Caravantrekker.nl

Koppel trekauto

Wim vraagt op 26 oktober 2018:

Ik ben op zoek naar een trekauto, die mijn caravan (max. 1700 kg beladen - maar in de praktijk zal het minder dan 1600 zijn) goed kan trekken.
Allerlei 'adviseurs' met de beste bedoelingen wijzen mij erop dat pk en kW van de auto niet belangrijk zijn, cc nog wel een beetje (waarbij 1600 het minimum lijkt te moeten zijn), maar dat ik vooral moet letten op het KOPPEL.
Nou, dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want van verreweg de meeste auto's kan ik allesbehalve het koppel vinden op internet (of ik ben onhandig in zoeken ….)

Is dat koppel echt zo belangrijk?? Als voorbeeld: Een Subaru Forester met een koppel van "slechts" 198 Nm mag volgens de papieren 2000 kg. trekken …. , terwijl ik een VW Tiguan tegenkom die met z'n 250 Nm zich moet beperken tot 1800 kg.


Wie helpt mij uit de droom ??

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Wim antwoordt op 26 oktober 2018:

O ja, en dan nog wat: hoe erg is het als de auto geen turbomotor zou hebben, terwijl de gegevens m.b.t. trekkracht positief zijn?


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 26 oktober 2018:

Op de eerste plaats 'trekgewicht' zegt helemaal niets over de prestaties. Dat moet alleen voldoende zijn voor je caravan. Meer is niet nodig. Ook de inhoud van de motor niet!

Om goede prestaties te hebben het je nog steeds gewoon pk's nodig, vermogen in kW. Nu willen veel mensen niet met hoge toeren rijden en eigenlijk op dezelfde manier rijden als met een solo auto. Dus opschakelen voor de 3000 toeren en zelden terugschakelen als de weg iets omhoog zou gaan. Als je zo wilt rijden met een caravan dan kan dat beter als je motor een hoog koppel heeft. Turbomotoren hebben vaak een relatief hoog koppel dat bij lage toeren beschikbaar is. Hierdoor heb je bij 2000 toeren veel kracht en daarmee kan je 'schakellui' rijden en maakt je motor weinig lawaai.

Een 'klein turbo motortje' rijdt dus eigenlijk heel erg lekker met een caravan. Het gedrag is te vergelijken met een diesel wat veel mensen ook erg prettig vinden trekken. De trend bij autofabrikanten is dat de motoren steeds kleiner worden en bijna allemaal een turbo hebben. Hiermee zijn immers de zuinigste testresultaten te bereiken.

Ben je dan daarmee als caravanner ook het beste uit? Ja en nee......
Ja, omdat het erg prettig trekt en lekker rijdt.
Nee, omdat je minder snel zal terug schakelen en daardoor de kans toeneemt op schade aan de motor. Immers heel veel rijden op volle belasting (bij lage toeren) is niet goed voor de motor. De kans op motorschade wordt daardoor groter, maar dat heb je dus wel zelf in de hand!

Om het voorbeeld te omschrijven tussen de Forester en de Tiguan:

Het verschil in (top)snelheid is klein maar bergop rijden gaat met de Tiguan gemakkelijker en je maakt minder toeren. De auto met het hoogste koppel rijdt voor het gevoel dus het lekkerst.


Nietmijnhobby antwoordt op 26 oktober 2018:

Koppel en pk . Het verschil tussen een Zeeuws werk paard en een slank race paard ,allebij een paard .


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

Voorbeeld Trekrapport

Het Trekrapport heeft de vorm van een E-book met gemiddeld zo’n 30 pagina’s. Bekijk voor een impressie het voorbeeld voor mijn eigen combinatie.

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker