Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Waterpomp

Nico de Weger vraagt op 01 June 2019:

Hallo,
Ik heb sinds kort een gebruikte Elldis caravan gekocht. Bij het openen van de waterkraan is er een luid kloppend geluid te horen en komt er geen water uit de kraan. Soms houdt het kloppende geluid na enige tijd op en komt de water toevoer opgang. Heeft iemand enig idee wat de oorzaak hier van kan zijn.
Groet, Nico de Weger

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 01 June 2019:

Engelse caravans hebben geen dompelpomp maar een drukpomp buiten de tank. Die gaat aan als de druk in de tank afneemt door dat je de kraan open zet.


Sjef Bertens antwoordt op 01 June 2019:

Heb je hier iets aan ?

Als de pomp veel lawaai maakt maar geen water geeft ( meestal na het hervullen van de watertank) probeert de pomp het systeem op druk te brengen maar door de aanwezige lucht in de slang lukt het niet om de terugslagklep te openen. Ga als volgt te werk, ontkoppel de pomp uit de aansluiting, zorg dat de pomp juist in de watertank hangt en sluit de pomp opnieuw aan.
De juiste volgorde van het vullen van de tank is:
1. Ontkoppeldepompvandeaansluitingopdecaravan.
2. Vultetank
3. Hangeerstdepompindetank
4. Sluitdepompaanopdebuitenaansluitingvandecaravan.
De drie gouden regels.
1. Laatdepompnooitzonderwaterdraaien.
2. Laatdepompnooitlangerdan15minutencontinue
draaien.
3. Depompmoeteerstlosgehaaldwordenvoordatu
de pomp in de hervulde tank doet.

Afkomstig uit de gebruiksaanwijzing van Eldis.


Hafar antwoordt op 01 June 2019:

Spatiebalk defect Sjef?

Met vriendelijke groet,

Hafar.


Pieter29 antwoordt op 01 June 2019:

Bij mijn Swift werkt het zo: buiten staat een schoonwatertank van 50 liter. Daarin hangt een zuigslang met filter. In de caravan staat een drukwaterpomp (1,5 bar) die zelfaanzuigend is en water uit de tank buiten zuigt. Hij mag rustig even droog draaien. Dat is zelfs niet te vermijden na een winterstop. Als je de pomp aanzet met de hoofdschakelaar op een paneeltje bij de deur gaat hij draaien en draait net zo lang totdat hij 1,5 bar in de persleidingen naar de kranen heeft. Met een beetje ontluchten via de kranen (ook de warmwaterkraan om de boiler te vullen) zal de pomp bij 1,5 bar stoppen, de drukschakelaar zit in de pomp aan perszijde. Het zijn geweldige lawaaimakers. Om dat te verminderen kun je van alles bedenken, harde leidingen door flexibele vervangen. De pomp in betere rubbers ophangen. Een isolatiekastje er om heen bouwen. Ik heb het allemaal. In mijn geval: goed ontluchten en het pomplawaai accepteren. Misschien niet de oplossing voor u, maar wel de ervaring van mij. Succes.


JanS antwoordt op 02 June 2019:

Klopt, de Elddis heeft een drukpomp. Ik had zo'n liggende watertank met weinig hoogte, gaf vaak problemen met ontluchten. Pomp loskoppelen, een paar keer aan uiten dan kwam er water. Heb nu zo'n aquaroll tank van 40 liter. Werkt bij mij een stuk beter nu.

Jan


Nico de Weger antwoordt op 02 June 2019:

Bedankt voor jullie reactie. Het is inderdaad dat er dan lucht in de leidingen zit. Na enige tijd geeft hij dan inderdaad water. Wat een lawaai op een camping, want na enige tijd de kranen niet gebruikt te hebben begint het lawaai weer van voor af aan. Zou dit enigszins op te lossen zijn door een nieuwe pomp te kopen?
Groet Nico.


Pieter29 antwoordt op 02 June 2019:

Als het zo'n zelfde pomp is als ik heb, ik meen een surflow, helpt een nieuwe waarschijnlijk niet. Ik ben aan mijn derde bezig, een defect, maar de andere vanwege lawaai. Het is het ontwerp dat maakt dat ze zeer rumoerig zijn. Het zijn zelf aanzuigende verdringerpompen en daar hoort lawaai bij. Ze zijn ook niet goedkoop. Waar je met een dompelpompje met wellicht 10 euro klaar bent zal het bij deze niet meevallen onder de 100 euro er een aan te schaffen. Als het dit probleem zou oplossen is het de moeite waard, maar helaas. Ik heb die ervaring niet!


Pieter29 antwoordt op 02 June 2019:

correctie: geen surflow maar een flowjet pomp


Hafar antwoordt op 02 June 2019:

Ik heb ooit een Hylander gehad met zo'n druksysteem maar daarvan ging af en toe de pomp draaien zonder dat er water gevraagd werd om de druk weer op peil te brengen. (Overigens zonder lawaai, al was hij wel hoorbaar net als iedere pomp).
Als de kraan opengedraaid werd was er meteen water.
Ik denk eerder dat het terugloopventiel niet goed werkt waardoor he water weer uit de slangen loopt en er lucht in komt.

Met vriendelijke groet,

Hafar


pierre antwoordt op 02 June 2019:

Kalk in het systeem en corrosie aan de stekkers .WD 40 en azijn doet wonderen, niet samen maar ieder op de juiste plaats.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker