Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Ventilatieroosters koelkast

Paul vraagt op 24 February 2019:

eerste reis met nieuwe tweedehands caravan Swift naar Rusland in de zomer en terug in februari. Temperaturen van + 40° tot - 15°. Koelkast werkt in de zomer heel slecht, maar uit ervaring weet ik dat een ventilator aanbrengen redding brengt. Echter bij - 15°, wat toch niet zoveel is, weigert de koelkast te werken op geen enkele energiebron. Erger vind ik dat ik de ventilatieroosters niet mag afdekken, terwijl dit bij mijn oude caravan wel mocht, zij het dat de schoorsteen apart stond van het bovenste rooster. Gevolg dat de kastje onder en naast de oven perfect als koelkast functioneerden, terwijl dat eigenlijk niet de bedoeling is en heel wat koude in de caravan brachten. Mede hierdoor bevroor de watervoorziening in de leidingen. Heeft iemand een zelfde ervaring, winter caravanners, of een oplossing om dit probleem te verhelpen. Alvast bedankt.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

PieteR antwoordt op 25 February 2019:

Een flinke schep suiker in je watertank mikken helpt net zo goed als zout, maar is best smakelijker.. Je merkt er ook niet zo veel van.
En je koelkast eens blootleggen en goed scheiden van de rest van het interieur met behulp van stroken blik en weerbestendig duct tape wil ook nog wel eens helpen. Het is een absoluut rotwerk, maar het succes is groot!

Bij grote hitte werkt de koelkast beter op gas en volgens mij heb je bij temperaturen onder nul je koelkast niet echt nodig, en kun je met een gerust hart de roosters afdekken tegen de kou.

En bij min 15 zit de diepvries onder de caravan in een blikken trommel en onderweg in een goede koeltas.

Ik ben ook winterkampeerder en onze koelkast start zelden op gas op de normale manier, dus doe ik dat meestal al bij voorbaat via het onderste rooster met behulp van een flexibele BBQ-aansteker.

Gelukkig start de kachel wel normaal...

Overigens heb ik met de tent bij min 17 gekampeerd en met de caravan bij min 11 als dieptepunt en eerlijk gezegd sliep ik in dat tentje een stuk beter!


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 25 February 2019:

Ook als het vriest heb je in een goed geïsoleerde en verwarmde caravan een koelkast nodig. Maar hij hoeft niet zo hard te werken. Afdekken van de roosters kan altijd als de temperatuur onder de 5 graden is. Eventueel dek je alleen het onderste rooster af. De warmte van de koelkast maakt ook de keuken zelf wat warmer en is dan een soort bijverwarming wat bevriezing van water voorkomt.

Alleen als de koelkast op gas brand moet je de uitlaat niet afdekken. Gebruik wel de originele afdekplaaten. Die laten immers nog wel wat lucht toe.

Helaas blinken Engelse caravans niet uit in hun isolatie en ventilatie in de winter. Dus misschien moet je hier en daar nog wat knutselwerk verrichten en de waterleiding verleggen of extra isoleren.


PieteR antwoordt op 25 February 2019:

***Ook als het vriest heb je in een goed geïsoleerde en verwarmde caravan een koelkast nodig. Maar hij hoeft niet zo hard te werken.***
***Helaas blinken Engelse caravans niet uit in hun isolatie en ventilatie in de winter.***

Je slaat de spijker twee keer op zijn kop!
En het is een Engelse caravan, dus daarin heb je in de winter dan toch geen koelkast nodig?

Dat is ook een beetje het verschil tussen jouw uitstekend geïsoleerde jonge BIOD en de mijne van middelbare leeftijd.. Waarschijnlijk leg jij bederfelijke waar in de koelkast en ik leg het op een frisse plek, misschien wel de disselkast.

Maar net zo vrolijk gebruik ik de diepvriesmaaltijd voor de volgende dag als koelmiddel in de koelkast.

Zo zie je maar weer: (winter)kamperen is voor iedereen anders! En dat is mooi, want dat zorgt voor gespreksstof.


paul antwoordt op 01 March 2019:

beste Menno,
wij hebben de disselkast als koelkast gebruikt, je leert improviseren, maar eigenlijk maak ik mij druk in het feit dat wij "maar" € 9500 betaalde voor deze tweedehands. Je zal het geluk maar hebben dat je voor dezelfde caravan ergens tussen de € 25000 en € 30000 betaal voor nieuw. Ik zal het advies van Pieter zeker opvolgen en de koelkast verwijderen en de spleten tussen wand en kasten dicht maken en zoals je schrijft Menno de waterleidingen extra isoleren. Even opzoeken of ik afdekplaatjes vind in de handel.


PieteR antwoordt op 01 March 2019:

Paul, vergeet ook de truuk met de suiker niet, dat is echt goeie antivries en proeven doe je het nauwelijks.
Ik heb ook geen losse watertank meer in de disselkast, maar een vaste tank onder het bed, naast het aanrechtkastje. Op die plek laat ik een verwarmingsbuis een beetje lekken, dat scheelt daar ook wel in de kou.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker