Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Ervaringen met een powerxtreme accu

Paul vraagt op 24 July 2019:

heeft er iemand ervaringen met een powerxtreme accuvoor de mover
het ding weegt echt niks.
ben van plan er een aanteschaffen

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Jasper antwoordt op 25 July 2019:

Sinds 3 jaar hebben we de X20 met 20 Ah. En Powermover Classic.
Was, als ik me goed herinner de beste uit de test. En hij bevalt goed.
Sinds vorig jaar is ie ook als boordaccu werkzaam.
Maar met het CERS systeem van de KIP was het toch even oppassen toen we 's avonds alle lampen aan hadden en de volgende morgen niet weg konden. Accu leeg!
De oorzaak leek te zijn dat het lampje van de cers uit was; dat hoor je met de hand aan te zetten, maar als de spanning op de camping even uit gaat gaat het lampje niet uit zichzelf weer aan.
Ik heb dus nu de koppeling met het boordnet voorzien van een schakelaar en dat werkt. Het lag dus niet aan de accu, want die kun je helemaal leeg trekken en weer opladen.
Verder geen problemen gehad en zeer tevreden.
Kies wat je wilt de X10, X20 of X30.


Mark antwoordt op 25 July 2019:

Sinds vorig jaar een X10 icm een Reich mover. De caravan weegt ongeveer 1000 kg. 2x de mover normaal gebruiken is geen enkel probleem, dan is er nog een 70% capaciteit over. Over de levensduur kan ik nog niets zeggen.
Ik kan via een app de accustatus monitoren.
Tot op heden ben ik zeer tevreden over deze accu, het is wel bijzonder dat zo'n kleine lichte accu zoveel vermogen heeft..


Leo antwoordt op 26 July 2019:

Al bijna 3 jaar de Xtreme X30 in gebruik. Inderdaad zeer licht van gewicht en zet onze caravan van 1300 kg zonder problemen op zijn plek. In het natte gras omhoog moveren gaat prima. De accu gaat gewoon mee de stalling in en wanneer ik de caravan ga halen heb ik ruim voldoende power over om de caravan bij mij op de oprit te zetten. Deze accu hoeft dus in de winter niet aan de druppel later. Succes met je beslissing.


Jan@ antwoordt op 26 July 2019:

Enige nadeel: duur!


TheoV antwoordt op 28 July 2019:

Besef wel dat dit een Lithium (Polymeer) batterij is en daardoor brandbaar.

Volledig ontladen is niet gezond. Je verkort er de levensduur mee. https://wetenschap.infonu.nl/techniek/171983-misverstanden-opladen-en-ontladen-van-een-accu.html

Dat je caravan ook nog rijdt in het natte gras heeft niks te maken met je batterij maar alles met je moover. Noch je caravan, noch je moover weten welke batterij er aan hangt. Zo lang deze voldoende spanning heeft en de gevraagde stroom kan leveren is de moover gelukkig en zal deze zijn werk doen.

Nog wat leesvoer:
De professionele Li-ion (Lithium-ion) accu heeft geen geheugeneffect. Ze wegen weinig, hebben relatief veel capaciteit en zijn minder gevoelig voor temperatuurswisselingen. Nadeel is de hoge prijs. Een variatie hierop is de Lipo (Lithium Polymeer) accu met een laag gewicht en de grotere capaciteit van de cellen. Door serieel en/of parallel schakelen is het mogelijk een accupack te maken dat geschikt is voor diverse toepassingen, zoals voor elektrische fietsen. Nadeel is dat Lipo-cellen zeer kritisch zijn bij laden en ontladen. Een volle Lipo-cel heeft een spanning van 4.2 Volt. Die mag nooit hoger dan 4.2 V, maar ook nooit lager dan 2.5V worden. Anders kunnen de cellen beschadigd raken of zelfs spontaan in brand vliegen. Overigens zijn alle accu’s gevoelig voor lagere temperaturen. Ze leveren dan minder lang voldoende stroom. (https://cleantotaal.nl/artikelen/loodaccu-versus-li-ionaccu/)


bart antwoordt op 28 July 2019:

De PowerXtreme accu is van het LifePo type. Dat is een veel veiliger type dan de LiPo. Niet te vergelijken.


Mark antwoordt op 28 July 2019:

Het volledig ontladen van een accu verkort altijd de levensduur van een accu, ongeacht het type.


TheoS antwoordt op 28 July 2019:

@bart,
Kun je eens uitleggen wat een LifePo-accu is.


Hafar antwoordt op 28 July 2019:

Maar een liFepo4 accu (Powerextreme) kan niet volledig ontladen worden door de ingebouwde elektronica.

Met vriendelijke groet,

Hafar


bart antwoordt op 29 July 2019:

Een LifePo accu, waar alles over te lezen valt op wikipedia en vele andere sites, is anders opgebouwd dan een LiPo. Ook is de chemie anders. Daardoor zijn ze per definitie veel veiliger, want raken niet zo gauw oververhit. Gebleken is dat deze, zwaardere, accu's veel minder snel vanzelf ontladen dan LiPo en LiIon en ze bovendien over een goed batterij management systeem beschikken, waardoor beschadigen worden voorkomen. Ze gaan bovendien langer mee dan Lood, LiPo en LiIon en daardoor uiteindelijk gerekend over hun levensduur, niet duurder dan loodaccu's, maar wel veel lichter en gemakkelijker in gebruik.


Jasper antwoordt op 29 July 2019:

Jan beweert nu wel dat die accu's duur(!) zijn, maar dat valt wel mee. De testwinnaar KCK 2016 kostte pas nog €195 meer dan een standaardaccu bij een moverpakket. En ik betaalde 3 jaar geleden nog geen €1500 daarvoor. Dus duur? Mwaah.
Je betaalt natuurlijk wel wat voor het comfort dat je koopt.
En wat Bart beweert dat ie uiteindelijk niet duurder is dan een loodaccu is misschien niet helemaal waar, maar wel in hoofdzaak.


bart antwoordt op 30 July 2019:

Overigens is het onjuist dat de LifePo4 accu geheel kan worden leeggetrokken. Dat wordt nl. voorkomen door het batterij management systeem. Daardoor is de feitelijke capaciteit iets onder de 20 ah. De X20 is te verkrijgen voor 390 euro. Maar hij gaat 3x zolang mee als de standaardaccu van 55ah van 175 euro, die maar half mag worden ontladen. Zeker wat voordeliger, mar veel gemakkelijker dus. Hierbij is even buiten beschouwing gelaten het aantal loodaccu's dat tussendoor door vergeten tijdig op te laden of toch te diep ontladen, zijn uitgevallen. Komt nogal eens voor.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker