Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Lpg gasfles

Paul vraagt op 10 May 2019:

ik heb jaren een stalen gasfles gebruikt voor lpg met een overdrukventiel, een kraantje voor 80% vulling. Nu heb ik twee kleine composiet flessen gekocht van 12 liter inhoud, dus voor ongeveer 10 liter lpg. Het vullen de eerste keer stelde geen probleem, vermits bij 10 liter de pomp werd stil gezet Ik maak me wel echter zorgen in het buitenland als deze moeten bijgevuld worden, omdat ik geen kraantje meer zie voor de 80% vulgrens. Zit dat tegenwoordig ingebouwd? Of slaat de pomp bij 80% af.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 10 May 2019:

Een 'gewone' gasfles vullen bij een LPG pomp is 'not done'. Alleen speciale LPG tanks met overdruk ventiel kan/mag je bijvullen, maar is in NL is het wel verboden om zelf bij te vullen bij een gewone LPG pomp.


MarkS90 antwoordt op 10 May 2019:

Nogal illegaal allemaal. Ik stel voor om dit topic te verwijderen om ongelukken door "handige" mensen te voorkomen.


PieteR antwoordt op 11 May 2019:

Misschien is het beter om overdreven reacties te weren? Juist bij dit soort berichten is het heel goed mogelijk om met goede argumenten aan te tonen waarom iets niet kan, mag of werkt.

Het lijkt er inderdaad op, dat Paul geen LPG-flessen heeft gekocht, maar onbeveiligde gasflessen. Klopt dat, Paul?

Ik weet, dat voor caravans en campers beveiligde tanks te koop zijn, maar ik weet niet of je die in Nederland mag vullen. Maar ik weet dan weer wél, dat je daar een slangaansluiting op kan monteren, zoals je die bij auto's ziet. Die zie je dus op campers toegepast en gebruikt worden.

Ik weet niet, of die er zijn in een lichtgewicht uitvoering. Wat ik heb gezien, leek me knap zwaarmoedig en degelijk staal.


paul antwoordt op 13 May 2019:

https://www.hexagonragasco.com/

ik denk niet dat ik iets fout heb gekocht, althans toch niet volgens de fabrikant.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 13 May 2019:

Dat zijn geen dampgastanks die je zelf kan/mag vullen. Dus ben ik bang dat je toch iets gekocht hebt dat je niet zo moet gebruiken als jij zou willen.

Kijk daarvoor maar eens naar Safefill flessen die alleen met een buitenaansluiting nog gevuld mogen worden (maar ik geloof dat je er dan niet op mag koken of verwarmen).

Conclusie: ga gewoon naar een officieel gasvulstation en laat je flessen vullen ipv zelf vullen met LPG.


Jan Teepe antwoordt op 14 May 2019:

Het vreemde in Nederland is, dat als ik met mijn originele LPG gasfles, met originele Nederlandse LPG aansluiting, EU gekeurd, bij een LPG tankstation aankom, dan raakt men in paniek, kan niet, mag niet. Laat ik deze LPG gasfles in de disselbak staan, doe ik er een buitenaansluiting op en ga dan LPG tanken, is er geen haan die er naar kraait. Typisch Nederlands. LPG tanken in België, gasfles in de disselbak, rechtstreeks op de gasfles aansluiting tanken, geen probleem. In Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje geen probleem.


paul antwoordt op 14 May 2019:

beste jan teepe, je hebt waarschijnlijk gelijk. Maar ik heb nog altijd geen antwoord gekregen op mijn vraag. Een buitenaansluiting OK, maar er zit geen kraantje meer op zoals vroeger die aangeeft dat de 80% vulgrens is bereikt. Ook bij een buitenaansluiting is dat niet het geval. Hoe weet je dat de fles voor 80% is gevuld? Slaat de pomp af of is er een systeem in verwerkt dat verder vullen niet toelaat.
Menno, op LPG koken en verwarmen kan zonder enig probleem. Wel wordt aangeraden een gasfilter te plaatsen. En markS90 ik ben geen uil, wel een gepensioneerd brandweerofficier. Dus ik weet best met wat ik bezig ben, vandaar mijn vraag die ik stelde in verband met de veiligheid. Niet meer, niet minder. En indien er geen ingebouwd systeem zit tegen over vullen, gebruik ik ze gewoon niet.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 14 May 2019:

Paul,
ik heb de wetgeving niet bedacht, maar vullen als je gaat koken/verwarmen mag niet (maar kan heel goed!). In een auto (camper) moet je er iets anders mee gaan doen. En dan maakt het ook nog uit of de camper zwaarder dan 3500 kg is of niet. Hoe het exact zit (ook voor caravans) weet ik niet uit mijn hoofd, en menig pomphouder ook niet

Maar we zijn het er over eens dat de fles wel een 80% vulbegrenzer moet hebben wil je het veilig houden. Dat heeft de Safefill composiet fles wel maar die van Hexagon volgens mij niet.


TheoV antwoordt op 14 May 2019:

Ik gebruik al vele jaren alu dampgastanks. Ze hebben ook geen kraantje. Er zit een automatische afsluiter op het vulventiel. https://www.gaswinkel.com/catalogus/lpg_gasdamp_tanks onderaan een doorsnede van het systeem. Je zal dus moeten nagaan dat de genoemde flessen dit ook hebben. Ik heb in alle geval geen verwijzing er naartoe gevonden.

Ik laat wel vullen met zuiver propaan. Geen LPG omdat dit een variabel mengsel is. De kooktemperatuur van butaan ligt bij 0,5°C en bij propaan -42°C. Bij lage temperatuur ga je het propaan opgebruiken en rest je een goed gevulde butaan fles die niet meer wil branden.


Frans antwoordt op 14 May 2019:

De oorspronkelijk vraag lezend heb ik het gevoel dat die vooral betrekking heeft op het vullen van een standaard composiet tank in het buitenland, ongeacht de gassoort. Te allen tijde kan de hoeveelheid gecontroleerd worden door middel van wegen. Je hebt dus geen 80% kraantje nodig of een vulbegrenzer. De tank kan dus bij een vulstation op dezelfde manier gevuld worden als een stalen tank. Een geschikt vulstation vinden kan wel een uitdaging zijn.

Op de website van hexagonragasco lees ik dat de tanks transparant zijn, zodat de inhoud geobserveerd kan worden. Hier lijkt het dus mogelijk om de inhoud globaal .op hoeveelheid te controleren. Dit is natuurlijk onvoldoende om als stopteken bij het vullen te worden gebruikt.

De losse stalen of aluminium gasflessen met ingebouwde 80% vulbegrenzer zijn geschikt om zelf veilig te vullen aan de pomp, met of zonder buiten-vul set. Dat het tankstations verboden is om daarvoor lpg te leveren is iets typisch Nederlands maar in de praktijk wordt het hier toegelaten of niet gecontroleerd. Wil je de pomphouder niet compromitteren, is het even gemakkelijk om lpg in het buitenland aan de pomp te tanken tegen de tijd dat de gasvoorraad op is.


dabbertje antwoordt op 16 May 2019:

Wij hebben een paar jaar geleden ook zo'n gasfles gekocht, heeft alleen een blauw omhulsel. Deze is bedoeld om bij een gasvulstation te laten vullen.
Eigenlijk ziet deze fles er hetzelfde uit als een lichtgewicht BP fles, die je niet mag vullen maar alleen omruilen. Het voordeel van de door ons gekochte fles en ook die Paul is dat je altijd mag laten vullen en niet hoeft te wachten tot de fles leeg is om voor omruilen.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat altijd op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker