Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Treauto

MvHooff vraagt op 08 October 2018 om 12:01:

Stel mijn trekauto mag maximaal 1000 kg trekken maar kan in de praktijk met veel meer kilo's goed en verantwoord uit de voeten, mijn huidige caravan weegt leeg 880 kg en mag beladen worden tot 1200 kg, wat zijn dan de risico's als ik er toch mee de weg op ga, ben ik dan toch verzekerd ? of loop ik alleen bij een controle kans op een boete ?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

@Eric antwoordt op 08 October 2018 om 12:21:

Zo lang je de caravan tot 1000 kilo laadt is er niets aan de hand.

Als je er mee gaat rijden als hij 1200 kilo weegt kun je bij een ongeval verzekeringstechnisch inderdaad van een koude kermis thuis komen.
Tja, en omdat je de vraag bij het wereldberoemde caravantrekker.nl al gesteld hebt en dus straks van de hoed en rand af weet ben je nalatig en verwijtbaar.

Tevens kun je dan bij een verkeerscontrole een proces verbaal krijgen en als je nog een beetje meer pech hebt mag je uitladen cq overgewicht boven de 1000 kilo overladen in de auto.
Als je daarvoor de ruimte niet hebt of de auto zit wellicht ook al op z’n MTM dan kun je dus niet verder.

Er is nog wel wat ruimte hoor, marges bij weging, er wordt eigenlijk altijd asgewicht gewogen, kogeldruk kan dan als belading auto.


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 08 October 2018 om 12:54:

Zie ook: https://www.caravantrekker.nl/info/politie_controle.php

In het buitenland is de marge soms 0 kg.


JT® antwoordt op 08 October 2018 om 14:28:

citaat van ts:
----
Stel mijn trekauto mag maximaal 1000 kg trekken maar kan in de praktijk met veel meer kilo's goed en verantwoord uit de voeten,
----

De fabrikant bepaalt wat het max trekgewicht is op basis van hem bekende gegevens. Ik neem aan dat dit dus het max verantwoorde gewicht is.
Wie meent dan daarvan af te kunnen wijken door te stellen dat het gewicht veel hoger kan worden??? En op grond waarvan?? 1x een stukje gereden met een zwaarder karretje zand?
Ik vind dit een redelijk baude uitspraak. Ik zou hem niet graag voor mijn rekening nemen als ik niet alle gegevens van de producent tot mijn beschikking had.

Hierboven wordt beschreven hoe de politie er mee omgaat.
Maar stel de auto mag 1000 kg trekken en iemand laadt de auto tot 1200 kg en tijdens de rit blijkt het toch ineens minder goed te gaan. We kennen allemaal de filmpjes waarin een combinatie op "onverklaarbare" wijze in een slip komt (zie foto rechts op deze site).
Hoe gaat een verzekering hier mee om als ze ontdekken dat het foute gewicht mogelijk (mede) de aanleiding zou kunnen zijn van het ongeval?
De schade aan derden wordt betaald, maar de eigen schade kon wel eens een lastiger verhaal worden.
Ik zou het er niet op wagen.
vrgr
JT®


JT® antwoordt op 08 October 2018 om 14:30:

de 1200 kg moet uiteraard het caravangewicht zijn, sorryReageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto als je met een caravan gaat rijden. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.

Caravanspiegels

Zijn extra caravanspiegels verplicht? Vaak wel, maar belangrijker is dat je er ook wat in ziet.

© 2004-2019 Caravantrekker