Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Vraag voor een electronica man, omvormer probleem

AdM. vraagt op 26 May 2019:

we staan nu voor de komende 4 weken op een camping en tot gisteren had ik in de voortent licht, nu werkt het niet meer en heb ik vandaag de bedrading nagelopen terug tot de omvormer en nergens iets geks tegen gekomen, ook de zekering is niet stuk daarom heb ik een vaste 12v voeding opgezocht en de kabelschoen van de omvormer afgehaald, als ik nu de vaste voeding op de kabelschoen zet werkt de schakelaar en de voortent lamp wel dus in het circuit wat door de caravan loopt kan het probleem niet zitten. Nu heb ik een pen vrij op de omvormer welke 20A is gezekerd en de pen waarop de voortent lamp zat was 5A gezekerd.
Als ik de kabelschoen op deze 20A aansluit werkt hij perfect.

Nu is mijn vraag kan ik deze 20A pen veilig gebruiken als ik hier een zwevende 5A zekering op aanbreng en dan vervolgens de kabelschoen van de lamp hierop aansluit, om de komende 4 weekend mee door te komen.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Sjef Bertens antwoordt op 26 May 2019:

Geen enkel probleem, rustig doen.


Hafar antwoordt op 26 May 2019:

Beste AdM.

Als je de 20A zekering vervangt door de 5A zekering maak je het jezelf een stuk makkelijker. De zweefzekering is dan overbodig

Met vriendelijke groet,

Hafar


AdM. antwoordt op 26 May 2019:

Beste Hafar dat gaat niet de 20A zekert 3 pennen waarvan er een leeg is deze wil ik dus gebruiken en hiervoor tijdelijk een zweefzekering tussen zetten.


Adm antwoordt op 26 May 2019:

Wel heb ik een aanvullende vraag,
de caravan is pas een half jaar oud is het dan mogelijk dat de omvormer zomaar ineens op een pen geen stroom meer doorgeeft of is er iets anders mis wat ik over het hoofd zie ????? Kijk de afspraak met de dealer is al gemaakt maar we staan nu op de camping voor 4 weken en die wil ik graag met wat hulp afmaken.


Hafar antwoordt op 26 May 2019:

In dat geval gewoon aansluiten zonder de extra zekering. Als de totale stroom van de pennen de 20A maar niet overschrijd is er niets aan de hand. Die andere pennen voer je ook niet uit met een extra zekering dus waarom deze wel ? Bij evt. kortsluiting gaat de 20A zekering er toch wel uit.
Vraag 2: zou een slechte soldeerverbinding kunnen zijn. Kan je de betreffende pen een beetje bewegen?

Met vriendelijke groet,

Hafar


Hafar antwoordt op 26 May 2019:

Overschrijd moet zijn: overschrijdt.

Hafar


pierre antwoordt op 28 May 2019:

Merk en type vermelden van de omvormer zou kunnen helpen ,vooral als het een gangbaar type is . Helaas is het zo dat omvormers geen eeuwig leven hebben , het omvormen gaat samen met veel warmte en slijtage . Hele dure vervang je niet zo maar ,die van 3 tientjes zijn zo uitgewisseld omdat repareren niet loont...
Dus type vermelden en dan is er wel een bolleboos op dat gebied die kan adviseren.


AdM. antwoordt op 28 May 2019:

Beste,.........
hij (de caravan)is pas een half jaar oud dus zit er nog garantie op dat is ook niet het probleem maar ik sta net 2 dagen op de camping voor de komende 4 weken en wil niet alles afbreken dus zoek ik even een tussen oplossing om toch s,avonds laat wat licht in de voortent te hebben. Vandaar mijn vraag helemaal bovenaan.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 28 May 2019:

Dan zou ik je dealer maar bellen en in overleg met hem een aansluiting/oplossing zoeken.


Sjef Bertens antwoordt op 28 May 2019:

Beste AdM,

Ik heb al direct na de vraagstelling aangegeven dat de door jouwzelf gevonden tijdelijke oplossing om de 20 amp aansluiting te gebruiken met een zweefzekering van 5 amp een prima oplossing geeft zonder enig gevaar voor wat dan ook.

Om op afstand allerlei gissingen te doen van mogelijke oorzaken heeft niet veel zin, mogelijk is het een kleinigheid maar daar heb je nu niets aan, de dealer kan op afstand ook niet veel meer doen.

Jouw oplossing loopt geen enkel gevaar !


pierre antwoordt op 28 May 2019:

Inderdaad , je voortent licht zal geen 20 ampère vragen , dus aansluiten op de vrije pin zelfs zonder de extra 5 amp zekering zal geen probleem zijn . Dubbel zekeren heeft nooit enig nut ....experimenteren met apparaten binnen de garantie trouwens ook niet.


Mark antwoordt op 29 May 2019:

Ik zou wel degelijk een extra zekering plaatsen!
Bij normaal functioneren zal de lamp dat inderdaad nooit vragen maar als er wat aan mankeert kan er dan dus tot 20A stroom gaan vloeien waar de bedrading van de voortentlamp zeker niet voor zal zijn uitgelegd met als gevolg een mooie verwarmingsdraad welke in het ergste geval brand veroorzaakt.

Groet Mark


pierre antwoordt op 29 May 2019:

Als de vraag weg valt (de lamp is stuk) dan vloeit er niks meer , tenminste in het simpele ac/dc geval. Maar ja de vraag steller geeft ook heel weinig info,op afstand is het bijna onmogelijk om een zinnig advies te geven.Is het halogeen verlichting of led of....?Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker