld door 186L is 1-op-7,9

Route terug Pula, Koper, Ljubljana, Villach, Salzburg, Munchen, Stuttgart, Frankfurt, Oberhausen, Arnhem, Amsterdam. Met resterende brandstof (halve tank) en volle batterij vertrokken. Na 155km 29liter getankt, na 333km 35L, na 216km 30L, na 273km 32L, na 279km 31L, na 301km 33L en met nagenoeg lege tank thuis. Gemiddeld is dit (1490Km op 184L) ruim 1-op-8

De auto heeft geen moeite met het gewicht van de caravan, ideaal is wel dat er altijd energie in de batterij aanwezig is voor hevige stijging. Tijdens het dalen kun je de auto opladen via de remregeneratie, dit gaat een stuk minder snel. Hier heb je lange dalingen voor nodig en moet je wel de cruise-control uitschakelen (spelen met de flippers). Na het tanken kun je de batterij opladen via de "CHARGE" mode. Alleen op de terugreis, vanuit Koper naar Ljubljana is een hele lange stijging, hier was de batterij leeg en gaf de auto een alarm "Limited Driving Mode" met een schildpad als plaatje. Evengoed trok de auto met een lege batterij de combinatie met 80Km/u omhoog. Wel goed de bandenspanning van zowel de auto als de caravan in de gaten gehouden (en juiste belading).

Al met al ben ik zeer tevreden, mijn vorige Renault Laguna 170Pk automaat was een stuk minder zuinig (1-op-5) !

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Hobby

De ervaring van Joep met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Hobby De Luxe 495 UL van 1466 kg geplaatst op 10-07-2016:

Gisteren met Hobby 495 (1500 kg) en twee volwassenen en twee kinderen aan boord van Utrecht naar Belgische kust gereden.

Lichte wind van opzij / schuin achter (zeg tussen 3 uur en half 5). Heb de stukken op de snelweg gereden met 100 op de teller (92 94 op de GPS).

Vertrokken met volle tank en volle batterij. Bij aankomst kwart batterij over. Brandstof verbruik gemeten vanaf het moment dat ik van batterij op motor ben overgeschakeld kwam op 12,8 liter op 100 (1 op 7.8).

Ongetwijfeld zou het verbruik hoger zijn geweest als ik de andere kant op was gereden, vanwege de windrichting. Maar ben hier toch wel blij mee. Vooral omdat ik er vooraf rekening mee gehouden had dat ik het in het slechtste geval niet zou halen op 1 tank benzine. Maar ik had nog zo'n 25 30% van mijn tankinhoud over over. Had dus tussen de 300 en 350 km kunnen rijden, onder die condities.

Je kunt caravansnelheden elektrisch rijden. Toen ik de caravan uit de stalling haalde (9 km) heb ik de motor in het geheel niet gebruikt. Ook niet om stroom te genereren. Zelfs niet toen ik versnellend een bovengemiddeld steil viaduct op reed. Uiteraard moet je dan een beetje terughoudend "gas geven", anders springt de motor wel bij.

Als de accu leeg is (of als je er voor kiest de accu te sparen) zal de motor als generator werken, tot plm. 65 km/h. De toeren lopen dan flink op bij versnellen, hetgeen even wennen is. Beetje CVT effect. Maar je ziet dat de accu lading dan zelfs toeneemt. Vanaf 65 km/h vallen de toeren terug en worden de wielen rechtstreeks aangedreven. Net alsof er terug geschakeld wordt.

Onder de condities waar ik mee te maken had, zag je dat bij 90 en een beetje km/h soms even bijgeladen werd, maar vaak ook niet. Terwijl de motor ook op de momenten dat er niet bijgeladen werd nog wel 'over' had, want als je op een vals plat terecht kwam ging de motor meer vermogen leveren, bij gelijke toerentallen (uitgelezen met OBDII scanner). Dus er zit wel meer in (maximale koppel werd lang niet bereikt), maar om de een of andere reden werden de reserves niet altijd ingezet om de accu bij te laden, ook niet in Charge stand. Ik vermoed dat er pas bijgeladen wordt als er meer dan X kW aan reserve beschikbaar is.

Puur elektrisch is het vermogen beperkt tot 60 kW. Maar dat betekent dat je evengoed tot een aardige snelheid het maximale koppel van (uit mijn hoofd) 320 Nm beschikbaar hebt. Boven een bepaalde snelheid zakt de trekkracht dan in, natuurlijk. Tenzij je meer gas geeft en de motor bij laat springen. Dan heb je nl. 120 kW beschikbaar en kun je het maximale koppel tot de dubbele snelheid vast houden. Op die manier even een vrachtauto inhalen op de snelweg ging prima.

Overigens, de batterijlading gaat natuurlijk niet heel lang mee met de caravan er achter. Daarom heb ik overwegend in Charge mode gereden. Zoveel mogelijk direct aangedreven, waar nodig met E ondersteuning (bijvoorbeeld tijdens inhalen of beklimmen van een viaduct) en waar mogelijk de accu een beetje bij ladend.

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Knaus

De ervaring van Bart met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Knaus Sudwind 500 FSK van 1430 kg geplaatst op 06-08-2016:

Ik rijd een Outlander PHEV in combinatie met een Knaus 500 FSK. Laadgewicht 1500 kg en daar kom ik echt wel aan. Ik weeg hem zelf met een Reich weegschaal. Niet erg zuiver maar wel indicatief. Zeker waar het betreft de gewichtsverdeling tussen links en rechts.

Ik ben niet erg onder de indruk van de prestaties van deze combinatie. De PHEV mag dan wel 1500 kilo trekken maar caravans zijn niet allemaal gelijk qua afmeting. Mijn caravan is 2,5 meter breed. De caravan vangt dan veel meer wind en de luchtweerstand neemt onevenredig toe naarmate de snelheid toeneemt. De een zal daarom wel continu 100 km kunnen rijden en de ander niet. Ik heb de grenzen wel verkend. Continu 90 km is net haalbaar. Dat houdt hij ook vast de berg op (cruise Control). Hoewel het schildpadje zich dan soms laat zien. Vorig jaar in Duitsland meegemaakt dat hij in noodloop ging. Gelukkig net toen ik een afrit pakte. Ik ga niet met een goed gevoel een bergachtig gebied in. Daarvoor vind ik de combinatie ongeschikt.

Het gewicht van de auto maakt de combinatie wel aardig stabiel. Ander voordeel is de afwezigheid van een koppeling. File rijden met een caravan is behoorlijk belastend voor de koppeling. Files zijn een goede gelegenheid om de accu te laden. Dat bleek handig voor de Gotthard tunnel.

De actieradius met caravan is teleurstellend. Een grotere tankinhoud zou wat mij betreft geen overbodige luxe zijn. Ik neem standaard een jerrycan (5 liter) benzine mee. De aanduiding van het brandstofniveau is onzuiver. Het ene moment kun je nog 80 km rijden. Het andere moment wordt er niets meer weergegeven.

Hoewel ik niet kapot ben van de combinatie, betekend het rijden met de caravan dat we lekker weg zijn. Geen haast en leuke vooruitzichten. De minpunten neem ik op de koop toe. :)

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Eriba

De ervaring van Ferrie met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Eriba Nova 465 van 1465 kg geplaatst op 06-09-2016:

Sinds maart 2016 rijd ik een Outlander PHEV, als opvolger van een Ford S-Max 2.0TDci. Deze Ford had een 200pk turbodiesel met 400Nm koppel. Een totaal andere auto dus, en op zich ook moeilijk te vergelijken. Aan de andere kant: beide auto's zijn ruim, comfortabel en compleet uitgerust. Maar qua aandrijving natuurlijk wel een heel ander verhaal. Voordat wij op vakantie gingen had ik ongeveer 7000km met de PHEV gereden, vooral woon-werkverkeer ( 40km per dag). Daarvoor is die auto gewoon ideaal. Iedere dag een keer aan de stekker, en je rijdt in alle rust vrijwel alleen elektrisch. Voor mijn werk heb ik ook wel een aantal keren met een forse aanhangwagen van 1300kg gereden, dat ging zonder enig probleem, ook door de Limburgse heuvels.
Mede na het lezen van de recensies op Caravantrekker.nl bestond er van mijn kant wel enig voorbehoud over hoe de ervaringen zouden zijn met de caravan erachter en dan de Alpen over!

Net terug van de zomervakantie naar de Italiaanse Dolomieten kan ik alleen maar zeggen dat het 100% is meegevallen. Natuurlijk mis je in eerste instantie de overvloedige power van een sterke turbodiesel, maar de Outlander komt ook overal. Zolang de weg vlak is ( of met lichte stijging ), en de snelheid boven de 70km/h is rijdt de auto in parallel mode en dus in absolute rust. Heel relaxed en heel comfortabel. Door het hoge gewicht van de auto is het natuurlijk een perfecte trekauto. Maar natuurlijk, bij serieuze stijgingen wordt het anders.
Onze caravan is een Eriba Swing 490, maximaal gewicht 1500kg. Bij vertrek gewogen, bleek 1420kg te zijn. De heenweg door Duitsland is nergens een probleem, ook niet de lange 6% stijgingen op de autobahn. Bij het stijgen is het wel wennen aan de loeiende motor wanneer de accu's geladen moeten worden, dat moet ik eerlijk toegeven. Dit motorlawaai valt volgens mij ook extra op omdat de auto in alle andere omstandigheden zo ongelooflijk stil is. Maar goed, dat loeien van de motor is nooit voor lange tijd. Zodra de accu weer zijn minimale ladingstoestand heeft bereikt en de snelheid boven de 70km/h is, gaat de aandrijving weer over van serie mode naar parallel mode en is het motorlawaai weer volledig weg. Tijdens de hele reis van ca. 2500km heb ik een keer kennis gemaakt met het beruchte schildpadje, dus de limited driving mode. Dat was na een langdurige stijging op een autoweg, waarna wij met de caravan moesten invoegen op een andere autoweg. Toen voelde ik een vreemde weerstand in het gaspedaal, en versnelde de auto niet meer.
Dat was even vervelend, maar niet gevaarlijk of wat dan ook. Het invoegen ging nu alleen wat langzamer dan de bedoeling was. Deze situatie duurt ook maar kort. Zoals gezegd is dit maar 1 keer gebeurd.
Op de autobahn konden wij probleemloos 100km/h aanhouden. Dan is er ook nog voldoende reserve om een keer een langzamere verkeersdeelnemer in te halen. De reis ging o.a. over de Fernpas, maar ook deze drukke weg met 10% hellingen was geen enkel probleem. Bij de afdaling is het dan weer leuk om te zien hoe, gebruik makend van de flippers aan het stuur, de accu's worden geladen door de maximale remgeneratie. Ik vond het opvallend hoe weinig ik de gewone rem heb moeten gebruiken. De Brenner autoweg kent op weg naar het zuiden ook een lange forse stijging, waar ik voorheen met de Ford gewoon met 100km/h omhoog kon rijden. Dat trekt de Outlander niet, maar ook met 80 kilometer per uur kom je op je bestemming!
In Itali, op weg naar een camping, hebben wij een smalle weg moeten rijden met gemiddeld 12% stijging, gedurende ongeveer 7 kilometer. Ook die belasting was geen probleem, ik heb ook absoluut niet met angstzweet aan het stuur gezeten. Wat mij betreft is de Outlander PHEV dan ook geslaagd als caravantrekker, ook al mist de auto de royale krachtreserves van turbomotoren. Het is gewoon anders rijden, maar daarom zeker niet minder prettig. Bij aankomst op een camping is het iedere keer weer kicken om met zo'n grote combinatie fluisterstil over de camping te rijden! Wij hebben veel bekijks gehad en veel positieve reacties gekregen. Tenslotte het benzineverbruik: over de 2000km met caravan gemiddeld 1 op 7,4km, solo rijdend 1 op 21km.

Met vriendelijke groet,
Ferrie

Bekijk berekening

Wijzigen


Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] met een Burstner

De ervaring van Geer met een Mitsubishi Outlander PHEV [fuel] (89 Kw/121 pk bouwperiode: 2015-2017) en een Burstner Averso 390 TS van 1120 kg geplaatst op 03-08-2017:

Met de Outlander PHEV en een Bürstner leeggewicht van 860 kg naar de Vogezen gereden. Trekkracht is echt ruim voldoende, ook op de lange hellingen na Luik en op de steilere hellingen in de Vogezen. Geen schildpadje gezien.
Verbruik 1:6,5 bij een snelheid van 105 km. Dat betekent dus elke 240 km tanken.
Hoge toerental bergopwaarts is niet zo prettig en dan mis je toch de temperatuurmeter.
Minpunt: het navigatiesysteem is volstrekt waardeloos. Slechte verkeersinfo, verouderde kaart bij aflevering, geen automatische zoom, geen dag/nachtschakeling en met zonnebril op is het scherm niet af te lezen. Ik rijd nu anderhalf jaar met de PHEV, maar heb een jaar geleden al een los navigatiesysteem gekocht. Goedkoper dan een kaartupdate van Mitsubishi en vele malen beter dan het ernstig tekortschietende systeem van Mitsubishi. Dus voor wie zich niet te pletter wil rijden omdat hij zit te pielen met de verkeersinfo van Mitsubishi: koop een los navigatiesysteem.

Bekijk berekening

Wijzigen


Gebruikerservaringen


Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Hoe bevalt jouw auto?

Help mede caravanners bij de keuze van een trekauto. Beschrijf hoe jouw auto in de praktijk bevalt als caravantrekker.

Advertenties?

Caravantrekker zonder advertenties? Lees hoe dat kan en wat de voorwaarden zijn.

Uitgebreid advies

Voor een goed advies zijn meer woorden nodig dan op een enkele webpagina past. Download daarom het unieke 30 pagina's tellende Trekrapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.


 

(Advertentie)

 

Lees ook:

Voorbeeld Trekrapport

Gastenboek

Hoe meer PK's, hoe beter?

Wet- en regelgeving

RDW auto

 

©2024 Caravantrekker