Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Compressorkoelkast

Aad vraagt op 16 January 2019 om 16:53:

Ik heb heel veel draadjes over koelkasten al gelezen. Over ventilatoren, inbouwwijze etc. Maar niet of nauwelijks over de compressorkoelkast.
In ons Kipje staat een klein absorptiemodel. Eronder loopt een slang van de ringverwarming, waardoor de kast nog eens 25cm kleiner is dan mogelijk. Ik overweeg om de oude koelkast (plus de slang) weg te halen en op die plek een compressorkoelkast te plaatsen die ook nog eens groter is.
-Is dat zelf te doen? En dan bedoel ik qua bevestigingspunten
-Heeft iemand ervaring hiermee.
-Hoeveel beter is je rendement (geschat uiteraard)
-En heb je meer herrie?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 16 January 2019 om 17:19:

Is dat zelf te doen?
Afhankelijk van je handigheid denk ik wel. Als de koelkast exact past qua afmetingen zal bevestigen geen probleem opleveren. Wel even veilig de gasafvoer afsluiten.

Een compressorkoelkast koelt prima en is minder afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Je hebt alleen altijd stroom nodig.

Een compressorkoelkast hoor je wel, maar ik vind hem in mijn campertje is nooit storend.

Als ik mijn caravankoelkast zou moeten vervangen dan zou ik hem vervangen door een compressorkoelkast die dezelfde afmetingen heeft. Die bestaat maar ik vind hem te kostbaar om te vervangen zolang mijn oude koelkast het nog redelijk doet.


Aad antwoordt op 18 January 2019 om 19:03:

Menno, dank voor je antwoord.
Maar er zullen toch wel meer mensen zijn die ervaring hebben met het ombouwen?
Ik vind 1 reactie wat karig.
Wanneer het gaat om 0,2 bar meer of minder in je band, dan ontploft dit forum maar als je iets praktisch wilt weten, blijft het erg stil.


Arie antwoordt op 18 January 2019 om 20:50:

Aad,
Ik lees je vraag zojuist. Wij hebben een INDEL-B 84 ltr in onze Kip Shelter gebouwd. Het inbouwen is vrij simpel omdat de maten vrijwel overeen komen. Het vastzetten is idem als bij de andere koelkasten.
In de pleziervaart en in trucks is de compressorkoelkast al jaren de norm, maar de caravanfabrikanten willen blijkbaar een geruisloze koelkast op de (gemiddelde) herriecamping..
Inderdaad veel meer ruimte omdat hij gewoon dieper is en hij koelt net zo snel en goed als de koelkast thuis. Ook bij 34 graden waarbij de koelkast meerdere malen achterelkaar open en dicht gaat.
Het geluid is ook net als de koelkast thuis. Onderweg kan hij gewoon op de + van de auto. (48 watt) ik heb een 105AH accu in de caravan, zodat ik een weekeind zonder stroom kan.
Wij zijn er zo blij mee, veel ruimte goed koelen en een vriesvak waarbij je coolpack's voor de koelbox in een nacht keihard zijn..
Let wel op dat de ventilator de juiste kant op blaast en dat de koellucht vrij door de hele "radiator" kan doorstromen. Bij ons blies de ventilator naar binnen en lijkt mij niet de bedoeling. Aan de zijkant moet ik nog een ventilatierooster aan de zijkant van het kastje maken, zodat het koeloppervlak van de "radiator" 2x zo groot wordt.
Ik verkoop ze niet maar Menno heeft helemaal gelijk dat hij er in de caravan ook een wil!


Aad antwoordt op 18 January 2019 om 22:00:

Beste Arie, kun je de draairichting van de ventilator dan omdraaien?
Mijn koelkast zit ingebouwd in een kastje. Was dat in de Shelter ook?


Aad antwoordt op 18 January 2019 om 22:07:

En lees ik nou goed in de specificaties dat hij 12-24 volt is? Dan vraag ik me af of de omvormer in de caravan dat wel aankan?


Arie antwoordt op 19 January 2019 om 19:01:

De ventilator (zo'n ding zoals in een computer) zit met 4 ti-reps vast aan de "radiator", even doorknippen en andersom vast zetten. De afmetingen vind je op de site van die winkel uit Boxtel of Winterswijk , en die komen overeen met veel absorptiekoelkasten. Ik heb een Basic en daar zat geen koelkast in. dus de boel maar verbouwd
Hij kan inderdaad alleen op 12 en/of 24 Volt. Ik weet niet wat voor omvormer jij heb en of je een boordaccu heb. Je kan ook gewoon een acculader nemen hoor, die is vaak net zo duur maar je kan er veel meer mee. Mijn keuze was op Victron gevallen.


Aad antwoordt op 19 January 2019 om 19:26:

Hartelijk dank Arie, ben blij met je goede raad. Ik had alleen maar van compressorkoelkasten op 220 gehoord en dat is onderweg natuurlijk niet handig. Ook de prijs van de Indel valt niet tegen.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto als je met een caravan gaat rijden. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.

Caravanspiegels

Zijn extra caravanspiegels verplicht? Vaak wel, maar belangrijker is dat je er ook wat in ziet.

© 2004-2019 Caravantrekker