Caravantrekker.nl

12 volt verlichting etc werkt niet zonder 220V aansluiting

Titus vraagt op 26 juni 2019:

Wat kan ik doen om er voor te zorgen dat verlichting en toilet en waterpompje functioneren zonder dat er 220 aansluiting aanwezig is want dan functioneert wel alles. Ik heb een homecar racer 45 space onlangs gekocht en tijdens het reizen is dit wel een erfenis. De caravan heeft een RK mover.

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Ton Groenendijk antwoordt op 26 juni 2019:

Wellicht bent u slachtoffer van de misvatting, die menig caravandealer er op na houdt: nl. dat je altijd en overal aan stroompaal staat. En dat die stroompaal het ook altijd doet. Die sluiten dan keurig de mover met accu aan en laten het 12 v boordnet, dat redelijk eenvoudig op de accu is aan te sluiten, buiten beschouwing.
Er zijn diverse manieen om dat op te lossen. In mijn vorige caravan (een Home Car) zat een automaat, die vanzelf omschakelde bij uitval van 220 v. naar de accu en alles liep dan op 12 volt. (wel de koelkast op gas zetten, anders heb je er maar kort plezier van)
Nu heb ik er een waarbij je een knopje moet omzetten. minder handig maar er is mee te leven.
De mogelijkheden zijn er dus wel, afhankelijk van de inrichting van het boordnet is er altijd wel een oplossing.


Hafar antwoordt op 26 juni 2019:

Tik in de zoekbalk " 12 volt " en je bent een dag onder de pannen met lezen.

Met vriendelijke groet,

Hafar


Jan@ antwoordt op 26 juni 2019:

Bij mijn caravan werkt dat allemaal, behalve de koelkast, wanneer aangekoppeld aan de auto. Dus voor op de camping zou je een apart snoer kunnen maken, tussen de auto en de caravan, waarop je de benodigde polen aansluit. Als je niet de hele nacht alles laat aanstaan dan trekt de auto accu dat wel een paar nachtjes. (startkabels meenemen 😉 Een caravanaccu kan ook natuurlijk.


aad antwoordt op 26 juni 2019:

Met een jonge auto (lees elektronica ) zou ik je advies niet opvolgen Jan@ . Je weet niet wat voor een schade je kunt aanrichten door zo maar het elektrisch systeem te belasten van de auto . Soms kun je zelfs niet meer zo maar bij de plus en de min pool van de autoaccu komen .
12 volt in de caravan moet bij stilstand toch liefst vanuit de caravan zelf komen ,middels omvormer of accu.


Sjef Bertens antwoordt op 26 juni 2019:

Beste Titus,

Uit jouw vraagstelling is niet duidelijk op te maken of je de gewenste spanning mist bij aangekoppelde auto of niet aangekoppeld.

In aangekoppelde toestand en de juiste aansluiting van de stekker moet je op de genoemde plaatsen spanning hebben. (Niet op ijskast )

In ontkoppelde toestand is dat bij veel caravans niet het geval.
Mogelijk kan de caravan accu zo geschakeld worden dat Je in die situatie wel spanning hebt op genoemde plaatsen.
Belangrijk is wel dat, zoals al werd aangegeven de ijskast niet te lang gebruikt kan worden, dus overschakelen op gas.

Dus doe het zelven of caravandealer Titus.


Titus antwoordt op 27 juni 2019:

Dank allen voor jullie reactie. Mijn auto heeft nog een 7 polige stekker en home Car heeft 13 polig dus staat op verlanglijstje om dat aan te passen. Dan hoop ik dat alles wel functioneert bij aansluiting op de auto. Anders wordt het daarna jou oplossing zoeken Ton.
Nogmaals dank. Ik kan voorlopig verder.


TheoV antwoordt op 28 juni 2019:

Eerst en je auto aanpassen van ouderwets 7-polig naar 13, wat toch ook al >30 jaar in gebruik is.

Voor 13-polig zijn er ook 'vrouwtjes' te koop om aan een draad te zetten. https://www.erich-jaeger.de/produktgruppe/kupplungsdose/13p-12v-kupplungsdose-iso-11446-301155 Sluit daarvan pen 9 (permanente plus) en pen 13 (permanente massa) aan met draad van 2,5mm² op je mover batterij. Maak dit zo dat de kabel gewoon in de disselbak ligt en indien nodig kan aangesloten worden aan de standaard stekker. Zekering 15 of 20A niet vergeten in de + zo kort als mogelijk bij de batterij. Je koelkast zal dan sowieso niet kunnen werken terwijl waterpomp en verlichting het wel gaan doen.


Reageren kan niet meer!

Terug naar het overzicht van vragen

Trekadvies

Selecteer een auto voor een trekkrachtberekening.

Optioneel

Informatie

Veel antwoorden op vragen zijn te vinden via het informatie overzicht.

Onderwerpen

Genuanceerd advies

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde Trekrapport een E-book is met zo'n 30 pagina's vol met informatie.

Donatie

Onafhankelijke informatie op internet kan niet gratis zijn!

Caravan (te?) zwaar

Bij het uitzoeken van een nieuwe caravan kijken we natuurlijk naar het gewicht. Maar als we dan echt gaan rekenen doen we dat toch vooral met centen in plaats van met kilo’s.

 

Adviesrapport

Download het unieke 30 pagina's tellende rapport met een grondige analyse van de prestaties van je auto met caravan.

Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

©2024 Caravantrekker