Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blogs Tests Reviews Advies Vragen Menu

Laadvermogen

Willem Groot vraagt op 05 May 2019 om 13:08:

Graag zou ik aan de hand van een voorbeeld een antwoord op mijn vragen willen hebben.......

Ik heb begrepen dat de druk op de trekhaak extra bij het maximum laadvermogen van mijn caravan opgeteld mag worden:
Het max gewicht van mijn Hobby 460 is 1350 kg.
Mag ik nu de last op de trekhaak (zeg even 80 kg. {mijn auto, Kia Niro, mag trouwens 100kg hebben}) hier nog extra bij optellen?
Dus: mag ik nu laden tot in totaal 1430 kg?
Of heb ik dit compleet verkeerd begrepen?

Ik ben benieuwd.

Met vriendelijke groet,
Willem Groot
Dinxperlo.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Menno (Caravantrekker) antwoordt op 05 May 2019 om 13:37:

Een Niro mag 1300 kg trekken. Die 1300 kg wordt gerekend (in NL!) als het gewicht op de twee wielen, de as van de caravan. Zomaar 80 kg optellen bij het laadvermogen kan dus niet.

Jouw caravan mag op de as maximaal 1350 kg wegen (mits dit ook op het kenteken staat als maximum gewicht van de as). De kogeldruk telt niet mee, maar is wel meegenomen in het leeggewicht van de caravan zoals dat op kenteken staat. Maar omdat je de kogeldruk leeg niet weet, weet je niet wat het totaal laadvermogen is.

Maar nogmaals 1350 kg is 50 kg te veel voor je Niro.


Jan Steurrijs antwoordt op 05 May 2019 om 13:51:

@Menno

Is de kogeldruk bij leeggewicht ├╝berhaupt te achterhalen/wegen?

Ik heb wel eens vernomen dat zelfs de koelkast die in de caravan zit, in het leeggewicht niet is meegenomen. Om dan nog maar te zwijgen van een mover, accu, boiler, fietsdragers enz . De caravan helemaal leeghalen en wegen levert naar mijn idee dan nooit meer het leeggewicht van de caravan op toch?


Menno (Caravantrekker) antwoordt op 05 May 2019 om 14:06:

Uiteindelijk zeggen de gewichten op je papieren niet zo veel. Alleen door het zelf te wegen met goede apparatuur, en veel weegbruggen zijn niet zo exact, weet je precies het laadvermogen. Kogeldruk kan je zelf wel goed wegen met een personenweegschaal en een stukje hout.

In oude caravans is de koelkast niet altijd meegenomen in het leeggewicht. Tegenwoordig is het leeggewicht wel het gewicht met alle standaard uitrusting. Maar dan nog is de weging voor de typegoedkeuring vaak gedaan met een 'droog' exemplaar en mag het gewicht 5% afwijken. Als je dan een caravan zou wegen die wat vochtig is kan je zomaar veel minder laadvermogen over hebben.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

Blijf van het gas af!

De koppeling is een gevoelig onderdeel van je auto als je met een caravan gaat rijden. Door niet te veel gas te geven gaat die veel langer mee. Lees hoe je met en zonder caravan je auto langer heel houdt.

Caravanspiegels

Zijn extra caravanspiegels verplicht? Vaak wel, maar belangrijker is dat je er ook wat in ziet.

© 2004-2019 Caravantrekker