Caravantrekker.nl

Caravantrekker.nl Informatie Ervaringen Tests Advies Vragen Menu

Koeling bij automaat

Andre vraagt op 06 August 2019:

Dit jaar voor het eerst met de BMW 320i automaat (2015) en een nieuwe (zwaardere -1500kg) caravan opstap.

Later onderbouwd een originele en verwijderbare trekhaak.

Nu ben ik er van overtuigd, dat een makkelijk zal gaan, maar omdat de BMW graag terugzakt in de toeren.
Vraag ik me af, of het niet beter is om de sport stand te gebruiken ?
Motivatie is dat door de net wat hogere toeren de koeling van o.a. de turbo en de vloeistoffen beter zal zijn.

Nota bene bij losse auto 1750 trm bij 100 km in comfortstand en 2250 trm bij 100 km in de sportstand

Naar laatste bijdrage

Reacties:

Hans antwoordt op 06 August 2019:

ja,gewoon zelf gaan proberen aan de eerste heuvel.........
ik weet het gat zo of zo...........maar iedereen voorkeuren zijn anders


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 06 August 2019:

Sportstand die meestal voor meer toeren zorgt is beter voor de motor. Niet direct voor de koeling maar wel omdat de motor beter wat meer toeren kan maken als die hard moet werken (ook op de vlakke weg). Er komen dan minder krachten op de motor.


Jan Steurrrijs antwoordt op 06 August 2019:

@Andre
Het is inderdaad aan te bevelen de BMW op toeren te houden. Zelf ben ik 3x met een 320i Touring 184pk handgeschakeld (ook 2015) met een Hobby 495, 1.400kg op pad geweest. 1x richting Ardeche / Vallon Pont 'd Arc (route du soleil) en 2x richting Argeles Sur Mer (via A75/A9 Milau - Perpignan).

Over de route du soleil nooit een probleem gehad. De A75 heeft aanzienlijk steilere stukken en daar had de BMW het af en toe toch lastig. Een paar keer zelfs bijna stilgevallen. Het motormanagement greep in waardoor we niet harder konden rijden dan zo'n 30km p/u. Vanwege een inhaalverbod kon ik de langzamere voorgangers niet inhalen waardoor ik onbewust met een te lage snelheid in een te hoge versnelling reedt. Dat vindt de 320i niet fijn en greep dus in. Dit is me met de BMW een paar keer overkomen maar nogmaals, over de relatief vlakkere wegen nooit een probleem gehad.

Volgende week weer naar Argeles maar nu met een MB C450 AMG 367pk er voor. Dit is ook een automaat. Ondanks de aanzienlijke reserves van deze wagen zal ik de automaat tijdens het klimmen maar op de sport stand zetten. Ik vind het wel spannend. Heb nog nooit met een automaat ervoor met de caravan gereden. Vooral de afdalingen. Die zal ik maar met de flippers rijden denk ik.


Genieter antwoordt op 07 August 2019:

Automaat totaal geen probleem wij zijn nu via Millau in Spanje wel tip als je adaptive cruise hebt is mij opgevallen dat als je naar beneden gaat bij lange hellingen dat de auto bij 2 km harder dan de ingestelde snelheid iets gaat remmen das niet best voor de remblokken houd daar ff rekening mee


Jan Steurrijs antwoordt op 07 August 2019:

@Genieter
Dank voor de info . Mijn MB is voorzien van Distronic Plus. Afhankelijk van de snelheid van de voorganger geeft hij dus zelf gas of gaat hij afremmen. Zowel bergop als bergaf lijkt me dat niet gewenst. Juist dan zou ik de volledige controle willen hebben en met de flippers kunnen schakelen waar nodig.


Paul antwoordt op 07 August 2019:

Als het goed is kun je de automaat ook op handbediening zetten Zodat jezelf de keuze kan maken in welke versnelling je gaat rijden. Ik doe dat altijd bij afdalingen , werkt prima. Bij klimmen laat ik in eerste instantie de automaat zijn gang gaan. Als blijkt dat ik niet in het goede toeren gebied zit. Bij mijn auto rond de 2500 dan kies ikzelf de versnelling


Jan Steurrrijs antwoordt op 07 August 2019:

@Paul
Klopt hoor.... Met de flippers links/rechts aan het stuur kan ik terug- of opschakelen. Niet alleen op de manuele stand maar ook binnen de lopende programma's zoals eco/comfort/sport en sport+. Grijp ik zelf in, dan gaat hij tijdelijk uit het programma. Blijf ik dan enige tijd inactief met de flippers, dan wordt automatisch het programma weer hervat. Op de manuele stand doet de automaat niets en moet ik zelf schakelen.

Ik kies dus meestal voor de automaat omdat ik ook daar alle controle heb en zelf kan bepalen in welke versnelling er wordt gereden.


TheoV antwoordt op 07 August 2019:

Hoe je automaat reageert hangt van merk tot merk en van motor tot motor af. Ik rijd met de automaat in gewone stand. Verbruiksmeter in het oog. Laat ik de automaat zijn gang gaan, dan gaat die in een klim zeer snel naar een lager toerental. Ik schakel dan heel dikwijls terug op en zie het verbruik dan drastisch zakken. Zo lang de auto niet in snelheid daalt en hij begint te versnellen bij gas geven heeft de auto overschot. Waarom dan een versnelling lager? Het maximale koppel ligt bij 2000r/min.

Bergaf schakel ik meestal zodanig dat de auto aan een mooie snelheid, zonder extra remmen (tenzij aan een bocht) naar beneden kan.


Michiel antwoordt op 07 August 2019:

De ene automaat is de andere niet. Mijn huidige auto kan ik vrijwel altijd in D en in de normale (intelligent) stand laten staan. Hij weet prima raad met vrijwel elke situatie. De sport stand gebruik ik eigenlijk zelden, en ik denk dat je een hoger verbruik hebt wanneer je Sport altijd gebruikt. Mijn ervaring is dat de automaat ook in de normale stand alleen opschakelt wanneer dit zinvol (voordeliger) is. Ook de manual stand gebruik ik bij mijn huidige auto zelden. Je kunt bij een lange steile afdaling namelijk prima terugschakelen met de flippers aan het stuur. Zo gauw ik onder aan de heuvel weer op het gas ga, springt hij vanzelf weer terug in D.

Maar ik weet uit ervaring ook dat de ene automaat de andere niet is. Mijn huidige auto is een Subaru met een lineartronic (CVT). Mijn vorige auto een Suzuki met een CVT. Waar de Subaru-bak steeds vastberaden en passend reageert, was de Suzuki-bak een stukje wispelturiger. De Suzuki reageerde hectischer. De consequentie was veel wisseling van toerental doordat de CVT steeds 'dacht' een betere overbrenging te hebben gevonden. In de Suzuki nam ik dus liever meteen het heft in eigen handen door hem in manual te zetten. Toen bleek het een prima trekauto. Remmen op de motor deden ze trouwens allebei beter dan de handgeschakelde auto's die ik ervoor had.

Ik zou gewoon in D, normaal starten met je BMW, en wanneer jij vindt dat hij het niet goed/prettig doet, neem je (tijdelijk) het heft in eigen handen.


TheoV antwoordt op 07 August 2019:

Het pendel probleem van je suzuki kan vaak worden aangepakt in de garage. Werd onlangs nog gedaan bij mijn broer zijn insigna. Enkele instellingen van de motor werden gewijzigd. Wat hij enorm gemerkt heeft tijdens het laatste verlof.


Jan Steurrijs antwoordt op 07 August 2019:

@TheoV
Kan het zijn dat je terug- en opschakelen omgekeerd gebruikt?

Als de automaat kiest voor een lager toerental schakel jij op en ziet het verbruik dan dalen? Je bedoelt dan waarschijnlijk terugschakelen zodat je met een hoger toerental rijdt om een hoger rendement (en daardoor lager verbruik) te krijgen? Bijv. van 7 naar 6?


TheoV antwoordt op 07 August 2019:

Toch niet. Bij cruise control 100 schakelt de automaat eerst van 6 naar 5 en daarna naar 4. Het verbruik zie ik dan oplopen van goed 20 l/100km naar >35 l/100km. Terug in zijn 5 duwen laat het verbruik onmiddellijk terug zakken. Waarom de automaat naar 4 gaat is mij een raadsel. In 5 gaat hij meer dan vlot naar boven.


Jan Steurrijs antwoordt op 07 August 2019:

@TheoV
OK..... ik raakte in verwarring omdat je schreef dat de automaal in een klim heel snel naar een lager 'toerental' gaat. Dat kan natuurlijk alleen als ie opschakelt naar een hogere versnelling .

Je bedoelt dus eigenlijk dat hij te ver terugschakelt en daardoor een hoger toerental+verbruik veroorzaakt.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 07 August 2019:

Als maximaal koppel beschikbaar is bij 2000 toeren wil dat niet zeggen dat dan je auto het sterkst is. Terug schakelen en meer toeren geeft meer trekkracht en is beter voor het mechaniek. Als een automaat zelf terug schakelt weet die het echt beter en moet je niet handmatig ingrijpen, ook al is het verbruik wat hoger.

Lees het blog: https://www.caravantrekker.nl/welke-versnelling/


TheoV antwoordt op 07 August 2019:

Menno, de auto speelt met een caravan van 1300kg. Zelfs met een aanhangwagen van 2 ton. Mag dan ook 3t5 trekken. Ik ben afgekomen van Oostenrijk, warmste dag ooit, airco dus vol aan. 3 uur file gehad. Meerverbruik ten opzichte van gewoon gebruik 1 liter/100km. Laat ik hem echt in de toeren gaan dan spreken we snel over 5 liter extra gemiddeld verbruik. Moet je niet vragen wat die dan op dat moment meer gaat verbruiken. Zowel tijdens heenreis als terugreis is de temperatuurmeter mooi in het midden gebleven. Het schakelen is altijd even accuraat gebleven. Je geeft zelf op dat de auto met mijn caravan nog kan vertrekken op 50% zonder low gear. Wat maakt dan 5 of 6% bij een autobaan helling?

Zoals ik ook al zei, als je auto nog de soeplesse heeft om in een bepaalde versnelling nog te versnellen, dan is hij echt niet aan het zwoegen. De automaat laat ook geen handelingen toe die schadelijk zijn. Als het toerental zakt moet je maar eens proberen op te schakelen. Of een keer proberen af te schakelen als het toerental al hoog is. Doet hij gewoon niet.

Het koppel is 470Nm beschikbaar tussen 1500 en 3000 tpm. Bij 2000 tpm is er 100kW ter beschikking en bij 2500 is dat 120kW. Piek ligt bij 3000 met 147kW.

Ik rijd ondertussen 37 jaar met een caravan. Heb met bus, vrachtwagen aanhanger en trekker oplegger gereden. Met en zonder turbo. Met een vrachtwagen van 13t + aanhangwagen 6t en maar 136pk. Met een Sierra 2.0 (100pk geen injectie) reed ik met een 4 persoons IT en 4 volwassenen meermaals van Grabs naar Wildhaus. 11,5km omhoog met maximale stijging van 15%. Net in deze stijging waren er alle jaren werkzaamheden met verkeerslichten. Ik ben nooit blijven staan en altijd probleemloos naar boven gereden. Auto heeft het 200 000km uitgezongen zonder de minste averij.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 07 August 2019:

Dat is een onvergelijkbare combinatie dan die van de vragensteller


TheoV antwoordt op 08 August 2019:

Daarom Menno, je kan niet zeggen het is zo of zo. Alles hangt van de combinatie af en de mogelijkheden van je auto. Het gros van de auto's is ook niet ontworpen om een aanhanger te trekken. Bij mijn auto is dat meer dan waarschijnlijk toch anders. Het laadvermogen en de max last worden mooi vermeld in de brochure. In de handleiding staat ook in dat de gegeven aanhanglast geldt op 1200m hoogte en dat er per 1000m extra 10% dient afgetrokken. In hoeveel handleidingen wordt dit vermeld?

Je auto en de combinatie aanvoelen blijft voor mij belangrijker dan wat de automaat beslist. Als deze toch zo slim zou zijn, waarom schakelt deze dan niet af in een afdaling? De ECU weet toch ook dat er geen brandstof wordt ingespoten en dat de snelheid alleen maar oploopt.


Caravantrekker (Menno) antwoordt op 08 August 2019:

Dan rijdt jij een 'domme' automaat TheoV. De automaat waar ik laatst mee reed op cruise control schakelde automatisch terug als die vond dat er op een helling op de motor afgeremd moest worden


Sjef Bertens antwoordt op 08 August 2019:

@Beste TheoV,

Je schrijft: Als deze toch zo slim zou zijn, waarom schakelt deze dan niet af in een afdaling? De ECU weet toch ook dat er geen brandstof wordt ingespoten en dat de snelheid alleen maar oploopt.

Waarom zou hij dat moeten doen als de bestuurder daar geen behoefte aan heeft bv bij het afdalen van een 5% helling op de autobaan.

En het is toch perfect als hij dat wel doet op het moment dat de bestuurder het wil zoal Menno beschrijft door het inschakelen van de cruise control.

Ik heb in de praktijk nooit problemen gehad en merk alleen dat bij ingeschakelde sportstand het verbruik hoger is vooral door de snellere acceleratie. Voor mij is dat op vakantie niet interessant en in de normaal-stand doet hij perfect wat ie moet doen, geen enkel probleem.Reageer

Door het versturen van je reactie ben je het eens met de spelregels!

Naam:

Email:

Reactie:


Trekadvies


Wat mag ik trekken?

Check wat je wettelijk mag trekken.

Auto:

Caravan:
(indien bekend)

 

Informatie

Rijbewijs B of BE?

Wat mag je trekken met rijbewijs B en wanneer heb je rijbewijs BE nodig?

Maximaal trekgewicht

Wat een auto maximaal mag trekken staat op het kentekenbewijs (kentekencard).

Bandenspanning

De juiste bandenspanning voor de caravanband hangt af van het type band en de loadindex in combinatie met het gewicht.

Hoe meer PK's, hoe beter?

Folders staan vol met technische gegevens. Waarop moet je letten als je een trekauto koopt? En wat is belangrijker, koppel of vermogen?

Abnormale bandenslijtage

Caravanbanden die al na 10.000 km helemaal (scheef) afgesleten zijn, is natuurlijk niet normaal. Toch komt dit regelmatig voor. Wat is de oorzaak en wat doe je er aan?

© 2004-2020 Caravantrekker