Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Blog Tests Reviews Advies Vragen Menu

Koop je in Duitsland een caravan voor de bruto of netto prijs?

Hans vraagt op 20 July 2019 om 21:24:

Caravans in Duitsland staan met een netto en bruto prijs op internet. Welke van deze twee prijzen betaal je voor een caravan in Duitsland? Indien je de netto prijs betaald, dien je dan nog BTW te betalen bij importeren?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

JdHamer antwoordt op 21 July 2019 om 13:53:

Bij particuliere aankopen moet altijd BTW worden betaald. Je moet hier dus uitgaan van een bruto prijs. Of het nog mogelijk is om als particulier een aankoop te doen die als EXPORT wordt aangemerkt weet ik niet zeker. In dat geval betaal je de prijs excl. MwSt en betaal je de BTW in het land van invoer. In die gevallen zal een Duitse handelaar vaak de MwSt als borg vragen. Pas nadat je kunt aantonen dat de invoer is voltooid, alle papier in orde zijn en de BTW is betaald, zal hij de borg terugstorten. Zolang dat niet is gebeurd, is de handelaar verantwoordelijk voor de belasting afdracht.

In NL is het verboden om achter een NL auto een caravan met Duits kenteken te vervoeren. Dit omdat verzekeringstechnisch zaken in beide landen anders geregeld zijn. Je zal in Duitsland dus een tijdelijk export kenteken moeten aanvragen.

Bij de RDW in NL vraag je dan een 1 dags kenteken aan voor de dag waarop je een afspraak hebt voor de keuring. Op die dag haal je de caravan op in Duitsland, aan de grens verwissel je het kenteken naar de 1 dags NL plaat en rijdt naar de keuring.

Normaal gezien krijg je dan binnen 10 dagen alle documenten toegestuurd en kan je bij een kentekenplaat dealer de juiste kentekens laten maken. Voorwaarde is dan wel dat de RDW ook groen licht van de Belastingdienst heeft gekregen t.a.v. de transactie. Heb je het niet goed geregeld, dan bestaat er dus een kans dat je een naheffing van de Belastingdienst ontvangt waaraan je eerst moet voldoen voordat de RDW een kenteken uitgeeft.

Goed laten voorlichten is dus wel raadzaam!


Herald antwoordt op 21 July 2019 om 21:35:

Sorry mijnheer Hamer je verhaal klopt van geen enkele kant. Gewoon op het net even zoeken en klaar.


JdHamer antwoordt op 21 July 2019 om 23:20:

@Herald
??? Je moet geen BTW betalen bij import dan??? Dat was mij niet bekend. Een kennis van me heeft dit al eens aan de hand gehad en destijds moeten regelen zoals ik het beschrijf. Is wel al enkele jaren geleden maar hij moest wel gewoon BTW betalen. Het zal verandert zijn dan. Wel heel interessant dan om zo een caravan te kopen... Zal er bij m'n volgende aankoop dan ook maar over nadenken. Dank voor de tip.Reageer

Naam:

Email:

Reageer wel met een zinvolle en inhoudelijke bijdrage!Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken (met een B-rijbewijs).

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Laatste Blogs

Nieuwe caravans....

De modellen voor 2020 zijn gepresenteerd op de caravan-salon in Düsseldorf. Revolutionair nieuws is er niet maar het blijft leuk om op een beurs weg te dromen bij mooie nieuwe kampeerspullen voor de komende vakantie.

Trekkrachtrapport

Het oordeel over een combinatie in één conclusie samenvatten is lastig. Het vraagt een veel genuanceerder advies. Vandaar dat het vernieuwde trekkrachtrapport uit zo'n 30 pagina's met informatie bestaat.

Parkeren

Stoppen langs de (snel)weg kan een probleem zijn. Veel grote plaatsen worden bezet door vrachtwagens die hun verplichte rust nemen. Waar kunnen wij dan nog pauzeren?

© 2004-2020 Caravantrekker