Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Plugin/electrische auto laden op camping

Jan@ vraagt op 06 August 2019:

Misschien is dit al eens aan de orde geweest maar kon het niet zo snel vinden in het enorme aantal(outlander) posts:
Kan je je Plugin of electrische auto gewoon aan je ""campingpaal"" aan sluiten of zet je dan de halve camping zonder stroom?

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Caravantrekker (Menno) antwoordt op 06 August 2019:

Dat hangt van de camping af. Als de camping 16amp per plaats kan leveren dan lukt dat wel (langzaam) en is het te vergelijkbaar met thuis laden via een normaal netsnoer. Je moet dan niet koffie gaan zetten in de caravan

De infrastructuur op een camping is nog niet geschikt voor laden op grotere schaal. Daar zal de komende tijd aan gewerkt moeten worden (maar is wel een kip/ei probleem).


Debouncer antwoordt op 06 August 2019:

Ik vind een goede infrastructuur voor wifi vele malen belangrijker. Heb het dit jaar gezien Tesla uit Oostenrijk in Porec. Op de camping laden aan een vrij contact op de paal (lekker gratis want je kan vrij insteken).Opgeladen heeft zo'n ding zo'n krachtig inductieveld dat mijn alarm spontaan afging. Voorlopig maar even wegblijven die auto's.


@Eric antwoordt op 06 August 2019:

Vorige werk stond naast ons een Opel Ampera-e.
Indien niet in gebruik werd hij opgeladen via de campingpaal.
Geen idee hoeveel ampère dat trekt.

Nu nog even wachten op de eerste camping die mijn auto gratis voltankt met benzine bij aankomst.
Die campings kunnen toch niet achterblijven zou je zeggen?


TheoV antwoordt op 06 August 2019:

@Eric: dat verhaal van gratis laden gaat niet lang duren.

Ik weet het niet 100% zeker maar ik geloof dat je op camping Grubhof in Lofer aan de nieuwe sanitairblok 2 stopcontacten zijn voor het laden van een elektrische wagen.


@Eric antwoordt op 06 August 2019:

De oplossing daarvoor is simpel maar vraagt wel een investering van de caravanbaas.
Afrekenen per kWh, zijn we gelijk van dat gezeur over airco gebruik af.
Waarschijnlijk staan ze dan niet meer de hele dag te draaien maar alleen indien noodzakelijk.

Gewoon aftikken wat je verbruikt, doe je thuis toch ook.Frans antwoordt op 06 August 2019:

@Eric, gewoon aftikken wat je verbruikt wil die campingbaas helemaal niet, laat staan dat hij er een investering voor doet. Elektra is voor veel campings een extra inkomstenbron.
Als je op een camping overnacht en je gebruikt 12 uur lang 0.5A voor je koelkast en 1,15A voor warm water (in de praktijk schakelen beide uit via een thermostaat). Dan is dat 4,7kWh verbruik waar je thuis €1,- voor betaalt. Op een camping wordt er schaamteloos €5,- voor gevraagd en betaald, waarbij de inkoopprijs waarschijnlijk maar de helft is van die voor een particulier. Kassa voor de camping. Op wintercampings wordt gerust €0,70 voor een kWh gevraagd in geval van een telwerk. Ook auto opladen is bepaald niet voor niks, gewoon een totaal verkeerde voorstelling van zaken.

Om op de vraag terug te komen: er zijn instelbare laadkabels die de stroom begrenzen tot 4, 6, 8, 10, 13 of 16A. Wat prima werkt is de caravan via een caravan-stroombegrenzer op de paal aansluiten en die instellen op de aansluitwaarde van de campingpaal, bijvoorbeeld 10A. Je stelt de laadkabel met Schuko stekker in op bijvoorbeeld 4A of 6A en steekt die in een buitenstopcontact van je caravan. Voor overige verbruikers heb je dan ruim voldoende beschikbaar en als je over de 10A heen gaat zorgt de stroombegrenzer van de caravan dat de paalzekering in takt blijft.
Een plug-in Volvo Twin Engine staat met 4A weliswaar 8 uur te laden maar dat deert niemand. Alleen met de laadtijden rekening houden met geruis van de aircokoeling van de batterijen, dus niet 's nachts laden als je vlak bij de buren staat geparkeerd. Een volledig elektrische auto opladen is een ander verhaal, want dan ben je afhankelijk van een grote laadstroom om de volgende dag ergens een snellader te kunnen bereiken.@Eric antwoordt op 06 August 2019:

Oh, gelukkig.

Dan zitten die campingbazen er ook niet mee dat er steeds meer elektrische tankbeurten plaats gaan vinden, ze verdienen er toch al genoeg aan?
De tarieven voor een stroomaansluiting hoeven dan niet omhoog voor de elektrische autoloze kampeerders?


gea antwoordt op 07 August 2019:

@Eric, Toch fijn dat je even de airco er bij haalt, Tot tegenwoordig en jij misschien ook wel met de meest dure [lees energie vreters] koffie machines op de camping staat hoor ik niemand over. Vroeger ging dit ook met een brandertje.


TheoV antwoordt op 07 August 2019:

Of de camping echt winst maakt op de elektrische aansluiting durf ik niet te stellen. Hoe groot is het vast recht dat ze gans het jaar door dienen af te tikken? Al eens aan gedacht welk vermogen ze nodig hebben? De installatie aanleggen en veilig houden. Met een 2x2,5mm² + aarding kabeltje kom je er niet. Een normaal verbruik is ongeveer 5kWh/dag voor een koelkast en een koffiezet apparaat, TV, laptop, laden van fototoestel en Mio cyclo. Ons koffiezet apparaat staat ook maar een klein halfuurtje per dag aan of 0,5kWh.

De huidige camping rekent buiten het hoogseizoen af per kWh, in het hoogseizoen in de plaats begrepen. De infrastructuur is dus wel aanwezig om op afstand stopcontacten aan/uit te zetten en het verbruik te controleren.

Je koelkast op gas zetten of betalen kWh is ongeveer gelijk. Ik heb het ook enkele jaren gedaan op een camping waar je de hoofdprijs betaalde (70 cent in de zomer). Kom je weer met 1 volle gasfles van 11kg niet toe. Heb je geen 2de fles bij, betaal je ook voor het gas de hoofdprijs.

Blijft het feit dat geen enkele campingbaas mijn auto gaat voltanken met brandstof. Moeten wij het dan normaal vinden dat dit wel gebeurd met een elektrische wagen?


Quirien antwoordt op 08 August 2019:

Er wordt schijnbaar toch wel op de nieuwe ontwikkeling ingespeeld door campingeigenaren die verder inspelen op de laadpaal.
Op zoek naar campings voor dit jaar kwam ik soms al in de prijslijst het volgende tegen:
Opladen electrische/Hybriden auto; Prijs volgens meter.

Maar zo wordt ook al geïnvesteerd op kleine zonnepanelen veldjes bij de camping voor de opwekking van energie gebruik voor de camping.
Hier zal toch enige (winst) doorberekening t.a.v. de investering door de eigenaar meespelen.


Frans antwoordt op 08 August 2019:

In Nederland is binnen de horeca- en recreatiebranche het beschikbaar hebben van laadmogelijkheden voor fietsen en auto’s al jaren onderwerp van beleid. De elektratarieven zullen ongetwijfeld voorlopig uiteen lopen, zoals dat bij alle publieke laadpalen het geval is. Dit laat onverlet dat kampeerders die een stroomaansluiting bij hun staplaats ‘kopen’ vrij zijn om die stroom te gebruiken voor willekeurige elektrische apparaten, inclusief acculaden (fiets/auto).

Als de tarieven te ver stijgen zullen meer mensen gaan bedanken en dat doet zeer. Je moet nu maar eens vragen om een plaats zonder stroom, wanneer forfaitaire bedragen worden gevraagd en het tarief te hoog is. Je moet dan echt aandringen, want het betekent mislopen van inkomsten.

Als een campingbaas 7 Euro kon vangen voor een liter benzine zou hij mijn auto best willen voltanken


Jan@ antwoordt op 08 August 2019:

Ik weet niet of ik mijn eerste (halve) electrieke auto zelf nog ga mee maken maar de ontwikkelingen gaan behoorlijk snel: prijzen/gewichten accü"s en een TU Delft specialist voorspelde dat electrische autos in 2023 net zo duur zullen zijn als brandstof motoren. En sommige Tesla's mogen al 1500 kg trekken. Het lijkt dus een onomkeerbare ontwikkeling. Dat zal zeker aanpassingen van de infrastructuur op campings vergen en betalen per gebruikte kwh is onvermijdbaar m.i..
Eerlijk gezegd moet ik er niet aan denken afscheid te moeten nemen van mijn heerlijk zes-pitter,
Dat wordt dus nostalgie,
Bedankt voor de bijdragen.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker